Μάθετε για τον προγραμματισμό Perl: Ξεκινήστε με αυτήν τη δυναμική γλώσσα

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Perl Εισαγωγή και Ιστορία

Η Perl είναι μια γλώσσα scripting που υπάρχει από το 1987. Ενώ η Perl δεν είναι στην πραγματικότητα αρκτικόλεξο, υπάρχουν μερικά “backronyms” που σχετίζονται με αυτό, με το “Practical Extraction and Reporting Language” ως τη πιο σοβαρή. Ως ερμηνευμένη γλώσσα που δεν χρειάζεται να μεταγλωττιστεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στη συγγραφή σεναρίων perl (αρχεία .pl).

Αρχικά δημιουργήθηκε με την προβλεπόμενη χρήση της διευκόλυνσης της επεξεργασίας αρχείων στο Unix, καθιστώντας αυτό που μπορεί να ονομαστεί «Γλώσσα κόλλας» που δίνει έμφαση στην πρακτική χρήση και έχει μεγάλη δύναμη για το χειρισμό κειμένου.

Ο Larry Wall σχεδίασε και ανέπτυξε τη γλώσσα, δανεισμένος από πτυχές του C, shell script, AWK και sed. Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά είναι η ικανότητά του να χρησιμοποιεί εύκολα κανονικές εκφράσεις για το χειρισμό κειμένου και την ανάλυση συμβολοσειρών. Αυτό του έδωσε το τρυφερό μνημείο του «αλυσοπρίονου του ελβετικού στρατού των γλωσσών γραφής». Έχει μεγάλη επιρροή από τη γλώσσα C όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με μεταβλητές, εκφράσεις, δομές ελέγχου και υπορουτίνες, αλλά είναι επίσης διαφορετική από πολλές απόψεις.

Αυτό που προσθέτει η Perl που είναι τόσο μοναδικό είναι η λειτουργικότητα για προγραμματισμό κελύφους και χειρισμό κειμένου. Στο κολέγιο, ο Larry Wall σπούδασε τόσο τη γλωσσολογία όσο και την επιστήμη των υπολογιστών και κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του σπουδαιότητα που ονόμασε «φυσικές και τεχνητές γλώσσες». Αυτό αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον Perl, αναφερόμενος στις «μεταβλητές, τις συναρτήσεις και τους βοηθητές» ως «ουσιαστικά, ρήματα και τοπικοποιητές».

Μέσα στην ίδια τη γλώσσα, η χρήση του “sigils” είναι πολύ σημαντική για τον χειρισμό κειμένου μέσα σε μια έκφραση. Ο χαρακτήρας “@” δείχνει και συστοιχίες, ενώ οι κλίμακες χρησιμοποιούν $ και οι κατακερματισμοί χρησιμοποιούν%.

Γιατί να μάθετε Perl; Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις?

Ο Perl φημίζεται για την εγγύτητά του για χειρισμό κειμένου και περιγράφεται ότι σχετίζεται στενότερα με τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα από άλλους. Ο Perl ήταν εξαιρετικά χρήσιμος για τη συγγραφή σεναρίων CGI κατά την πρώιμη εμπορική περίοδο του Διαδικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έκτοτε, οι Python, Ruby, PHP, .NET και JAVA, και πρόσφατα το NodeJS, έχουν γίνει όλο και πιο ανταγωνιστικοί για χρήση σε κώδικα διακομιστή ιστού γενικής χρήσης. Αυτό που εξακολουθεί να είναι το Perl 5 μπορεί να συνοψιστεί ως:

 • Εξόρυξη δεδομένων & Ανάλυση κειμένου – με τις βαριές δυνατότητες του Perl της Regex, μπορεί να ταξινομήσει εύκολα το κείμενο και επομένως είναι χρήσιμο στην επεξεργασία εγγράφων κειμένου.
 • Διαχείριση συστήματος UNIX – μπορεί να εκτελέσει σενάρια για να ελέγξει τα συστήματα, να μετονομάσει και να διαχειριστεί αρχεία καταγραφής συστήματος, να κατευθύνει τη ροή των δημιουργημένων αρχείων.
 • Πρωτότυπο δικτύου & Ασφάλεια – πολλοί μηχανικοί δικτύων μπήκαν στην καριέρα τους όταν ο Perl ήταν πολύ δημοφιλής και οι περισσότεροι ειδικοί ασφαλείας γνωρίζουν τον Perl, είναι καλό για “σκίτσο” δικτύων & προγραμματίζοντας πώς να κάνουμε ασφάλεια. Η δυνατότητα χειρισμού κειμένου είναι εξαιρετική για κρυπτογράφηση.
 • Διαχείριση καταλόγων στις Επιστήμες – η λίστα με βαριά πεδία έρευνας πρέπει να έχει έναν τρόπο γρήγορης τροποποίησης χιλιάδων αντικειμένων, είτε είναι σε λίστα κειμένων, σετ αρχείων ή πληροφοριών σε μια βάση δεδομένων. Η Perl μπορεί να βοηθήσει με αυτήν τη διαδικασία, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε ένα πλήθος συμβάσεων καταλογογράφησης.
 • Συστήματα Ιστού παλαιού τύπου & Διαδίκτυο – μακροχρόνια εργαλεία που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Αυτό δεν είναι ένα δυνατό πόδι για να σταθεί, αλλά αξίζει να το αναφέρω.

Υπήρχε επίσης ένα είδος «αγώνα μνησικακίας» μεταξύ Perl και Python. Ξεκινώντας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Python άρχισε να γίνεται μια πιο αγαπημένη γλώσσα σεναρίων στα πανεπιστήμια, και αυτή μετατράπηκε στη βιομηχανία. Η Python μπορεί να είναι νεότερη, αλλά είναι αντικειμενοστραφής και από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 η χρήση της αυξήθηκε σταθερά κάθε χρόνο. Δείτε μόνοι σας στον κατάλογο PYPL. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Perl έγινε λιγότερο χρήσιμη, απλώς ότι επέστρεψε στην αρχική της προβλεπόμενη χρήση, δεν έπρεπε ποτέ να είναι οι μοναδικές γλώσσες του Διαδικτύου. Ο συγχρονισμός είναι σημαντικός και κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Διαδικτύου για τους καταναλωτές, ο Perl παραβιάστηκε για να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο προγραμματισμού Ιστού.

Καλές πηγές για την εκμάθηση Perl

Πρώτα, συνιστάται να γνωρίσετε τις έννοιες και την πρόθεση της γλώσσας Perl, αυτό είναι ίσως πιο εύκολο, παρακολουθώντας μερικά βίντεο του Larry Wall εξηγώντας γιατί έκανε τη γλώσσα, πώς λειτουργεί και γιατί οι άνθρωποι την αγαπούν.

Βίντεο Εισαγωγές σε Έννοιες

 • Συνεντεύξεις χάκερ: Larry Wall – ο δημιουργός του Perl
 • Big Think: Larry Wall – Γιατί ο Perl είναι σαν ανθρώπινη γλώσσα
 • Γρήγορα Bytes: Python vs Perl

Βίντεο για προγραμματισμό στο Perl

 • Twit Coding 101 – Perl – Ξεκινώντας
 • Twit Coding 101 – Perl RegEx Αναζήτηση και αντικατάσταση
 • Έντρεκα! – Perl Tutorial για αρχάριους

Διαδικτυακά μαθήματα

 • Μάθετε Perl 5 με το να το κάνετε – Udemy
 • Βασικές αρχές προγραμματισμού Perl – Alison.com
 • Μαθήματα βίντεο Perl & Εκπαίδευση – Lynda.com
 • Perl Fundamentals Course – Εταιρεία εικονικής εκπαίδευσης

Σεμινάρια & Διαδικτυακοί πόροι ανάγνωσης

 • Μαθαίνοντας Perl στο Perl.org
 • Μάθετε Perl σε περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά – qntm.org
 • Perl για αρχάριους διαδικτυακούς οδηγούς
 • Υλικά κλάσης MIT Perl

Φόρουμ & Κοινότητες

 • The Perl Mongers – Ομάδες που συναντώνται αυτοπροσώπως
 • Perl IRC
 • Perl Monks
 • Φόρουμ Perl Guru

Βιβλία

Τα καλύτερα βιβλία μπορούν να βρεθούν ενημερωμένα στη σελίδα βιβλίων Perl.org, όπου παρατίθενται βιβλία και παρέχονται σύνδεσμοι προς πολλούς εκδότες. Ίσως το πιο χρησιμοποιημένο βιβλίο προέρχεται από τη σειρά O’Reilly, η 6η έκδοση μπορεί να βρεθεί εδώ.

Από πού να πάτε από εδώ?

Η επιλογή για μάθηση και χρήση του Perl είναι μια ικανότητα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περίπτωση χρήσης για την οποία απαιτείται. Γενικά δεν θα είναι η μόνη γλώσσα που χρησιμοποιείτε, αλλά κάτι που τραβάται περιστασιακά για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων στη διαχείριση κειμένου ή στην ασφάλεια. Η άνοδος και η πτώση της Perl στη βιομηχανία ανάπτυξης ιστοσελίδων οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργήθηκε πριν ακόμη υπάρξει ο ιστός και το γεγονός ότι λειτούργησε τόσο καλά για την πρώιμη ανάπτυξη ιστού είναι μάλλον θαυμαστό.

Είναι ένα εκπληκτικά ισχυρό εργαλείο που όλοι οι προγραμματιστές στο Unix ή το Linux πρέπει να γνωρίζουν. Θα συνεχίσει να είναι πολύτιμο για τον αρχικό του σκοπό για καλύτερη δέσμη ενεργειών κελύφους, ρύθμιση δεδομένων και χειρισμό κειμένου.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map