YUI програмиране: Една от първите JavaScript библиотеки

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


През първите години на интернет уеб страниците бяха доста скучни. Потребителите, които ги разглеждаха, попаднаха на уеб страници, с които не можеха да си взаимодействат много, тъй като съдържаха само текст, изображения и връзки.

С нарастването на популярността на мрежата имаше повече търсене на страниците, с които потребителите могат да взаимодействат. Следователно, езици като JavaScript нараснаха в популярност. JavaScript позволява на разработчиците да създават джаджи и плъгини за потребителите, което води до динамични уебсайтове. Например, с езика, разработчиците могат да решат поведението на уеб страницата въз основа на местоположението на щракване с мишката.

В крайна сметка JavaScript стана много сложен. В резултат на това са създадени JavaScript библиотеки, за да улеснят развитието. Една такава библиотека беше YUI или библиотеката на потребителския интерфейс Yahoo.

Разработката за библиотеката е започната от Yahoo! служител, Томас Ша, през 2005 г. Целта на YUI беше да предостави интерфейс за лесно манипулиране на уеб страници чрез JavaScript, който беше съвместим във всички браузъри. Библиотеката съдържаше множество функции, включително обработка на данни за бисквитки на браузъра, обработка на събития в браузъра и четене на данни от формуляри.

Yahoo! пуснаха основни версии през 2006 и 2009 г., с последната версия през 2014 г. YUI беше спрян в резултат на намаляващия интерес сред разработчиците и увеличеното използване на скриптове от страна на сървъра чрез библиотеки като Node.js.

Уроци по YUI

Тези уроци ще помогнат на начинаещите да започнат работа с библиотеката YUI.

 • YUI Въведение Слайдовете предоставят запознаване с библиотеката, насочена към начинаещи и е представена от Christian Heilmann в Web Directions North 2009.
 • Създаване на богат интерфейс с библиотеката YUI е стъпка по стъпка урок от Wired Magazine, който описва как да добавите богати функции към уеб страница като контроли на карусели и календари.
 • YUI 3 Changes е статия, която предоставя подробности за някои от разликите между YUI 2 и YUI 3.
 • YUI Skinning описва как да промените „външния вид и усещането“ на джаджи и контроли от YUI.
 • YUI Примери предоставя множество примери, които разработчиците могат да използват, за да започнат разработката на YUI и да създадат богати интерфейси.
 • Въведение в YUI предоставя информация за функциите на библиотеката YUI, включително DOM, обработващи събития, анимационни модули и заявки на Ajax – заедно с примери за код.

Разработчиците също могат да разгледат следните видео уроци, които да ви помогнат да научите YUI:

 • YUI Basics е видеоурок, който предоставя и преглед на YUI библиотеката.
 • YUI DataTables е видеоурок, който предоставя преглед на компонентите на DataTable. Той включва примери за кодове и е представен от един от инженерите, работили над YUI.
 • YUI Mojito показва как разработчиците могат да създават уеб приложения с помощта на Mojito, MVC (Model View Controller) рамка за YUI.
 • Когато не се използва YUI е забавен, но информативен видео урок, който показва какви ситуации налагат използването на YUI.
 • Events Evolved представя беседа на Лукас Смит за работа с DOM, синтетични и персонализирани събития с помощта на YUI. Уеб приложенията до голяма степен са задвижвани от събития, така че това е урок, който си струва да проверите.

Допълнителни учебни ресурси

Много сайтове предлагат уроци, обхващащи широк спектър от теми, свързани с YUI. Ето някои уебсайтове, които начинаещите и напредналите разработчици ще намерят полезни.

 • Уебсайтът на библиотеката YUI е уебсайт, който съдържа много статии за YUI библиотеката. Разглеждайки този уебсайт, разработчиците ще могат бързо да започнат с разработването на приложения, базирани на YUI, да преглеждат документация, да преглеждат уроци и да разговарят с останалата част от общността на програмистите по теми на YUI.
 • GitHub не само съхранява различни кодови хранилища за YUI, уебсайтът предлага и уроци за промяна на външния вид и усещането на различни джунджурии и извършване на модификации на кода.
 • AlloyUI включва няколко урока с примери за задълбочен код, използвайки библиотеката AlloyUI, която е построена върху библиотеката YUI3. Разработчиците, посещаващи уебсайта, могат да изтеглят библиотеките и да научат как да прилагат много функции, включително въртележки, ленти за напредък и таблици с данни.

Книги на YUI

За разлика от много други езици и библиотеки, има само няколко добри книги за YUI. Те дават пълно въведение в YUI и дават някои задълбочени примери.

 • Учене на Yahoo! Библиотека с потребителски интерфейс (2008), от Дан Уелман, предоставя на разработчиците добър преглед на YUI с подробни примери. Разработчиците, които четат книгата, ще бъдат изложени на начинаещи и напреднали концепции. Не се предполага предишен опит.
 • YUI 3 Cookbook (2012), от Evan Goer, съдържа множество фрагменти от код или „рецепти“, които решават конкретни проблеми, които разработчиците могат директно да използват в своите проекти. Някои от примерите в книгата включват начини за създаване на анимации, отстраняване на грешки, създаване на компоненти и обработка на събития.
 • Професионални рамки на JavaScript: Prototype, YUI, ExtJS, Dojo и MooTools (2009), от Orchard, et al., Съдържа преглед на различни рамки, включително YUI, както и проби от кодове. С тази книга разработчиците могат да научат как да създават UI ефекти като плъзгане и пускане, да използват инструментите CSS и да създават джунджурии с YUI.

Алтернативни ресурси

Тъй като последната версия на YUI беше през 2014 г., разработчиците може да искат да обмислят алтернативни рамки. Някои популярни алтернативи включват jQuery, който се използва в повечето уебсайтове. Ето някои ресурси за jQuery, които трябва да разгледате.

 • W3Schools jQuery Tutorial учи на разработчиците много от функциите на библиотеката, включително основен синтаксис, внедряване на обработващи събития и избор на HTML елементи. W3Schools също така позволява на разработчиците да променят и изпълняват код на самия уебсайт.
 • jQuery Course е онлайн клас от CodeCademy за разработчиците да научат основите на библиотеката и да изпълняват проекти.
 • Udemy jQuery Course е интензивен курс за „bootcamp“, който ще отведе разработчиците чрез основите на JavaScript и jQuery. Курсът включва няколко файла с изходен код, които могат да се използват и редовно се актуализират.

Струва ли си да се учи YUI?

Въпреки че развитието на YUI беше преустановено от Yahoo, обучаването му все още може да подобри вашите умения. Научавайки YUI, вие получавате излагане на друг рамков модел. Научаването на тази рамка може да ви помогне да разберете подобни библиотеки като jQuery или AngularJS.

Научаването на допълнителни рамки също помага да се засили разбирането на често използваните модели за проектиране на софтуер. Например YUI използва системата Model View Controller, която се използва в други библиотеки. И накрая, тъй като уеб рамки като YUI са с отворен код, разработчиците могат да разберат уеб сърфирането и основите на JavaScript, като разгледат изходния код на рамките.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработването на уебсайтове:

 • Съставяне на добър HTML: това е солидно въведение в писането на добре оформен HTML и използването на софтуер за валидиране на HTML.
 • CSS3 – Intro, Ръководства & Ресурси: Това е чудесно място да започнете да изучавате оформлението на уеб страниците.
 • Научете и овладейте jQuery: нашето въведение в jQuery.

Какъв код трябва да научите?

Объркани в какъв език за програмиране трябва да се научите да кодирате? Вижте нашата инфография, какъв код трябва да научите? Той не само обсъжда различни аспекти на езиците, а отговаря на важни въпроси от рода на: „Колко пари ще спечеля за програмиране на Java за прехрана?“

Какъв код трябва да научите?
Какъв код трябва да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map