Програмиране по SAS: Моите електронни таблици за статистически данни

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


SAS е специализиран програмен език, предназначен основно за извършване на статистически анализ на данни от електронни таблици или бази данни. SAS се използва за компилиране на такива данни, анализиране и извеждане на резултатите в таблици, графики и други текстови или уеб-базирани документи. За разлика от вградените инструменти, налични от програми като Microsoft Excel, SAS позволява на потребителите да извличат и управляват данни от различни източници и предлага много по-голяма степен на контрол и свобода при манипулиране и компилиране на тези данни.

Езикът за програмиране на SAS е създаден специално за софтуерния пакет SAS System. Пакетът предлага както графичен интерфейс за непрограмисти, така и няколко разширени опции, възможни само с помощта на SAS езика.

Програмирането на SAS използва двуетапен подход за работа с данни. В стъпка DATA програмата извлича данни от своя източник и ги използва за създаване на набор данни от SAS. В стъпка PROC програмата анализира тези данни. Всяка от тези стъпки е разбита на серия от изявления. В стъпка DATA, операторите се използват за инструктиране на софтуера да извърши действие, да прочете набор от данни или да промени вида на данните. В стъпката PROC, операторите се използват за извикване на наречени процедури, сортиране на данни или показване на резултати.

история

Работата по SAS започва през 1966 г. в университета в Северна Каролина, чрез финансиране, осигурено от Националния институт по здравеопазване. По това време новоназначеният програмист Антъни Бар бе възложен на задачата да разработи софтуер за дисперсия и регресия, който може да се стартира на компютрите на IBM System и който да се използва за анализ на селскостопански данни. Barr, заедно със студент от NCU, Джеймс Goodnight, пуска първата версия на SAS през 1972 г., но проектът губи финансиране почти веднага след това. Barr and Goodnight продължиха да работят по проекта и той скоро взе финансиране от университетските статистици на Южните експериментални станции през 1973 г. Няколко нови членове се присъединиха към екипа по това време, въвеждайки нови функции като иконометрия, матрична алгебра и ново програмиране функционалност.

През 1976 г. екипът изтегли проекта от NCU и го включи в SAS Institute Inc. През 80-те и 90-те години SAS беше въведена в няколко нови платформи и неговите функции бяха допълнително разширени и усъвършенствани. През 2000-те години компанията започва да разработва редица нови продукти, специално насочени към анализ на бизнес данни, включително своя софтуер Text Miner, който анализира данни от текстови източници, като фирмени имейли, и своя CRM софтуер. През 2010 г. те представиха безплатна версия на SAS за студенти. Към 2013 г. SAS имаше най-голям пазарен дял от всеки софтуерен продукт за модерна анализа.

През 2000-те британската компания World Programming Limited пусна свой собствен SAS компилатор, World Programming System (WPS), който може да се използва за създаване, редактиране и стартиране на SAS програми и включва много от същите функции като SAS Systems.

SAS Institute vs World Programming Limited

От 2010 г. SAS System, Inc. завежда множество съдебни дела срещу World Programming Limited, като твърди, че WPL е нарушен върху авторските права на SAS Institute и обратно проектирания софтуер на SAS.

Съдът на ЕС установи, че WPL не нарушава авторските права върху софтуера на SAS, тъй като те нямат достъп до изходния код на SAS и просто използват софтуера SAS, за да определят функционалността на собствения си продукт. Решението е важно за света на софтуера, тъй като поставя прецедента, че защитата на авторските права не се разпростира върху функционалността на софтуера.

Беше установено обаче, че WPL нарушава законите за авторското право за използването на наръчника за SAS, части от които бяха копирани почти дословно в собственото им ръководство. Американският федерален съд също призна WPL за виновен в извършването на нелоялни и измамни търговски практики, твърдейки, че WPL наруши условията на софтуерното споразумение SAS, когато използваха безплатния софтуер за SAS Learning Edition за нетърговска употреба (за създаване на собствен софтуер).

Книги

Както при повечето книги за програмиране, не забравяйте да изберете този, насочен към вашето ниво на познание. В случая на SAS книгите обикновено са написани специално за опитни програмисти, анализатори на данни или и двете. И има основателна причина за това. SAS има ограничен фокус, така че без предистория в една от тези области, има шансове, че не бихте искали да научите езика на първо място.

 • The Little SAS Book от Delwiche and Slaughter: тази книга е предназначена за начинаещи и опитни SAS програмисти. Разделя темите на кратки, самостоятелни уроци с изобилие от примери и визуализации.
 • SAS Essentials: Овладяване на SAS за анализи на данни от Елиът и Удуърд: докато е създадена за начинаещи SAS програмисти, тази книга използва по-напреднал подход в сравнение с останалите, тъй като е насочена предимно за студенти от по-високо ниво и студенти от магистър, които учат програмиране, анализ на данни или анализ. В допълнение към преподаването на общи SAS процедури, книгата предоставя преглед на съвременните статистически техники и методологията за манипулиране на данни.
 • SAS за Dummies от McDaniel и Hemedinger: В противоположния край на спектъра, тези книги имат забавен, прост подход към програмирането на SAS. Тя предоставя подобна информация на SAS Essentials (основни знания за статистическия анализ, преглед на SAS системи и общи SAS процедури), но изисква лесен за следване, абсолютен начинаещ подход към езика.
 • Учене на SAS по примери: Ръководство за програмист от Рон Коди: ако се научите да правите, това е текстът за вас. Той разбива SAS по конкретни техники, предоставя примери от реалния свят и след това разчленява кода, за да ви покаже стъпка по стъпка как работи. Всяка глава завършва с проблеми с теста, за да проверите какво сте научили.
 • Подготвително ръководство за сертифициране на SAS: за програмисти, които искат да бъдат сертифицирани за кариерно развитие, това е официалното ръководство за тест-подготовка, издадено от института SAS.

обучение

SAS обученията варират от сложните уроци за управление на статистики до ултратехнологични, специфични за програмата ръководства и дори някои много основни, нови за програмиране инструменти. Ако не можете да си позволите диплома по статистически анализ или вече имате такава и искате допълнително обучение, има много възможности:

 • Сертифициране на SAS: Институтът SAS предлага няколко световни сертификати за основно и усъвършенствано SAS програмиране, статистически анализ, бизнес разузнаване, управление на данни и администрация на SAS.
 • Научете Анализ: насочена към анализаторите, това обучение за сертифициране на SAS може да се извърши в клас или чрез тяхната колекция от онлайн видео лекции.
 • SAS Training Videos: публикувано от YouTuber Tamirat Chulta, тези кратки видеоклипове за обучение обхващат широк спектър от общи приложения и съвети за програмиране, като комбиниране на набори от данни, форматиране на въвеждане и управление на SAS имейл.
 • SAS Tutorials: Блогът Study SAS предоставя връзки към десетки безплатни бележки за SAS и видео уроци, предоставени от UCLA, Texas A&М университет и Университета на Вирджиния Commonwealth. Темите варират от общите дискусии за промяна и проучване на данни до конкретни функции и езикова логика.

Други ресурси

Що се отнася до анализа на данните от електронните таблици, по-голямата част от нас просто разчитат на инструментите, предоставени в рамките на любимата ни програма за електронни таблици. Въпреки това, програмистите, които искат да извлекат максимума от своите данни, ще намерят SAS програмирането да бъде жизненоважно средство за анализ. Независимо дали току-що започвате със SAS или искате да подобрите знанията си, тези ресурси на общността могат да помогнат:

 • Институт SAS: основателите на SAS предоставят изобилие от ресурси за програмисти на SAS, включително онлайн документация, поддръжка, безплатни уроци, онлайн обучения, демонстрации на софтуер и безплатното им университетско издание.
 • Световна система за програмиране: Ако се интересувате от алтернативата на SAS System, официалният сайт на WPS съдържа информация за програмата, модулите и поддържаните платформи.
 • Страница на общностите на SAS: тази онлайн общност, поддържана от института SAS, има над 75 000 членове. Той е домакин на активни дискусии по различни теми за SAS и анализ на данни, включително програмиране на SAS, управление на данни, бизнес интелект, администриране на SAS и управление на риска. Съществуват и регионални групи за програмисти, които искат да осъществят локални връзки.
 • SAS Blogs: Институтът SAS е домакин на над две дузини блогове, всеки съсредоточен върху различна тема, свързана със SAS, включително SAS обучение, анализи, прогнозиране на бизнеса, познаване на индустрията и регионално фокусирана информация за SAS. Ако търсите най-актуална информация и мнения за използването на SAS, това е мястото, където да започнете.
 • Проучване SAS: макар и да не се поддържа редовно, този блог на SAS съдържа много ценни ресурси, включително уроци, онлайн видеоклипове, безплатни електронни книги и съвети за интервю за програмисти на SAS.
 • SAS Dummy: този блог се поддържа от Крис Хемингер, мениджър на SAS Online Communities и един от авторите на SAS за манекени. Подобно на книгата, неговият подход е прям и много достъпен.
 • заключение

  Ако търсите инструмент за извършване на сложен анализ на данни, SAS System е лидер на пазара и разбирате как функциите на езика на SAS ще ви помогнат в света на бизнес анализа.

  Езикът на SAS има много специфичен фокус, така че е малко вероятно програмистите да го вземат и да решат да го научат за забавление. От друга страна, студентите по статистика и анализ на данни, които не са се интересували от програмиране, може да искат да направят изключение тук.

  Въпреки това, трябва да се вземе предвид финансовото внимание при избора на SAS като език на вашия избор. Въпреки че самият език е свободно достъпен, и двата основни съставителя изискват лицензи. Студентско издание на SAS System е достъпно безплатно, но ще трябва да започнете да плащате, ако искате да продължите да използвате лично копие след като завършите.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map