Προγραμματισμός COBOL: Δεν χρειάζονται κάρτες διάτρησης

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Το COBOL, ή COmmon Business Oriented Language, είναι μια κληρονομιά γλώσσα προγραμματισμού υπολογιστών που έχει σχεδιαστεί για επαγγελματικούς υπολογιστές. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ήταν σε μεγάλη χρήση σε διάφορες βιομηχανίες για τις επόμενες δεκαετίες.

Ένα μεγάλο ποσό λογισμικού που κατασκευάστηκε αρχικά στην COBOL μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1990 εξακολουθεί να λειτουργεί, τροφοδοτώντας συχνά κρίσιμα συστήματα αποστολής με τα οποία οι μέσοι άνθρωποι αλληλεπιδρούν καθημερινά, όπως τραπεζικά συστήματα, επεξεργασία πληρωμών, ασφαλιστική ασφάλιση και έλεγχος κυκλοφορίας.

Το COBOL είναι μια από τις παλαιότερες γλώσσες προγραμματισμού που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, δεύτερη ίσως μόνο μετά τη FORTRAN, η οποία είναι μερικά χρόνια παλαιότερη. (Φαίνεται να υπάρχει πολύ περισσότερη COBOL ακόμα στον κόσμο από ό, τι υπάρχει το FORTRAN.)

Ιστορία της COBOL

Στη δεκαετία του 1950, οι υπολογιστές άρχισαν να ξεχωρίζουν στον επιχειρηματικό τομέα. Όμως, καθώς το κόστος αυτών των νέων μηχανημάτων άρχισε να μειώνεται προς τα κάτω, το κόστος του προγραμματισμού τους αυξανόταν.

Επιπλέον, με κάθε νέα γενιά υλικού, τα προγράμματα λογισμικού συχνά έπρεπε να ξαναγραφούν σχεδόν πλήρως για να λειτουργήσουν σε ενημερωμένα μηχανήματα – το κόστος της μετάφρασης προγραμμάτων για εργασία σε νέα συστήματα ήταν περίπου 3/4 του κόστους ανάπτυξης του λογισμικού κατά την πρώτη θέση.

Ανησυχώντας για αυτά τα κόστη, μια ομάδα ηγετικών επιχειρήσεων, μαζί με ακαδημαϊκούς και κατασκευαστές υπολογιστών, συναντήθηκαν το 1959 για να συζητήσουν λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Ζήτησαν από το Υπουργείο Άμυνας (το οποίο χρηματοδότησε πολλές έρευνες και ανάπτυξη που σχετίζονται με τον υπολογιστή) να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας νέας γλώσσας προγραμματισμού.

Αυτή η νέα γλώσσα θα ήταν φορητή από μηχανή σε μηχανή και θα ταιριάζει στις εργασίες επεξεργασίας δεδομένων που απαιτούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις. (Το Fortran ήταν περιορισμένο στη φορητότητά του εκείνη τη στιγμή και ήταν επιπλέον ακατάλληλο για τους τύπους εργασιών που χρειάζονταν περισσότερο οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία.)

Δεδομένου ότι αυτή η νέα γλώσσα επρόκειτο να είναι “Κοινή” (δηλαδή, κοινή σε πολλές αρχιτεκτονικές υλικού) και “Επιχειρηματική προσανατολισμένη”, κατέληξε να ονομάζεται COBOL.

Η απάντηση σε αυτό το αίτημα του Υπουργείου Άμυνας ήταν ενθουσιασμένη. είχαν τα ίδια προβλήματα που είχαν αυτοί οι επιχειρηματικοί ηγέτες.

Η DoD λειτούργησε πάνω από 200 υπολογιστές και είχε παραγγείλει σχεδόν άλλους 200 για παράδοση. Το κόστος ανάπτυξης λογισμικού αυξήθηκε επίσης γρήγορα και είχαν ξοδέψει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για προγραμματισμό.

Ο Διευθυντής του Προσωπικού Έρευνας του Συστήματος Δεδομένων της DoD, Charles A Phillips, συγκάλεσε μια συνάντηση με την ομάδα στην οποία παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας γλώσσας. Ο COBOL έπρεπε:

 • λειτουργούν το ίδιο σε πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές

 • ενθαρρύνετε περισσότερα άτομα να γίνουν προγραμματιστές, χρησιμοποιώντας πολλές απλές αγγλικές λέξεις-κλειδιά και απλή σύνταξη

 • να είναι σε θέση να αλλάξει

 • δεν περιορίζεται από την τρέχουσα τεχνολογία υλικού

 • να είναι εύκολο στη χρήση.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η αρκετά γρήγορη ανάπτυξη και κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης της γλώσσας, που ονομάζεται COBOL-60 (κυκλοφόρησε το 1960). Επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το FLOW-MATIC – ο εφευρέτης του, η Grace Hopper, ήταν τεχνικός σύμβουλος – και ενσωμάτωσε επίσης μερικές ιδέες από το COMTRAN της IBM.

Η πρώιμη ανάπτυξη της COBOL αντιμετώπισε πολλά προβλήματα που απειλούσαν να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία – τα συγκρουόμενα συμφέροντα των κατασκευαστών, των ακαδημαϊκών, των ηγετών των επιχειρήσεων και του στρατού. η προσέγγιση σχεδιασμού ανά επιτροπή · εμπορικές και προσωπικές αντιπαλότητες · γελοίες σύντομες προθεσμίες.

Ωστόσο, παρά αυτά τα προβλήματα, η προσπάθεια δημιουργίας COBOL πέτυχε κάτι καταπληκτικό. Η αρχική συνάντηση για συζήτηση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1959 και η αρχική προδιαγραφή εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 1960.

Οι κατασκευαστές υπολογιστών άρχισαν αμέσως να γράφουν μεταγλωττιστές για τη γλώσσα. Πριν από το τέλος του 1960, το πρώτο λειτουργικό πρόγραμμα COBOL γράφτηκε, καταρτίστηκε και εκτελέστηκε σε δύο διαφορετικά συστήματα υπολογιστών.

Η COBOL κέρδισε την έλξη πολύ γρήγορα και έγινε η κυρίαρχη γλώσσα για τον επιχειρηματικό υπολογιστή, σχεδόν όλη τη νύχτα. Μέχρι το 1970, ήταν η πιο χρησιμοποιημένη γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο.

Η COBOL ανέμενε επίσης τις κινήσεις ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού που δεν θα ξεκινούσαν πραγματικά για άλλες δύο δεκαετίες. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκε η COBOL, καμία εταιρεία ή όμιλος δεν μπορούσε να την αποκτήσει. Το αρχικό εγχειρίδιο γλώσσας έφερε την ακόλουθη ειδοποίηση:

Η COBOL είναι μια βιομηχανική γλώσσα και δεν ανήκει σε οποιαδήποτε εταιρεία ή όμιλο εταιρειών, ή οποιουδήποτε οργανισμού ή ομίλου οργανισμών.

Ιστορικό κυκλοφορίας

Οι κυκλοφορίες COBOL ονομάζονται για το έτος κυκλοφορίας τους. (Και με την αληθινή μόδα COBOL, αυτά τα χρόνια παρουσιάζονται με δύο ψηφία έως τη δεκαετία του 2000).

 • Το COBOL-61 ήταν κυρίως αφιερωμένο σε διορθώσεις σφαλμάτων και διευκρινίσεις, καθιστώντας τη σύνταξη ξεκάθαρη.

 • Το COBOL-65 συνέχισε με το έργο του καθαρισμού της γλώσσας, και πρόσθεσε επίσης χαρακτηριστικά για την εργασία με πίνακες και αρχεία μαζικής αποθήκευσης.

 • Το COBOL-68 είχε ως στόχο την τυποποίηση της γλώσσας, μετά από κάποια απόκλιση έκδοσης με 61, 61 Extended και 65. Δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Προτύπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ήταν γνωστό ως ANSI-COBOL. Αυτή η έκδοση έγινε η βάση για περαιτέρω ανάπτυξη της γλώσσας.

 • Μεταξύ 1968 και 1973, η αρχική επιτροπή ανάπτυξης γλωσσών (με την ονομασία CODASYL) κυκλοφόρησε τέσσερις νέες εκδόσεις προδιαγραφών γλώσσας. Αυτά πρόσθεσαν μια σειρά από νέες δυνατότητες. Δυστυχώς, σχεδόν κανένας που χρησιμοποιεί COBOL δεν το γνώριζε. Το επίκεντρο της πλειονότητας της κοινότητας προγραμματιστών της γλώσσας ήταν στο πρότυπο ANSI.

 • Το COBOL-74, μια αναθεώρηση του προτύπου ANSI, περιείχε μια σειρά από νέες δυνατότητες, όπως οργανώσεις αρχείων, DELETE και μια ενότητα τμηματοποίησης μνήμης. Αυτή ήταν μια σημαντική αλλαγή που δεν ήταν συμβατή προς τα πίσω. Προγράμματα γραμμένα σε παλαιότερες εκδόσεις δεν ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν σε μεταγλωττιστές COBOL-74.

 • Μια προτεινόμενη αναθεώρηση του 1980 (ανεπίσημα αποκαλούμενη COBOL-80 από τη σύμβαση) εισήγαγε ακόμη περισσότερες αλλαγές στη γλώσσα, προκαλώντας μια αναταραχή για τη συμβατότητα προς τα πίσω και το κόστος μετατροπής των παλαιών συστημάτων στη νέα γλώσσα. Η δημόσια ανταπόκριση κατά την περίοδο επανεξέτασης ήταν εξαιρετικά αρνητική.

 • Το COBOL-85 ήταν το τελικό αποτέλεσμα της απόκρισης στην κυκλοφορία του COBOL-80. Το ANSI αντιμετώπισε τις περισσότερες από τις ανησυχίες που εξέφρασε η κοινότητα προγραμματιστών και η κυκλοφορία του 1985 παρουσίασε ένα σχετικά χαμηλό κόστος μετατροπής, προσθέτοντας ταυτόχρονα μια σειρά χρήσιμων λειτουργιών που αύξησαν την παραγωγικότητα του προγραμματιστή.

 • Το COBOL-2002 ήταν το αποκορύφωμα της εργασίας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να προσθέσει στη γλώσσα αντικειμενικό προσανατολισμό. Πρόσθεσε επίσης πρόσθετους τύπους δεδομένων (bits, booleans, floating point και binaries), υποστήριξη για UNICODE, δείκτες και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Ενώ αυτό ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την COBOL, δεν υποστηρίχθηκε καλά από τη βιομηχανία. Δεν γράφτηκαν μεταγλωττιστές που να υποστηρίζουν ολόκληρη τη γλώσσα.

 • Το COBOL-2014 πρόσθεσε μια χούφτα πρόσθετων χαρακτηριστικών. Δυστυχώς, πάλι, κανένας μεταγλωττιστής δεν υποστηρίζει το πλήρες πρότυπο. Επιπλέον, υπάρχει πολύ λίγη νέα ανάπτυξη στο COBOL. Μέχρι το 2014, η συντριπτική πλειοψηφία των εργασιών COBOL γινόταν σε παλαιότερα συστήματα.

Ενώ υπάρχει σίγουρα αρκετός υπάρχων κώδικας γραμμένος στο COBOL-2002, και ακόμη και λίγο στο COBOL-2014, η πλειοψηφία του COBOL παλαιού τύπου που εξακολουθεί να λειτουργεί συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές του 1985.

Σχετικά με τη γλώσσα

Η COBOL είναι επιτακτική και διαδικαστική. Η προδιαγραφή του 2002 πρόσθεσε τον Προσανατολισμό αντικειμένου, αλλά αυτές οι πρόσθετες δυνατότητες είναι σχετικά αχρησιμοποίητες.

Η γλώσσα έχει μια αγγλική σύνταξη, η οποία είχε σκοπό να διευκολύνει την ανάγνωση και τη γραφή. Είναι εξαιρετικά λεκτική σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες γλώσσες: υπάρχουν πάνω από 300 δεσμευμένες λέξεις και οι περισσότερες εργασίες προγραμματισμού απαιτούν περισσότερες γραμμές κώδικα στο COBOL από ό, τι σε άλλες γλώσσες..

Ένα πρόγραμμα COBOL χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:

 • Identification Division, προσδιορίζει (ονόματα) το πρόγραμμα, την τάξη ή τη διεπαφή

 • Τομέας περιβάλλοντος, καθορίζει τις τιμές διαμόρφωσης

 • Το Data Division, το οποίο έχει έξι ενότητες, ορίζει το μοντέλο δεδομένων του προγράμματος χρησιμοποιώντας ιεραρχικές δομές δεδομένων

 • Διαδικασία Διαίρεσης, η καρδιά του προγράμματος – περιέχει διαδικασίες που επεξεργάζονται δεδομένα.

Οι λέξεις-κλειδιά COBOL γράφονται σε ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, και μία γραμμή κώδικα ακολουθεί μια συγκεκριμένη μορφή.

Οι γραμμές έχουν πλάτος 80 στήλες (συγκράτηση από ημέρες διάτρησης), με τμήματα της γραμμής που προορίζονται για συγκεκριμένη χρήση.

Για παράδειγμα, οι πρώτες 6 στήλες είτε δεν χρησιμοποιούνται καθόλου, είτε απλά χρησιμοποιούνται για να πληκτρολογήσετε χειροκίνητα αριθμούς γραμμής (απλώς αγνοούνται από τον μεταγλωττιστή – ένα άλλο συγκρατημένο φύλλο διάτρησης). Μετά από αυτό:

 • Η στήλη 7 δείχνει σχόλια (* ή /), συνέχεια από την προηγούμενη γραμμή (-) ή κωδικό εντοπισμού σφαλμάτων (d).

 • Οι στήλες 8-11, που ονομάζονται Περιοχή Α, περιέχουν κεφαλίδες για Διαιρέσεις, Ενότητες και Διαδικασίες ή αριθμούς επιπέδων για ορισμούς δεδομένων.

 • Οι στήλες 12-72, που ονομάζονται Περιοχή Β, είναι ελεύθερος κωδικός χώρος

 • Οι στήλες 73-80 παραμένουν κενές ιστορικά (για πρόσθετες πληροφορίες κάρτας διάτρησης).

Εδώ είναι ένα παράδειγμα HELLO WORLD:

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ.
Αναγνωριστικό προγράμματος. παράδειγμα-γεια.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ "HELLO 1977!"
STOP RUN.

(Αυτές οι αυστηρές μορφές διαστήματος δεν απαιτούνται στο COBOL-2002, αλλά εξακολουθούν να παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό.)

Πόροι COBOL

Η COBOL υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, οπότε υπάρχουν πολλοί πόροι για να το μάθεις. Εάν εργάζεστε σε ένα έργο COBOL παλαιού τύπου, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποια έκδοση είναι και ότι το υλικό αναφοράς σας ταιριάζει.

Σε σύνδεση

Σεμινάρια

 • COBOL Tutorial από Tutorials Point

 • Εκμάθηση COBOL στο Mainframes 360

 • COBOL Programming – Σεμινάρια, Διαλέξεις, Ασκήσεις, Παραδείγματα, από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ

 • Εκμάθηση προγραμματισμού COBOL

 • ZingCOBOL: Ένας οδηγός για αρχάριους για προγραμματισμό στο COBOL

 • Θέλετε λοιπόν να μάθετε COBOL; – όχι τόσο ένα σεμινάριο όσο το άρθρο “πώς και γιατί να μάθετε COBOL”, από το Millennial Mainframer

 • Ανάγνωση διατάξεων COBOL

 • COBOL Tutorial από ακαδημαϊκά σεμινάρια

 • Βίντεο:

  • Γράψτε το πρώτο πρόγραμμα COBOL, Compile and Execute, μια γρήγορη εισαγωγή βίντεο

  • Βασικά Mainframe με το Cobol, μια σειρά βίντεο 15 μερών στο COBOL και στο Mainframe.

Αναφορά

 • ISO / IEC 1989: 2014, το τρέχον πρότυπο COBOL (πληρωμένη λήψη)

 • Γρήγορος οδηγός COBOL.

Εργαλεία

 • Το GNU COBOL Compiler, μεταφράζει το COBOL σε C και μετά το μεταγλωττίζει, σχεδιασμένο για να λειτουργεί με τη Συλλογή Compiler GNU

 • zCOBOL, ένας άλλος μεταγλωττιστής COBOL

 • Hercules System / 370, ESA / 390, και z / Architecture Emulator, ένας εξομοιωτής mainframe

 • Open Source COBOL Tools, μια συλλογή από εργαλεία COBOL με άδεια χρήσης GNU.

Κοινότητα και συνεχής μάθηση

 • COBOL Forum στο MainframeGuruKul

 • Φόρουμ προγραμματισμού COBOL στο IBMMainframes.com

 • COBOL Subreddit.

Βιβλία

 • Έναρξη COBOL για προγραμματιστές από τον Michael Coughlan

 • Mainframe COBOL του Murach από τον Mike Murach

 • Cobol Unleashed από τον Jon Wessler

 • Ο Sams Teach Yourself COBOL σε 24 ώρες από τον Thane Hubbell

 • COBOL για τον 21ο αιώνα από τη Nancy Stern

 • Προηγμένη COBOL για δομημένο και αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό από τον Gary DeWard Brown

 • Η δομημένη COBOL του Murach, από τον Mike Murach

 • COBOL For Dummies από τον Arthur Griffith και μην χάσετε το COBOL for Dummies Quick Reference από τον John W Fronckowiak

 • Η δύναμη του Cobol από τον Rui Bivar de Oliveira

 • Προγραμματισμός Cobol από τον MK Roy.

Πρέπει να μάθω COBOL?

Το COBOL δεν είναι δροσερό, και οι άνθρωποι το χαρακτηρίζουν ως γλώσσα που πεθαίνει για πάνω από μια δεκαετία. Υπήρχε ακόμη και μια ταφόπλακα για την COBOL πριν ακόμη ολοκληρωθεί η γλώσσα. Αλλά για όλες τις διακηρύξεις σχετικά με την ασυμφωνία της COBOL, η αλήθεια είναι ότι η COBOL δεν έχει ακόμη πεθάνει.

Το COBOL χρησιμοποιήθηκε κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις – εταιρείες που χρειάζονταν και μπορούσαν να αγοράσουν υπολογιστές mainframe στις δεκαετίες του 1960, του 70 και του 80. Τα συστήματα από εκείνη την εποχή που δεν έχουν αντικατασταθεί είναι πολύ περίπλοκα για να ξαναχτιστούν εύκολα και είναι πολύ κρίσιμα για να σπάσουν οι κίνδυνοι.

Τα συστήματα λογισμικού σε βιομηχανίες τόσο διαφορετικές όπως ο έλεγχος κυκλοφορίας, η παρακολούθηση της υγειονομικής περίθαλψης, η ασφαλιστική ασφάλιση, ο οικονομικός έλεγχος και η κρατική τήρηση αρχείων συνεχίζουν να λειτουργούν COBOL και πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Και, οι περισσότεροι από τους προγραμματιστές που δημιούργησαν και συντήρησαν αυτά τα συστήματα πλησιάζουν (ή έχουν περάσει) την ηλικία συνταξιοδότησης.

Την ίδια στιγμή που οι παλαιότεροι προγραμματιστές COBOL γερνούν έξω από το σύστημα, οι νεότεροι προγραμματιστές δεν ενδιαφέρονται πολύ για την παλαιότερη τεχνολογία. Οι διαχειριστές πληροφορικής στις βιομηχανίες κληρονομιάς ανησυχούν για την επερχόμενη έλλειψη COBOL.

Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για προγραμματιστές πρώιμης σταδιοδρομίας που ενδιαφέρονται για σταθερή, υψηλόμισθη απασχόληση.

Άλλα πράγματα που πρέπει να μάθετε

Με εξαφανισμένες σπάνιες εξαιρέσεις, το COBOL δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή νέων εφαρμογών ή συστημάτων. Αντίθετα, η COBOL χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή πολλών επιχειρηματικών συστημάτων μεγάλης κλίμακας που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ένας προγραμματιστής COBOL πιθανότατα θα ξοδέψει το χρόνο του διατηρώντας παλαιά συστήματα, μετατρέποντας εφαρμογές COBOL σε σύγχρονη τεχνολογία ή χτίζοντας γέφυρες μεταξύ της εφαρμογής COBOL και άλλων συστημάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας τείνει να είναι σε μεγάλους υπολογιστές mainframe. με καθιερωμένες εταιρείες · σε ώριμους κλάδους όπως χρηματοδότηση, υγειονομική περίθαλψη, κυβερνητικές υπηρεσίες και μεταφορές.

Δεδομένου ότι αυτό είναι το οικοσύστημα στο οποίο λαμβάνει χώρα η πιο σύγχρονη ανάπτυξη COBOL, υπάρχουν ορισμένες πρόσθετες τεχνολογίες που χρειάζεται ένας προγραμματιστής για να καταστήσει τις δεξιότητες COBOL σχετικές και πολύτιμες.

Ακολουθεί μια σύντομη λίστα δεξιοτήτων που συνδυάζονται καλά με το COBOL και συνδέονται με πόρους για μάθηση:

 • Υπολογισμός Mainframe

  • Τι στο Earth είναι ένα Mainframe; από τον David Stephens

  • Σύστημα ελέγχου πληροφοριών πελατών (CICS®)

  • Το CICS του Murach για τον προγραμματιστή COBOL από τους Menendez και Lowe

  • Σχεδιασμός και προγραμματισμός εφαρμογών CICS από τους Horswill et al

  • Job Control Language (JCL), μια γλώσσα αυτοματοποίησης που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε περιβάλλον COBOL

  • Murach’s OS / 390 και z / OS JCL από τους Menendez και Lowe

  • System 390 Job Control Language από τον Gary DeWard Brown

  • DB2 για τον προγραμματιστή COBOL, μέρος 1 των Garvin και Eckols, και DB2 για τον προγραμματιστή COBOL, μέρος 2 από τους Garvin και Prince.

 • Νεότερες τεχνολογίες σε επίπεδο επιχείρησης, όπως:

  • .NET και C #

  • Ιάβα

  • ABAP

 • Άλλες παλαιότερες γλώσσες, όπως:

  • Φορτράν

  • Έρλανγκ

  • Εμπρός

 • Γλώσσες προγραμματισμού συστήματος, όπως C, C ++ και D.

 • Τεχνολογίες μεταφοράς δεδομένων, ειδικά XML και SOAP

 • Γλώσσες δέσμης ενεργειών όπως Perl και Python

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς προγραμματισμού, σεμινάρια και γραφήματα που σχετίζονται με την κωδικοποίηση και τους πόρους προγραμματιστών:

 • Εισαγωγή γλώσσας συναρμολόγησης: αν το χρησιμοποιείτε άμεσα και το μαθαίνετε μόνο για να καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει σε επίπεδο υλικού, η γλώσσα συναρμολόγησης είναι υπέροχο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε.

 • Πόροι προγραμματισμού Bash: εάν κωδικοποιείτε COBOL, πιθανότατα θα χρησιμοποιείτε περιβάλλον γραμμής εντολών. Εδώ είναι η ευκαιρία σας να μάθετε ένα από τα καλύτερα.

 • Πόροι προγραμματισμού NXT-G: εντάξει, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την COBOL. Αλλά μετά από μια κουραστική μέρα κωδικοποίησης, δεν θα σας άρεσε να δημιουργείτε ρομπότ LEGO?!

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Μπερδεμένοι με ποια γλώσσα προγραμματισμού πρέπει να μάθετε να κωδικοποιείτε; Ρίξτε μια ματιά στο infographic μας, τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Δεν συζητά μόνο διαφορετικές πτυχές των γλωσσών, αλλά απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις όπως, “Πόσα χρήματα θα κάνω προγραμματισμό Java για τα προς το ζην;”

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε;
Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map