Въведение и ресурси на Pligg – и на Kliqqi

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Pligg е проста система за управление на съдържанието с отворен код (CMS), предназначена за създаване на социални издателски мрежи или онлайн социални общности, подобно на Facebook, Reddit, Twitter и Digg.

Pligg е написан на PHP и използва стандартни MySQL бази данни. Тя е лицензирана под GNU Affero Public License.

Кратка история

Pligg беше лансиран през 2005 г. от основателя си Ерик Хейкинен. През следващите няколко години Pligg спечели добра репутация и сравнително голяма база от потребители. Pligg се предлага като инсталация с едно щракване от много популярни хостинг компании и все още се използва от много уеб разработчици за изграждане на социални уебсайтове.

След десетилетие работа върху Pligg, Хейкинен се умори да го поддържа и иска да премине към други проекти. Освен това, с липсата на интерес и насока на разработчиците, развитието на Pligg започна да се забавя и имаше доста голямо безпокойство сред Pligg потребителите и разработчиците. През 2015 г. Pligg наблюдава рязък спад в трафика на уебсайтове и продажбите, поради липса на актуализации на CMS.

През декември 2015 г. Pligg бе предложен за продажба от своя основател и собственик, Ерик Хейкинен, заедно с името на домейна pligg.com и идентификационни данни за акаунта на GligHub на Pligg. Компанията в крайна сметка беше продадена на евтиното, за около 50 000 долара.

Домейнът pligg.com вече е пазар за изтегляне, където можете да закупите надеждни изтегляния.

Pligg CMS е преименуван на Kliqqi и в момента се поддържа от двама от основните разработчици на Pligg CMS. Kliqqi е обявен за официален наследник на Pligg малко след поглъщането. Това е нов проект с отворен код, разклонен от оригиналния Pligg CMS двигател. Новите собственици на домейна pligg.com предложиха своята подкрепа и помогнаха на новата общност за развитие на Kliqqi по време на прехода.

Функции Pligg

С помощта на Pligg можете лесно да създадете социална мрежа или онлайн социална общност. Потребителите на Pligg контролират съдържанието, за разлика от много други CMS системи, които са предназначени само за няколко автори. Pligg е създаден за голям брой сътрудници, които изпращат и модерират съдържание и това го прави привлекателен при стартирането му.

Pligg е лесен за използване и управление и може да захранва малки социални мрежи или подобни интерактивни общности с много съдържание, генерирано от общността.

Когато развитието беше преустановено, Pligg CMS 2.0.2 беше най-новата версия на платформата. За изпълнение е необходим уеб сървърът Apache, PHP версия 5.3 или по-нова и MySQL версия 5.1 или по-нова. Изискванията за хардуер са скромни и като се има предвид възрастта на CMS, той не трябва да има проблеми с работата на почти всеки сървър, който можете да намерите днес.

Инсталиране на Pligg

В разгара на своята популярност много уеб хостинг компании предложиха инсталатор за Pligg с едно кликване. Много уроци за инсталиране на Pligg все още могат да бъдат намерени онлайн, но изходният код на Pligg в GitHub вече не е достъпен за изтегляне.

Вместо това предлагаме да инсталирате Kliqqi, официалния вил на Pligg и наследник, тъй като работата по разработката на Pligg е спряна и не трябва да се очакват бъдещи актуализации. Също така, уебсайтът Pligg CMS вече не съществува, така че няма поддръжка на потребителите и малко по отношение на поддръжката на общността, тъй като общността премина към други платформи, а именно Kliqqi. Вече е възможно да инсталирате Kliqqi чрез Softaculous

Pligg Шаблони

Голяма част от професионални шаблони за Pligg бяха достъпни за изтегляне от официалния форум Pligg и повечето от тях бяха безплатни. Обаче, тъй като домейнът pligg.com беше продаден, сега те са трудни за намиране.

За съжаление работата по много шаблони Pligg беше преустановена по две основни причини. Първо, шаблоните Pligg имат огромна кодова база в сравнение с други CMS системи, така че кодирането на шаблони изисква много работа. Второ, Pligg шаблоните са имали тенденция да се прекъсват с всяка нова версия, така че натоварването на поддържането на Pligg шаблони е било просто твърде голямо и непрактично за разработчиците, особено за тези, които са допринесли безплатно за проекта..

Още повече, че шаблоните Pligg не работят в Kliqqi без промяна. На теория те могат да бъдат използвани, но количеството работа, необходимо за тяхното оправяне за Pligg, прави този подход непрактичен.

заключение

В своя разцвет Pligg беше сравнително успешен CMS. Въпреки че не е проектиран като цялостен CMS с привличане на масовия пазар (като WordPress), Pligg успешно се погрижи за нуждите на разработчиците, работещи по проекти в социалните мрежи преди десетилетие..

Имайте предвид, че социалните мрежи бяха в ранна детска възраст през 2005 г. Те бяха разглеждани като неизползвани пазари от много предприемачи и разработчици, така че Pligg се появи в точното време. Това позволи на разработчиците да изградят социална мрежа от самото начало за няколко дни, а не седмици или месеци.

Един от най-големите недостатъци на Pligg беше начинът, по който борави с шаблоните. Шаблоните на Pligg бяха тромави и изискваха много кодиране. Влошавайки нещата, те бяха трудни за поддържане и много от тях трябваше да бъдат настроени за нови Pligg версии.

Kliqqi е достоен наследник на Pligg, но за разлика от своя предшественик, той не се появи в точното време. Безумието в социалната мрежа се разпадна години преди да бъде прекратено развитието на Pligg. Търсенето спадна и интересът на разработчиците към платформи като Pligg и Kliqqi намаля.

Това не означава, че няма пазар за Kliqqi или като цяло малки малки независими социални мрежи, тъй като много разработчици все още работят върху тях. Търсенето обаче е много по-ниско, отколкото преди десетилетие.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с разработването и управлението на уебсайтове:

  • Google Класиране: Разберете, диагностицирайте и поправете: каква полза е уебсайтът, ако никой не знае за него? Научете всичко за постигането на класирането на Google, което заслужавате.
  • Най-добрият списък с инструменти за уеб администратори A-Z: намерете всички инструменти, които са ви необходими, за да улесните управлението на вашия сайт.

Последно ръководство за уеб хостинг

Вижте нашето крайно ръководство за уеб хостинг. Той ще ви обясни всичко, което трябва да знаете, за да направите информиран избор.

Последно ръководство за уеб хостинг
Последно ръководство за уеб хостинг

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map