Προγραμματισμός Unix: Οι Geeks το λατρεύουν. Εδώ είναι τι μπορεί να κάνει για εσάς.

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Στις παλιές μέρες, το Unix ήταν ένα αστείο θέμα. Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών έμειναν μακριά από αυτό επειδή ήταν δύσκολο στη χρήση. Αλλά με την άνοδο του Gnu Project και του Linux, έχει γίνει συγκρίσιμη φιλικότητα προς τα Windows και τα Mac.

Στην πραγματικότητα, το Mac OS X είναι ένα λειτουργικό σύστημα Unix και για πολλούς σκληρούς χρήστες, είναι η διεπαφή Unix με βάση το κείμενο που χρησιμοποιούν για να εκτελέσουν σοβαρές διοικητικές εργασίες. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το Unix είναι πιο δημοφιλές και σημαντικό σήμερα από ποτέ.

Αλλά είναι λάθος να σκεφτόμαστε το Unix ως την παλιά διεπαφή της γραμμής εντολών. Το εύρος του προγραμματισμού Unix είναι υπέροχο. Περιλαμβάνει ένα εύρος από το σενάριο διαχείρισης έως την κωδικοποίηση βάσει κειμένου έως την ανάπτυξη του X Window. Και όλα αυτά τα είδη προγραμματισμού έχουν τις χρήσεις τους. Σε αυτήν τη σελίδα πόρων, θα εξετάσουμε όλες αυτές τις προσεγγίσεις και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.

Unix Scripting

Όταν χρησιμοποιείτε τη γραμμή εντολών Unix, χρησιμοποιείτε πραγματικά ένα πρόγραμμα που ονομάζεται κέλυφος. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά, η προεπιλογή ήταν το κέλυφος Bourne, γενικά γνωστό ως απλά «sh».

Δεν ήταν η ωραιότερη διεπαφή που χρησιμοποιήθηκε. Αλλά για το scripting, ήταν εξαιρετικά ισχυρό με μια απλή σύνταξη. Το σημείο ήταν να δημιουργηθούν σενάρια που θα μπορούσαν να εκτελεστούν για να κάνουν οτιδήποτε έπρεπε να γίνει. Αλλά επειδή δεν ήταν όλοι οι χρήστες του Unix προγραμματιστές, δημιουργήθηκαν άλλα κελύφη. Για παράδειγμα, το κέλυφος C (csh) έγινε πολύ δημοφιλές στη δεκαετία του 1980 και το κέλυφος Korn (ksh) αργότερα.

Αλλά το 1989, ο Μπράιαν Φοξ έγραψε τον Μπασ. Δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το κέλυφος Bourne. Αλλά πρόσθεσε σε αυτό τα περισσότερα από τα επιπλέον χαρακτηριστικά που προσέφεραν το κέλυφος C και το κέλυφος Korn. Έχει γίνει κάτι από το τυπικό κέλυφος. Είναι το προεπιλεγμένο κέλυφος που χρησιμοποιείται για Linux και Mac OS X.

Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι είναι συντακτικά το ίδιο με το κέλυφος Bourne και έτσι μπορεί να τρέξει όλα τα ίδια σενάρια. Παρόλο που υπάρχουν σενάρια κέλυφος C και σενάρια κελύφους κελύφους, το μεγαλύτερο μέρος της δέσμης ενεργειών με κέλυφος γίνεται καλά.

Παράδειγμα σεναρίου Shell

Η γλώσσα δέσμης ενεργειών Bourne shell είναι αρκετά διαισθητική. Θα ξεκινήσουμε με ένα μικρό παράδειγμα και, στη συνέχεια, θα παράσχουμε ορισμένους πόρους για να μάθετε περισσότερα. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα που αναφέρει εάν το σενάριο εκτελέστηκε με ένα όρισμα γραμμής εντολών ή όχι.

#! / bin / sh
αν [ "1 $" ]
τότε
ηχώ "Όρισμα: 1 $"
αλλού
ηχώ "Δεν δόθηκαν επιχειρήματα"
fi

Ο χαρακτήρας αιχμηρού ή hashtag (#) χρησιμοποιείται για την έναρξη σχολίων. Αλλά στην πρώτη γραμμή ενός σεναρίου, όταν ακολουθείται από έναν θαυμαστικό, λέει στο κέλυφος ποιο πρόγραμμα πρέπει να εκτελέσει το σενάριο.

Μια άλλη κοινή γλώσσα δέσμης ενεργειών είναι η Perl και αν γράφατε ένα σενάριο μαζί της, θα ξεκινούσε με τη γραμμή #! / Usr / local / bin / perl. Τα πράγματα μετά το θαυμαστικό είναι η πλήρης πορεία προς το πρόγραμμα. Στην περίπτωση του sh, είναι πάντα in / bin. Ο Perl θα μπορούσε να βρίσκεται σε διάφορες τοποθεσίες, αλλά σε αυτό το παράδειγμα, είναι / usr / local / bin.

Οι μεταβλητές σε sh ξεκινούν πάντα με το σύμβολο του δολαρίου. Στα ορίσματα της γραμμής εντολών δίνονται αριθμοί: $ 1 για τον πρώτο, $ 2 για τον δεύτερο και ούτω καθεξής. Η μεταβλητή $ 0 περιέχει το ίδιο το όνομα του προγράμματος. Έτσι, η δεύτερη γραμμή κώδικα ελέγχει αν υπάρχει η μεταβλητή $ 1.

Εάν συμβαίνει αυτό, το σενάριο χρησιμοποιεί την εντολή echo για να εξάγει αυτό το όρισμα. Εάν όχι, το σενάριο εκτυπώνει ότι δεν βρέθηκε επιχείρημα.

Εκμάθηση σεναρίων Shell

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κέλυφος Bourne για πολύ καιρό, οπότε υπάρχουν πολλοί πόροι για να το μάθουν.

 • Εκπαιδευτικό σενάριο Linux Shell: αυτό είναι μια καλή εισαγωγή όχι μόνο στο σενάριο Bourne (ή Bash), αλλά και σε πιο προηγμένα εργαλεία όπως sed (αντιστοίχιση μοτίβων) και AWK (εξαγωγή δεδομένων και μορφοποίηση).
 • Σύνταξη σεναρίων Shell: αυτό είναι το σεμινάριο εντολών Linux για τη δέσμευση σεναρίων που υπόσχεται, “Εδώ ξεκινά η διασκέδαση.” Σίγουρα μπορεί να είναι διασκεδαστικό να μάθεις να κάνεις καταπληκτικά πράγματα με κελύφη.
 • Εκπαιδευτικό σενάριο Steve Bourne / Bash Shell: αυτό είναι το εξαιρετικό σεμινάριο του Steve Parker με πολλά υπέροχα παραδείγματα. Είναι ένας απλός τρόπος για να ξεκινήσετε.
 • Unix Shell Scripting Tutorial: ένα εκπαιδευτικό βίντεο δέκα μερών που ξεκινά από την αρχή.

Άλλοι πόροι δέσμης ενεργειών Shell

Υπάρχουν πολλά περισσότερα για το σενάριο κέλυφος Unix από το ίδιο το κέλυφος Bourne. Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

 • Συχνές ερωτήσεις του Bash: πρόκειται για μια γενική ερώτηση στο Bash, αλλά έχει πολλές πληροφορίες σχετικά με προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε κατά τη δημιουργία σεναρίων.
 • Bourne Shell Reference: αναφορά μίας σελίδας σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες σεναρίων που ξεχνάτε κατά καιρούς αφού ξέρετε πώς να γράφετε σενάριο.
 • Το C Shell Tutorial: αυτή είναι μια πολύ βασική εισαγωγή στο C shell. Αλλά δείτε τους Top Ten λόγους για να μην χρησιμοποιήσετε το C Shell. Ή απλώς πάρτε τη συμβουλή από έμπειρους κωδικοποιητές και μην χρησιμοποιείτε το κέλυφος C για δέσμες ενεργειών.
 • The Grymoire – Home for UNIX Wizards: αυτή είναι η καταπληκτική συλλογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Bruce Barnett για εργαλεία Unix. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εισαγωγές σε sed και AWK. Εκτός από πολλές εξαιρετικές πληροφορίες, ο Barnett είναι ένας πολύ διασκεδαστικός συγγραφέας.
 • Εισαγωγή για αρχάριους στο Perl: αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε με το Perl, εάν θέλετε να διασκεδάσετε. Επίσης: ελέγξτε τη σελίδα Perl Πόρων μας.

Προγραμματισμός συστημάτων Unix

Σε αυτές τις μέρες των γραφικών διεπαφών χρήστη, οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν τον προγραμματισμό συστημάτων, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ ανάγκη για αυτό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για προγράμματα που δεν έχουν πολύ (ή καθόλου) διεπαφή χρήστη, για τη δημιουργία διεργασιών φόντου ή δαιμόνων, ή ακόμη και για την προσθήκη στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Το Unix αναπτύχθηκε ως πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού, όπου δημιουργήθηκαν προγράμματα για διάφορες άλλες πλατφόρμες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συνεχίζει να είναι μια πολύ δημοφιλής πλατφόρμα για προγραμματιστές.

Νωρίς στην ανάπτυξή του, το Unix ξαναγράφηκε στη γλώσσα προγραμματισμού C. Ως αποτέλεσμα, το Unix ήταν πάντα στενά συνδεδεμένο με το C και στη συνέχεια το C ++. Οι περισσότερες άλλες γλώσσες είναι διαθέσιμες στο Unix, αλλά ο προγραμματισμός συστημάτων εξακολουθεί να είναι κυρίως ένα είδος C / C ++. Ως αποτέλεσμα, εάν θέλετε να είστε προγραμματιστής συστημάτων Unix, θα πρέπει να γνωρίζετε αυτές τις γλώσσες.

Γ / Γ++

Ακολουθούν μερικοί πόροι που πρέπει να ξεκινήσετε ως προγραμματιστής C / C ++.

 • Πόροι προγραμματιστών C: η δική μας σελίδα πόρων για να σας βοηθήσουμε ως προγραμματιστής Γ.
 • Πόροι προγραμματιστών C ++: η σελίδα πόρων μας για προγραμματιστές C ++.
 • Μια γρήγορη εισαγωγή στο C ++ (pdf): ένα καλό άρθρο που διατρέχει όλα τα βασικά της γλώσσας, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων.

Προγραμματισμός συστημάτων

Γενικά, ο προγραμματισμός συστημάτων Unix είναι κάτι που μαθαίνετε από ένα βιβλίο. Είναι ένα ευρύ και βαθύ θέμα, και συνήθως απαιτεί κάτι περισσότερο από ένα γρήγορο σεμινάριο.

 • Unix Systems Programming in a Nutshell (pdf): αυτό είναι ένα έγγραφο από το Northwestern University που αναφέρεται στα βασικά του προγραμματισμού συστημάτων με μερικά παραδείγματα C.
 • Προγραμματισμός συστημάτων UNIX: Επικοινωνία, Συνδυασμός και θέματα: αυτό είναι ένα βιβλίο για το θέμα που καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Υπάρχει επίσης μια σελίδα πόρων για αυτήν που περιέχει συνδέσμους προς όλα τα παραδείγματα του βιβλίου.
 • Η διεπαφή προγραμματισμού Linux: Εγχειρίδιο προγραμματισμού συστήματος Linux και UNIX: αυτή είναι μια εξαιρετική και εξαντλητική εισαγωγή στο θέμα με έμφαση στο Linux.
 • Προγραμματισμός συστήματος UNIX για το σύστημα VR4: αυτό είναι ένα παλιό βιβλίο O’Reilly που επικεντρώνεται σε μια παλιά έκδοση του Unix, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χρήσιμο.
 • Ο σχεδιασμός του λειτουργικού συστήματος UNIX: για όσους θέλουν πραγματικά να μπει στον προγραμματισμό του συστήματος Unix, αυτή είναι η Βίβλος. Δεν είναι αυτό καθαυτό βιβλίο προγραμματισμού, αλλά μια λεπτομερής εισαγωγή του τρόπου λειτουργίας του λειτουργικού συστήματος.

Σύστημα παραθύρων X

Το τελευταίο σημαντικό κομμάτι του προγραμματισμού Unix είναι το σύστημα X Window. Είναι το γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη που χτίστηκε πάνω από το Unix. Είναι πραγματικά απέραντο. Αλλά εδώ είναι μερικοί πόροι για να ξεκινήσετε με το σύστημα.

 • X Window Programming / Xlib: πρόκειται για μια πολύ σύντομη εισαγωγή στη δομή της διεπαφής προγραμματισμού. Ο Προγραμματισμός παραθύρου X είναι πολυεπίπεδης και αυτό εξηγεί αυτό.
 • Μια σύντομη εισαγωγή στον προγραμματισμό X11: μια βασική εισαγωγή στον προγραμματισμό X Window.
 • Xt and the Athena Widgets: αυτή είναι μια βασική εισαγωγή στο X Toolkit Intrinsics (Xt) χρησιμοποιώντας τα widget athena.
 • The Road to X / Motif: μια λεπτομερής εισαγωγή στον προγραμματισμό του διαχειριστή παραθύρων Motif.

Περίληψη

Δεν υπάρχει τρόπος να καλύψετε πλήρως τον προγραμματισμό Unix σε μία σελίδα. Οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν όλη τους τη ζωή μελετώντας το σύστημα – πολλοί, στην πραγματικότητα, έχουν. Αλλά αυτοί οι πόροι θα σας κάνουν να κινείτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και με το Unix να είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, είναι καλή στιγμή να γίνετε κύριος του προγραμματισμού Unix.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map