Ubuntu Primer: Helppo tapa aloittaa Linux

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


Monien vuosien ajan Linux oli tehokas resurssi yrityspalvelimille ja web-isännöinnille, mutta Linux-jakelut olivat liian teknisiä ja luottaneet liian voimakkaasti keskimääräisen kotikäyttäjän komentoriviliittymään. Kaikki on muuttunut, ja joukko uusia jakeluita on suunniteltu erityisesti henkilökohtaiseen tietojenkäsittelyyn. Paketin edessä Ubuntu on riittävän tehokas kriittisten palvelimien käyttämiseen, mutta riittävän yksinkertainen, jotta jokainen kotikäyttäjä voi hallita sitä.

Olitpa uusi Linux tai haluat kokeilla uutta jakelua, Ubuntun aloittaminen on nopeaa ja helppoa.

Lataa Ubuntu

Internetissä on useita paikkoja, joissa voit ladata Ubuntun, mutta sinun kannattaa mennä suoraan lähteeseen: Ubuntun verkkosivustolle. Tällä tavalla tiedät, että saat viimeisimmän, vakaan julkaisun, ja sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että hylkäät joukon mainosohjelmia latausprosessin aikana. Sinua voidaan kuitenkin pyytää lahjoittamaan monille projekteille, joita Ubuntu parhaillaan työskentelee. Lahjoittaminen on täysin valinnaista, ja kuten useimmat Linux-distrossa, Ubuntu pysyy täysin ilmaisena.

Lataustiedosto on ISO-kuva ja selvästi yli 1 Gt, joten sen suorittamiseen tarvitaan DVD-asema ja tyhjä DVD. Ubuntu-kuva on myös mahdollista ladata flash-asemaan; tämä vaatii kuitenkin joitain lisäohjelmia, kuten Rufus USB Installer.

Aikaisemmissa versioissa kuvia erityyppiselle tietokoneelle tai jos haluat ladata vertaisten kautta, on olemassa vaihtoehtoinen lataussivusto, joka sisältää BitTorrent-linkit, peilisivustot ja verkon asennusohjelmat. Tai jos standardi ISO on liian suuri, mini-CD-kuvia on saatavana myös heidän yhteisösivustollaan.

Ubuntun asentaminen

Olipa tämä ensimmäinen kohtauksesi Linux-maailmaan tai oletko kokeneempi Linux-käyttäjä, Ubuntun aloittaminen ei voisi olla helpompaa. Se käyttää graafista asennusta, joten sinun ei tarvitse lainkaan sekoittaa konsoliympäristöön (ellet todella halua).

Kun olet polttanut ISO-kuvan DVD-levylle tai flash-asemaan, käynnistä vain tietokone uudelleen ja käynnistä kyseisestä laitteesta. Sinua pyydetään näytöllä, joka kysyy, haluatko kokeilla Ubuntua vai asentaa Ubuntu. Napsauta asennusvaihtoehtoa.

Aivan kuten uuden Windows-version asentaminen, Ubuntu tarjoaa muutaman vaihtoehdon alussa. Voit ladata päivityksiä ennen asennuksen alkamista, mikä säästää aikaa myöhemmin. Sinua pyydetään valitsemaan mihin asennukseen haluat siirtyä, ja sinulla on mahdollisuus jakaa asema tarvittaessa uudelleen. Voit poistaa nykyisen levyn uutta asennusta varten tai luoda kaksoiskäynnistysjärjestelmän, joka pitää nykyisen käyttöjärjestelmän ennallaan.

Kun olet valinnut asennusvaihtoehdot, sinua pyydetään valitsemaan aikavyöhyke, näppäimistöasettelu ja kirjautumistiedot. Sitten sinun on vain istua alas ja odottaa asennuksen päättymistä.

LiveCD

Jos et ole vielä valmis sitoutumaan, voit suorittaa Ubuntun LiveCD: ltä. Kun olet polttanut ISO-kuvan levylle, käynnistä vain tietokone ja käynnistä CD / DVD-asema. Et voi tallentaa mitään asetuksiasi, mutta voit viedä Ubuntun koeajoon ja saada pääsyn melkein kaikkiin sen ominaisuuksiin.

Vaihtoehtoiset alustat

Ubuntu on saatavana useilla alustoilla, mukaan lukien matkapuhelimet, tabletit ja web-palvelimet. Vaikka et voi vain asentaa Ubuntua mobiililaitteeseesi, useita laitteita on saatavana Ubuntuun esiasennettuna. Valitettavasti saatavuus on rajallinen, ja nykyiset mobiililaitteet eivät tue kaikkia verkkoja. Tällä hetkellä Ubuntu-puhelimia ei ole kaupallisesti saatavana Yhdysvalloissa.

Ubuntu on erittäin suosittu käyttöjärjestelmä web-palvelimille, ja useimmat verkkoisäntäkoneet tarjoavat Ubuntu-asennuksen VPS: nsä ja omistettujen palvelimiensa kanssa. Jos olet kiinnostunut ylläpitämisestä Ubuntun kanssa, voit oppia lisää Ubuntun hosting-sivulta.

Asennusresurssit

Jos sinulla on ongelmia asennuksen kanssa, nämä hyödylliset resurssit voivat opastaa sinua prosessin läpi:

 • Ubuntu.com: Tämän pitäisi olla kaikkien Ubuntun lähtökohta. Se sisältää kaikki tarvitsemasi lataukset, online-oppaat ja erittäin hyödyllisen yhteisöfoorumin.
 • Kuinka asentaa Ubuntu: Tämä WikiHow-opas tarjoaa vaiheittaiset asennusohjeet, jotka sisältävät useita kuvia.
 • Windows Dual Boot: Tämä opas neuvoo Ubuntun asentamiseen tarvittavat vaiheet nykyisen Windows-asennuksen rinnalla.

Ubuntun käytön aloittaminen

Nyt kun Ubuntu on asennettu, on aika saada kaikki liitettynä ja käynnissä. Onneksi tämä on yhtä helppoa kuin asennus.

Ubuntulla on sisäänrakennetut ohjaimet moderneimmalle laitteistolle, joten sinun ei tarvitse joutua ajamaan ajuritiedostoa vain saadaksesi langattoman korttisi toimimaan. Kuitenkin, samoin kuin Windowsin sisäänrakennetut ohjaimet, on joissain tapauksissa saatat haluta asentaa ohjaimen itse. Esimerkiksi oletusnäytönohjaimen ohjaimet eivät välttämättä anna samaa suorituskykyä kuin ohjaimet, jotka ovat saatavana suoraan valmistajalta.

Sovellusten osalta Ubuntu toimitetaan valmiiksi monien suosituimpien ohjelmien kanssa, kuten FireFox ja LibreOffice. Jos et näe haluamaasi ohjelmaa, voit etsiä sitä Ubuntun ohjelmistokeskuksesta. Tämä on pääosin Ubuntun versio sovelluskaupasta, mutta kaikki sovellukset ovat avoimen lähdekoodin sovelluksia.

Jos et edelleenkään löydä etsimääsi ohjelmaa, saatat joutua vierailemaan kehittäjän verkkosivustolla. Vaikka kaikki ohjelmat eivät tue Ubuntua, monet yleisimmistä sovelluksista ovat saatavilla Linuxille. Jos ne, lataa vain .deb-tiedosto, kaksoisnapsauta sitä, ja Ubuntu opastaa sinua asennusprosessin läpi..

Navigointi Ubuntussa

Ensimmäinen asia, jonka todennäköisesti huomaat, kun Ubuntu latautuu, on, että tehtäväpalkki ei ole näytön alareunassa. Ubuntu vaihtoi vasemmanpuoleiseen tehtäväpalkkiin (he kutsuvat sitä Launcheriksi) useita vuosia sitten. Mutta kun olet tottunut tähän eroon, kaiken muun pitäisi olla melko tuttu. Launcher antaa sinulle välittömän pääsyn moniin yleisiin sovelluksiin, ja sitä voidaan mukauttaa mieltymyksesi perusteella.

Launcherin yläosassa on Ubuntu-painike. Painamalla tätä avaa viivan, joka on erikoistunut hakupalkki. Kun kirjoitat termin hakukenttään, viiva näyttää sovelluksia, tiedostoja ja kansioita, jotka vastaavat tätä termiä.

Jos haluat navigoida pikanäppäimillä, Ubuntu tekee siitä myös yksinkertaisen. Kun lataat Ubuntun ensimmäistä kertaa, Pikanäppäimet-näyttö aukeaa, ja siinä on lueteltu useimmat tarvitsemasi pikavalinnat..

Useita työtiloja

Ubuntu antaa sinun työskennellä useilla työtiloilla tai virtuaalisilla työpöydillä. Nämä itsenäiset työtilat voivat olla hyödyllisiä, jos työskentelet useiden projektien kanssa kerralla. Oletuksena tämä ominaisuus on poistettu käytöstä; se on kuitenkin helppo kytkeä päälle. Siirry viivaan ja etsi Ulkoasu-sovellus. Napsauta ulkoasuikkunassa Käyttäytyminen-välilehteä ja valitse ”Ota työtilat käyttöön”.

Navigoidaksesi työtilojen välillä, napsauta vain työtilanvaihtimen kuvaketta Dockin alareunassa tai paina Ctrl, Alt ja nuolinäppäimiä samanaikaisesti.

Tiedostonhallinta

Tiedostojen hallinta Ubuntussa ei voisi olla helpompaa, koska käyttöjärjestelmä asettaa tiukat rajoitukset siihen, mihin voit tosiasiallisesti asettaa tiedostoja. Kun avaat tiedostonhallinnan, sinut ohjataan suoraan kotikansioon. Täällä kaikki henkilökohtaiset tiedostosi tallennetaan.

Se on myös ainoa osa Ubuntu-tallennusjärjestelmää, johon käyttäjät voivat kirjoittaa, joten sinun ei tarvitse huolehtia tiedostojen vahingossa tallentamisesta järjestelmä- tai ohjelmakansioon vahingossa..

voimavarat

Lisätietoja Ubuntun käytön aloittamisesta on seuraavissa hyödyllisissä lähteissä:

 • Ubuntu: Absoluuttisen aloittelijan opas: kuten nimestä voi päätellä, tämä lyhyt PDF-kirja kattaa kaikki Ubuntun perustamisen ja työskentelyn perusteet.
 • Ubuntun käsikirjaprojekti: Aloitatko juuri aloittamisen tai haluatko syventää hieman syvemmälle Ubuntuun, tämä helppo seurata opas opastaa sinut läpi kaiken mitä sinun tarvitsee tietää saadaksesi kaiken irti uudesta käyttöjärjestelmästäsi.
 • Kuinka Ubuntu: Tämä sivusto sisältää useita oppaita kaikesta levytilan vapauttamisesta Spotifyn asentamiseen.

Ubuntun hallinnointi

Kuten yleinen käyttökokemus, Ubuntu tekee hallinnosta mahdollisimman helpon. Suurinta osaa järjestelmänvalvojan toiminnoista voidaan hallita graafisessa ympäristössä. Aloita napsauttamalla yksinkertaisesti Järjestelmäasetukset-kuvaketta käynnistysohjelmassa. Se näyttää vaihdeelta, jonka edessä on jakoavain.

Asetusvalikossa voit säätää henkilökohtaisia ​​asetuksia, kuten näytön ulkonäköä, taustoja ja yksityisyysominaisuuksia. Laitteistot-osiossa voit hallita kytkettyjä laitteita, verkkotyökaluja ja virta-asetuksia. Järjestelmä-osassa järjestelmänvalvojat voivat muokata käyttäjätilejä, hallita ohjelmistoja, muuttaa järjestelmätietoja ja oletuksia sekä hallita järjestelmän varmuuskopioita.

Parempaa mukauttamista ja hallintaa varten on saatavana myös komentoriviliitäntä. Löydä se avaamalla Dash ja etsimällä ”Terminal”. Jos käytät vaihtoehtoista työpöytäympäristöä, kuten GNOME tai Xfce, mene Sovellukset-valikkoon > Lisälaitteet tai Sovellukset-valikko > Järjestelmä ja valitse Pääte.

Ubuntun komentoriviliittymä käyttää monia perinteisiä komentoja, kuten cd (vaihda hakemisto), cp (kopio) ja ls (luettelo). Lisää järjestelmänvalvojan oikeudet lisäämällä “sudo” ennen mitä tahansa komentoa. Ja jos et ole varma mitä komento on, heillä on erittäin perusteellinen ohjejärjestelmä.

Hallinnolliset resurssit

Lisätietoja Ubuntun kanssa työskentelemisestä ja ylläpidosta on suositeltavaa:

 • Hyödyllisiä komentoja Ubuntussa: tämä on vanhempi viesti, mutta se sisältää kattavan luettelon järjestelmänvalvojien komennoista.
 • Ubuntu-keskustelupalstat: tämä Ubuntu-yhteisö tarjoaa neuvoja kaikesta asennuksesta, mukauttamisesta ja verkkomäärityksistä, ja tarjoaa myös järjestelmänvalvojille ja kehittäjille yhteisön ideoiden keskusteluun ja ongelmien vianmääritykseen.

Kirjat

Saatavana on paljon kirjoja, jotka auttavat sinua aloittamaan Ubuntun käytön ja oppimaan edistyneitä hallinnollisia tekniikoita. Tässä on muutama suosikkimme:

 • Mark Sobellin käytännöllinen opas Ubuntu Linuxiin: tämä kirja tarjoaa täydellisen Ubuntu-opetusohjelman, olitpa aivan uusi käyttöjärjestelmässä vai haluatko puuttua edistyneeseen hallintoon.
 • Ubuntu vapautti Matthew Helmke: tämä kirja opastaa sinua edistyneiden tekniikoiden avulla Ubuntu-pohjaisen järjestelmän käyttöön ja hallintaan.
 • Ubuntu Linux Toolbox: 1000+ komentoa Ubuntu- ja Debian-virrankäyttäjille: Christopher Negus: Tämä kirja on tarkoitettu kokeneille Ubuntu-järjestelmänvalvojille, jotka haluavat hallita komentoriviliittymän.

Yhteenveto

Viime aikoina tavallisella tietokoneen käyttäjällä oli vain kaksi vaihtoehtoa pöytätietokoneilleen: Windows tai Mac. Linux-käyttöjärjestelmät olivat aivan liian monimutkaisia, eikä niitä ole suunniteltu satunnaiseen käyttöön. Linux on edennyt pitkälle, ja Ubuntu on pyrkinyt saamaan Linuxin saataville jopa vähiten tekniikan taitaville kotikäyttäjille.

Lisää lukemista ja resursseja

Meillä on enemmän tietokoneen käyttöön liittyviä oppaita, oppaita ja infografioita:

 • Johdanto Linux-ohjelmointiin ja resursseihin: Tämä syvä sukellus Linux-ohjelmointiin pääsee ytimeen, jossa kaikki toimet ovat.
 • Verkko-ohjelmointi Internet-pistorasioilla: oppia kaikki verkottumisesta Internetissä.

Unix-ohjelmointiresurssit

Jos todella pääset Linuxiin ja haluat aloittaa ohjelmien luomisen sille, meillä on loistava paikka aloittaa oppiminen: Unix Programming Resources.

Lopullinen luettelo verkkovastaavan työkaluista A-Z
Unix-ohjelmointiresurssit

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map