Στοκ Εικόνες για σπουδαστές: Πώς να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Η χρηματιστηριακή φωτογραφία έχει λίγο αμαυρωμένη φήμη. Αυτό οφείλεται κυρίως στους τρόπους που χρησιμοποιείται συχνά. Η κακή περικοπή, τα αμήχανα εφέ, η χρήση εικόνων που είναι εντελώς άσχετες με το αντικείμενο ή η επιλογή εικόνων που έχουν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά από άλλους ιστότοπους είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάχρηση φωτογραφίες.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες μετοχών αποτελούν σημαντικό μέρος του σύγχρονου σχεδιασμού και αν δημιουργείτε ένα έργο, γράφετε ένα χαρτί ή σχεδιάζετε έναν ιστότοπο, η σωστή φωτογραφία μπορεί να μετατρέψει ένα καλό έργο σε υπέροχο. Η αξιοποίηση της τεράστιας συλλογής δωρεάν εικόνων με εικόνες στο διαδίκτυο είναι ένας ισχυρός τρόπος για να βελτιώσετε την εργασία σας.

Γιατί δωρεάν φωτογραφίες?

Οι μαθητές – καθώς και πολλοί άλλοι δημιουργικοί τύποι με περιορισμένα οικονομικά μέσα – έχουν τρεις ανησυχίες όταν συλλέγουν πόρους μέσων:

 • Συνάφεια: Το περιεχόμενο πρέπει να σχετίζεται με το έργο τους.
 • Ευκολία: Το περιεχόμενο πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο.
 • Προϋπολογισμός: Το περιεχόμενο πρέπει να είναι δωρεάν.

Η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών με ισορροπημένο τρόπο μπορεί να είναι δύσκολη. Ίσως ζείτε με έναν προϋπολογισμό Ramen Noodle ή απλά δεν έχετε το χρόνο, την ικανότητα ή τους πόρους για να τραβήξετε φωτογραφίες επαγγελματικής ποιότητας ή να δημιουργήσετε πρωτότυπα έργα τέχνης για τα έργα σας. Ενώ το Διαδίκτυο ξεχειλίζει από περιεχόμενο, η παραμονή στη δεξιά πλευρά του νόμου κατά την επιλογή και τη χρήση του απαιτεί προσεκτική κρίση.

Εκεί μπαίνει η δωρεάν φωτογραφία απόθεμα. Πολλοί επαγγελματίες και εξειδικευμένοι ερασιτέχνες φωτογράφοι επιλέγουν να κάνουν τη δουλειά τους διαθέσιμη δωρεάν υπό διάφορες συνθήκες. Αυτή η τεράστια βιβλιοθήκη φωτογραφιών και εικόνων προσθέτει ένα βασικό στοιχείο στο κιτ εργαλείων σχεδίασης και δημιουργίας σας εάν είστε σοβαροί για τη δημιουργία περιεχομένου υψηλής ποιότητας.

Πνευματικά δικαιώματα, αδειοδότηση και ορθή χρήση

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση εικόνων και γραφικών αποθεμάτων, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς ισχύουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στη χρήση δωρεάν εικόνων. Ακριβώς επειδή οι εικόνες είναι ελεύθερες για χρήση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων που πρέπει να σκεφτούμε.

Οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύουν τα δικαιώματα καλλιτεχνών, συγγραφέων και άλλων δημιουργών περιεχομένου. Η κλοπή της εργασίας κάποιου άλλου – εν γνώσει ή άγνωστα – μπορεί να σας βάλει στο τέλος λήψης μιας ειδοποίησης κατάργησης του Digital Millenium Copyright Act (DMCA) ή ακόμη και να σας κάνει να μηνύσετε.

Η κατανόηση των πνευματικών δικαιωμάτων, η ορθή χρήση και η αδειοδότηση είναι απαραίτητη εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σωστά τους πόρους πολυμέσων χωρίς να παραβιάζετε νόμους.

Τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα?

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι μια νομική έννοια που διατηρεί την ιδιοκτησία και τα δικαιώματα χρήσης για πνευματική ιδιοκτησία – εικόνες, κείμενο, ταινίες και ούτω καθεξής – στον αρχικό δημιουργό τους. Προστασίες πνευματικών δικαιωμάτων υπάρχουν σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο, αλλά γενικά, ο δημιουργός ενός συγκεκριμένου έργου κατέχει τα δικαιώματα για το έργο για μια συγκεκριμένη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να παραχωρήσει το δικαίωμα χρήσης του σε άλλους, εάν το επιθυμούν.

Μετά τη λήξη της περιόδου πνευματικών δικαιωμάτων, η ιδιοκτησία μπορεί να πωληθεί, να ανανεωθεί από τον κάτοχο ή την περιουσία του ή το περιεχόμενο μπορεί να γίνει δημόσιος τομέας. Το περιεχόμενο στο δημόσιο τομέα είναι δωρεάν για δημόσια χρήση σε όλες τις μορφές και μπορεί να προσαρμοστεί και να τροποποιηθεί κατά βούληση.

Τι είναι το DMCA?

Όσον αφορά τα ψηφιακά μέσα, τα δικαιώματα των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων προστατεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Το DMCA θεσπίστηκε το 1998 για να διασφαλίσει ότι οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών συμμορφώνονται με τους όρους της Συνθήκης για τα πνευματικά δικαιώματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Ήταν επίσης η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ενημερώσει τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων για να αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες ανησυχίες πνευματικής ιδιοκτησίας της εποχής του Διαδικτύου.

Η DMCA ενίσχυσε τις προστασίες πνευματικής ιδιοκτησίας για περιεχόμενο που βρίσκεται στον Ιστό, σε μεγάλο βαθμό μέσω της χρήσης της ειδοποίησης κατάργησης DMCA. Αυτές οι ειδοποιήσεις χρησιμοποιούνται από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για τον έλεγχο της χρήσης και της διανομής της ιδιοκτησίας τους στο Διαδίκτυο. Εάν κάποιος ανακαλύψει ότι κάποιο άλλο μέρος έχει χρησιμοποιήσει την περιουσία του χωρίς συγκατάθεση, μπορεί να εκδώσει ειδοποίηση κατάργησης στον παραβάτη, στον κάτοχο του ιστότοπου όπου φιλοξενείται το περιεχόμενο ή ακόμα και στον πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων του οποίου οι διακομιστές κατέχουν τον ιστότοπο.

Η μη συμμόρφωση με μια ειδοποίηση κατάργησης DMCA μπορεί να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων αγωγών και (σε ​​ακραίες περιπτώσεις κλοπής) ακόμη και σύλληψη, επομένως πληρώνει για να το παίξετε ασφαλές.

Τι είναι η ορθή χρήση?

Τμήματα περιεχομένου που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα από οποιονδήποτε υπό ορισμένες συνθήκες. Μία ειδική περίσταση που παρέχει εξαίρεση στους κανονικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι το δόγμα της ορθής χρήσης.

Στην αποφασιστικά μεταμοντέρνα εποχή μας, οι άνθρωποι δημιουργούν μοναδικό και πρωτότυπο περιεχόμενο που συχνά ενσωματώνει ή βασίζεται στο μοναδικό και πρωτότυπο περιεχόμενο άλλων. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να προστατεύουν τόσο τους δημιουργούς όσο και τα άτομα που κατέχουν το υπάρχον περιεχόμενο, πού μπορούμε να σχεδιάσουμε τη γραμμή μεταξύ κλοπής και προστατευόμενης προσαρμογής?

Η ορθή χρήση είναι η απάντηση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, η «κριτική, το σχόλιο, η αναφορά ειδήσεων, η διδασκαλία, η υποτροφία και η έρευνα» αποτελούν όλες προστατευμένες χρήσεις υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Παρωδίες, ακαδημαϊκά έργα και άλλες πολλές μη εμπορικές χρήσεις προστατεύονται ως ορθή χρήση. Σε κάθε περίπτωση όπου αμφισβητείται η χρήση, ο νόμος απαιτεί τέσσερις σκέψεις:

 • Ο σκοπός και ο χαρακτήρας της χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εάν η χρήση αυτή είναι εμπορικής φύσης ή για μη κερδοσκοπικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς
 • Η φύση του έργου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα
 • Το ποσό και η ουσία του τμήματος που χρησιμοποιείται σε σχέση με το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο σύνολό του
 • Η επίδραση της χρήσης στη δυνητική αγορά ή αξία του έργου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Οι γκρίζες περιοχές αφθονούν και χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια για αυτό που συνιστά ορθή χρήση, πιθανότατα καλύτερα να κάνετε λάθος από την πλευρά της προσοχής. Η απόκτηση άδειας ή έγκυρης άδειας για υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα – ή, ακόμη καλύτερα, η εύρεση δωρεάν ισοδύναμου που έχει ήδη λάβει άδεια χρήσης – μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλούς πονοκεφάλους.

Η άδεια Creative Commons

Φυσικά, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε πόρους πολυμέσων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για σκοπούς που δεν εμπίπτουν στο δόγμα της ορθής χρήσης. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που ψάχνετε είναι τα μέσα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και που εκδίδονται με την κατάλληλη άδεια Creative Commons (CC).

Δεν θέλουν όλοι να διατηρήσουν το περιεχόμενό τους πίσω από το κλειδί και το κλειδί. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για κοινή χρήση εικόνων, κειμένου και άλλων δημιουργικών έργων με άλλους είναι μέσω του Creative Commons.

Δημιουργήθηκε και διαχειρίστηκε από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το σύστημα αδειών Creative Commons δημιουργήθηκε «… για να δώσει σε όλους από μεμονωμένους δημιουργούς έως μεγάλες εταιρείες και ιδρύματα έναν απλό, τυποποιημένο τρόπο για τη χορήγηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο δημιουργικό τους έργο». Ευνοεί μια προσέγγιση “με επιφύλαξη ορισμένων δικαιωμάτων” στα πνευματικά δικαιώματα έναντι της παραδοσιακής φόρμας “όλα ή τίποτα”.

Οι άδειες Creative Commons διατίθενται σε διάφορους τύπους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό του περιεχομένου σε μη εμπορική χρήση, την έγκρισή του για οποιαδήποτε χρήση με απόδοση ή ακόμη και το άνοιγμα του περιεχομένου για οποιαδήποτε χρήση (ουσιαστικά απελευθέρωσής του στον δημόσιο τομέα). Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι ενώ η άδεια χρήσης Creative Commons βοηθά τους καλλιτέχνες να τροποποιήσουν και να βελτιώσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα, δεν τα αντικαθιστά.

Όταν αναζητάτε μια εικόνα, εργαλεία όπως το Flickr και το Google Images μπορούν να σας βοηθήσουν να ταξινομήσετε τα αποτελέσματα ανά τύπο άδειας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περιορίσετε την αναζήτησή σας από την αρχή και να αποφύγετε τυχόν παραβίαση τυχόν πνευματικών δικαιωμάτων.

Τύποι αδειών Creative Commons

Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι αδειών CC, αλλά όλοι είναι ένας συνδυασμός τεσσάρων διαφορετικών συστατικών αδειών: απόδοση, παράγωγα, παρόμοια και εμπορική χρήση.

 • Απόδοση: αυτό το στοιχείο επιτρέπει σε άλλους να γνωρίζουν ότι πρέπει να σας δώσουν πίστωση για την αρχική εργασία. Μόνο, το στοιχείο απόδοσης θα επιτρέψει σε άλλους να κάνουν οτιδήποτε θέλουν, αρκεί να αποδίδουν πίστωση στο αρχικό έργο, όπως έχει ορίσει ο συγγραφέας του έργου..
 • Παράγωγα: κάθε τροποποιημένο κομμάτι εργασίας από ένα πρωτότυπο έργο ονομάζεται παράγωγο αυτού του έργου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συγγραφείς δεν θέλουν να επιτρέψουν σε άλλους να τροποποιήσουν την εργασία τους και, ως εκ τούτου, να επισημάνουν την άδεια CC με άδεια χωρίς παράγωγα. Για να χρησιμοποιήσετε το έργο πρέπει να παρουσιάζεται ακριβώς όπως παρουσιάζεται το πρωτότυπο έργο.
 • Μοιραστείτε: αυτό το στοιχείο μιας άδειας CC θα καταστήσει σαφές ότι τυχόν παράγωγα αυτής της εργασίας πρέπει επίσης να φέρουν την ίδια άδεια CC με την αρχική. Αυτό δεν σας περιορίζει σε μη εμπορικές χρήσεις, αλλά διευκρινίζει ότι τα νέα παράγωγα πρέπει να φέρουν την ίδια άδεια CC με την αρχική, την οποία οι εταιρείες πιθανώς δεν θα ήθελαν να κάνουν.
 • Εμπορική χρήση: ο συγγραφέας θα καθορίσει συχνά εάν θέλει τα έργα του να χρησιμοποιούνται σε εμπορικές εφαρμογές ή όχι. Οι μαθητές θα χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας σε σχολικές εφημερίδες ή έργα και μπορούν να χρησιμοποιούν εικόνες με το μη εμπορικό χαρακτηριστικό επειδή δεν θα λάβουν εμπορική αποζημίωση για την εργασία.

Από αυτά τα τέσσερα στοιχεία προσφέρονται έξι διαφορετικές άδειες CC:

 • CC BY: αυτή είναι μια απλή άδεια απόδοσης και σας δίνει το μεγαλύτερο περιθώριο στη χρήση μιας εικόνας. Μπορείτε να δημιουργήσετε παράγωγα του έργου και ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε για εμπορική χρήση, αρκεί να πιστέψετε στον αρχικό δημιουργό τον τρόπο που το ζητούν. Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους τέσσερις κανόνες για την έκδοση της κατάλληλης απόδοσης σε άδεια CC BY.
 • CC BY-SA: εξακολουθείτε να μπορείτε να παράγετε παράγωγα του πρωτότυπου έργου και να το χρησιμοποιείτε ακόμη και στο εμπόριο, αλλά μόνο εάν παρέχετε την ίδια άδεια με το πρωτότυπο και δίνετε πίστωση στον αρχικό συγγραφέα του έργου όπως έχουν ζητήσει.
 • CC BY-ND: αυτή η άδεια σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η παραγωγή παραγώγων της αρχικής εργασίας. Ωστόσο, μπορείτε να μοιραστείτε το πρωτότυπο με την άδεια CC BY.
 • CC BY-NC: εάν είστε επιχείρηση, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άδεια NC καθώς καθορίζει τη “μη εμπορική” χρήση. Ωστόσο, ως μαθητής, θα χρησιμοποιείτε τις εικόνες σας σε κυρίως ακαδημαϊκά έγγραφα και έργα και μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτές τις εικόνες αρκεί να μην αποκομίζετε κέρδη από αυτές εμπορικά.
 • CC BY-NC-SA: αυτό είναι παρόμοιο με τη μη εμπορική άδεια που συζητήθηκε προηγουμένως, αλλά επιμένει επίσης να διατηρείτε την ίδια άδεια CC όταν μοιράζεστε τη φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από το πόσες φορές οι άλλοι μοιράζονται το πρωτότυπο έργο, πάνε πάντα με την ίδια ακριβώς άδεια.
 • CC BY-NC-ND: μια άλλη έκδοση της μη εμπορικής άδειας CC είναι αυτή που περιορίζει επίσης τα παράγωγα έργα. Αυτό είναι το πιο περιοριστικό από όλες τις άδειες και βασικά λέει ότι η αρχική εικόνα μπορεί να μην αλλοιωθεί ή να χρησιμοποιηθεί για εμπορικό κέρδος.

Παροχή σωστής απόδοσης

Όταν χρησιμοποιείτε μια εικόνα που προστατεύεται από άδεια CC, θα πρέπει πάντα να παρέχετε την κατάλληλη απόδοση. Ο συγγραφέας μπορεί ή όχι να σας πει πώς θέλει να εκδοθεί αυτή η πίστωση. Εάν όχι, μπορείτε πάντα να φροντίσετε να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα για να δώσετε τη σωστή απόδοση CC:

 • Πίστωση συγγραφέα: πιστώστε τον συντάκτη ή όποιον εκχωρεί άδεια για την εικόνα με τον τρόπο που θέλει να πιστωθεί, συμπεριλαμβανομένων τρίτων.
 • Δεν υπάρχουν αλλαγές τίτλου: χρησιμοποιήστε τον ίδιο τίτλο του έργου με τον πρωτότυπο.
 • Διαδικτυακή τοποθεσία: προσθέστε τη διεύθυνση URL στην αρχική εικόνα για να ενημερώσετε τους άλλους πού πήρατε τη δουλειά στο διαδίκτυο.
 • Περιγράψτε τα παράγωγα: εάν δημιουργείτε ένα παράγωγο του έργου, πρέπει επίσης να προσδιορίσετε ότι συμβαίνει δίνοντας μια σύντομη περιγραφή του πώς προήλθε από το πρωτότυπο.

Εύρεση δωρεάν φωτογραφίες

Τώρα που γνωρίζετε όλα τα πνευματικά δικαιώματα, τα DMCA, την ορθή χρήση, την άδεια Creative Commons και τον τρόπο παροχής κατάλληλης απόδοσης, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να αναζητάτε εικόνες και γραφικά για τα έργα σας. Το Διαδίκτυο περιέχει μια πληθώρα πόρων για την εύρεση εξαιρετικών εικόνων αποθεμάτων.

Flickr

Ένα από τα μεγαλύτερα αποθετήρια εικόνων Creative Commons είναι το Flickr, το οποίο προέρχεται από μέλη που μπορούν να είναι ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφοι. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο γνωστό ότι άλλα αρχεία εικόνας τείνουν να τραβούν από τον ιστότοπο Flickr όταν επιστρέφουν αποτελέσματα για τις δικές τους αναζητήσεις εικόνων.

Όταν αναζητάτε εικόνες στο Flickr, θα εμφανίζονται εικόνες που εκδίδονται με διαφορετικούς τύπους αδειών. Ωστόσο, μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα αναζήτησης ανά τύπο άδειας για να εξαλείψετε εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι παρέχετε απόδοση που αντιστοιχεί στην άδεια χρήσης που ισχύει για τις εικόνες που επιλέγετε.

Μια σωστή απόδοση μπορεί να είναι χρονοβόρα και περίπλοκη για να φτιάξετε τον εαυτό σας. Ευτυχώς, υπάρχουν εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε που κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Το ImageCodr είναι ένα εργαλείο. Απλώς ρίξτε το Flickr URL για την εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο εργαλείο και θα δημιουργηθεί κατάλληλο κείμενο απόδοσης για εσάς. Ένα άλλο εργαλείο για τη δημιουργία κατάλληλης απόδοσης για εικόνες που βρέθηκαν στο Flickr είναι το Compfight. Είναι ένα εργαλείο αναζήτησης Flickr που δημιουργεί ένα σωστά μορφοποιημένο πιστωτικό κείμενο για εσάς, ώστε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντιγράψετε και να επικολλήσετε το πιστωτικό κείμενο στην εργασία σας.

Wikimedia Commons

Το Wikimedia Commons είναι ένα αποθετήριο αρχείων πολυμέσων που περιλαμβάνει όχι μόνο εικόνες, αλλά και κλιπ ήχου και βίντεο – όλα διαθέσιμα για χρήση στον δημόσιο τομέα. Ενώ σχεδόν όλα τα αρχεία είναι ελεύθερα να επαναχρησιμοποιηθούν, οι πραγματικοί όροι αδειοδότησης διαφέρουν από τον έναν πόρο στον άλλο. Λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο απόδοσης που απαιτείται μπορείτε να βρείτε στη σελίδα που επισημαίνει το κομμάτι των μέσων που σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε. Αυτός ο ιστότοπος δεν σας προσφέρει μόνο την ευκαιρία να αναζητήσετε ανά θέμα εικόνας και άδεια, αλλά και ανά τοποθεσία, τύπους σχεδίασης, επάγγελμα του συγγραφέα ή την πηγή του έργου.

Η καταχώριση αναζήτησης CC

Γιατί να πάτε κάπου αλλού όταν το Creative Commons παρέχει συνδέσμους προς όλες τις σχετικές μηχανές αναζήτησης στον ιστό; Απλώς μεταβείτε στη σελίδα Creative Commons Search και μπορείτε να αναζητήσετε όλους τους τύπους μέσων και σε συγκεκριμένα αρχεία εικόνων από Europeana έως Pixabay. Το εργαλείο αναζήτησης μπορεί ακόμη και να περιορίσει τα αποτελέσματα με βάση το εάν τα αποτελέσματα είναι κατάλληλα για εμπορική χρήση ή όχι και επιτρέπουν παράγωγα. Απλώς θυμηθείτε ότι το εργαλείο συνδέεται μόνο με άλλες μηχανές αναζήτησης και δεν πραγματοποιεί καμία πραγματική αναζήτηση. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι εικόνες που επιστρέφονται είναι εικόνες CC. Επομένως, ελέγχετε πάντα την άδεια χρήσης που ισχύει για οποιεσδήποτε εικόνες βρίσκετε πριν τις χρησιμοποιήσετε.

Εικόνες Google

Όλοι γνωρίζουν ότι η μηχανή αναζήτησης Google μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση εικόνων. Ωστόσο, πώς μπορείτε να εμφανίζονται μόνο οι εικόνες με δυνατότητα κοινής χρήσης; Μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρο να διαβάσετε εικόνες, κάνοντας κλικ για να τις ανοίξετε, απλώς για να μάθετε ότι δεν διαθέτουν άδεια CC. Ευτυχώς, μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε τις παραμέτρους σύνθετης αναζήτησης για να στοχεύσετε υλικό CC στην αναζήτηση εικόνων Google πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τη Σύνθετη αναζήτηση εικόνων Google. Κάντε κύλιση προς τα κάτω έως κοντά στο κάτω μέρος της λίστας και επιλέξτε τα δικαιώματα χρήσης που θέλετε. Η «ελεύθερη χρήση ή κοινή χρήση» θα είναι το αντίστοιχο της άδειας CC BY. Τώρα οι εικόνες που εμφανίζονται θα είναι μόνο αυτές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να μοιραστείτε. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε κλικ στην εικόνα για να βρείτε την αρχική πηγή, ώστε να δώσετε τη σωστή πίστωση.

Οποιαδήποτε και όλες αυτές οι πηγές μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε εικόνες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δεξιά πλευρά του νόμου. Θυμηθείτε ότι η χρήση μιας εικόνας ή ενός γραφικού κατά τρόπο συνεπή με την αδειοδότηση είναι δική σας ευθύνη. Να διαβάζετε πάντα τη λεπτή εκτύπωση!

Βάζοντας τα όλα μαζί

Μόλις βρείτε τις εικόνες και τα γραφικά σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα χρησιμοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό θα διαφέρει από έργο σε έργο, αλλά ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις εικόνες σας.

Ελέγξτε τις εικόνες σας με την Αναζήτηση εικόνων Google: αναρωτιέστε πόσο μοναδική και συναρπαστική είναι η εικόνα της επιλογής σας; Με μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων μπορείτε να ανεβάσετε μια εικόνα στο Google και να κάνετε μια αντίστροφη αναζήτηση για να βρείτε όλους τους άλλους ιστότοπους, έγγραφα και έργα όπου έχει χρησιμοποιηθεί – υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ευρετηριαστεί από την Google, φυσικά. Αυτή η έξυπνη υπηρεσία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολική χρήση εικόνων στην εργασία σας και να διατηρείτε τα πράγματα ενδιαφέροντα και πρωτότυπα.

Αποφύγετε το υπερβολικό Photoshopping: όλοι αγαπούν ένα ωραίο φίλτρο ντεγκραντέ ή διόρθωσης χρώματος, αλλά να είστε προσεκτικοί όταν βελτιστοποιείτε τις εικόνες σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε άσκοπες καλλιέργειες, κλώνους, μεγέθη ή φίλτρα, καθώς όλα αυτά μπορούν να μετατρέψουν την ιδανική εικόνα σας σε άσχημο χάος.

Μην αγνοείτε εντελώς το Photoshop: οι δωρεάν εικόνες αποθεμάτων προέρχονται συχνά από ερασιτεχνικές πηγές και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να απαιτούν λίγο μικροαλλαγές από καιρό σε καιρό. Εάν αισθάνεστε άνετα με το Photoshop, ο χρόνος για να προσαρμόσετε την έκθεση, την αντίθεση και το χρώμα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το freebie σας να μοιάζει με αυτό που τραβήχτηκε από επαγγελματία.

Κρατήστε το σχετικό: μπορεί να έχετε βρει την τέλεια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης ενός ρινοκέρου, αλλά αν δεν μιλάτε για απειλούμενα είδη ή μεγάλα θηλαστικά της αφρικανικής σαβάνας, πιθανώς δεν ανήκει στο πρόγραμμά σας. Οι εικόνες πρέπει να βελτιώσουν την εργασία σας και όχι να αποσπάσουν την προσοχή από αυτήν.

Η χρήση φωτογραφιών μετοχών είναι ένας φανταστικός τρόπος για να συμπεριλάβετε ενδιαφέρουσες εικόνες στην εργασία σας. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία αναζήτησης, δώστε προσοχή στην αδειοδότηση και αφιερώστε λίγο χρόνο για να βελτιώσετε τις δωρεάν εικόνες με εργαλεία επεξεργασίας και σύντομα θα δημιουργείτε επαγγελματικό περιεχόμενο που υπερβαίνει την βαθμολογία.

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς, σεμινάρια και γραφήματα που σχετίζονται με μαθητές και το Διαδίκτυο:

 • Οδηγός μαθητή + μαθηματικών & Πόροι: διαδικτυακοί πόροι για τη βελτίωση των μαθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών.
 • Εκπαιδευτικοί ιστότοποι για παιδιά: ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με εξαιρετικούς ιστότοπους για να βελτιώσετε την ανάγνωση, τη γραφή, την επιστήμη, την ιστορία – και τα μαθηματικά.
 • Πόροι Ιστού για Ψηφιακό Αλφαβητισμό στην Τάξη: καταπληκτικοί τρόποι εκπαίδευσης των μαθητών σχετικά με υπολογιστές και Διαδίκτυο.

26 Crazy Facts που δεν γνωρίζατε ποτέ για το Google

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στον γίγαντα της μηχανής αναζήτησης; Τότε θα πρέπει να δείτε το infographic μας, 26 Crazy Facts που δεν γνωρίζατε ποτέ για το Google.

26 Crazy Facts που δεν γνωρίζατε ποτέ για το Google
26 Crazy Facts που δεν γνωρίζατε ποτέ για το Google

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map