Rexx: Η αρχική γλώσσα δέσμης ενεργειών εξακολουθεί να είναι χρήσιμη εάν εργάζεστε σε Mainframes

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Όταν σκέφτεστε γλώσσες δέσμης ενεργειών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία αρχείων κειμένου ή τη δημιουργία αναφορών, οι πρώτες γλώσσες που έρχονται στο μυαλό μπορεί να είναι Python ή Perl. Ωστόσο, υπήρχε μια γλώσσα που ονομάζεται Rexx που αναπτύχθηκε από την IBM στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η οποία ολοκλήρωσε επίσης αυτές τις δυνατότητες και μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός πρόδρομος. Το Rexx ή το Restructured Extended Executor είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ελεύθερης μορφής που περιλαμβάνει έναν τόνο δυνατοτήτων, όπως υποστήριξη για λειτουργίες, δυνατότητα επεξεργασίας εντολών unix, λειτουργίες I / O αρχείων, εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων και προστασία σφαλμάτων.

Αν και η γλώσσα δεν είναι δημοφιλής σήμερα, η επιρροή της είναι ακόμη αισθητή. Μεγάλο μέρος της δομής και της σύνταξης της γλώσσας είναι παρόμοια με πολλές από τις σημερινές γλώσσες γραφής. Αν και η δημοτικότητα του Rexx κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1990, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από προγραμματιστές συστημάτων για τη δημιουργία προγραμμάτων σε mainframe. Ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω πόρους για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την επιρροή γλώσσα.

Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα

Αν και το Rexx αναπτύχθηκε αρχικά για να λειτουργεί σε συστήματα mainframe της IBM, το Rexx εξακολουθεί να υποστηρίζεται σε πολλά λειτουργικά συστήματα, όπως:

 • VM / CMS
 • OS / 2
 • DOS
 • Windows 16-bit
 • Linux
 • Windows CE
 • PocketPC

Σήμερα, είναι διαθέσιμες εκδόσεις ανοιχτού κώδικα του Rexx, συμπεριλαμβανομένων των REXX / imc και Regina σε Linux και Windows.

Μαθήματα Rexx

Ένας πολύ καλός τρόπος για να μελετήσετε και να κατανοήσετε το Rexx είναι να συμβουλευτείτε τα ακόλουθα σεμινάρια και να τα χρησιμοποιήσετε ως δομικά στοιχεία για τα έργα σας στο Rexx.

 • Το Rexx Tutorial του IBM Systems Magazine παρουσιάζει έναν απλό οδηγό που απευθύνεται σε αρχάριους και παρουσιάζει ένα παράδειγμα για το άνοιγμα και την ανάγνωση αρχείων δεδομένων.
 • Το Rexx Tutorial από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρουσιάζει ένα σε βάθος σεμινάριο ιδανικό για αρχάριους και προχωρημένους χρήστες. Περνά μέσα από πολλές δυνατότητες γλώσσας και παρουσιάζει μαθήματα για τη δημιουργία βασικών προγραμμάτων, βρόχων, προϋποθέσεων και πολλά άλλα.
 • Το TutorialsPoint’s Rexx Tutorial όχι μόνο δίνει μια επισκόπηση της γλώσσας, αλλά δίνει οδηγίες για την εφαρμογή βασικής σύνταξης γλώσσας, καθώς και προηγμένων εννοιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης XML.
 • Ο Οδηγός Προγραμματισμού NetRexx (PDF) είναι ένας εξαιρετικός πόρος εάν θελήσατε ποτέ να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση για την Εικονική μηχανή Java. Το NetRexx μοιράζεται πολλές δυνατότητες της αρχικής γλώσσας προγραμματισμού Rexx, αλλά μπορεί να εκτελεστεί σε πολλές πλατφόρμες λόγω του VM. Το NetRexx περιλαμβάνει επίσης πολλές βιβλιοθήκες για επεξεργασία αρχείων και δικτύωση παρόμοια με την Java.
 • Το Open Object Rexx (PDF) παρουσιάζει έναν λεπτομερή οδηγό για μια έκδοση του Object Rexx. Εάν είστε λάτρης του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού (OOP) και θέλετε να εφαρμόσετε καλύτερα σχεδιασμένα προγράμματα στο Rexx, τότε αυτό είναι ένα ιδανικό σεμινάριο.

Εκπαιδευτικά βίντεο Rexx

Η δυνατότητα οπτικοποίησης εννοιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανοήσετε μια γλώσσα προγραμματισμού. Ακολουθούν μερικά εκπαιδευτικά βίντεο που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στο Rexx.

 • Το Rexx Mainframe Tutorial είναι μέρος μιας σειράς εκπαιδευτικών βίντεο στο κανάλι ITChannel. Παρουσιάζει διάφορα γλωσσικά χαρακτηριστικά και παραδείγματα μέσω 10 μοναδικών μαθημάτων.
 • Η κωδικοποίηση προγραμμάτων Rexx σε 7 λεπτά σας δείχνει πώς να ρυθμίσετε το περιβάλλον Rexx στα Windows και να έχετε ένα λειτουργικό πρόγραμμα σε λίγα λεπτά. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σεμινάριο για αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν από το περιβάλλον.
 • Ο προγραμματισμός των Windows για όλους είναι μια σειρά μαθημάτων επί πληρωμή στο Udemy που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν το δικό τους περιβάλλον Rexx στα Windows και να αρχίσουν να γράφουν προγράμματα. Καλύπτονται πολλές λειτουργίες γλώσσας, όπως βασική σύνταξη και εκτέλεση εντολών των Windows. Αν και το μάθημα κοστίζει χρήματα, χρησιμεύει ως μονόδρομος πόρος για την κατανόηση της γλώσσας Rexx.
 • Το Rexx System Automation Tutorial είναι ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από την IBM και δείχνει στους χρήστες πώς να χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο πρόγραμμα εντοπισμού σφαλμάτων του Rexx για να βρουν και να διορθώσουν προβλήματα με τα προγράμματα Rexx.
 • Το NetRexx Eclipse Project είναι ένα εκπαιδευτικό βίντεο που δείχνει διάφορα προγράμματα γραμμένα στο NetRexx στο δημοφιλές Eclipse IDE.

Βιβλία για το Rexx

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα βιβλίο για να μάθετε προγραμματισμό ή χρειάζεστε κάποιες αναφορές για τη γλώσσα προγραμματισμού Rexx, ρίξτε μια ματιά στα ακόλουθα βιβλία:

 • Το REXX Language on TSO (2012), από τον Gabriel Garguilo, παρέχει μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών για τη σύνταξη προγραμμάτων REXX για υπολογιστές mainframe IBM. Αυτό το βιβλίο καλύπτει προγράμματα γραφής για διάφορα λειτουργικά συστήματα που βρίσκονται σε κεντρικά πλαίσια της IBM, συμπεριλαμβανομένων των TSO / E, MVS, OS / 390 και Z / OS. Καλύπτονται διάφορες γλωσσικές δυνατότητες και η ιδέα πίσω από το βιβλίο είναι να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε να γράφετε προγράμματα το συντομότερο δυνατό.
 • Η γλώσσα REXX στο TSO (2013), του Gabriel Garguilo, αν και έχει το ίδιο όνομα με το βιβλίο του 2012, είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετική. Επικεντρώνεται στις ενσωματωμένες λειτουργίες REXX. Το βιβλίο απαριθμεί τις λειτουργίες και τι κάνουν. Πρόσθετα κεφάλαια καλύπτουν μακροεντολές γραφής και συναρτήσεις TSO που χρησιμοποιούνται συνήθως.
 • Η γλώσσα REXX: Μια πρακτική προσέγγιση στον προγραμματισμό (1990), από τον Michael Cowlishaw, παρέχει μια εισαγωγή και μια επισκόπηση της γλώσσας προγραμματισμού REXX από τα μάτια του δημιουργού της REXX.
 • Το Rexx Programmer’s Reference (2005), από τον Howard Fosdick, όχι μόνο εισάγει τη γλώσσα προγραμματισμού Rexx στους αρχάριους, αλλά και μέσω προηγμένων λειτουργιών για πιο έμπειρους χρήστες. Το βιβλίο καλύπτει διάφορα θέματα, όπως τον τρόπο βελτίωσης της δομής των προγραμμάτων σας Rexx, τη σύνδεση σε βάσεις δεδομένων και την εργασία με διακομιστές σε περιβάλλοντα Linux και Windows.

Πρέπει να ενοχλήσω να μάθω το Rexx?

Αν και το Rexx έφτασε στο αποκορύφωμά του στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αξίζει να μάθουμε. Αφιερώνοντας χρόνο για να μάθετε το Rexx θα σας δώσει μια καλή εισαγωγή στον προγραμματισμό και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα βασικά της συγγραφής σεναρίων. Επιπλέον, η κατανόηση του Rexx θα παρέχει εργαλεία και θεμέλια απαραίτητα για τη δημιουργία προγραμμάτων κεντρικού υπολογιστή. Μεγάλο μέρος της υποδομής διακομιστών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί κεντρικά πλαίσια. Έτσι, η κατανόηση των γλωσσών που τροφοδοτούν αυτά τα κεντρικά πλαίσια θα συμβάλει τελικά στην ενίσχυση της καριέρας σας.

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς, σεμινάρια και γραφήματα που σχετίζονται με την κωδικοποίηση και την ανάπτυξη:

 • Πόροι προγραμματιστών C ++: εάν προτιμάτε να ακολουθείτε μια πιο παραδοσιακή γλώσσα, αυτή η σελίδα σας παρέχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε.
 • Awk Εισαγωγή και πόροι: μάθετε τα πάντα για αυτό το εξαιρετικό εργαλείο επεξεργασίας κειμένου Unix.
 • COBOL Εισαγωγή και πόροι: μία από τις παλαιότερες γλώσσες, το COBOL εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε κεντρικά κεντρικά πλαίσια.

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Μπερδεμένοι με ποια γλώσσα προγραμματισμού πρέπει να μάθετε να κωδικοποιείτε; Ρίξτε μια ματιά στο infographic μας, τι κώδικα πρέπει να μάθετε; Δεν συζητά μόνο διαφορετικές πτυχές των γλωσσών, αλλά απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις όπως, “Πόσα χρήματα θα κάνω προγραμματισμό Java για τα προς το ζην;”

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε;
Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map