CORBA: Научете за разпределените компютри

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Common Object Request Broker Architecture (CORBA) е отворен, независим от доставчиците стандарт, проектиран да позволява съвместна работа на компютърни системи, внедрени в различни операционни системи, езици за програмиране и хардуерни платформи.

CORBA беше определена от Object Management Group (OMG), международен консорциум за стандарти за технологии с нестопанска цел.

Долен ред: CORBA позволява комуникация между компютри, работещи на различни платформи, използвайки софтуер, написан на различни езици за програмиране.

Кратка история

Архитектурата, описана в първоначално ориентирания софтуер за разработчици на стандарт CORBA, който искаше да създаде оперативно съвместими приложения въз основа на разпределени оперативно съвместими обекти.

Спецификацията CORBA 1.0 е издадена през октомври 1991 г., като представя обектния модел CORBA, езика за дефиниране на интерфейса (IDL) и основния набор от програмни API и езикови карти за езика на програмиране на C.

CORBA 1.1 и 1.2 последваха скоро след това, освободени съответно през февруари 1992 г. и декември 1993 г. Тези версии премахват много неясноти от оригиналната спецификация.

Изданието на CORBA 2.0 дойде през август 1996 г. Това беше първият основен ремонт на спецификацията. Актуализацията въведе множество нови функции, като поддръжка за многопластови услуги за сигурност и транзакции, нови разширения на типа данни и взаимодействие с OLE2 / COM и т.н..

Версиите на CORBA от 2.1 до 2.6, освободени между август 1997 г. и декември 2001 г., бяха белязани от постепенни актуализации с акцент върху добавяне на нови и преработени функции към спецификацията.

Следващото значително издание беше CORBA 3.0 през юли 2002 г. CORBA 3.1.1 от август 2011 г. също беше официално публикуван от ISO като стандарт за издание за 2012 г. ISO / IEC 19500-1, 19500-2 и 19500-3.

Последното издание на CORBA е версия 3.3 от ноември 2012 г. Можете да прочетете повече за всички официално пуснати версии и всяка спецификация, по-специално в секцията със спецификации на уебсайта на CORBA на OMG.

Функции на CORBA

CORBA дава възможност на компютрите, работещи със софтуер, написан на различни езици за програмиране, на различни платформи да комуникират.

За да постигне това, CORBA използва език за дефиниране на интерфейса (IDL), за да посочи различни интерфейси, които обекти присъстват на външния свят. CORBA указва картографиране от IDL на конкретен език за програмиране като C ++ или Java.

Стандартни карти за CORBA съществуват за Ada, C, C ++, Java, Lisp, Object Pascal, PL / I, Ruby, Python и Smalltalk езици за програмиране.

Нестандартните карти за C #, Erlang, Perl, Tcl и Visual Basic се реализират от Object Request Brokers (ORBs), написани за тези програмни езици.

Спецификацията CORBA строго определя, че приложението трябва да комуникира с други обекти чрез Object Request Broker (ORB).

Приложението инициализира ORB и използва вътрешен адаптер за обект за преброяване на справки и политики за създаване на обекти и референции. Обектният адаптер се използва за регистриране на случаи на генерираните класове на кодове, които са резултат от компилиране на потребителския IDL код.

Съпоставянето на IDL с някои езици за програмиране е доста просто, така че използването на CORBA в Java или Python приложения е просто.

От друга страна, картографирането на IDL към C ++ изисква програмистът да научи типовете данни, предхождащи C ++ библиотеката със стандартни шаблони (STL). Или картографиране на IDL в C, където програмист е длъжен ръчно да емулира обектно ориентирани функции, тъй като C не е обектно ориентиран.

Използване и приложения на CORBA

CORBA е полезен в много ситуации.

Поради лесния начин, по който CORBA интегрира машини от различни доставчици, с размери, вариращи от мейнфрейм, през тънки клиенти и настолни компютри до джобни и вградени системи, той е средният софтуер за избор за големи (и дори не толкова големи) предприятия.

Една от най-важните и най-често използвани приложения на CORBA е в сървърите, които трябва да се справят с голям брой клиенти, при високи скорости на посещения, с висока надеждност.

Специализациите за мащабируемост и отказоустойчивост поддържат тези системи. CORBA не се използва само за големи приложения; специализирани версии на CORBA управляват системи в реално време, както и малки вградени системи.

Ресурси на CORBA

За по-подробно разглеждане на CORBA, предлагаме да разгледате някои от следните онлайн ресурси:

 • CORBA 3.3 Официалната спецификация е основното ръководство.

 • CORBA, обяснено просто от Ciaran McHale, е безплатна електронна книга на CORBA. Той е посочен като официален ресурс на уебсайта на CORBA и предоставя подробен поглед върху CORBA.

 • Прост клиент / сървър C ++ в CORBA на CodeProject.com е много приятно въведение в разработката на Visual C ++ CORBA.

CORBA Книги

Книги, които обхващат конкретно CORBA, е трудно да се намери, вместо това обикновено ще намерите глави за CORBA в книги за езици за програмиране. Освен това много книги, в които се споменава CORBA, са остарели. Откроихме няколко заглавия:

 • CORBA 3 Основи и програмиране, 2-ро издание (2000) от Джон Сийгъл: CORBA 3 прави разпределеното програмиране по-мощно и продуктивно от всякога. В това ръководство за програмирането на CORBA инсайдерът на OMG показва архитектите и програмистите как да се възползват максимално от всички тези функции.

 • CORBA 3 (1998) от Reaz Hoque: тази книга обхваща динамично извикване, интерфейсно хранилище, сигурност и други ключови услуги на CORBA. Авторът представя и нови характеристики на спецификацията CORBA 3. Последният раздел показва как да създавате уеб приложения на CORBA с примери, които използват Java, JavaBeans, както и новите компоненти на CORBA компонент и скриптове.

 • Програмиране на Java с CORBA: Разширени техники за изграждане на разпределени приложения (2007) от Brose, Vogel и Duddy: Авторите представят съвременни техники и примери от реалния свят за изграждане на прости и сложни програми, използвайки Java с CORBA. Тази книга също съдържа подробни примери за кодове, както и разширено покритие на авангардни теми, включително преносим адаптер за обект (POA), извикване на отдалечен метод (RMI) през IIOP и EJB.

заключение

Спецификацията CORBA представи някои интересни възможности за разработчиците, като език за програмиране и независимост от ОС. Най-популярните езици за програмиране, използвани с CORBA, са Java и C++.

Тези факти се оказаха и основният източник на проблеми за комитета по дизайн на CORBA, тъй като оперативната съвместимост повиши конкуренцията и улесни клиентите да преминават между алтернативни приложения.

Това от своя страна доведе до много политически въпроси в рамките на комисията и доведе до чести освобождавания и ревизии на CORBA.

CORBA е много подробен стандарт с много функции. Много ранни версии не успяха да приложат цялата спецификация, което доведе до лоша публичност. Просто отне известно време, за да се появят надеждни изпълнения на CORBA и да придобият популярност.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработката:

 • C ++ ресурси за разработчици: ако предпочитате да се придържате към по-традиционен език, тази страница ви предоставя всички инструменти, от които се нуждаете.

 • Java: Въведение, Как да науча и ресурси: Вторият (заедно с C ++) най-популярният език, използван с CORBA.

 • Бързо въведение и ресурси: това е един от най-новите C-подобни езици. Бъдещето на програмирането? Разберете тук!

Какъв код трябва да научите?

Объркани в какъв език за програмиране трябва да се научите да кодирате? Вижте нашата инфография, какъв код трябва да научите?

Той не само обсъжда различни аспекти на езиците, а отговаря на важни въпроси от рода на: „Колко пари ще спечеля за програмиране на Java за прехрана?“

Какъв код трябва да научите?
Какъв код трябва да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map