Μάθετε για το CAPTCHA: Δεν επιτρέπονται ρομπότ. (Συγγνώμη, Bots)

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Το CAPTCHA σημαίνει “Πλήρως αυτοματοποιημένη δημόσια δοκιμή Turing για να πει στους υπολογιστές και τους ανθρώπους εκτός.”

Τα CAPTCHA έχουν υπάρξει με τη μία ή την άλλη μορφή από τα τέλη του αιώνα και χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες του Διαδικτύου που συμπληρώνουν φόρμες σε ιστότοπους – όπως φόρμες επικοινωνίας ή σχόλια ιστολογίου – είναι πράγματι άνθρωποι.

Τα bots προγραμματίζονται για να συμπληρώνουν αυτόματα φόρμες σε ιστότοπους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ανεπιθύμητων μηνυμάτων και τη συλλογή email. Χωρίς CAPTCHA, το ποσό των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που παράγονται από bots θα ήταν ακόμη χειρότερο από ό, τι είναι.

Αλλά οι ίδιοι οι CAPTCHA μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί για τους χρήστες του ιστότοπου. Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά απλό, η αντιγραφή κειμένου από ασαφείς εικόνες είναι απογοητευτική και χρονοβόρα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία για τους χρήστες – και συχνά βλάπτει τις μετατροπές για τους ιδιοκτήτες ιστότοπων.

Επιπλέον, τα CAPTCHA αποτυγχάνουν. Οι αλγόριθμοι γίνονται πιο έξυπνοι και η Google ισχυρίζεται ότι το έξυπνο AI μπορεί πλέον να λύσει παραμορφωμένο κείμενο με ακρίβεια 99,8%.

Εκδόσεις CAPTCHA

Ως εκ τούτου, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό τύπο CAPTCHA. Εδώ είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.

 1. Το No CAPTCHA reCAPTCHA

  Το No CAPTCHA reCAPTCHA είναι η εφεύρεση της Google και κυκλοφόρησε το 2014, από τότε που έγινε συνηθισμένο σε ιστότοπους σε όλο τον κόσμο.

  Με αυτό, στον χρήστη εμφανίζεται ένα πλαίσιο ελέγχου JavaScript που λέει δίπλα του: «Δεν είμαι ρομπότ». Ο χρήστης κάνει απλώς κλικ σε αυτό το πλαίσιο ελέγχου με το ποντίκι και είναι αποφασισμένοι να είναι άνθρωπος.

  Αυτό λειτουργεί με την ιδέα ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά στα bots. Ένα bot είναι πιο πιθανό να επιλέξει το πλαίσιο ακριβώς στη μέση, ενώ ένας άνθρωπος συνήθως δεν θα το κάνει. Παρακολουθώντας την κίνηση του ποντικιού, το No CAPTCHA reCAPTCHA μπορεί να πει με εκπληκτική ακρίβεια εάν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή όχι. (Μάθετε περισσότερα στο ιστολόγιο της Google.)

  Ωστόσο, δεν είναι αλάνθαστη. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή όχι, θα του ζητήσει να πληκτρολογήσετε έναν αριθμό ή κείμενο, δημιουργώντας μια απογοητευτική εμπειρία για άλλη μια φορά.

  Υπάρχει μια ελαφρώς διαφορετική μέθοδος για κινητές συσκευές όπου οι κινήσεις του ποντικιού δεν παρακολουθούνται. Αντί να κάνουν κλικ σε ένα πλαίσιο ελέγχου, οι χρήστες παρουσιάζονται με μια εικόνα (π.χ. μια γάτα) και τους ζητείται να επιλέξουν όλες τις εικόνες από την ακόλουθη επιλογή που σχετίζονται (π.χ., όλες οι γάτες από μια επιλογή ζωικών εικόνων).

  Και πάλι, αυτό είναι ένα πολύ απλό έργο για τους χρήστες, αλλά αποδεικνύεται δύσκολο για τα bots.

  Αυτό που κάνει ακριβώς η Google με αυτά τα δεδομένα είναι εικασία όλων. Ίσως το χρησιμοποιεί για να βοηθήσει στην εκπαίδευση της εφαρμογής Google Photos για την αναγνώριση εικόνων με βάση μια λέξη-κλειδί ή για τη βελτίωση των χαρτών της. Εν πάση περιπτώσει, έχει γίνει ο τυπικός τύπος CAPTCHA τα τελευταία χρόνια.

  Μάθετε πώς μπορείτε να προσθέσετε το reCAPTURE στον ιστότοπό σας στον οδηγό της Google.

 2. Το αόρατο reCAPTCHA

  Το 2017, η Google ανακοίνωσε μια ενημέρωση στο No CAPTCHA reCAPTCHA με τη μορφή του Αόρατου reCAPTCHA.

  Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός είναι ένας τύπος CAPTCHA που είναι εντελώς αόρατος για τον χρήστη και δεν απαιτεί καμία απολύτως εισαγωγή από αυτούς. Στόχος της Google με αυτό είναι να απαλλαγεί από την ανάγκη για κάθε είδους αλληλεπίδραση εκ μέρους του χρήστη.

  Δεν είναι ξεκάθαρο πώς λειτουργεί, αλλά δεν υπάρχει πλαίσιο επιλογής, κείμενο για εισαγωγή και εικόνες για αντιστοίχιση.

  Αντίθετα, περιλαμβάνει παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπο, ο οποίος πιθανότατα περιλαμβάνει τον τρόπο που κάνουν κλικ στα κουμπιά, τον τρόπο με τον οποίο μετακινούν το ποντίκι και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει η Google. Στη συνέχεια στοχεύει να πει από αυτήν τη συμπεριφορά εάν ο χρήστης είναι ρομπότ ή όχι.

  Αν και αυτό είναι ακόμα στις πρώτες μέρες του, εάν αποδειχθεί επιτυχημένο, μπορείτε να περιμένετε αυτό να γίνει πολύ πιο συνηθισμένο επειδή δεν επηρεάζεται η εμπειρία χρήστη, η οποία έχει οφέλη τόσο για τους χρήστες ιστού όσο και για τους ιδιοκτήτες ιστότοπων.

  Βρείτε πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης και προσαρμογής του στον οδηγό της Google.

 3. Απλό μαθηματικό πρόβλημα

  Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την απάντηση σε ένα απλό μαθηματικό πρόβλημα όπως “3 + 8.” Ωστόσο, όταν ένα τέτοιο πρόβλημα παρουσιάζεται ως CAPTCHA, είναι εκπληκτικά δύσκολο να σπάσουν τα spam bots.

  Υποβάλλοντας μια τέτοια ερώτηση και ζητώντας την απάντηση, μπορείτε να προσφέρετε μια σχετικά ομαλή εμπειρία στον χρήστη. Σε τελική ανάλυση, χρειάζεται μόνο ένα ή δύο δευτερόλεπτα για τον χρήστη να επεξεργαστεί την απάντηση και να την πληκτρολογήσει στο πλαίσιο, και αυτό παρέχει ένα βασικό αλλά λογικά αποτελεσματικό αποτρεπτικό bot.

  Μπορεί να μην είναι τόσο εξελιγμένο όσο μερικές από τις πιο προηγμένες λύσεις που εισήγαγε η Google, αλλά μπορεί ακόμα να είναι αποτελεσματική και δεν επηρεάζει σημαντικά την εμπειρία χρήστη.

  Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη χρήση ενός τέτοιου CAPTCHA στον ιστότοπό σας. Εάν εκτελείτε έναν ιστότοπο WordPress, υπάρχει ένα πρόσθετο που ονομάζεται Math Captcha που προσφέρει μια επιλογή βασικών μαθηματικών προβλημάτων τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στις φόρμες και τα σχόλια του ιστολογίου σας για να μειώσετε αποτελεσματικά το ανεπιθύμητο περιεχόμενο.

  Το πρόσθετο Captcha είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για την εφαρμογή ενός βασικού μαθηματικού προβλήματος.

  Εάν δεν χρησιμοποιείτε το WordPress, μπορείτε ακόμα να προσθέσετε ένα μαθηματικό CAPTCHA στον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας HTML. Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να τον ρυθμίσετε στον ιστότοπό σας.

 4. Πρόβλημα απλής λέξης

  Παρόμοια με τα μαθηματικά CAPTCHA, αυτή η επιλογή περιλαμβάνει τη χρήση ενός απλού προβλήματος λέξης για να μπλέξει τα bots ενώ είναι αρκετά εύκολο για τους ανθρώπους να λύσουν.

  Το TextCaptcha είναι ένα τέτοιο εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Παρέχει μια ευρεία επιλογή προβλημάτων λέξεων σε διάφορες μορφές, όπως:

  • Γράφοντας μία λέξη με κεφαλαία γράμματα και ρωτώντας τον χρήστη ποια λέξη είναι.

  • Γράφοντας μια λίστα με τρεις λέξεις και ζητώντας από τον χρήστη τη δεύτερη.

  • Γράψτε μια λίστα λέξεων, μία από τις οποίες είναι ένα χρώμα και, στη συνέχεια, ρωτήστε τον χρήστη ποια λέξη είναι ένα χρώμα.

  Όλα αυτά είναι πολύ απλά και μάλιστα λίγο περίεργα – τα οποία μπορούν να έχουν οφέλη όσον αφορά την επωνυμία του ιστότοπού σας, εάν στοχεύετε χρήστες που θα βρουν αυτό το είδος προβλήματος διασκεδαστικό να λύσει.

  Αυτή είναι επίσης μια καλή επιλογή για χρήστες με προβλήματα όρασης που ενδέχεται να έχουν πρόβλημα με άλλους τύπους CAPTCHA.

  Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα λέξεων δεν είναι αλάνθαστα και μπορούν ακόμα να επιλυθούν με bots. Και καθώς τα bots γίνονται πιο έξυπνα, θα γίνει πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από τα spam με αυτόν τον τρόπο.

 5. Η μέθοδος Honeypot

  Η μέθοδος Honeypot CAPTCHA είναι δημοφιλής επειδή δεν περιλαμβάνει καμία αλληλεπίδραση εκ μέρους του χρήστη, που σημαίνει ότι η εμπειρία του χρήστη δεν επηρεάζεται.

  Αντ ‘αυτού, ξεγελά τα bots χρησιμοποιώντας μια απλή αλλά έξυπνη τεχνική. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση κρυφών πεδίων στην ιστοσελίδα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν.

  Επειδή τα bots συχνά προγραμματίζονται για να συμπληρώνουν αυτόματα όλα τα πεδία, θα συμπληρώνουν το πεδίο που δεν μπορούν να δουν οι επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας ότι είναι bots.

  Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή, επειδή αποτρέπει την αναστάτωση του χρήστη με οποιονδήποτε τρόπο. Συνεχίζουν να κάνουν την επιχείρησή τους χωρίς διακοπή, και αυτό το κάνει διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα CAPTCHA.

  Αλλά δεν είναι αλάνθαστα. Ορισμένα προγράμματα περιήγησης, όπως φόρμες αυτόματης συμπλήρωσης Safari και μερικά bot είναι αρκετά έξυπνα για να ξεπεράσουν αυτό το κόλπο.

  Για να εφαρμόσετε την τεχνική Honeypot, απλά πρέπει να προσθέσετε ένα κρυφό πεδίο στη φόρμα που προστατεύετε από ανεπιθύμητα μηνύματα. Μπορείτε να δώσετε στο πεδίο οποιοδήποτε όνομα θέλετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το CSS, προσθέστε τον κανόνα “display: none” και αυτό θα το κρύψει από τους επισκέπτες του ανθρώπου.

  Εάν υποβληθεί μια υποβολή που έχει συμπληρώσει την κρυφή φόρμα καθώς και τις άλλες φόρμες, θα ξέρετε αμέσως ότι συμπληρώθηκε από ένα bot.

 6. Σύνδεση λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης

  Περισσότεροι ιστότοποι παρέχουν τώρα στους χρήστες τη δυνατότητα εγγραφής χρησιμοποιώντας τους κοινωνικούς λογαριασμούς τους και αυτό μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τον ιστότοπό σας.

  Αντί να ζητάτε από τους χρήστες να δημιουργήσουν ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να τους επιτρέψετε να χρησιμοποιούν απλώς το λογαριασμό τους στο Facebook ή το Google για να εγγραφούν σε μερικά κλικ χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν πληροφορίες, παρέχοντας επαληθευμένη σύνδεση. Ένα άλλο δημοφιλές εργαλείο είναι το Disqus για σχόλια ιστολογίου.

  Όλα αυτά παρέχουν άμυνα ενάντια στα bots, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να έχουν έναν άλλο λογαριασμό συνδεδεμένο με το όνομά τους για να εγγραφούν.

  Ενώ αυτό γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο, δεν αποτελεί πλήρη αντικατάσταση του CAPTCHA. Χρησιμοποιείται κυρίως για την εξοικονόμηση χρόνου του χρήστη κατά την εγγραφή σε έναν ιστότοπο ή αφήνοντας ένα σχόλιο σε ένα blog. Δεν χρησιμοποιείται συνήθως κατά την αποστολή ενός μηνύματος μέσω μιας φόρμας επικοινωνίας.

  Επίσης, ενώ είναι γρήγορο και εύκολο, ορισμένοι χρήστες θα ανησυχούν για τη σύνδεση των κοινωνικών τους ιστότοπων με έναν νέο ιστότοπο με τον οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι, κάτι που μπορεί να είναι αρνητικό.

  Για να προσθέσετε μια σύνδεση στο Facebook στον ιστότοπό σας, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό προγραμματιστή στο Facebook και να δημιουργήσετε μια εφαρμογή ακολουθώντας τις οδηγίες. Διαβάστε έναν οδηγό για να μάθετε πώς.

  Μάθετε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε μια σύνδεση Google χρησιμοποιώντας αυτόν τον οδηγό από το Google.

 7. Αυτοπεποίθηση Captcha

  Το Confident Captcha είναι ένα άλλο CAPTCHA βασισμένο σε εικόνα που έχει αναπτυχθεί από την Confident Technologies και ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επίλυσης 96%.

  Το CAPTCHA λειτουργεί παρουσιάζοντας μια επιλογή εικόνων και στη συνέχεια ζητώντας από το χρήστη να πραγματοποιήσει μια οδηγία (π.χ., συμπεριλαμβανομένης μιας εικόνας ενός καπέλου μεταξύ άλλων εικόνων και στη συνέχεια παρουσιάζοντας την πρόκληση: “Κάντε κλικ στο καπέλο.”)

  Μία από τις βασικές διαφορές με αυτό το CAPTCHA είναι ότι οι κάτοχοι ιστότοπων μπορούν να το δημιουργήσουν έσοδα και να κερδίσουν έσοδα χρησιμοποιώντας τη διαφήμιση CAPTCHA, μετατρέποντας μια απογοητευτική αναγκαιότητα σε έναν τρόπο να κερδίσουν χρήματα.

 8. CAPTCHA βάσει χρόνου

  Τα CAPTCHA βάσει χρόνου λειτουργούν σε μια απλή αρχή. Αυτό το σύστημα υπολογίζει απλά πόσο χρόνο χρειάζεται ένας χρήστης για να συμπληρώσει μια φόρμα και από αυτό μπορεί να κρίνει εάν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή bot.

  Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι ότι τα bots τείνουν να συμπληρώνουν τις φόρμες αμέσως, ενώ οι άνθρωποι συνήθως χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για να πληκτρολογήσουν τις απαιτούμενες πληροφορίες. Είναι επομένως σχετικά εύκολο να προσδιοριστεί εάν χρησιμοποιείται ένα bot.

  Εάν χρησιμοποιείτε το WordPress, μπορείτε να μάθετε πώς να εφαρμόσετε μια καταγραφή βάσει χρόνου σε αυτόν τον οδηγό.

 9. Βιομετρικά

  Καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία, είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέοι τύποι CAPTCHA και ένας από αυτούς θα μπορούσε να έχει τη μορφή βιομετρικών στοιχείων.

  Για παράδειγμα, περισσότερα smartphone και φορητοί υπολογιστές έρχονται τώρα με ενσωματωμένους αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτά χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε διαφορετικές καταστάσεις, όταν ο χρήστης πρέπει να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του, όπως όταν πραγματοποιεί μια αγορά, απαλλάσσοντας την ανάγκη για κωδικούς πρόσβασης.

  Ενώ τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν χρησιμοποιούνται ακόμη ως CAPTCHA, είναι εύκολο να δούμε πώς τα βιομετρικά στοιχεία θα μπορούσαν να γίνουν ένας τυπικός τρόπος για τους ανθρώπους να αποδείξουν ότι είναι αυτοί που λένε ότι είναι στο μέλλον.

  Ως εκ τούτου, οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων (και οι σαρωτές προσώπου όπως αυτός που χρησιμοποιείται στο iPhone X) μπορεί κάποια μέρα να αναλάβουν τα CAPTCHA που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ποια έκδοση είναι καλύτερη για τον ιστότοπό σας?

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εκδόσεις CAPTCHA για να διαλέξετε. Ποιο είναι λοιπόν κατάλληλο για τον ιστότοπό σας?

Μια έκδοση με gamified μπορεί να είναι ιδανική για την επωνυμία σας. Ωστόσο, ίσως προτιμάτε να διατηρήσετε την ασφαλέστερη επιλογή και να χρησιμοποιήσετε το No CAPTCHA reCAPTCHA της Google, το οποίο οι χρήστες του διαδικτύου συνηθίζουν να βλέπουν όλο και περισσότερο.

Εάν το Invisible reCAPTCHA αποδειχθεί αποτελεσματικό, αυτό θα μπορούσε να γίνει το πρότυπο για τους περισσότερους ιστότοπους, επειδή δεν δημιουργεί τριβή με τους χρήστες.

Ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε μερικές επιλογές στον ιστότοπό σας. Μπορείτε ακόμη και να ζητήσετε από τους πελάτες σας σχόλια για να μάθετε ποια επιλογή θα προτιμούσαν, κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το σωστό CAPTCHA για την επιχείρησή σας.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map