Visual FoxPro: Имате нужда от този стар език за програмиране през 2020 г.

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Visual FoxPro е обектно-ориентиран език за програмиране, както и среда за разработка, приложна платформа и двигател на базата данни.

Той започна живот като FoxBASE през 1984 г. и имаше най-бързата налична система за управление на бази данни по онова време. Това е производно на dBase системите, проектирани в края на 70-те години. В този момент FoxPro беше език за програмиране с вградена система от бази данни.

Fox Technologies, компанията, която създава FoxPro, се слива с Microsoft през 1992 г. През 1995 г. Visual FoxPro 3.0 излиза. Това беше първата „Visual” версия (последната не-визуална версия 2.6 е издадена през 1993 г.). Това добави GUI редактор с плъзгане и пускане и среда за разработка, много подобна на Visual Basic.

Езикът никога не е бил изключително популярен, но се справя прилично, достигайки върха си през 2006 г. под номер 12 в класациите за употреба на езика. Нещо повече, тя стана изключително отдадена общност на разработчици, която продължава да използва и разширява езика и до днес.

Тази ентусиазирана общност на разработчиците беше изключително разочарована, когато Microsoft обяви през 2007 г., че няма да има бъдещи версии на Visual FoxPro. Последната официална актуализация на Visual FoxPro беше набор от разширения, които бяха пуснати през 2008 г..

В отговор на петиции и общо недоволство от общността на VFP, големи части от VFP са освободени като отворен код и са достъпни от CodePlex. За съжаление от тази колекция не може да се създаде работно време и ядрото на VFP остава със затворен код. Намеренията на Microsoft за пускането на VFP в общността за развитие са неясни, в най-добрия случай..

Първи Visual FoxPro

Единственият начин да получите официално лицензирано пълно копие на Visual FoxPro от Microsoft е да го изтеглите чрез абонаментната им услуга. След като създадете акаунт, можете да намерите налични изтегляния на FoxPro. За съжаление, трябва да закупите продукт за абонамент, за да можете да изтеглите FoxPro и не можете сами да закупите FoxPro. Той се предлага само като вид странично предимство при закупуването на друг продукт, например Visual Studio.

Има хора, които продават употребявани или неотворени копия на Visual FoxPro, но има някакъв потенциален риск тук (поне един рецензент очевидно е получил пиратски софтуер).

Визуални ресурси на FoxPro

Поради дългата си история и посветеното следване, има много ресурси за хора, които искат да учат и използват Virsual FoxPro.

Онлайн ресурси

Не забравяйте да разгледате Центъра за разработчици Visual FoxPro, страницата на Microsoft Visual FoxPro.

уроци

 • Научете Visual FoxPro Free: голяма колекция от видео уроци. Предлага се и премиум съдържание.
 • FoxStuff: голяма колекция от статии и ръководства за Visual Fox Pro, от Mike Lewis Consultants, консултант по Visual FoxPro.
 • Урок: Създаване на приложение на FoxPro: стъпка по стъпка стъпка от стъпка от катедрата по компютърни науки в Тринити университет.
 • Ръководства за Fox Pro: този уебсайт е някаква бъркотия, което е жалко, тъй като информацията за Visual FoxPro 9 е доста обширна и може да се разглежда много добре.

VFP общност

 • FoxPro Wiki: над 7000 статии по теми на FoxPro. Може би най-добрата страница тук е колекцията от наистина глупави туитове за FoxPro.
 • Шоуто на Фокс: дългогодишен подкаст от Visual FoxPro. Изглежда, че е заспал през 2015 г., но все още има десетилетие голяма информация.
 • Visual FoxPro Forum: голяма онлайн общност на разработчици на VFP.
 • Конференция Southwest Fox: годишна среща на разработчиците на Visual FoxPro.

Visual FoxPro инструменти

 • Препоръчителните VFP инструменти на Крейг Бейли: това е само шепа препоръки за инструментите Visual FoxPro, но те определено си струва да разгледате.
 • Трите библиотеки на помощ на Крейг Бойд за VFP: това са основни библиотеки, създадени от един от най-уважаваните членове на общността на разработчиците на VFP. Бойд беше отличен с наградата за цялостно постижение на общността FoxPro през 2012 г..
 • Visual FoxPro Tools: голяма колекция от VFP инструменти и добавки.
 • Добавки с отворен код за Visual FoxPro 9.0: усилие за предоставяне на безплатни и отворени инструменти за общността на FoxPro.
 • Guineu: алтернативна среда за изпълнение на Visual FoxPro.

Други VFP връзки

 • Светът на програмирането – архив на Visual FoxPro: малко повод за примери на кодове и връзки към други ресурси. От особен интерес могат да бъдат няколко електронни книги за изтегляне на по-ранни версии на VFP.
 • Примерни приложения на FoxPro: голяма колекция от приложения за Visual FoxPro, които могат да бъдат изтегляни, изучавани или модифицирани.

Книги за Visual FoxPro

 • Hentzenwerke Publishers има редица книги за FoxPro, обхващащи версии 6 до 9 и обхващащи широк спектър от междинни и усъвършенствани теми. Книгите на Hentzenwerke, които все още са особено актуални, включват:
  • Какво ново в девет: Последните хитове на Visual FoxPro
  • Внедряване на Visual FoxPro решения
  • MegaFox: 1002 неща, които искахте да знаете за разширяване на Visual FoxPro
 • Visual FoxPro Made Simple: тази задълбочена книга обхваща последните четири версии на VFP.

Трябва ли да науча Visual FoxPro?

Е, зависи.

Има често срещано погрешно схващане, че най-доходоносните кариери в развитието включват познаване на най-новите, най-големите и модерни езици. Оказва се, че това е вярно само в много тесни сектори – най-вече стартиращи компании, фокусирани върху разработването на уеб приложения.

Visual FoxPro е издаден през 1984 г. и е прекратен през 2010 г. Това е 26 години непрекъсната употреба от много хиляди компании, изграждащи приложения в десетки индустрии. Голяма част от този софтуер все още се използва и трябва да бъде поддържан, заменен, разширен или обработен по друг начин.

И какви видове компании имат този вид наследен софтуер? Добре утвърдени компании, които правят бизнес в солидни индустрии от поне няколко десетилетия. Това са компании, които могат да си позволят да плащат добре и – в много случаи – наследствената технология е критична за мисията, така че те често са готови да плащат добре. Освен това, тъй като повечето хора предпочитат да работят върху забавни, нови езици, има сравнително малко разработчици, които са готови и могат да се справят с Visual FoxPro.

Наследените езици като Visual FoxPro – заедно с други като Visual Basic, Pascal и Cobol – може да не са модерни, но могат да бъдат много доходоносни за разработчиците, които отделят време да ги научат..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map