Какво е RSS? RSS, обяснен на обикновения език

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


RSS, което означава обобщена обобщена информация за сайта или наистина просто разпространение, е начин за доставяне на уеб съдържание, което се актуализира редовно. Повечето блогове и уебсайтове за новини предлагат RSS емисии, които посетителите на уебсайтове могат да добавят към RSS Reader, за да получават актуализации на съдържанието, доставени им автоматично.

Нека да кажем, че сте уеб дизайнер и искате да сте в крак с най-новите мисли и тенденции в индустрията за уеб дизайн. Вие избирате пет водещи в индустрията уебсайтове, създавате Feedly акаунт и добавяте тези пет емисии:

 • A List Apart
 • Smashing Magazine
 • Creative Bloq
 • Hongkiat
 • CSS-трикове

След това настроите уеб браузъра си да се стартира автоматично, когато стартирате компютъра си, и зададете Feedly като автоматично генериран раздел в браузъра. Резултатът е, че всяка сутрин, когато стартирате компютъра си, първото нещо, което виждате, е списък на цялото ново съдържание, публикувано на тези пет уебсайта.

Не е нужно да се притеснявате да не забравяте да проверите уебсайт и не претрупвате входящата си поща с допълнителни имейли и бюлетини. Всеки ден можете бързо да сканирате заглавията в своя RSS Reader и да четете съдържанието, което ви прескача.

Това е, което RSS може да направи за вашия и за вашия уебсайт. Той предоставя начин за автоматично предаване на съдържание до RSS четец, който потребителите могат да четат в свободното си време.

Какво можете да направите с RSS?

Има поне три неща, които можете да направите с RSS:

 • Получавайте актуализации от любимите си уебсайтове.
 • Публикувайте актуализации от собствения си уебсайт.
 • Публикувайте автоматично подаване на новини на вашия уебсайт.

Вземете актуализации от любимите си сайтове

Ако искате да използвате RSS, за да получавате актуализации от любимите си сайтове, ще ви трябва RSS Reader. Най-лесният начин да настроите RSS Reader е да изберете четец и след това да следвате техните инструкции за създаване на акаунт и импортиране на RSS емисии.

Някои от любимите ни читатели са Feedly, Feedspot и G2Reader. Можете да научите повече за това как да започнете с всеки от тях, като прочетете тяхната документация:

 • Feedly: Начало на урока.
 • Feedspot: Какво е feedspot и как се възползвам от използването му?
 • G2Reader: За G2Reader.

Публикувайте актуализациите на уебсайта си

Ако имате блог или уебсайт за новини, вие дължите на себе си да настроите RSS емисия за вашите посетители. Наистина е много лесно да настроите RSS емисия – може вече да имате такава, без да го осъзнавате – и това може да помогне за увеличаване на трафика към вашия сайт.

Много популярни системи за управление на съдържанието имат вградена функционалност на RSS feed. Ако използвате WordPress, Joomla или Drupal, поддръжката за RSS емисии е достъпна, без да правите нищо специално. Посетете страниците с документацията, към които свързахме, и ще намерите инструкции за намиране на RSS емисии на уебсайта ви или за настройването му.

Ако вашият уебсайт не е захранван от система за управление на съдържанието, която всъщност поддържа RSS емисии, има редица инструменти, които можете да използвате за лесно създаване на RSS емисия за вашия сайт.

 • Feedity е услуга, която „автоматично“ изтегля данни от уебсайт и ги превръща в RSS емисия, която може да бъде добавена към всеки RSS Reader.
 • Feedburner е продукт на Google, който беше изключително популярен инструмент за публикуване на RSS емисии в началото на 2000-те. Feedburner е лесен за настройка, лесен за използване и добре разпознат. Тя обаче не е актуализирана от няколко години, което кара много хора да подозират, че дните на Feedburner като продукт, поддържан от Google, са ограничени.
 • Rapid Feeds е първокласен продукт, който можете да използвате, за да доставяте RSS емисии с професионално качество. Надежден от някои от най-големите имена в мрежата, Rapid Feeds е пълнофункционален инструмент за създаване и управление на RSS емисии.

Създаването на RSS емисия е чудесно, но няма да направи много, освен ако не сте сигурни, че емисията ви е лесна за намиране. Добавете бутони за RSS емисии към вашия сайт на всяко място, където показвате икони на социални медии, и напишете публикация, в която ще обявите, че сега вашият сайт предлага RSS емисия.

Публикуване на Newsfeed

Интересен начин за използване на RSS е да го използвате за създаване на автоматично актуализиран информационен канал, който ще бъде полезен и интересен за посетителите на вашия уебсайт. Например, връщайки се към първоначалния ни пример за RSS емисии, полезни за уеб дизайнер, ако сте уеб дизайнер с онлайн портфолио, можете също да използвате RSS за показване на няколко скорошни статии от сайтове, които обичате, и този списък да се актуализира автоматично. Ето няколко примера за това в действие:

 • Travel Blogger Community е уебсайт с автоматичен блог, който използва RSS емисии за изтегляне на съдържание от туристически блогове.
 • Popurls, „майката на всички агрегатори на новини“, привлича новини и статии от различни уебсайтове.

Използването на RSS емисии за изтегляне на съдържание от други уебсайтове и публикуването им самостоятелно е практика, известна като автоблогиране. Както можете да си представите, това е противоречиво, тъй като някои недобросъвестни автоблогери не успяват да дадат достатъчен кредит на оригиналния създател на съдържание. Това, което предлагаме, е да използваме RSS емисии за създаване на емисия от заглавия – и евентуално да включва кратък откъс – но за да дадем кредит на оригиналния създател на съдържание и да насочим трафика към уебсайта, където съдържанието е публикувано първоначално.

Ако искате да създадете емисии с новини, използвайки RSS емисии, намерихме уроци и ресурси, които да ви помогнат да направите това дали уебсайтът ви се захранва от WordPress, Drupal или Joomla.

резюме

Поддръжката за RSS емисии е вградена в много популярни системи за управление на съдържанието и те са лесни за настройване, дори ако софтуерът на уебсайта ви не ги поддържа от самото начало. Настройването на RSS емисии ще даде на посетителите на вашия уеб сайт лесен начин да получават автоматични актуализации всеки път, когато публикувате ново съдържание на вашия уебсайт.

В допълнение, можете да използвате RSS, за да създадете емисии на новини от други уебсайтове, за които вярвате, че посетителите на уебсайта ви ще бъдат интересни или убедителни.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map