Мрежа за разработчици на Mozilla (MDN): Започнете с най-добрите инструменти и ръководства

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Мрежата за разработчици на Mozilla е уебсайт за общността за уеб разработчици, дизайнери, студенти, професионални кодери и ентусиазирани аматьори – всеки, който се интересува да се научи да кодира в мрежата или да подобри уменията си за програмиране. Той обединява документация, справочен материал, уроци, специфична за Mozilla информация и редица инструменти, които ще ви помогнат да подобрите кода си.

В допълнение, мрежата за разработчици на Mozilla разполага с редица социални и съвместни услуги, включително блог и IRC канал. Членовете се канят да се свържат, да се включат и да допринесат за много проекти с отворен код на Mozilla.

Какво е Mozilla?

Mozilla е нестопанска организация, известна най-вече със своя браузър с отворен код, Firefox. Организацията започва живота си в края на 90-те, когато Netscape пуска своя уеб браузър, Netscape Communicator, безплатно. Отначало Mozilla Organisation беше само малък екип, предимно в Netscape, който имаше задачата да управлява развитието на този новоразкрит браузър. През 2003 г. се сформира фондация Mozilla с нестопанска цел. AOL (компанията-майка на Netscape) прехвърли съответната интелектуална собственост на фондацията, плати за времето на служителите и дари 2 милиона долара.

Mozilla продължи да развива и подобрява браузъра Firefox, но също така значително разшири обхвата си. Тяхната мисия е да “защитават свободата на интернет за всички.” Те правят това по много начини, включително предоставяне на браузъри с отворен код за различни платформи, застъпване за публична политика в съответствие с безплатен и отворен интернет, насърчаване на отворени уеб стандарти в цялата индустрия и обучение на разработчиците чрез тяхната мрежа за разработчици Mozilla.

Документация и уроци

Голяма част от работата на MDN е предоставянето на обширна документация за уеб технологиите. Те разполагат с това, което може би е най-пълната справка за наличните HTML, със стотици страници, подробно описващи HTML елементи, API на браузъра, уеб сокети, офлайн хранилище и всяка друга подробност от съвременната мрежа.

Има и документация за разработчици и ръководства за други основни уеб технологии като JavaScript и CSS, както и ръководства за програмисти за достъпност, уеб сигурност, разработка на уеб приложения и много други теми.

Всички тези документи и учебни проекти, включително тяхната документация за собствените проекти, са предназначени да насърчават използването на отворени уеб стандарти за разработка. Техният материал е насочен към разработчици от всички нива; от изключително основно въведение в HTML до уроци за това как да изграждате игри в HTML5. Освен това повечето страници на сайта са преведени на няколко различни езика, което дава на MDN уникалната способност да преподава открити практики за уеб разработка по целия свят..

Инструменти за разработчици

Освен предоставянето на задълбочена документация за уеб технологиите, MDN помага на уеб служителите чрез разработването на редица висококачествени, безплатни и отворени инструменти за разработка. Тези инструменти са част от проекта на браузъра Firefox и са предимно вградени (или използвани с) браузъра Firefox.

Има много инструменти за разработчици на Firefox. Ето няколко акцента:

 • Scratchpad ви позволява да експериментирате с JavaScript, предоставяйки малък редактор на JS код. Кодът, написан на грешка, се изпълнява в текущата уеб страница.
 • Стил редактора е подобен, което ви позволява да добавяте, редактирате или премахвате всички CSS в уеб сайт, в движение.
 • Shader Editor ви позволява да редактирате вертексни и фрагментни шейдъри, използвани от библиотеката за графично изобразяване на WebGL JavaScript.
 • Page Inspector ви позволява лесно да редактирате и променяте изходния HTML код на дадена страница.
 • Web Console предоставя достъп до регистрационни файлове за ефективност и грешки, генерирани по време на изобразяване на страници, и позволява на потребителите да изпълняват произволни редове на JavaScript; подобно, конзолата за браузър предоставя същата информация за браузъра като цяло, а не само една уеб страница.
 • Debugger ви позволява да преминавате през JavaScript в ред, като ви помага да проследите къде се появяват грешки.
 • Network Monitor илюстрира всички заявки, направени от браузъра, показва информация за отговор, грешка и ефективност.
 • Storage Inspector предоставя начин за достъп и манипулиране на много видове хранилище в браузъра, като кеш, бисквитки, локално съхранение, съхранение на сесии и IndexedDB.
 • DOM Property Viewer ви позволява да видите модела на обект на документ (вътрешното представяне на браузъра на уеб страница в активна памет) като разширяема дървовидна структура и да изследвате свойствата на всеки DOM елемент.
 • Eyedropper работи като инструмента за очи в Photoshop и други графични програми, като ви позволява да намерите точния цвят на всеки пиксел в браузъра.
 • View Source ви позволява да преглеждате суровия HTML източник на текущата страница.
 • Отзивчивият режим на проектиране автоматично мащабира изгледния прозорец до няколко предварително зададени или персонализирани размери, за да емулира малки размери на екрана, като например тези, намерени на телефони, таблети и други устройства.
 • Paint Flashing Tool подчертава части от изгледния порт, които трябва да бъдат пребоядисани (рендерирани) в отговор на вход.
 • Browser Toolbox дава възможност за прилагане на инструментите за разработчици, предназначени за уеб страници, към браузъра като цяло и към плъгини и добавки към браузъра.
 • Инструментът за ефективност предоставя подробна информация за отзивчивостта и скоростта на сайта. Това включва няколко подрубрика за разглеждане на различни аспекти на работата на уебсайта:
  • Водопадът показва визуализация на активността на браузъра ви за натоварване и време на изобразяване.
  • Дървото на повикванията използва статистически анализ, за ​​да определи кои функции на JavaScript са отнели най-много изчислително време.
  • Пламенната диаграма използва същия набор от данни като дърво на обажданията, за да осигури хронологично подредено отчитане на функциите на JavaScript, които се изпълняват, когато.
  • Разпределения показва колко памет се разпределя всяка JavaScript функция по време на изпълнение.
 • WebIDE е интегрирана среда за разработка за изграждане, тестване и отстраняване на грешки на мобилни приложения, създадени за Firefox OS. Освен това WebIDE дава възможност да се използват другите инструменти за разработка на Firefox с мобилни уеб браузъри.

Тези инструменти за разработка могат да бъдат разширени и MDN предоставя добавка за SDK за разработка на разширения. Разширенията могат да се пишат на уеб езици (HTML, CSS, JavaScript). SDK предоставя JavaScript API за почти всеки аспект на браузъра.

Firefox Developer Edition

Firefox Developer Edition е специализирана дистрибуция на Firefox, която поставя инструментите за програмисти отпред и в центъра. Инструментите за разработчици в това издание са част от GUI от най-високо ниво, а не са скрити зад менютата. Освен това експерименталните версии и бета-версиите на нови инструменти са включени в изданието за разработчици, преди да бъдат пуснати в основния браузър. И накрая, изгледът на кода в елемента инспектор, изглед на източник и други инструменти се показва в тъмна тема, напомняща популярни редактори на кодове като Sublime и Atom.

Свързване с MDN общността

Mozilla Developer Network не е само набор от ресурси, а Mozilla Foundation не е само организация с нестопанска цел. Mozilla е световна общност, която включва широк кръг от хора, от разработчици на основни служители от фондацията, до доброволци, които превеждат страници или коригират печатни грешки.

Има много начини да се свържете и да се включите:

 • IRC сървърът на Mozilla е едно от най-активните места за разговори с членове на общността на Mozilla. Те изпълняват няколко канала за различни теми. Ако просто намирате пътя си, може да искате да опитате #newbies.
 • Mozilla wiki е създаден от общността сайт с информация за всички неща, свързани с Mozilla.
 • Почти всяка страница в сайта на Mozilla Developer Network се редактира от общността. Ако видите печатна грешка или място, което би могло да се подобри, можете да се регистрирате за акаунт и да получите право на коригиране на нещата. Не забравяйте обаче да прочетете как първо да направите редакционен преглед.
 • Ако искате да допринесете като програмист за някой от инструментите на Mozilla, можете да намерите подходящата страница на GitHub и да започнете.
 • Можете дори да потърсите работа с Mozilla или да станете доброволец.

резюме

Мрежата за разработчици на Mozilla и по-голямата фондация Mozilla е една от най-важните организации, които насърчават, застъпват и обучават за отворената мрежа. Техните инструменти и уроци ще ви направят по-добър уеб разработчик, а участието в по-голямата общност ще разшири вашата професионална мрежа по начини, които иначе не са възможни. В много отношения те са в основата на мрежата. Ако това е мястото, където искате да бъдете, ще е добре да проучите какво могат да предложат и да се включите.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработката:

 • Съставяне на добър HTML и валидатори: основите на представянето на информация в мрежата.
 • Въведение в JavaScript: най-популярният език за програмиране в света, който сега се използва и от страна на сървъра.
 • CSS3 – Въведение, ръководства и ресурси: всичко за това как се показват съвременните уеб страници.

Какъв код трябва да научите?

Объркани в какъв език за програмиране трябва да се научите да кодирате? Вижте нашата инфография, какъв код трябва да научите? Той не само обсъжда различни аспекти на езиците, а отговаря на важни въпроси от рода на: „Колко пари ще спечеля за програмиране на Java за прехрана?“

Какъв код трябва да научите?
Какъв код трябва да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map