Μάθετε JSON: Ξεκινήστε με τη φορητή μεταφορά δεδομένων

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


JSON, συντομογραφία Ιavaμικρόκρυφή Οεκτοξεύω Ναρχικά, σχεδιάστηκε αρχικά ως τρόπος μεταφοράς αντικειμένων JavaScript μεταξύ προγράμματος περιήγησης και διακομιστή ιστού. Ωστόσο, σήμερα το όνομα είναι λίγο παραπλανητικό, δεδομένου ότι το JSON μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μορφή μεταφοράς δεδομένων με σχεδόν οποιαδήποτε δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού.

Το JSON έχει γίνει η προεπιλεγμένη επιλογή για τη μορφοποίηση δεδομένων για χρήση σε διαδραστικές εφαρμογές ιστού. Έχει πολύ ελαφριά σύνταξη και είναι πολύ εύκολο να μάθει, να διαβάσει και να γράψει.

Ιστορία του JSON

Το JSON δεν εφευρέθηκε, «ανακαλύφθηκε». Ενώ δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το JSON, ο Ντάγκλας Κρόκφορντ πιστώνεται συνήθως με την ανακάλυψη της μορφής, επειδή ήταν ο πρώτος που διαδόθηκε και διευκρίνισε τη χρήση του γύρω στο έτος 2001. Ωστόσο, σε μια παρουσίαση στο Yahoo! Οι προγραμματιστές, Crockford, αποκαλύπτουν ότι ανακάλυψε ότι η JSON ήταν σε χρήση στο Netscape ήδη από το 1996.

Πριν από την ανακάλυψή του, το JSON υπήρχε ως ένα ακούσιο υποπροϊόν των υφιστάμενων δυνατοτήτων του προγράμματος περιήγησης. Ο Crockford, συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού State Software, ανέπτυξε ένα πλαίσιο εφαρμογής web AJAX. Ωστόσο, το State Software χρειάστηκε να βρει έναν τρόπο για να ενεργοποιήσει την αμφίδρομη επικοινωνία σε διακομιστή σε πραγματικό χρόνο χωρίς να βασίζεται σε πρόσθετα Flash ή εφαρμογές Java. Αυτή η ανάγκη χρησίμευσε ως ώθηση πίσω από την ανακάλυψη του JSON.

Αρχικά, ο Κρόκφορντ σκέφτηκε το JSON ως μέρος της γλώσσας JavaScript και το ονόμασε ανάλογα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το JSON δεν αποτελείται από τίποτα περισσότερο από κόμματα, αγκύλες, τετράγωνες αγκύλες και δεδομένα, μπορεί εύκολα να αναλυθεί σε πίνακα ή αντικείμενο από οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού. Λόγω της ανεξαρτησίας της γλώσσας, η JSON καθιερώθηκε ως αυτόνομο πρότυπο ECMA το 2013 (ECMA-404) και στη συνέχεια επεκτάθηκε και αναφέρθηκε από το Internet Engineering Task Force (IETF) Request For Comment (RFC) 7159 ένα χρόνο αργότερα.

Πώς χρησιμοποιείται το JSON σήμερα

Το JSON είναι η προεπιλεγμένη επιλογή μεταφοράς δεδομένων στο Διαδίκτυο. Έχει ξεπεράσει μορφές όπως XML και CSV λόγω της απλότητας και της ανεξαρτησίας της γλώσσας. Η σύγχρονη εφαρμογή JSON εμπίπτει γενικά σε μία από τις δύο κατηγορίες:

 • Τα API υπηρεσίας Ιστού χρησιμοποιούν τη μορφή JSON για τη διάθεση δεδομένων σε εφαρμογές τρίτων.
 • Οι αλληλεπιδράσεις AJAX χρησιμοποιούν συχνά το JSON για μεταφορά δεδομένων μεταξύ διακομιστή και προγράμματος περιήγησης επισκέπτη.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο χειρισμός του JSON από την πλευρά του πελάτη με JavaScript θα είναι απαραίτητος για την απόδοση των δεδομένων. Επιπλέον, εάν τα δεδομένα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση οποιασδήποτε ενέργειας σε διακομιστή ιστού, τότε η γλώσσα προγραμματισμού από την πλευρά του διακομιστή και η βιβλιοθήκη JSON για συγκεκριμένη γλώσσα θα κάνουν τη δουλειά στον διακομιστή.

Δομές δεδομένων JSON

Τα δεδομένα JSON διαμορφώνονται σε δύο δομές δεδομένων που χρησιμοποιούνται καθολικά σε όλες τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού:

 • JSON πίνακας είναι μια λίστα τιμών.
 • JSON αντικείμενο είναι μια συλλογή ζευγών ονομασίας-τιμής.

Αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό, αλλά τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα όταν θεωρείτε ότι οι τιμές σε πίνακες και αντικείμενα μπορούν να περιέχουν αριθμούς, booleans, string, null τιμές ή ακόμη και ένθετα πίνακες και αντικείμενα. Τα ονόματα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να είναι μόνο συμβολοσειρές.

Παραδείγματα δεδομένων JSON

Οι ορισμοί είναι χρήσιμοι, αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο χρήσιμο είναι να δείτε ορισμένα δεδομένα JSON. Ας ρίξουμε μια ματιά σε έναν απλό πίνακα.

[ "το κόκκινο", "πράσινος", "μπλε", 7]

Αυτός ο πίνακας περιέχει τέσσερις τιμές: τρεις χορδές και έναν αριθμό. Ας πάρουμε τα πράγματα με ένα απλό αντικείμενο.

{
"Εκδήλωση": "ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ",
"τοποθεσία": "Tiffany’s",
"θυμάμαι": αλήθεια,
"μορφή": "ταινία",
"και τα δύο": αλήθεια,
"πράγματαInCommon": 1
}

Εντάξει, τώρα τα πράγματα γίνονται λίγο πιο ενδιαφέροντα. Σε αυτό το αντικείμενο, έχουμε έξι ζεύγη τιμών-τιμών. Κάθε όνομα είναι μια συμβολοσειρά και οι τιμές αποτελούνται από τρεις χορδές, δύο δυαδικές τιμές και έναν αριθμό.

Έχουμε χρόνο για ένα ακόμη παράδειγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα πιο περίπλοκο αντικείμενο με ένθετες συστοιχίες και αντικείμενα.

{
"contentManagementSystems" : [
{
"όνομα": "WordPress",
"persenMarketShare": 58.9
},
{
"όνομα": "Τζούμλα",
"persenMarketShare": 6.1
},
{
"όνομα": "Drupal",
"persenMarketShare": 4.9
}
]
}

Ξεκινήσαμε τα πράγματα με ένα μόνο ζεύγος ονόματος-τιμής χρησιμοποιώντας το όνομα "contentManagementSystems". Η τιμή είναι ένας κάπως περίπλοκος πίνακας (το γνωρίζουμε αυτό λόγω των αγκυλών) που περιέχει τα υπόλοιπα δεδομένα στο αντικείμενο. Ωστόσο, αντί να διατηρούνται απλές τιμές, κάθε τιμή στον πίνακα είναι ένα ένθετο ζεύγος ονομασίας-τιμής (επίσης γνωστό ως αντικείμενο και αναγνωρίζεται ως τέτοιο από τα σγουρά τιράντες).

Με άλλα λόγια, αυτό είναι ένα αντικείμενο JSON που περιέχει έναν πίνακα αντικειμένων. Το έπιασα? Καλός.

Πόροι

Τώρα ξέρετε τι είναι το JSON, αλλά ίσως θέλετε να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε πραγματικά το JSON. Αν ναι, είστε τυχεροί. Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους πόρους JSON που προσφέρει ο ιστός:

 • Η τεκμηρίωση του Mozilla Developer Network JSON είναι μια πλήρης επισκόπηση της σύνταξης JSON και της αλληλεπίδρασης JSON από την πλευρά του πελάτη.
 • Το W3Schools προσφέρει μια βασική εισαγωγή JSON που δείχνει τη σύνταξη JSON και συγκρίνει το XML με το JSON.
 • Τι είναι το JSON: The 3 Minute JSON Tutorial, by the Secret Geek (AKA, ο όχι-τόσο μυστικός Leon Bambrick), είναι ένα σύντομο μάθημα συντριβής στη σύνταξη JSON, τη χρήση και την ομοιότητά του με το XML.
 • Το JSON.org είναι ο επίσημος ιστότοπος του JSON που περιλαμβάνει μια εκτενή λίστα εφαρμογών JSON που οργανώνονται με γλώσσα προγραμματισμού.

JSON και η αγαπημένη σας γλώσσα

Όπως έχουμε αναφέρει περισσότερες από μία φορές, τα δεδομένα JSON μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σχεδόν οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού. Εντοπίσαμε μερικά σεμινάρια που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το JSON για ανάπτυξη ιστού με Java, PHP ή το .NET framework.

 • Μάθετε να χρησιμοποιείτε το JSON με Java διαβάζοντας το Java API για JSON Processing: Εισαγωγή στο JSON από το Oracle Technology Network.
 • Το Java JSON Tutorial από το Jenkov.com καλύπτει τρεις δημοφιλείς αναλυτές Java JSON και συνδέσμους προς ένα άλλο σεμινάριο από τον ίδιο συγγραφέα που θα σας διδάξει πώς να φτιάξετε το δικό σας JSON parser.
 • Χρησιμοποιήστε το JSON με PHP ανατρέχοντας στην ενότητα JSON του Εγχειριδίου PHP. Από την PHP 5.2, το JSON έχει ενσωματωθεί στον πυρήνα της PHP. Ως αποτέλεσμα, η χρήση του JSON με εφαρμογή PHP είναι τόσο απλή όσο η εξοικείωση με τις διάφορες λειτουργίες JSON που είναι ενσωματωμένες στη γλώσσα.
 • Αν θέλετε να μάθετε τη χρήση του JSON στο PHP ρίξτε μια ματιά στο χειρισμό του JSON Like Boss στο PHP: ένα σε βάθος σεμινάριο που αντιμετωπίζει προηγμένες τεχνικές.
 • Εφαρμόστε το JSON στο πλαίσιο .NET, ανατρέχοντας σε μια Εισαγωγή στη Σημείωση αντικειμένου JavaScript (JSON) στο JavaScript και στο .NET από το Microsoft Developer Network.

Βιβλία

Εάν προτιμάτε την εκπαίδευσή σας από έντυπη και δεσμευμένη μορφή, εδώ είναι τρία από τα καλύτερα κείμενα JSON που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα:

 • Εισαγωγή στη σημείωση αντικειμένων JavaScript: Ένας οδηγός To-the-Point για το JSON (2015) από τον Lindsay Bassett είναι ένας συνοπτικός οδηγός για την εφαρμογή JSON που καλύπτει API Ιστού, βιβλιοθήκες γλωσσών από διακομιστή και χειρισμό JSON από την πλευρά του πελάτη.
 • Το JSON at Work (2016) από τον Tom Marrs θα σας δείξει πώς να εργαστείτε με το JSON χρησιμοποιώντας JavaScript, jQuery, HTML5, Ruby και Java.
 • Ξεκινώντας το JSON (2015) από τον Ben Smith λέει ότι καλύπτει το «ξεκίνημα» JSON, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό το κείμενο καλύπτει πολύ περισσότερα από τα βασικά.

Περίληψη

Το JSON είναι μια περιεκτική, ανεξάρτητη από τη γλώσσα μορφή για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ διακομιστών ιστού και προγραμμάτων περιήγησης. Είναι η μορφή μεταφοράς δεδομένων της επιλογής σας για σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές Ιστού και API υπηρεσιών Ιστού. Ευτυχώς, το JSON είναι επίσης εύκολο να ξεκινήσετε και σχεδόν σίγουρα θα λειτουργεί καλά στο αγαπημένο σας περιβάλλον ανάπτυξης ιστού.

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς, σεμινάρια και γραφήματα που σχετίζονται με την κωδικοποίηση και την ανάπτυξη ιστότοπων:

 • Πόροι XML: κάποτε θεωρήθηκε ότι αντικαθιστά το HTML, εξακολουθεί να είναι μια πολύ δημοφιλής γλώσσα αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.
 • Εισαγωγή και πόροι PHP: η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού από τον διακομιστή στον κόσμο – και για κάποιο λόγο.
 • Πόροι ASP.NET: αυτός ο οδηγός θα σας οδηγήσει στο πλαίσιο .NET της Microsoft για τη δημιουργία ιστοσελίδων.

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Μπερδεμένοι με ποια γλώσσα προγραμματισμού πρέπει να μάθετε να κωδικοποιείτε; Ρίξτε μια ματιά στο infographic μας, τι κώδικα πρέπει να μάθετε; Δεν συζητά μόνο διαφορετικές πτυχές των γλωσσών, αλλά απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις όπως, “Πόσα χρήματα θα κάνω προγραμματισμό Java για τα προς το ζην;”

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε;
Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map