Πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων (FTP): Γιατί αυτό το παλιό πρωτόκολλο εξακολουθεί να έχει σημασία

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Το FTP, ή το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων, είναι ένα από τα τυπικά πρωτόκολλα διαδικτύου που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αρχείων δεδομένων μεταξύ πελάτη και διακομιστή μέσω δικτύου υπολογιστών.

Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Abhay Bhushan ενώ ήταν φοιτητής στο MIT. Το FTP δημιουργήθηκε αρχικά για να επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά αρχείων μεταξύ διακομιστών και κεντρικών υπολογιστών μέσω του προγράμματος ελέγχου δικτύου ARPANET (πρόδρομος του σύγχρονου Διαδικτύου).

Με την πάροδο των ετών το FTP εξακολούθησε να εξελίσσεται, περνώντας από πολλές αναθεωρήσεις ως απάντηση στην ανάπτυξη του Διαδικτύου και στην άνοδο του προσωπικού υπολογιστή στο σπίτι. Σήμερα, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια, το FTP υποστηρίζεται (εάν δεν αντικαθίσταται πλήρως) από τα SFTP και FTPS.

Τούτου λεχθέντος, το πρωτότυπο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων παραμένει ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία της δικτύωσης υπολογιστών και του σύγχρονου διαδικτύου.

FTP: Μια επισκόπηση

Στο πιο βασικό του, το πρωτόκολλο FTP επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων και αρχείων μεταξύ δύο υπολογιστών μέσω σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Ο πρώτος υπολογιστής έχει οριστεί ως “διακομιστής” και λειτουργεί ως αποθήκη για αρχεία και δεδομένα. Ο δεύτερος υπολογιστής, αλλιώς γνωστός ως “πελάτης”, μπορεί να στείλει αρχεία ή να ζητήσει δεδομένα από αυτόν τον διακομιστή χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο FTP.

Η αρχική επαφή γίνεται μέσω ανοικτής θύρας (συνήθως θύρα 21), προσδιορίζοντας αυτό που συνήθως αναφέρεται ως «σύνδεση ελέγχου» ή «κανάλι εντολών».

Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε μεταφορά δεδομένων, ο πελάτης πρώτα αναγνωρίζεται στον διακομιστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας γίνεται χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του πελάτη.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας, ο διακομιστής και ο πελάτης θα διαπραγματευτούν το άνοιγμα μιας νέας κοινής θύρας. Αυτή είναι η σύνδεση «δεδομένων» μέσω της οποίας θα μεταφερθούν τα αρχεία.

Η αρχική σύνδεση ελέγχου θα παραμείνει ανοιχτή και αδρανής έως ότου το αρχείο μεταφερθεί επιτυχώς ή διακοπεί η ίδια η σύνδεση.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το πρωτόκολλο FTP προηγείται του σύγχρονου Διαδικτύου. Κατά τη στιγμή της ανάπτυξης της ασφάλειας δεν ήταν το ζήτημα που είναι σήμερα, και υπάρχουν κάποιες εγγενείς αδυναμίες στο βασικό μοντέλο FTP.

Πρώτον, και ίσως πρωτίστως, είναι η ίδια η διαφάνεια των συνδέσεων δεδομένων και εντολών. Κανένα από αυτά τα κανάλια δεν είναι κρυπτογραφημένο, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε επιθέσεις man-in-the-middle.

Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ίδια τα δεδομένα μεταδίδονται σε απλό κείμενο, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση τρίτων μερών από ευαίσθητα δεδομένα ή την κλοπή διαπιστευτηρίων χρήστη ενός πελάτη.

Η αυξανόμενη ανάγκη για ενισχυμένη ασφάλεια δεδομένων μέσω του Διαδικτύου έχει οδηγήσει σε αύξηση του βασικού FTP και σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαθίσταται από εναλλακτικά πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων όπως το FTPS και το SFTP.

FTPS

Το FTPS είναι μια ασφαλής παραλλαγή του βασικού πρωτοκόλλου FTP και δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Το FTPS βασίζεται στην ίδια βασική μεθοδολογία του παλαιότερου πρωτοκόλλου FTP, αλλά προσθέτει την κρυπτογράφηση SSL ως μέτρο ασφαλείας για την προστασία δεδομένων καθώς μεταφέρονται μεταξύ πελάτη και διακομιστή.

Εν συντομία, προτού ένας πελάτης στείλει τα διαπιστευτήριά του χρήστη στον διακομιστή, ζητά να δημιουργηθεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση SSL για το κανάλι εντολών. Μόλις δημιουργηθεί το κρυπτογραφημένο κανάλι SSL, ο πελάτης στέλνει τα διαπιστευτήριά του, ολοκληρώνεται ο έλεγχος ταυτότητας και μπορεί να ξεκινήσει η μεταφορά αρχείων.

Καθ ‘όλη τη μεταφορά δεδομένων η σύνδεση μεταξύ του διακομιστή και του πελάτη παραμένει κρυπτογραφημένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια ενός πελάτη να συνδεθεί σε έναν διακομιστή χωρίς τη χρήση SSL απορρίπτεται από τον διακομιστή και η σύνδεση τερματίζεται.

Ενώ το FTPS είναι αναμφίβολα μια πιο ασφαλής εναλλακτική λύση έναντι του βασικού FTP, και παραμένει ευρέως σε χρήση, ορισμένοι εμπιστευτικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι επίσης καθίσταται γρήγορα ξεπερασμένος και πιέζει για μετάβαση στο SFTP.

SFTP

Το SFTP είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη στα πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων και αποκλίνει από τα βασικά μοντέλα FTP και FTPS από πολλές απόψεις.

Ενώ το SFTP εξακολουθεί να βασίζεται σε μια ασφαλή σύνδεση για να επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων και δεδομένων μεταξύ πελατών και διακομιστών, αυτή η σύνδεση εξασφαλίζεται με πρωτόκολλα Secure Shell (SSH). Οι μεταφορές αρχείων αντιμετωπίζονται εν σειρά μέσω της ασφαλούς σύνδεσης ελέγχου, εξαλείφοντας την ανάγκη ανοίγματος οποιωνδήποτε άλλων θυρών ή καναλιών για την ολοκλήρωση της μεταφοράς δεδομένων.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τα FTP και FTPS, το πρωτόκολλο SFTP βασίζεται σε πακέτα σε αντίθεση με το κείμενο. Αυτό κάνει τη μεταφορά αρχείων και δεδομένων χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο SFTP πολύ πιο γρήγορα και επιτρέπει τη μεταφορά πιο λεπτομερών και ισχυρών αρχείων.

Τέλος, η χρήση των πρωτοκόλλων SSH καθιστά το SFTP εγγενώς πιο ασφαλές καθώς τα φίλτρα κρυπτογράφησης δεν μπορούν να παρακαμφθούν ή να απενεργοποιηθούν χρησιμοποιώντας εντολές AUTH όπως είναι κοινό με τα πρωτόκολλα FTP και FTPS.

Πελάτες FTP

Τα πρωτόκολλα FTP, FTPS και SFTP είναι απαραίτητα εργαλεία που επιτρέπουν στους webmaster να μεταφέρουν αρχεία από και προς τους διαχειριζόμενους ιστότοπούς τους. Οι webmaster μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν πελάτη FTP για να διευκολύνουν την αποστολή και λήψη αρχείων μεταξύ του υπολογιστή τους και των διακομιστών φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς και αξιόπιστους πελάτες FTP που δραστηριοποιούνται σήμερα στον κλάδο περιλαμβάνουν:

 • FileZilla: μια δωρεάν λύση FTP / FTPS / SFTP που χρησιμοποιεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα για να προσφέρει μια φιλική προς το χρήστη εμπειρία. Εκτός από τις βασικές υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων, το FileZilla παρέχει μαθήματα και λευκές βίβλους για τους πελάτες τους.
 • WinSCP: ένας δωρεάν, ανοικτού κώδικα, FTP και SFTP πελάτης που έχει δημιουργηθεί ειδικά για χρήστες Windows. Εκτός από την υποστήριξη μεταφοράς αρχείων μεταξύ τοπικών και απομακρυσμένων υπολογιστών, το WinSCP παρέχει βασικές λειτουργίες δέσμης ενεργειών και διαχείρισης αρχείων για τους χρήστες του.
 • Cyberduck: ένα πρόγραμμα-πελάτη FTP ανοιχτού κώδικα για χρήστες Mac και Windows. Το Cyberduck υποστηρίζει πρωτόκολλα FTP, FTPS και SFTP.
 • gFTP: σχεδιασμένο ειδικά για χρήση με λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux, το gFTP είναι ένας ελεύθερος και ανοιχτού κώδικα πελάτης FTP που υποστηρίζει πρωτόκολλα αρχείων FTP, FTPS, HTTPS και SSH.

Πληροφορίες

Το FTP, μαζί με τις παραλλαγές και τις εναλλακτικές του λύσεις, είναι ένα θεμελιώδες μέρος της δομής των δικτύων υπολογιστών και του σύγχρονου διαδικτύου. Η ιστορία, η ανάπτυξη και η πρακτική χρήση των πρωτοκόλλων μεταφοράς αρχείων περιλαμβάνει περισσότερα από όσα μπορούν να περιληφθούν σε αυτήν τη σύντομη επισκόπηση.

Έτσι, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα πόρων για να μάθουμε περισσότερα.

Διαδικτυακά μαθήματα

Οι ακόλουθες διαδικτυακές πηγές θα πρέπει να παρέχουν μεγαλύτερη εικόνα για τα FTP, FTPS και SFTP.

 • FTP για αρχάριους: Το διαδικτυακό σεμινάριο του Webmonkey προσφέρει μια προσιτή επισκόπηση του βασικού πρωτοκόλλου FTP, με έμφαση σε πρακτικές εφαρμογές για χρήστες Windows, Mac και Linux.
 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: FTP Made Simple: από το UC Berkeley Graduate School of Journalism έρχεται μια προηγμένη εισαγωγή και επισκόπηση του βασικού πρωτοκόλλου FTP, με έμφαση στις εφαρμογές του πραγματικού κόσμου.
 • Μια εισαγωγή στο FTP (PDF): που γράφτηκε από τον Conrad Chung, αυτό το άρθρο παρέχει μια βασική εισαγωγή στα πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού και της ανάπτυξής τους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους τρόπους σύνδεσης και μεταφοράς, καθώς και στους βασικούς τύπους κρυπτογράφησης.
 • Ξεφλούδισμα του κρεμμυδιού: FTP; Ένα σεμινάριο: Παράγεται από λογισμικές διαφοροποιημένες υπηρεσίες, αυτό το βίντεο φροντιστήριο παρέχει μια σε βάθος ματιά στην ασφαλή μεταφορά αρχείων με έμφαση στα πρωτόκολλα SFTP, FTPS και SSH.

Βιβλία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων, το ιστορικό τους και τις εφαρμογές τους, τα ακόλουθα βιβλία θα πρέπει να αποδειχθούν χρήσιμα τόσο στους αρχάριους όσο και στους έμπειρους προγραμματιστές και τους webmaster.

Επειδή η μεταφορά αρχείων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης ιστού και της δικτύωσης υπολογιστών, πολλές από τις ακόλουθες δημοσιεύσεις καλύπτουν μόνο το FTP ως μέρος ενός μεγαλύτερου πεδίου.

 • Web Hosting for Dummies από τον Peter Pollock: διαθέσιμο τόσο σε έντυπες όσο και σε ψηφιακές εκδόσεις, αυτό το βιβλίο παρέχει μια ουσιαστική εισαγωγή στην φιλοξενία ιστοσελίδων για αρχάριους. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν την επιλογή μιας πλατφόρμας φιλοξενίας, τη χρήση ενσωματωμένων βάσεων δεδομένων και τη συνεργασία με πελάτες FTP.
 • The Big Book of Internet File Transfer RFCs από τον Peter Loshin: αυτή η μελέτη είναι μια σε βάθος ματιά στο FTP, με έμφαση στους μηχανισμούς της μεταφοράς αρχείων και στους κανόνες που διέπουν την επιτυχή εφαρμογή των πρωτοκόλλων μεταφοράς αρχείων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με τη μεταφορά αρχείων και το σύγχρονο Διαδίκτυο. Το βιβλίο διατίθεται σε έντυπη και ψηφιακή έκδοση.
 • Όλα για το Διαδίκτυο FTP Plus: Εκμάθηση και διδασκαλία για μεταφορά αρχείων στο Διαδίκτυο από τον David F W Robinson: αυτή είναι μια πιο επιστημονική προσέγγιση στο θέμα των πρωτοκόλλων μεταφοράς αρχείων και απευθύνεται περισσότερο σε έμπειρους προγραμματιστές και εκπαιδευτικούς..
 • FTP Fundamentals από τον A Waleed: αυτό το σύντομο ebook παρέχει μια πολύ βασική επισκόπηση των πρωτοκόλλων μεταφοράς αρχείων και του τρόπου με τον οποίο σχετίζονται με την φιλοξενία ιστοσελίδων. Οι έμπειροι προγραμματιστές και οι webmaster μπορεί να θεωρήσουν το βιβλίο ασήμαντο, αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί χρήσιμο για τους αρχάριους στο Διαδίκτυο.

συμπέρασμα

Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων είναι πλέον άνω των 40 ετών. Αν και δεν φαίνεται τόσο επαναστατικό όσο έκανε όταν ο Abhay Bhushan δημοσίευσε για πρώτη φορά το έργο του το 1971, ωστόσο παραμένει θεμελιώδες για τη δικτύωση υπολογιστών και το Διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε τώρα.

Είναι αλήθεια ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν αναγκάσει την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων πρωτοκόλλων μεταφοράς αρχείων, με το FTPS και το SFTP να ηγούνται του πακέτου. Ωστόσο, το FTP έθεσε τα θεμέλια και συνεχίζει να λειτουργεί ήσυχα στο παρασκήνιο των πιο δημοφιλών ιστότοπων στο Διαδίκτυο.

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς, σεμινάρια και γραφήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του συστήματος:

 • Κατανόηση των αδειών αρχείων FTP στο Linux: διατηρήστε τον έλεγχο του ποιος έχει πρόσβαση στα αρχεία σας με το chmod.
 • Εισαγωγή και πόροι προγραμματισμού Linux: αυτή η βαθιά βουτιά στον προγραμματισμό Linux μπαίνει στον πυρήνα όπου είναι όλη η δράση.
 • Προγραμματισμός δικτύου με πρίζες Διαδικτύου: μάθετε τα πάντα για τη δικτύωση στο Διαδίκτυο.

Η απόλυτη λίστα εργαλείων για Webmasters A-Z

Υπάρχουν πολλά περισσότερα στη διαχείριση του συστήματος. Η απόλυτη λίστα των Εργαλείων για Webmasters A-Z θα σας προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην εκτέλεση της εργασίας σας.

Η απόλυτη λίστα των Εργαλείων για Webmasters A-Z
Η απόλυτη λίστα των Εργαλείων για Webmasters A-Z

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map