MS-DOS: Операционната система, която обичахте да мразите

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


MS-DOS (стенограма за Microsoft Disk Operating System) е операторска система, която не е графична командна линия с едно задание, за един потребител. Първоначално разработен за използване с най-ранната линия на персонални домашни компютри на IBM, MS-DOS е една от най-успешните подобни операционни системи. Като операционна система DOS е проста, компактна и забележително здрава; особено като се има предвид възрастта му. Въпреки че може да е надминат от по-новите и по-удобни за използване, графични потребителски интерфейси (GUI) операционни системи, MS-DOS остава в широко приложение от бизнеса и независимите програмисти по целия свят.

История на MS-DOS

Произходът на MS-DOS може да се проследи до две по-ранни операционни системи, CP / M и QDOS. CP / M (AKA Control Program for Microcomputers) е създаден в средата на 70-те години от Гари Килдал от Digital Research. CP / M беше 8-битова операционна система и беше една от първите, които бяха широко използвани в нововъзникващата линия от търговски микрокомпютри. През 1980 г. Том Патерсън от компютърни продукти в Сиатъл разработва QDOS (бърза и мръсна операционна система) за новия 16-битов централен процесор 8086 на процесора (CPU) на Intel. QDOS се основава до голяма степен на CP / M и именно Microsoft влезе в картината.

През 1981 г. Microsoft закупува QDOS от компютърните продукти в Сиатъл, преименувайки го на MS-DOS 1.0 и го предлага на IBM за използване в новите им персонални компютри. По презумпция, Гейтс запази лицензирането за MS-DOS и това ще стане най-важният фактор за преминаването на Microsoft от обикновен доставчик на езици за компютърно програмиране към гигант в индустрията на компютърния софтуер. Успехът на MS-DOS пряко паралел с нарастващата популярност на личния домашен компютър и остана най-важният източник на приходи на Microsoft дори след като фирмата започна да въвежда собствен графичен интерфейс под формата на MS-Windows.

Еволюцията на операционната система

В много отношения MS-DOS постави основата на постоянния успех на Microsoft и през годините той остана фокус за изследвания и разработки. От 1981 г. до 1997 г. тя ще претърпи няколко ревизии и подобрения, което доведе до редица различни повторения. Всяка нова версия на MS-DOS, изградена върху своя предшественик, развиваща се така, че да задоволява нуждите както на потребителите, така и на професионалните програмисти.

Най-ранните ревизии на MS-DOS адресираха необходимостта от по-големи твърди дискове с поддръжка на множество директории, мрежи и чужди и разширени символи. По-късните итерации биха донесли поддръжка за множество HDD дялове, компресиране и фрагментиране на диска, подобрено управление на паметта и подобрения във функциите за редактиране на текст на операционната система. Окончателните версии, MS-DOS 7.0 и 7.1, бяха преработени за тясно интегриране с най-новата операционна система на Microsoft Windows 95. MS-DOS 7 елиминира редица излишни помощни програми, които бяха включени в операционната система Windows 95 и предостави поддръжка за дълги имена на файлове и файловата система FAT32.

Microsoft вече не използва MS-DOS в нито една от своите итерации в своите основни операционни системи, въпреки че и Windows 2000, и Windows XP съдържат емулационен слой, който позволява работа на MS-DOS програми, като по този начин осигурява обратно съвместимост със стария софтуер.

Клонове и имитации

През годините успехът на MS-DOS вдъхнови редица имитатори, а много от така наречените „клонинги“ на операционната система бяха лансирани от независими софтуерни разработчици и компютърни ентусиасти. Някои от по-забележителните имитатори включват DR-DOS, OpenDOS и FreeDOS. Много от системите са разработени и пуснати като директен отговор на съобщението на Microsoft, че спират по-нататъшното развитие на MS-DOS и вече няма да поддържат системата с редовни актуализации и ревизии.

Най-успешният от тези клонинги е FreeDOS. Разработен от Джим Хол през 1994 г., FreeDOS е строен и здрав и предлага някои подобрения спрямо родителската си операционна система. Може да работи на наследени хардуер и вградени системи и включва няколко допълнения към командната структура, които не се намират в самия MS-DOS.

Бъдещето на MS-DOS

Докато последната итерация на MS-DOS беше пусната през 1997 г., самата операционна система все още представлява голяма част от съвременния изчислителен пейзаж. Много фирми и независими програмисти все още разчитат на DOS за много вградени приложения. DOS оцелява, в малка част, защото това е изключително компактна и ефективна операционна система, която се представя добре с минимална необходима поддръжка. С непрекъснатия напредък в хардуера (конкретно по-големи памет и по-бързи процесори) MS-DOS и неговите клонове все още могат да предложат много. Нещо повече, разработките от любители и независими програмисти като Джим Хол въвеждат нови и подобрени помощни програми и приложения в системата, въпреки собствената незаинтересованост на Microsoft.

Онлайн уроци

MS-DOS има доста дълга история и като такъв има много референтни материали, достъпни за всички, които се интересуват да научат повече за операционната система и нейните много приложения. Онлайн уроците предлагат добра отправна точка и могат да дадат представа за развитието на DOS и неговата стойност и използване като операционна система.

 • Вътрешен поглед към MS-DOS: от уебсайта на Paterson Technology, тази статия представя преглед на основите на MS-DOS. Самият уебсайт също предлага история на MS-DOS, неговите корени в развитието и селекция от архивни наръчници. Има и кратка биография на Тим Патерсън, създател на QDOS и собственик и управляващ директор на Paterson Technology.
 • MS-DOS Literacy – Въведение в MS-DOS: от Silicon Mountain и Aames Production идва видеоурок, насочен към ранния домашен пазар на PC. Публикуван през 1992 г., този урок изглежда повече от малко датиран. Основите обаче са представени по лесен за разбиране и интерактивен начин, което прави това изненадващо ефективно средство за обучение, особено за начинаещия.
 • Учене на основите на MS-DOS – Урок (PDF): Този документ е подготвен от служителите в Университета на Северна Каролина Уилмингтън и предлага цялостно запознаване с основните MS-DOS команди. Този лесен за разбиране урок обхваща командни съобщения, управление на директории, управление на файлове и форматиране на дискети.
 • Използване на DOS команди с MS-DOS 6.22: Que Publishing предоставя това обширно ръководство за използване на DOS, по-специално итерацията 6.22. Темите включват „Разбиране на елементите на DOS командите“, „Издаване на DOS команди“ и „Отстраняване на програмни файлове за отстраняване на проблеми“. Най-подходящ за човек с основни работни познания за MS-DOS.

Книги

Написани са много книги по темата за MS-DOS и различните му итерации. Някои от тях са насочени към масовия пазар, действащи като основни наръчници за инструкции за програмисти за първи път. Други са по-технични в подхода си, харесвайки най-вече професионалния програмист и по-опитния компютърен ентусиаст.

 • DOS за манекени от Дан Гокин: една от по-популярните книги за MS-DOS и една от най-успешните на франчайзинга „Dummies“. Тази книга е специално насочена към масовата аудитория и като такава е най-вече подходяща за начинаещи. Има и последващи действия, Още DOS за Dummies, които влизат в малко повече подробности от оригинала.
 • Работещ с MS-DOS, 20-годишното издание на Van Wolverton: оригиналният Running MS-DOS стана най-добър продавач, а това юбилейно издание се разширява при по-ранни издания с актуализиран материал. Специален акцент се дава на MS-DOS 6.22 (най-новата итерация по време на публикуването). Книгата е информативна и лесна за разбиране, което я прави подходяща както за начинаещи, така и за опитни програмисти.
 • Използване на MS-DOS 6.22 (трето издание) от Джим Купър: това е едно от най-обширните ръководства за MS-DOS, а също и едно от най-високо ценените. Третото издание представя нещата актуални, с акцент върху най-новата итерация (6.22 в момента на публикуване) на операционната система DOS. Cooper обхваща всички аспекти на MS-DOS, включително неговата история и развитие. Идеален за опитни програмисти и сериозни любители.
 • DOS: Пълната справка (4-то издание) от Крис Джамса: тази книга не е толкова въведение в DOS, колкото е справочно ръководство за онези с известни работни познания на операционната система. Самата работа е ясна и лесна за разбиране, но може би е най-подходяща за читатели с известен опит на DOS, които трябва да обновят уменията си.
 • Разширено програмиране на MS-DOS: Ръководството на Microsoft за програмисти за езици на сглобяване и C от Рей Дънкан: тази книга е насочена към професионалния програмист около 1988 г. Това е повече от ръководство „как да“, това е задълбочен поглед върху MS-DOS среда за програмиране, включително най-добрите приложения и приложения. Не за начинаещия или неопитен любител.

резюме

От техническа гледна точка MS-DOS бе пенсиониран и Microsoft даде ясно да се разбере, че няма да бъдат повече повторения или актуализации на операционната система. Но MS-DOS все още има място в изчислителния пейзаж, дори отвъд привличането му към любители и нишови програмисти. MS-DOS продължава да се използва по целия свят и е отговорен за много от вградените приложения, които всички приемаме за даденост. MS-DOS може да не е жизненоважната операционна система, каквато е била някога, но все пак има заслуги и заслужава вниманието на сериозните програмисти.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с използването на компютър:

 • Мрежово програмиране с интернет сокети: научете всичко за компютърните мрежи.
 • Въведение и ресурси за програмиране на Linux: това дълбоко гмуркане в програмирането на Linux се спуска в ядрото, където е всички действия.

Ресурси за програмиране на Unix

MS-DOS е много по-проста сестра на Unix. Така че, ако искате да се преместите в Unix, ние имаме страхотно място да започнете да се обучавате: Resource Programming Resources.

Най-добрият списък с инструменти за уеб администратори A-Z
Ресурси за програмиране на Unix

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map