Ανάπτυξη SMIL: Δημιουργήστε παρουσιάσεις που θα κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Το SMIL είναι ένα αρκτικόλεξο για τη συγχρονισμένη γλώσσα ολοκλήρωσης πολυμέσων. Παρά την ορθογραφία του, προφέρεται «Χαμόγελο». Με βάση το XML, το SMIL δεν εμφανίζει μόνο περιεχόμενο αλλά και το χρονισμό. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παρουσιάσεων πολυμέσων και κινούμενων σχεδίων. Ένα πολύ απλό παράδειγμα θα ήταν να εμφανιστεί μια κάρτα τίτλου για 5 δευτερόλεπτα ακολουθούμενη από μια εικόνα για 10 δευτερόλεπτα. Αλλά το SMIL μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από αυτό.

Ιστορία του SMIL

Από το 1997, το World Wide Web Consortium (W3C) άρχισε να αναπτύσσει SMIL. Η πρώτη επίσημη έκδοση (SMIL 1.0) κυκλοφόρησε το 1999. Το 2001, κυκλοφόρησε το SMIL 2.0, το οποίο έκανε κάποιες αλλαγές στην υποκείμενη δομή της γλώσσας και εισήγαγε ενότητες για κινούμενα σχέδια και συγχρονισμό. Το τρέχον πρότυπο είναι SMIL 3.0, το οποίο κυκλοφόρησε το 2008. Διέτεινε τις υπάρχουσες ενότητες και πρόσθεσε περισσότερα.

Μετά την κυκλοφορία του SMIL 1.0, η Microsoft και ορισμένες άλλες εταιρείες πρότειναν HTML + TIME στο W3C. Ήταν ένα σύστημα που επιτρέπει στο SMIL να εμφανίζεται σε συνηθισμένα προγράμματα περιήγησης. Το W3C άλλαξε ουσιαστικά το σύστημα και κυκλοφόρησε το XHTML + SMIL, το οποίο πρόσθεσε τη λειτουργικότητα SIML στο XHTML.

Λειτουργικότητα του SMIL

Το SMIL σάς επιτρέπει να ελέγχετε όλες τις πτυχές της οθόνης που θα ελέγχετε χρησιμοποιώντας το PowerPoint ή ένα παρόμοιο εργαλείο παρουσίασης πολυμέσων:

 • Σχέδιο
 • Χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων
 • Μεταβάσεις
 • Μέσα (εικόνες, βίντεο, ήχος)
 • Κινούμενα σχέδια με SVG [1]

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το SMIL

Μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο να μάθετε να κωδικοποιείτε SMIL όταν θα μπορούσατε απλώς να χρησιμοποιήσετε το PowerPoint και να το μετατρέψετε σε μορφή flash για διανομή. Ωστόσο, το SMIL έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι αυτών των ειδών προσεγγίσεων. Παρακάτω είναι τα σημαντικότερα, αλλά μπορείτε να μάθετε περισσότερα διαβάζοντας, Τι είναι το SMIL και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε?

 • Άνοιγμα μορφής αρχείου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν συνεργάζεστε με ένα ή περισσότερα άτομα.
 • Τα αρχεία πολυμέσων είναι εξωτερικά. Μόλις ολοκληρωθούν τα αρχεία πολυμέσων σας, πρέπει να μεταφορτωθούν μόνο μία φορά, ακόμη και όταν κάνετε ουσιαστικές αλλαγές στις παρουσιάσεις σας. Επιπλέον, οι παρουσιάσεις σας μπορούν να χρησιμοποιούν αρχεία πολυμέσων σε διαφορετικούς διακομιστές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι διάφορες παρουσιάσεις μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια αρχεία πολυμέσων.
 • Ευκολία επεξεργασίας. Οι χονδρικές αλλαγές στις παρουσιάσεις συχνά εμπλέκονται πολύ. Με το SMIL είναι απλώς θέμα κοπής και επικόλλησης γραμμών κώδικα.

Μορφή SMIL

Τα αρχεία SMIL μοιάζουν πολύ με τα κανονικά αρχεία XHTML. Στην πραγματικότητα, η βασική μορφή είναι ακριβώς η ίδια:

Αυτή είναι μια εικόνα του γαλαξία Andromeda:

Αυτό είναι κείμενο για ένα βίντεο με καθυστέρηση 5 δευτερολέπτων:

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι ένα αρχείο XML. Στη συνέχεια φορτώνεται ο ορισμός γλώσσας SMIL 3.0.

Μετά από αυτό, υπάρχουν δύο μέρη του αρχείου, όπως ακριβώς με ένα αρχείο XHTML: κεφαλή και σώμα. Στο μυαλό πηγαίνει τα συνηθισμένα πράγματα όπως οι μετα-ετικέτες. Εδώ απλώς βάλουμε μια βασική ετικέτα διάταξης για να ορίσουμε το φόντο ως έγχρωμο κιρκίρι.

Το σώμα είναι πιο ενδιαφέρον. Ξεκινά φορτώνοντας μια εικόνα και μια λεζάντα – εμφανίζοντας τις για 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, φορτώνει ένα βίντεο flash, περιμένει 5 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, εμφανίζει μια λεζάντα κειμένου για αυτό.

Σε αυτό το ένα παράδειγμα, βλέπετε τις περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες του SMIL και πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε παρουσιάσεις.

Βασικά εργαλεία

Η υποστήριξη για το SMIL είναι περιγραμματική στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης. Για παράδειγμα, από την έκδοση 45, το Chrome έχει καταργήσει την υποστήριξη SVG SMIL. Για να μάθετε να κωδικοποιείτε το SMIL, μπορείτε καλύτερα να αποκτήσετε ένα πρόγραμμα προβολής SMIL. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινά εργαλεία όπως το QuickTime και το RealPlayer. Πιθανότατα θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία με το πρόγραμμα προβολής ανοιχτού κώδικα Ambulant Player. Αναπτύσσεται ενεργά και υποστηρίζει την πλήρη προδιαγραφή SMIL 3.0.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας επεξεργαστής κειμένου. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας προσαρμοσμένο στα SMIL και XML.

 • SMILGen SMIL Generation Tool: ένα πρόγραμμα επεξεργασίας XML προσαρμοσμένο για χρήση με το SMIL.
 • LimSee2: ένα πρόγραμμα επεξεργασίας SMIL 2.0 που δεν είναι πλέον υποστηρικτής και πολύ δύσκολο να βρεθεί.

Πόροι

Υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί πόροι, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή πολλοί από αυτούς έχουν εξαφανιστεί με την πάροδο των ετών. Όσοι παραμένουν εστιάζουν συχνά στο SMIL 2.0. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, επειδή εξακολουθεί να περιλαμβάνει τις σχετικές πληροφορίες. Έχουμε συγκεντρώσει τους καλύτερους πόρους εδώ.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

 • Τι είναι το SMIL και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε; Αυτή είναι μια εξαιρετική επισκόπηση για άτομα που επικεντρώνονται στη δημιουργία παρουσιάσεων παρά στην κωδικοποίηση.
 • Σελίδα SMIL 3.0 του W3C. Αυτό παρέχει προδιαγραφές ολόκληρου του συστήματος.

Σεμινάρια

 • Πολυμέσα 4 Όλοι SMIL Σελίδα. Αυτή η σελίδα περιέχει μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών σχετικά με διαφορετικές εκδόσεις του SMIL. Αλλά το σημαντικότερο είναι η συλλογή παραδειγμάτων SMIL.
 • Πώς να SMIL. Αυτό το σεμινάριο σας καθοδηγεί στη διαδικασία δημιουργίας της πρώτης σας παρουσίασης SMIL.
 • Εισαγωγή στη συγχρονισμένη γλώσσα ενοποίησης πολυμέσων. Αυτό είναι ένα σεμινάριο για το SMIL 2.0 μέσω του Archive.org.

Αναφορά

 • Συγχρονισμένη σελίδα πολυμέσων του W3C: αν θέλετε να μπείτε στα παξιμάδια του SMIL, αυτό είναι το ιδανικό μέρος.

Βιβλία

 • SMIL για ανδρείκελα< από την Heather Williamson. Αυτή είναι μια εύκολη εισαγωγή στο SMIL, αλλά είναι ένα παλιό βιβλίο που εστιάζει κυρίως στα SMIL 1.0 και 2.0.
 • SMIL 3.0: Ευέλικτα πολυμέσα για τον Ιστό, φορητές συσκευές και βιβλία ομιλίας της Daisy των Dick Bulterman και Lloyd Rutledge.
 • Έναρξη XML από τους Joe Fawcett, Liam Quin και Danny Ayers. Το βιβλίο αγγίζει μόνο το SMIL, αλλά παρέχει ένα καλό θεμέλιο σε XML, το οποίο είναι ο πυρήνας του SMIL.
 • SVG Essentials των J David Eisenberg και Amelia Bellamy-Royds. Όχι για το SMIL καθαυτό, αλλά πολύ χρήσιμο για τους κωδικοποιητές SMIL.

συμπέρασμα

Το SMIL είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν και να διανείμουν παρουσιάσεις. Και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν θέλετε να δημιουργήσετε παρουσιάσεις που πρέπει να ενημερώνονται κατά καιρούς. Υπάρχει μια μέτρια καμπύλη μάθησης, αλλά μόλις το καταλάβετε, είναι τόσο εύκολο όσο η κωδικοποίηση του XHTML. Και σας επιτρέπει να επαναχρησιμοποιήσετε εύκολα τον κωδικό που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

[1] Το SVG σημαίνει κλιμακούμενα διανυσματικά γραφικά. Χρησιμοποιώντας το SMIL, μπορείτε να δημιουργήσετε κινούμενα σχέδια κάνοντας εξαρτώμενες από το χρόνο τροποποιήσεις στα γραφικά.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map