PHProjekt: Научете безплатния инструмент, който ви помага да управлявате сложни проекти

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


PHProjekt е решение за управление на проекти с отворен код, публикувано под публичния лиценз на GNU. Кросплатформеният групов софтуер е създаден в края на деветдесетте години от немската компания Mayflower GmbH.

Пълно ръководство за PhProjekt

Поддръжката обаче беше прекратена през 2012 г. и целият изходен код беше публикуван на GitHub. Последната версия на PHProjekt, разработена и пусната от Mayflower е 6.2.1. Той беше разгърнат в края на 2012 г..

история

Оригиналната версия на PHProjekt е написана от Албрехт Гюнтер, който стартира софтуера в края на 90-те години до значителен успех. Гюнтер ще продължи да усъвършенства своето приложение за управление на проекти, пускайки актуализирани итерации през следващите няколко години, докато в крайна сметка той не си партнира с немската фирма Mayflower GmbH.

От 2006 г. Mayflower става главен разработчик и дистрибутор на PHProjekt, като работи в тясно сътрудничество с Gunther за по-нататъшно усъвършенстване и разширяване на софтуера.

Mayflower изоставя PHProjekt

С пускането на тази последна итерация на груповия софтуер, Mayflower се отказа от по-нататъшното развитие на проекта, а PHProjekt съществува днес като системи за управление на проекти с отворен код с разработени плъгини и лепенки и освободени от различни независими програмисти.

Въпреки отказа на Mayflower от софтуера, PHProjekt остава популярно приложение за групов софтуер и все още е включен в редица автоматични инсталатори, включително SimpleScripts и Fanastico.

Характеристика

Въпреки че PHProjekt може да бъде прекратен, многото функции и лекота на приложение продължават да го правят популярно приложение за управление на бизнеса.

Всичко, което е необходимо за инсталиране и изпълнение на най-новите итерации на PHProjekt, е уеб сървър, PHP 5.2.4 (или по-добър) и MySQL 5 (или по-добър). PHProjekt поддържа различни общи протоколи, включително XML / SOAP, LDAP и WebDAV и е достъпен за 38 езика и 7 типа бази данни.

PHProjekt е модулно приложение, състоящо се от повече от дузина компоненти, включващи следните функции:

Списък с функции

 • Администрация: забранява достъпа до одобрени с парола ръководители на проекти. Позволява на администраторите да управляват групи и проекти, да задават и наблюдават задачи, да наблюдават дейностите на форума, да създават списъци със задачи и да издават напомняния за проекти.

 • Календар: поддържа единичен или групов режим. Администраторите могат да планират събития, да задават проекти и да създават профили за чести потребители и групи. Поддържа напомняния по имейл и SMS известия.

 • Contact Manager: предоставя табличен изглед на всички членове на проекта. Администраторите могат да импортират и експортират контакти в множество формати и да ги сортират или филтрират по категории. Контактите могат да се съхраняват лични или да се публикуват в по-голямата общност. Функцията за мениджър на контакти също осигурява видима история на всички контакти със свързани бележки и пояснения.

 • Система за времеви карти: тази функция позволява на администраторите да определят работни дни за проекти, да отбележат кои членове са „на работа“ и кои членове са напуснали. Системата за времеви карти на PHProjekt също осигурява месечен преглед на резултатите на всички членове.

 • Проекти: тази функция предоставя списък на всички съществуващи проекти в лесна за четене структура на дърветата. Ръководителите на проекти могат да определят задължения и срокове и да следят отблизо текущите подпроекти. Напредъкът на проекта може да се види по диаграма на Гант, като проектният модул проследява състоянието на текущите задачи.

 • Чат: Администраторите и членовете могат да поддържат постоянен контакт помежду си, дори когато работят от различни места. Дискусиите могат да бъдат архивирани за по-късна справка.

 • Форум: тази функция допълва модула за чат, като позволява лесно сътрудничество между членовете на екипа и ръководителите на проекти.

 • Request Tracker / Help Desk: позволява на администраторите да задават и проследяват заявки за проекти. Предоставя автоматично потвърждение по имейл за изпълнени заявки и поддържа база от знания за търсене на решени заявки.

 • Клиент за поща: Пощенският клиент на PHProjekt поддържа множество акаунти, което позволява на членовете на екипа да изпращат и получават факс и SMS съобщения.

 • Файлове: Файловият компонент на PHProjekt осигурява лесни за използване функции за филтриране и сортиране на всички съхранени файлове и документи. Администраторите могат да ограничат достъпа до всякакви файлове, а документите могат да бъдат експортирани в множество формати, включително PDF, Doc, XLS и XML.

 • Система за търсене: напълно интегрирана система за търсене поддържа пълнотекстово търсене по модули, както и общо търсене в сайта.

Здрав и разгъваем

PHProjekt е надежден софтуер за управление на проекти, написан на PHP, и тъй като е софтуер с отворен код, той е безплатен за използване и адаптиране към вашите нужди. Всичко, което трябва да го накарате да работи, е хост, който поддържа PHP и предоставя поне една база данни MySQL или PostgreSQL.

PHProjekt е модулно приложение и включва много модули за добавяне на повече функционалност към системата. Модулите включват система от времеви карти, групов календар, управление на контакти, управление на файлове, чат и форум, система за гласуване, пощенски клиент, отметки, списъци със задачи, напомняния и бележки, отметки, служби за помощ. Предлагат се и редица други модули.

Благодарение на относително основните системни изисквания, PHProjekt може да бъде инсталиран на по-голямата част от използваните днес сървъри. Всичко, от което наистина се нуждаете, е PHP поддръжка и може да се инсталира SQL база данни и груповият софтуер. PHProjekt обикновено се инсталира на Linux, Apache, MySQL, PHP или LAMP сървъри, но може да бъде инсталиран и на сървърите на Microsoft Internet Information Services (IIS).

PHProjekt е независима от операционната система, така че може да работи на Windows или Linux или на нишови операционни системи. Софтуерът се предлага на английски, немски и испански.

Онлайн ресурси

PHProjekt е лесно достъпен от различни авто инсталатори и уеб хостове. Приложението е с отворен код и безплатно за използване и модификация от всички потребители. Въпреки че приложението е лесно за инсталиране и сравнително интуитивно в своя дизайн, тези, които използват софтуера, ще се възползват от следните онлайн уроци:

 • PHProjekt.com: това беше официалният уебсайт за проекта, когато той беше активен. Този архивен момент от 5 януари 2013 г. е полезен най-вече за форума, който съдържа много полезна информация.

 • Инсталиране на PHProjekt с Softaculous в cPanel: това кратко видео обяснява как да инсталирате PHProjekt с помощта на инструмента за инсталиране Softaculous в cPanel.

 • PHProjekt 6 – Преглед на потребителя: този кратък видео урок предоставя прост преглед на приложението PHProjekt с акцент върху гледната точка на взаимодействието с потребителя. Въпреки че видеоклипът е далеч от дълбочина, той помага на потребителите за първи път да се запознаят с основния интерфейс и функции на приложението. Този кратък урок е специфичен за PHProjekt 6.0.2.

 • PHProjekt 6 – Как да създадете модул: този кратък урок разхожда потребителите за първи път през процеса на създаване на нов модул в PHProjekt 6.0.2. Видеото обяснява как да създадете модул, да добавите потребители и да променяте и дефинирате кодове и шаблони.

 • PHProjekt в Microsoft IIS: публикувано през 2008 г., това архивирано копие на краткото ръководство на Microsoft разхожда потребителите чрез инсталирането и конфигурирането на приложението за групов софтуер PHProjekt за използване с уеб сървъра на Microsoft IIS. Макар и донякъде, този кратък фотоурок предоставя полезна информация за всеки, който се интересува от приложението PHProjekt.

 • Често задавани въпроси за потребителя на PHProjekt: макар да не е строго ръководство или ръководство за потребителя, този прост PDF адрес адресира повечето често задавани въпроси относно приложението PHProjekt и неговите многобройни функции и функции. Първият път, когато потребителите на приложението трябва да намерят това ръководство за полезно при проучване на всичко, което PHProjekt може да донесе за управление на проекти.

 • PHProjekt WikiBook: това е добро, макар и краткотрайно, въведение в цялата система.

PHProjekt Хостинг съображения, инсталация

Относителната простота на PHProjekt и неговата зависимост от широко използваните технологии го направиха сравнително популярно решение за групов софтуер в някои кръгове. Ето защо много хостинг компании все още го предлагат като част от своите планове.

Много споделени планове за уеб хостинг включват PHProjekt в тяхното хранилище за скриптове за инсталиране с едно щракване, така че ако не се считате за технически здрав, можете да го стартирате и да работите без технически познания. Потърсете при вашия доставчик на хостинг услуги, за да разберете дали PHProjekt е наличен – и SimpleScripts.com, и Fantastico De Luxe включват този скрипт като опция.

Ако сте малко по-разумни от техническа гледна точка, можете да инсталирате скрипта самостоятелно, като използвате cPanel на вашия хост, за да създадете база данни, а след това протокол за прехвърляне на файлове (FTP), за да качите файловете на скрипта на вашия уебсайт.

Файлът трябва да бъде декомпресиран в подходяща папка извън тези, до които се осъществява достъп до HTTP. След това трябва да настроите и конфигурирате приложението и да стартирате конфигурационния скрипт.

Разбира се, уверете се, че потребителят на базата данни, избран за PHProjekt, има всички права за зареждане на файлове и че групата на уеб сървъра може да пише в tmp, дневници и да качва директории.

Въпреки че поддръжката за PHProjekt е ограничена, ръководствата за ръчна инсталация за Windows и UNIX базирани среди са достъпни онлайн. Инсталирането е сравнително лесно, независимо от ОС.

PHProjekt Алтернативи

Груповият софтуер е идеален за отделния фрийлансър, който жонглира множество проекти, но също така работи добре в среда, в която няколко души трябва да работят заедно върху по-малки парчета от по-голям проект.

Модулният подход, използван в PHProjekt, означава, че много функции са незадължителни, намалявайки струпването или добавяйки функционалност, за да приспособите перфектното решение за управление на проекти за вашата организация.

Без нови итерации или корекции на грешки в тръбопровода, той попадна на общността с отворен код, за да осигури постоянна поддръжка за PHProjekt. Въпреки че софтуерът технически е прекратен от първоначалните си създатели, той все още е широко достъпен и продължава да се използва.

Все пак липсата на текущо развитие от Mayflower накара много потребители да търсят алтернативи на PHProjekt. За щастие, има редица жизнеспособни алтернативи на PHProjekt, от които собствениците на фирми и мениджърските екипи могат да изберат.

Алтернативен софтуер за управление на проекти

Въпреки че PHProjekt може да има дълга история в бранша, това в никакъв случай не е единственият софтуер за управление на проекти на пазара. Има различни алтернативи, много от които съвпадат или надминават профила на производителност на PHProjekt. Някои от тези приложения са, като PHProjekt, безплатен и с отворен код. Други са лицензирани като Софтуер като услуга (SaaS) и изискват от потребителите да плащат абонаментна такса.

 • Odoo: управление на проекти е само едно от бизнес приложенията, достъпни за потребителите на Odoo. Софтуерът е напълно съвместим както с Windows, така и с Linux платформи и може да бъде разширен до други операционни системи, ако е необходимо. Приложението за управление на проекти на Odoo улеснява мениджърите на екипи да организират и планират проекти. Чатът на живо и имейл позволява на сътрудниците да останат в постоянна комуникация по време на работа. Характеристиките включват диаграми на Гант, изглед на Kanban и аналитични графики за проследяване на изпълнението на проекта. Общностното издание на Odoo е безплатно и с отворен код, като разширените опции изискват платен абонамент.

 • Тайга: безплатно и отворено приложение за управление на проекти, разработено основно за стартиращи фирми и по-малки предприятия. Софтуерът включва стандартни функции за управление на проекти като изоставане, задачи, спринти и проблеми. Taiga безпроблемно се интегрира с GitHub и GitLab, което го прави идеален за разработчиците. Софтуерът е много адаптивен и е проектиран с прост и интуитивен интерфейс.

 • OrangeScrum: един от водещите инструменти за управление на проекти с отворен код. Това безплатно приложение се инсталира лесно и е достъпно за операционни системи Windows, Linux и Mac. Характеристиките включват табло със задачи на scrum, планиране на ресурси, проследяване на напредъка и изгледи на диаграма на Гант OrangeScrum поддържа бързо споделяне на файлове чрез Dropbox и Google диск. Въпреки че софтуерът е безплатен и с отворен код, професионалната поддръжка и поддръжка се предлага с годишна такса.

 • ProjectLibre: това се предлага като безплатна, отворена версия, алтернатива на Microsoft Project. Той е съвместим с Linux, Windows и Mac. Софтуерът поддържа основно управление на задачите, разпределяне на ресурси и проследяване на проекти. Основните характеристики на ProjectLibre включват диаграми на Гант, хистограми на ресурсите и WBS / RBS диаграми. В момента се разработва облачна версия на софтуера.

 • OpenProject: пълнофункционално приложение за управление на проекти с изключително интуитивен потребителски интерфейс. Софтуерът поддържа Agile и Scrum екипна работа и работен поток от множество места. OpenProject осигурява пълна поддръжка за целия жизнен цикъл на проекта. Той предлага подобрени функции за управление на задачите, отчитане на времевата линия и анализ на времето и разходите. Членовете на ръководството и екипа могат да използват интегрираните функции на уикито, за да преглеждат и редактират задачи, да сравняват развиващото се съдържание и да наблюдават проекти.

 • Асана: това насърчава пълно и лесно сътрудничество между отдалечени работници и управление. Функциите на платформата поддържат ефективно планиране на проекти и управление на задачи чрез интегриране на имейли, споделяне на файлове и проследяване на състоянието и важните етапи. Неусложнен интерфейс прави Асана идеална възможност за ръководители на проекти с ограничени компютърни умения. Има безплатна опция за стартиращи фирми и малки фирми с по-малко от 15 участници, докато по-големите организации ще трябва да плащат абонаментна такса.

 • Basecamp: уеб-базирано приложение за управление на проекти, предназначено да се интегрира с мобилни устройства. Приложението позволява на ръководителите на проекти лесно да планират и проследяват всички основни етапи, крайни срокове и събития чрез интуитивен интерфейс. Членовете на екипа могат лесно да си сътрудничат чрез чат в реално време, табла за съобщения и теми за коментари. Документите и файловете могат да се съхраняват дистанционно за лесно извличане от администраторите или членовете на екипа. Ръководителите на екипи могат да планират автоматични проверки, за да наблюдават напредъка на всички възложени задачи и да имат достъп до редовни доклади за напредъка от членовете на екипа. Въпреки че на Basecamp може да липсват някои от по-усъвършенстваните функции на други, по-скъпи приложения за управление на проекти, наличието на добавки на трети страни прави платформата много приспособима и подходяща за малки и средни предприятия.

заключение

Въпреки че PHProjekt вече не се разработва или поддържа от Mayflower GmbH, той все още остава достатъчно популярен за получаване на кръпки и плъгини от общност с отворен код на професионални програмисти и ентусиазирани любители..

Той остава безплатен за използване или модификация и може лесно да бъде изтеглен от различни уеб хостове. PHProjekt е леко приложение и обикновено се предлага като инсталиране с едно щракване.

Конкуриращите се приложения за управление на проекти може да заемат централен етап след прекратяването на PHProjekt през 2012 г., но софтуерът продължава да се приема от предприятия, търсещи ефективна и лесна за използване система за управление на проекти.

Софтуерът за управление на проекти може да бъде ефективен инструмент за предприятия от всички видове и размери. Въпреки това, като всеки инструмент, е важно да изберете подходящия за работата.

PHProjekt отдавна е решение за по-малките организации, които се нуждаят от софтуер за управление на проекти. Но тъй като PHProjekt вече не се развива, може да е време собствениците на фирми и ръководителите на проекти да потърсят алтернативите и да преценят коя платформа е подходяща за тяхната организация.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработката:

 • MantisBT Въведение и ресурси: разберете за една от най-популярните програми за проследяване на грешки.

 • Ubuntu Primer: научете всичко за една от най-популярните дистрибуции на Linux – отлична база за всякакъв вид разработки.

 • Обектно-ориентирано програмиране: научете за широката гама от обектно-ориентирани езици за програмиране – някои може да ви изненадат.

Щеше ли интернет да оцелее в края на света?

Чудили ли сте се някога каква голяма катастрофа би направила в интернет? Вижте нашата инфографика, щеше ли интернет да оцелее в края на света? Възможно е всички да бъдем унищожени, но интернет ще живее.

Щеше ли интернет да оцелее в края на света?
Щеше ли интернет да оцелее в края на света?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map