Бързо програмиране: Как да започнем с високоефективния език на Apple

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Swift е нов език за програмиране за разработка на iOS, OS X, watchOS, tvOS и Linux, създаден от Apple Inc. Swift запазва най-добрите характеристики на своите предшественици, езици Objective-C и C, без ограниченията на съвместимостта на C.

Това означава, че ако искате да разработите приложения за устройства на Apple, ще трябва да знаете как да работите с новия програмен език на Apple – Swift.

Какво е Swift?

Swift е мулти-парадигма (ориентирана към протокол, обектно-ориентирана, функционална, императивна, блок структурирана), компилиран програмен език, предназначен да работи с рамките на Apple Cocoa и Cocoa Touch Touch и съществуващия код на Objective-C, написан за устройства и платформи на Apple.

Swift е много свеж, високоефективен език за програмиране с общо предназначение, изграден с модерен подход към производителността, безопасността и софтуерния дизайн. Въпреки че е вдъхновен от Objective-C, C #, CLU, Python, Rust, Ruby и много други езици за програмиране, Swift не е изведен от C език.

От 3 декември 2015 г. Swift е с отворен код. Той беше публикуван под лиценз Apache 2.0 с изключение на библиотеката по време на работа, включва поддръжка на библиотеки, отстраняване на грешки и мениджър на пакети. Изходният код се хоства на GitHub.

Кратка история

Работата по бързото развитие е започнала през юли 2010 г. от Крис Латнер в сътрудничество с много други програмисти в Apple. Бета версия на Swift беше пусната на регистрираните разработчици на Apple на Worldwide Developers Conference (WWDC) на 2 юни 2014 г. Swift 1.0 беше пусната заедно с Xcode 6.0 за iOS на 9 септември 2014 г..

Версия 2.2 беше направена с отворен код и публикувана под лиценз Apache License 2.0 на 3 декември 2015 г. Пътната карта на Swift 3.0 също беше обявена в блога на Swift същия ден.

Характеристика

Според Swift.org, целта на проекта Swift е да създаде най-добрия наличен език за приложения, вариращи от системно програмиране, до мобилни и настолни приложения и мащабиране до облачни услуги. Писането на Swift код също трябва да бъде безопасно, бързо и изразително.

Много функции, които правят кода по-лесен за четене и запис, са включени в Swift. Предпочитаните типове се поддържат в Swift и модулите премахват заглавките и предоставят пространства от имена. Допълнителните функции на Swift включват: автоматично управление на паметта, затваряния, унифицирани с функционални указатели, кортежи и множество стойности за връщане, генерични данни, кратки итерации в диапазон или колекция, структури, които поддържат методи, разширения и протоколи; функционални модели на програмиране, напреднал поток на управление с правя, охрана, Отложи, и повторение ключови думи; мощна работа с грешки и т.н..

Apple също положи значителни усилия в агресивната оптимизация, която може да изравнява обажданията и аксесоарите на методи и да подобри производителността на Swift. Swift въвежда концепцията за разширяемост на протокола, която може да се приложи към класове, структури и типове, наричани програмиране, ориентирано към програмиране.

Първи стъпки с Swift

Ако идвате в Swift с фон на разработката на платформи Objective-C и Apple, трябва да очаквате лесен преход към Swift в позната среда. Swift е приятелски настроен и към новите програмисти с изразителния си синтаксис.

Вашата среда за развитие

Преди да започнете да кодирате в Swift, ще трябва да настроите средата си за разработка. В момента поддържаните операционни системи за разработка на хост са OS X, Ubuntu Linux LTS и най-новата версия на Ubuntu Linux.

За операционните системи OS X е необходим най-новият Xcode.

За операционните системи Ubuntu ще ви трябват следните зависимости:

sudo apt-get install git cmake ninja-build clang python uuid-dev libicu-dev icu-devtools libbsd-dev libedit-dev libxml2-dev libsqlite3-dev swig libpython-dev libncurses5-dev pkg-config

Източниците на Swift и свързаните с тях проекти могат да бъдат изтеглени от Swift.org или GitHub, подробни ръководства за инсталиране на пакети са достъпни онлайн и на двата уеб сайта.

ресурси

Потърсихме в мрежата най-добрите уроци за Swift, електронни книги и интерактивни курсове. Нашата препоръка е да се възползвате от няколко от тези ресурси и да работите по тях по начин, който най-добре отговаря на вашия стил на обучение.

Безплатни интерактивни курсове

Само четенето на език за програмиране няма да е достатъчно, за да го научите. За да научите наистина какво може да прави езикът на Swift, трябва да го видите в действие. Безплатните интерактивни курсове дават добра отправна точка за изучаването на основния синтаксис на език за програмиране.

Въпреки това, тъй като Swift е много млад и свеж език за програмиране, ние отделихме само един безплатен интерактивен курс и един търговски курс:

 • Въведение в Swift за непрограмисти от Udemy: Това е безплатен курс, който ще ви запознае с основите на програмирането на Swift, дори и да нямате предишен опит в програмирането.
 • Научете Swift от teamtreehouse.com предлага подробни видео уроци и курсове, обхващащи програмирането на Swift. Това обаче не е безплатна услуга.

Допълнителни ресурси

Ръководствата и официалният справочник на езика за програмиране с примерен код могат да ви помогнат много да се справите с програмирането на Swift. Това са някои от най-изчерпателните и подробни ресурси на Swift:

 • Официални Swift презентации, документация и примерен код: Това е богата колекция от безплатни официални ръководства и справки за Swift, примерен код, видеоклипове, уроци и iTunes U Курсове.
 • IBM Swift Sandbox е интерактивен уебсайт, който ви позволява да пишете и изпълнявате Swift код във вашия браузър.
 • LearnSwift е колекция от източници за уроци, видеоклипове и библиотеки за Swift.
 • Ръководствата за Swift в Raywenderlich.com разполагат с хубава селекция от уроци за Swift, някои от тях са безплатни. Тези безплатни уроци все още могат да ви покажат много за програмирането на Swift, без да се насочвате към комерсиалните.
 • Научете Swift, изградете първата си игра за iOS. Блок предлага Swiftris, стъпка по стъпка процес, който ви превежда през основите на Swift в 11 сегмента, докато изграждате своя собствена 2D пъзел игра. Изисква се регистрация по електронна поща.
 • Наръчникът за езикови програми за Apple Swift може да се гледа в YouTube. Това е колекция от 11 видеоклипа, обхващащи програми Swift.

Ако успешно го направите чрез някои от изброените по-горе ресурси и уроци, със сигурност ще усвоите основите на програмирането на Swift и вероятно много повече.

Безплатни електронни книги

Решихме да отделим две безплатни електронни книги за програмирането на Swift, като двете са публикувани от Apple и безплатни. Тези електронни книги със сигурност ще ви бъдат полезни като ориентир, докато програмирате в Swift:

 • The Swift Programming Language от Apple: задълбочено въведение, ръководство и справка за езика на Swift.
 • Използване на Swift с какао и Objective-C от Apple: документ, фокусиран върху оперативната съвместимост на езика за програмиране на Swift с API на Cocoa и езика на Objective-C.

резюме

Swift е нов и мощен език за програмиране за създаване на програми и приложения за Apple устройства. Предоставихме ви необходимите ресурси, за да станете успешен програмист на Swift и да карате вълната на бъдещето.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map