Το μέλλον των ονομάτων τομέα .ly

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Το 2010, αρθρογράφος σεξ και blogger Violet Blue κατέγραψαν τον τομέα vb.ly για χρήση ως υπηρεσία συντόμευσης συνδέσμων μίας σελίδας. Δεν περίμενε πάρα πολλά προβλήματα. Ήταν ήδη πολύ έμπειρη στη φιλοξενία νόμιμου περιεχομένου για ενηλίκους.

Όμως, το NIC.ly, ο καταχωρητής τομέα για το Λιβυκό TLD .ly, ανακάλεσε τον τομέα χωρίς προειδοποίηση. Ανέφερε ότι η διεύθυνση URL παραβίαζε τον ισλαμικό νόμο της Ισλαμικής Σαρία της Λιβύης, έχοντας μια πολιτική ανοιχτή σε περιεχόμενο που απευθύνεται σε ενήλικες.

Πολλοί υποπτεύονται ότι ο πραγματικός λόγος της ανάκλησης είναι η νέα πολιτική της Λιβύης για το θέμα, η οποία απαγορεύει την πώληση τομέων .ly με λιγότερους από τέσσερις χαρακτήρες σε άτομα και εταιρείες εκτός της Λιβύης.

Γιατί?

Οι τομείς Dot com μπορεί να είναι το κύριο ακίνητο του διαδικτύου, αλλά οι τομείς .ly αυξάνονται σε δημοτικότητα εδώ και χρόνια.

Έχετε πιθανώς χρησιμοποιήσει την υπηρεσία συντόμευσης διευθύνσεων URL Bit.ly, έχετε δει ow.ly διευθύνσεις URL που μοιράζονται οι χρήστες του Hootsuite και έχετε ακούσει για την ομάδα σχεδιασμού του Visual.ly ή τα διαδικτυακά μαθήματα της Generalassemb.ly. Για τις σημερινές νεοσύστατες εταιρείες, τα σύντομα ονόματα τομέα με δυνατότητα επωνυμίας – μείον το clunky dot-com – είναι όλα οργισμένα. Και όταν η αγγλική γλώσσα σάς επιτρέπει να κερδίσετε οποιονδήποτε αριθμό νέων επίρρων προσθέτοντας ένα -ly στο τέλος μιας λέξης, μπορείτε να δείτε γιατί το .ly TLD απογειώθηκε.

Το ζήτημα με τα σύντομα TLD

Όλα τα TLD δύο γραμμάτων ανήκουν σε χώρες ή περιοχές σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους τομείς τους όσο θέλουν και επιτρέπουν σε άτομα εκτός της επικράτειάς τους να εγγράψουν τομείς με το TLD τους.

Άλλα παραδείγματα δημοφιλών TLD χωρών και εδάφους περιλαμβάνουν:

 • .η τηλεόραση ανήκει στο Τουβαλού, ένα πολυνησιακό νησιωτικό έθνος που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά χρησιμοποιείται συχνά για ιστότοπους που σχετίζονται με τηλεόραση και μέσα ροής, όπως MLB.tv και Redbull.tv.
 • .ανήκει στο Μαυροβούνιο, αλλά χρησιμοποιείται από ιστότοπους όπως το About.me και το Qkme.me.
 • .ανήκει στην Κολομβία, αλλά αντιμετωπίζεται σαν μια εναλλακτική λύση στο .com ή εύχρηστη συντομογραφία για το “company”. Χρησιμοποιείται από το Twitter για την υπηρεσία συντόμευσης διευθύνσεων URL t.co και από το AngelList στο angel.co.
 • .Το fm ανήκει στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, αλλά έχει γίνει δημοφιλής για podcast, ραδιοφωνικές εκπομπές, ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Διαδίκτυο κ.λπ. Χρησιμοποιείται από δημοφιλείς ιστότοπους Ask.fm και Last.fm.

Πολλές από αυτές τις χώρες δεν έχουν συγκεκριμένους νόμους σχετικά με τη χρήση των τομέων τους ή έχουν ακόμη συνάψει συμφωνία για τη μίσθωση του TLD τους εκτός της χώρας τους, όπως στην περίπτωση του .tv του Τουβαλού.

Το .ly TLD είναι Λιβυκό και επομένως δεσμεύεται από τους νόμους αυτής της χώρας.

Οι περισσότερες χώρες δεν επωφελούνται από αυτήν την εξουσία. Άλλοι, όπως η Λιβύη, το χρησιμοποιούν με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι ο τρόπος που ένα έθνος καταργεί τους τομείς του πρέπει να είναι δίκαιος.

Είναι άλλοι τομείς .ly σε κίνδυνο?

Όλοι οι τομείς .ly καταχωρούνται και διαχειρίζονται το Libyan Spider Network, και οι Όροι Χρήσης τους αναφέρουν ότι “Οποιοδήποτε όνομα τομέα .LY μπορεί να καταχωρηθεί, εκτός από τομείς που περιέχουν άσεμνα και άσεμνα ονόματα / φράσεις, συμπεριλαμβανομένων λέξεων σεξουαλικού χαρακτήρα. Επιπλέον, τα ονόματα τομέα ενδέχεται να μην περιέχουν λέξεις / φράσεις ή συντομογραφίες που προσβάλλουν τη θρησκεία ή την πολιτική, ή σχετίζονται με τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών και λαχειοφόρων αγορών ή είναι αντίθετες με τη νομοθεσία της Λιβύης ή την ισλαμική ηθική, το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο του ιστότοπου. “

Το Letter.ly, ένα ξεκίνημα συνδρομής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχασε επίσης την καταχώρισή του το 2011 λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λιβύη.

Πολλοί από τους πιο δημοφιλείς τομείς .ly, όπως το Bit.ly, είναι υπηρεσίες συντόμευσης διευθύνσεων URL. Το Bit.ly μειώνει εκατομμύρια διευθύνσεις URL κάθε μήνα και είναι πιθανό ότι μέρος του περιεχομένου αυτών των συνδέσμων ενδέχεται να είναι αντίθετο με τις πολιτικές του Libyan Spider Network. Ωστόσο, το Bit.ly υπάρχει από το 2008 χωρίς προβλήματα.

Εάν αγοράσετε έναν τομέα .ly?

Οι ανακλήσεις τομέα είναι σπάνιες και είναι πολύ πιθανό ο οικοδεσπότης σας να έχει πρόβλημα με το περιεχόμενό σας από τον καταχωρητή σας.

Ωστόσο, με την τρέχουσα αναταραχή στη Λιβύη, το μέλλον των τομέων .ly μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές όσο άλλες επιλογές. Εάν η επωνυμία σας περιλαμβάνει τομέα .ly, η απώλεια του τομέα σας λόγω του νόμου της Σαρία ή της πολιτικής αναταραχής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δαπανηρή διαδικασία επαναπροσδιορισμού.

Σήμερα, η δημοτικότητα των τομέων .ly φαίνεται να μειώνεται. Ενώ εκατοντάδες νέοι τομείς .ly καταγράφηκαν το 2013, λιγότεροι από 50 καταγράφηκαν το 2014. Με τη συνεχιζόμενη αστάθεια της χώρας, οι νέες επιχειρήσεις δεν θέλουν να αναλάβουν τον κίνδυνο να ξεκινήσουν με έναν ασταθή τομέα.

Εάν θέλετε να αγοράσετε έναν τομέα που αποτελεί μέρος της επωνυμίας σας για τα επόμενα χρόνια, ίσως θελήσετε να επανεξετάσετε την επιλογή ενός τομέα .ly.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map