Започнете с програмирането на LabVIEW: Как да контролирате лабораторното оборудване

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


LabVIEW е графичен език за програмиране, предназначен за взаимодействие с измервателни и контролни устройства. Използвайки прост, визуален код, ученият и инженерите могат лесно да събират измервания, да анализират данни и да споделят своите резултати с помощта на приложения, създадени по поръчка.

Използвайки само графичната среда, потребителите могат да програмират напълно функциониращи сложни приложения, без да знаят нито един ред код. Използвайки вградения компилатор, графичният код се превежда директно в изпълним машинен код и може да бъде пренесен на множество платформи.

LabVIEW е език на потока от данни, което означава, че програмите са изградени от набор от подпрограми (представени от графични изображения), които са нанизани заедно от поредица от проводници и стрелки. За разлика от текстово базирани езици, които предават данни от функция на функция, използвайки променливи, данните в LabVIEW програма текат в посока на проводниците и рутинните функции функционират директно в отговор на въвеждането. Вместо да се изпълняват в предварително определен ред, рутините се изпълняват, след като получат всички необходими данни.

Предимства на LabVIEW

Най-очевидното предимство на LabVIEW е, разбира се, лесният за използване графичен интерфейс, което прави LabVIEW идеален за непрограмиращата общност. Но езикът предлага много други предимства както за нови, така и за опитни програмисти, включително:

 • Взаимодействие на устройството: LabVIEW включва вградена поддръжка за редица хардуерни платформи, а хиляди други устройства могат да бъдат управлявани с помощта на библиотеки и добавки на трети страни.
 • Функционални библиотеки: Библиотеките на LabVIEW са достъпни за най-често срещаните функции, като например събиране на данни, математика, генериране на сигнал и анализ на данни, както и голяма колекция от GUI елементи, които лесно могат да бъдат включени в програми.
 • Паралелност: LabVIEW позволява лесно многопоточно четене с цел паралелно изпълнение на множество задачи.
 • Добавки на трети страни: с над 20 години развитие, LabVIEW събра голяма общност от потребители и програмисти и те създадоха голям брой персонализирани добавки, предназначени да се справят както с общи, така и със специализирани задачи, така че не колкото и да са нови вашите изследвания, вероятно има вече налично решение, което може да ви помогне да съберете и интерпретирате данните.

история

LabVIEW първоначално е пуснат през 1986 г. за Apple Macintosh. Използвайки графичния език „G“, LabVIEW е проектиран да взаимодейства с виртуални инструменти, за да прави измервания и да създава автоматизация. LabVIEW остава продукт само за Mac до 1992 г., когато National Instrument пусна версии за SunOS и Windows.

LabVIEW остава софтуер за собственост, притежаван и поддържан от National Instruments. Поради това не се изисква да отговаря на стандарти на трети страни, като ANSI или ISO, тъй като са по-често срещани езици, което предизвиква някои оплаквания от производителността и лицензирането; LabVIEW обаче остава популярен език за програмиране и автоматизиране на Интернет на нещата. National Instruments поддържа редовен цикъл на издаване, публикувайки нова голяма версия всеки август.

National Instruments също разработва огромен опис на хардуерни устройства, които могат да бъдат програмирани и контролирани с помощта на LabVIEW, включително инструменти за събиране на данни като броячи, таймери, сензори и анализатори на сигнали; тестови инструменти; хардуер за наблюдение; и устройства за управление на инструменти.

ресурси

Има много онлайн ресурси на разположение за нови и опитни LabVIEW програмисти. Някои от най-добрите места за начало включват:

 • Въведение в LabVIEW: този онлайн урок служи като техническо ръководство и ръководство за обучение за софтуерната среда. Той предоставя преглед на приложението и общите принципи на графичното програмиране, както и ръководство за основните функции на LabVIEW.
 • NI дискусионни форуми: поддържа се от National Instruments, това е официалният дискусионен форум за LabVIEW. Той е домакин на дискусии по теми, свързани със софтуера, хардуерни въпроси, усъвършенствано програмиране и дори скорошни публикации за работа за професионалисти от LabVIEW.
 • Урокът на LacomVIEW на Академията Macomb: създаден като въведение за пристигащи ученици в гимназията, този безплатен урок предоставя визуално ръководство за средата на LabVIEW и някои прости концепции за програмиране. Ако тепърва започвате, това е чудесен ресурс за удобство с новия език.

Книги

Има десетки книги, които се занимават конкретно с LabVIEW или използват LabVIEW като инструмент за решаване на проблеми. За разлика от много езици, тъй като LabVIEW е предназначен за изследователи, а не за програмисти, повечето книги, които ще намерите в LabVIEW, са написани специално за начинаещи, макар и често с акцент към учени и инженери.

 • Hands-On Въведение в LabVIEW за учените и инженерите от Джон Есик: тази книга не предполага предварително познаване на LabVIEW или друг вид език за програмиране. Той започва с въведение в средата на LabVIEW и започва всяка глава с основен преглед на основните операции, които ще бъдат обсъждани. Всяка глава е изпълнена с примери за програмиране в реалния свят, които по-късно могат да бъдат включени във вашите собствени проекти за кодиране.
 • LabVIEW за всички: Графичното програмиране, направено лесно и забавно от Travis and Kring: както подсказва името, тази книга е предназначена за всеки, който може да използва, независимо дали опитни програмисти или начинаещи. Разбива езика до прости понятия и обяснява тези с лесни за повторение примери с много код за многократна употреба. За опитни разработчици на LabVIEW тя включва и цели за сертификационни изпити.
 • LabVIEW Готварска книга за графично програмиране: 69 рецепти, които ще ви помогнат да изградите, отстраните грешки и разгърнете модулни приложения, използвайки LabVIEW от Yik Yang: тази книга е създадена специално за разработчици, учени и инженери, които вече имат опит с програмирането на C или C ++. Той отнема съществуващите им знания и го прилага към съвременни техники за разработка на приложения като многоредови програмиране, събиране на данни, работа с грешки, анимация и работа с външен код и приложения.
 • LabVIEW Student Edition от Robert H Bishop: тази книга разхожда учениците чрез създаването на решения за графично програмиране за решаване на проблеми в класната стая и лабораторията. Въпреки че е предназначен предимно за студенти по науки и инженерни науки, неговият подход е лесно достъпен за всеки начинаещ програмист.
 • Програмиране на Arduino с LabVIEW от Marco Schwartz: Тази книга е предназначена за програмисти с известни познания на LabVIEW, които искат да подобрят своето разбиране и да прилагат тези знания директно в приложения от реалния свят, използвайки комплект Arduino. Книгата ви учи как да настроите LabVIEW и Arduino, да контролирате моторни и захранващи превключватели, да изградите обикновена метеорологична станция и дори да управлявате безжично робот, базиран на Arduino.

заключение

LabVIEW предоставя лесен за използване инструмент за учени и инженери, които искат да проектират персонализирано събиране на данни и автоматизирани инструменти за изследвания или промишлени приложения. Въпреки че има много графични езици, LabVIEW има предимството на две десетилетия на развитие и широко разпространение, което означава, че кодът вече е наличен за повечето устройства и почти всяка функция, която може да искате да стартирате. Като програмист, всичко, което трябва да направите, е да определите как искате да взаимодействате с устройството и какво искате да направите с всички събрани данни.

LabVIEW остава патентован инструмент, така че за да го използвате, трябва да получите лиценз. Много добавки също са достъпни само чрез участие в мрежата за приложения на National Instruments, което потенциално ще увеличи разходите за вашите проекти LabVIEW. Патентованите решения обаче включват и по-добра поддръжка от повечето алтернативи с отворен код, което ще бъде полезно за всички онези, които не я използват.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map