Програмиране на OCaml: Нашите връзки ще ви пренесат през обучението

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


OCaml, известен още като Objective Caml, е функционален език за програмиране с общо предназначение. Той е основният диалект на езика Caml Programing, разширяващ основния език с обектно-ориентиран слой. OCaml работи на операционни системи Linux, Mac OS X, Windows и FreeBSD.

OCaml обикновено се използва в образованието, освен търговски приложения като корпоративно програмиране, научни изследвания и финансови изчисления.

Какво е OCaml?

OCaml е мулти-парадигма (императивен, функционален, обектно-ориентиран) програмен език, извлечен от езика за програмиране Caml.

Езикът е много ефикасен – полезен за бързо разработване и внедряване на приложения. Богатата статична система на OCaml наподобява набор от инструменти за анализ, които подобряват качеството на кода. Оригиналният език за програмиране на Caml произлиза от езика за програмиране на ML. И много съвременни езици за програмиране като F # и Scala са повлияни от OCaml до известна степен.

OCaml е безплатен проект с отворен код, поддържан от Френския институт за изследвания в компютърните науки и автоматизация (INRIA), публикуван под Q Public License (QPL). Онлайн общността OCaml е активна в GitHub, Bitbucket, StackOverflow и различни пощенски списъци.

Кратка история на OCaml

Работата по разработването на OCaml е започната от Xavier Leroy и други от INRIA в началото на 90-те години. Дидие Реми и Джером Вулион проектираха изключително изразителен тип система за предмети и класове. Този дизайн за първи път е реализиран в специалната светлина на Caml, което в крайна сметка доведе до създаването на обективния език на Caml, издаден за първи път през 1996 г..

Objective Caml беше първият език за програмиране, който комбинира силата на статично типизиране и тип извод в стил ML и обектно ориентирани методи за програмиране. През 2011 г. Objective Caml е преименуван на OCaml.

Последната стабилна версия на OCaml е 4.02.3. Издаден е през юли 2015 г..

Характеристика

OCaml е функционален, императивен и обектно-ориентиран език за програмиране със система от статичен тип, която може да помогне за премахване на грешки по време на изпълнение. Компилаторът на OCaml с извод за тип не изисква ръчни декларации за типа.

Програмите, написани в OCaml, стартират и стартират много по-бързо и обикновено консумират далеч по-малко памет, отколкото C # или Java програма. OCaml постига това благодарение на извода тип, по-кратък синтаксис и разширяемостта на OCaml.

Другите функции на OCaml включват параметричен полиморфизъм, съвпадение на образи, рекурсия на опашката, лексикални затваряния от първи клас и обработка на изключения. OCaml също предоставя интерфейс с чужди функции, за да поддържа връзка с C примитиви.

OCaml разполага и с колектор за боклук за автоматично управление на паметта. Неговият боклук не поддържа едновременност, така че симетричната мултипроцесора не се поддържа. Въпреки това, има няколко библиотеки, които предлагат поддръжка за разпределени изчисления в OCaml.

Първи стъпки с OCaml

На пръв поглед започването на работа с OCaml може да изглежда трудно, особено ако нямате опит във функционалното езиково програмиране. Също така, ефективното използване на системата от тип OCaml може да се окаже сложно, когато правите първите си стъпки в програмирането на OCaml. Но езикът всъщност е по-лесен за изучаване, отколкото изглежда първо.

OCaml Development Environment

Първата стъпка за започване на работа с OCaml е настройването на вашата среда за разработка. В момента OCaml се поддържа в почти всяка операционна система, която може да използвате.

Официалното изтегляне на OCaml и подробна информация относно инсталирането на неговия компилатор и пакети на всяка платформа могат да бъдат намерени в секцията за инсталиране на OCaml.org. Инсталирането и управлението на библиотеки се улеснява с инструмента за управление на пакети OPAM.

Можете също да изтеглите конкретна версия на изходния код на OCaml и да я компилирате, ако решите да го направите.

ресурси

Тъй като OCaml няма вид на обща привлекателност на език като C ++, вашият избор на ресурси е малко ограничен. Опитахме да търсим в мрежата най-добрите ресурси на OCaml, включително електронни книги, уроци и онлайн курсове. Въпреки че успяхме да намерим редица качествени ресурси на OCaml, трябва да се отбележи, че вашият избор на помощни средства за обучение по OCaml ще бъде ограничен.

Безплатни интерактивни курсове

Избрахме да отделим само два интерактивни курса на OCaml. И двете предоставят много полезна информация, заедно с стъпка по стъпка уроци и някои примери за код:

 • Опитайте OCaml е интерактивна среда, в която можете да изследвате OCaml във вашия уеб браузър с онлайн компилатор. Той също така съдържа онлайн стъпка по стъпка урок, демонстриращ силата на езика.
 • Курсът за функционално програмиране в OCaml е завършен онлайн университетски курс в OCaml с лекции и много полезни връзки.

Допълнителни ресурси

Работата ви през курсове и уроци ще бъде по-лесна, ако използвате референтния език за програмиране и допълнителни проби от код. Някои от тези допълнителни OCaml ресурси ще ви помогнат да изпробвате основни умения и да овладеете нови:

 • OCaml System Release 4.02 Документация и Ръководство за потребителя е официалното ръководство и справочник за езика за програмиране на OCaml.
 • Учебният раздел на OCaml.org е много подробен и полезен учебен ресурс, обхващащ всичко – от основите на OCaml до съвременни примери.
 • TypeOCaml.com има много интересни уроци и проби от код.
 • Ocaml програмиране – Ръководство за практически потребител обяснява важните понятия за изграждане на програма Ocaml и предоставя конкретни примери за синтаксиса на Ocaml.
 • Секция Code Codex OCaml има много полезни примери за кодове в OCaml.
 • Rosetta Code предоставя примери за OCaml код и справка.
 • OCaml за научни изчисления е разширен урок, описващ използването на OCaml за научни изчисления.

Тези ресурси трябва да ви помогнат да овладеете основите и да изпробвате своите умения. Примерен код ще бъде жизненоважен ресурс за хора с ограничен опит във функционалното програмиране.

Безплатни електронни книги

Няма толкова много книги от OCaml, но ние успяхме да намерим няколко и решихме да отделим две от тях:

 • Real OCaml от Minsky, Madhavapeddy и Hickey ви превежда през концепциите на езика OCaml и ви помага да изследвате инструментите и техниките, които правят OCaml ефективен и практичен инструмент.
 • Използване, разбиране и разплитане на езика на OCaml от Дидие Реми е съставен от бележките на курса. Включени са и много упражнения с различни нива на трудност.

резюме

OCaml е чудесен език с общо предназначение за хора, които просто искат да свършат работа. Но въпреки силата си, той има доста прост синтаксис. С представените тук ресурси, трябва да сте на път.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map