PostScript програмиране: настолен графичен интерфейс, шрифтове и др. Разберете как работи.

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


PostScript е език за програмиране със специално предназначение, предназначен за описание на визуален изход: печат, оформление на страници, дизайн на шрифтове, GUI на работния плот и отделни изображения. Описателният аспект на езика е в състояние да дефинира изображенията по разделителна способност – това означава, че той не описва пиксели (като растерна карта), а по-скоро описва форми, които могат да мащабират до всякакъв размер или разделителна способност, донякъде подобна на по-простата Формат на мащабируема векторна графика (SVG).

Това, което прави PostScript наистина интересен, е, че той не е само език за визуално описание. Това е също и пълният на Тюринг език на високо ниво на програмиране. Това означава, че можете да направите повече от просто да опишете мащабируемо изображение; можете също така да дефинирате алгоритми, които създават изображения, или да пишете сложни програми, генериращи смислен визуален изход, или да го разширите, за да изградите настолна GUI система.

PostScript е мощен и интересен език с широк спектър от приложения, от публикуване на десктоп до визуализация на данни.

Кратка история на PostScript

Докато работиха върху дизайна на интегралната схема и зараждащата се лазерна принтер технология на Xerox в края на 70-те, Джон Уорнок, Чарлз Гешке и няколко други изобретяват език, наречен Interpress. Interpress беше език за описание на страницата, което означава, че може да се използва за описание на визуалното оформление на елементите на отпечатана страница. Тя се основаваше на Forth и беше вдъхновена от – наред с други неща – предишната работа на Уорнок върху 3D графичен интерпретатор.

Уорнок и Гешке се опитаха да убедят Xerox да комерсиализира директно езика, но Xerox в крайна сметка бе незаинтересован. Двамата, заедно с Дъг Броц, Ед Тафт и Бил Пакстън, напуснаха Xerox и основаха Adobe Systems. Adobe е основана през 1982 г. PostScript, вдъхновен от Interpress, е издаден през 1984 година.

Стив Джобс, основател на Apple, повлия на Adobe, за да направи PostScript подходящ за управление на лазерни принтери. През 1985 г. Apple пусна първия лазерен принтер с поддръжка на PostScript. Това стартира революция в настолното публикуване, като в центъра са Apple и Adobe. Устойчивото доминиране на софтуера на Adobe (Photoshop, Illustrator, Acrobat) и Mac компютри (въпреки че Apple вече не прави принтери) в професионалната графика и издателската работа – и свързаните с тях творчески професии – до голяма степен се дължи на курса, определен от ранното им сътрудничество над PostScript.

Втора версия на PostScript, наречена „PostScript Level 2“, е издадена през 1991 г .; първоначалното издание беше преименувано на „PostScript Level 1.“ Когато третата и финална версия дойде през 1997 г., тя просто беше наречена „PostScript 3.“

Спадът на PostScript

PostScript може и се използва по най-различни начини. Например две различни графични графични интерфейси (GUI) за настолни компютри бяха базирани на PostScript и той беше използван като основа за формат на графичен файл. Трите основни области на използване обаче бяха като език за управление на принтера, като език за описание на страници за създаване на оформления на документи и като формат на шрифта.

За по-голямата част от потребителите – особено в настолното публикуване – всяка от тези три основни области на употреба до голяма степен е заместена от по-късните технологии:

 • Adobe представи формата за преносим документ през 1993 г. и го направи отворен стандарт през 2008 г. През 2007 г., главният учен от Adobe Дов Айзекс поясни, че PostScript по същество е оттеглен в полза на PDF за език на описанието на страниците и освен това, че форматът на графичния файл на EPS вече не трябва да се използва за нови произведения на изкуството.
 • Форматите на PostScript Font първо бяха предизвикани от TrueType формат на Apple, а след това напълно застъпиха, когато Adobe и Microsoft си партнираха, за да създадат спецификацията OpenType. OpenType е супер набор от TrueType и PostScript, така че – по някакъв начин – PostScript живее в OpenType, но не и като самостоятелен език.
 • Използването на PostScript като контролен език на принтера до голяма степен е надминато от езика за управление на принтери на HP (PCL), който се превърна в индустриалния стандарт.

Основни уроци за PostScript

PostScript се генерира по-често програмно, отколкото се пише на ръка. Така че много хора, които използват езика, трябва да имат основно разбиране за него, а не задълбочено владеене. Ако просто трябва да разберете какво е PostScript файл и как работят, прочетете един или два от тях и ще започнете страхотно.

 • Кратко ръководство за скриптове, кратко, но полезно въведение към езика от часовете по компютърни науки в университета Карнеги Мелън.
 • Как да правите прости PostScript команди, бързо запознаване с прости команди за рисуване.
 • Ръководство Въведение в PostScript, урок за използването на езика, който също включва доста полезен фон и история.
 • Том Требиски от Обсерваторията на множествените огледални телескопи има някак непочтив урок за PostScript, който ще бъде особено полезен, ако харесвате разумни обяснения за странностите на PostScript. („Един ден отдавна авторите на PostScript седяха около пушенето.“)
 • Кратко въведение в PostScript (PDF), един от по-добрите уводни уроци, с добре обозначени примери и ясни обяснения – чудесен за визуални обучаващи се, а също и за тези с някои основни опит в кодирането..
 • Math-Centric PostScript Наръчник, от катедрата по математика на Университета на Британска Колумбия.
 • PostScript език на Adobe и защо „Direct“ PostScript прави смисъл, въведение в езика, с убедителен аргумент за научаването да пишат PostScript директно, вместо да генерира с софтуер за графично редактиране.
 • PostScript Tutorial, богато на пример въведение от UC San Diego (наличен и като PDF).
 • Предимно урок по математика за бърз PostScript, където можете да се научите да правите коледна картичка, украсена с фрактални снежинки; и ако ви харесва това, разгледайте L-Systems в PostScript, където можете да се научите да правите криви на дракон и други красиви рекурсивни дизайни.
 • Видеоурок за PostScript от три части: 01 стек, 02 аритметика, 03 графика.
 • Програмиране в PostScript Video Tutorial, беседа специално за PostScript като език за програмиране, а не само език за графично описание.

Задълбочени ресурси за обучение на PostScript

Тези уроци осигуряват по-пълно покритие на езика, от основно използване до усъвършенствани концепции. Повечето от тях ще изискват продължителен период от време за работа.

 • Първо ръководство за PostScript, хубаво стъпка по стъпка запознаване с PostScript.
 • Учене на PostScript чрез Doing (PDF), което е единственият начин да научите, наистина.
 • Мислене в PostScript (PDF), съществено ръководство за истинското разбиране на езика.
 • Математически илюстрации: Наръчник по геометрия и PostScript, незадължителното ръководство на Бил Каселман за използването на PostScript за математика и визуализация.
 • PostScript Language Tutorial and Cookbook (PDF), официалният езиков наръчник от Adobe Systems – известен като „Синя книга“.
 • Дизайн на езика на PostScript (PDF), друга официална референтна работа на Adobe – известна като „Зелената книга“.

препратка

 • PostScript Language Reference (PDF), високо техническо ръководство от 900 страници от Adobe, обхващащо всички детайли на езика.
 • Често задавани въпроси за PostScript, ресурс на WikiBooks.
 • Библиотеката Lair PostScript на Гуру на Дон Ланкастър, забележителна информация за PostScript и свързани теми, плюс софтуерни инструменти, уроци по геометрия и куп други неща, които вероятно ще ви трябват, ако се заемете сериозно с разработката на PostScript.
 • Acumen Journal, (вече несъществуващо) периодично издание, което обхваща PostScript и PDF новини и информация – архивите от 2000 до 2013 г. са достъпни онлайн и съдържат богата информация.
 • PostScript Примери, списък на връзки към примерни групи, включително тези от синята и зелената книга.

Инструменти

 • ImageMagick, софтуерен пакет за създаване, редактиране, композиране или преобразуване на файлове с изображения във и извън редица формати, включително PostScript.
 • Pslib, библиотека за програмиране за динамично генериране на PostScript файлове; pistern в C, с връзки за PHP, Python, Tcl, Perl, COBOL и Common Lisp.
 • Gnuplot, графичен инструмент и инструмент за визуализация на данни, който може да извежда PostScript (и много други формати).
 • Кайро, графична библиотека на езика за програмиране на C, която поддържа изход PostScript; също вижте библиотеката ADG, която предоставя CAD-подобни чертожни обекти.
 • GNU a2ps, помощна програма за преобразуване и печат „всеки към PostScript“.
 • GNU Enscript конвертира ASCII файлове в PostScript.

GhostScript

Основен инструмент за работа с PostScript е GhostScript (или GNU Ghostscript на фондацията за свободен софтуер).

GhostScript е интерпретатор на PostScript и PDF преглед и редактор, който може да се използва за конвертиране между тези два и няколко други файлови формати, както и за създаване на PostScript файлове от нулата. Също така често се използва „под капака“ от драйверите на принтера, когато отпечатвате PostScript изход на не-PostScript принтери. Можете да използвате GhostScript за създаване на виртуални PostScript принтери или за отпечатване директно в PDF.

Алтернативи на GhostScript

GhostScript е голяма програма с много режийни разходи. За лесно разглеждане на PS файлове, има и две свързани приложения за преглед на PostScript, GhostView и GSView.

За PostScript файловете има няколко безплатни зрители на PostScript, но – тъй като GhostView е безплатен и с отворен код – няма убедителна причина да ги използвате. Има онлайн PostScript зрител, който може да е полезен, ако просто трябва да разгледате нещо от време на време и не искате да създавате проблеми за инсталирането на GhostView.

Acrobat на Adobe позволява на потребителите да работят както с PDF, така и с PostScript файлове и е „златен стандарт“ на комерсиалните продукти в това пространство.

Ресурси за обучение GhostScript

 • Въведение в Ghostscript, много бърз преглед от Катедрата по компютърни науки на Уисконсин.
 • Още едно въведение в GhostScript, този с малко повече подробности.
 • Въведение в GNU GhostScript обяснява основното използване на GhostScript и включва и основен урок за PostScript.
 • Как да използвате Ghostscript, задълбочената официална документация.
 • GhostScript Ръководство на потребителя (PDF), ръководство за стартиране и изпълнение на GhostScript, извадено от PostScript & Acrobat / PDF: Приложения, отстраняване на проблеми и кросплатформено публикуване от Thomas Merz.
 • Първи стъпки с PostScript е фокусирано върху GhostScript въвеждане на използването на PostScript.
 • Използване на Ghostscript за конвертиране и комбиниране на файлове, бързо ръководство за една от по-често срещаните задачи в GhostScript.
 • Ghostscript Linux Howto, това е добър преглед на използването на GhostScript в Linux среда.
 • Създаването на PDF / изход с помощта на XeTeX и Ghostscript е урок за създаване на PDF / A файлове, изискван от някои издатели.
 • Ghostscript – Първите 10 стъпки обяснява как да стартирате и стартирате GhostScript в Windows 10.
 • Създаването на виртуален PostScript принтер в Windows с помощта на Ghostscript обяснява как да използвате съществуващия си принтер, който не е PostScript, сякаш е принтер PostScript, като използвате GhostScript; ръководството е насочено към потребителите на Windows XP, но техниката може да бъде адаптирана за други Windows системи.
 • Печат в PDF с Ghostscript и RedMon в Windows обяснява как да използвате GhostScript за създаване на висококачествени PDF файлове, без да разчитате на скъпия софтуер на Adobe; този урок обхваща същата тема, но включва информация за по-ранни версии на Windows.

GhostScript Инструменти

 • Ruby-ghostscript е обвивка на Ruby за GhostScript, което го прави да включите двоичен GhostScript във вашите приложения Ruby и Ruby on Rails..
 • Ghostscript.NET е управлявана обвивка около библиотеката Ghostscript, за използване с .NET рамката.

Postcript Today

Все още има няколко разработчици, които активно използват езика, но търсенето на PostScript разработчици спадна. Днес най-вероятното място за намиране на сериозна употреба на PostScript е в наследени системи на издателства от висок клас. Редица настолни инструменти, включително LaTeX и GhostScript продължават да бъдат разработвани и използвани за подготовка на PostScript предимно като част от веригата за производство на документи, свързана с тези наследени издателски системи.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с въвеждането и публикуването:

 • Въведение и ресурси на TeX и LaTeX: тази система за набиране на данни използва чудесно GhostScript.
 • ImageMagick Въведение и ресурси: колекция от графични инструменти, които включват някои за PostScript.

Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите

PostScript ви позволява да проектирате всичко, за което се сетите. Това не винаги е най-доброто нещо; просто мислете в мрежата! В нашите инфографски тенденции в уеб дизайна никога няма да забравите, ние преживяваме десетилетия дизайни, които някога се смятаха за височина на прохладата.

Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите
Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map