Инструкции за бърз старт за Actioncript и Flash Developer

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


В това ръководство представяме ActionScript, обясняваме как да настроите среда за разработка и предоставяме връзки към ресурси, които можете да използвате, за да станете разработчик на ActionScript.

Ръководство за бърз старт за ActionScript

ActionScript е езикът за програмиране на Adobe Flash Player. С него можете да създадете:

 • Приложения
 • Интерактивни функции на уебсайта
 • Игри.

Ако сте нов за ActionScript и Flash, най-вероятно ще се наложи да прочетете тази статия последователно.

Ако имате малко повече опит и знаете какво търсите, не се колебайте да използвате съдържанието, за да преминете направо към секцията, от която се нуждаете.

Какво е Flash?

Преди да успеем наистина да влезем в ActionScript, трябва да обсъдим Flash. Това е така, защото ActionScript наистина е полезен само за програмиране на Flash. Както ще видите, ActionScript е суперсет от JavaScript.

Може би наистина се интересувате от JavaScript

Така че, ако наистина се интересувате само от езика, трябва да изучавате JavaScript. И ние просто имаме много добро Въведение в JavaScript.

Но ако това не е така, наистина трябва да научите малко за Flash. Само защото HTML5 до голяма степен направи Flash остарял, не означава, че все още няма голям интерес към него. В крайна сметка, ако искате да впечатлите техни техни приятели, покажете им играта Pong, която сте създали на PDP-11 в гаража си.

Програмирането не е само за печелене на пари. Всеки програмист ще ви разкаже за радостта, която получават от кодирането. Компютрите Commodore 64 се продават за почти толкова, колкото днес, когато бяха нови през 1982 г. И MIDI (музикалните) интерфейси за тях са толкова популярни, че все още се произвеждат!

Относно Flash

Adobe Flash (преди Macromedia Flash) е платформа за разработка на софтуер за създаване на анимация, базирани на браузър игри, уеб приложения и мобилни приложения и игри.

Flash беше ключов инструмент в ранните интерактивни уебсайтове. Той предлага на уеб разработчиците лесно решение за хостинг на поточно видео и музика, интерактивни уеб страници и онлайн игри.

Той беше толкова популярен, че YouTube първоначално използваше Flash, за да доставя своите видеоклипове на потребителите (и едва наскоро спря да поддържа Flash за по-стари уеб браузъри). Flash също беше широко използван за създаване на интерактивни уеб портали и 3D уеб съдържание.

Въвеждането на HTML5

За съжаление с въвеждането на HTML5 интересът към Flash като уеб разработка и инструмент за стрийминг на медии бързо намаля.

Adobe Flash Professional, по-рано част от Adobe Creative Cloud, е заменен от Adobe Animate, инструмент, насочен основно към художник и аниматори. Инструменти като Adobe Flash Builder и Flash Catalysts могат да се използват за разработване на Flash-базирани приложения.

Съдържанието, създадено във Flash, трябва да бъде гледано с помощта на специален плейър, като Adobe Flash Player, Adobe AIR, както и различни други Flash плейъри на трети страни.

История на флаш

Adobe Flash първоначално е пуснат от софтуера FutureWave, под името FutureSplash Animator, през май 1996 г. През декември същата година FutureWave е закупен от Macromedia, а FutureSplash Animator е ребрандиран Macromedia Flash.

След 8 основни издания като Macromedia Flash, Adobe Systems придоби Macromedia през 2005 г. и софтуерът отново бе ребрандиран, този път като Adobe Flash Professional (за да не се бърка с Adobe Flash Player).

Adobe Flash Professional беше включен като част от техния Adobe Suite и по-късно Creative Cloud.

Macromedia Flash и по-късно Adobe Flash бяха дълги години инструментът за създаване на уеб-базирани видео и онлайн игри. С въвеждането на HTML5 обаче Flash до голяма степен изпадна в полза на уеб страниците.

През последните години Adobe се отдръпна от използването на Flash в полза на HTML5 и други решения за съдържание, базирани на уеб стандарти.

Тъжната псевдосмърт на светкавицата

През 2011 г. те спряха да поддържат Flash Player на Android и iOS устройства. Въпреки че Flash съдържание все още се виждаше на тези устройства, използвайки Adobe Air, нямаше собствена поддръжка чрез мобилни браузъри, което ефективно убива полезността му за разработване на уебсайтове.

През 2015 г. Adobe отбеляза края на своя ангажимент за Flash, когато отново ребрендираха, а Adobe Flash стана Adobe Animate. Въпреки че Animate все още може да създава Flash файлове, основният му фокус е HTML5 и други уеб стандарти.

Онлайн ресурси за Flash

Въпреки факта, че Adobe Flash вече не се поддържа изцяло, все още има много онлайн ресурси. Има огромна общност от набожни дизайнери на Flash.

И въпреки че има по-добри инструменти за проектиране на уебсайт (особено ако искате мобилна съвместимост), Flash продължава да е популярна среда за дизайн на игри, както ще обсъдим по-късно.

 • Adobe Tutorials: тези безплатни уроци ще ви помогнат бързо да станете и да работите с Adobe Animate (преди Adobe Flash). Те предлагат десетки видеоклипове за обучение, наръчници за инструкции и онлайн общност за поддръжка.

 • Обучение: Този сайт предлага хиляди уроци за Flash и ActionScript. Въпреки остарялото име, нови уроци продължават да се разработват и добавят към сайта.

 • Flash Kit: този Flash ресурсен сайт твърди, че е най-големият в света. Те са домакини на уроци, помощни форуми, инструменти с отворен код, филми и др. Част от съдържанието е изключително остаряло; те обаче също имат много нова информация.

Flash книги

Въпреки че Adobe Flash Professional вече не съществува под това име, все още има десетки книги на разположение в програмата (и десетки повече за Macromedia Flash и Adobe Animate).

Много от тези заглавия бяха актуализирани с всяка нова версия, така че не забравяйте да проверите версията на Flash, която използвате, и намерете книгата, която съответства на нея.

 • Adobe Flash Professional CC Classroom in a Book (2014) от Ръсел Чун: тази официална обучителна поредица, разработена директно с продуктовия екип на Adobe Creative, осигурява практическо обучение чрез десет стъпка по стъпка уроци, обхващащи основите на софтуера чрез разширено създаване на видео. Най-новите версии също включват дискусии относно уеб стандартите, включително HTML5.

 • Как да мамят в Adobe Flash CC: Изкуството на дизайна и анимацията (2014) от Chris Georgenes: това ръководство е създадено специално за аниматори, които искат да ускорят процеса на създаване и да извлекат максимума от Flash. Въпреки че обхваща някои основни положения, като например преглед на най-новия потребителски интерфейс, той предполага някои предишни познания на Adobe Flash Professional.

 • Adobe® Flash® Animation: Creative Storytelling за уеб и телевизия (2010) от Philip Carrera: това е по-старо ръководство, но интересно заради уникалния си фокус върху разказването на истории. Той е написан за креативния професионалист и изгражда уроци около конкретни цели, като например разработване на анимация за телевизионна реклама, подготовка на вашето кратко за фестивал, създаване на анимирана лекция или разработване на кратки клипове за мрежата.

 • Научете Adobe Animate CC за интерактивни медии: Adobe Certified Associate Exam Preparation (2016) от Labrecque и Schwartz: ако се занимавате сериозно с работа във Flash, Animate все още може да го направи. Това ръководство за проучване комбинира текстови уроци с над 6 часа видео.

Съдбата на светкавицата

Въпреки че вече не е инструментът за разработка, който беше в началото на 2000-те, Adobe Flash продължава да е популярен инструмент за настолни и мобилни приложения.

Използването на Flash за разработване на уебсайт намалява от много години, въпреки че все още не е рядкост да се натъкне на сайт, базиран на флаш. За съжаление, ако използвате мобилно устройство, това обикновено води до грешка, тъй като Flash не се поддържа от повечето мобилни браузъри.

Само поради тази причина, ако искате да създадете интерактивен уебсайт или предоставяте поточно съдържание на вашия сайт, препоръчително е да използвате алтернативно решение, като HTML5, което се поддържа широко във всички уеб платформи.

Какво е ActionScript?

ActionScript (AS) е обектно-ориентиран език за програмиране, който работи ръка за ръка с Adobe Flash Player за създаване на анимации на уебсайтове, онлайн игри, настолни приложения и приложения за мобилни устройства.

Уеб браузърите са проектирани с естествена поддръжка за HTML, CSS и JavaScript. Въпреки това, браузърите не включват естествена поддръжка за AS.

Виртуалната машина на ActionScript (AVM) е необходима за стартиране на AS код. AVM е неразделен компонент на Adobe Flash Player. Следователно, за да използвате AS, средата, в която ще се изпълнява кодът, трябва да бъде оборудвана с Adobe Flash Player.

Първата версия на ActionScript беше пусната през 2000 г. по същото време като Flash 5 и беше използвана за анимиране на проста 2D векторна графика.

С пускането на Flash Player 7 през 2003 г. възможностите на ActionScript бяха подобрени и ActionScript 2.0 се роди.

Най-новата версия на езика, ActionScript 3.0 (AS3) беше издадена през юни 2006 г., съвпадаща с пускането на Flash Player 9, първата версия на Flash, поддържаща AS3.

AS3 е радикално по-мощен от предишните итерации на езика и изисква нова виртуална машина, ActionScript Virtual Machine 2 (AVM2), за да стартира подобрения код.

Flash Player 9 е най-ранната версия на Flash, включваща AVM2. В резултат AS3 кодът може да се изпълнява само от Flash Player 9 и по-нови версии.

ActionScript и JavaScript

ActionScript и JavaScript са две различни реализации на ECMAScript.

Това означава, че двамата отговарят на спецификацията на ECMAScript, но включват допълнителни функции, които надхвърлят спецификацията на ECMA.

Полезна аналогия е да мислите за ECMAScript като двигател на превозно средство. ActionScript и JavaScript са два различни автомобила, които се задвижват от двигателя ECMAScript.

Тъй като и двете са изградени на ECMAScript, ActionScript и JavaScript изглеждат много сходни и споделят определени основни функции. Ако вече знаете JavaScript, ActionScript трябва да дойде при вас доста бързо.

За да видите как JavaScript и ActionScript имат подобен синтаксис, нека да разгледаме пример за това, как ще бъде написана функция за създаване на променлива, която държи низа „Вие, деца, слезете от моята трева!“

Първо, ето как бихме създали функцията в JavaScript:

функция LawnResponse () {
var response = „Деца, слизайте от тревата ми!“;
отговор за връщане;
}

Ето как би изглеждала същата функция в ActionScript:

обществена функция LawnResponse () {
вар отговор: TextField = нов TextField ();
response.text = „Деца, слизайте от тревата ми!“;
addChild (отговор);
}

Както можете да видите, синтаксисът е подобен и ако вече знаете JavaScript, можете да прочетете кода ActionScript и да разберете какво се случва.

Настройте ActionScript среда

Научаването на програмиране на JavaScript се опростява от факта, че всички браузъри поддържат JavaScript на първоначално, а основните браузъри включват конзола за JavaScript, за да помогнат за развитието.

Така че е лесно да напишете код и да видите какво се случва, като просто го заредите в браузъра и следите конзолата, за да намерите грешки и други съобщения от браузъра.

Програмирането на ActionScript не е толкова просто. Трябва да настроите програмна среда, която поддържа ActionScript и да може да стартира кода, преди да го експортирате като SWF файл, който да се изпълнява от Adobe Flash Player.

Има поне три основни реализации на езика ActionScript, които можете да използвате за настройка на програмна среда:

 • Adobe Flash продукти: Adobe Animate CC е съвременният еквивалент на Adobe Flash Professional и се използва за изграждане на анимации за внедряване в мрежата. Adobe Air се използва за пакетиране на Flash-захранвано съдържание като самостоятелно приложение за инсталиране на Windows, Mac OS, iOS, Android и други операционни системи.

 • Скала от Autodesk: патентован инструмент за дизайн на потребителски интерфейс за игри, използван за създаване на Flash-захранвана графика. Scaleform се използва заедно с Autodesk Stingray, професионална платформа за разработка на видеоигри.

 • Apache Flex: рамка с отворен код, която може да се използва за разработване на приложения за iOS, Android и Blackberry мобилни устройства, както и за традиционните настолни приложения за Windows и Mac OS.

От наличните опции Adobe Animate е най-лесната програма, с която да започнете. Това обаче не е безплатно. Ако искате да започнете с ActionScript, без да инвестирате в собствена среда за разработка, Apache Flex е най-добрият ви залог.

Учебни ресурси

Използвайте ресурсите по-долу, за да определите образователното съдържание, което най-добре отговаря на вашите текущи нужди и ниво на знания.

Apache Flex водачи

Ако сте решили да работите с Apache Flex, ето два ресурса, които да ви помогнат да настроите и работи Flex:

 • Първи стъпки с Apache Flex: първо настройте Apache Flex SDK и след това го интегрирайте с IDE по ваш избор. Ако искате да разработвате безплатно, можете да използвате FlashDevelop IDE, стига да използвате работна станция на Windows.

 • Flex Документация Видео: вижте Flex SDK в действие в тези безплатни видеоклипове.

Ръководства и ръководства

С създадената от вас ActionScript среда сте готови да започнете да научавате. В този раздел ние изтъкваме някои от най-добрите безплатни онлайн ръководства и ръководства за AS3.

 • Обучители за асансьор AS3 101 Ръководство за обучение: тази серия от 18 статии ще ви преведе през основите на езика ActionScript.

 • Adobe Developer Connection Learning AS3: тук ще намерите връзки към всички AS3 образователни ресурси, достъпни от Adobe.

 • Adobe Developer Connection ActionScript 1: 1 с Дъг Мечо: Петдесет и седем кратки видео епизоди с отлично качество на продукцията, които ще ви накарат да кодирате ActionScript за нула време.

 • Първи стъпки с ActionScript 3.0 в Adobe Flash CS3: Пет страници на AS3 образование, обхващащи променливи, функции, обекти, класове, събития и много други.

Научете чрез изграждане

ActionScript е може би най-често се използва за разработване на Flash базирани браузър игри. Ако искате да създавате прости игри, няма по-бърз начин да научите AS3, отколкото да научите, докато изграждате прости Flash игри:

 • Урок за играта на AS3 Avoider от Майкъл Джеймс Уилямс

 • Първи стъпки с AS3 от AS3 Game Tuts

 • Урок понг от AS3 Game Tuts

 • Платформер: Урок за игра за скачане със странично скачане от AS3 Game Tuts

 • Ръководство за игра на RPG Shooter отгоре-надолу от AS3 Game Tuts

 • Как да създадете Brick Breaker Game в AS3 от Flash Game Tuts

 • Как да създадете игра на отбранителна кула в AS3 от Flash Game Tuts

 • Допълнителни уроци за игра на AS3 от Flash Game Tuts.

Референтни документи

Ако сте заседнали да търсите определена функция или езикова функция, официалните справочни документи са точното място да намерите необходимата информация.

 • Справка за ActionScript 3.0 за платформата Adobe Flash: изберете шнур продукт, за да видите официалната документация за AS3, тъй като се прилага за Apache Flex SDK.

 • Adobe Developer Connection Технологичен център ActionScript: ръководства, образователни ресурси, референтни документи на API и образци за разработчици на AS3.

Книги

Повечето професионални разработчици стигат дотам, че онлайн уроците вече не осигуряват необходимата дълбочина, за да изкарат уменията си на следващото ниво. Точно тогава са ви полезни задълбочени технически текстове.

По-долу книгите са най-популярните и полезни текстове на AS3.

 • Essential ActionScript 3.0 от Колин Мук

 • ActionScript 3.0 Cookbook: Решения за разработчици на Flash платформа и Flex Application от Lott, Schall и Peters

 • Ръководство за бърз справочник за ActionScript 3.0 от Stiller и др

 • Фондация Actioncript 3.0 Анимация: Направете нещата да се движат! от Кийт Питърс

 • AdvancED ActionScript 3.0 анимация от Кийт Питърс

 • Дизайн на основни игри с ActionScript 3.0 от Рекс ван дер Спей

 • Учене на ActionScript 3.0 от Shupe and Rosser.

резюме

ActionScript 3.0 е мощен обектно-ориентиран език, който може да се използва за създаване на интерактивни функции на уебсайтове, уеб-базирани приложения, игри, настолни приложения и приложения за мобилни устройства.

Ако искате да станете Flash разработчик, добавянето на AS3 владеене на вашите квалификации е важна стъпка.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработката:

 • Въведение и ресурси на ImageMagick: ImageMagick е набор от инструменти за команден ред за извършване на графична манипулация. Въпреки че е от доста време, той все още се използва активно.
 • Ресурси за разработчици SMIL: научете всичко за тази система за маркиране, базирано на времето. Тя е като анимация, но за презентации.
 • SVG срещу SWF: разберете за разликите и приликите на тези векторни графични формати.

Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите

Често това, което утре изглежда страхотно, изглежда лепкаво. В нашите инфографски тенденции в уеб дизайна никога няма да забравите, ние преживяваме десетилетия дизайни, които някога се смятаха за височина на прохладата.

Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите
Тенденции в уеб дизайна, които никога няма да забравите

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map