Subversion (SVN): Уводно ръководство и списък с ресурси [Plus End of the World Infographic]

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Ако някога сте работили по проект за групова разработка без контрол на версиите, знаете колко от катастрофата може да бъде.

Ако някой потребител може да направи промени във всеки файл по всяко време, как управлявате всички тези промени?

Не можете – не без някакъв софтуер за контрол на версиите.

Софтуерът за контрол на версията ви позволява да управлявате и проследявате промените в изходния си код, без значение колко готвачи са в кухнята, както и да поддържате актуални и исторически версии на вашите файлове, уеб страници и документация.

Знаете, че контролът на версиите е необходим – но кой софтуер да използвате?

Какво е Subversion?

Subversion (наричана още SVN) е едно от най-популярните софтуерни приложения за контрол на версиите: използва се в почти половината от всички проекти с отворен код.

SVN е с отворен код и се предлага безплатно. Той се използва в много големи проекти, включително Apache Software Foundation, Free Pascal, FreeBSD, GCC, Mono и SourceForge. SVN е разработен за първи път през 2000 г. от CollabNet, като алтернатива на популярната тогава система за едновременни версии (CVS).

Subversion съхранява всички ваши файлове, включително пълна история на всички промени, в централна база данни на вашия файлов сървър, наречена хранилище. Използвайки клиент Subversion на собствените си компютри, разработчиците, които работят по проекта, могат да преглеждат тези файлове и всички промени в тях.

Всеки човек с достъп до проекта има свое работно копие на всеки файл. Работното копие понякога се нарича „пясъчник“, тъй като можете да правите каквито и да е промени, без да ги ангажирате в хранилището.

Всеки файл в хранилището може да бъде маркиран като принадлежащ към определена версия и след това можете да създадете отново всяка версия на вашия проект с определени тагове.

Можете да използвате Subversion и за поддържане на отделни версии на вашия проект. Основната версия се нарича “trunk”, а други отделни версии, наречени “клонове”, също могат да бъдат създадени и поддържани отделно. Можете също така да обедините клони обратно в багажника. Клоните често се използват за тестване на нови функции и след това се сливат в багажника, след като са стабилни.

Защо да използвате Subversion?

Subversion има няколко предимства пред други популярни системи за контрол на версиите като Git.

От една страна, фактът, че всички файлове на проекта се съхраняват на един файлов сървър, вместо да се дублира на компютъра на всеки потребител, прави Subversion по-мащабируем за големи проекти. След като един проект попадне в стотиците гигабайти, не е възможно всеки разработчик да запази всички файлове на отделните си компютри.

Съхраняването на всички файлове в централна база данни означава също, че клиентът на Subversion ще работи по-бързо на вашия компютър, тъй като той само извлича необходимата информация от базата данни, вместо да работи с всички файлове наведнъж.

Subversion също е добър избор за начинаещи да използват. Той има чист синтаксис на командния ред, който е лесен за научаване и осигурява достатъчно вградена безопасност и абстракция за начинаещи и средни потребители.

Видове ресурси

Готови ли сте да започнете да управлявате версии с Subversion? Вижте тези ресурси, за да научите повече и да станете професионалист.

Научете повече за Subversion

Не сте сигурни дали Subversion е подходящ за вас? Научете повече за неговите силни и слаби страни и как се сравнява с друг софтуер за контрол на версиите.

 • Проследяване на версията с Subversion (SVN) за начинаещи: това основно ръководство ще ви даде преглед на това как работи клиентът Subversion.
 • Subversion срещу Git: Митове и факти: списък от 12 мита и факти за Git и Subversion, така че можете да сравните двата с открит ум.
 • Често задавани въпроси за Apache Subversion: този FAQ отговаря на десетки често задавани въпроси за Subversion.

Инсталиране на Subversion

Преди да започнете, трябва да инсталирате софтуера. Ето как.

 • Инсталиране на Subversion в Ubuntu, с Apache, SSL и BasicAuth: основни инструкции как да инсталирате SVN на Linux.
 • SVN – Настройка на околната среда: всички команди, необходими за инсталиране и настройка на Subversion.
 • Subversion – Помощ на Wiki Wiki – Официална документация за Ubuntu: как да настроите псевдоним на Subversion SVN на Ubuntu.
 • Настройка на Subversion в Windows: как да получите малък Subversion сървър и клиент, работещ под Windows.

Използване на Subversion

След като SVN е инсталиран, използвайте тези уроци, за да научите как да използвате всичките му функции.

 • SVN Урок: този най-добър онлайн ръководство ще ви преведе през основните концепции на SVN, през целия път чрез разрешаване на конфликти и разклонения.
 • Как да използвате Subversion: ръководство за разработчици на плъгини за WordPress от WordPress Codex.
 • Основи на Subversion – Apache OpenOffice: инструкции за изпълнение на основни задачи за разработка с помощта на Apache Subversion.
 • TortoiseSVN: Subversion клиент за Windows: пълно ръководство за това как да използвате TortoiseSVN, безплатен и с отворен код клиент на Windows за Apache Subversion.

Видео

Гледайте тези видео уроци, за да видите SVN в действие.

 • Научете се да инсталирате SVN за пет лесни минути! Плурализъм: вижте колко лесно е да инсталирате SVN на Windows сървър в този откъс от курса на Джон Сомнес „Въведение в SVN“.
 • Настройка на SVN за начинаещи: още един лесен урок за това как да настроите SVN за първи път.
 • Основен SVN урок: лесен за следване урок за начинаещи как да използват SVN.
 • Subversion vs Git: това видео ви показва основните разлики между тези две популярни приложения за контрол на версиите.
 • SVN-Branching-Trunk-клонове-тагове стъпка по стъпка: урок за използване на тагове, разклоняване и сливане с SVN.
 • Най-добри практики за Subversion (SVN): извлечете максимума от SVN, като следвате тези най-добри практики.

Книги

За по-задълбочено обучение разгледайте тези книги в SVN.

 • Управление на версиите с Subversion (2008) от Pilato, Sussman и Fitzpatrick: безплатна книга за SVN, написана от някои от разработчиците на самия Subversion.
 • Прагматично ръководство за Subversion (2010) от Майк Мейсън: лесна за четене книга за начинаещи, за да започнете бързо да използвате Subversion.

Онлайн курсове

 • Изчерпателна Subversion: как да настроите пълна среда за разработка с Apache Subversion SVN.
 • Основи на софтуера за контрол на версиите: пълен курс за изучаване на контрол на версиите на софтуера, включително прегледи на Subversion и четири други популярни системи за контрол на версиите: Perforce, Team Foundation Server, Git и Mercurial.

Поемете контрола върху развитието с подрив

С тези ресурси вече сте готови да започнете да проследявате версии и да поемете контрола върху проектите си за разработка с помощта на Subversion.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработката:

 • Subversion хостинг: разберете какви уеб хостинг компании предлагат добри сделки, които включват Subversion.
 • Ubuntu Primer: научете всичко за една от най-популярните дистрибуции на Linux – отлична база за хостинг на MantisBT.
 • Обектно-ориентирано програмиране: научете за широката гама от обектно-ориентирани езици за програмиране – някои може да ви изненадат.

Щеше ли интернет да оцелее в края на света?

Чудили ли сте се някога каква голяма катастрофа би направила в интернет? Вижте нашата инфографика, щеше ли интернет да оцелее в края на света? Възможно е всички да бъдем унищожени, но интернет ще живее.

Щеше ли интернет да оцелее в края на света?
Щеше ли интернет да оцелее в края на света?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map