Програмиране Go (Golang): Започнете с наследника на C

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Езикът за програмиране Go, известен също като golang, е създаден от Google през 2007 г. за системно програмиране. Това е език за програмиране с отворен код, базиран основно на C, но създаден да бъде по-сбит и сигурен.

Въпреки че първоначално е проектиран за програмиране на системи, Go става все по-популярен при разработването на уеб приложения и може да се намери в много приложения с отворен код и търговски софтуер.

Някои забележителни компании, които използват Go в рамките на своите приложения, включват Google, Dropbox, CloudOS, MongoDB и Uber.

Основи на езика

Go се базираше на няколко езика освен C: Pascal, Modula, Oberon, Newsqueak и Limbo. Въпреки тези влияния, Go е напълно уникален език, създаден специално с нуждите на програмистите, за да направи програмирането по-лесно и по-ефективно.

Това е традиционно компилиран, обектно-ориентиран, функционален език, който се отличава със статично писане, събиране на боклук, едновременност, безопасност на паметта и висока четимост. Някои от основните предимства на Go включват:

 • Кратък, прост синтаксис.
 • Изключително бързи времена за компилиране.
 • Способността да се разделят рутинни нишки на поднижки, което позволява висока степен на съвместност.
 • Вградена поддръжка за низове и карти.
 • Функциите са първокласни обекти.
 • Go включва огромна стандартна библиотека, включително собствен вграден уеб сървър.
 • Езикът поддържа повечето основни операционни системи и компютърен хардуер.

пример

Ето един доста основен „Здравей, свят!“ програма, която показва колко Go изглежда като C и C ++:

основен пакет
внос "FMT"

func main () {
var st = "Здравейте"
var st2 = "свят"
fmt.Println (ST + " " + ST2 + "!")
}

история

Езикът за програмиране Go е проектиран от трима инженери на Google: Робърт Гриземер, Роб Пайк и Кен Томпсън в опит да се включат най-добрите части от много общи езици, като същевременно разрешава много проблеми, идентифицирани с тези езици.

По-специално, тримата имаха за цел да премахнат многото сложности на C++.

Езикът Go за първи път беше обявен публично през 2009 г. По това време компилаторът на Google Go беше пуснат като среда за разработка с отворен код, достъпна за машини с Linux, OS X, Windows, BSD и Unix. През 2015 г. бяха пуснати и мобилни версии на софтуера.

Онлайн ресурси

Подобно на всичко, свързано с Google, Go бързо разработи много активна, лоялна общност от потребители.

Има много опитни програмисти на Go, повече от желаещи да предлагат съвети и дори ментори, които тепърва започват. А за утвърдените разработчици на Go, има много сайтове, където можете да споделяте идеите си, да търсите нови перспективи и да се учите от опита на другите.

 • GoUserGroups
  : този ресурс на Github включва обширен списък на програмистките общности Go по целия свят, с връзки към техните онлайн локации.
 • Отидете в Wiki
  : поддържа се от членове на общността за програмиране Go, тази Wiki обхваща въвеждащи концепции за Go развитие, както и усъвършенствани техники за програмиране. Освен това има голяма колекция от връзки към допълнителни ресурси и специализирани сайтове Go Wiki.
 • Go Forum: това е много активна дискусионна група за програмистите Go.
 • Жените, които отиват: този сайт събира информация за контакт за онлайн и местни групи, специално за жени, които програмират в Go (или искат да се научат). Той включва все по-голям списък от местни групи за срещи, емисии в Twitter, Facebook групи и форуми за Slack.

Книги

Въпреки че са сравнително нови езици за програмиране, има няколко книги, налични в Go.

Много от тези книги приемат предишни знания по програмиране и вместо да преподават основни програмни умения, се фокусират върху уникалните характеристики на Go.

Повечето книги се фокусират върху машинното програмиране, първоначалното намерение на Go, но има издадени редица по-нови книги с акцент върху уеб програмирането.

 • Езикът за програмиране Go от Алън Донован и Брайън Керниган: тази книга предполага някои познания по програмиране, но не и с конкретен език. Тя обхваща основни понятия, структурни елементи, паралелност и усъвършенствани функции на програмиране. Наред с уроците, книгата включва стотици примери за кодове и упражнения.
 • Към Кенеди, Кетелсен и Сейнт Мартин: разработена за опитни разработчици, тази книга използва практически подход, като ръководи читателя чрез разработването на няколко реални приложения за мрежови сървъри и уебсайтове..
 • Изравнете своите уеб приложения с Go by Mal Curtis: Както подсказва името, тази книга е фокусирана специално върху уеб разработката. Той също така предполага предишни познания за поне основни концепции за програмиране и учи Go като средство за по-добро, по-бързо програмиране, с акцент върху ефикасни и ефективни стратегии за кодиране.
 • Овладяване на уеб услугите от Нейтън Козира: за настоящите уеб програмисти, които вече имат известен опит с Go, тази книга е предназначена да изведе развитието ви на следващото ниво. Използва Go за прилагане на модерни концепции за програмиране като RESTful практики, дизайн на API, използване на междинен софтуер, използване на среди за стадиране и разработка и сигурност на уеб услугите.

уроци

Докато повечето книги за програмиране Go са написани за опитни програмисти, има много онлайн ръководства за сезонни разработчици и за зелени програмисти..

Много от уроците дори включват уеб-базирани компилатори, така че студентите могат да тестват кода, докато отидат.

 • Обиколка на Гора: този интерактивен урок използва поредица от слайдове и упражнения за въвеждане на основни понятия на Go. Използвайки вградения компилатор, студентите могат да тестват своя код. Няма да намерите много по пътя на модерните концепции за програмиране, но това е добър начин да намокрите краката си.
 • Обучение за размер на байтове Уроци за Golang: тази серия на Github съдържа уроци и видеоклипове в YouTube по няколко аспекта на програмирането Go, включително стъпки за инсталиране на Mac, пакети, синтаксис, масиви и други.
 • Игралната площадка Go: Ако искате да изпробвате ново кодиране на Go и евентуално да получите отзиви за подобрение, това е мястото, където трябва да отидете. Този онлайн компилатор ви позволява да напишете кода, да го стартирате и дори да го споделите с общността Golang.org.
 • Обучение за програмиране в Go: тази кратка, бърза поредица от видео уроци обхваща основни концепции за програмиране за начинаещи студенти с акцент върху Go.

заключение

Go не е първият опит за решаване на сложността на C и C ++ – нито ще е последният.

Въпреки това, тъй като тя има силата на Google зад себе си и е достъпна безплатно на почти всяка компютърна платформа, това е добра алтернатива за всеки, който иска да научи традиционен език, но с лекотата на Google.

Полезността му в системното програмиране и уеб приложенията, заедно с много лесния за научаване синтаксис, прави атрактивен език както за опитни разработчици, така и за нови програмисти..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map