Rexx: Оригиналният език за скриптове все още е полезен, ако работите върху Mainframes

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Когато мислите за скриптови езици, използвани за обработка на текстови файлове или създаване на отчети, първите езици, които ви дойдат на ум, могат да бъдат Python или Perl. Има обаче език, наречен Rexx, разработен от IBM в края на 70-те, който също изпълнява тези функции и може да се счита за основен предшественик. Rexx или Restructured Extee Executor е език за програмиране в свободна форма, който включва множество функции, включително поддръжка на функции, възможност за обработка на unix команди, файлови входно-изходни операции, инструменти за отстраняване на грешки и защита от срив.

Въпреки че днес езикът не е популярен, влиянието му все още се усеща. Голяма част от езиковата структура и синтаксис е подобна на много от днешните скриптови езици. Въпреки че популярността на Rexx достигна своя връх през 90-те години, той все още се използва от системни програмисти за създаване на програми на мейнфрейми. Вижте ресурсите по-долу, за да научите повече за този влиятелен език.

Поддържани операционни системи

Въпреки че Rexx първоначално е разработен да работи върху основните системи на IBM, Rexx все още се поддържа в няколко ОС, включително:

 • VM / CMS
 • OS / 2
 • DOS
 • 16-битов Windows
 • Linux
 • Windows CE
 • PocketPC

Днес се предлагат и отворени версии на Rexx, включително REXX / imc и Regina на Linux и Windows.

Уроци по Rexx

Чудесен начин за изучаване и разбиране на Rexx е да се консултирате със следните уроци и да ги използвате като градивни елементи за вашите Rexx проекти.

 • Урокът Rexx на списанието на IBM Systems Magazine представя прост урок, предназначен за начинаещи и представя пример за това как да се отварят и четат файлове с данни.
 • Урокът за Rexx от Университета в Оксфорд представя задълбочен урок, идеален за начинаещи и напреднали потребители. Преминава през няколко езикови функции и представя уроци за създаване на основни програми, контури, условни и много други.
 • Урокът на Rexx на TutorialsPoint не само дава преглед на езика, но също така дава инструкции за прилагане на синтаксис на основен език, както и разширени концепции, включително XML анализ.
 • NetRexx Ръководство за програмиране (PDF) е чудесен ресурс, ако някога сте искали да използвате алтернатива на виртуалната машина на Java. NetRexx споделя много функции на оригиналния програмен език Rexx, но може да се изпълнява на множество платформи заради VM. NetRexx също така включва няколко библиотеки за обработка на файлове и работа в мрежа, подобни на Java.
 • Open Object Rexx (PDF) представя подробно ръководство за версия на Object Rexx. Ако сте голям почитател на обектно ориентираното програмиране (OOP) и искате да внедрите по-добре проектирани програми в Rexx, то това е идеален урок.

Видео уроци за Rexx

Да можеш да визуализираш концепции е чудесен начин да разбереш език на програмиране. Ето някои видео уроци, които ще ви помогнат да подобрите своите Rexx умения.

 • Ръководството за мейнфрейм Rexx е част от поредица от видео уроци на ITChannel на кумар. Той представя различни езикови функции и примери чрез 10 уникални урока.
 • Кодирането на Rexx програми за 7 минути ви показва как да настроите Rexx средата на Windows и да имате функционална програма за няколко минути. Това е чудесен урок за начинаещи, които искат да постигнат крачка в околната среда.
 • Програмирането на Windows за всички е платен курс по Udemy, който очертава как потребителите могат да настроят собствена Rexx среда в Windows и да започнат да пишат програми. Обхванати са няколко езикови функции, включително основен синтаксис и изпълняващи команди на Windows. Въпреки че курсът струва пари, той служи като ресурс на едно гише за разбиране на езика Rexx.
 • Ръководството за автоматизация на системата Rexx е видео, създадено от IBM, което показва на потребителите как да използват вградения в Debugger Rexx, за да помогнат да намерят и отстранят проблеми с Rexx програми.
 • NetRexx Eclipse Project е видео урок, който демонстрира различни програми, написани в NetRexx на популярния IDE за затъмнение.

Книги за Rexx

Ако предпочитате да използвате книга, за да научите програмиране или се нуждаете от някои справки за езика за програмиране Rexx, вижте следните книги:

 • Езикът REXX на TSO (2012), от Габриел Гаргуило, предоставя отлична изходна информация за писане на REXX програми за компютри с мейнфрейм на IBM. Тази книга обхваща програми за писане на различни операционни системи, открити в мейнфреймите на IBM, включително TSO / E, MVS, OS / 390 и Z / OS. Разкриват се различни езикови функции и идеята зад книгата е да ви помогнем да започнете да пишете програми възможно най-бързо.
 • Езикът REXX за TSO (2013), от Габриел Гаргило, въпреки че има същото име като книгата си от 2012 г., всъщност е съвсем различен. Той се фокусира върху вградените REXX функции. В книгата са изброени функциите и какво правят. Допълнителни глави обхващат макроси за писане и често използвани функции на TSO.
 • Езикът REXX: Практически подход към програмирането (1990), от Майкъл Коулишоу, представя въведение и преглед на езика за програмиране на REXX от очите на собствения създател на REXX.
 • Rexx Programmer’s Reference (2005), от Хауърд Фосдик, не само въвежда езика за програмиране Rexx на начинаещи, но и преминава през разширени функции за по-опитни потребители. Книгата обхваща различни теми, включително как да подобрите структурата на вашите програми Rexx, да се свържете с бази данни и да работите със сървъри в Linux и Windows среди.

Трябва ли да се притеснявам да науча Rexx?

Въпреки че Rexx достигна своя връх в средата на 90-те, все още си струва да се научите. Отделянето на време за научаване на Rexx ще ви даде чудесно въведение в програмирането и ще ви помогне да разберете основите на писане на скриптове. В допълнение, разбирането на Rexx ще предостави инструменти и основи, необходими за създаване на мейнфрейм сървърни програми. Голяма част от сървърната инфраструктура по целия свят използва мейнфрейми. Така че разбирането на езиците, които управляват тези мейнфрейми, в крайна сметка ще извърви дълъг път към увеличаване на собствената ви кариера.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработката:

 • C ++ ресурси за разработчици: ако предпочитате да се придържате към по-традиционен език, тази страница ви предоставя всички инструменти, от които се нуждаете.
 • Awk Въведение и ресурси: научете всичко за този страхотен инструмент за обработка на текст Unix.
 • COBOL Въведение и ресурси: един от най-старите езици, COBOL все още се използва в наследените мейнфрейми.

Какъв код трябва да научите?

Объркани в какъв език за програмиране трябва да се научите да кодирате? Вижте нашата инфография, какъв код трябва да научите? Той не само обсъжда различни аспекти на езиците, а отговаря на важни въпроси от рода на: „Колко пари ще спечеля за програмиране на Java за прехрана?“

Какъв код трябва да научите?
Какъв код трябва да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map