Το πρόσωπο του οκλαδόν τομέα το 2020: Αποκτήστε τα γεγονότα τώρα

Αποκάλυψη: Η υποστήριξή σας βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστότοπου! Κερδίζουμε ένα τέλος παραπομπής για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουμε σε αυτήν τη σελίδα.


Domain Squatting: Πώς να ανακτήσετε το όνομά σας

Περίμενε ένα λεπτό. Εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα η καταστολή τομέων (μερικές φορές ονομάζεται κυβερνοχώρος); Πράγματι.

Μόλις μια διαδικτυακή στρατηγική για τη δημιουργία χρημάτων στις μέρες που η συμπλήρωση λέξεων-κλειδιών ήταν μια τακτική βελτιστοποίησης και οι ιστότοποι «κατασκευασμένοι για το AdSense» θεωρήθηκαν ως μορφή ψηφιακού μάρκετινγκ, η κατάληψη τομέα δεν είναι πλέον μόνο ενοχλητική – μπορεί ακόμη και να είναι παράνομη.

Τι είναι αυτό και τι μπορείτε να κάνετε αν συμβεί σε εσάς?

Τι είναι το Domain Squatting?

Το squatting τομέα βασικά αγοράζει έναν τομέα με δύο πρωταρχικούς στόχους:

 1. να είναι σε θέση να αποτρέψει άλλους να το αγοράσουν και
 2. να επωφεληθείτε από αυτήν μέσω διαφήμισης ή μεταπώλησης.

Οι καταληψίες τομέα κερδίζουν με δύο βασικούς τρόπους.

1. Τοποθέτηση διαφημίσεων στον ιστότοπο

Εάν έχετε πληκτρολογήσει ποτέ μια διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησής σας αναμένοντας ή ελπίζατε να εμφανιστεί ένας νόμιμος ιστότοπος και, αντίθετα, σας υποδεχόταν ένας ιστότοπος γεμάτος Google ή Yahoo! διαφημίσεις, πιθανότατα συναντήσατε έναν καταληκτικό τομέα. Ορισμένοι καταληψίες αγοράζουν τομείς που περιέχουν κοινές, καθημερινές λέξεις με την ελπίδα ότι οι χρήστες του Διαδικτύου θα προσγειωθούν στους ιστότοπούς τους και θα κάνουν κλικ στις διαφημίσεις τους. Άλλες φορές, οι καταληψίες τομέα θα αγοράσουν κοινά ορθογραφικά λάθη δημοφιλών ιστότοπων (dot-com όπως “goggle” ή “facebppk”) με τις ίδιες προθέσεις.

Για παράδειγμα, το 2007, ένας άντρας ανήκε στο weddingshoes.com με μοναδικό σκοπό την προβολή διαφημίσεων που σχετίζονται με κάτι που σίγουρα αναζητούν χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα. Πολλά χρόνια αργότερα, αυτός ο τομέας παραμένει προς πώληση ή ενοικίαση.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησης του τομέα, τα έσοδα από διαφημίσεις είναι ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι καταλήγουν σε τομείς.

2. Πώληση στον υψηλότερο πλειοδότη

Αυτή η κατηγορία έχει δύο δικές της κατηγορίες.

 1. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την καταχώριση του τέλειου ονόματος τομέα, επειδή έχουν ήδη καταληφθεί από καταληψία.
 2. Χιλιάδες περισσότεροι πραγματικά χάνουν τομείς που έχουν αγοράσει στο παρελθόν, επειδή χάνουν προθεσμία ανανέωσης.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι καταληψίες τομέα θα τοποθετούν συχνά μια υπερβολική τιμή σε αυτό το premium όνομα τομέα, επειδή γνωρίζουν ότι υπάρχει ζήτηση για αυτό.

Το να καταλήξετε στο “τέλειο όνομα τομέα” είναι πραγματικά απογοητευτικό για άτομα που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν έναν ιστότοπο με υψηλής ποιότητας, εύκολο να θυμηθούν όνομα. Αλλά στη βιομηχανία ονομάτων τομέα “first come, first served”, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας άλλος να φταίει – απλώς χτύπησαν τη γροθιά. Αν και δεν είναι τόσο απογοητευτικό όσο η ιδέα του ονόματος domain από άλλο άτομο, οι πάροχοι ονομάτων τομέα είναι επίσης γνωστοί ότι προστατεύουν premium, πλούσια σε λέξεις-κλειδιά ονόματα τομέα όταν παρατηρούν πολλές έρευνες σχετικά με τη διαθεσιμότητα.

Όταν ένας πάροχος ονόματος τομέα εντοπίζει έναν premium τομέα, κάνει το ίδιο πράγμα που κάνει ένας καταληκτής τομέα – τοποθετήστε μια ετικέτα υψηλής τιμής στο όνομα και ζητήστε από έναν αγοραστή να επικοινωνήσει μαζί του μέσω τηλεφώνου για να ολοκληρώσει την αγορά.

Για όσους χάνουν έναν τομέα επειδή έχασαν μια προθεσμία ανανέωσης, οι καταληψίες τομέα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί. Κάθε όνομα τομέα συνοδεύεται από ετήσια ανανέωση. Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις τόσο μεγάλες όσο και μικρές ήταν γνωστό ότι χάνουν ημερομηνίες ανανέωσης στα ονόματα τομέα τους. Όταν λήγουν οι τομείς, μπορούν να τοποθετηθούν ξανά στην ομάδα ονομάτων τομέα για να αγοράσουν οι καταληψίες. Όταν κάποιος αλλάζει και αγοράζει τον τομέα πριν μπορέσει να διορθωθεί η κατάσταση, ο προηγούμενος κάτοχος υποχρεούται είτε να πληρώσει για να πάρει πίσω τον τομέα του, είτε απλά να παραιτηθεί και να ξεκινήσει από την αρχή με έναν νέο τομέα.

Αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά σήμερα από ό, τι στο παρελθόν, επειδή οι πάροχοι ονομάτων τομέα συχνά θέτουν σε αναμονή τους ληγμένους τομείς για χρονικό διάστημα (έως 60 ημέρες) για να επιτρέψουν στους τρέχοντες κατόχους να ανανεώσουν. Ενώ οι πάροχοι ονομάτων τομέα καταλαβαίνουν ότι συμβαίνουν πράγματα και οι προθεσμίες μπορεί να χαθούν, εάν ένα όνομα τομέα δεν ανανεωθεί μετά από 60 ημέρες και ο καταληψίας παίρνει τα χέρια του σε αυτό, το μόνο άτομο που φταίει είναι ο προηγούμενος κάτοχος του τομέα.

Τομέας καταλήψεων ως παραβίαση εμπορικού σήματος

Η πλειονότητα των καταλήψεων τομέα γίνεται για την εξασφάλιση premium τομέων ή τομέων που έχουν λήξει για πώληση στον υψηλότερο πλειοδότη. Οι πιο επιθετικοί καταληψίες τομέα στην αγορά είναι γνωστό ότι αγοράζουν τομείς που είναι γνωστά ονόματα ή εμπορικά σήματα (όπως το attcellphonestores.com, για παράδειγμα). Στη συνέχεια είτε θα δημιουργήσουν έναν ιστότοπο στον τομέα για να αξιοποιήσουν την επισκεψιμότητα που δημιουργείται από τα άτομα που αναζητούν αυτό το γνωστό όνομα κάθε μέρα, ή ουσιαστικά θα κρατήσουν τον όμηρο του τομέα, αναμένοντας από τους νόμιμους κατόχους αυτών των ονομάτων και εμπορικών σημάτων να πληρώστε υψηλές τιμές για να εξασφαλίσετε αυτούς τους τομείς.

Αυτό ονομάζεται «κακή πίστη» και είναι παράνομο, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται κυρώσεις για τους καταληψίες.

Τι είναι η κακή πίστη εγγραφή?

Η εγγραφή κακής πίστης είναι ένας νομικός όρος που ορίζεται στην Πολιτική Ομοιόμορφης Επίλυσης Διαφορών (UDRP) που καθιερώθηκε από το ICANN το 1999. Η UDRP σκιαγράφησε τη διαδικασία για τους κατόχους εμπορικών σημάτων να καταπολεμήσουν την καταστολή τομέα. Η UDRP ήταν η πρώτη παγκοσμίως επιβαλλόμενη πολιτική για την καταπολέμηση της καταλήψεων τομέων και επίσης μία από τις πρώτες πολιτικές που θεσπίστηκαν για συζήτηση στις δικαστικές διαδικασίες.

Ένας τομέας που είναι εγγεγραμμένος και χρησιμοποιείται «κακή πίστη» μπορεί να οριστεί με έναν από τους τέσσερις τρόπους…

 • Εγγραφή τομέα με μοναδική πρόθεση να πουλήσει σε έναν ανταγωνιστή για υψηλότερο ποσοστό (όπως καταλήψεις τομέα όπως αναφέρεται παραπάνω).
 • Εγγραφή ονόματος τομέα σε μια προσπάθεια αποκλεισμού του κατόχου του εμπορικού σήματος από την καταχώριση εάν εμφανίζουν ιστορικό πρακτικών εγγραφής.
 • Καταχώριση τομέα σε απόπειρα διακοπής των επιχειρηματικών συναλλαγών ενός κατόχου εμπορικού σήματος
 • Εγγραφή τομέα σε μια προσπάθεια σύγχυσης ή προσέλκυσης πελατών από μια ανταγωνιστική επιχείρηση

Αν και αυτές είναι οι τέσσερις πρωταρχικές καθορισμένες περιπτώσεις «καταχώρησης κακής πίστης», αυτός ο ορισμός έχει χρησιμοποιηθεί πολύ πιο χαλαρά σε νομικές διαδικασίες που αφορούν παραβίαση εμπορικών σημάτων.

Τρόπος ανάκτησης καταληκτικού τομέα

Οι πιθανότητες είναι, εκτός αν είστε διασημότητα, ή διαθέτετε εμπορικό σήμα που κάποιος αγοράζει ως τομέα, θα έχετε μια πολύ δύσκολη στιγμή είτε αρχικά να αγοράσετε έναν τομέα που ανήκει σε έναν καταληκτικό, ή να τον ανακτήσετε, εάν αποτύχετε να τον ανανεώσετε και χάστε τον τομέα.

Δηλαδή, εκτός αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε απλώς ό, τι ζητάει η καταληψία!

Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι ο τομέας αγοράστηκε με κακή πίστη ή είστε κάτοχος του τομέα που έχει μετατραπεί σε εμπορικό σήμα, ενδέχεται να προσφύγετε να ανακτήσετε έναν καταληκτικό τομέα χάρη στο UDRP.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ανάκτησης, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφονται στην Πολιτική Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy (UDRP). Αυτή η πολιτική θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 1999, ειδικά για τον σκοπό της αντιμετώπισης του ζητήματος της καταλήψεων τομέα, και διαχειρίζεται η Internet Corporation για εκχωρημένα ονόματα και αριθμούς (ICANN).

Ενώ αυτή η διαδικασία υπάρχει για να βοηθήσει τα θύματα καταλήψεων τομέα, όπως οποιαδήποτε νομική διαδικασία, μπορεί να είναι περίπλοκη και απογοητευτική η υπομονή μόνοι σας. Ενώ ερευνάτε εάν έχετε ή όχι μια υπόθεση, ρίξτε μια ματιά σε δείγματα αποφάσεων και υποθέσεων UDRP. Πριν χρησιμοποιήσετε το UDRP, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο με εμπειρία σε θέματα Διαδικτύου και πνευματικής ιδιοκτησίας για να αυξήσετε την πιθανότητα επιτυχίας της αναφοράς σας.

Λάβετε υπόψη ότι, ανάλογα με το όνομα τομέα που προσπαθείτε να ανακτήσετε, η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο άσχημη. Οι καταληψίες τομέα υπάρχουν για να βγάλουν λεφτά, και θα παλέψουν για να διατηρήσουν έναν τομέα εάν πιστεύουν ότι μπορεί να είναι κερδοφόρος. Αυτό είναι μέρος του λόγου για τον οποίο ο τομέας καταλήψεων εξακολουθεί να υφίσταται μερικές δεκαετίες μετά το άνοιγμα του Διαδικτύου στο κοινό. Εάν δεν ήταν ακόμη μια κερδοφόρα επιχείρηση, δεν θα ήταν πρόβλημα.

Θήκες καταλήψεων τομέα υψηλού προφίλ

Μερικές διασημότητες είχαν τρέξει με καταληψίες τομέα. Η Madonna κέρδισε τον τομέα madonna.com από έναν άντρα που το είχε αγοράσει και το μετέτρεψε σε ιστότοπο ψυχαγωγίας ενηλίκων. Η Τζούλια Ρόμπερτς εξασφάλισε επίσης το juliaroberts.com από έναν άνδρα που είχε δημιουργήσει έναν ιστότοπο θαυμαστών. Όταν έβαλε τον τομέα για δημοπρασία στο eBay, πήρε την προσοχή των δικηγόρων του Ρόμπερτς και ο άνθρωπος σύντομα βρέθηκε στο δικαστήριο, διέταξε να παραδώσει τον τομέα στην ηθοποιό.

Ένας άλλος άντρας, ο Mark Elsis, χρησιμοποίησε το domain squatting για να προωθήσει την προσωπική του περιβαλλοντική ατζέντα. Έκανε μια πρακτική να αγοράζει ονόματα διασημοτήτων ως τομείς, αλλά είπε ότι οποιαδήποτε από αυτές τις διασημότητες θα μπορούσε να έχει τα ονόματα domain τους δωρεάν. Το μόνο που ζήτησε σε αντάλλαγμα ήταν για τη διασημότητα που έλαβε το όνομα τομέα τους για να διαβάσει ένα έγγραφο που είχε γράψει για την καταστροφή του τροπικού δάσους και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τη διασημότητα τους για να ρίξει φως στην κατάσταση. Ενώ έχει παραδώσει πολλούς τομείς με αυτόν τον τρόπο, διασημότητες όπως οι Brian Wilson, Ringo Starr και Bette Midler δεν έχουν ακόμη ανταποδώσει την προσφορά του.

Ωστόσο, δεν αποκτά κάθε διασημότητα τον έλεγχο του τομέα που φέρει το όνομά τους. Σε μια άλλη υπόθεση υψηλού προφίλ, ο τραγουδιστής Sting (γεννημένος Gordon Sumner) έχασε την προσφορά του για το sting.com όταν οι δικηγόροι του δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ο άνθρωπος που είχε αγοράσει το domain το έκανε με κακή πίστη. Οι εκπρόσωποι του Sting ισχυρίστηκαν ότι ο κάτοχος του τομέα είχε πλησιάσει τον τραγουδιστή, ζητώντας 25.000 $ για τον τομέα, αλλά και πάλι, οι δικηγόροι του Sting δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για ένα τέτοιο αίτημα και ο δικαστής στην υπόθεση αρνήθηκε την αναφορά του Sting.

Στον εταιρικό κόσμο, πολλοί μεγάλοι οργανισμοί έχουν πολεμήσει τους καταληψίες τομέα χρησιμοποιώντας το UDRP για να εξασφαλίσουν επώνυμα ονόματα τομέα. Οι επωνυμίες οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης (τώρα γνωστής ως Παγκόσμια Ψυχαγωγία Πάλης), της Ingersoll-Rand, της Nabisco και της JP Morgan, έχουν αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις καταληψίας τομέα όταν έχουν παραβιαστεί τα εμπορικά τους σήματα.

Τελικές σκέψεις για καταλήψεις τομέα

Το squatting domain παίρνει ένα κακό ραπ στο Διαδίκτυο – και γενικά για καλό λόγο. Αλλά το μεγαλύτερο μάθημα που πρέπει να αντληθεί από τους καταληψίες τομέα είναι απλό: καλύψτε τις βάσεις σας.

Υπάρχουν premium τομείς στον ιστό σήμερα, αλλά αν μπορείτε να βρείτε μια παραλλαγή, είναι λογικό να προχωρήσετε και να πόνυτε 10 $ έως 20 $ για να το ασφαλίσετε και, στη συνέχεια, να πληρώσετε $ 100 ή $ 1000 κάτω από τη γραμμή όταν είστε τελικά έτοιμοι για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο.

Αν ευδοκιμεί σε απευθείας σύνδεση επιχείρηση και δεν έχει εμπορικό σήμα στην επωνυμία σας – πιθανότατα θα πρέπει να αποκτήσετε ένα. Εάν αυτό δεν είναι επιλογή, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι οι τομείς σας έχουν ρυθμιστεί για αυτόματη ανανέωση κάθε χρόνο ή λίγα χρόνια. Ως καλύτερη στρατηγική, πιθανότατα θα πρέπει επίσης να επενδύετε μερικές εκατοντάδες δολάρια ετησίως για να εξασφαλίσετε το όνομά σας με όλες τις επεκτάσεις τομέα ανώτατου επιπέδου (TLD) και τον κωδικό χώρας TLD.

Ενώ η κατοχή ενός τομέα καταλήψεων στο όνομα τομέα σας δεν είναι ποτέ καλό για τις επιχειρήσεις, μια μικρή προληπτική αγορά ονόματος τομέα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποτροπή των καταληψιών τομέα να επωφεληθούν από τη σκληρή δουλειά και την οικονομική σας κατάσταση για να ωφεληθούν οι ίδιοι.

Ενημερώθηκε: Απρίλιος 2019

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map