Започнете с BBC Basic: Имате стар BBC Micro?

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Повечето хора вероятно са чували за най-важния език за програмиране на Basic, но има някои по-малко познати аромати на Basic.

BBC Basic е версия на основния език за програмиране, разработена за персоналния компютър Acorn BBC Micro, базиран на микропроцесора MOS Technology 6502.

BBC Basic е използван широко в много училища и колежи във Великобритания през 80-те години за преподаване на основни компютърни умения и умения за програмиране, което прави Великобритания една от най-грамотните нации на компютър през осемдесетте години.

Какво е BBC Basic?

BBC Basic е език за програмиране, създаден предимно за образователни цели от British Broadcasting Corporation (BBC) за използване в техния проект за компютърна грамотност във Великобритания. Това беше до голяма степен повлияно от Basic на Microsoft и въведе редица допълнителни функции.

Това е рядък случай, когато телевизионен оператор създаде език за програмиране и специален компютър, само за да ги пуска на пазара заедно с образователни телевизионни сериали.

В началото BBC Basic е разработена единствено за използване на персонални компютри Acorn BBC Micro. По-късно, с успеха на телевизионния сериал BBC Micro и телевизионната грамотност, други производители на персонални компютри се интересуват от предоставяне на BBC Basic на своите компютри, така че се появяват много портове на BBC Basic за различни компютри и платформи.

Кратка история

Разработването на езика за програмиране на BBC Basic започва през 1979 г., когато BBC за първи път започва работа по проект, предназначен за обучение на широката общественост в използването на компютри и програмиране.

Тъй като по онова време бяха достъпни много различни домашни компютри, с различни различни несъвместими операционни системи и езици за програмиране, BBC реши, че ще бъде по-лесно да предложи стандартна платформа – специален домашен компютър с език за програмиране на BBC Basic, който ще бъде обхванати от телевизионния сериал.

Езикът за програмиране също трябваше да бъде подобен на вече използвания, като Microsoft Basic, така че BBC Basic е разработена от Софи Уилсън от университета в Кеймбридж и нейните колеги.

Самата BBC не разполагаше с ресурси за проектиране и производство на домашен компютър, така че Acorn Computers от Cambridge беше избран сред редица британски компании и спечели производствения договор.

В началото на 1982 г. първият микрокомпютър от модела BBC удари по рафтовете, тъй като първата серия на Компютърната програма започва да се излъчва по Би Ти Ви на 11 януари 1982 г..

Програмите, написани на Microsoft Basic, не изискват почти никакви промени за стартиране в BBC Basic, докато програмите, написани специално за BBC Basic, могат да използват някои от по-сложните му функции.

С течение на времето се появиха много пристанища на BBC Basic. Те са проектирани за повече от 30 различни платформи.

Характеристика

В сравнение с Microsoft Basic, BBC Basic въведе редица нови функции, полезни за насърчаване на най-добрите практики, като например възможността да се използват дълги имена на променливи и възможността за писане на добре структуриран код с лесно управление на програмния поток.

BBC Basic също разшири традиционния Basic с използването на наречени процедури и функции, повтаряйте, докато циклите и ако след това структурират друго. Преводачът на BBC Basic също така поддържа мощни изявления за контрол на звука и дисплея.

Друга уникална особеност на BBC Basic е наличието на вграден асемблер, който позволява на потребителите да пишат и програми за монтаж на езици.

Кой използва BBC Basic днес?

В своето време BBC Basic беше чудесен инструмент за усвояване на основите на компютърното програмиране. Има много програми, написани на BBC Basic, налични и готови за използване.

Въпреки това, много съвременни образователни инструменти, налични днес, осигуряват по-лесно обучение с визуални инструменти, така че BBC Basic беше оставен настрана, оставен на малка общност ентусиасти.

Днес BBC Basic е важен като пример за образователна програма за масови технологии и по този начин заема важно място в историята на компютърните технологии.

Вашата среда за развитие

Ако все пак бихте искали да опитате BBC Basic и да го видите в действие, можете да го направите много лесно и за щастие не е нужно да намерите и купувате домашен компютър от дивите осемдесет години, за да го направите.

BBC Basic е наличен за Microsoft Windows, така че можете да го изтеглите и да го изпробвате. Или можете да опитате BBC Micro емулатор BeebEm за операционни системи Windows, Mac и Unix / Linux.

ресурси

Изборът на онлайн ресурси за BBC Basic е ограничен поради възрастта му, но ние успяхме да отделим някои интересни уроци и ресурси за вас.

Основни курсове и уроци на BBC

Тези уроци и курсове дават добра отправна точка за изучаване на основния синтаксис на програмния език на BBC:

 • Въведение в програмирането на BBC Basic за Windows е официалният, подробен урок за програмиране в BBC Basic за Windows.
 • Програмирането на BBC Basic е уебсайт от доктор Ричард Уестън. Тя е малко неорганизирана и трудна за навигация, но съдържа 42 урока, обхващащи широк спектър от програмни теми, включително графика и звук. Уебсайтът обаче не е актуализиран от 2005 г. насам.

Справочник и документация за програмиране

Както посочихме, няма толкова много основни ресурси и референции на BBC. Успяхме да намерим няколко онлайн и ако случайно живеете във Великобритания, може би е по-добре да потърсите подходящи книги.

 • Онлайн ръководството на BBC Basic е официалното ръководство на BBC Basic за Windows, индексирано по ключови думи.
 • BBC Basic за препратка на програмист на Windows Wiki Уики има много полезно съдържание за BBC Basic за Windows и пълна справка за BBC Basic.
 • Уебсайтът на BBC Basic Documentation има връзки към някои ресурси и документация на BBC Basic.

Книги

Някои книги за програмирането на BBC Basic все още могат да бъдат намерени и закупени онлайн, въпреки че повечето от тях са публикувани още през 80-те години. Отбелязахме само две от тях, така че, ако харесвате бръчката на хартия, можете да опитате тези:

 • Илюстрирането на BBC Basic от Доналд Г. Алкок може да се използва като самостоятелно ръководство за BBC Basic. Предоставена е и бърза справка за всички функции и оператори и синтаксиса на всяко изявление и команда на BBC Basic.
 • Програмите в BBC Basic за млади математици от Сидни Г. Брюер е проектиран като самостоятелен учебен помощник за хора, които се интересуват от прилагането на математика в BBC Basic.

резюме

Въпреки че BBC Basic вече е по-скоро историческо любопитство, все още е доста интересно да се види как се вписва в историята на компютрите. Невероятно е да се мисли, че днес повечето хора по света обикалят мощни компютри в джобовете си.

Но само за няколко десетилетия те бяха съвсем ново нещо и хората все още ще се чудят на промяната от компютърни перфокарти към силиконови чипове.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map