CDN хостинг: разкриваме топ 3 доставчици през 2020 г.

Сравнете CDN хостинг

Мрежа за доставяне на съдържание (CDN) е група от взаимосвързани центрове за данни, обхващащи целия свят. CDN ускоряват времето за зареждане на сайта чрез обслужване на уебсайтове от центрове за данни, близки до крайния потребител.


Не всички хостове предлагат CDN. Потърсете хостове, които включват CDN в своите планове и предлагат лесно настройване чрез контролния панел. В противен случай може да откриете, че да настроите CDN самостоятелно може да бъде трудно.

Ето избора на нашите експерти за най-добрите 5 хоста на CDN:

 1. SiteGround
  – Безплатен CDN, бързи сървъри, отлична поддръжка на клиенти
 2. Bluehost
 3. A2 хостинг
 4. WP двигател
 5. HostPapa

Как избрахме най-добрите хостове за CDN?

Проверихме стотици уеб хостове, които предлагат лесна CDN интеграция с техните планове. Тествахме всеки на лекота на използване, скорост на реакция на сървъра, мерки за сигурност и качество на поддръжката на клиентите.

Тогава анализирахме хиляди реални потребителски отзиви от нашата база данни, за да стигнем до окончателните си избори.

CDN хостинг

CDN хостинг Featured Image

Какво е CDN хостинг?

Вашият богат на медии уебсайт може да се възползва от мрежа за доставка на съдържание (CDN), която копира вашето съдържание и оптимизира доставката за най-добрата възможна скорост, използваемост и производителност.

CDN е мрежа от сървъри по целия свят, които са създадени да кешират копие на вашия уебсайт и след това да доставят това копие на посетителите на вашия уеб сайт за по-бързо зареждане.

Проблемът: Бавно зареждане на уебсайтове

Уебсайтове с много променящо се съдържание и тежки медии върху тях може да отнеме много време за зареждане. Това е проблем, защото не искате да губите ценни посетители на сайта на бавно зареждаща се уеб страница.

Решение: CDNs може да увеличи времето за зареждане на страниците

И така, какво е решението за това? Освен да увеличите ефективността на вашия уеб хостинг чрез превключване към по-висок хостинг ниво, можете да използвате мрежа за доставка на съдържание (CDN), за да увеличите скоростта на зареждане на страниците на вашия сайт.

уеб хостинг съвети

Нуждаете се от наистина бърз хостинг?
Не сте сигурни откъде да започнете? Понастоящем нашите читатели могат да спестят 67% от хостинга на SiteGround, който се предлага с CDN на Cloudflare. Използвайте тази връзка за отстъпки
.

Видове съдържание, кеширано на CDN

CDN обикновено кешират статично съдържание. Статично съдържание е всичко, което е фиксирано на уебсайтовете ви като заглавки, основно съдържание, видеоклипове и изображения.

Динамично съдържание, или съдържанието, което се променя непрекъснато, може да се зареди много по-бързо.

Някои CDN системи ще кешират динамичното съдържание на вашия уебсайт.

Как работи CDN

Как работи CDN?

С две думи, мрежа за доставка на съдържание (CDN) копира цялото съдържание на уебсайта ви – текст, изображения, видео файлове и т.н. – и го доставя на посетителите на вашия уебсайт от ваше име по по-ефективен начин.

Какво представляват ръбовите сървъри?

CDN дублира вашето уеб съдържание и го съхранява на много сървъри в точки на присъствие (POPs) по интернет мрежа. Тези сървъри се наричат ​​„крайни сървъри.”

Как работят?

Когато някой посети вашия уебсайт, вашият CDN ще изпрати вашето съдържание към него от крайния сървър, който ще осигури оптимална доставка. Често оптималният сървър е този, който се намира най-близо до потребителя, тъй като колкото по-близо е сървърът, толкова по-бързи ще стигнат данните до тях. Но това не винаги е така; ако най-близкият сървър вече е с капацитет, CDN ще избере друг сървър, който има най-висока наличност.

Разбиране на CDN хостинг

Разбиране на CDN функциите

За да разберете какво точно се случва с CDN, се нуждаете от общо разбиране за това как се доставят уеб страници, когато щракнете върху връзка или въведете URL адрес онлайн.

DNS заявки

Когато някой кликне върху връзка, за да отвори уеб страница, техният уеб браузър отправя заявка към сървъра. Това се нарича DNS заявка. Браузърът предоставя името на домейна на DNS сървъра. След това DNS сървърът ще потърси името на домейна в своите записи, за да намери съответстващия IP адрес като търсене на номер в телефонен указател.

След това браузърът ще получи IP адреса на сървъра, където се съхранява уебсайтът. Браузърът свързва компютъра на потребителя със сървъра, за да може да получи достъп до заявения от тях уебсайт.

DNS заявява на CDN

Когато е направена DNS заявка за име на домейн на CDN, DNS сървърът търси най-близкия географски сървър до IP адреса на потребителя и след това предоставя IP адреса на най-близкия сървър на ръба. Така браузърът ще получава съдържание на уебсайта от крайния сървър, вместо от първоначалния сървър, където уебсайтът действително е хостван.

Предимства за хостинг на CDN

Предимства от използването на CDN

Когато има CDN, всеки посетител на вашия уебсайт получава съдържанието от оптималния сървър в мрежа, а не от един сървър, който може да се намира далеч или претоварен.

Тази система предоставя редица предимства за всеки уебсайт, но особено за богати на медии сайтове:

 • Подобрена производителност на сайта: Използването на оптималния сървър за доставяне на вашето уеб съдържание подобрява производителността на сайта и използваемостта за потребителите, които правят неща като поточно видео.
 • По-бързо зареждане на сайта пъти: Това е важно за всички сайтове, но особено за динамични сайтове като WordPress, Drupal и Joomla.
 • Намалено буфериране и латентност: Използването на CDN предпазва потребителите на вашия сайт да не чакат за зареждане на съдържание, като изображения и видеоклипове. Буферирането и закъснението, особено при видео и електронна търговия, е сведено до минимум или елиминирано.
 • Намалени скокове на трафика: Намалява или елиминира ефектите от скокове на трафика върху потребителското изживяване на вашия сайт.
 • Намален престой: Домакините на CDN могат да поддържат вашите сайтове онлайн, като доставят кеширани страници в случай на престой.
 • Добавена сигурност: Дублирането и разпространението на данни ви осигурява допълнително ниво на сигурност: Ако естествено бедствие извади група сървъри в една област, вашите данни все още ще са достъпни от сървърите в други области.
 • Подобрена анализа: Проследяването на това как ръбните сървъри се използват в CDN също може да предостави ценна анализа на активността на посетителите, което може да доведе до по-добро потребителско изживяване.

Допълнителни предимства от използването на CDN

Дори и без всички горепосочени предимства, използването на CDN може да си струва само за увеличаване на скоростта сам. Намаляването на времето за зареждане на уебсайта Ви, дори само с няколко секунди, може да намали степента на отпадане, да подобри класирането на вашата търсачка и да увеличи реализациите.

Тези предимства са особено важни за уебсайтовете за електронна търговия. Ако вашият клиент трябва да чака твърде дълго, той може да се отдалечи, без да завърши покупка.

Имате ли нужда от CDN?

Отделни блогъри и малки фирми, работещи с тухли и разтвори без електронна търговия, може да не виждат никаква полза от CDN.

Сайтовете, които доставят богато медийно съдържание и тези с електронна търговия, могат да намалят времето за зареждане и да увеличат процента на конверсия, като използват CDN. Трябва да помислите за използване на CDN, ако:

 1. Вашият уебсайт зависи от показването на много снимки.
 2. Предлагате видео или аудио поточно.
 3. Вие управлявате уебсайт, генериращ доход, където приходите се влияят от скоростта и продължителността на работа, като например е-търговия място.
 4. Вие управлявате сайт за електронна търговия, който изпитва пикови периоди на трафик, като Черен петък.
 5. Имате нужда по-бързо зареждане за вашия уебсайт по някаква причина.

CDN хостинг планове

CDN хостинг планове

С увеличаването на популярността на CDN, много хостове предлагат CDN, включени в техните хостинг планове, за да останат конкурентоспособни. Много CDN хостинг планове са базирани в облак, като се използват виртуални сървъри, което е добре пригодено за сайтове, които имат скокове на трафика и много медии, тъй като обикновено ресурсите за хостинг в облака са моментално мащабируеми.

Закупуване на самостоятелен CDN

Можете също така да закупите CDN услуга отделно, ако тя не е с избрания от вас хостинг план. Налични са много марки CDN, някои с отворен код, други с търговска лицензия. Те също се различават по характеристики. Например някои CDN позволяват само статично съдържание, докато други включват и динамично съдържание. Като такъв цената варира в широки граници.

Обществени CDN услуги

Общественият CDN е напълно безплатен и обикновено се използва от уеб разработчици, хостващи проекти с отворен код. Някои обществени доставчици на CDN включват jsDelivr, cdnjs, и Microsoft Ajax CDN.

Специализиран CDN хостинг

Специализирани CDN услуги

Вероятно ще получите достъп до CDN чрез вашия доставчик на уеб хост. Но ако не го направите, можете вместо това да използвате специален доставчик на CDN за тази услуга. Има много опции там. Сравнихме три популярни варианта:

Amazon CloudFrontCloudFlare CDNAkamai
Най-доброто заИзползва се от разработчиците.Използва се от физически лица и малки и средни предприятия. Това най-често е включено в хостинг плановете.Използва се от най-големите уебсайтове. Най-популярният доставчик на CDN.
обхват

Има най-малко покритие от тези три доставчици. Те оперират 69 сървърни места по целия свят.

CloudFlare има 118 центъра за данни в целия свят.Akamai има най-голямото разпространение на CDN сървъри в света, със сървъри в над 120 страни.
планове

Amazon CloudFront има по-евтини опции за ценообразуване за физически лица. Amazon използва система на изплащане, която ви позволява да плащате само за това, което използвате. Amazon има и безплатен слой за използване, който можете да използвате за една година.

Компанията има месечни планове за фиксиране на цените за своите клиенти с опции за физически лица, малки предприятия и предприятия. Личните уебсайтове могат да използват своя свободен ред, за да получат CDN безплатно.

Цената на CDN с Akamai не се показва на уебсайта им. Вместо това клиентите трябва да се свържат с тях, за да разработят договор за нуждите на тяхната конкретна компания. Услугите им са предназначени за много по-големи компании, а не за физически лица или малки предприятия.

Поддържано съдържание

Техният CDN поддържа кеширане на динамично съдържание, а не само статично съдържание. И ще имате достъп до статистическите отчети за кеширане.

Cloudflare включва DDoS защита, анализиране на сайтове и те ви дават 24/7 поддръжка в най-скъпия им платен план. Активирането на Cloudflare CDN е лесно.

Кешира динамично съдържание, както и статично съдържание. Включва разширена сигурност, денонощна поддръжка, както и функции за софтуер и цифрова доставка.

Вградени CDN услуги

Уеб хостинг плановете обикновено включват Cloudflare CDN. Но някои ще използват SiteLock TrueSpeed CDN вместо това. TrueSpeed ​​също има голямо глобално присъствие и дори може да кешира динамично съдържание, както и статично съдържание.

Едно от най-добрите неща за TrueSpeed ​​е, че можете ръчно да пречиствате кеша от вашия уебсайт. Това е наистина полезно, ако актуализирате уебсайта си и искате съдържанието на сайта ви да се актуализира незабавно по целия свят.

Как да активирате CDN от вашия уеб хостинг доставчик

Ако CDN е включен във вашия уеб хостинг план, обикновено ще трябва разрешете го сами. Можете да направите това доста лесно от контролния панел във вашия хостинг акаунт. Въпреки че оформлението на контролния панел ще се различава от компанията до компанията, процесът трябва да бъде подобен:Влезте в системата вашия уеб хостинг акаунт на уебсайта на вашия хостинг доставчик.

Отворете раздел или раздел в контролния панел, където може да бъде CDN приложение. Може да намерите това под Инструменти за подобряване на сайта, услуги, функции, оптимизиране на уебсайт или Хостинг.

Изберете доставчика на CDN, който се предлага с вашия хостинг, който е най-вероятно Cloudflare.

Кликнете Активиране за да активирате вашия CDN.

Съдържанието на уебсайта ви вече ще се кешира в мрежа от глобални сървъри.

Точки за спомен

Има няколко точки, които трябва да запомните при закупуване на CDN хостинг:

 • CDN решава проблема с латентност: времето, необходимо за зареждане на уеб страница.
 • CDN ще намали вашата честотна лента употреба.
 • CDN не винаги ще помогне с проблеми с времето за зареждане на страниците. Например, ако потребителите на уебсайта ви са предимно местни и хоствате уебсайта си на локален сървър.
 • Най- производителност на CDN ще варира значително. Производителността се колебае с обема на трафика на CDN, прекъсванията на сървъра и обхвата на покритието на CDN.
 • Само CDN не е най-ефективният начин да увеличите времето за зареждане на вашия уебсайт. Вие също трябва да се ангажирате фронтална оптимизация за да помогнете на уебсайтовете ви да се зареждат по-ефективно.
 • Вашият хостинг услуга също играе голяма роля в това колко бързо ще се зарежда съдържанието на уебсайта ви.
 • CDN също помагат за ефективността на зареждането на страниците на мобилни уебсайтове, но не толкова, колкото правят уебсайтове за десктоп.

Топ 3 CDN домакини

Моите топ 3 CDN хостинг услуги

Ако планирате да създадете уеб сайт с тежки медии и искате да се възползвате от CDN, може да е малко смущаващо да се опитате да стесните списъка си с потенциални хостове. Ето трите хоста, които бих препоръчал погледнете.

SiteGround

CDN хостинг на сайта на сайта SiteGround
CDN хостинг

Всеки един от плановете на SiteGround включва безплатен CDN от Cloudflare. Тази компания постоянно осигурява безупречен хостинг за всички видове уебсайтове. Ако ви харесва поддръжката на клиенти, ще бъдете повече от доволни от екипа на 24/7 на SiteGround.

Техният хостинг включва неограничени имейл акаунти, безплатни SSL сертификати и безплатно ежедневно архивиране, за да запазите файловете на уебсайта си в безопасност. Винаги победител в евтин, качествен уеб хостинг, препоръчваме SiteGround за вашия CDN хост.

A2 хостинг

A2 хостинг CDN хостинг A2 хостинг
CDN хостинг

A2 хостингът е друг победител, що се отнася до цената. Техните планове включват също и Cloudflare CDN. Всичко, което е необходимо, за да активирате вашия CDN с A2, е едно щракване на бутона Cloudflare във вашия контролен панел. Обичаме, че A2 има допълнителни Turbo сървъри, за да увеличи скоростта на уебсайта 20 пъти.

Подобно на SiteGround, техните планове включват безплатни SSL сертификати и 99,9% време за работа гарантирана.

LiquidWeb

LiquidWeb CDN хостинг Течна мрежа
CDN хостинг

За мощен хостинг с включен CDN, вижте Liquid Web. Те всъщност нямат такива възможности реалистично за физически лица или малки предприятия. Вместо това тяхната хостинг среда е идеална за критични за мисията проекти и по-големи компании. Те ви дават 100% време за работа с облачен VPS и специализирани сървъри. Те напълно са успели да хостват и с root достъп.

LiquidWeb е най-добрият избор за пълна мощност и контрол, ако имате парите за това.

купон за уеб хостинг

Търсите пламнал бърз хостинг?
Тествахме скоростите на A2 хостинг и резултатите бяха впечатляващи. В момента можете да спестите 50% от планове за хостинг на A2, като използвате специалната ни връзка за отстъпки.

Други функции в CDN

 • CloudFlare

CDN Често задавани въпроси

 • Какво означава CDN?

  CDN е съкращение, което означава Мрежа за доставка на съдържание.

 • Какво е CDN?

  CDN е разпределена мрежа от сървъри, които действат заедно, въпреки че пребивават в различни центрове за данни в Интернет.

 • За каква цел служат CDN?

  CDN отлично предлагат съдържание на интернет потребители по целия свят, като в същото време освобождават ресурси от компаниите и организациите, чиито данни се обслужват.

 • Как работи CDN?

  Тъй като сървърите, които съдържат CDN, са разположени в целия Интернет, те предлагат редица предимства пред традиционната настройка на сървъра.

  Най-голямото предимство е оптимизираната доставка на съдържание.

  Когато потребителят посети уебсайт или се опита да изтегли съдържание, CDN определя местоположението на потребителя и обслужва съдържанието от сървър, който е географски близо до потребителя.

  По-бързото време за пътуване намалява закъснението и потенциалното изоставане, тъй като съдържанието може да бъде сервирано по по-директен маршрут. Колкото по-популярен е уебсайтът и по-глобалната аудитория, толкова по-голяма производителност получава CDN.

  Друго предимство на CDN е защитата, която предлага от отказ на услуга (DoS) или разпространени атаки за отказ на услуга (DDoS).

  DDoS атаката се осъществява от множество компютри, докато DoS атаката се извършва от един. И в двата случая обаче целта е да се засили целта с искания за комуникация и връзка, така че тя да не е в състояние да отговори.

  Тъй като CDN разпределя трафик в цяла мрежа, е много по-трудна цел да се претовари от един сървър или сървърен клъстер.

 • Крайният потребител знае ли, че се обслужва от CDN?

  Целият процес трябва да бъде сравнително прозрачен за потребителя.

  Единственият начин да се знае, че се прехвърлят през CDN е, ако CDN е конфигуриран да използва различен URL от този, който е поискан или кликнат върху.

  Освен това, единственият знак за предаване ще бъде подобрената скорост на достъп до файлове, особено до медиите.

 • Какви видове CDN услуги са налични?

  Използват се множество различни CDN модели, включително специализирани CDN за сървъри, партньорски (P2P) или хибридни системи и частни CDN.

  Както подсказва името му, специален CDN за сървър е този, при който единствената цел на сървърите е да действат като CDN.

  Тази настройка е традиционният модел сървър / клиент, при който съдържанието се съхранява на специализираните сървъри и се сервира до заявяване на клиенти. Това е стандартният тип конфигурация, който най-често се използва от компании, предлагащи CDN услуги.

  За разлика от тях, P2P или хибриден подход смесва традиционния CDN базиран на сървър с елементи на P2P мрежа.

  За първи път популяризиран от Napster, P2P е децентрализиран метод за съхранение и достъп до файлове. В P2P модела няма централизирано място за съхранение и клиентите, или връстниците, имат възможност за директен достъп до файлове от други връстници.

  P2P CDN има ясното предимство да стане по-мощен с увеличаването на броя на потребителите, за разлика от традиционния модел, при който повече потребители водят до по-голямо търсене и изискват непрекъснато нарастващ клъстер от сървъри, за да се поддържа.

  С P2P CDN всеки нов потребител е не само клиент, но и друг сървър, който може да помогне за разпределяне на натоварването на заявки за данни, както и да подобри географското покритие на цялата мрежа.

  Поради това предимство много компании започват да смесват P2P елементи с традиционния си CDN, създавайки хибриден подход, който предлага най-доброто от двата свята. Частните CDN са подходяща опция за предприятия, които не са доволни от търговските опции.

  Благодарение на сравнително ниската цена за хостинг на оборудване и услуги, е възможно да се настроят сървъри на отдалечени места, които могат да се използват като частен CDN, за да се помогне за разпространение на съдържанието на организацията.

 • Какви компании и видове компании предлагат CDN услуги?

  Броят и видът на компаниите, предлагащи CDN услуги, са почти толкова разнообразни, колкото и компаниите, които използват такива услуги.

  Има редица компании, които предлагат поне някои CDN услуги безплатно, като CloudFlair и BootstrapCDN.

  Други компании продават CDN услуги в търговската мрежа, или специализирани в CDN услуги или ги групират като част от по-голяма група услуги, които се предлагат. Microsoft е пример за тази категория, предлагаща CDN услуги на потребителите на своята облачна платформа Azure.

  Amazon също предлага CDN услуги като част от техните уеб услуги. Akamai Technologies, MaxCDN, MetaCDN и CDNetworks са примери за компании, специализирани в тази област.

 • Имате ли нужда от CDN услуги?

  Ако вашата компания или организация извършва онлайн бизнес по целия свят, има уебсайт с голям трафик или обслужва интензивни медийни ленти, тогава CDN услугата може да бъде добра опция.

 • Защо вид CDN трябва да отидете с?

  За огромното мнозинство от организациите една от безплатните или търговски опции ще бъде добър избор, особено когато се обсъждат въпросите, свързани с ефективността и сигурността, свързани с правилното създаване на CDN.

  Като се има предвид броят и разнообразието от услуги на пазара, със сигурност ще има такава, която да отговаря почти на всеки бюджет.

  Много хостинг компании пакетират CDN услуги със своите хостинг планове, често само за няколко долара на месец. В някои случаи, за компании, които разполагат с ресурси и опит за правилното създаване и администриране на такъв, частният CDN може да бъде най-добрият избор.

  Особено за организации, които се нуждаят от мащабиране, възможността за контрол и администриране на собствения си CDN може да доведе до значителни икономии от търговска опция.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map