Google Класиране изчезна ли? Ето как да диагностицирате проблема

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Това е нещо, което всеки издател на уебсайта се страхува. Един ден се събуждате, за да откриете, че уебсайтът ви е претърпял значителен спад в класацията на Google. След цялата упорита работа, която вложихте, за да постигнете основни резултати в страниците с резултати от търсещите машини на Google (SERPs), да загубите не само няколко петна, но десет, двадесет или повече, може да бъде отчайващо, да не говорим за хит към вашите приходи. Ако сайтът ви не класира, това означава, че хората може да ви намерят по-трудно време, което означава, че не четат съдържанието ви или купуват вашите продукти или услуги. Какво правиш?

Диагностика на отпадане от Google

Първата стъпка е да се диагностицира спадът в класацията на Google. Толкова много фактори влизат в класацията на уебсайта, че може да е трудно веднага да се види какво е причинило сайта ви да загуби позицията си. И не можете да го поправите, ако не знаете какво не е наред. Затова поемете дълбоко въздух, подходете към ситуацията спокойно и рационално и започнете да стеснявате възможностите.

Забележка: Много от проблемите и предложените поправки, изброени тук, са много сложни и могат да налагат задълбочена проверка самостоятелно. Ние се фокусираме върху диагностицирането на проблеми, с няколко прости предложения как да ги отстраним. Въпреки това, винаги изследвайте проблемите допълнително и разбирайте, че коригирането на някои проблеми може да бъде много по-свързано с актуализиране на копие или премахване на обратна връзка. В края на това ръководство ние’Ще ви свържа с някои допълнителни ресурси, за да се справите с някои сложни проблеми в хода.

Всеки сайт е различен и няма едно решение, което да работи за всеки проблем всеки път. Ако се съмнявате, консултирайте се с професионалист в оптимизацията за търсачки (SEO) за съдействие.

Какъв вид падане от класацията виждате?

Това е първият въпрос. Уебсайтовете печелят класиране по няколко начина, така че преди да направите каквото и да е друго, важно е да определите какъв вид спад е претърпял вашият сайт.

Отпадане на една ключова дума

Проверете Google Analytics. Показва ли, че сте загубили трафик само за една от ключовите си думи? Ако да, къде се появява тази ключова дума на вашия сайт? Фокусиран ли е върху една страница или разпръснат на няколко страници? Проверете тези страници за проблеми.

Просто може да се промени поведението на търсенето. Може би един по-рано популярен термин за услуга е отстъпил място на нова модна дума. Възможно е просто да актуализирате вашето копие с по-новия термин, за да си върнете бивша позиция за класиране.

Този проблем стана по-труден за диагностициране сега, когато Google се насочи към напълно сигурно търсене, а данните за реферални ключови думи не са толкова лесно достъпни, колкото преди. Може да се наложи да потърсите алтернативни инструменти в допълнение към Google Analytics, за да получите достъп до данните на ключовите думи. Няколко варианта са:

 • WordStream
 • SEMrush
 • Google конзола за търсене (преди Инструменти за уеб администратори)

Отпадане на ранга на целия сайт

Ако целият ви сайт е изпуснал десет или повече места в SERPs или е изчезнал напълно, вероятно сте засегнати от актуализация на алгоритъм на Google или ръчно наказание.

Google обикновено не публикува актуализации на алгоритми, освен чрез прессъобщения, обхванати от новинарски бюлетини. Можете обаче да сте в крак с всички промени тук.

Коригирането на проблеми на вашия сайт и възстановяването на позицията ви в SERPs ще зависи от актуализацията на алгоритъма и от това, което е създадено за справяне или от естеството на ръчното наказание. Имайте предвид, че след като коригирате вашия сайт, за да коригирате евентуални проблеми, може да отнеме малко време, преди да видите каквото и да било движение в SERP, тъй като Google ще трябва отново да обхожда вашия сайт и вие може да се противите срещу конкуренти, също засегнати от актуализиране и опит за връщане на класирането им.

Разбиране в Google Търсене

Преди да говорим за възстановяване от спад в класирането му’е важно да разберете различните фактори, които могат да повлияят на класацията ви в Google SERP. Точно както много фактори влизат в определянето на класирането на уебсайтовете в търсачките, така и няколко фактора могат да имат отрицателен ефект. Отново, ако не сте най-разумният технически уеб администратор или все още не сте сигурни какво причинява вашия сайт да падне в SERPs, консултирайте се с професионалист, който да ви помогне.

Актуализации на алгоритъма на Google

Алгоритъмът за търсене на Google непрекъснато се актуализира, за да бъде в крак с развитието на интернет и начините, по които публикуването и търсенето в мрежата се променят. Някои от най-големите актуализации в скорошната памет включват Mobilegeddon, Pigeon, Pirate, Panda, Penguin и Hummingbird.

Докато четете за тези основни алгоритъм ви актуализира’Ще видите, че почти всички от Google’Актуализациите на алгоритмите са насочени към подобряване на потребителското изживяване. Всички тези актуализации се свеждат до усилия на Google’s част за създаване на висококачествени резултати от търсенето. Google се опитва да обслужва клиентите си добре. Ако искате вашият уебсайт да се справи добре в Google’s SERPs за дълъг период от време, най-добрият начин за постигане на това е да се разработи висококачествен уебсайт и да се създаде висококачествено съдържание.

 • Mobilegeddon, официално наречен Mobile Update, беше представен през април 2015 г. и имаше резултат да даде предпочитание за резултата от търсенето на уебсайтове, които са удобни за мобилни устройства. Можеш да си простиш, ако не си го направил’не разпознава Mobilegeddon, както се е случило; въздействието върху резултатите от търсенето беше по-слабо изразено, отколкото мнозина очакваха. То’все още е добра идея да имате отзивчив уебсайт и Google дори предоставя безплатен инструмент, който да помогне на уеб администраторите да определят дали Google’s ботове смятат, че уебсайтът им е удобен за мобилни устройства.
 • Резултатите от местното търсене бяха променени от гълъб актуализация, пусната през 2014 г. Първоначалната версия засяга само Съединените щати, но от декември 2014 г. Pigeon се разпространи и във Великобритания, Канада и Австралия. Всъщност актуализацията на Pigeon е усилие да предостави по-подходящи местни резултати.
 • Повторните нарушители на нарушения на авторски права са били насочени от пират актуализация в началото на 2012 г. Докато оригиналното представяне беше широко и имаше слабо влияние върху резултатите от търсенето, през 2014 г. бе публикувана изключително целенасочена и изключително мощна актуализация. Актуализацията за 2014 г. засегна ограничен брой уебсайтове с дълга история на нарушения на авторски права и цифрови медии. Уебсайтовете, засегнати от актуализацията на Pirate за 2014 г., видимостта на търсенето им с Google намалява с цели 98%.
 • панда засегна въпроса за нискокачественото съдържание, като отпадна сайтове по-ниско в класацията, ако тяхното съдържание не се счита за достатъчно високо качество. Бързото коригиране тук е не само да подобрите качеството на съществуващото си съдържание, но и да осигурите публикуване само на висококачествено съдържание. Panda удари сайтове, започващи през февруари 2011 г., и е актуализиран повече от 25 пъти, като най-новата актуализация идва през септември 2014 г..
 • пингвин се обърна към проблемите на свръхптимизацията в началото на април 2012 г., като засегна сайтове, които имат твърде много оптимизирани връзки. Например, ако вашият сайт продава цифрови фотоапарати и сте имали хиляди връзки, които влизат в него с оптимизирания текст за котва „купувайте цифрови фотоапарати онлайн“, може да бъдете излъчени от Penguin. Бързото коригиране тук е да намалите броя на оптимизираните връзки, влизащи на вашия сайт, и да промените текста на котвата си, за да включите по-естествено и разнообразно фразиране. Пингвинът е актуализиран няколко пъти от 2012 г., последно през октомври 2014 г..
 • Hummingbird беше толкова фин ощипвам, никой наистина не го забеляза, докато Google не го обяви – месец след влизането му в сила. Тази актуализация има за цел да покаже резултати въз основа на по-естествено формулиране на заявките за търсене. Например, вместо сайт, показващ резултати, базирани на търсене на „най-добър цифров фотоапарат“, той може да получи повече внимание и по-високо класиране, като използва по-естествени формулировки, като например „каква е най-добрата цифрова камера, която мога купувате под 500 долара? “ Актуализацията на Hummingbird удари Google’основен алгоритъм през август на 2013 г. и е получил всякакви актуализации или поне всички актуализации, които Google обяви.

Google със сигурност ще създаде бъдещи актуализации, които ще разклатят SERP, така че внимавайте за промените. Най-добрият начин да ги извадите обаче е просто да се уверите, че съдържанието ви е висококачествено и е написано естествено. За да отговорим на мъдростта, предадена от Google’s Академия за уеб администратори: пишете за аудиторията си, а не за търсачките.

Поправете и подобрете Google Класиране

Добрите практики за оптимизация на търсачките (SEO), посочени като Whitehat SEO, трябва да се разбират и прилагат от всеки добър уеб администратор. Поправянето на тези проблеми ще остави страницата ви оптимизирана за най-добра работа на търсачката.

Форматирайте robots.txt правилно

Това трябва да бъде едно от първите неща, които проверявате. Може да се изненадате колко много сайтове се съберат с прости грешки в файловете си robots.txt. Файлът robots.txt казва на ботовете на търсачката кои страници да обхождат и кои да игнорират.

Ако по някаква грешка вашият файл robots.txt казва на ботовете да игнорират целия ви сайт, вероятно изобщо не се появявате в SERPs. Или може би сте добавили случайно страница, която искате да обходите и индексирате. За да видите какво се случва, отидете в Google и напишете insite: yourdomain.com (или .net, .org, каквото и да е разширението на вашия сайт) и разгледайте резултатите, които Google връща.

Ако страниците на вашия сайт се показват по начина, по който трябва, тогава вашият файл robots.txt най-вероятно функционира както трябва. Ако обаче виждате само частични резултати, файлът може да блокира някои от вашите страници. Може дори да видите съобщение, че информацията за сайта не може да бъде показана поради грешка robots.txt.

Ако смятате, че файлът ви robots.txt може да пречи на класирането ви, погледнете http://yourdomain.com/robots.txt. Това, което виждате на тази страница, ще ви каже кои страници на Google ботове се казват да игнорират. Ако видите страници, изброени във вашия файл robots.txt, които трябва да бъдат индексирани от Google, трябва да направите някои корекции.

Няколко бързи редакции на този файл могат да коригират нещата отново, въпреки че може да се наложи да изчакате малко, за да бъде обходен отново сайтът ви и индексът да се актуализира. За да ускорите нещата, можете ръчно да поискате обхождането на вашия сайт с помощта на Google Search Console.

Намерете и поправете прекъснати връзки

Обратна връзка е връзка, която влиза във вашия сайт от друг уебсайт. Google смята, че връзките са нещо като гласове за авторитета, качеството и популярността на вашия сайт. Ако по някаква причина се прекъсне обратната връзка към вашия сайт, вие губите този положителен ефект.

Обратните връзки могат да се счупят по много причини – сайтът, който е свързал с вас, е преместил страницата, която е била свързана, или просто вече не съществува; сте преместили или изтрили страницата на вашия сайт, към която е свързана; или дори само една малка грешка в кода на връзката може да прекъсне връзка.

За да откриете неработещи връзки към вашия сайт, опитайте да използвате инструмент. Няколко варианта са:

 • Крещяща жаба
 • Xenu
 • Отворете Explorer Explorer

Имайте предвид това, докато Google’s алгоритъмът обича органичните връзки, мрази спам изкуствено генерираните връзки. То’никога не си струва да плащате за връзки или изкуствено да ги създавате в директории за връзки или в секциите за коментари на други уебсайтове. Най-добрият начин да спечелите органични връзки е да създавате оригинално съдържание, което вашите читатели оценяват и споделят.

Застояло съдържание

Един от многото фактори, по които Google преценява уместността и качеството на уебсайтовете, които класира, е това колко е свежо съдържанието. Ако създадете малък, статичен уебсайт и след това просто го оставите да седи, има вероятност той да не се справи толкова добре в SERPs, както би било, ако редовно обновявате блог.

Ако сайтът ви е пренебрегван твърде дълго, помислете за актуализиране на съдържанието ви. И ако вече нямате такъв, помислете дали да добавите блог. Публикуването на ново, ново съдържание може да вдъхне нов живот не само на вашия сайт, но и във вашата класация.

Избягвайте Blackhat SEO практики

Практикуването на лошо SEO или Blackhat SEO в даден сайт може да включва всичко – от това да не знаем по-добре и да използваме свръхпредметен текст за котва, до поставянето на изкуствени връзки в коментари към статии и платени директории или активно да се опитвате да заблудите Google със скрит текст и други подъл тактики. Въпреки че тези трикове може би са работили в предишни години за изкуствено повишаване на класацията на сайта, алгоритъмът на Google е станал значително по-сложен през годините и вече е в състояние да открива неща като скрит текст, изкуствени връзки, страници на врати, паркирани домейни и спам в долната част.

Отново проверете конзолата за търсене на Google за всякакви съобщения, които биха могли да обяснят попадение в класирането, и предприемете подходящи стъпки, за да ги коригирате. След това не забравяйте да следвате най-добрите практики за SEO при създаване на ново съдържание и нови уебсайтове.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map