Как да използвате уеб стандарти за изграждане на сайтове за всяко устройство

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Когато Тим Бърнърс-Ли за първи път създаде INQUIRE (предшественик на мрежата), той имаше визия за информационна супер магистрала, свободно пътувана от всички. Въпреки че все още е в начална възраст, World Wide Web обеща неограничен достъп до информация, общност и, да, бизнес възможности. Тъй като обаче мрежата бавно се оформяше, тази свобода изглеждаше застрашена отвътре и имаше голям шанс интернет, който се радваме днес, да се срине под собствения си потенциал.

W3C и проектът за уеб стандарти

Не след дълго мрежата беше представена в света, Netscape и Microsoft (два от основните двигатели в разработката на софтуер) започнаха непрекъснато нарастваща война за браузърите. В опит да надмине другия, всяка фирма въвеждаше нови елементи в своя основен софтуер и проектираше нови начини за извличане и обработка на онлайн съдържание. Резултатът беше два конкуриращи се браузъра, които стават все по-малко съвместими. Това имаше потенциала да превърне мечтата за неограничен интернет в преобладаващ кошмар, като ефективно отказва на потребителите достъп до пълния набор от онлайн съдържание, като същевременно увеличава разходите за дизайн и разработка на уебсайтове..

В отговор на продължаващите войни за браузъри и потенциалното разбиване на интернет проекта, Бърнерс-Лий създава консорциум World Wide Web (W3C). Нейната задача беше да изработи набор от общоприети протоколи и указания за интернет. Те ще се превърнат в правилника, който ще ръководи работата на програмисти и разработчици на софтуер в бъдеще, като се надяваме да гарантира продължителен растеж и достъпност на интернет.

През 1998 г. независима група от уеб дизайнери и разработчици сформира проекта за уеб стандарти (WaSP). Нейната мисия беше да усъвършенства и популяризира списъка на най-добрите практики на W3C и да прекрати войните за браузъри веднъж завинаги. WaSP беше успешен, а визията за свободно пътуваща информационна магистрала беше реализирана до голяма степен. Днес WaSP продължава да работи за поддържане на интернет свободен, отворен и достъпен за всички.

Значението на уеб стандартите

Трудно би било да се надцени значението на проекта за уеб стандарти и насоките, които те популяризират. За да реализира интернет пълния си потенциал, той трябва да се ръководи от някои общи принципи. Тези „уеб стандарти“ предоставят набор от основни и се надяват универсални насоки, чрез които се създава и разпространява съдържание за интернет. Необходимостта от тези уеб стандарти е ясна и те адресират някои основни аспекти на програмирането и уеб дизайна.

 • Ефективен код – уеб стандартите внасят ефективно кодиране в уеб дизайна. Ако цялото програмиране беше ограничено до HTML, резултатът ще бъде раздути и невъзпитани файлове, които изискват повече време от необходимото време за изтегляне. Това не само се отразява на онлайн практическата работа на потребителя, но всъщност може да увеличи разходите за достъп до онлайн съдържание за онези потребители, които плащат за изтегляне от мегабайт.
 • Съвместимост с кодирането – независимо дали е уеб страница, добавка или софтуерно приложение, почти всяко парче програмиране преминава през ръцете на много различни дизайнери. Приемането на стандарт за кодиране гарантира, че всички програмисти говорят един и същ „език“ и този код остава рационализиран и ефективен, независимо от автора.
 • Опростена поддръжка – това допълнително поддържа стойността на стандартизираните практики за кодиране. Lean и ефективен код е по-лесен и по-евтин за актуализиране и поддържане. С информация за стил и оформление, посочена на едно място (т.е. CSS елементи) актуализациите не е необходимо да се прилагат към всяка страница на активен сайт.
 • Съвместимост на устройството – спазването на уеб стандартите гарантира, че онлайн съдържанието може да бъде бързо и ефективно преформатирано за различни браузъри и устройства. Това е особено важно сега, когато мобилните устройства станаха толкова популярни сред онлайн потребителите.
 • Съвместимост с търсачките – всички уеб разработчици искат онлайн съдържанието им да бъде лесно търсено от Google и други търсачки. За да може която и да е търсачка да класира и връща съответното съдържание в потребителско търсене, тя трябва да сканира това съдържание с уеб браузър. Ако този уеб сървър не може да интерпретира съдържанието, класирането естествено ще пострада. Следвайки одобрените стандарти, определени от W3C, разработчиците могат по-лесно да гарантират, че съдържанието, което произвеждат, може да бъде бързо и точно сканирано от ботовете на търсачките.
 • Достъпност – накрая, уеб стандартите решават и въпроса за достъпността за хора със зрителни увреждания. Потребителите със зрителни увреждания често използват екранни четци за достъп до съдържание в мрежата. Тези читатели буквално четат уеб страницата на глас. Спазването на приетите уеб стандарти, управляващи семантичната структура, гарантира, че може лесно да дешифрираме онлайн съдържание, поддържайки мрежата отворена и достъпна за хора със зрителни увреждания. Това е един от малкото аспекти на проекта за уеб стандарти, който е кодифициран в закон.

Стандартите W3C

Докато WaSP адресира разнообразен набор от проблеми, основните насоки, първоначално изложени от W3C, се превърнаха в общоприетото ядро ​​на правилото за уеб стандарти. Те формират основата, от която зависи непрекъснатият растеж и достъпността на интернет и те могат да бъдат разбити на няколко основни теми.

 • Езици за маркиране са системи за добавяне на информация към документ, който е отделен от самия текст. Указанията за уеб стандарти уреждат използването на HTML и неговите последващи варианти (включително HTML5 и XHTML). Като език за маркиране, вариантите на HTML се използват за промяна на различни видове съдържание в онлайн документ. Елементите, които съставят тези езици, определят как всеки бит съдържание трябва да бъде изобразен в уеб браузър (т.е. заглавия, абзаци, списъци с куршуми и т.н.). Докато основните елементи за маркиране определят действителното съдържание, използването на допълнителни атрибути служи за предоставяне на по-конкретна информация за това съдържание.
 • HTML (Hypertext Markup Language) е най-старият език за кодиране в мрежата. Като такъв той е най-разпространеният език за маркиране, използван от уеб разработчиците и все още представлява значителна част от цялото онлайн съдържание. Използването на HTML се управлява от набор от правила за синтаксис, които, макар и доста ефикасни, също са доста неясни. Елементите не са чувствителни към регистъра, затварящите тагове не са строго регулирани и преки пътища могат да се използват за определени атрибути. Докато основният HTML беше стандартът в продължение на много години, той претърпя няколко ревизии, включително HTML 2.0 и HTML 3.0. Последната му итерация е HTML5.
 • HTML5 е последната итерация на основния език за маркиране на HTML. Той въвежда някои нови правила и функции, като същевременно изхвърля някои от елементите от предишните версии. HTML5 представи нови семантични елементи и атрибути за управление, както и няколко интерфейса за програмиране на приложни програми (API), които поддържат функции за влачене и пускане, геолокация и локално съхранение, което елиминира използването на бисквитки.
 • XHTML означава eXtensible HyperText Markup Language. Той комбинира структурните атрибути на HTML с функциите на XML приложение. XHTML обикновено се използва, когато онлайн съдържанието трябва да бъде преработено за съвместимост с мобилни устройства или външни дизайни на браузъри. Добавянето на XML елементи прави по-бързо и по-лесно преработката на съдържанието от стандартния HTML. XHTML също носи по-строги семантични правила за езика. Елементите и атрибутите в XHTML са чувствителни към регистър, всички елементи трябва да бъдат затворени и стойностите на атрибутите трябва да бъдат затворени с кавички.
 • CSS (Каскадни таблици за стилове) осигуряват механизма, чрез който промените във външния вид или позицията на онлайн съдържанието могат да бъдат присвоени на HTML или XHTML елементи на документа. Използването на CSS определя цялостния външен вид на уебсайт и позволява той да бъде предемонтиран бързо и ефективно. Накратко, използването на CSS позволява на уеб разработчиците по-изкусно да контролират форматирането и оформлението на документ. Това позволява на уеб разработчиците лесно да променят фона, да променят шрифтовете и размерите на текста и да препозиционират съдържанието на уеб страница. Въпреки че голяма част от това е възможно с основен HTML, използването на CSS позволява на програмистите и уеб разработчиците да създават съдържание, което е подкрепено от по-рационален и ефективен код.
 • JavaScript е обектно ориентиран скриптов език. Използва се предимно за добавяне на поведение към уеб страница. Може да се използва за валидиране на данни във формуляр, предоставяне на функции за плъзгане и пускане, активиране на функции на бутони и анимиране на елементи на страницата. JavaScript е от съществено значение за правенето на уеб страници по-интерактивни, като им позволява по-точно да реагират на потребителски събития като кликвания на мишката, навигация по страниците и въведени търсения..

Това са основните основи на програмирането и уеб дизайна, както са изложени от W3C и Проекта за уеб стандарти. Повече от просто набор от „най-добри практики“, спазването на използването им гарантира непрекъснато развитие и разширяване на световната мрежа.

Онлайн уроци

Проектът за уеб стандарти и насоките, които W3C е кодифицирал, предоставят богато поле за проучване. Има много онлайн уроци, които ще послужат като въведение в уеб стандартите и тяхното значение за съвременната разработка на софтуер и уеб дизайна.

 • Защо имаме нужда от уеб стандарти: този кратък видеоклип, подготвен от Джефри Зелдман (един от съоснователите на проекта за уеб стандарти), дава кратко въведение към концепцията за уеб стандартите и защо те са от съществено значение за нарастващия и отворен интернет. Докато Зелдман не навлиза в подробности относно спецификите на уеб стандартите, този видеоклип доказва информативна отправна точка за тези, които се интересуват от темата.
 • Уеб стандарти и развитие: подготвен от Вашингтонския университет, този урок се фокусира върху техническите приложения на уеб стандартите за програмиране и уеб дизайн. Урокът разглежда правилното използване на HTML, XHTML, XML и CSS, с упражнения и примери, илюстриращи най-добрите практики, както са определени от проекта за уеб стандарт.
 • Достъпни HTML / XHTML форми: този урок идва директно от проекта за уеб стандарти. Той изследва използването на HTML и XHTML при проектирането и разработването на уеб съдържание, което е съвместимо с екранните четци и брайловите компютри. Тъй като достъпността на мрежата сега е кодифицирана в закон в много страни, това е съществено четиво за всички уеб разработчици.
 • Общи идеи между HTML и XHTML: отново това идва директно от проекта за уеб стандарти. Урокът обсъжда развитието на HTML и разликите между основния HTML и XHTML.
 • Как да постигнем уеб стандарти и качество на вашия уебсайт: това ръководство е подготвено от W3C и се отнася до всички основни проблеми на уеб стандартите и как те се прилагат при дизайна на уебсайт за качество. Статията обхваща HTML, XHTML и CSS. Обсъждане на най-добрите практики и инструменти, които могат да бъдат използвани за валидиране на съдържанието на уебсайт, за да се гарантира, че той отговаря на приетите стандарти на проекта за уеб стандарти.

Книги

Докато онлайн уроците могат да дадат общо въведение в уеб стандартите, желаещите да се запознаят по-пълно с приетите протоколи за уеб дизайн и разработка на софтуер ще искат да проучат темата допълнително. Следващите книги са безценни ресурси както за уеб разработчиците, така и за широката публика.

 • Проектиране с уеб стандарти (2009) от Зелдман и Маркот: Джефри Зелдман беше съосновател на проекта за уеб стандарти и тук той предоставя една от окончателните работи по уеб стандартите и тяхното приложение към уеб дизайна. Написани в ангажиращ и лесен за разбиране стил, Zeldman и Marcotte разглеждат важността на уеб стандартите, прилагането на HTML5 и CSS3 в уеб дизайна и авторски техники за съвместими със стандартите уеб сайтове, които се зареждат по-бързо и осигуряват по-пълно реализирано потребителско изживяване.
 • CSS Mastery: Advanced Web Standards Solutions (2009) от Collinson et al: насочена основно към междинни и напреднали уеб дизайнери, тази книга разглежда ролята на каскадни таблици със стилове в съвременния уеб дизайн и как да се прилагат най-добрите практики за постигане на съответствие с уеб стандартите. Книгата съдържа многобройни примери за това как да използвате CSS3 ефективно, заедно с ръководства как да идентифицирате и коригирате много проблеми, свързани с дизайна, свързани с CSS..
 • Достъпност до уеб: Уеб стандарти и спазване на регулаторните норми (2006) от Rutter et al: препоръчани от проекта за уеб стандарти, тази книга разглежда законовите задължения на уеб разработчиците, за да гарантира, че тяхното съдържание е напълно достъпно за потребители със зрителни увреждания. Авторите разглеждат както моралните, така и правните аспекти на спазването и предоставят кодиращи примери за илюстриране на най-добрите практики.
 • Уеб дизайн в една ядка (2006) от Дженифър Нидерст: тази справка за десктоп предоставя удобно ръководство за програмисти и разработчици на софтуер. Niederst обсъжда най-добрите практики за уеб дизайн и как са се променили от най-ранните дни на интернет. Темите варират от основна HTML структура до включване на CSS и JavaScript за подобрена презентация и поведение.
 • JavaScript: Visual QuickStart Guide (2014) от Смит и Негрино: тази книга разглежда ролята на JavaScript в уеб дизайна на браузърите, отговарящи на стандартите. Използвайки екранни снимки и подробни примери, авторите предоставят просто ръководство за начинаещи и междинни скриптове за включване на JavaScript в проект за уеб дизайн, отговарящ на стандартите на W3C.

резюме

Безплатен и отворен интернет не би бил възможен без приемането на добре дефиниран набор от протоколи и насоки за уеб дизайн и разработка. Повече от просто набор от най-добри практики, тези общоприети уеб стандарти помагат на уеб дизайнерите да създават бързо и ефективно удобно за потребителите уеб съдържание, като същевременно гарантират, че това съдържание остава лесно за търсене от търсачките и уеб сърфистите. Уеб стандартите на W3C са основата на добрия уеб дизайн и чрез непрекъснатото им усъвършенстване ще гарантира, че интернет остава свободен, отворен и достъпен за всички.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането в мрежата:

 • Въведение в JavaScript: научете всичко за този език от страна на клиента, който прави уеб страниците по-интерактивни.
 • HTML за начинаещи – Крайно ръководство: ако искате да станете уеб разработчик, това е мястото, където да започнете.
 • CSS – Въведение, ръководства и ресурси: научете всичко за оформлението на уеб страниците.

Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите

Само защото имаме уеб стандарти не означава, че уебсайтовете винаги изглеждат постъпват по привлекателен начин. В нашите тенденции за уеб дизайн на инфографиката Вие никога няма да забравите, ние преживяхме някои стари дизайни, които хората смятаха за страхотни.

Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите
Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map