Πώς να χειριστείτε τις διαφορές τομέα και να προστατέψετε την επένδυση ονόματος τομέα σας

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια καταχωρημένοι τομείς στο Διαδίκτυο και περίπου 25 εκατομμύρια νέοι καταχωρούνται κάθε χρόνο. Αναπόφευκτα, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες λέξεις και τα περισσότερα εμπορικά σήματα έχουν ήδη ληφθεί.

Οι καταχωρίζοντες τομέα και οι κάτοχοι εμπορικών σημάτων συχνά συγκρούονται με το δικαίωμα ιδιοκτησίας ενός συγκεκριμένου τομέα. Οι αμφισβητούμενοι τομείς ενδέχεται να καταχωριστούν κατά λάθος ή να καταχωριστούν με σκοπό την εξαγωγή χρημάτων από τον κάτοχο του εμπορικού σήματος.

Στις πρώτες μέρες του World Wide Web, η απόκτηση ενός εμπορικού σήματος τομέα χωρίς εξουσιοδότηση έγινε γνωστή ως “cybersquatting”. Τα άτομα που ήταν κάτοχοι αυτών των τομέων είτε ήθελαν να επωφεληθούν από μια πώληση είτε ζήτησαν μεγάλες φιλανθρωπικές δωρεές σε αντάλλαγμα για το όνομα τομέα.

Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα είναι το mcdonalds.com, το οποίο αρχικά ανήκε σε έναν δημοσιογράφο, Joshua Quittner. Η McDonalds δεν ενδιαφερόταν να κατέχει τον τομέα αρχικά, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και προσπάθησε να αναγκάσει τις Network Solutions να την παραδώσουν.

Κατόπιν αιτήματος της Quittner, η εταιρεία τελικά δωρίζει 3.500 $ σε ένα σχολείο βαθμού (PDF) σε αντάλλαγμα για τον επώνυμο τομέα της.

Καθώς οι επωνυμίες γνώριζαν περισσότερο το Διαδίκτυο, περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις έφτασαν στα πρωτοσέλιδα. Από το 1999, πολλές χώρες έχουν θεσπίσει νόμους κατά του κυβερνοχώρου για να αποτρέψουν την εξαγορά τομέων από οπορτουνιστές ιδιοκτήτες.

Αυτό παρείχε ένα νομικό πλαίσιο για την επεξεργασία πολλών διαφορών ονομάτων τομέα σήμερα.

Πώς λειτουργεί το σύστημα διαφωνίας ονόματος τομέα

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος κατέχει έναν τομέα που έχετε το νόμιμο δικαίωμα, θα χρειαστείτε τα έγγραφα για να το αποδείξετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε το εμπορικό σήμα για τη λέξη ή τη φράση στον τομέα.

Οι διαφορές συνήθως εξετάζονται από ένα αμερόληπτο άτομο ή από μια επιτροπή.

Μερικές φορές, οι υποθέσεις αποφασίζονται ανάλογα με το αν ο καταχωρίζων ενεργούσε με «κακή πίστη». Η κακή πίστη έχει ελαφρώς διαφορετικούς ορισμούς σε διαφορετικές χώρες. Αλλά ουσιαστικά σημαίνει ότι ο καταχωρίζων έκανε ένα ή περισσότερα από αυτά τα πράγματα:

 • Αγόρασε τον τομέα για να τον πουλήσει με διογκωμένη χρέωση, γνωρίζοντας ότι ήταν εμπορικό σήμα
 • Θέλω να προκαλέσω μια συγκεκριμένη ταλαιπωρία επωνυμίας αγοράζοντας πρώτα τον τομέα
 • Σκοπεύει να βλάψει τη φήμη ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης δημοσιεύοντας κάτι στον τομέα που θα τους έβλαπτε
 • Προκαλεί σύγχυση μεταξύ ατόμων που αναζητούν έναν νόμιμο ιστότοπο
 • Χρησιμοποιήστε τον τομέα για να ανταγωνιστείτε άδικα με μια άλλη επιχείρηση
 • Δράστε καταχρηστικά ή άδικα με κάποιον άλλο τρόπο.

Η διαδικασία επίλυσης διαφορών μπορεί επίσης να εξετάσει εάν ο καταχωρίζων έχει ιστορικό καταχώρησης τομέων με κακή πίστη.

Εάν ο κάτοχος του τομέα μπορεί να αποδείξει ότι αγόρασε με καλή πίστη, αυτό είναι πιθανό να σταθμίσει την υπόθεση υπέρ του. Η απόδειξη καλής πίστης μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ένας πραγματικός λόγος για την αγορά του τομέα
 • Μια μη εμπορική επιχείρηση που έχει νόμιμη αξίωση για τη λέξη ή τη φράση
 • Κυριότητα υπό την έννοια της Δίκαιης Χρήσης.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν όλοι οι πίνακες επίλυσης διαφορών τις ίδιες παραμέτρους. Το έγγραφο πολιτικής διαφωνιών θα εξηγήσει ακριβώς πώς αναλύονται οι περιπτώσεις.

Εάν η διαδικασία επίλυσης διαφορών δεν καλύπτει την περίπτωσή σας, εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να προσφύγετε στο δικαστήριο. Μερικές φορές, ο νόμος περί εμπορικών σημάτων προσφέρει πιο κατάλληλη προστασία.

Πώς να ξεκινήσετε μια διαφωνία

Εάν διαθέτετε μια λέξη ή φράση εμπορικού σήματος, ο νόμος σας παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά αυτό το εμπορικό σήμα. Σε ορισμένες χώρες, επιπρόσθετοι νόμοι προστατεύουν ειδικά τη χρήση ενός τομέα εμπορικού σήματος από κάποιον άλλο εκτός από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ορισμένες από τις χώρες που διαθέτουν αυτούς τους νόμους μοιράζονται ένα σύνολο κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) που καλούν την πολιτική για την επίλυση διαφορών για το όνομα τομέα (UDRP).

Άλλες χώρες έχουν το δικό τους σύνολο κανόνων. Συνοψίσουμε και τα δύο παρακάτω. Αυτό που πρέπει να ακολουθήσετε είναι το TLD ή η τελευταία ενότητα του ονόματος τομέα.

1: Η ομοιόμορφη πολιτική επίλυσης διαφορών ονομάτων τομέα

Το UDRP είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη διατύπωση στον ιστότοπο του ICANN.

Το UDRP καλύπτει τυχόν διαφωνία για gTLD: .biz, .com, .info, .mobi, .name, .net και .org και έχει σχεδιαστεί για την επίλυση διαφορών χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει στο δικαστήριο.

Σε κάθε χώρα, ο διαπιστευμένος καταχωρητής του ICANN είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό της επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του UDRP και οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει μια διαφορά, ανεξάρτητα από το πού ζει.

2: Πολιτική επίλυσης για ccTLD

Ορισμένες χώρες έχουν αναπτύξει τους δικούς τους κανόνες ή νόμους για τη διαχείριση των διαφορών ονομάτων τομέα. Μερικοί στηρίζονται στη βασική διατύπωση του UDRP, με τις δικές τους τροποποιήσεις.

Γαλλία (.fr και .re)

Η Γαλλία δεν χρησιμοποιεί το UDRP. Έχει τους δικούς του κανόνες για τους τομείς ccTLD. Αυτό παρατίθεται στα άρθρα L.45-2 και L.45-6 του κώδικα ταχυδρομείων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών (CPCE) και η διαδικασία διαφωνίας είναι γνωστή ως PARL EXPERT.

Για να θέσετε μια διαφωνία ονόματος τομέα στο PARL EXPERT, πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και το δικαίωμα κατοχής τομέα στη Γαλλία ή στο νησί Ρεουνιόν.

Κίνα (.cn)

Η Κίνα είναι μία από τις πολλές χώρες που χρησιμοποιεί την «κακή πίστη» ως καθοδήγηση για την επίλυση των διαφορών ονομάτων τομέα.

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν σε οποιονδήποτε από τους παρόχους υπηρεσιών επίλυσης διαφορών που είναι διαπιστευμένοι από το Κέντρο Πληροφόρησης Δικτύου Διαδικτύου της Κίνας (CNNIC). Στη συνέχεια, το CNNIC σχηματίζει μια επιτροπή που αποτελείται από έως 3 άτομα και θα ακούσει την υπόθεση εντός 14 ημερών.

Εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά, οι υποθέσεις διεξάγονται στα κινέζικα. Ωστόσο, οδηγίες παρέχονται στα Αγγλικά στον ιστότοπο του CNNIC.

Ηνωμένο Βασίλειο (.uk)

Ο καταχωρητής τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, Nominet, έχει τη δική του Υπηρεσία επίλυσης διαφορών. Έχει επίσης τη δική της πολιτική διαφωνιών, στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον ιστότοπό της.

Μόλις υποβληθεί μια αξίωση στον ιστότοπο Nominet, ο καταχωρίζων έχει περιορισμένο χρόνο για να σχολιάσει την αξίωση. Στη συνέχεια, η Nominet διαβιβάζει την υπόθεση στην υπηρεσία διαμεσολάβησης.

Η διαμεσολάβηση είναι δωρεάν, εκτός εάν ο ενάγων και ο καταχωρίζων δεν συμφωνήσουν για ένα αποτέλεσμα ή ο καταχωρίζων δεν απαντήσει. Εάν συμβεί ένα από αυτά τα πράγματα, η Nominet χρεώνει ένα τέλος για μια κρίση από έναν από τους ειδικούς της. Αυτό είναι προαιρετικό.

Μετά από μια απόφαση, υπάρχει μια διαδικασία προσφυγής, αλλά είναι πολύ πιο ακριβό από την απόφαση Expert, οπότε είναι συνετό να προσπαθήσετε να επιτύχετε μια απόφαση πριν από αυτό το στάδιο.

Βέλγιο (.be)

Το βελγικό μητρώο τομέα, το DNS Belgium, δηλώνει ότι οι τομείς καταγράφονται με βάση την “πρώτη προτεραιότητα” και ότι τυχόν διαφορές θα πρέπει να διαχειρίζονται μεταξύ του καταχωρητή και του ατόμου που κατέχει τα δικαιώματα χρήσης του τομέα.

Εάν αυτή η αρχική συζήτηση δεν επιλύσει το πρόβλημα, ο ενάγων μπορεί να υποβάλει την καταγγελία του ενώπιον δικαστή, βάσει του Διαδικαστικού Νόμου του Ιουνίου 2003 (BSJ. 09.09.2003).

Για να προχωρήσει αυτό, ο τομέας πρέπει να είναι πανομοιότυπος με “επωνυμία, γεωγραφική τοποθεσία ή αρχικό όνομα, εμπορική επωνυμία, πρωτότυπο έργο, όνομα εταιρείας ή ένωσης, όνομα οικογένειας ή όνομα γεωγραφικής οντότητας” – ή αρκετά κοντά να προκαλέσει σύγχυση.

Ο καταχωρίζων δεν πρέπει να έχει νόμιμη αξίωση και πρέπει να έχει ενεργήσει με κακή πίστη.

Εναλλακτικά, το Βελγικό Κέντρο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (CEPANI) μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία επίλυσης διαφορών. Αυτό διαρκεί το πολύ 55 ημέρες και οι προϋποθέσεις για μια αξίωση είναι οι ίδιες με τη διαδρομή του Act Act. Οι αμφισβητούμενοι τομείς .be αξιολογούνται από έναν νομικό υπεύθυνο λήψης αποφάσεων.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η υποβολή μιας διαφοράς είναι δαπανηρή, αν και το κόστος της διαδικασίας προσφυγής της είναι περίπου σε συμφωνία με άλλες χώρες που εξετάσαμε.

Σημείωση: Η CEPINA δεν ασχολείται με τομείς .vlaanderen ή .brussels. Ωστόσο, ο Νόμος περί Διαδικασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση διαφορών σχετικά με αυτές, καθώς και για άλλα GTLD, εφόσον το σπίτι ή η επιχείρηση του καταχωρίζοντος βρίσκεται στο Βέλγιο.

Ιταλία (.it)

Η Ιταλία χειρίζεται τις διαφορές τομέα .it μέσω του δικού της καταχωρητή. Θα βρείτε έναν αριθμό PDF καθοδήγησης στον ιστότοπό του.

Οι κανόνες είναι παρόμοιοι με το UDRP και μπορούν να επιβλέπονται από οποιονδήποτε διαπιστευμένο πάροχο DRS. Αυτό θα μπορούσε να είναι δικηγόρος, για παράδειγμα.

Αυτό το άτομο ή το πάνελ αποφασίζει εάν θα πρέπει να εκχωρηθεί ξανά το όνομα. Εάν η απάντηση είναι ναι, ο αρχικός καταχωρίζων πρέπει να παρέχει γραπτή απόδειξη ότι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τον τομέα εντός 15 ημερών.

Αυστρία (.at)

Η Αυστρία, όπως το Βέλγιο, ενθαρρύνει όλα τα μέρη να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε φιλικό ψήφισμα. Εάν αποτύχουν, ο καταχωρητής ονόματος τομέα της χώρας, NIC.AT, δεν θα παρέμβει και δεν έχει επίσημη πολιτική διαφωνιών.

Ωστόσο, το NIC.AT μπορεί να τοποθετήσει τον τομέα σε μια ειδική θέση κράτησης, εκχωρώντας την κατάσταση “Περιμένετε”. Ενώ ο τομέας βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή κράτησης, ο τομέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί να μεταφερθεί, εκτός εάν η μεταφορά γίνεται στο άλλο μέρος της διαφοράς.

Οι τομείς μπορούν να κρατηθούν έτσι μόνο για δύο μήνες το πολύ, εκτός εάν εκκρεμεί δικαστική υπόθεση ή η διαφορά τομέα μεταφέρεται σε διαιτητή.

Όταν συμβεί αυτό, το συμβούλιο επίλυσης διαφορών ή το δικαστήριο αποφασίζει σε ποιον ανήκει ο τομέας και ο τομέας μπορεί να παραμείνει με την κατάσταση “Περιμένετε” επ ‘αόριστον..

Ολλανδία (.nl)

Στις Κάτω Χώρες, οι καταγγέλλοντες μπορούν να ξεκινήσουν μια διαφωνία εάν ένας τομέας είναι πανομοιότυπος (ή πολύ παρόμοιος) με ένα εμπορικό σήμα ή προσωπικό όνομα στις Κάτω Χώρες.

Ο καταγγέλλων πρέπει να αποδείξει ότι ο καταχωρίζων δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όνομα και το χρησιμοποιεί με κακή πίστη. Στοιχεία πρέπει να παρέχονται στο Κέντρο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του WIPO στην Ελβετία.

Εντός 3 ημερών, με την προϋπόθεση ότι το παράπονο είναι έγκυρο, ο τομέας θα κλειδωθεί και το ρολόι θα αρχίσει να χτυπά. Ο καταχωρίζων παίρνει 20 ημέρες για να απαντήσει και ο καταγγέλλων πρέπει να πληρώσει την αμοιβή του μόλις παρέλθει ο χρόνος.

Η διαμεσολάβηση παρέχεται από τον SIDN, τον καταχωρητή των Κάτω Χωρών. Η διαμεσολάβηση είναι δωρεάν και το παράθυρο διαμεσολάβησης διαρκεί το πολύ 90 ημέρες.

Το SIDN έχει παράσχει σαφείς συμβουλές για τη διαδικασία (PDF), συμπεριλαμβανομένου ενός αναλυτικού οδηγού για τον τρόπο διαχείρισης των διαφορών και ένα πλήρες γλωσσάριο όρων.

Άλλοι πόροι

 • Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη διαφωνία ονόματος τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Η LawDonut προσφέρει οδηγίες μόνο για επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, εστιάζοντας στη νομική πτυχή της ιδιοκτησίας ονόματος τομέα.
 • Διαφορές ονομάτων τομέα – Διαδικτυακή βιβλιοθήκη νόμων και αποφάσεις δικαστηρίου: Αυτός ο οδηγός εξηγεί ορισμένες αποφάσεις επιτροπής UDRP σε διαφορές ονόματος τομέα στις ΗΠΑ. Αυτό το άρθρο είναι από το 2008, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει κάποιες ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης των υποθέσεων.
 • Επίλυση διαφωνίας ονόματος τομέα WIPO: Το κέντρο διαιτησίας και διαμεσολάβησης WIPO χειρίζεται τις διαφορές ονομάτων τομέα για gTLD και πολλά ccTLD. Αυτός ο ιστότοπος προσφέρει έναν πλήρη οδηγό για τη διαδικασία.

Περίληψη

Οι διαφορές ονομάτων τομέα μπορεί να είναι χρονοβόρες και δαπανηρές, αλλά οι περισσότερες χώρες έχουν αποτελεσματικές διαδικασίες για την αντιμετώπισή τους. Μια διαφωνία θα σας κοστίσει σχεδόν σίγουρα περισσότερο από το αρχικό τέλος εγγραφής, αλλά για πολλές επιχειρήσεις, το επιπλέον κόστος θα είναι χρήσιμο για την προστασία της επωνυμίας τους.

Εάν σκέφτεστε να καταχωρίσετε ένα όνομα τομέα με σκοπό να πείσετε χρήματα από μια επωνυμία, προειδοποιήστε: το σύστημα δεν θα το εξετάσει ευνοϊκά. Ακόμη και ένας νόμιμα καταχωρημένος τομέας θα μπορούσε να αφαιρεθεί εάν η ανταγωνιστική επιχείρηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την πνευματική ιδιοκτησία της.

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς, σεμινάρια και infogragphics που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός ιστότοπου:

 • Τα μυστικά μιας ανάρτησης ιστολογίου Killer: αυτό το σύντομο βίντεο εξηγεί πώς να δημιουργείτε υπέροχες αναρτήσεις ιστολογίου.
 • 7 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τον ιστότοπό σας: το infographic μας σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της αξιοπιστίας σας στο διαδίκτυο.
 • Freelance Writer και Blogger Καριέρα Πληροφορίες και πόροι: μάθετε τα πάντα για να γίνετε επαγγελματίας συγγραφέας ή blogger.

Πώς να επιλέξετε το τέλειο όνομα τομέα

Τώρα σίγουρα ποιο όνομα τομέα πρέπει να επιλέξετε; Δείτε το βίντεό μας, πώς να επιλέξετε το τέλειο όνομα τομέα. Παρέχει τα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού πάρετε τη βουτιά.

Πώς να επιλέξετε το τέλειο όνομα τομέα
Πώς να επιλέξετε το τέλειο όνομα τομέα

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map