Научете за Mandriva: Улесняване на използването на Linux

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Напоследък дистрибуциите на Linux придобиха голяма популярност в резултат на подобрените потребителски интерфейси и използването на графични инструменти за конфигуриране. Много от тези дистрибуции като Ubuntu се доближават до Windows по отношение на гъвкавост и лекота на използване. Въпреки че първоначално Linux беше базиран на командния ред, много от функциите, които правят настоящите дистрибуции удобни за потребителите, произхождат от Mandriva.

история

В края на 90-те години Гаел Дювал се ангажира с мисия да направи Linux по-достъпен за компютърните потребители на всички нива на опит. Той формира Mandrakesoft и работи за създаването на Mandrake OS, която се основаваше на Red Hat Linux. В резултат на усилията му да интегрира удобни за потребителя функции, дистрибуцията нарасна с популярност и стана известна като една от най-лесните Linux дистрибуции за работа. За да разшири обхвата си в Латинска Америка, Mandrakesoft купи бразилска компания Conectiva. След това промени името и името на ОС на Mandriva.

Компанията продължи да произвежда различни издания до 2011 г., когато започна да има финансови затруднения. До 2015 г. той е разпуснат. Но въпреки че изданията на Mandriva са спрели, той все още продължава през различните си вилици.

Характеристика

Mandriva Linux съдържа много удобни за потребителите функции, които съществуват и до днес. Когато Mandriva беше представена за първи път в света като Mandrake Linux, тя въведе функции, които не бяха налични по това време.

Една от основните характеристики, въведени в първоначалните версии на Mandriva, беше графичният инсталатор. Тази функция позволи на потребителите да завършат инсталирането на ОС на своята машина, без да се налага да преминават през команден ред. Използването на инсталатор на GUI беше особено полезно за потребители, които нямат опит с командния ред на Linux.

Освен че има графичен инсталатор, Mandriva OS улесни много по-лесно свързването на периферни устройства за съхранение като USB стикове, компактдискове и външни твърди дискове. Подобно на Windows, потребителите могат да включат своите USB флашки и да започнат да ги използват веднага.

Друга функция, която направи Mandriva една от най-лесните дистрибуции за Linux, беше концепцията за графична конфигурация. Вместо да редактират текстови файлове и да използват командния ред за промяна на конфигурациите, потребителите могат просто да променят голяма част от конфигурацията, използвайки графични инструменти. Например, потребителите могат да коригират IP адреса на компютъра, без да се налага да редактират конфигурацията с редактор като vim или Emacs.

Mandrake също така позволи на потребителите избор на мениджъри на прозорци, включително стандартните настолни компютри GNOME и KDE, както и други, включително BlackBox и IceWm. Софтуерът за управление на прозорци определя “външния вид и усещането” на ОС.

Подобно на други дистрибуции на Linux, Mandriva също имаше много графични програми за изпращане и получаване на имейл, управление на файлове и “добре дошли” екрани, които запознаха потребителите с нови функции.

Мандрива вилици

Въпреки че Mandriva представи много функции, които революционизираха Linux и привлече нови потребители, компанията, която създаде дистрибуцията, в крайна сметка се изключи. Въпреки че понастоящем новите версии на оригиналния софтуер на Mandriva не са налични, все още съществуват производни, които могат да бъдат инсталирани.

OpenMandriva Lx

След като компанията Mandriva спря да актуализира дистрибуцията си на Linux, разработката на софтуер за нея беше поета от група, базирана в общността, наречена OpenMandriva, която беше създадена през 2012 г. Оттогава бяха създадени много версии на OpenMandriva, включително и последната, издадена през юни 2016 г. Версиите на OpenMandriva споделят много функции, подобни на повечето дистрибуции, базирани на GUI, и е комбинация от ROSA и Mandriva.

ресурси

Ето някои полезни ресурси, свързани с OpenMandriva LX:

 • Изтеглете OpenMandriva LX: използвайте тази връзка, за да изтеглите OpenMandriva.
 • Ръководство за инсталиране на OpenMandriva LX: разгледайте това ръководство, за да получите помощ за инсталирането на OpenMandriva LX дистрибуцията.
 • OpenMandriva LX Общ преглед: това видео разглежда различните екрани и функции, присъстващи в OpenMandriva LX 3.0.

Mageia

Mageia е друго производно от разпространението на Mandriva. Създадена е през 2010 г. от бивши служители на EdgeIT, когато тази компания е ликвидирана. Дистрибуцията споделя много от същите функции като Mandriva, включително поддръжка на различни мениджъри на прозорци и други графични функции. Бяха направени няколко съобщения, включително последното през юни 2015 г..

ресурси

Някои полезни ресурси са достъпни на много различни места онлайн:

 • Изтегляния на Mageia: това предоставя връзки на няколко различни версии на дистрибуцията Mageia.
 • Официален Mageia Wiki: Това е официалната уики страница за дистрибуцията Mageia. Тя съдържа документация за различните издания.
 • Mageia Video Review: този видеоклип, публикуван в YouTube, дава на потребителите преглед на Mageia OS.
 • Инсталиране на Mageia: потребителите могат да получат помощ при инсталирането на Mageia с това ръководство.

ROSA Linux

ROSA Linux е друга вилица в дистрибуцията Mandriva. Той произхожда от руска компания със същото име. Въпреки че операционната система поддържа множество мениджъри на настолни компютри, разработчиците на ROSA са настроили KDE, за да осигурят удобно изживяване, което да помогне за постигане на целите на оригиналната дистрибуция Mandriva. ROSA Linux се предлага за множество платформи, включително обикновени компютри и сървъри.

ресурси

 • Официални версии на ROSA: тук можете да намерите връзки за изтегляне на различни версии на ROSA OS.
 • ROSA Linux Installation: това е ръководството за инсталиране от официалната уики. Тъй като тази страница е на руски език, може да се наложи потребителите да използват браузър с възможности за превод на език.
 • Инсталиране на видео: това видео в YouTube показва как да инсталирате ROSA Linux стъпка по стъпка.
 • Ръководство за пакети за RPM: този урок показва на потребителя как да изгражда RPM пакети за ROSA OS.

PCLinuxOS

Друга вилка на операционната система Mandriva, PCLinuxOS, е създадена през 2003 г. от Бил Рейнолдс. PCLinuxOS има много функции, сравними с много съвременни дистрибуции на Linux, включително графични интерфейси, офис софтуер и разширена поддръжка на графични карти. Въпреки че основният графичен мениджър на дистрибуцията е KDE, други се поддържат. Разработката е активна за ОС с най-новото издание през март 2016 г..

ресурси

 • PCLinuxOS Community Releases: това е връзка към различни версии на общността за PCLinuxOS.
 • PCLinuxOS Magazine: официалното списание на PCLinuxOS, със статии, фокусирани върху акцентите на ОС и различни уроци.
 • Инсталиране на видео: Видео на YouTube, описващо как да инсталирате PCLinuxOS.
 • Как да ръководства PCLinuxOS: този уебсайт съдържа уроци по много теми за PCLinuxOS.

заключение

Дистрибуцията на Mandriva Linux започна като проект за осигуряване на достъп до Linux за повече потребители. Дистрибуцията беше една от първите с много удобни за потребителя функции, включително пълна графична инсталация и конфигурация, които не изискват команден ред. Въпреки че оригиналната компания вече не съществува, наследството на Mandriva за удобни за потребителя функции продължава с различни вилици.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с използването на компютър:

 • Въведение и ресурси за програмиране на Linux: това дълбоко гмуркане в програмирането на Linux се спуска в ядрото, където е всички действия.
 • Мрежово програмиране с интернет сокети: научете всичко за работата в мрежа в интернет.

Ресурси за програмиране на Unix

Ако наистина влезете в Linux и искате да започнете да създавате програми за него, имаме чудесно място да започнете да се обучавате: Unix Programming Resources.

Най-добрият списък с инструменти за уеб администратори A-Z
Ресурси за програмиране на Unix

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map