Μάθετε για το Chyrp And Friends, το Micro-Blogging και τις εναλλακτικές λύσεις

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Το Chyrp είναι μια πλατφόρμα microblogging ανοιχτού κώδικα. Το λογισμικό σχεδιάστηκε για να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό και εύκολο στη χρήση. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά.

Το έργο ξεκίνησε για πρώτη φορά από έναν προγραμματιστή Alex Suraci, το 2004. Εκείνη την εποχή, ονομαζόταν Mynimal CMS.

Ο σχεδιασμός ήταν μια αντίδραση στο WordPress, το οποίο είχε κερδίσει τη δημοτικότητα εκείνη την εποχή (και έκτοτε έχει κυριαρχήσει στα αυτο-φιλοξενούμενα blogging).

Ο Suraci είδε το WordPress ως πολύ περίπλοκο, πολύ «φουσκωμένο» και πολύ αργό. Το λογισμικό που τελικά έγινε Chyrp σχεδιάστηκε από την αρχή ώστε να είναι εύκολο να διαβαστεί και να συντηρηθεί.

Το 2010, η Suraci ανακοίνωσε ότι το έργο δεν θα συνεχιστεί. Ωστόσο, ένας άλλος προγραμματιστής ανέλαβε και συνέχισε να εργάζεται στο Chyrp. Η ανάπτυξη ήταν σχετικά ενεργή μετά από αυτό, ειδικά το 2012 όταν ένας ανώνυμος δωρητής επέτρεψε στον κύριο προγραμματιστή να εργαστεί στο σύστημα με πλήρη απασχόληση.

Μέχρι το 2015, η ανάπτυξη φαίνεται να έχει μειωθεί. Ο επίσημος ιστότοπος δεν ήταν διαθέσιμος τον Σεπτέμβριο του 2015 και (από το τέλος του 2016) δεν έχει εμφανιστεί ξανά.

Μερικές μικρές συνεισφορές έχουν γίνει στο επίσημο repo του έργου GitHub, αλλά δεν έχει σημειωθεί σοβαρή εξέλιξη σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα Chyrp

Από την πλευρά του προγραμματιστή, το Chyrp είναι καθαρό, καλά οργανωμένο και εύκολο να επεκταθεί. Η βάση κώδικα είναι αρκετά μικρή ώστε ένας προγραμματιστής να μπορεί πραγματικά να καταλάβει το όλο θέμα. Είναι επίσης πολύ καλά τεκμηριωμένο, στον κώδικα.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί κάτι και κατανοείτε την PHP, μπορείτε εύκολα να το βρείτε και να το καταλάβετε. Η επέκταση του Chyrp είναι επίσης πολύ εύκολη. Νέοι τύποι περιεχομένου (“Feathers”) δημιουργούνται απλώς με την επέκταση μιας μόνο κλάσης. Οι ενότητες έχουν προβλέψιμο σχεδιασμό και λογική.

Το Chyrp είναι επίσης εύκολο να φιλοξενηθεί. Οι απαιτήσεις είναι αρκετά ελάχιστες και μπορούν να ικανοποιηθούν στα περισσότερα κοινόχρηστα προγράμματα φιλοξενίας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι PHP 5.2+ και είτε MySQL 4.1+ είτε SQLite 3+. Η εγκατάσταση είναι πολύ εύκολη, ειδικά αν χρησιμοποιείτε απλώς το SQLite – αλλά ακόμη και με το MySQL, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Για τους χρήστες του Chyrp, το κύριο πλεονέκτημα είναι η απλότητα. Υπάρχουν λίγα θέματα για να διαλέξετε, αλλά όχι τόσο πολλά ώστε να γίνουν συντριπτικά. (Και η δημιουργία ενός νέου θέματος δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο η δημιουργία ενός νέου θέματος στο WordPress.)

Υπάρχει έμφαση στο blogging και στην κοινή χρήση περιεχομένου και όχι σε πολλά άλλα. Σε αντίθεση με το WordPress ή άλλα CMS, απλά δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Μπορείτε να συνδεθείτε και να δημοσιεύσετε στοιχεία, να τα δημοσιεύσετε από το email σας… και αυτό είναι πραγματικά.

Οι βασικές ενότητες περιλαμβάνουν βασικές δυνατότητες χρηστικότητας, όπως σχόλια, captcha, tagging και likes. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που βασίζονται στο Chyrp, δεν υπάρχουν φόρουμ συζήτησης, ούτε συστήματα διαχείρισης έργων. Είναι απλώς μικρο-blogging.

Η λειτουργία “Feathers” ενθαρρύνει τους bloggers και τους σχεδιαστές να προβάλλουν διαφορετικούς τύπους περιεχομένου με διαφορετικό τρόπο. Μπορείτε να δημοσιεύσετε μια μεμονωμένη φωτογραφία, έναν σύνδεσμο, μια εμπνευσμένη προσφορά, ένα βίντεο, μια ενημέρωση κατάστασης ή μια πλήρη ανάρτηση ιστολογίου.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω το Chyrp?

Εκτός αν η ανάπτυξη γίνει πολύ πιο ενεργή, πιθανώς όχι – ειδικά αν δεν είστε προγραμματιστής ή αρκετά ισχυρή τεχνική. Για τον απλό, μη τεχνικό χρήστη, η εκτέλεση ιστότοπου σε λογισμικό που δεν βελτιώνεται και υποστηρίζεται ενεργά, μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα.

Δεν υπάρχει κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών που να απαντά σε ερωτήσεις ή να παρέχει συμβουλές όταν προκύψουν τα αναπόφευκτα προβλήματα και δεν υπάρχει κανένας που να διορθώνει προβλήματα ασφαλείας που ενδέχεται να προκύψουν.

Ωστόσο, οι προγραμματιστές και τα τεχνικά παιχνίδια μπορεί να βρουν το Chyrp μια αξιόλογη πλατφόρμα. Ο κώδικας, όπως υπάρχει, είναι συμπαγής, καλά οργανωμένος και καλά τεκμηριωμένος. Εάν είστε σε PHP (ή προσπαθείτε να το μάθετε), το Chyrp είναι ένα αξιοπρεπές έργο για να περάσετε το χρόνο σας.

Εναλλακτικές λύσεις για το Chyrp

Εάν σας αρέσει πραγματικά το Chyrp ή το χρησιμοποιείτε ήδη, ίσως ψάχνετε άλλες εφαρμογές λογισμικού που είναι παρόμοιες με αυτήν. Η εύρεση της σωστής εναλλακτικής λύσης Chyrp εξαρτάται από ποιες πτυχές του συνόλου λειτουργιών της Chyrp σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ακολουθούν μερικές επιλογές:

Chyrp Lite

Η πιο προφανής αντικατάσταση για το Chyrp είναι το Chyrp Lite. Το Chyrp Lite είναι ένα πιρούνι του Chyrp, που δημιουργήθηκε μετά την ανάπτυξη του Chyrp φάνηκε να μειώνεται το 2015. Είναι σε μεγάλο βαθμό το έργο ενός μόνο χρήστη / προγραμματιστή, Daniel Pimley.

Το Chyrp Lite είναι μια «επιθετική» ανακαίνιση του κώδικα Chyrp. Η πτυχή του Chyrp που ο Pimley ενδιαφερόταν περισσότερο για τη διατήρηση ήταν η λιτή αποδοτικότητά του. Το Chyrp Lite προορίζεται να είναι ακόμη πιο άπαχο και αποτελεσματικό – εξ ου και το όνομα.

Από άποψη χρήστη, τα έργα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια. Η έξοδος HTML ενός ιστότοπου Chyrp Lite είναι ευαίσθητη, με σήμανση ARIA, προσβάσιμη και σημασιολογική.

Μορφές WordPress και Post

Εάν το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Chyrp είναι το σύστημα Feathers, το οποίο επιτρέπει την εύκολη εμφάνιση διαφορετικών τύπων περιεχομένου με διαφορετικούς τρόπους, τότε το WordPress μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Εξακολουθεί να έχει όλα τα ίδια “προβλήματα” που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τον δημιουργό του Chyrp – είναι ένα πολύ μεγάλο, περίπλοκο σύστημα που κάνει πολλά πράγματα. Κανένας προγραμματιστής δεν μπορεί να γνωρίζει ολόκληρη τη βάση κώδικα μέσα και έξω.

Ακόμα και με όλα αυτά, είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε. Η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών φιλοξενίας ιστοσελίδων παρέχουν προγράμματα φιλοξενίας WordPress.

Το WordPress παρουσίασε τη δυνατότητα Post Format στην Έκδοση 3.1. Οι μορφές ανάρτησης είναι απλώς ένα κομμάτι μεταδεδομένων που σχετίζεται με μια ανάρτηση, αναγνωρίζοντάς το ως ένα συγκεκριμένο είδος περιεχομένου: εκτός από, συλλογή, σύνδεσμος, εικόνα, προσφορά, κατάσταση, βίντεο, ήχος και συνομιλία.

Στη συνέχεια, τα θέματα είναι ελεύθερα να χρησιμοποιήσουν (ή όχι) αυτήν την ονομασία, προκειμένου να εμφανιστεί η ανάρτηση με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά δωρεάν θέματα WordPress που υποστηρίζουν μορφές ανάρτησης.

Tumblr

Ο Chyrp σχεδιάστηκε ως μικρό ιστολόγιο. Πριν τα microblogs ονομάστηκαν microblogs, ονομάστηκαν tumbleblogs ή tumblelogs. Εάν δεν σας ενδιαφέρει να φιλοξενήσετε τον εαυτό σας στο tumbleblog, μια καλή εναλλακτική λύση για το Chyrp είναι ο Tumblr, ο πιο δημοφιλής ιστότοπος microblogging.

Το Tumblr διαθέτει όλες τις δυνατότητες που αρέσουν στους χρήστες σχετικά με το Chyrp – είναι εύκολο να ρυθμίσετε, διαφορετικοί τύποι περιεχομένου εμφανίζονται διαφορετικά, μπορείτε να δημοσιεύσετε περιεχόμενο από οπουδήποτε.

Η παραίτηση από τον έλεγχο του δικού σας προγράμματος φιλοξενίας σάς παρέχει επίσης μια σύνδεση με την ευρύτερη κοινότητα Tumblr, διευκολύνοντας την κοινή χρήση του περιεχομένου σας.

συμπέρασμα

Το Chyrp ήταν μια υπέροχη ιδέα, αλλά η χρήση λογισμικού από ένα μη λειτουργικό έργο δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Δοκιμάστε μία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις Chyrp και θυμηθείτε – το περιεχόμενό σας έχει μεγαλύτερη σημασία από την (micro) μηχανή blogging που χρησιμοποιείτε.

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς, σεμινάρια και infogragphics που σχετίζονται με την ανάπτυξη ιστού:

 • Εισαγωγή και πόροι PHP: μάθετε τα πάντα για τη γλώσσα στην οποία κωδικοποιείται το Chyrp.

 • Προγραμματισμός δικτύου με πρίζες Διαδικτύου: μάθετε τα πάντα για τη δικτύωση στο Διαδίκτυο.

 • Εισαγωγή και πόροι MySQL: Η MySQL είναι μια από τις πιο δημοφιλείς βάσεις δεδομένων στο Διαδίκτυο – και μία από τις προεπιλεγμένες που χρησιμοποιεί η Chyrp.

Πώς να επιλέξετε το σωστό CMS

Δεν είστε σίγουροι τι CMS θέλετε να χρησιμοποιήσετε; Δείτε το άρθρο μας, πώς να επιλέξετε το σωστό CMS.

Η απόλυτη λίστα των Εργαλείων για Webmasters A-Z
Πώς να επιλέξετε το σωστό CMS

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map