Научете програмиране на Delphi: Изграждане на компактни приложения

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Delphi, известен официално като Embarcadero Delphi, е патентован софтуер за програмиране и софтуер за разработка на софтуер (SDK) от Embarcadero Technologies.

Използва се предимно за изграждане на приложения за Windows, но може да се използва и за изграждане на настолни, мобилни, уеб и конзолни приложения, които да работят на операционни системи OS X, iOS и Android.

Delphi се разпространява заедно с C ++ Builder като част от професионална интегрирана среда за разработка (IDE), наречена RAD Studio.

RAD Studio пакетира Delphi и множество други инструменти за разработка на софтуер, включително кодов редактор с вграден код за попълване и проверка на грешки, интегриран отладчик, поддръжка за различни видове контрол на източника и много повече.

Какво е Delphi?

Delphi е силно въведен език за програмиране на високо ниво, базиран на Object Pascal, който поддържа обектно-ориентирано програмиране. Той може също да включва код, написан на монтажа и други езици на ниско ниво, като предоставя на Delphi индиректен достъп до хардуера на машината.

Основната му сила е, че се компилира невероятно бързо, което означава, че приложенията на Delphi със сравнително голяма кодова база могат да се компилират и да работят на машина с ограничени ресурси.

Разработването на Delphi с течение на времето винаги е подчертавало обратната съвместимост. Въпреки това, пълната обратна съвместимост не се поддържа поради добавянето на функции за разбиване на съвместимостта в по-новите версии на езика.

История на Делфи

Delphi е разработен от Borland Software Corporation като приемник на Turbo Pascal. Андер Хейлсберг, оригиналният разработчик на Turbo Pascal, служи като главен архитект за разработването на Delphi, който първоначално беше освободен през 1995 г. като инструмент за изграждане на приложения за Windows.

Borland разработи Delphi през 2006 г., след което компанията реши да продаде Delphi и редица други софтуерни продукти, за да преориентира новата посока на компанията.

Подходящият купувач не беше намерен достатъчно бързо и вместо да продаде Delphi направо, Borland реши да превърне Delphi и още няколко продукта в новосформирано дъщерно дружество, наречено CodeGear.

През 2008 г. CodeGear е закупен от Embarcadero Technologies, които по-късно са били придобити от Idera през 2015 г. Въпреки това, Idera решават да запазят марката Embarcadero наоколо и Embarcadero Delphi все още активно се поддържа и развива.

Име Произход

Името Delphi има уникален произход. Името беше измислено от разработчика на Borland Дани Торпе. Първоначално Delphi просто трябваше да бъде временно кодово име на проекта, който ще замени Turbo Pascal.

Идеята за името идва от гръцкия мит за Пития, който е бил известен като Оракулът на Делфи.

Тъй като проектът се очакваше да бъде използван за изграждане на много приложения, които се свързват с базата данни на Oracle, има смисъл само да се назове проектът Delphi. В крайна сметка, “Ако искате да говорите с [O] Oracle, отидете на Delphi.”

Докато името Delphi беше умно и оригинално, ръководството на Borland имаше желание да използва нещо малко по-описателно като официалното име и се засели в Borland AppBuilder.

Въпреки това, Novel AppBuilder беше пуснат малко преди Borland AppBuilder и Borland бяха принудени да дойдат с ново име в последния момент, а кодовото име на Delphi беше повишено до официалното име.

Актуално състояние

Delphi е в много активно развитие. Новите версии на IDE се издават приблизително на всеки шест месеца, а поддръжката на нова платформа обикновено се добавя с всяко друго издание.

Embarcadero публикува актуализация на пътната карта на продукта на всеки шест месеца с изненадващо подробно обяснение на планираните допълнения към функциите, които ще бъдат включени в бъдещите версии на софтуера.

ресурси

Ако искате да научите Delphi, има много уроци и текстове, които могат да ви помогнат да постигнете това. Ние открихме пет от най-добрите безплатни онлайн ресурси и пет от най-добре прегледаните книги, за да започнете.

Безплатни онлайн видеоклипове и уроци

Уебсайтът на Общността Embarcadero Technologies създава блог, който публикува новини за продуктите, както и уроци за всички продукти на Embarcadero.

По-специално, потърсете статии на Pawel Glowacki, които се фокусират върху програмирането на Delphi, и статии на Марко Канту, който обикновено пише за бързото разработване на приложения и също така публикува редовен обзор на забележителни публикации в блогове от целия свят на Delphi и Embarcadero.

Delphi Basics връзки към различни уроци, предназначени за начинаещи от Delphi, както и полезна справка за библиотеката за време на работа. Дизайнът на сайта е малко датиран, но информацията, която съдържа, все още е солидна и полезна.

LearnDelphi.tv, продуциран от Alister Christie, предлага повече от сто безплатни видеоклипове с инструкции за Delphi. Видеоклиповете са до голяма степен самостоятелни по своята същност и не се основават един на друг, но предоставят богатство от лесна за смилане полезна информация.

LearnDelphi.net беше уебсайт, който предлага серия от безплатни видеоклипове за студенти от Delphi. Уебсайтът вече не е достъпен, но всички видеоклипове все още са достъпни в YouTube, организирани в два плейлиста: Learn Delphi 2010 – Основите и Learn Delphi 7 – Първи стъпки.

Ръководство за начинаещи за програмиране на Delphi е безплатен онлайн курс, предназначен за начинаещи програмисти и организиран в 18 глави.

Публикувано е в платформата About.com на delphi.about.com, където ще намерите много допълнителни публикации в блога и ръководства, които ще ви помогнат по пътя на образователното пътуване в Delphi.

Книги

Има много книги на Delphi. Тези пет обаче са сравнително скорошни публикации, които спечелиха солидни отзиви от програмната общност на Delphi:

 • Кодирането в Delphi (2014) от Nick Hodges е всичко за научаването да се пише страхотен код на Delphi. Тя не отделя много време за проблеми с IDE, а вместо това се фокусира пряко върху писането на код.

 • Още кодиране в Delphi (2015) от Nick Hodges се основава на концепциите, представени в Coding в Delphi, за да помогне на разработчиците да се възползват максимално от кода си Delphi.

 • Delphi Cookbook, 2nd Edition (2016) от Daniele Teti е текст, ориентиран към програмистите от Delphi с малко опит под коланите, които искат практическа информация за бързо изграждане на многоплатформени приложения.

 • MVVM in Delphi (2016) от Джон Кураклис е текст за опитни разработчици на Delphi, които искат да създават модерни приложения за Windows системи въз основа на парадигмата Model View ViewModel.

 • Object Pascal Handbook (2015) от Marco Cantu е наръчник към езика за програмиране на Delphi, написан от признат експерт по Delphi.

резюме

Delphi е език за програмиране на високо ниво, разпространен от Embarcadero Technologies като част от RAD Studio, IDE за професионални разработчици. Използва се предимно за изграждане на приложения за Windows системи, но може да се използва за изграждане на приложения за различни операционни системи.

Delphi е зрял продукт, който съществува повече от 20 години, но все още се развива активно с нови функции, които се добавят към езика редовно.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработката:

 • Ресурси за разработчици на C ++: Тази статия ще ви помогне да използвате един от най-популярните обектно-ориентирани езици за програмиране.

 • F # Програмиране: научете за един от по-новите .NET езици за програмиране.

 • Историята на търсачките: търсачките изминаха дълъг път през последните две десетилетия. Научете всичко за тяхната дълга история.

Какъв код трябва да научите?

Объркани в какъв език за програмиране трябва да се научите да кодирате? Вижте нашата инфография, какъв код трябва да научите?

Той не само обсъжда различни аспекти на езиците, а отговаря на важни въпроси от рода на: „Колко пари ще спечеля за програмиране на Java за прехрана?“

Какъв код трябва да научите?
Какъв код трябва да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map