Xaraya Εισαγωγή, πόροι και εναλλακτικές λύσεις

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Το Xaraya είναι ένα πλαίσιο εφαρμογής ιστού και ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου γραμμένο σε PHP. Είναι εντελώς ανοιχτού κώδικα, με άδεια βάσει της άδειας GNU General Public License, έκδοση 2. Παρόλο που βασίζεται σε ένα μη δημοσιευμένο υποκατάστημα του PostNuke, η βάση κώδικα είναι πλέον εντελώς διαφορετική.

Διαθέτει ένα ισχυρό σύνολο χαρακτηριστικών που εστιάζουν στον διαχωρισμό του περιεχομένου και του σχεδιασμού για μεγαλύτερη ευελιξία. Ως εκ τούτου, το Xaraya μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πλαίσιο όσο και ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που καθιστά δυνατή τη δημιουργία ιστολογίων, διαδικτυακών κοινοτήτων, ηλεκτρονικού εμπορίου ή οποιουδήποτε άλλου τύπου ιστότοπου που θέλετε. Λειτουργεί επίσης με διαφορετικές βάσεις δεδομένων όπως MySQL, PostgreSQL και SQLite.

Ιστορία

Η Xaraya είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας μετά την εγκατάλειψη του έργου PostNuke το 2002. Δεκαεπτά προγραμματιστές που εργάζονταν στο PostNuke παραιτήθηκαν και συνεργάστηκαν στον υποψήφιο 0.8 που δεν κυκλοφόρησε. Αρκετά μέλη από την κοινότητα PostNuke εντάχθηκαν στη συνέχεια στο έργο Xaraya, με το πρώτο beta, το Xaraya .900, να κυκλοφορεί το 2003. Η πρώτη σταθερή κυκλοφορία, το Xaraya 1.0 κυκλοφόρησε το 2005. Αρκετές ακόμη κυκλοφορίες οδήγησαν στην κυκλοφορία του Xaraya 1.1 μέχρι τελικά , το 2006 οι εργασίες για το υποκατάστημα 1.x επιβραδύνθηκαν υπέρ του Xaraya 2.0.

Χαρακτηριστικά

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Xaraya περιλαμβάνουν:

 • Ανθεκτικό API (Διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών) που επιτρέπει στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση και να χειρίζονται δεδομένα, λειτουργικές μονάδες, χρήστες και υποσυστήματα Xaraya.
 • Το Xaraya χρησιμοποιεί αυστηρή επικύρωση δεδομένων σε όλες τις εισόδους για να αποτρέψει τις περισσότερες επιθέσεις μέσω διαδικτύου. Αυτό το καθιστά πιο ασφαλές. Χρησιμοποιεί επίσης τα προνόμια των διαφόρων επιπέδων που έχουν ανατεθεί σε διαφορετικούς ρόλους χρήστη για να επιτρέψει ή να αρνηθεί την πρόσβαση σε περιεχόμενο και λειτουργικότητα.
 • Τα δεδομένα είναι οργανωμένα σε αντικείμενα και τα δυναμικά δεδομένα επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν προσαρμοσμένα ή επεκτεινόμενα αντικείμενα που ορίζονται από ενότητες με ιδιότητες.
 • Το Xaraya επικεντρώνεται σε έναν ισχυρό διαχωρισμό κώδικα και παρουσίασης, χρησιμοποιώντας το BlockLayout ως σύστημα templating που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν θέματα που ελέγχουν την παρουσίαση του περιεχομένου.
 • Χάρη στο σύστημα πολλαπλών γλωσσών, το Xaraya μπορεί να μεταφραστεί – κείμενο και ορισμένα δεδομένα μπορούν να εντοπιστούν. Επί του παρόντος, το Xaraya περιλαμβάνει υποστήριξη για περισσότερες από 20 γλώσσες.
 • Το Xaraya μπορεί να εγκατασταθεί μέσω του διαδικτύου μόλις μεταφορτωθεί στον διακομιστή σας.

Τρέχουσα κατάσταση

Η τελευταία έκδοση του Xaraya είναι 2.4.0. Οι ενδιαφερόμενοι προγραμματιστές μπορούν να συνεισφέρουν στον πυρήνα Xaraya στο GitHub. Παρόλο που η κατάσταση του έργου αναφέρεται ως ενεργή στην αρχική σελίδα, το έργο φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί αργά.

Εναλλακτικές λύσεις Xaraya

Τα πλαίσια PHP όπως το Xaraya χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ιστοσελίδων και εφαρμογών ιστού όλων των μεγεθών, από μικρούς στατικούς ιστότοπους έως σύνθετα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου επιχειρήσεων. Είναι δημοφιλείς επειδή προσφέρουν καλά οργανωμένο, επαναχρησιμοποιήσιμο κώδικα που είναι εύκολο να διατηρηθεί και να κλιμακωθεί. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης με την Xaraya, εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα πλαίσια PHP και CMS που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Laravel: ένα από τα πιο δημοφιλή πλαίσια PHP, το Laravel έχει σχεδιαστεί για να είναι απλό, εύκολο στην εκμάθηση και υποστηρίζει την ταχεία ανάπτυξη εφαρμογών. Με ένα πλούσιο σύνολο χαρακτηριστικών και τον δικό του κινητήρα templating που ονομάζεται “Blade”, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να αναπτύξετε ακόμη και έργα μεγάλης κλίμακας.
 • Symfony: κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2005 ως ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα PHP με άδεια MIT, η Symfony εξουσιοδοτεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα ανοιχτού κώδικα όπως τα Drupal, phpBB, Piwik και πολλά άλλα. Διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο επαναχρησιμοποιήσιμων στοιχείων και μια ζωντανή και ενεργή κοινότητα.
 • Phalcon: ένα από τα ταχύτερα πλαίσια PHP, χτισμένο ως επέκταση PHP γραμμένο σε C. Προσφέρει τις περισσότερες από τις σύγχρονες λειτουργίες, όπως δρομολόγηση, ελεγκτές, πρότυπα προβολής, γλώσσα ερωτημάτων και άλλα.
 • Yii: ένα από τα παλαιότερα PHP πλαίσια. Έγινε πιο δημοφιλές με την κυκλοφορία του 2.0 ως λύση για εφαρμογές web εταιρικού επιπέδου. Περιλαμβάνει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο δημιουργίας κώδικα που ονομάζεται Gii και λάμπει ειδικά ως CMS.
 • SilverStripe: λογισμικό ανοιχτού κώδικα που συνδυάζει ένα πλαίσιο και ένα CMS. Χρησιμοποιεί αντιστοίχιση-σχεσιακή αντιστοίχιση για τη δημιουργία προσαρμοσμένων βάσεων δεδομένων και μια μηχανή templating HTML που είναι απλή στη χρήση.
 • CakePHP: κυκλοφόρησε με άδεια MIT, ένα πλαίσιο PHP που κάνει την κατασκευή διαδικτυακών εφαρμογών απλούστερη, ταχύτερη και μικρότερη. Έρχεται με μια σειρά από χαρακτηριστικά ασφαλείας για να κάνει την εφαρμογή σας όχι μόνο γρήγορη αλλά και ασφαλή.

Πόροι

Ορισμένοι πόροι είναι διαθέσιμοι στο Xaraya για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι έχει να προσφέρει το πλαίσιο.

Διαδικτυακοί πόροι

Η ακόλουθη λίστα πόρων καλύπτει την επίσημη τεκμηρίωση, εγκατάσταση και χρήση περιπτώσεων του πλαισίου.

 • Αρχική σελίδα Xaraya: η επίσημη αρχική σελίδα του Xaraya, με συνδέσμους προς τον επίσημο οδηγό τεκμηρίωσης και εγκατάστασης.
 • Xarmaica: ο επίσημος ιστότοπος της κοινότητας που περιλαμβάνει φόρουμ όπου συνεργάτες και προγραμματιστές που εργάζονται στο Xaraya συζητούν το μέλλον του έργου.
 • Xaraya στο SourceForge: μπορείτε να κατεβάσετε την τρέχουσα έκδοση του Xaraya από το SourceForge.
 • Ο επίσημος οδηγός εγκατάστασης και έναρξης Xaraya (PDF): ένας οδηγός εγκατάστασης που εξηγεί με μεγάλη λεπτομέρεια πώς να διαμορφώσετε έναν ιστότοπο κοινότητας Xaraya.
 • Συνέντευξη – John Cox της Xaraya: Η συνέντευξη του SitePoint με τον John Cox, μέλος της επιτροπής διαχείρισης έργου, που εξηγεί τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του Xaraya.

Εκπαιδευτικά βίντεο

Οι ακόλουθες σειρές βίντεο θα σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία εγκατάστασης του Xaraya:

 • Εκπαιδευτικά προγράμματα εγκατάστασης Xaraya.

Προχωρώντας προς τα εμπρός με την Xaraya

Παρόλο που φαίνεται ότι το μέλλον δεν είναι πολύ λαμπερό για την Xaraya, μερικές φορές λίγη προσπάθεια και ενδιαφέρον από την κοινότητα μπορεί να προχωρήσει πολύ. Το Xaraya δεν έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, οπότε αν θέλετε να εμπλακείτε και να βοηθήσετε την ανάπτυξη του έργου, οι παραπάνω πόροι θα σας δώσουν μια ωραία αφετηρία.

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς, σεμινάρια και γραφήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη ιστού:

 • Εισαγωγή και πόροι PHP: μάθετε τα πάντα για τη γλώσσα για την οποία κωδικοποιείται ο Laravel.
 • Zend Optimizer Hosting: Το Zend είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πλαίσια PHP. Μάθετε τα βασικά εδώ και πού να πάρετε φιλοξενία για αυτό.
 • Zikula Εισαγωγή και Πόροι: ένα πλαίσιο PHP για τη δημιουργία δυναμικών και διατηρήσιμων ιστότοπων και εφαρμογών Ιστού.

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Μπερδεμένοι με ποια γλώσσα προγραμματισμού πρέπει να μάθετε να κωδικοποιείτε; Ρίξτε μια ματιά στο infographic μας, τι κώδικα πρέπει να μάθετε; Δεν συζητά μόνο διαφορετικές πτυχές των γλωσσών, αλλά απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις όπως, “Πόσα χρήματα θα κάνω προγραμματισμό PHP για τα προς το ζην;”

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε;
Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map