Πρέπει να δημιουργήσω μια εφαρμογή ή έναν ιστότοπο;

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα. Πρέπει να δημιουργήσω μια εφαρμογή ή έναν ιστότοπο;


Η διαφορά μεταξύ μιας εφαρμογής και ενός ιστότοπου μπορεί να είναι ασαφής και η σημασιολογία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Μερικές φορές, φαίνεται ότι είναι η επιλογή ανάμεσα στον αυτοκινητόδρομο ή σε έναν δρόμο με διόδια. Υπάρχουν άλλες στιγμές όπου υπάρχουν ορισμένα σαφή πλεονεκτήματα από τη χρήση του ενός ή του άλλου.

Δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να δημιουργήσετε μια εφαρμογή ή έναν ιστότοπο?

Αυτή η ανάρτηση θα σας δώσει μερικές βασικές πληροφορίες και τις γνώσεις που πρέπει να γνωρίζετε για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση. Έχουμε επίσης κάποιους συνδέσμους για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε.

Η άνοδος της ιστοσελίδας

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Η ιστορία του διαδικτύου και του παγκόσμιου ιστού σήμερα είναι περίπλοκη, αλλά υπάρχουν μερικές καλά τεκμηριωμένες αφηγήσεις που διαμόρφωσαν το πώς ξεκίνησαν όλα.

Ο σύγχρονος ιστός, όπως γνωρίζουμε, άρχισε να σταθεροποιείται το 1989. Στο κέντρο ήταν ο Tim Berners Lee, μηχανικός λογισμικού που εργάζεται στο CERN και ο σύνδεσμος υπερκειμένου. Ο σύνδεσμος υπερκειμένου υπήρχε από το 1965, αλλά το δυναμικό του δεν πραγματοποιήθηκε πλήρως έως ότου ο Tim Berners Lee δημοσίευσε ένα έγγραφο με τίτλο Διαχείριση πληροφοριών: Μια πρόταση.

Αυτό το έγγραφο ήταν μια προσπάθεια να πείσει τη διαχείριση του CERN ότι ένα παγκόσμιο σύστημα υπερκειμένου ήταν προς το συμφέρον του CERN. Σημειώστε ότι το μόνο όνομα που είχα αυτήν τη στιγμή ήταν το “Mesh” – αποφάσισα το “World Wide Web” όταν έγραψα τον κώδικα το 1990. – Tim Berners Lee

Ο αντίκτυπος αυτού του εγγράφου έθεσε τις βάσεις για τον παγκόσμιο ιστό όπως το γνωρίζουμε.

Γρήγορη προώθηση δύο δεκαετίες αργότερα και ο ιστός είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος. Μετά την επίλυση των πολέμων του προγράμματος περιήγησης και την απομάκρυνση της σκόνης – ο Internet Explorer, το Edge, το Safari, το Firefox, το Chrome και το Opera έμειναν στάσιμα ως τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο Web. Ένα νέο σύνολο προτύπων που αναπτύχθηκε από το World Wide Web Consortium έκανε τη διασταυρούμενη συμβατότητα πραγματικότητα.

Η άνοδος της εφαρμογής για κινητά

Η εφαρμογή για κινητά αυξήθηκε σε δημοτικότητα με την εξέλιξη των κινητών smartphone και των tablet. Ακριβώς όπως το Διαδίκτυο, οι εφαρμογές για κινητές συσκευές ήταν μια ιδέα που σιγοβράστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα προτού υλοποιηθεί. Το 1971 ο George Samuel Hurst ανέπτυξε μια πρώιμη έκδοση της οθόνης αφής. Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτήν την τεχνολογία για να χτυπάμε συνεχώς τις φορητές συσκευές μας.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Μερικές από τις πρώτες mainstream εφαρμογές για κινητά ήταν απλά παιχνίδια όπως τούβλα και πασιέντζα – και τα δύο ήταν στο πρώτο iPod (2001). Μία από τις σημαντικές στιγμές στην άνοδο της εφαρμογής χαρακτηρίστηκε από μια ομιλία του Steve Jobs Keynote το 2007 – η οποία περιελάμβανε μια επίδειξη του πρώτου iPhone.

Αυτό προκάλεσε συνεργασία από προγραμματιστές παγκοσμίως. Το πρώτο κατάστημα εφαρμογών, το Apple Store, κυκλοφόρησε το 2008, με μόνο 500 εφαρμογές. Λίγους μήνες αργότερα, το Android Market (τώρα Google Play) βγήκε. Μέχρι το 2013 εφαρμογές όπως το Candy Crush και το Instagram είχαν πάνω από 50 δισεκατομμύρια λήψεις. Σήμερα, εφαρμογές όπως το Venmo, το Twitter, το YouTube και το Snapchat αποτελούν πυλώνες του πολιτισμού μας. Το μέλλον των εφαρμογών για κινητά φαίνεται ότι δεν έχει όρια.

Σήμερα, τα smartphone λειτουργούν ως ένα επιπλέον προσάρτημα, πλήρες με φανταστικές αισθήσεις που μοιάζουν με άκρα (επίσης γνωστά ως άγχος) όταν απουσιάζουν. Υπάρχει μια εφαρμογή για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών για:

 • Παρακολουθήστε τον καρδιακό σας ρυθμό.
 • Κλείσετε μια πτήση.
 • Κανω κρατηση σε ενα ξενοδοχειο.
 • Χάνω βάρος.
 • Διαχειριστείτε το πρόγραμμά σας.
 • Ανάψτε τα φώτα σας.
 • Έχετε ένα drone να παραδώσει πίτσα στο κατώφλι σας.
 • Αναλύστε τα ούρα σας μέσω της έξυπνης τουαλέτας σας.

Εφαρμογές έναντι ιστότοπων

Λοιπόν, εντάξει, ποιο είναι το καλύτερο για εσάς; Μια εφαρμογή ή ένας ιστότοπος; Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη… όπως τον προϋπολογισμό σας, το κοινό-στόχο και τον σκοπό της επιχείρησής σας. Παρακάτω καλύπτουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο.

Ομοιότητες

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ εφαρμογών και ιστότοπων. Οι εφαρμογές και οι ιστότοποι για κινητές συσκευές έχουν κατασκευαστεί και τα δύο με παραδείγματα σχεδίασης που χρησιμοποιούνται από προγραμματιστές υπολογιστών – όπως ο Προγραμματισμός αντικειμένων, το Agile και το Lean Υπάρχει μια ποικιλία γλωσσών και εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε και τις δύο. Τόσο οι ιστότοποι όσο και οι εφαρμογές για κινητά:

 • Μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από εβδομάδες έως μήνες για την κατασκευή.
 • Συμμετοχή γραφιστικής.
 • Λάβετε υπόψη την εμπειρία χρήστη.
 • Έχετε πολλές από τις ίδιες δυνατότητες (φόρμες χρήστη, ενσωμάτωση χαρτών google, κλήσεις με ένα κλικ).

Παρά τις ομοιότητές τους, υπάρχουν κάποιες εμφανείς διαφορές όσον αφορά τις θήκες χρήσης. Υπάρχουν φορές που είναι πιο κατάλληλο να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο παρά μια εφαρμογή και αντίστροφα.

Πλεονεκτήματα ενός ιστότοπου

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις όταν ένας ιστότοπος είναι καλύτερη επιλογή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν οι στόχοι σας περιλαμβάνουν μάρκετινγκ ή δημόσιες σχέσεις. Ένας ιστότοπος για κινητά που ανταποκρίνεται είναι γενικά πιο προσιτός, πιο προσιτός και λιγότερο περίπλοκος να αναπτυχθεί από μια εφαρμογή για κινητά.

 • Γρήγορο πρωτότυπο: εργαλεία όπως το Joomla, το WordPress ή το Pelican μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε γρήγορα έναν ιστότοπο. Μόλις ενεργοποιήσετε τον ιστότοπό σας, δεν υπάρχει καθυστέρηση, μπορεί να προβληθεί από οποιονδήποτε συνδέεται στο Διαδίκτυο.
 • Συμβατότητα: Το ισχυρό σύνολο προτύπων σχεδιασμού απόκρισης για γλώσσες σήμανσης όπως HTML, CSS και PHP διευκολύνει την προβολή του ιστότοπού σας σε οποιαδήποτε συσκευή.
 • Προσιτότητα: Ένας αποκριτικός ιστότοπος μπορεί να βρεθεί από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή μηχανή αναζήτησης. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για κάθε επιχείρηση μεγέθους που χρειάζεται μια οικιακή βάση στο Διαδίκτυο.
 • Φθάνω: θα έχετε ευρύτερη προσέγγιση, λόγω περισσότερης προσβασιμότητας. Αυτό είναι απαραίτητο για ορισμένους τύπους στρατηγικών μάρκετινγκ.
 • Εγγενείς εφαρμογές ιστού: εάν έχετε αρκετούς πόρους (μνήμη στον κεντρικό υπολογιστή σας), μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή εφαρμογή απευθείας στον ιστότοπό σας.
 • Συντήρηση: Οι ιστότοποι είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρηθούν, ακόμη και για όσους από εμάς δεν έχουν καθόλου δεξιότητες κωδικοποίησης χάρη σε πολλά εργαλεία σχεδίασης.
 • Ενημερώσεις: ενημερώστε άμεσα τον ιστότοπό σας χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε εγκρίσεις.
 • Λιγότερο περίπλοκο: μπορείτε να δημιουργήσετε εφαρμογές χρησιμοποιώντας τεχνολογία Ιστού. Οι εφαρμογές για κινητά απαιτούν οικεία γνώση του λειτουργικού συστήματος για το οποίο γράφετε την εφαρμογή (π.χ. Android, iOS, Windows).

Πλεονεκτήματα μιας εφαρμογής

Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον εργασίας χρήστη και το UX που ταιριάζει καλύτερα σε μια εφαρμογή. Οι εφαρμογές για κινητά είναι πιο κατάλληλες για προγράμματα που χρησιμοποιούν περισσότερη μνήμη και επικεντρώνονται στην έντονη αλληλεπίδραση των χρηστών. Οι εφαρμογές για κινητά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επωνυμίας σας σε πολλά κανάλια. Εάν χρειάζεστε κάποιο από τα ακόλουθα, μια εφαρμογή μπορεί να είναι ο τρόπος να πάτε.

 • Εγγενής λειτουργικότητα: πολλές από τις εφαρμογές που αγαπάμε χρησιμοποιούν τις εγγενείς λειτουργίες υλικού στο τηλέφωνό μας. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως ο αισθητήρας κλίσης, η κάμερα και ο φακός.
 • Παιχνίδια: Προς το παρόν, οι εφαρμογές είναι πολύ καλύτερες για παιχνίδια που απαιτούν πολλή μνήμη – ακόμη και αν έχετε τόνους μνήμης και ο ιστότοπός σας φορτώνεται γρήγορα. Προς το παρόν, παιχνίδια όπως το Pokémon Go είναι καλύτερα ως εφαρμογή για κινητά.
 • Υπηρεσίες: Οι εφαρμογές είναι πολύ πιο κατάλληλες για υπηρεσίες όπως το Uber ή το Lift. Το Gmail είναι ένα άλλο παράδειγμα μιας εφαρμογής που προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήστη από το αντίστοιχο του ιστού.
 • Εξατομικευμένη χρήση: Ορισμένες εφαρμογές απαιτούν πολλή είσοδο χρήστη ή τραβήξτε δεδομένα από τη συσκευή του χρήστη για να λειτουργήσουν. Όπως και η εφαρμογή S Health της Samsung, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα από το τηλέφωνό σας για να παρακολουθεί τα βήματα, τον καρδιακό ρυθμό και τον αριθμό θερμίδων.
 • Χρήση εκτός σύνδεσης: εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτενώς εκτός σύνδεσης, μια εφαρμογή είναι ο τρόπος να πάτε. Σκεφτείτε πόσο απογοητευτικό θα ήταν να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή σας.

Για περισσότερη βοήθεια, σας παραπέμπουμε σε αυτό το διάγραμμα ροής:

Πρέπει να δημιουργήσω μια εφαρμογή ή έναν ιστότοπο; ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ

Ξεκινώντας

Οι εγγενείς εφαρμογές ιστού εξακολουθούν να μην ταιριάζουν με το επίπεδο ευκολίας των εφαρμογών για κινητά που αξιοποιούν το υλικό στο τηλέφωνό σας. Εάν είστε έτοιμοι να επενδύσετε κάποια χρήματα σε μια εφαρμογή, μπορείτε να προσφέρετε στους χρήστες μια πολύ πιο ομαλή εμπειρία.

Ο προϋπολογισμός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν να αναπτύξουν έναν ιστότοπο αντί για μια εφαρμογή. Εάν δεν μπορείτε να προσαρμόσετε το υψηλό κόστος μιας εφαρμογής στον προϋπολογισμό σας, αλλά σχεδιάζετε να στο μέλλον – η δημιουργία μιας εγγενούς εφαρμογής ιστού είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την υλοποίηση της ιδέας σας.

Αυτοί οι σύνδεσμοι πόρων θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Θα βρείτε βιβλιογραφία, συχνές ερωτήσεις, σεμινάρια, διαδικτυακά μαθήματα και εργαλεία για να σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Διαβάστε όλα αυτά και θα έχετε μια καλή βάση για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Πόροι ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά:

 • Διαδικτυακά μαθήματα για εφαρμογές για κινητές συσκευές: από την Udemy. Μεγάλη ποικιλία μαθημάτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε την πρώτη σας εφαρμογή.
 • Διαφορές μεταξύ μιας εφαρμογής ιστού και μιας εφαρμογής για κινητά: μάθετε για τις διαφορές μεταξύ της ανάπτυξης μιας εφαρμογής για κινητά, έναντι της ανάπτυξης μιας εφαρμογής ιστού.
 • Ιστορικό σχεδιασμού εφαρμογών για κινητά: εδώ είναι ένα σύντομο ιστορικό σχεδιασμού εφαρμογών για κινητά.

Πόροι ανάπτυξης ιστότοπου:

 • Πόσο κοστίζει πραγματικά ένας ιστότοπος;: ο καθορισμός του κόστους ενός ιστότοπου είναι δύσκολο να τυποποιηθεί. Απομυθοποιούμε τη διαδικασία πληρωμής για έναν ιστότοπο, από την αρχή έως το τέλος.
 • Επιλέξτε ένα CMS: τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου είναι απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη συντήρηση ενός ιστότοπου. Μάθετε πώς να βρείτε το σωστό για τον ιστότοπό σας.
 • Τι είναι ένας ιστότοπος: αυτή είναι μια ενότητα στον τελικό οδηγό μας για φιλοξενία ιστοσελίδων. Αυτό καλύπτει όλες τις βάσεις σας όταν πρόκειται να βρείτε ένα μέρος για να φιλοξενήσετε τον ιστότοπό σας.

Τώρα θα πρέπει να έχετε αρκετές πληροφορίες για να απαντήσετε σε αυτήν την πολύ σημαντική ερώτηση: ιστότοπος ή εφαρμογή; Καλή τύχη!

Κορυφαία εικόνα περικομμένη από το Instagram και άλλες εφαρμογές κοινωνικών μέσων από τον Jason Howie. Άδεια χρήσης με CC BY 2.0. Ροή συνομιλίας © 2017 από WhoIsHostingThis.com.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map