Ръководство за IRC: Илюстрирано, стъпка по стъпка ръководство

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Интернет чат реле (IRC) е популярна, безплатна и с отворен код чат среда, написана през 1988 г. Хората я използват, за да комуникират един на един или в групи с множество потребители.

В своя разцвет (средата на 90-те до края на 2000-те години) IRC беше гръбнакът на най-голямата разпространена чат мрежа в света. И до днес хората го използват за комуникация с други хора в мрежите на IRC по целия свят.

Тази статия включва стъпка по стъпка ръководство за това как да използвате IRC, както и много ресурсен материал, който да ви помогне да научите повече.

Урок: Как да използвате mIRC за свързване с IRC

Windows е най-популярната операционна система в света, поради което избрахме IRC клиент за Windows. Този високо оценен IRC клиент улеснява намирането на канал, чат и създаване на собствен канал в рамките на няколко минути. mIRC е бърз, стабилен и безплатен. Да започваме.

Стъпка 1 – Инсталирайте mIRC

Изтеглете и инсталирайте mIRC от официалната уеб страница на mIRC.

Стъпка 2 – Пуснете mIRC

Когато отворите програмата, изскачащ прозорец ви дава възможност да регистрирате своето копие срещу малка такса. Това е напълно по избор. Засега просто натиснете продължи бутон. Ако се появи друг прозорец, натиснете продължи още веднъж.

снимка на mIRC

Стъпка 3 – Изберете сървър

Сега ще изберем сървър. mIRC има списък с популярни сървъри, за да улесни нещата. Отидете на досие > Изберете Сървър, или удари Alt + E за да отворите прозореца за опции mIRC. Изберете желания сървър и щракнете върху Изберете бутон.

екрана на менюто на mIRC сървъра

Стъпка 4 – Създайте прякор

Сега ще бъдете отведени до Connect категория в Опции. Създайте прякор. Двама потребители в една и съща мрежа не могат да имат един и същ псевдоним, поради което е добре да изберете нещо наистина уникално за вашия псевдоним и да въведете алтернатива.

Полето име и имейл не е задължително. Повечето хора не използват истинската си информация в тези области. След като попълните псевдонима и алтернативата, щракнете върху Connect бутон.

Опции за IRC

Стъпка 5 – Присъединете се към канал

Ако всичко вървеше по план, ще се свържете със сървъра и ще се появи прозорец Любими със списък на често използвани имена на канали. Можете да изберете един или ако знаете канала, който искате, можете да го въведете. Случайно знам канал, който искам да се обадя #worldchat.

IRC здравей

Hit Въведете, или щракнете върху Присъединяване бутон, за да започнете да чатите!

диалог за присъединяване

Стъпка 6 – Създайте свой собствен канал

Създаването и управлението на собствен канал е невероятно лесно. Всичко, което трябва да направите, е да помислите за име на канал, което вече не е на сървъра, и въведете следното:

/ присъединете се #mynewchannel

Намиране на канал

След като сте свързани със сървър, може да имате проблеми с намирането на канали, които ви интересуват. Нека сега проучим три различни начина за разглеждане на канали в IRC мрежа.

Списък на каналите

Натиснете Alt + L докато сте в прозореца на списъка с канали mIRC или отидете на Инструменти > Списък на каналите. Можете да получите пълния списък на активните канали, като щракнете върху Вземете списък бутон.

СПИСЪК Команда / списък

Друг начин да намерите списък с канали е с СПИСЪК команда. След като въведете командата, ще се появи прозорец със списък на всички налични канали. Въведете следното в лентата за чат:

/ списък

Имайте предвид, тъй като всеки от сървърите има уникален набор от функции, командата LIST не работи на всички сървъри.

IRC търсачки

Mibbit и irc.netsplit.de/ са две от най-добрите търсачки за IRC. Използвайте ги по същия начин, както и всяка популярна търсачка.

Ресурси на IRC

Не са ви необходими специални умения, за да започнете да използвате IRC. Всичко, което се изисква, е интернет връзка и IRC клиент (софтуерът, който ви свързва към IRC сървър).

Но има няколко неща, които трябва да знаете, за да извлечете максимума от IRC. Разделите по-долу обхващат IRC мрежи, IRC клиенти и IRC сървъри.

Първи стъпки с IRC: кратко въведение за абсолютни начинаещи.

Мрежи и сървъри на IRC

IRC внедрява софтуера клиент-сървър, където приложението разпределя задачи между доставчик на ресурси (сървър) и рикуестър (клиент).

Този модел се използва широко за програми, които изискват комуникация в реално време – като уеб браузър, имейл приложение или приложение за видео чат като Skype.

модел на клиентски сървър

IRC чат сесията може да бъде хоствана на един компютър или мрежа. Сървърите се обединяват, за да създадат IRC мрежи с всякакви форми и размери.

Съществуват стотици мрежи на IRC, категоризирани в широк спектър от различни теми. Някои от най-популярните IRC мрежи включват Freenode, IRCnet, EFnet, QuakeNet, Undernet и Rizon.

 • Шанлист: този сайт съдържа списък с популярни IRC канали.
 • netsplit.de: заглавната страница на този уебсайт редовно публикува актуализирани статистически данни за потребителските данни, включително годишна топ десет на база популярност.

Клиенти на IRC

Клиентът приема вашите команди и помага на сървъра да ги изпълни. Клиентите на IRC могат да бъдат или конзолни приложения (само команден ред), или GUI приложения.

През годините са разработени десетки различни клиенти. Въпреки че всеки клиент има свой уникален външен вид и усещане, всички те съдържат някои общи характеристики.

Функциите включват неща като списъци с приятели, споделяне на файлове, множество връзки, IPv6, SSL криптиране, поддръжка на прокси, UPnP и опции за персонализиране.

Има няколко клиента за Windows, Mac и Unix / Linux. Връзките по-долу ви отвеждат към страница с таблици, които сравняват активните клиенти на IRC по характеристики.

 • Клиенти за настолни компютри: вижте списък на настолни клиенти на IRC, който включва mIRC, Hexchat, Colloquy и WeChat.
 • Уеб клиенти: уеб клиентите ви позволяват да се свързвате с IRC директно от уебсайт в браузъра си. Този списък включва IRCCloud, Mibbit, Freenode и Kiwi IRC.
 • Мобилни клиенти: този списък на мобилни клиенти на IRC съдържа приложения за IRC за мобилни телефони, включително AndChat, IRCCloud и Colloquy.
 • Сравнение на IRC клиенти: тази страница в Уикипедия също сравнява клиентите за интернет релейни чатове по функции.

Сигурност

IRC не се различава от всяка друга интернет услуга, когато става въпрос за рискове за сигурността. Правилните знания могат да ви помогнат да избягвате злонамерени ботове, хакери, вируси, спамери и други заплахи за сигурността. Връзките по-долу могат да ви помогнат да намерите инструменти и информация, за да бъдете в безопасност.

 • IRC Security: това е полезно ръководство от IRChelp, което очертава опасенията за сигурността, с които трябва да сте наясно. Тя обхваща всичко, в което ще се сблъскате – от тормоз до вируси на троянски кон.
 • Поверителност на World Wide Web: това е нашето ръководство за поверителност за мрежата. Научете как да бъдете в безопасност.
 • Криптография: този ресурс може да ви помогне да заключите вашия IP адрес, за да спрете нападателите в техните песни.

IRC: Минало, настояще и бъдеще

Чатът премина доста по пътя си от конзолно приложение (само текст) до приложение за графичен потребителски интерфейс (GUI), а IRC беше в епицентъра на всичко това.

IRC днес е много по-различен, отколкото беше, когато беше написан от Jarkko Oikarinen. Всичко започна като хак за разширяване на софтуера BBS, използван в университета в Оулу, Финландия.

Подобно на много истории за успех, решението да се превърне IRC в проект с отворен код породи жива общност около IRC, което предизвика бързо развитие. IRC беше далеч от първия софтуер за чат, базиран на текст, но предшестваше културен zeitgeist – социални мрежи.

Фактът, че IRC е в състояние да създаде глобална, разпределена мрежа, го прави невероятно полезен. Ресурсите по-долу ви отвеждат в обиколка на миналото на IRC.

 • История на IRC: това е исторически отчет на историята на IRC.
 • История на IRC от Jarkko Oikarinen: есе за IRC от неговия създател.
 • The Great Split: тази информативна статия описва как IRC се раздели и разклони в отделни мрежи.
 • Упадъкът и бъдещето на IRC: този раздел от вписването в Уикипедия на IRC подробно описва упадъка и бъдещето на IRC.

Днес има редица начини за комуникация в реално време. Мобилните устройства с безплатни текстови съобщения са широко достъпни.

Нека не забравяме, че стотици милиони потребители се наслаждават на евтини мръсни мигновени съобщения във Facebook, Gmail, YouTube, Foursquare, Twitter, Slack, SnapChat, WeChat, WhatsApp и Instagram. И това е само да посочите няколко от своите опции!

IRC се промени много през годините. Въпреки че повечето хора са съгласни, че златните години на IRC са приключили, все още има стотици хиляди активни потребители, влезли в даден момент.

Сега той служи за разширяване на други форми на комуникация. IRC все още е надеждна среда за чат с много потребители, която се поддава добре на учене.

Компютърни програмисти и софтуерни разработчици в мрежата Freenode използват IRC широко за проекти с отворен код, а други разработчици работят за подобряване на IRC.

 • IRCv3: има усилия за стандартизация и добавяне на нови функции към IRC протокола от работна група IRCv3.
 • Freenode: безценен ресурс за тези, които искат да научат уеб разработка с отворен код. Тази мрежа е изпълнена със стотици потребители, които често са готови да помогнат.

По-нататък: Ресурси за напреднали потребители

Има безкрайни възможности за това какво можете да направите с IRC. Той има много приложения за бизнес или за удоволствие. По-долу са някои връзки, които ви запознават с някои от разширените функции на IRC.

 • Разширени потребители: тук има огромен списък от уроци за консумация.
 • Книгата на IRC: The Ultimate Guide to Internet Relay Chat (1999) от Алекс Чаралабидис: това наистина е най-доброто ръководство за интернет чат. Обяснява всичко, което трябва да знаете, за да преминете от пълен начинаещ до напреднал потребител.
 • Общи команди: добавете тези полезни команди в чантата си с трикове.
 • Техническа информация: научете за софтуера и протоколите, които захранват IRC.

IRC през двадесет и първи век

IRC вероятно вече е преживял деня си за сено. Но тя все още има жизненоважна роля в онлайн света. И този урок и събирането на ресурси трябва да ви помогне да се запознаете с този полезен инструмент за чат.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map