Най-добрият хостинг на AWStats: кой е най-добрият за вашия сайт? [Актуализирано: 2020]

Какво е AWStats?

AWStats е помощна програма, написана на езика за програмиране на Perl, която анализира регистрационните файлове на вашия сървър и генерира лесни за четене статистически данни от тях.


Съвместим с който и да е уеб сървър, той ви предоставя накратко достъп до статистиката за прехвърляне на вашите файлове, трафика на уебсайта и информацията за посетителите, дейността на пощенския сървър и други.

Когато става въпрос за осигуряване на успешното ви онлайн присъствие на бизнеса, най-важните и точни източници на информация за вашия уебсайт са файловете на журнала, генерирани от вашите сървъри за пренос на уеб, поща и файлове..

Но тези регистрационни файлове могат да отнемат време за преглед и често са създадени за удобно четене от технически специалисти, а не от средния собственик на сайта.

Следователно, много доставчици на хостинг услуги предлагат някаква статистическа програма, която комбинира чрез активността на вашия сървър и генерира лесни за четене диаграми и графики, които ви предоставят необходимата информация – уникални посетители, изтегляне на файлове, коментари, възможна спам и хакерска дейност и т.н. – в движение.

Една от най-популярните комунални услуги за статистика на журнали е AWStats, безплатно и отворено решение, изградено на езика за програмиране на Perl.

AWStats е универсален, компактен и богат на функции и тъй като може да работи като Perl модул на командния ред или скрипт на общ шлюз (CGI), той е съвместим с буквално всеки хостинг доставчик, който поддържа тези два езика.

Функции на AWStats

Използвайки AWStats, можете да генерирате отчети за произволен период от време: всеки ден, седмично, месечно, годишно или чрез персонализиран период от време.

Генерираните уеб отчети ви показват подробности за това кой посещава вашия сайт: техния браузър, операционна система (OS), адрес на Интернет протокол (IP), време, прекарано на вашия сайт, кои файлове са прегледали или изтеглили, независимо дали са предпочитали или дали отметка на страница , и още.

Можете да получите данни за броя и честотата на посещенията, помагайки ви да откриете какво е популярно на вашия сайт – и кое не.

Приложението има и отчети за вашия пощенски сървър (време и дата на съобщението, изпратени и получени съобщения, възможен спам, грешки в сървъра и др.) И сървъри за пренос на файлове (файлове достъп, страна на произход и IP адрес на посетителите, прекарано време в сърфиране конкретни файлове и т.н.).

Освен това, за разлика от много други популярни приложения за уеб анализи, показаните данни са в реално време, така че няма нужда да чакате до следващия ден, за да разберете как прави уебсайтът ви в момента.

купон за уеб хостинг

Търсите качествен хостинг на AWStats?
A2 хостинг вкара №1 в нашите тестове за скорост на топ хостинг доставчици. Понастоящем нашите читатели могат да спестят до 50% от своите планове. Използвайте тази специална връзка за отстъпки
за да получите сделката.

Алтернативи на AWStats

Обективният и точен анализ на ефективността на уебсайта Ви е един от най-важните инструменти, които всеки уеб администратор може да има, така че не е изненадващо, че има редица конкуренти, които предлагат подобни функции на AWStats.

С нарастването на софтуера като услуга (SaaS), има много предложения за уеб анализи, които можете да плащате на база абонамент, като Clicky Analytics.

Clicky е популярен за представянето на данните на вашия сайт по много лесно разбираем начин и за даването на актуални данни, които можете да използвате, без да сте експерт по данни или анализи.

Има и популярната услуга за анализ на Google, Google Analytics, сега един от най-популярните инструменти за анализ в мрежата.

От друга страна, едно от основните призиви на софтуер като AWStats е, че той е с отворен код и безплатен и че можете да инсталирате софтуера на вашия собствен сървър, за да използвате собствените си регистрационни файлове, вместо да разчитате на отделна услуга на трета страна.

Имайки това предвид, ето две най-популярни решения за анализи от страна на сървъра, които са популярни алтернативи на AWStats:

 • Webalizer е приложение, което е достъпно под GNU General Public License и също така е свободно за използване. След като инсталирате Webalizer на вашия сървър, той ще може да отчита статистически данни с помощта на вашите уеб блогове, включително броя на посетителите на вашия уебсайт, страната на произход и количеството на изтеглените данни. За разлика от AWStates, Webalizer е написан на C.
 • Sawmill Analytics предлага подобни функции като AWStats, но не е с отворен код; потребителите трябва да плащат еднократна такса за лиценз за софтуер.

Как Awstats се сравнява с Webalizer?

Awstats и Webalizer имат много прилики. Например, и двата инструмента отчитат активността, записана от вашите лог файлове на сървъра, което означава, че много от информацията, представена от двата инструмента, ще бъде една и съща.

Въпреки това, има някои различия в начина, по който инструментите интерпретират данните от файловете на вашия сървър, което може да доведе до сериозни пропуски в обемите на трафик, когато използвате един или друг инструмент.

Когато използвате Awstats, вашите посетители се определят въз основа на IP адрес и потребителски агент.

Така че, например, ако някой посети вашия сайт под един IP адрес с потребителски агент, който идентифицира уеб браузър, много вероятно е Awstats да регистрира посещението си като извършено от човек.

Когато бот посещава уебсайта Ви с предварително определен IP адрес и няма браузър, свързан с неговото посещение, Awstats може също да обработва това посещение като бот и да не го брои към вашите човешки посещения.

За сравнение, Webalizer също интерпретира логове на сървъри, но не успява да определи разликата между посещенията на бот и посещенията на хора.

Аустатите поне ще се опитат да кажат разликата между човек и бот, като поддържат своите дефиниции за бот.

Не е практично да се очаква, че Awstats ще може да проследява всеки бот в мрежата – но се надяваме, че по-голямата част от трафика на вашия бот ще може да бъде изтрит. 

Тъй като Webalizer не се опитва да каже разликата, много собственици на сайтове, които го използват и след това преминават към друг инструмент на Google Анализ надолу по линията, често са много изненадани да видят спад в трафика, който техният сайт получава.

Имайте предвид, че това не е ваша или – и на софтуера. Двата инструмента просто четат вашите журнални файлове по различен начин.

Друга основна разлика между Awstats и Webalizer е времето, което софтуерът използва за регистриране на посещение.

Много пъти тези настройки ще доведат до Webalizer да показва повече посещения Awstats – колкото два пъти повече посещения.

Базирано на сървър Анализ срещу Google Анализ

Google Analytics е доста надежден инструмент за анализиране на уебсайтове – има много малко, което другите инструменти за анализи с отворен код предоставят, че нямате достъп до Google Analytics.

Има обаче няколко причини да бъдете предпазливи при поставянето на всички яйца за анализи на уебсайта ви в кошницата на Google. Нека разгледаме някои от тях.

Google Analytics е отдалечен хостван инструмент за анализиране на уебсайтове, което означава, че физически не притежавате софтуера му на вашия сървър, предоставен от хоста на уебсайта ви.

Тъй като данните са хоствани от разстояние – физически не ги притежавате – Google прави, като им дава възможност да използват тези данни, колкото пожелаят.

Като алтернатива, когато използвате сървър-базиран инструмент за анализиране на уебсайтове, вашата информация се проследява в сървърните дневници или вашата база данни MySQL.

Съхраняването на вашите данни на вашия сървър ви позволява да поддържате контрол върху това, което се прави с информацията.

Когато използвате самостоятелно хостван инструмент за анализиране на уебсайтове, вие също знаете, че вашите данни не се използват или споделят с рекламни компании.

Обърнете внимание, че не казваме, че Google Анализ използва статистически данни за вашия сайт за тази цел, но простият факт е, че не можете да сте 100% сигурни какво прави отдалече хостваният инструмент за анализ с вашите данни.

AWStats плюсове и минуси

Ако не сте сигурни дали AWStats е правилният избор за вашите уебсайтове, помислете за следното:

Професионалисти

 • AWStats е 100% безплатен и с отворен код.
 • Инсталирането и настройката не е сложно; той вече е включен в повечето хостинг планове.
 • Всички ваши данни са собственост на вас и се съхраняват на вашия сървър.

Против

 • AWStats може да изисква повече технически познания, за да разбере как да използваме отчетите.
 • Други аналитични услуги могат да предоставят по-полезни данни.
 • Платената услуга често включва поддръжка на клиенти.

уеб хостинг оферти

Търсите много за хостинг на AWStats?
Bluehost предлага разнообразие от планове, които поддържат AWStats. В момента можете да спестите до 65% от техните планове. Използвайте тази връзка за отстъпки
за да получите сделката.

Първи стъпки с AWStats

С почти универсалната си съвместимост и персонализируем формат, AWStats може да се добави към вашия сървър с минимално време и усилия.

Самият софтуер се предлага като статистическа помощ от много хостинг доставчици и често може да бъде намерен в менюто ви cPanel.

Ако AWStats вече не е включен във вашия хостинг план, можете да го изтеглите от сайта AWStats. За да можете да инсталирате софтуера, вие също ще се нуждаете от достъп до сървърите си и поддръжка за Perl модули и CGI скриптове.

Повечето хостове разрешават това по подразбиране. Ако не сте сигурни дали AWStats е съвместим с вашия сървър, консултирайте се с вашия доставчик за подробности.

AWStats Често задавани въпроси

 • Какво е AWStats?

  AWStats е софтуер за анализатор на уеб дневници, който използва автоматично генерираните от вашия уеб хостинг сървър файлове за уеб журнали за предоставяне на анализи на посетителите на вашия уебсайт. Той може да генерира подробни графични отчети в уеб, стрийминг, FTP или статистика на пощенски сървър.

 • Защо е кръстен AWStats?

  AWStats означава Разширена уеб статистика.

 • Кой пръв разработи AWStats?

  AWStats е създаден за първи път от разработчика Лоран Дестейлевър, който го предоставя свободно през SourceForge през 2000 г..

 • Безплатни ли са AWStats?

  Да, AWStats е безплатен и софтуер с отворен код, лицензиран съгласно GNU General Public License (GPL).

 • На какъв език за програмиране е написан AWStats?

  AWStats е написан на Perl.

 • За кого са предназначени AWStats?

  AWStats е инструмент за администриране на сървър, предназначен за мрежови администратори и други с техническите знания и опит, необходими за използване на софтуера и генериране на отчети.

 • Как да използвам AWStats?

  Програмата работи като CGI скрипт или от командния ред. AWStats често се предоставя от уеб хостове и може да бъде лесно активиран от таблото ви за cPanel. След като софтуерът е активиран, той ще започне да събира данни от вашия уебсайт. След период от време (обикновено около 36 часа), ще можете да генерирате отчети с данните, събрани от AWStats.

 • Съвместим ли е AWStats с моя уеб хостинг сървър?

  AWStats могат да бъдат внедрени в повечето операционни системи, включително Windows и Linux сървъри. Има няколко пакета за различни дистрибуции на Linux. AWStats работи за всеки уеб хостинг доставчик, който позволява достъп до Perl, CGI и уеб лог. Това са стандартни функции, включени в повечето уеб хостинг планове. Ако трябва да стартирате AWStats, може да искате да проверите двойно с хостинг доставчика, преди да закупите план, за да сте сигурни, че вашият хостинг план отговаря на минималните изисквания за инсталиране на софтуера.

 • Какви данни предоставят AWStats?

  AWStats може да генерира отчети, които включват броя на посетителите на вашия уебсайт, продължителността на посещенията им, домейни и страни от посетители, ключови думи за търсене, използвани за намиране на уебсайта ви, най-гледаните ви страници, най-често срещаните ви страници за влизане и излизане, най-натовареното ви време от деня и деня от седмицата и дори данните за посетителите, като техния интернет доставчик, вида на браузъра, който използват, и размера на екрана им. AWStats генерира отчети, които са графични и лесни за разбиране, тъй като статистиките са обяснени и илюстрирани.

 • Как AWStats се сравнява с Analog?

  Analog е друг безплатен и отворен код анализатор на уеб лог, но за разлика от AWStats, той е написан на C. Аналогът не е актуализиран официално от 2004 г. В сравнение с AWStats, той използва по-малко изображения в своите отчети. Analog не отчита за много от напредналите статистически данни AWStats, като страници за влизане и излизане, продължителност на сесията, размери на екрана и други.

 • Как AWStats се сравнява с Webalizer?

  Webalizer също е безплатен, отворен код анализатор на уеб журнали, написан на C. Той генерира отчети, които са по-визуално ориентирани от аналоговите, но отчетите не са толкова модерни, удобни за потребителя и лесни за разбиране, както отчетите на AWStats. Подобно на Analog, Webalizer също липсва някои от разширените функции за отчитане, които AWStats предоставя.

 • Как AWStats се сравнява с W3Perl?

  W3Perl е анализатор на уеб лог, който подобно на AWStats е безплатен, с отворен код и е написан на Perl. W3Perl предлага няколко по-подробни статистически данни в допълнение към всички данни, които AWStats предоставя. W3Perl включва и допълнителни функции, като ежедневни автоматични имейл доклади.

 • Как AWStats се сравнява с Google Analytics?

  За разлика от AWStats, който е софтуер, инсталиран на вашия уеб сървър, който получава данните си от вашите файлове в уеб лога (сървърна страна), Google Analytics е уеб базиран софтуер, който получава своите данни чрез Javascript и бисквитки на вашия уебсайт (страна на клиента). Данните, събрани и от двете, ще бъдат различни поради начина на събиране, така че може да получите много различни отчети от всеки. Отчетеният трафик на AWStats обикновено е много по-голям, тъй като включва ботове и роботи, докато Google Analytics се опитва да филтрира уеб трафик, който не е човек. Въпреки че AWStats е предназначен основно за администратори на сървъри, Google Analytics е насочен към по-широка аудитория, въпреки че все още може да изисква известна техническа експертиза за използване. Google Analytics има много по-модерни функции от AWStats, включително проследяване на целите, измерване на ефективността на рекламите и други.

 • Какви са предимствата на използването на софтуер за сървърна анализация като AWStats?

  Едно предимство на софтуера за анализиране от страна на сървъра е, че той ще брои всички потребители, докато ако посетител е блокирал Javascript, те няма да бъдат отчетени от Google Analytics и друг софтуер за анализи, базиран на Javascript. За сравнение, анализаторите на уеб логове проследяват посетителите чрез IP адреси и потребителски агенти или идентификационни номера на сесията, които ще включват всички посетители на вашия уебсайт, дори ботове и роботи, предоставяйки по-точна картина на всичко, което се случва на вашия уебсайт.

 • Има ли недостатъци от използването на анализи от страна на сървъра за разлика от анализа от страна на клиента?

  Тъй като софтуерът за анализиране от страна на сървъра отчита целия трафик на уебсайта Ви, включително ботове, може да бъде трудно да разберете какво правят вашите действителни човешки посетители. Много анализи от страна на клиента предоставят по-модерни данни и повече опции за генериране на отчети и показване на тези данни по различни начини.

 • Трябва ли да използвам анализи от страна на сървъра или от страна на клиента?

  Анализаторите на уеб логове (анализи на сървърната страна) са склонни да се насочват към мрежовите администратори, докато клиентските анализи са по-скоро за бизнес и маркетингови цели. За да получите пълната картина на това, което се случва с вашия уебсайт, както и изпълними, лесни за интерпретиране и визуално приятни отчети, можете да използвате както софтуер от страна на клиента, така и от страна на сървъра, тъй като техните функции се допълват взаимно.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map