Ξεκινήστε με τη γλώσσα προγραμματισμού της Alice

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Η Αλίκη είναι ένα δωρεάν, εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού που έχει σχεδιαστεί για να διδάσκει στους μαθητές τις βασικές έννοιες και τις θεωρίες πίσω από τον προγραμματισμό, χωρίς να τους εμποδίζει σε σύνθετη σύνταξη κωδικοποίησης.

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Alice, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια και παιχνίδια σε περιβάλλον ανάπτυξης μεταφοράς και απόθεσης.

Περιβάλλον της Αλίκης

Στο περιβάλλον της Αλίκης, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν κόσμο (ή να δημιουργήσουν το δικό τους) και να προσθέσουν τρισδιάστατα αντικείμενα (άτομα, ζώα, κτίρια κ.λπ.) από μια μεγάλη διαδικτυακή γκαλερί.

Αντικείμενα

Κάθε αντικείμενο περιέχει πολλές ενσωματωμένες μεθόδους, τις οποίες οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να χειριστούν το αντικείμενο και να συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους.

Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο ενός ιππότη μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους για την ταλάντευση του σπαθιού του με διαφορετικούς τρόπους. Σύροντας αυτές τις μεθόδους σε ένα παράθυρο προγραμματισμού, οι μαθητές μπορούν να «κωδικοποιήσουν» οδηγίες για κάθε αντικείμενο στον κόσμο τους, όπως θα κάνατε σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον προγραμματισμού.

Χαρακτηριστικά προγραμματισμού

Τα αντικείμενα της Alice μπορούν να προγραμματιστούν χρησιμοποιώντας πολλές παραδοσιακές λειτουργίες προγραμματισμού, όπως δηλώσεις if-else, βρόχους και ακόμη και ταυτόχρονη.

Για παράδειγμα, το λογισμικό παρέχει μια λίστα ερωτήσεων που ένα αντικείμενο μπορεί να «θέσει», όπως εάν βρίσκεται ή όχι σε μια συγκεκριμένη απόσταση από ένα άλλο αντικείμενο. Σύροντας αυτές τις ερωτήσεις στο παράθυρο προγραμματισμού και προσθέτοντας μεθόδους σε αυτούς, οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν πολύπλοκες κινήσεις χαρακτήρων και αλληλεπιδράσεις, όπως ένας ιππότης που τραβάει το σπαθί του όταν ένας εχθρός είναι κοντά.

Η Alice διατηρείται από την Ομάδα Ερευνών Stage3 στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Γενικοί πόροι

Η Alice έχει μια μικρή, αλλά αφοσιωμένη κοινότητα χρηστών. Δεδομένης της εκπαιδευτικής του φύσης, πολλοί χρήστες της Alice είναι στην ευχάριστη θέση να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να μάθουν το περιβάλλον, να βελτιώσουν τον κώδικά τους, να προσελκύσουν μαθητές και ακόμη και να αναπτύξουν σχέδια μαθημάτων.

 • Alice.org: ο επίσημος ιστότοπος του λογισμικού Alice περιέχει συνδέσμους λήψης για τρέχουσες και προηγούμενες εκδόσεις, μια εισαγωγή στο περιβάλλον προγραμματισμού, μια λίστα πόρων για εκπαιδευτικούς και συνδέσμους κοινότητας.

 • Alice Forums: το επίσημο φόρουμ για τους προγραμματιστές της Alice φιλοξενεί σελίδες για αιτήσεις πληροφοριών, συμμετοχή σε γενικές συζητήσεις, ανταλλαγή εκπαιδευτικών πόρων και λήψη σχολίων από την κοινότητα. Υπάρχει επίσης ένας τομέας για την αναφορά προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για μελλοντικές βελτιώσεις.

 • Σχέδια μαθήματος δασκάλων: δημιουργήθηκε από καθηγητές που παρακολούθησαν εργαστήρια Alice στο Πανεπιστήμιο Duke, αυτή η συλλογή περιλαμβάνει σχέδια μαθήματος με βάση την Alice για την 3η έως τη 12η τάξη, καλύπτοντας ένα εντυπωσιακό φάσμα θεματικών τομέων όπως μαθηματικά, επιστήμη, ξένες γλώσσες, τέχνη, ιστορία, αγγλικά, Εφαρμογές ESL, επιχειρήσεις και υπολογιστές.

Σεμινάρια

Τα περισσότερα διαδικτυακά σεμινάρια για την Αλίκη είναι πολύ προσβάσιμα, καθώς είναι γραμμένα για εκπαιδευτικούς ή μαθητές τους. Πολλά από αυτά περιλαμβάνουν μαθήματα βίντεο και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να βοηθήσουν τους μαθητές να εξοικειωθούν με το περιβάλλον λογισμικού.

 • Alice Tutorials του Duke University: αυτός ο ιστότοπος φιλοξενεί δωρεάν μαθήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών ετών του θερινού εργαστηρίου προγραμματισμού του Duke για μαθητές γυμνασίου και γυμνασίου. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά βίντεο που βασίζονται σε διαφάνειες και Alice 2 και Alice 3, καθώς και πολλά παραδείγματα βίντεο και κινούμενων σχεδίων που αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας την Alice.

 • Εικονική εταιρεία κατάρτισης: αυτό είναι ένα πληρωμένο σεμινάριο, αλλά μπορείτε να δείτε τα τρία πρώτα κεφάλαια (πάνω από 15 μίνι μαθήματα) δωρεάν και στη συνέχεια να αποφασίσετε αν αξίζει την επένδυση. Αυτά τα μαθήματα βίντεο καλύπτουν τα βασικά, όπως η εγκατάσταση λογισμικού και η αποθήκευση των έργων σας, στις πιο περίπλοκες έννοιες του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού, των δομών προγραμματισμού και της δημιουργίας προγραμμάτων βάσει εκδηλώσεων. Κάθε θέμα χωρίζεται σε μια σειρά σύντομων μαθημάτων βίντεο.

 • Alice Tutorials: Computer Programming in 3D: αυτή η σειρά σεμιναρίων με βάση το blog περιλαμβάνει σύντομες, οπτικές εισαγωγές στο περιβάλλον του λογισμικού. Ενώ είστε ελαφροί στον προγραμματισμό, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να νιώσετε άνετα με την εφαρμογή.

 • Εισαγωγή στον προγραμματισμό της Alice από το Developer.com: αυτό είναι ένα από τα σπάνια μαθήματα της Alice που έχουν σχεδιαστεί για έμπειρους προγραμματιστές. Μαζί με μια επισκόπηση των γλωσσών Alice και μια εισαγωγή στη δημιουργία κόσμων, περιλαμβάνει εκτενείς, σε βάθος οδηγούς για τις δυνατότητες προγραμματισμού της Alice, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και του χειρισμού αντικειμένων, της εργασίας με παραμέτρους, της χρήσης μεθόδων και άλλων. Εάν ψάχνετε ένα εργαλείο για χρήση στην τάξη, αυτό δεν είναι. Αλλά αν είστε προγραμματιστής που θέλει να καταλάβει ακριβώς τι συνεργάζονται τα παιδιά σας, αυτό πρέπει να διαβάσετε.

Βιβλία

Τα βιβλία για την Αλίκη τείνουν να έρχονται σε δύο ποικιλίες. Ο πρώτος τύπος απευθύνεται σε νέους προγραμματιστές, συνήθως στο γυμνάσιο ή το γυμνάσιο, που απλά προσπαθούν να κατανοήσουν τις έννοιες προγραμματισμού και τη λογική, όχι να μάθουν μια παραδοσιακή γλώσσα προγραμματισμού.

Το δεύτερο έχει σχεδιαστεί ως συμπληρώματα σε μαθήματα CS σε κολέγιο. Τα τελευταία τείνουν να είναι πολύ πυκνότερα και συχνά περιλαμβάνουν πρόσθετα στοιχεία, όπως συγκρίσεις ή παραδείγματα παραδοσιακού κώδικα. Ωστόσο, όλα τα βιβλία της Alice που εμφανίζονται παρακάτω είναι γραμμένα για νέους προγραμματιστές.

 • Σχεδιασμός και δημιουργία εικονικού κόσμου για εφήβους από τον Charles Hardnett: όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το κείμενο εμπίπτει στην προηγούμενη κατηγορία βιβλίων για παιδιά σχολικής ηλικίας. Το βιβλίο καθοδηγεί τους μαθητές σε βήματα βήμα προς βήμα για τη δημιουργία γραμμών ιστορίας, την οικοδόμηση ενός κινούμενου κόσμου και τη δημιουργία χαρακτήρων για κινούμενες ιστορίες, παιχνίδια και ταινίες.

 • Γνωριμία με την Αλίκη (Code Power: A Teen Programmer’s Guide) από την Jeanne Nagle: που δημιουργήθηκε ειδικά για τάξεις γυμνασίου, αυτό το βιβλίο παρέχει μια γενική επισκόπηση της Alice, συμπεριλαμβανομένου του γιατί δημιουργήθηκε και πώς μπορεί να διδάξει έννοιες προγραμματισμού χωρίς να διδάξει κώδικα. Αντί να παρέχει έναν βήμα προς βήμα οδηγό για τον προγραμματισμό, οδηγεί τους μαθητές σε πολλά απλά παραδείγματα και τους ενθαρρύνει να πάρουν ό, τι μαθαίνουν και να το εφαρμόσουν στα δικά τους έργα.

 • Μαθαίνοντας να προγραμματίζω με την Alice από τους Dann, Cooper και Pausch: σχεδιασμένο για φοιτητές πανεπιστημίου σε επίπεδο προ-CS1 ή για να χρησιμοποιηθεί στο αρχικό μέρος μιας τάξης CS1, αυτό το βιβλίο καλύπτει τις βασικές αρχές του προγραμματισμού της Alice και της γενικής θεωρίας προγραμματισμού, παρέχοντας επίσης μια εισαγωγή στις παραδοσιακές γλώσσες προγραμματισμού επιτρέποντας στους μαθητές να βλέπουν τον κώδικα που δημιούργησαν οπτικά σε μια σύνταξη που βασίζεται σε Java.

 • Alice 3 in Action: Computing Through Animation από τον Joel Adams: αυτό είναι ένα άλλο συμπληρωματικό βιβλίο, που προορίζεται να παρέχει πρόσθετα μαθήματα σχετικά με τον βασικό προγραμματισμό και τη θεωρία προγραμματισμού σε μια τάξη CS σε κολέγιο.

συμπέρασμα

Είτε θέλετε να εισαγάγετε τα μικρότερα παιδιά στον προγραμματισμό είτε να εισαγάγετε ένα πρόγραμμα σπουδών CS σε επίπεδο κολλεγίου, η Alice προσφέρει μια εύκολα προσβάσιμη επισκόπηση των βασικών αρχών και θεωριών προγραμματισμού.

Μετά τη χρήση της Alice, όταν οι μαθητές εισάγονται σε μια παραδοσιακή γλώσσα προγραμματισμού με βάση το κείμενο, θα μπορούν εύκολα να συνδυάσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη λογική προγραμματισμού με τη νέα σύνταξη που μαθαίνουν..

Σε αντίθεση με πολλές άλλες οπτικές γλώσσες προγραμματισμού για τα παιδιά, η Alice περιλαμβάνει απλό κείμενο «κωδικοποίηση» που μπορούν να ακολουθήσουν νέοι προγραμματιστές, βοηθώντας στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ μιας οπτικής γλώσσας και ενός περιβάλλοντος που βασίζεται σε κείμενο..

Περαιτέρω ανάγνωση και πόροι

Έχουμε περισσότερους οδηγούς προγραμματισμού, σεμινάρια και γραφήματα που σχετίζονται με την κωδικοποίηση και τους πόρους προγραμματιστών:

 • Πόροι προγραμματισμού λογότυπου
  : μάθετε τα πάντα για μια από τις πρώτες γλώσσες διδασκαλίας – και τη χελώνα!

 • Προγραμματισμός προγράμματος: μια πολύ παλιά γλώσσα, που χρησιμοποιείται συχνά για να διδάξει στους μαθητές γυμνασίου πώς να κωδικοποιούν.

 • BBC Basic: μάθετε τα πάντα για τη βασική γλώσσα προγραμματισμού και τις τηλεοπτικές σειρές που ενέπνευσαν μια γενιά προγραμματιστών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι κώδικα πρέπει να μάθετε;
Τι κώδικα πρέπει να μάθετε?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map