JavaScript: Πώς να ξεκινήσετε την ανάπτυξη διαδραστικών ιστότοπων

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Το JavaScript είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού στον κόσμο. Μαζί με HTML και CSS, η JavaScript είναι μία από τις τρεις θεμελιώδεις τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται σχεδόν όλοι οι ιστότοποι.

Ενώ το HTML είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να εκχωρήσει νόημα σε κάθε κομμάτι περιεχομένου σε έναν ιστότοπο και το CSS είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη μορφοποίηση του στυλ και της διάταξης των στοιχείων HTML, το JavaScript προσθέτει συμπεριφορά σε μια ιστοσελίδα.

Εισαγωγή στη JavaScript

Contents

Τι είναι το JavaScript?

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με το όνομα: Η JavaScript δεν έχει καμία σχέση με την Java. Τώρα που γνωρίζουμε τι δεν είναι το JavaScript, μπορούμε να μιλήσουμε για το τι είναι το JavaScript.

Εάν το μόνο που θέλετε να κάνετε με τον ιστότοπό σας είναι να εμφανίσετε κάποιο βασικό κείμενο και εικόνες, τότε τα HTML και CSS είναι αρκετά για να κάνουν τη δουλειά.

Ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε περισσότερα – όπως δυναμική αλλαγή στυλ, κινούμενα μενού, δημιουργία λειτουργικών κουμπιών, επικύρωση δεδομένων που έχουν εισαχθεί σε μια φόρμα και πολλά άλλα – θα χρειαστείτε άλλο εργαλείο.

Το JavaScript είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τον χειρισμό αυτών των κοινών εργασιών συμπεριφοράς ιστότοπου.

Ξεκινώντας με JavaScript

Εάν είστε έτοιμοι να βρώσετε τα χέρια σας και να ξεκινήσετε την εκμάθηση JavaScript, υπάρχουν δύο τύποι πόρων για να δείτε.

Εάν προτιμάτε να μάθετε-κάνοντας, εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε ένα διαδραστικό μάθημα ή δύο, όπου θα μάθετε JavaScript καθώς σας ζητείται να δημιουργήσετε απλά σενάρια σε ένα διαδραστικό μάθημα που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης.

Όταν είστε έτοιμοι να καταδυθείτε βαθύτερα και να γίνετε πραγματικός προγραμματιστής JavaScript, τα διαδικτυακά βιβλία και τα σεμινάρια μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί.

Εάν είστε πλήρης αρχάριος, θα κάνετε καλύτερα να ξεκινήσετε με μερικά από τα δωρεάν διαδραστικά μαθήματα. Μόλις αποκτήσετε μια βασική αντίληψη για το πώς λειτουργεί το JavaScript, μεταβείτε σε μερικά από τα πιο μεγάλα βιβλία και σεμινάρια που θα σας βοηθήσουν να ανεβείτε από την αρχική κατάσταση σε έναν αρμόδιο προγραμματιστή.

Δωρεάν διαδραστικά μαθήματα

Codecademy είναι ο κορυφαίος πάροχος δωρεάν εκπαίδευσης προγραμματισμού. Προσφέρουν ένα κομμάτι JavaScript που μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε το JavaScript.

Σχολή κώδικα είναι ένας πάροχος εκπαίδευσης premium (επί πληρωμή).

Ωστόσο, το γρήγορο εισαγωγικό τους μάθημα JavaScript είναι δωρεάν και θα σας δώσει μια 10λεπτη επισκόπηση της JavaScript που θα οδηγήσει την εκπαίδευσή σας στη σωστή κατεύθυνση. Εάν είστε απόλυτος αρχάριος, θα καλύψετε πολύ έδαφος σε λίγα λεπτά σε αυτό το μάθημα.

ο Ίδρυμα jQuery, σε συνεργασία με το Code School, έχει συγκεντρώσει ένα εισαγωγικό διαδραστικό μάθημα jQuery.

Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου και εμάς, προτείνουν να μάθετε κάποια JavaScript πριν μπείτε στο jQuery. Έτσι, αφού ολοκληρώσετε το κομμάτι JavaScript στο Codecademy, δοκιμάστε αυτό το μάθημα και θα αποκτήσετε μια αίσθηση του τι μπορεί να γίνει με το jQuery.

Online βιβλία και σεμινάρια

JavaScript για γάτες είναι ένα δωρεάν σεμινάριο που μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο και προορίζεται για να ξεκινήσετε ως αρχικό προγραμματιστή JavaScript.

Γράφτηκε για γάτες, αλλά και κατάλληλο για τους ανθρώπινους συντρόφους του, αυτό το σεμινάριο δεν θα σας μετατρέψει σε έναν πλήρη προγραμματιστή, αλλά καλύπτει τα βασικά και θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια σταθερή βάση για να βασιστείτε.

Έξυπνη JavaScript από τη Marijn Haverbeke μπορεί να διαβαστεί δωρεάν online ή μπορείτε να πάρετε ένα ντεμοντέ χαρτόδετο αντίγραφο.

Αναπτύχθηκε με υποστήριξη από web-heavyweights όπως το Mozilla και το Hack Reactor, το Eloquent JavaScript είναι σεβαστό από έμπειρους προγραμματιστές.

ο Δίκτυο προγραμματιστών Mozilla (MDN) προσφέρει ολοκληρωμένους οδηγούς για βασικές τεχνολογίες ιστού, συμπεριλαμβανομένης της JavaScript.

Το περιεχόμενο που παρέχεται από το MDN είναι εξαιρετικά λεπτομερές και θεωρείται επαρκές για να αποκτήσει έναν πειθαρχημένο μαθητή από την αρχική κατάσταση έως τον ικανό προγραμματιστή front-end.

ο Δεν ξέρετε JS βιβλία σειρά, από Kyle Simpson, είναι μια σειρά βαθιάς κατάδυσης που στοχεύει να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την κυριότητα του κάθε καλυπτόμενου θέματος.

Αυτή δεν είναι μια σειρά “σηκωθείτε και τρέχετε”. Πρέπει να είστε ήδη σχετικά ικανοί πριν ξεκινήσετε. Εάν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε πέρα ​​από τη βασική χρήση JavaScript και να γίνετε ένας πραγματικά ικανός προγραμματιστής JavaScript, με αυτήν τη σειρά βιβλίων θα καταδυθείτε ακριβώς στο βάθος.

Βιβλιοθήκες και πλαίσια JavaScript

Βιβλιοθήκες και πλαίσια JavaScript

Όταν αρχίσετε να μαθαίνετε το JavaScript θα θελήσετε να το μάθετε και να το χρησιμοποιήσετε στη μητρική του μορφή. Ωστόσο, θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι πολλά από τα πράγματα που πραγματοποιούνται συνήθως με JavaScript απαιτούν πολλή κωδικοποίηση.

Εδώ μπαίνουν βιβλιοθήκες και πλαίσια JavaScript: μειώνουν την ποσότητα του κώδικα που απαιτείται για την εκτέλεση κοινών εργασιών.

Ενώ σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το JavaScript σε εγγενή μορφή του και θα πρέπει να αναπτύξετε μια σταθερή κατανόηση της καθαρής JavaScript πριν προχωρήσετε, μπορείτε να αξιοποιήσετε πολύ το JavaScript με πολύ λιγότερες πατήσεις πλήκτρων εάν μάθετε να χρησιμοποιείτε μερικές από τις πολλές βιβλιοθήκες και πλαίσια.

Σύμφωνα με το W3Techs, το jQuery, το Bootstrap και το Modernizr, είναι οι πιο δημοφιλείς βιβλιοθήκες και πλαίσια JavaScript.

jQuery είναι η πιο δημοφιλής βιβλιοθήκη JavaScript σε μεγάλο βαθμό και έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθά να γράφετε λιγότερο κώδικα.

Είναι επίσης μια από τις ευκολότερες βιβλιοθήκες JavaScript για να ξεκινήσετε, καθώς χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον την ίδια σύνταξη με την καθαρή JavaScript. Βασικά, εάν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια εργασία με JavaScript, μπορείτε να ολοκληρώσετε την ίδια εργασία με πολύ λιγότερο κώδικα, μαθαίνοντας jQuery.

Μπότα είναι πολύ περισσότερο από μια βιβλιοθήκη JavaScript. Είναι ένα πλήρες πλαίσιο ή μια σειρά εργαλείων για την ανάπτυξη ιστοσελίδων που ανταποκρίνονται.

Η δημιουργία ενός front-end ιστότοπου με Bootstrap θα παράγει συμπαγή κώδικα HTML, CSS και JavaScript. Το Bootstrap παρέχει όλα όσα χρειάζεστε για να αναπτύξετε τη διεπαφή οποιουδήποτε τύπου ιστότοπου.

Μοντερνέζρ είναι ένα μικρό κομμάτι κώδικα JavaScript που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των διαθέσιμων δυνατοτήτων στο πρόγραμμα περιήγησης του επισκέπτη ενός ιστότοπου και για την προσαρμογή του περιεχομένου και του στυλ που παρέχεται με βάση τις λειτουργίες που εντοπίστηκαν.

Σε αντίθεση με το jQuery και το Bootstrap, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη σχεδόν οτιδήποτε, το Modernizr είναι ένα εξειδικευμένο σενάριο που χρησιμοποιείται για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: για να προσαρμόσει την εμπειρία των επισκεπτών ενός ιστότοπου βάσει των λειτουργιών που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα περιήγησης του επισκέπτη.

Ορισμένα πρόσθετα πλαίσια JavaScript που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των πιο προηγμένων εφαρμογών ιστού σήμερα είναι τα Angular.js, Backbone.js, Ember και React.

Αν θέλετε να μεταφέρετε τη JavaScript σας από απλό χειρισμό front-end έως πλήρη ανάπτυξη προσαρμοσμένης εφαρμογής, λίγος χρόνος που αφιερώνεται στην έρευνα αυτών των πλαισίων θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το καλύτερο πλαίσιο για το έργο σας και να ανοίξετε τα μάτια σας στη δύναμη που προσφέρουν.

Μοντερνέζρ

Το Modernizr είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript που ανιχνεύει εάν το πρόγραμμα περιήγησης είναι συμβατό με HTML5 και CSS3. Αυτό του επιτρέπει να κάνει ακριβώς τα πράγματα που μπορεί να κάνει το πρόγραμμα περιήγησης. Δεν προσθέτει λειτουργικότητα στον κώδικά σας, αλλά διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα περιήγησης αποστέλλεται μόνο εντολές τις οποίες μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμα περιήγησης.

Υπάρχουν πολλά μαθήματα και βιβλία που μπορείτε να βρείτε αν αυτό είναι κάτι που πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιεί.

Εκπαιδευτικά μαθήματα Modernizr

Δεν υπάρχουν πολλά βιβλία για το Modernizr, επειδή είναι μάλλον εξειδικευμένο. Και αυτά που είναι γύρω δεν έχουν ελεγχθεί καλά. Καλύτερα να κολλήσετε με διαδικτυακά μαθήματα:

 • Modernizr: αυτός είναι ο επίσημος ιστότοπος για το Modernizr και περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

 • Ξεκινώντας με το Modernizr: αυτή είναι μια σύντομη εισαγωγή, αλλά θα σας προετοιμάσει. Και αν οι ανάγκες σας δεν είναι πολύ μεγάλες, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε ποτέ.

 • Ένας οδηγός για αρχάριους / σχεδιαστές για τη χρήση του Modernizr για την επίλυση των προκλήσεων μεταξύ προγραμμάτων περιήγησης: ένα ωραίο, βασικό σεμινάριο που θα πρέπει να σας κάνει να ξεκινήσετε σε λίγο χρόνο.

jQuery

Έχουμε ήδη αναφέρει το jQuery. Και μόλις αποκτήσετε το JavaScript, πιθανότατα θα θελήσετε να εξετάσετε το jQuery, πράγμα που καθιστά τον προγραμματισμό JavaScript πιο εύκολο.

Έχουμε ένα ολόκληρο άρθρο σε αυτό, Μάθετε και Μάστερ jQuery, το οποίο όχι μόνο θα σας ξεκινήσει με το jQuerry, αλλά περιλαμβάνει ένα σεμινάριο για τη χρήση του jQuery για σχεδιαστές.

Backbone.js

Το Backbone.js είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript που δημιουργήθηκε από τον Jeremy Ashkenas, ο οποίος επίσης συν-δημιούργησε το CoffeeScript, το LiveScript και το Underscore.js.

Το έργο φιλοξενείται στο GitHub και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη καθοδηγείται από την Ashkenas με μια κοινότητα συνεργατών ανοιχτού κώδικα.

Το Backbone.js προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εφαρμογών ιστού JavaScript μιας σελίδας. Η βιβλιοθήκη φέρνει δομή στην ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών ενθαρρύνοντας τον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ της λογικής των εφαρμογών και της παρουσίασης του περιεχομένου της εφαρμογής.

Βασικά στοιχεία του Backbone.js

Το Backbone.js είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript από πελάτη. Οι εξαρτήσεις του περιλαμβάνουν τις βιβλιοθήκες Underscore.js και jQuery, οι οποίες πρέπει να φορτωθούν από το πρόγραμμα περιήγησης πριν από τη φόρτωση του Backbone.js.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει διεπαφή RESTful JSON, που σημαίνει ότι μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει δεδομένα από και προς έναν διακομιστή ιστού χρησιμοποιώντας τη ελαφριά μορφή δεδομένων JSON.

Η βιβλιοθήκη έχει σχεδιαστεί με την αρχιτεκτονική προγραμματισμού Model-View-Presenter (MVP), ένα δημοφιλές σχέδιο σχεδιασμού λογισμικού για διεπαφές χρήστη. Ωστόσο, στο οικοσύστημα Backbone.js, χρησιμοποιείται η ορολογία “μοντέλα, προβολές και συλλογές”.

Μοντέλα, προβολές και συλλογές

Η φιλοσοφία πίσω από το Backbone.js είναι ότι η λογική της εφαρμογής και η παρουσίαση των δεδομένων της εφαρμογής πρέπει να διαχωρίζονται. Αυτός ο διαχωρισμός διατηρείται με τον τρόπο δημιουργίας και χειρισμού μοντέλων και προβολών.

Στο Backbone.js, ένα μοντέλο αντιπροσωπεύει έναν μόνο πίνακα δεδομένων μαζί με τις λειτουργίες και τη λογική που απαιτούνται για τον χειρισμό των δεδομένων.

Τα δεδομένα παρουσιάζονται χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες προβολές, οι οποίες είναι απλώς τμήματα μιας διεπαφής χρήστη εφαρμογής ιστού που μεταφράζουν τα δεδομένα στο μοντέλο και προσαρμόζουν την ιστοσελίδα DOM ώστε να ταιριάζει.

Οι προβολές ακούνε επίσης την είσοδο του χρήστη και στέλνουν αυτήν την είσοδο στο κατάλληλο μοντέλο για να ενημερώσουν τα δεδομένα που διατηρούνται στο μοντέλο.

Το Backbone.js περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο JSON API. Όταν ένα μοντέλο αλλάξει, η αλλαγή μπορεί να κοινοποιηθεί πίσω σε μια βάση δεδομένων διακομιστή ιστού μέσω του JSON API.

Δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι γλώσσες προγραμματισμού από την πλευρά του διακομιστή μπορούν να εξοπλιστούν για την αποστολή και λήψη δεδομένων JSON, ουσιαστικά οποιαδήποτε γλώσσα ή εφαρμογή από την πλευρά του διακομιστή με JSON API μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση δεδομένων από και προς μια εφαρμογή ιστού Backbone.js και να ενημερώσει τη βάση δεδομένων της εφαρμογής αναλόγως.

Τα σχετικά μοντέλα μπορούν να οργανωθούν και να διαχειριστούν ομαδοποιώντας τα σε συλλογές, οι οποίες προσφέρουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής ενός ενιαίου σημείου ακρόασης, όπου πολλές προβολές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρείται συνεχώς ενημερωμένη μία ή περισσότερες προβολές.

Τι είναι καλό για το Backbone.js?

Ενώ το Backbone.js δεν είναι τόσο πανταχού παρόν όσο οι πιο δημοφιλείς βιβλιοθήκες JavaScript όπως το jQuery και το Modernizr, η βιβλιοθήκη συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων δεκαπέντε περίπου όλων των τεχνολογιών JavaScript από την πλευρά του πελάτη.

Επιπλέον, τα έργα Backbone.js μπορεί να μην είναι τόσο πολυάριθμα, αλλά έργα που χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη τείνουν να είναι εφαρμογές διαδικτύου υψηλότερης κυκλοφορίας, μερικές από τις οποίες απολαμβάνουν υψηλό βαθμό αναγνώρισης ονόματος.

Για παράδειγμα, ο ιστότοπος Backbone.js παρέχει μια λίστα γνωστών έργων που έχουν δημιουργηθεί με το Backbone.js, η οποία περιλαμβάνει έναν πραγματικό ποιος είναι γνωστός από τις γνωστές νεοσύστατες επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο και έχει καθιερώσει ψηφιακούς τιτάνες όπως:

 • Χούλου

 • Χαλαζίας

 • Φωνή

 • WordPress.com

 • Disqus

 • Ακαδημία Χαν

 • Walmart Mobile

 • Κατασκήνωση βάσης

 • Airbnb

 • Πανδώρα

 • Σχολή κώδικα

 • Τρέλλο

 • Ταινία

 • Και πολλά άλλα.

Αυτό που ξεχωρίζει το Backbone.js από πολλά άλλα δημοφιλή πλαίσια JavaScript – αξιοσημείωτο, AngularJS – είναι η σχετική ελευθερία που προσφέρει στους προγραμματιστές.

Ενώ άλλα κορυφαία πλαίσια μπορεί να περιλαμβάνουν ενσωματωμένες προεπιλεγμένες λειτουργίες που είναι πολύ χρήσιμη (πάρτε για αμφίδρομη δέσμευση δεδομένων για παράδειγμα), το Backbone.js δεν το κάνει. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το Backbone.js αναφέρεται ως βιβλιοθήκη και όχι ως πλαίσιο.

Αντίθετα, παρέχει στους προγραμματιστές πλήρη ελευθερία να δημιουργούν μια εφαρμογή ιστού που να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις τους και όχι να αναγκάζει τον προγραμματιστή να αποδεχτεί μια ποικιλία προ-ληφθέντων αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θεμελιώδεις βάσεις κατά τη δημιουργία μιας εφαρμογής ιστού με το Backbone.js παρά με ένα πλαίσιο όπως το AngularJS που περιλαμβάνει μια θεμελιώδη θεμελιώδη προ-κατασκευή.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Αν θέλετε να μάθετε το Backbone.js, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε γνώση του JavaScript και του jQuery.

Δεδομένου ότι το Backbone.js είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript που έχει δημιουργηθεί για να λειτουργεί παράλληλα με το jQuery, η εξάσκηση αυτών των δύο γλωσσών προγραμματισμού πριν από την αντιμετώπιση του Backbone.js θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και απογοήτευση.

 • Εισαγωγή στη JavaScript

 • Μάθετε και μάστερ jQuery

 • JavaScript και jQuery για σχεδιαστές.

Επιπλέον, θα θελήσετε να φτάσετε στην ταχύτητα με το Underscore.js ή τη βιβλιοθήκη απογόνων, Lodash.

Το Backbone.js απαιτεί τη φόρτωση μίας από αυτές τις δύο βιβλιοθήκες πριν από τη φόρτωση του Backbone.js, οπότε η εξοικείωση με το ένα ή το άλλο θα είναι χρήσιμη.

Διαδικτυακά μαθήματα

Αν θέλετε να ξεκινήσετε και να τρέχετε με το Backbone.js το συντομότερο δυνατό, τότε το να αντιμετωπίσετε μερικά από τα παρακάτω μαθήματα είναι το καλύτερο στοίχημά σας.

Τα ταξινομήσαμε με σειρά πολυπλοκότητας. Έτσι, εάν είστε αρχάριος, ξεκινήστε με έναν από τους πρώτους πόρους που αναφέρονται, καθώς οι τελευταίοι πόροι προϋποθέτουν αρκετές προηγούμενες γνώσεις.

 • Backbone.js Ξεκινώντας

 • Backbone.js για απόλυτους αρχάριους από τον Adrian Mejia

 • Backbone, The Primer

 • Δημιουργία εφαρμογής μίας σελίδας με Backbone.js, Underscore.js και jQuery από τον Henrik Joreteg

 • Εκμάθηση του Backbone Contact Manager

 • Παράδειγμα εφαρμογής Backbone Mobile.

Το αποθετήριο Backbone.js GitHub περιλαμβάνει επίσης μια εκτενή λίστα με πρόσθετα σεμινάρια, δημοσιεύσεις ιστολογίου και παραδείγματα εφαρμογών ιστού Backbone.js.

Βιβλία

Εάν θέλετε πραγματικά να μάθετε το Backbone.js, ή εάν προτιμάτε την εκπαίδευση σας να είναι τυπωμένη και δεσμευμένη, σκεφτείτε τα ακόλουθα θετικά κείμενα.

 • Mastering Backbone.js (2016) από τον Abiee Echamea

 • Πλήρης στοίβα JavaScript: Μάθετε Backbone.js, Node.js και MongoDB (2015) από τον Azat Mardan

 • Backbone.js Μοτίβα και βέλτιστες πρακτικές (2014) από τον Swarnendu De

 • Backbone.js Blueprints (2014) του Andrew Burgess.

Τελικές σκέψεις στο Backbone.js

Το Backbone.js είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript σχεδιασμένη για την ανάπτυξη εφαρμογών ιστού μιας σελίδας.

Η βιβλιοθήκη είναι αξιοσημείωτη με τον τρόπο που προσφέρει πλήρη διαχωρισμό μεταξύ των δεδομένων εφαρμογής και των προβολών που εμφανίζουν αυτά τα δεδομένα στους χρήστες εφαρμογών, καθώς και τη σχετική ελευθερία – και τις αντίστοιχες ευθύνες – που παρέχει στους προγραμματιστές JavaScript.

Λειτουργική JavaScript

Λειτουργική JavaScript

Όταν οι προγραμματιστές μιλούν για λειτουργικό προγραμματισμό, γενικά μιλούν για δύο διαφορετικά αλλά σχετικά πράγματα:

 • Ένα στυλ προγραμματισμού που δίνει έμφαση στην εκούσια αποφυγή παρενεργειών καθώς και κρυφές εισόδους και εξόδους.

 • Ένα σύνολο συναρτήσεων προγραμματισμού – όπως κάρυ, χάρτης και φίλτρο – που προέρχονται από το lamba calculus.

Αυτές οι έννοιες σχετίζονται επειδή οι τύποι συναρτήσεων που σχετίζονται με τον λειτουργικό προγραμματισμό επιτρέπουν μεγαλύτερο βαθμό αφαίρεσης κώδικα εκτελώντας ισχυρούς και σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς..

Τι κάνει το λειτουργικό προγραμματισμό λειτουργικό?

Κάθε λειτουργία λαμβάνει μία ή περισσότερες εισόδους και παράγει μία ή περισσότερες εξόδους. Πάρτε αυτήν την απλή λειτουργία για παράδειγμα:

παράδειγμα λειτουργίας (α) {
var αποτέλεσμα = a + 1;
αποτέλεσμα επιστροφής;
}

Αυτή η απλή συνάρτηση λαμβάνει μία μόνο είσοδο, a, προσθέτει μία σε αυτήν την τιμή και, στη συνέχεια, αποθηκεύει το αποτέλεσμα σε μια μεταβλητή που ονομάζεται αποτέλεσμα. Σε αυτήν την περίπτωση, το a είναι η είσοδος και το αποτέλεσμα είναι η έξοδος.

Αρκετά απλό, σωστά?

Ωστόσο, τι γίνεται με αυτήν την ελαφρώς πιο περίπλοκη λειτουργία; Ποιες είναι οι είσοδοι και τα αποτελέσματά του?

παράδειγμα λειτουργίας (α) {
var αποτέλεσμα = doSomething (a) + 1;
αποτέλεσμα επιστροφής;
}

Λοιπόν, τώρα ξαφνικά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Έχουμε μια συνάρτηση, doSomething (), τοποθετημένη μέσα στη λειτουργία μας και ενεργώντας στη μεταβλητή μας. Εάν επρόκειτο να αλλάξετε το doSomething () θα αλλάζατε απαραίτητα και το αποτέλεσμα του παραδείγματος ().

Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε αυτό που ονομάζεται κρυφή είσοδος. Ό, τι είναι αυτό που κάνει το doSomething () στην είσοδο στο παράδειγμά μας (), δεν υπάρχει τρόπος να πούμε κοιτάζοντας τη λειτουργία μας ακριβώς τι θα κάνει.

Επιπλέον, θα λέγαμε ότι η συνάρτηση doSomething () έχει παρενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι όταν αλλάζει το doSomething () επηρεάζει άλλες λειτουργίες. Όλο το εύρος της συνάρτησης δεν περιλαμβάνεται στη συνάρτηση.

Ο λειτουργικός προγραμματισμός είναι ένα στυλ προγραμματισμού που προσπαθεί να εξαλείψει όλες τις παρενέργειες καθώς και τις κρυφές εισόδους και εξόδους γράφοντας συναρτήσεις που δηλώνουν ρητά όλες τις εισόδους και τις εξόδους τους.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε ξανά τη συνάρτηση με το λειτουργικό στυλ διατηρώντας τις λειτουργίες ξεχωριστές και δηλώνοντας το doSomething (a) ως είσοδο στο παράδειγμα (a), όπως αυτό:

συνάρτηση doSomething (a) {
var b = a + 1;
επιστροφή β;
}
παράδειγμα λειτουργίας (γ) {
var αποτέλεσμα = c + 1;
αποτέλεσμα επιστροφής;
}
var c = παράδειγμα (doSomething (1));

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται πιο περίπλοκο με την πρώτη ματιά, μπορείτε εύκολα να δείτε τη γραμμή δηλώνοντας var και να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο λειτουργίες που εμπλέκονται στη δημιουργία της εξόδου, ενώ το προηγούμενο παράδειγμα κάλυψε αυτές τις πληροφορίες.

Εάν εξακολουθείτε να είστε λίγο μπερδεμένοι σχετικά με το τι είναι ο λειτουργικός προγραμματισμός, τι είναι ο λειτουργικός προγραμματισμός; από τον Kris Jenkins είναι μια εξαιρετική τεχνική εισαγωγή σε αυτό το θέμα που ισχύει για οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού.

Λειτουργικός προγραμματισμός με JavaScript

Είναι το JavaScript μια λειτουργική γλώσσα προγραμματισμού; Λοιπόν, η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από το τι εννοείτε με τη λειτουργική γλώσσα προγραμματισμού.

Μπορείτε να γράψετε κώδικα χρησιμοποιώντας ένα λειτουργικό στυλ προγραμματισμού με JavaScript. Ωστόσο, η απλή JavaScript βανίλιας δεν περιλαμβάνει το είδος των ισχυρών μαθηματικών συναρτήσεων που αναζητούν οι περισσότεροι προγραμματιστές όταν μιλούν για λειτουργικό προγραμματισμό.

Η λύση, φυσικά, είναι να δημιουργήσετε ή να συμπεριλάβετε μια βιβλιοθήκη JavaScript λειτουργικών λειτουργιών προγραμματισμού. Κάντε το και η JavaScript γίνεται μια εξαιρετική γλώσσα για τη σύνταξη λειτουργικού κώδικα.

Εάν ασχολείστε κυρίως με την εκμάθηση του λειτουργικού στυλ προγραμματισμού και λιγότερο με πολύπλοκες μαθηματικές συναρτήσεις, τότε οι παρακάτω πόροι θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το λειτουργικό στυλ προγραμματισμού και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε JavaScript:

 • Εισαγωγή στη λειτουργική JavaScript από τον M David Green στο SitePoint που συγκρίνει εν συντομία επιτακτικό, αντικειμενοστρεφή και λειτουργικό προγραμματισμό σε JavaScript.

 • Μια ευγενής εισαγωγή στη λειτουργική JavaScript: μια σειρά τεσσάρων μερών από τον James Sinclair.

 • Λειτουργικός προγραμματισμός: κεφάλαιο 6 του Eloquent JavaScript.

Λειτουργική JavaScript

Ενώ το JavaScript μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προγραμματισμό σε λειτουργικό στυλ, όπως αναφέραμε, δεν διαθέτει βιβλιοθήκη με το είδος των λειτουργιών που αναζητούν πολλοί λειτουργικοί προγραμματιστές..

Το 2007, ο Oliver Steele κυκλοφόρησε το Functional – μια βιβλιοθήκη JavaScript που παρουσιάζει το είδος των μαθηματικών τύπων και λειτουργιών που χρησιμοποιούν συχνά οι λειτουργικοί προγραμματιστές.

Αντί να επιβάλλει περιορισμούς στους προγραμματιστές που τους αναγκάζουν να γράψουν λειτουργικό κώδικα, το Functional είναι βασικά ένα σύνολο τύπων λογισμικού λάμδα που μετατρέπονται σε λειτουργίες JavaScript.

 • Οι λειτουργίες υψηλής τάξης που περιλαμβάνονται στο Functional περιλαμβάνουν χάρτη, μείωση και φίλτρο.

 • Οι μέθοδοι σε επίπεδο λειτουργιών περιλαμβάνουν κάρυ, μερική, σύνθεση, φύλαξη και έως.

 • Επιπλέον, το Functional περιλαμβάνει υποστήριξη για εκφράσεις λάμδα.

Το Functional φιλοξενείται στο GitHub και είναι εντελώς δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, δεν έχει δει μια σημαντική ενημέρωση από το 2007. Με άλλα λόγια, μπορείτε να περιμένετε κάποιες ανωμαλίες στο δρόμο, αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε την παλιά βιβλιοθήκη.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Functional JavasScript, ελέγξτε τους παρακάτω πόρους:

 • Λειτουργική βιβλιοθήκη JavaScript: στο GitHub.

 • Λειτουργική JavaScript: από τον Oliver Steele. Δείτε επίσης αυτά τα αρχεία:

  • Λειτουργική JavaScript: η ανακοίνωση

  • Λειτουργική JavaScript 1.02: μια ενημέρωση στη βιβλιοθήκη.

Λειτουργική JS

Εάν η ιδέα να χρησιμοποιήσετε μια βιβλιοθήκη JavaScript γύρω στο 2007 σας κάνει λίγο νευρικό – όπως θα έπρεπε – γιατί να μην δημιουργήσετε μια πιο σύγχρονη εναλλακτική λύση?

Το Functional JS από τον Lee Crossly κυκλοφόρησε στα τέλη του 2013. Είναι παρόμοιο με το Functional του Oliver Steele στο ότι είναι βασικά μια συλλογή λειτουργιών λογισμού και όχι περιορισμών για την επιβολή ενός λειτουργικού στυλ προγραμματισμού. Ωστόσο, περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα λειτουργιών, όπως curry, arity, lambda, map, μείωση, select, partition, group και πολλά άλλα.

Το Functional JS φιλοξενείται στο GitHub και ο επίσημος ιστότοπος του έργου προσφέρει εξαιρετική και διεξοδική τεκμηρίωση της βιβλιοθήκης. Ωστόσο, θα πρέπει να προειδοποιήσετε ότι το έγγραφο είναι γραμμένο σε στυλ που προϋποθέτει ότι διαβάζεται από έμπειρους προγραμματιστές.

Τελικές σκέψεις για λειτουργική JavaScript

Ο λειτουργικός προγραμματισμός είναι ένα στυλ προγραμματισμού που αναπτύχθηκε για την υποστήριξη του λογισμικού λάμδα που ενθαρρύνει τη ρητή δήλωση όλων των εισόδων και εξόδων και την αποφυγή παρενεργειών. Ένα λειτουργικό στυλ προγραμματισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την κωδικοποίηση με JavaScript.

Ωστόσο, η τυπική JavaScript δεν περιλαμβάνει το είδος των ισχυρών μαθηματικών συναρτήσεων που αναζητούν πολλοί λειτουργικοί προγραμματιστές. Το JavaScript μπορεί να βελτιωθεί ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε ένα λειτουργικό στυλ προγραμματισμού χρησιμοποιώντας δωρεάν βιβλιοθήκες JavaScript όπως το Functional by Oliver Steele και το Functional JS από τον Lee Crossley.

Στυλ JavaScript

Στυλ JavaScript

Το JavaScript είναι μια πολύ συγχωρετική γλώσσα προγραμματισμού. Ως αποτέλεσμα, το ίδιο κομμάτι κώδικα που γράφτηκε από δύο διαφορετικούς προγραμματιστές JavaScript συχνά θα φαίνεται πολύ διαφορετικό.

Η συμμόρφωση με ένα σύνολο στυλιστικών οδηγιών διασφαλίζει ότι όλοι οι κώδικες μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί από έναν μόνο προγραμματιστή ακόμα και όταν εμπλέκονται πολλοί προγραμματιστές. Διευκολύνει επίσης την ανάγνωση και την κατανόηση του κώδικα.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα παρέχουμε ένα σύνολο οδηγιών κωδικοποίησης JavaScript που μπορείτε να υιοθετήσετε για να γράψετε καθαρότερο, κομψό κώδικα και να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιείται ένα συνεπές στυλ προγραμματισμού.

Μια κατευθυντήρια αρχή

Όταν προγραμματίζετε σε οποιαδήποτε γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της JavaScript, δώστε έμφαση στη σαφήνεια για την ευφυΐα.

Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος του προγραμματιστή θα πρέπει να είναι να γράφει κώδικα με τρόπο που να είναι όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστος και όχι να χρησιμοποιεί τον μικρότερο αριθμό πλήκτρων.

Εάν υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε κάτι – και στη JavaScript, υπάρχουν συχνά μισές δωδεκάδες ή περισσότεροι τρόποι για να κάνετε κάτι – χρησιμοποιήστε τη μέθοδο που προσφέρει τη μεγαλύτερη σαφήνεια και όχι τη μέθοδο που είναι η πιο έξυπνη.

Για παράδειγμα:

// Έξυπνο, αλλά δυνητικά μπερδεμένο
; [‘foo’, ‘bar’, ‘baz’, ‘qux’] .forEach (function () {
// Κωδικός λειτουργίας
});

// Κάπως ρητό, αλλά σαφές
var foobars = [‘foo’, ‘bar’, ‘baz’, ‘qux’];
λειτουργία κάτιClever () {
// Κωδικός λειτουργίας
};
foobars.forEach (somethingClever);

Σχόλια

Εφόσον θα χρησιμοποιούμε σχόλια σε αυτόν τον οδηγό, ας δούμε πρώτα το στυλ σχολίων.

Οι προγραμματιστές θα πρέπει να κάνουν λάθος από την παροχή πολλών σχολίων παρά πολύ λίγων. Τα σχόλια είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να βοηθήσετε άλλους προγραμματιστές να κατανοήσουν τι συμβαίνει και επίσης να βοηθήσουν τον αρχικό προγραμματιστή να θυμάται τον σκοπό κάθε bit κώδικα.

Υπάρχουν τρεις τύποι σχολίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε JavaScript:

 • Σχόλια μιας γραμμής.

 • Σχόλια πολλαπλών γραμμών.

 • Ενσωματωμένα σχόλια.

Δείτε πώς προτείνουμε τη μορφοποίηση κάθε τύπου σχολίου:

/ **
Αυτό είναι ένα σχόλιο πολλαπλών γραμμών. Αυτός ο τύπος σχολίου
θα πρέπει να δεσμευτεί για επικεφαλίδες αρχείων και για περιγραφή
ο σκοπός των σύνθετων λειτουργιών.
* /

// Αυτό είναι ένα σχόλιο μίας γραμμής. Χρησιμοποιήστε το για να παράσχετε σύντομες σημειώσεις.

// Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ενσωματωμένα σχόλια όπως φαίνεται παρακάτω.
var foobars = [‘foo’, ‘qux’ / * επίσης quux και quuux * /];

Τα σχόλια μίας και πολλαπλής γραμμής πρέπει πάντα να προηγούνται από μια κενή γραμμή. Επιπλέον, τα σχόλια μιας γραμμής θα πρέπει να εμφανίζονται πάνω από τον κώδικα που περιγράφουν, όχι δίπλα ή κάτω από αυτόν.

Τα σχόλια πολλαπλών γραμμών μπορούν να μορφοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

/ ************************************************* **********
* *
* Ορισμένοι προγραμματιστές θέλουν να δημιουργήσουν μεγάλα μπλοκ *
* για να τοποθετήσετε σχόλια πολλαπλών γραμμών. Αυτό σίγουρα *
* δεν είναι η προτίμησή μας, αλλά το κλειδί εδώ είναι η συνέπεια. *
* Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μορφή, απλώς φροντίστε να *
* χρησιμοποιήστε το με συνέπεια. *
* *
************************************************** ********* /

/ **
* Η προτίμησή μας είναι για απλότητα. Σχόλια πολλαπλών γραμμών
* η πληκτρολόγηση απαιτεί απλώς λιγότερη προσπάθεια και είναι εξίσου
* εύκολο να το διαβάσετε – και να παρουσιάσετε λιγότερη όραση αν εσείς
* ρωτήστε μας. Συνιστούμε τη χρήση μίας μεμονωμένης κάθετης
* και δύο αστερίσκους για να ανοίξετε ένα σχόλιο πολλαπλών γραμμών. Τότε,
* κάθε γραμμή ξεκινά με δύο εσοχές διαστήματος, ένα
* αστερίσκος και ένα κενό διάστημα. Το σχόλιο έκλεισε με ένα
* εσοχή δύο διαστημάτων, ένας αστερίσκος και το κλείσιμο
* προς τα εμπρός κάθετο.
* /

/ ************************************************* **********

Αλλά αυτό το στυλ σχολίων είναι αναμφισβήτητα τόσο ευανάγνωστο όσο
τα άλλα στυλ. Και έχει το πλεονέκτημα να είναι
εύκολο να διατηρηθεί, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα επεξεργασίας ότι το
ο προγραμματιστής χρησιμοποιεί.

************************************************** ********* /

Κενό διάστημα, Διακοπές γραμμών, στήλες και εσοχές

Η σωστή χρήση του χώρου είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός προσδιοριστής της αναγνωσιμότητας του κώδικα. Ο κώδικας με διαστήματα και εσοχή με συνέπεια είναι πολύ πιο εύκολο να διαβαστεί από την εναλλακτική.

Εσοχή

Ας ξεκινήσουμε με εσοχή. Ενώ οι πρακτικές εσοχής ποικίλλουν, η κυρίαρχη μέθοδος εσοχής – και η μέθοδος που προτείνουμε – είναι η εσοχή με τη χρήση δύο χώρων.

Η εσοχή μπορεί να διαμορφωθεί σε σχεδόν κάθε ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) ή πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, οπότε απλώς ορίστε την εσοχή σε 2 κενά και θα πρέπει να είστε καλά.

Στήλες

Όταν μιλάμε για στήλες στον προγραμματισμό, αυτό που αναφερόμαστε είναι ο αριθμός των χαρακτήρων που πρέπει να εμφανίζονται στη σειρά πριν από την προσθήκη αλλαγής γραμμής. Για λόγους αναγνωσιμότητας, είναι σημαντικό να προσθέσετε αλλαγές γραμμής. Σε γενικές γραμμές, η συναίνεση είναι ότι 80 χαρακτήρες, ή στήλες, είναι ένα καλό σημείο διακοπής. Άλλα τέλεια μικρότερα μήκη, όπως 65.

Ένα επιπλέον ζήτημα που θα απαιτήσει απεικόνιση είναι η χρήση εσοχής μετά από αλλαγή γραμμής. Όταν συμβεί αυτό, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να εσοχή το τυλιγμένο περιεχόμενο 4 κενών και όχι 2 όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα:

var foo = “Αυτή η μεταβλητή περιέχει πολύ μεγάλη” +
“συμβολοσειρά που θα ξεσπάσει σε πολλαπλάσια” +
γραμμές. Για λόγους σαφήνειας, το « +
“το περιεχόμενο που εμφανίζεται σε νέες γραμμές πρέπει να είναι” +
«εσοχή τέσσερις θέσεις».,
bar = «Η εσοχή με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει» +
«για οπτική διαφοροποίηση μεταξύ γραμμής» +
“διαλείμματα λόγω αναδίπλωσης στήλης και αλλαγών γραμμής” +
“στο τέλος μιας δήλωσης.”;

(Λάβετε υπόψη ότι χρησιμοποιούμε μικρότερα μήκη γραμμής για να τα δείχνουμε καλά σε αυτήν την ιστοσελίδα.)

Κενός χώρος

Μερικοί επιπλέον κανόνες βέλτιστων πρακτικών για τη χρήση του διαστήματος περιλαμβάνουν:

 • Αποφύγετε το κενό στο τέλος της γραμμής και το κενό διάστημα. Δηλαδή, αποφύγετε να αφήσετε έναν κενό χώρο στο τέλος μιας γραμμής κώδικα ή σε μια κενή γραμμή. Ενεργοποιώντας το “show invisibles” ή “draw white space” στους περισσότερους επεξεργαστές κειμένου και τα IDE θα εμφανίσουν αυτούς τους χαρακτήρες έτσι ώστε να μπορείτε να τους εντοπίσετε και να τους εξαλείψετε.

 • Προσθέστε ένα κενό μετά από κόμματα σε λίστες, όπως αυτό: var foo = [‘bar’, ‘baz’, ‘qux’];.

 • Προσθέστε κενό διάστημα μεταξύ παρενθέσεων και των περιεχομένων τους, ως εξής: function (foo)….

 • Προσθέστε κενό διάστημα μεταξύ τελεστών και περιεχομένου κατά τη συνένωση μιας συμβολοσειράς, ως εξής: «Γεια» + «κόσμος!».

 • Η προσθήκη μίας κενής γραμμής για διαχωρισμό και ομάδα σχετικών bits κώδικα είναι καλή. Δεν συνιστάται η προσθήκη πολλαπλών γραμμών.

Ονομασία

Κατά την ονομασία συναρτήσεων, μεταβλητών και άλλων στοιχείων σε JavaScript, ακολουθούν μερικοί κανόνες που πρέπει να τηρείτε:

 • Χρησιμοποιήστε ανθρώπινα αναγνώσιμα ονόματα που είναι διαισθητικά νόημα όποτε είναι δυνατόν.

 • Χρησιμοποιήστε πληθυντικά ονόματα για πίνακες και μοναδικά ονόματα για άλλους τύπους μεταβλητών.

 • Χρησιμοποιήστε το camelCase για να ονομάσετε συναρτήσεις και μεταβλητές, όπως αυτή: var longName = “;.

 • Χρησιμοποιήστε το PascalCase κατά την ονομασία κατασκευαστών (κλάσεις αντικειμένων), ως εξής: λειτουργία HostingCompany (όνομα, διεύθυνση URL, βαθμολογία) {….

 • Εάν δημιουργείτε συμβολικές σταθερές, ονομάστε τις χρησιμοποιώντας όλα τα κεφαλαία και κάτω παύλες, όπως αυτό: var MAX_RATING = 100;.

 • Κατά τη δημιουργία τυπικών εκφράσεων, προθέστε το όνομα με πεζά r, όπως αυτό για την επικύρωση διευθύνσεων email: var rEmail = /[A-Z0-9._%+-[[ email προστατευμένο] [A-Z0-9.-] +. [AZ] {2,63};.

Ερωτηματικά

Σχεδόν όλες οι σύγχρονες εφαρμογές JavaScript περιλαμβάνουν μια δυνατότητα που ονομάζεται αυτόματη εισαγωγή ερωτηματικού (ASI). Αυτό το χαρακτηριστικό intuit όπου τα ερωτηματικά υποτίθεται ότι εμφανίζονται και τα προσθέτει αυτόματα.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι προγραμματιστές ενθαρρύνουν τους άλλους να μην χρησιμοποιούν ποτέ ερωτηματικά με εξαίρεση μερικές περιπτώσεις. Άλλοι προγραμματιστές σας ενθαρρύνουν να τα προσθέσετε σαν να μην υπήρχε ASI.

Είμαστε σταθερά στο τελευταίο στρατόπεδο. Μόλις έχουμε δει πάρα πολλά συνεχόμενα αρχεία JavaScript να σκεφτούν ότι είναι εντάξει να τα παραλείψουμε.

Το ερώτημα λοιπόν γίνεται, πότε πρέπει να προστεθούν ερωτηματικά; Γενικά, τα ερωτηματικά θα πρέπει να προστίθενται μετά από κάθε δήλωση ή ανάθεση. Για παράδειγμα:

var foo = “;
foo = 1;
foo ++;
foo = συνάρτηση () {
// Απαιτείται ερωτηματικό επειδή αυτή η συνάρτηση εκχωρείται σε μια μεταβλητή.
};
προειδοποίηση (foo)
console.log (foo);

Τα ερωτηματικά δεν χρειάζονται μετά το κλείσιμο σγουρού στηρίγματος μιας δήλωσης ή συνάρτησης – εκτός εάν η συνάρτηση έχει αντιστοιχιστεί ως η τιμή μιας μεταβλητής όπως φαίνεται στο τελευταίο κομμάτι κώδικα.

Ωστόσο, εάν προσθέσετε ερωτηματικά μετά από συναρτήσεις και δηλώσεις, δεν πρόκειται να σπάσετε τίποτα.

Επιπλέον, τα ερωτηματικά δεν πρέπει ποτέ να προστεθούν μεταξύ της παρανθέτησης κλεισίματος και του ανοίγματος σγουρού στηρίγματος σε μια δήλωση ή λειτουργία όπως αυτή: function (παράμετρος). {… ή εάν (κατάσταση) {….

Αποσπάσματα

Στο JavaScript, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή διπλά εισαγωγικά. Ωστόσο, η συναίνεση μεταξύ των περισσότερων δημοσιευμένων οδηγών στυλ είναι υπέρ της χρήσης μεμονωμένων εισαγωγικών – μια συναίνεση που είμαστε στην ευχάριστη θέση να ακολουθήσουμε.

Όταν πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα σύνολα εισαγωγικών, όπως όταν τοποθετείτε HTML μέσα σε JavaScript, εναλλάξτε μεταξύ μεμονωμένων και διπλών εισαγωγικών.

// Κάνε αυτό
var foo = ‘μπαρ’;

// Οχι αυτό
var foo = "μπαρ";

// Αυτό είναι εντάξει
var foo = “Κάποιο περιεχόμενο εδώ.”;

// Αλλά αυτό είναι ευκολότερο και πιο ευανάγνωστο
var foo = “Κάποιο περιεχόμενο εδώ.”;

Μεταβλητές

Το JavaScript είναι πολύ συγχωρετικό, επιτρέποντας τη δήλωση μεταβλητών σε μεγάλη ποικιλία μορφών. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μια μορφή που να είναι όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστη και σαφής.

// Αυτό είναι κακό γιατί είναι δύσκολο να διαβαστεί. Μην το κάνεις αυτό.
var foo = "", bar = [], baz = {}, qux = συνάρτηση () {
/ * Εισαγάγετε δηλώσεις εδώ. * /};

// Αυτό είναι κακό επειδή είναι ασυνεπές.
var foo = “,
μπαρ = [];
var baz = {};
qux = function () {/ * Εισαγάγετε δηλώσεις εδώ. * /};

// Αυτό είναι καλό γιατί είναι συνεπές και ευανάγνωστο.
var foo = “,
μπαρ = [],
baz = {},
qux = συνάρτηση () {
// Εισαγάγετε δηλώσεις εδώ.
};

// Αυτό είναι καλύτερο.
var foo = “;
var bar = [];
var baz = {};
var qux = συνάρτηση () {
// Εισαγάγετε δηλώσεις εδώ.
};

Υπάρχουν πολλές φορές όταν θέλετε να δηλώσετε μια μεταβλητή μέσα σε μια συνάρτηση ή μέσα σε μια δήλωση if… else. Όταν συμβεί αυτό, ομαδοποιήστε όλες τις μεταβλητές σας και δηλώστε τις πρώτα.

Πίνακες και αντικείμενα

Η δημιουργία σύνθετων συστοιχιών και αντικειμένων έχει τη δυνατότητα να παράγει εξαιρετικά δυσανάγνωστο κώδικα. Για αυτόν τον λόγο, η σωστή εσοχή και η χρήση αλλαγών γραμμής είναι κρίσιμης σημασίας. Ας δούμε μερικά παραδείγματα καλής και κακής πρακτικής κωδικοποίησης σχετικά με τη δημιουργία πινάκων και αντικειμένων.

// Είναι εντάξει να δηλώνουμε σύντομες, απλές συστοιχίες σε μία γραμμή.
var foobars = [‘foo’, ‘bar’, ‘baz’, ‘qux’];

// Οι μεγάλες συστοιχίες πρέπει να δηλώνονται με αλλαγές γραμμής.
var emailAddresses = [
“[προστατευμένο μέσω email]">Επικοινωνήστε μαζί μας’,
“[προστατευμένο μέσω email]">Webmaster ‘,
“[προστατευμένο μέσω email]">Εκπτώσεις’,
“[προστατευμένο μέσω email]">Υποστήριξη’
];

// Τα αντικείμενα πρέπει πάντα να δηλώνονται με αλλαγές γραμμής.
var placeholder = {
1: «foo»,
2: «μπαρ»,
3: «baz»,
4: «qux»
};

Δηλώσεις και συναρτήσεις

Η σωστή μορφοποίηση των δηλώσεων και των λειτουργιών τους καθιστά ευκολότερη την κατανόηση και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή ζητημάτων όταν ο κώδικας συνδυάζεται ή αποδίδεται από ένα πρόγραμμα περιήγησης. Εδώ είναι πώς οι λειτουργίες και οι δηλώσεις πρέπει γενικά να μορφοποιούνται:

function functionName () {
// Εισαγάγετε τον κωδικό εδώ.
}

Αυτή η βασική μορφή πρέπει να ακολουθείται για συναρτήσεις, εάν δηλώσεις, για δηλώσεις, ενώ δηλώσεις, και ούτω καθεξής. Οι κανόνες που υπαγορεύουν αυτό το στυλ περιλαμβάνουν:

 • Τοποθετείτε πάντοτε το βραχίονα ανοίγματος στην ίδια γραμμή με τις παραμέτρους συνάρτησης ή δήλωσης όπως: (παράμετροι) {…. Η προσθήκη ενός διαλείμματος γραμμής μεταξύ της παρενθέσεως κλεισίματος και του ανοιγόμενου βραχίονα μπορεί να προκαλέσει διακοπή του κώδικα αυτόματης εισαγωγής ερωτηματικού (ASI) ερωτηματικά ακατάλληλα.

 • Να σπάτε πάντα τις δηλώσεις και τις λειτουργίες σε πολλές γραμμές με όλες τις λειτουργίες ή τον κωδικό δήλωσης να εμφανίζονται στις γραμμές μεταξύ των αγκυλών ανοίγματος και κλεισίματος.

Λειτουργίες ένθεσης

Οι λειτουργίες ένθεσης μέσα σε λειτουργίες όπως φαίνεται στο επόμενο παράδειγμα είναι απολύτως αποδεκτές:

συνάρτηση fooBar (foo) {
var bar = συνάρτηση () {
// Κωδικός λειτουργίας εδώ.
}
συνάρτηση nestedFunction () {
// Περισσότερος κωδικός λειτουργίας εδώ.
}
return nestedFunction (bar);
}

Ωστόσο, οι λειτουργίες ένθεσης εντός των δηλώσεων πρέπει να γίνονται μόνο όταν η συνάρτηση έχει αντιστοιχιστεί σε μια μεταβλητή. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρότυπο ECMAScript δεν υποστηρίζει ένθετες συναρτήσεις σε δηλώσεις.

Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές JavaScript θα χειριστούν αυτήν την ακατάλληλη χρήση, οι εφαρμογές που ακολουθούν το ECMAScript πιο αυστηρά δεν θα επεξεργαστούν σωστά τον κώδικα.

Το ακόλουθο παράδειγμα δείχνει τη διαφορά:

εάν (foo > μπαρ ) {

// Μην το κάνεις αυτό
συνάρτηση fooBar (foo, bar) {
foobar = foo + bar;
επιστροφή foobar;
}
fooBar (foo, bar);

// Κάντε το αντ ‘αυτού
var foobar = συνάρτηση fooBar (foo, bar) {
επιστροφή foo + bar;
}
}

Όταν γράφετε αν … αλλιώς δηλώσεις, ξεκαθαρίστε ότι ολόκληρη η δήλωση είναι συνδεδεμένη αποφεύγοντας την προσθήκη αλλαγών γραμμής πριν από κάθε τμήμα της δήλωσης.

// Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη μορφή.
εάν (συνθήκη) {
// Εισαγάγετε δηλώσεις εδώ.
} αλλιώς εάν (συνθήκη) {
// Πρόσθετες δηλώσεις εδώ.
} αλλιώς {
// Ακόμα περισσότερες δηλώσεις εδώ.
}

// Μην το κάνεις αυτό. Είναι ασαφές.
εάν (συνθήκη) {
// Εισαγάγετε δηλώσεις εδώ.
}
αλλιώς εάν (κατάσταση) {
// Πρόσθετες δηλώσεις εδώ.
}
αλλιώς {
// Ακόμα περισσότερες δηλώσεις εδώ.
}

Σύγκριση

Κατά τη σύγκριση δύο τιμών σε JavaScript έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να ελέγξετε για αυστηρή ισότητα χρησιμοποιώντας === και! == ή μπορείτε να ελέγξετε για αφηρημένη ισότητα χρησιμοποιώντας == και! =.

Η διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών είναι ότι όταν ελέγχετε για αφηρημένη ισότητα, η μηχανή JavaScript θα προσπαθήσει να μετατρέψει τους τύπους τιμών πριν επιστρέψει ψευδής.

Ωστόσο, όταν ελέγχετε για αυστηρή ισότητα, το μηχάνημα θα επιστρέψει αληθινό μόνο εάν ο τύπος και η αξία είναι ταιριασμένοι. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη:

// Ενας αριθμός
var foo = 0;

// Μια χορδή
var bar = ‘0’;

// Αξιολογείται σε «αληθινό»
foo == μπάρα;
foo == λάθος;
bar == λάθος;
foo! == μπάρα;

// Αξιολογείται σε “false”
foo! = μπαρ;
foo === μπαρ;
foo === false;
foo === false;

Η χρήση αφηρημένων συγκρίσεων μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με μεταβλητούς τύπους. Ως αποτέλεσμα, προτείνουμε να ακολουθήσετε αυστηρές συγκρίσεις για να αποφύγετε το ακόλουθο είδος ζητήματος:

// Μια χορδή
var foo = ‘123’;

// Ενας αριθμός
var bar = 123;

// Θα επιστρέψει αληθινό
foo == μπάρα;

// Θα επιστρέψει ψευδής
foo === μπαρ;

Εάν χρησιμοποιείτε αφηρημένη σύγκριση, μπορεί να πιστεύετε ότι και οι δύο τιμές είναι ίσες με τον αριθμό “123” όταν το foo είναι στην πραγματικότητα ίσο με τη συμβολοσειρά “123”.

Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να προσπαθήσετε να εκτελέσετε μαθηματικούς υπολογισμούς με τη συμβολοσειρά in foo. Η αυστηρή σύγκριση των τιμών θα σας καθοδηγήσει στο ζήτημα και θα σας ενημερώσει ότι πρέπει να μετατρέψετε το foo σε έναν αριθμό πριν πραγματοποιήσετε έναν υπολογισμό.

Μάθετε περισσότερα για το στυλ JavaScript

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το στυλ JavaScript, οι ακόλουθες πηγές θα είναι χρήσιμες:

 • Αρχές γραφής συνεπής, ιδιωματική JavaScript

 • Τυπικό στυλ JavaScript

 • Οδηγός στυλ JavaScript jQuery Foundation

 • Οδηγός στυλ Google JavaScript.

Τελικές σκέψεις για το στυλ

Η χρήση ενός συνεπούς και προσεκτικού στυλ κατά τη σύνταξη JavaScript μπορεί να κάνει τον κώδικά σας ευανάγνωστο και κατανοητό.

Επιπλέον, η χρήση ενός σταθερού στυλ όταν εργάζεστε σε έργα που περιλαμβάνουν πολλούς προγραμματιστές διασφαλίζει ότι όλοι οι κώδικες υπάρχουν με συνεπή τρόπο.

Σε αυτόν τον οδηγό, παρουσιάσαμε ένα προτεινόμενο στυλ για τη σύνταξη κώδικα JavaScript. Υιοθετήστε το, τροποποιήστε το για να ταιριάζει στις ανάγκες σας και επωφεληθείτε από τα οφέλη ενός καθαρότερου, σαφέστερου και πιο σταθερού κώδικα.

CoffeeScript

CoffeeScript

Το CoffeeScript (CS) είναι μια συνοπτική γλώσσα προγραμματισμού που σχεδιάστηκε από τον Jeremy Ashkenas και μεταγλωττίζεται σε τυπική JavaScript που μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον JavaScript.

Είναι μια γλώσσα ανοιχτού κώδικα και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ολοκληρώνεται σε συνεργασία μεταξύ του Ashkenas και ενός στρατού σχεδόν 200 συντελεστών.

Το CS έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν κώδικα χρησιμοποιώντας μια απλή και συνοπτική σύνταξη. Στη συνέχεια, να μεταγλωττιστεί σε κώδικα JavaScript που εκμεταλλεύεται τις βέλτιστες πρακτικές προγραμματισμού και μπορεί να εκτελεστεί εύκολα από οποιοδήποτε περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης JavaScript.

Ιστορία του CoffeeScript

Τον Δεκέμβριο του 2009, ο Jeremy Ashkenas δημιούργησε ένα νέο αποθετήριο GitHub με μια αρχική δέσμευση που επισημάνθηκε ως «αρχική δέσμευση της μυστικής γλώσσας».

Αυτή η αρχική δέσμευση βασίστηκε γρήγορα και η πρώτη επίσημη κυκλοφορία της γλώσσας, η έκδοση CS 0.1.0, ήρθε λιγότερο από 2 εβδομάδες αργότερα την παραμονή των Χριστουγέννων του 2009.

Ο μεταγλωττιστής CS γράφτηκε αρχικά στο Ruby. Ωστόσο, η έκδοση 0.5, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2010, αντικατέστησε το μεταγλωττιστή με ένα γραμμένο στο ίδιο το CoffeeScript. Ωστόσο, υπήρχαν ακόμη τρόποι να ακολουθήσουμε την πρώτη σταθερή έκδοση του CS, έκδοση 1.0.0, η οποία κυκλοφόρησε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2010, περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη του έργου.

Η τελευταία έκδοση του CoffeeScript είναι η έκδοση 2.3.1 από τον Μάιο του 2018.

Για να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εργασίες ανάπτυξης που γίνονται στο CS, ανατρέξτε στο αποθετήριο CoffeeScript 6.0 GitHub.

Τζέρεμι Άσκενας

Ο σχεδιαστής του CS, Jeremy Ashkenas, είναι ένας σημαντικός και παραγωγικός προγραμματιστής JavaScript. Εκτός από την CS, ο Jeremy έχει αναπτύξει τα ακόλουθα αξιοσημείωτα έργα:

 • LiveScript: μια λειτουργική γλώσσα προγραμματισμού με υποστήριξη για αντικειμενοστρεφή και επιτακτικά στυλ προγραμματισμού που είναι έμμεσος απόγονος από το CoffeeScript. Όπως το CS, μεταγλωττίζεται σε τυπική JavaScript.

 • Backbone.js: μια ευέλικτη βιβλιοθήκη JavaScript σχεδιασμένη με γνώμονα τις εφαρμογές ιστού μιας σελίδας που δίνει έμφαση στο διαχωρισμό του κώδικα λογικής εφαρμογής από τον κώδικα που καθορίζει την παρουσίαση των δεδομένων εφαρμογής.

 • Underscore.js: μια βιβλιοθήκη JavaScript με λειτουργίες χρησιμότητας για την αντιμετώπιση κοινών εργασιών προγραμματισμού.

Ο Jeremy είναι επίσης προγραμματιστής για τους New York Times, καθώς και δημοφιλής ομιλητής για συνέδρια και θα βρείτε πολλά βίντεο των συνομιλιών του στο YouTube, όπως:

 • Άνοδος των Transpilers

 • JS. Next και CoffeeScript

 • Συμβιωτικές γλώσσες

 • CoffeeScript ως JS / Next

 • Ένα φλιτζάνι CoffeeScript.

Σύνταξη CoffeeScript

Η ετικέτα CS είναι “Unfancy JavaScript” και αυτή η ετικέτα διπλασιάζεται ως αποτελεσματική περιγραφή της σύνταξης CS.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους στο σχεδιασμό του CoffeeScript ήταν να δημιουργήσει μια γλώσσα που ήταν εύκολο να γραφτεί – διαμορφώθηκε σύμφωνα με γλώσσες όπως οι Ruby, Python και Haskell. Για αυτόν τον λόγο, το CoffeeScript εγκαταλείπει πολλούς από τους συντακτικούς κανόνες που ισχύουν για τη JavaScript.

Πιο συγκεκριμένα, τα σγουρά τιράντες, τα ερωτηματικά και η χρήση λέξεων-κλειδιών αντιστοίχισης όπως το var και η λειτουργία παραλείπονται στο CS.

Αυτό κάνει το CS εξαιρετικά συνοπτικό, αλλά το κάνει σε βάρος της αναγνωσιμότητας. Για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί αυτό, εξετάστε την ακόλουθη συνάρτηση JavaScript ακολουθούμενη από το αντίστοιχο CS.

// Λειτουργία για την επιστροφή της μέσης βαθμολογίας κεντρικού υπολογιστή σε JavaScript
var hostRating;
hostRating = συνάρτηση (totRatingsVal, totRatingsNo) {
επιστροφή totRatingsVal / totRatingsNo;
}

// Η ίδια λειτουργία στο CoffeeScript
hostRating = (totRatingsVal, totRatingsNo) ->
totRatingsVal / totRatings Όχι

Όπως μπορείτε να δείτε, η έκδοση CS είναι καθαρότερη, μικρότερη και περιέχει λιγότερους χειριστές γλωσσών. Αυτό κάνει την έκδοση CS λίγο πιο γρήγορη στην πληκτρολόγηση, αλλά αποκρύπτει επίσης αυτό που συμβαίνει πίσω από τα παρασκήνια σε κάποιο βαθμό.

Γράμματα CoffeeScript

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του CS ονομάζεται εγγράμματος CoffeeScript. Ο μεταγλωττιστής θα αναγνωρίσει αυτήν την παραλλαγή, αρκεί το αρχείο πηγαίου κώδικα να τελειώνει με την επέκταση .litcoffee και όχι .coffee.

Το Literate CS επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν κώδικα χρησιμοποιώντας σύνταξη markdown. Όλα τα γράμματα θα αγνοηθούν από τον μεταγλωττιστή ως σχόλιο, ενώ τα μπλοκ κώδικα με εσοχή αναγνωρίζονται ως κωδικός προγράμματος.

Ας δούμε ένα σύντομο παράδειγμα.

## Γραμματοσειρά CoffeeScript

Το [Literate CoffeeScript] (http://coffeescript.org/#literate) επιτρέπει τη χρήση του [markdown] (https://daringfireball.net/projects/markdown/syntax#precode) για τη σύνταξη κώδικα CoffeeScript. Όλα τα κείμενα – επικεφαλίδες, παράγραφοι, λίστες και ούτω καθεξής – αγνοούνται και αντιμετωπίζονται ως σχόλια από τον μεταγλωττιστή.

Ωστόσο, μπλοκ κώδικα με εσοχή, όπως το παρακάτω μπλοκ κώδικα, μεταγλωττίζονται σε JavaScript.

fooBar = (foo) -> foo + 1
doSomething = (fooBar) -> ειδοποίηση fooBar
αν το fooBar; Κάνε κάτι

Αυτή η λειτουργικότητα δημιουργεί μερικά ενδιαφέροντα σενάρια όπου ένα αρχείο CoffeeScript θα μπορούσε να γραφτεί σε markdown και να αποδίδεται σε μια ιστοσελίδα ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύει ως λειτουργικό κομμάτι του πηγαίου κώδικα προγράμματος.

Πώς να αποκτήσετε το CoffeeScript

Ο μεταγλωττιστής CS συνήθως εγκαθίσταται και εκτελείται χρησιμοποιώντας το Node.js και το CS είναι διαθέσιμο ως πακέτο NPM. Ωστόσο, το έργο μπορεί επίσης να ληφθεί ή να κλωνοποιηθεί από το GitHub.

Εάν δεν είστε ακόμη έτοιμοι να εγκαταστήσετε το CoffeeScript ακόμα, μπορείτε επίσης να το περιστρέψετε μεταβαίνοντας στο CoffeeScript.org και επιλέγοντας την καρτέλα Try CoffeeScript.

Αυτή η καρτέλα περιέχει ένα περιβάλλον CoffeeScript που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης. Απλώς πληκτρολογήστε CoffeeScript στα αριστερά και παρακολουθήστε το να μεταγλωττίζεται σε JavaScript σε πραγματικό χρόνο στα δεξιά.

Πόροι CoffeeScript

Αν θέλετε να μάθετε CS, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε JavaScript. Είναι καλύτερο να σκεφτείτε το CS ως γλώσσα που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους προγραμματιστές JavaScript πιο παραγωγικούς, να τους επιτρέψει να παράγουν λιγότερα σφάλματα και να παράγει JavaScript που υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές.

Δεδομένου ότι το CS μεταγλωττίζεται σε τυπική JavaScript, ο εντοπισμός σφαλμάτων CS απαιτεί μια σταθερή βάση στον προγραμματισμό JavaScript. Επιπλέον, η καμπύλη εκμάθησης CS θα μειωθεί δραματικά εάν γνωρίζετε ήδη τη JavaScript, καθώς θα μπορείτε να ελέγξετε την έξοδο του μεταγλωττιστή για να κατανοήσετε τι κάνει ο κώδικας CS..

Έχοντας υπόψη αυτήν την προειδοποίηση, οι ακόλουθοι πόροι θα βοηθήσουν τους αρμόδιους προγραμματιστές JavaScript να ξεκινήσουν να λειτουργούν με CS σε σύντομη σειρά.

Σεμινάρια

 • Μια γουλιά του CoffeeScript: ένα σύντομο και δωρεάν εισαγωγικό μάθημα από το CodeSchool.

 • Ο απόλυτος οδηγός για αρχάριους για CoffeeScript: αυτό το σεμινάριο ανταποκρίνεται στο όνομά του, εγκαθιστώντας το λογισμικό και διδάσκοντας τα βασικά της γλώσσας.

 • CoffeeScript.org: ο επίσημος ιστότοπος CS περιλαμβάνει μια λεπτομερή εισαγωγή στη γλώσσα και έναν μεταγλωττιστή που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης.

 • Smooth CoffeeScript: ένα διαδραστικό, δωρεάν, ebook με βάση το πρόγραμμα περιήγησης.

 • Εισαγωγή στους Χάρτες πηγών JavaScript: το σφάλμα εντοπισμού σφαλμάτων CS απαιτεί τη χρήση sourcemaps. Αυτό το σεμινάριο θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τον εντοπισμό σφαλμάτων του κώδικα CS.

Βιβλία

 • CoffeeScript: Το βιβλίο οδηγιών σας για την ανάπτυξη εφαρμογών με CoffeScript (2016) του Nicholas Brown.

 • CoffeeScript Ristretto (2014) από τον Reg “raganwald” Braithwaite. Είναι διαθέσιμο online δωρεάν.

 • CoffeeScript in Action (2014) των Lee και Marino.

 • Το μικρό βιβλίο στο CoffeeScript (2012) του Alex MacCaw. Είναι διαθέσιμο online δωρεάν.

Περίληψη

Το CoffeeScript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού με μια σύντομη σύνταξη που ελαχιστοποιεί τη χρήση των λέξεων-κλειδιών και των τελεστών και επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν κομψό κώδικα γρήγορα.

Επιπλέον, αφού μεταγλωττιστεί σε τυπική JavaScript, ο κώδικας CS μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον με δυνατότητα JavaScript.

Περίληψη JavaScript

Περίληψη JavaScript

Το JavaScript έχει κακή ραπ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι τόσο χρήσιμο και τόσο χρήσιμο. Η γνώση της JavaScript είναι πολύ σημαντική. Αν και μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα με άλλες γλώσσες, η JavaScript παραμένει η πιο χρήσιμη γλώσσα που πρέπει να γνωρίζετε.

Ας ελπίσουμε ότι με αυτήν την εισαγωγή, θα είστε σε θέση να ξεκινήσετε γρήγορα και να δημιουργήσετε διαδραστικούς ιστότοπους.

Περαιτέρω ανάγνωση

Έχουμε περισσότερους οδηγούς, σεμινάρια και γραφήματα που σχετίζονται με την κωδικοποίηση και την ανάπτυξη:

 • F # Προγραμματισμός: μάθετε για τον λειτουργικό προγραμματισμό στο πλαίσιο .NET.

 • Erlang Programming Εισαγωγή και Πόροι: μια πρώιμη λειτουργική γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παράλληλου κώδικα.

 • Swift Εισαγωγή και Πόροι: αυτή είναι μία από τις νεότερες γλώσσες τύπου C. Το μέλλον του προγραμματισμού; Μάθετε εδώ!

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Μπερδεμένοι με ποια γλώσσα προγραμματισμού πρέπει να μάθετε να κωδικοποιείτε; Ρίξτε μια ματιά στο infographic μας, τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Δεν συζητά μόνο διαφορετικές πτυχές των γλωσσών, αλλά απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις όπως, “Πόσα χρήματα θα κάνω προγραμματισμό Java για τα προς το ζην;”

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε;
Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map