ALGOL: Най-добрият език, който никога не сте чували

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


ALGOL е може би най-влиятелният език, който никога не сте чували.

Другите важни езици от същата епоха – Fortran, COBOL, Lisp – все още получават много полза (сравнително казано).

ALGOL беше важен сам по себе си, особено в академичните среди и математиката. Но най-голямото му влияние оказа развитието на други езици. Повечето езици, които се използват днес, дължат нещо на ALGOL

Кратка история на ALGOL

ALGOL първоначално е изобретен в края на 50-те години от съвместен комитет от американски и европейски компютърни учени, заседаващ в Цюрих. Работата им беше издадена като език, известен сега като ALGOL 58.

Второто издание на групата, известно като ALGOL 60, се превърна в стандартната версия на езика, която е обща употреба.

Тази версия, описана в сега известния доклад на ALGOL 60, оказа дълбоко влияние в областта на дизайна на езика за програмиране. ALGOL 68, последната „официална“ версия на езика не беше добре приета от общността ALGOL.

ALGOL никога не е увличан в бизнес програмирането, като изключим някои приложения за математически анализи, използвани от финансовата индустрия.

Той обаче беше широко използван в академичната компютърна наука и математиката и беше стандартният език за алгоритмично описание още през 80-те и 90-те години.

Влиянието на ALGOL върху други езици

Синтаксисът и структурата на ALGOL директно повлияха на редица други езици, които станаха известни като „подобни на алгол“ езици.

Тези езици включват Simula, C, Pascal и Ada. Някои от тези връзки са доста директни: Паскал например е разработен от Никлаус Вирт, който преди това е изградил производно на ALGOL, наречен ALGOL W.

Най-известният член на тази група е C, който породи собствено семейство от производни и потомци: C ++, C #, Objective-C и D – за да назовем само няколко. Синтаксисът на PHP също се основава на C, което означава, че най-използваният сървърен език в интернет проследява своята линия обратно към ALGOL.

Още по-дълбоко ALGOL повлия на начина, по който се осмислят и описват езиците за програмиране.

Компютърният учен Джон Бекус предложи описание на граматиката за ALGOL (PDF), което беше използвано в доклада ALGOL 60, редактиран от Peter Naur. Този език за описание стана известен като Backus-Naur Form (BNF). BNF и EBNF („разширен“) сега са стандартният начин за описване на граматиката на официален език.

ALGOL ресурси

ALGOL е стар, най-вече остарял език и затова може да бъде много трудно да се намерят ресурси и надеждна информация за него. Късмет за теб, не е нужно. Разгледахме интернет, за да ви донесем най-важните ресурси за обучение за ALGOL.

Исторически уроци

Всички полезни уроци по ALGOL бяха написани много отдавна. За щастие, най-добрите са сканирани и предоставени онлайн.

 • Курс на програмирането на Algol 60 (PDF) е урок по езика, написан от Питър Наур, редактор на оригиналния доклад на ALGOL 60 (виж по-долу)

 • Неформално въведение към ALGOL 68, преработеното издание (PDF) от Линдзи и Меулен, е публикувано първоначално през 1977 г. и сега е достъпно безплатно онлайн

 • Програмиране на Algol 68 Made Easy (PDF) от Sian Leitch, е друга класическа книга

 • Урок за Algol 68 (PDF) е статия от списанието от 1976 г., предлагаща както въведение към езика, така и поглед към историята на изчисленията..

Съставители

 • Algol 68 Genie е модерен компилатор на ALGOL с много платформи – вероятно най-лесният начин да започнете работа с ALGOL на вашия компютър; не пропускайте да научите Algol 68 Genie (PDF) от Марсел ван дер Веер, което включва езиков урок и примерни програми

 • Изпълнете Algol Online с преводача Algol в браузъра от Tutorials Point

 • Algol-68 to C е преносим преводач / компилатор, който ви позволява да стартирате ALGOL 68 във всяка среда с компилатор C

 • Z80 ALGOL Компилатор с виртуална машина, за работа с ALGOL на MS-DOS.

Примерни програми на ALGOL

 • Здравей свят! и Изчислете средната стойност, написана в ALGOL за основната рамка от серията A на Unisys (Burroughs)

 • 99 Бутилки бира на стената, програмирани в ALGOL 68 и в ALGOL 60

 • Sieve of Eratosthenes в ALGOL 60 показва примерна програма за намиране на прости числа в ALGOL.

Исторически ресурси

 • Докладът за алгоритмичния език ALGOL 60 (PDF), редактиран от Peter Naur, е оригиналният документ за дефиниране на езика – трябва да бъде прочетен за всеки изследовател на ALGOL; ревизираният доклад (PDF) предоставя окончателното, официално определение на езика; Ревизираният доклад е достъпен и в съвременно критично издание с коригирана грешка (PDF)

 • Algol68.org е уебсайт, посветен на езика, с много допълнителни ресурси и материали

 • проектът за история на ALGOL от групата за софтуерно запазване включва множество материали от ALGOL, включително оригинални документи, съставители, статии, приложения и др..

Книги на ALGOL

 • Ръководство за програмиране на ALGOL (1962) на Даниел Маккракен е книга, обхващаща ALGOL 60

 • Програмиране – ALGOL (1969) от D J Malcolme-Lawes е ранен наръчник за общата публика на езика и включва исторически увлекателно въведение в компютърните технологии

 • Програмиране и решаване на проблеми в Algol 68 (1978) от Andrew JT Colin е книга на първо ниво, която въвежда както компютърното програмиране като цяло, така и ALGOL в частност

 • Въведение в Algol 68 Through Problems (2014) от Learner and Powell също въвежда компютърно програмиране с помощта на ALGOL, използвайки серия от практически компютърни проблеми

 • Програмиране от казуси: Algol Primer (1969) от Чедзой и Форд е друго въведение в програмирането чрез ALGOL, но с акцент върху математиката.

ALGOL и други езици

 • Наръчник и ръководство за сравняване и избор на компютърни езици (1990) от Джеймс Огдън предоставя интересно сравнение на свойствата, силните и слабите страни на Basic, FORTRAN, Pascal, COBOL, PL / 1, APL, ALGOL-60 и C

 • Numerical Methods of Mathematical Optimization (1968), редактиран от Kunzi et al, обхваща математическите изчисления, използвайки FORTRAN и ALGOL

 • Структури на данни на Pascal, ALGOL 68, PL / 1 и Ada (1986) от Lewi и Paredaens, обхваща основните понятия, а не практическите примери за програмиране на включените езици

 • FORTRAN, PL / I и Algols (1979) от Брайън Меек сравнява тези три важни езикови семейства

 • Програмиране на Expert C: Deep C Secrets (1994) от Peter van der Linden включва интересни подробности за влиянието, което ALGOL е оказал върху развитието на C

 • Том 1 (1996) и Том 2 (1997), редактиран от O’Hearn and Tennent, е сборник с есета, изследващи историята на ALGOL и неговото влияние върху развитието на други езици на програмиране.

резюме

ALGOL не е език, който трябва да научите, за да получите работа или да бъдете успешен разработчик. Обаче имаше огромно влияние както върху практиката, така и върху теорията на компютърното програмиране.

Ако се интересувате от езиков дизайн или история на компютърните науки, ALGOL е важен опорен камък, с който трябва да се запознаете.

Допълнително четене и ресурси

Имаме още ръководства, ръководства и инфографика, свързани с кодирането и разработката:

 • Ресурси на Fortran: един от първите езици на високо ниво, все още широко използван в научното програмиране.

 • COBOL Въведение и ресурси: класическият език за бизнес програмиране.

 • Ресурси на Prolog: Prolog беше ранен логически език за програмиране.

Какъв код трябва да научите?

Объркани в какъв език за програмиране трябва да се научите да кодирате? Вижте нашата инфография, какъв код трябва да научите? Той не само обсъжда различни аспекти на езиците, а отговаря на важни въпроси от рода на: „Колко пари ще спечеля за програмиране на Java за прехрана?“

Какъв код трябва да научите?
Какъв код трябва да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map