Tekijänoikeuslaki vuonna 2020 selitetty yhdellä sivulla

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


merkintä: Tämä resurssi on melko pitkä ja yksityiskohtainen – oikealla olevan valikon avulla voit navigoida siinä.

Tekijänoikeuksien perimmäinen opas

Tekijänoikeus on aihe, jolla on paljon väärinkäsityksiä ja sitä ympäröiviä kaupunk legendoja.

Tämä tekee siitä ymmärtämisen samanaikaisesti sekä yksinkertaisena että monimutkaisena.

Yksinkertainen, koska melko suoraviivainen periaatteiden kokonaisuus ohjaa sen toimintaa; monimutkainen, koska käsiteltävänä on useita ristiriitaisia, ristiriitaisia ​​ja hämmentäviä ideoita.

Contents

Johdanto: Mikä on tekijänoikeus?

Tämä artikkeli käsittelee kaikkia seuraavien osien artikkeleita, mutta keskitytään nyt siihen, mikä tekijänoikeus on pohjimmiltaan.

 • Tekijänoikeus on laillinen ja yksinoikeus kopioida tai sallia kopiointi tiettyä taideteosta.
 • Jos omistat jonkun tekijänoikeudet, joku muu ei voi tehdä siitä kopioita ilman lupaa.
 • Tekijänoikeudet ovat yleensä teoksen luojaa, mutta muut voivat myydä, vaihtaa tai periä.

Miksi sinun pitäisi välittää

Jos ylläpidät verkkosivustoa, joudut ehkä käsittelemään tekijänoikeuslakia ja siihen liittyviä kysymyksiä kahdelta eri puolelta: tuottajana ja kuluttajana.

Jos blogiat, valokuvia, julkaista musiikkia tai tuottaa muutoin tekijänoikeuksin suojattua sisältöä, omistat kyseisen sisällön laillisesti. Päätät, haluatko antaa muiden käyttää sitä tai ei, ja on asioita, jotka sinun on tiedettävä ja tehtävä kummassakin tapauksessa.

Jos haluat käyttää muiden ihmisten sisältöä, sinun on ymmärrettävä käyttöoikeudet ja lisensoinnit, mikä on laillista ja mikä ei.

Tämä tuottajan ja kuluttajan kaksoisrooli on historiassa hiukan ainutlaatuinen. On suhteellisen uusi ilmiö, että tavalliset ihmiset julkaisivat omia kirjoituksiaan, musiikkiaan, videoita ja muita taideteoksia.

Tekijänoikeuslaki ja sen käytännön sovellukset ovat kilpailleet kiinni tämän uuden maailman kanssa. Kaikki ei ole vielä ratkaistu, mutta on olemassa tarpeeksi kiinteitä periaatteita, joiden avulla voit suojautua, jos otat aikaa oppia siitä.

Tämä artikkeli

Tässä artikkelissa kerrotaan tärkeimmistä tekijänoikeuslakia ja sen käytännön sovelluksia koskevista kysymyksistä sinulle verkkovastaavana.

Tekijänoikeuksien historia ja filosofia

Tekijänoikeuksien historia ja filosofia

Tässä osassa on lyhyt katsaus nykyaikaisen tekijänoikeuslain historialliseen kontekstiin ja filosofiseen perustaan. Jos etsit vain käytännön yksityiskohtia, voit ohittaa sen. Mutta kun tiedät miksi laki on sellainen, se voi auttaa sinua ymmärtämään sen.

Julkistuslupa

Nykyaikaisesta tekijänoikeuslaista puhutaan yleensä ikään kuin se suojaa kirjoittajia muilta “varastamasta” ja hyötymästä työstään ilman, että alkuperäistä luojaa palkitaan.

Mutta alkuperäinen käsitys oli aika erilainen.

Tekijänoikeudet kehitettiin alun perin etuoikeutena, joka myönnettiin hyväksytyille kirjapainoille, joille annettiin yksinoikeus lisensoida tietyn teoksen tulostamista. Se oli valkoisen listan sensuurimuoto: kukaan ei voinut tulostaa mitään, ellei heille ole annettu lupaa tehdä niin.

Tämä oli aikana, jolloin suvereenien oikeuksien (hallitsijoiden oikeuksien) katsottiin olevan tärkeämpiä kuin yksilöiden oikeudet. “Sananvapaudesta” ei ollut käsitystä sellaisena kuin me sen tiedämme – sinulla oli kirjaimellisesti oltava lupa tulostaa jotain.

Sananvapaus

1800-luvulle mennessä ja etenkin Amerikan vallankumouksen jälkeen vapaan puheen ilmaisusta oli tullut enimmäkseen hyväksytty tosiasia.

Tekijänoikeuslaki ei voinut enää koskea erityisluvan myöntämistä jotain tulostamista varten, koska Free Speech -sääntö on, että kuka tahansa voi vapaasti tulostaa mitä tahansa.

Sen sijaan, että lupa tulostaa jotain mitä sinä muuten ei olisi sallittua, tekijänoikeuksista tuli oikeus estää muita tulostamasta esineitä, joita muuten he saavat.

Rajoituksen aikakaudella tekijänoikeus oli lupa; vapauden aikakaudella siitä tuli rajoitus.

Myös tekijänoikeuksien syy muuttui. Sen sijaan, että se olisi muotoa sensuurista, siitä tuli taloudellinen kannustin luoda.

Nykyaikaisen tekijänoikeuslain taustalla on, että jos taiteilijat voivat hallita sitä, kenellä on oikeus kopioida luomuksiaan, taiteilijat voivat veloittaa luvasta ja ansaita rahaa.

Immateriaalioikeudet ja omistajuus

Joten tilanne on sellainen, että ilman tekijänoikeuksia, mutta sananvapauden avulla kuka tahansa voi kopioida mitä haluaa, vaikka joku muu olisi luonut sen.

Tämä saattaa vaikeuttaa taiteilijoiden palkkioiden saamista työstään, mikä saattaa tarkoittaa, että taiteen luomista on vähemmän (koska taiteilijoiden on suoritettava muut asiat maksaakseen laskut).

Tämä on tilanne, jonka nykyaikainen tekijänoikeus pyrkii korjaamaan, ja se tekee niin antamalla yksinoikeuden käyttää teosta sille, joka on sen luonut. Sen on tarkoitus olla välttämätön ja perusteltu sananvapauden loukkaaminen.

Mutta toissijainen kulttuurinen vaikutus tapahtui tämän ratkaisun takia. Koska tekijänoikeus antaa yksinoikeuden taiteilijoiden luomille teoksille, itse teoksia on pidetty omaisuuden muodossa.

Tästä syystä termi “immateriaalioikeudet”.

Tarkkaan ottaen teollis- ja tekijänoikeuksien ainoa kyseessä oleva omaisuus on laillinen oikeus tuottaa jotain.

Tämä on taloudellisessa mielessä omaisuus, joten sitä voidaan pitää omaisuutena. Mutta metafora kiinteistölle on niin vahva, että ihmiset puhuvat usein tekijänoikeuksien loukkauksista muodossaan varastamista.

Miksi tämä on tärkeää?

Yleinen lyhenne, jossa viitataan tekijänoikeuteen ”omistusoikeutena” ja rikkomukseksi “varastamisena”, vaikka se onkin ehkä tehokas varoittava, antaa väärän kuvan tekijänoikeuslain luonteesta.

Oikeudellisen käsityksen saaminen tekijänoikeuslaista auttaa tekemään sen ymmärrettäväksi tietyt käytännön sovellukset – etenkin oikeudenmukainen käyttö.

Kuinka saada tekijänoikeus ja mikä on rekisteröinti

Kuinka saada tekijänoikeuksia ja mikä on rekisteröinti

Tässä osassa selitetään, miten tekijänoikeuksien suoja saadaan, miten tekijänoikeudet rekisteröidään ja tekijänoikeuksien rekisteröinnin edut. Vaihtoehtoisia rekisteröintivaihtoehtoja harkitaan myös.

Tekijänoikeus on automaattinen

Yksi yleisimmistä tekijänoikeuksien väärinkäsityksistä on sen hankkiminen.

Jatkuvasti myytti, että tekijänoikeus on jotain, jota haet tai hankkit valtion virastolta. Yksi oudommista kohteliaisuuksista, joita voit saada ihmisiltä, ​​jos he tykkäävät teoksestasi tai kirjoitustasi, on “Sinun tulisi olla varma, että saat siitä tekijänoikeuden!”

Kaikki on väärin.

Tekijänoikeudet tapahtuvat automaattisesti, minuutti, kun asetat jotain ”kiinteään muotoon” – vaikka kiinteä muoto olisi kynän naarmuja laillisella padilla. Sinulla on automaattisesti tekijänoikeudet jokaiselle tuotetulle luovalle taideteokselle, sinä minuutti, kun tuot sen.

Tuo © merkki

Toinen väärinkäsitys on, että joudut laittamaan tekijänoikeussymbolin jollekin, tai muuten sitä ei ole suojattu tekijänoikeuksilla. Tämä oli totta, mutta ei ole enää niin.

Aiheeseen liittyvässä myytissä jotkut ihmiset ajattelevat, että et voi käyttää tekijänoikeussymbolia, ellet ole rekisteröinyt tekijänoikeuksia. Myös totta.

Tekijänoikeussymbolilla ei ole laillista painoa, eikä sillä ole maagista vaikutusta tekijänoikeutesi asemaan. Jos unohdat käyttää sitä, et menetä oikeuksiasi luomaan tuotteesi suhteen.

Tekijänoikeussymbolin ja päivätyn tekijänoikeusilmoituksen tarkoituksena on kertoa ihmisille, että taideteos on tekijänoikeuksien alainen, kuka omistaa kyseisen tekijänoikeuden ja millä ehdoilla tämä kappale on saatavilla.

Tekijänoikeuksia koskevia ilmoituksia ei vaadita mistään syystä, mutta ne ovat varmasti hyödyllisiä ja ne pitäisi sisällyttää siihen.

Muuten, paras tapa näyttää ympyrän C tekijänoikeussymboli on kirjoittaa © HTML-koodiin.

Tätä tulee seurata luomisvuosi ja nykyisen tekijänoikeuksien haltijan (yleensä tekijän) nimi. Jos haluat lisätä ylimääräisiä ilmoituksia (kuten “Kaikki oikeudet pidätetään” tai “Creative Commons -julkaisu”), tee se nimen jälkeen.

Tekijänoikeuksien rekisteröinti

Tekijänoikeudet tapahtuvat automaattisesti, joten sinun ei tarvitse rekisteröidä tekijänoikeuksia. Voit kuitenkin haluta tehdä niin.

Tekijänoikeuksien rekisteröinti antaa sinun suorittaa kolme asiaa:

 • Aseta itsesi laillisesti teoksen tekijänoikeuksien omistajaksi.
 • Aseta luontipäivämäärä laillisesti.
 • Ryhdy oikeustoimiin sellaista henkilöä vastaan, joka loukkaa tekijänoikeuksiasi.

Tämä viimeinen on avain. Useimmissa lainkäyttöalueissa et voi nostaa oikeutta tekijänoikeuksien loukkaamiseen, ellei tekijänoikeutesi ole rekisteröity.

Jos luulet haastavan ihmisiä rikkomuksista, sinun kannattaa rekisteröidä tekijänoikeutesi. Samoin, jos sinulla ei ole muuta tapaa todistaa luomispäiväsi (mikä voi olla kyse julkaisemattomille teoksille), rekisteröinti voi olla hyvä idea.

Tekijänoikeuksien rekisteröinnin ei tarvitse olla välitöntä. Jos pystyt lopullisesti selvittämään tekijän päivämäärän muilla tavoilla, voit (teoriassa) odottaa rekisteröidäksesi tekijänoikeutesi, kunnes on syytä haastaa oikeus (ts. Kun joku on alkanut loukkaa tekijääsi).

Tekijänoikeuksien rekisteröintihakemusten käsittelyaika voi kuitenkin olla jopa vuosi pitkä, joten tämä ei välttämättä ole mahdollista.

Vaihtoehtoinen tekijänoikeuksien rekisteröinti

Tärkein tekijä tekijänoikeuksien rekisteröinnin vaihtoehtoisten muotojen suhteen on se, että tekijänoikeuksien rekisteröinnissä ei ole laillisia vaihtoehtoisia muotoja.

Muutama yritys, joka laskuttaa itsensä tarjoavan tietynlaista tekijänoikeussuojaa, ei kuitenkaan korvaa todellista tekijänoikeuksien rekisteröintiä. Erityisesti seuraavat kaksi ovat hyviä esimerkkejä tästä:

Myows.com

Myows-sovelluksen avulla voit ladata teoksia, jotka voivat auttaa määrittämään tekijän ja luomispäivämäärän. He etsivät Internetiä jatkuvasti etsimällä mahdollisia tekijänoikeusloukkauksiasi ja ilmoittavat nämä tiedot sinulle.

Ne tarjoavat myös apua lopettamis- ja poistamisilmoitusten lähettämisessä sekä kourallinen muita vastaavia DIY-oikeudellisia palveluita. Ne eivät korvaa rekisteröintiä, mutta tarjoavat potentiaalisesti arvokkaan palvelun.

Tekijänoikeuksien rekisteröintipalvelu / immateriaalioikeuksien toimisto

TPJ, jonka oletetaan olevan IPRO: n tarjoama palvelu, tarjoaa myös oman työmuodon rekisteröintimuodon. Kuitenkin ne eivät ilmeisesti tarjoa muita palveluita.

Niiden markkinointi tarkoittaa, että työsi on suojattu rekisteröinnillä, mutta ne eivät anna mitään merkkejä siitä, että he todella rekisteröivät tekijänoikeudet puolestasi minkä tahansa maan hallituksissa..

Lisäksi heidän maksunsa ovat paljon korkeampia kuin Yhdysvaltain todellinen tekijänoikeuksien rekisteröinti, ja heidän oletetun rekisteröintinsä on väliaikainen (joten he voivat veloittaa enemmän uusimisesta). Suosittelemme välttämään niitä.

Merkintä: Yksi syy näiden vaihtoehtoisten rekisteröintipalvelujen olemassaoloon, koska ihmisten mielestä tekijänoikeuksien rekisteröinti on liian kallista tai liian vaikeaa.

Se ei ole.

Tämän kirjoittamisen ajankohdasta alkaen teoksen online-rekisteröintimaksu on vain 35 dollaria (ja niin on ollut jo pitkään). Vaihtoehtoisella rekisteröintipalvelulla ei todellakaan ole mitään säästää.

Huonojen ihmisten tekijänoikeudet

Tämä on toinen kaupunkilegenda, joka ei näytä katoavan.

On yleistä uskoa, että voit saada tekijänoikeudet tosiasiallisesti lähettämällä itsellesi kopion työstäsi kirjatulla kirjeellä.

Ajatuksena on, että sinulla on todiste siitä, että kirjekuoren sisältö oli olemassa lähettämishetkellä, ja tämä voi auttaa määrittämään omistajuuttasi työn suhteen..

Yhdysvaltain tekijänoikeustoimisto on erittäin selvä, että kopion lähettämisestä itsellesi ei ole oikeudellista vaikutusta.

(Vaikuttaa kohtuulliselta olettaa, että tätä voitaisiin silti käyttää päiväyspohjaisen väitteen todistamiseen tekijänoikeuksien omistamisesta, mutta turvallisempi reitti olisi vain meneminen eteenpäin ja rekisteröinti.)

Rekisteröinti on valinnaista

Tekijänoikeus myönnetään sillä hetkellä, kun luot jotain ja asetat sen kiinteään ja konkreettiseen muotoon.

Sinun ei tarvitse rekisteröidä tekijänoikeuksia, jotta ne olisivat – sinulla on ne automaattisesti. Jos kuitenkin odotat nostaa kanteen joku rikkomuksesta, sinun on rekisteröitävä tekijänoikeutesi. Tekijänoikeuksien rekisteröinnin vaihtoehtoisia muotoja ei suositella.

Tärkeä linkki

Rekisteröintilomakkeet ja lisätietoja Yhdysvaltain tekijänoikeuksista löytyvät Yhdysvaltain tekijänoikeustoimistosta.

Mitä voi olla tekijänoikeuksien suojaama ja mikä ei voi olla

Mitä voi olla tekijänoikeuksien suojaama ja mikä ei voi olla

Tässä osassa kerrotaan, minkä tyyppisillä materiaaleilla voidaan suojata tekijänoikeuksia.

Teosten tyypit

Tekijänoikeussuoja ulottuu taiteellisen teoksen teoksiin. Tämä sisältää:

 • Musiikki – kappaleet, sovitukset, partituurit, nauhoitukset jne
 • Kirjoittaminen – romaaneja, runoja, tarinoita, journalismia, näytelmiä, blogin kirjoituksia jne
 • Kuvataide – maalaus, piirtäminen, valokuvaus, kuvanveisto jne
 • Tanssikoreografia
 • Elokuvat
 • Tietokoneohjelmisto
 • Arkkitehtuuri.

Kiinteä ja konkreettinen

Tekijänoikeussuoja on käytettävissä vain teoksille, jotka on asetettu kiinteään ja konkreettiseen muotoon. Tämä tarkoittaa, että et voi ladata tekijänoikeutta idealle tai konsepille, vain sen konkreettiselle ilmaisulle.

Oletetaan esimerkiksi, että sinulla on loistava idea elokuvalle – Zombie Stockbrokers ulkoavaruudesta. Itse idea ei ole tekijänoikeussuojan alainen.

Voit kirjoittaa käsikirjoituksen, ja se on suojattu tekijänoikeuksilla. Kukaan muu ei voi kopioida tai tuottaa elokuvaa ilman lupaasi

Mutta perusajatus ei edelleenkään ole suojattu tekijänoikeuksilla. Jos joku muu haluaa kirjoittaa käsikirjoituksen Undead Financial Planners -yrityksestä Alpha Centaurista, et voi nostaa kannetta heistä. Sinä omistat työn, ei idean.

Muut suojaustyypit

Joitakin immateriaalioikeuksia suojataan muilla tavoin kuin tekijänoikeuksilla, nimittäin tavaramerkki ja patentti.

 • Tavaramerkki kattaa sanat, nimet, symbolit, mallit, iskulauseet, logot tai niiden yhdistelmät, jotka tunnistavat kaupalliset yksiköt. Kuva tai sanaryhmä on tekijänoikeuden alainen, jos se on ensisijaisesti taiteellinen, ei toiminnallinen. Se on tavaramerkki, jos sitä käytetään yrityksen tunnistamiseen.
 • Patentti kattaa keksinnöt, sekä fyysiset että virtuaaliset (ohjelmistot), sekä liiketoimintaprosessit.

Tavaramerkkiä ja patentteja koskevat lait ja niiden rekisteröintiprosessit ovat hyvin erilaisia ​​kuin tekijänoikeuksia koskevat lait.

Tietokoneohjelmistot – Kyllä

Tietokoneohjelmistot on mielenkiintoinen asia. Tietokoneohjelmistoja kattava tekijänoikeuslaki ja patenttilaki on monimutkainen.

Yleisesti ottaen uusia ja ei-ilmeisiä ohjelmistotekniikoita voidaan patentoida, kun taas koko ohjelmistosovellus on tekijänoikeuden alaista.

Tämä on hankala ala, jolla oikeuskäytäntöä kehitetään edelleen, joten jos luulet patentoitavan ohjelmistokeksinnön, sinun tulee puhua patenttilakimiehen kanssa.

(Mielenkiintoista, että tekijänoikeuksien suoja on paljon alempi kuin patenttien, mutta tekijänoikeudet tarjoavat mahdollisesti paremman suojan pidemmäksi ajaksi.)

Arkkitehtuuri – Kyllä

Arkkitehtuuri näyttää siltä, ​​että se kelpaa patenttiin, mutta vain siihen liittyvät yksittäiset keksinnöt ovat. Itse arkkitehtisuunnittelu kuuluu tekijänoikeuksien piiriin.

Tämä on itse asiassa hieman uusi sääntö, ja se koskee vain rakennuksia, jotka on suunniteltu vuoden 1990 jälkeen.

On syytä huomata, että vaikka arkkitehtuurisuunnittelu on suojattu tekijänoikeuksin, valokuvia niistä (otettu julkisesti saatavilla olevasta paikasta) ei pidetä tekijänoikeuksien loukkauksena.

Reseptit – Ei

Itse reseptejä, mukaan lukien ainesosaluettelot ja valmistuksen perusohjeet, ei voida suojata tekijänoikeuksilla.

Yksityiskohtainen pääkirjoitus kokemuksistasi ruoan valmistuksessa ja sen syömisessä sekä prosessin aikana ottamasi valokuvat ovat tekijänoikeuksien alaisia, vaikka.

Muotisuunnittelu – Ei

Vaattisuunnittelua, vaikka sitä käyttävät ihmiset pitävätkin sitä taiteellisena ilmaisumuodona, pidetään edelleen utilitaarisena tuotteena, eikä sitä voida suojata tekijänoikeuksilla.

Kangasvedokset ovat suojattuja, ja uudet valmistusmenetelmät saattavat olla oikeutettuja patenttiin.

Vitsit – Ei

Vitsejä ei voida suojata tekijänoikeuksilla, koska vitsin ydin on itse idea, eikä ideoita voida suojata tekijänoikeuksilla.

Hauskat tarinat ja monologit ovat kuitenkin tekijänoikeuksien alaisia ​​teoksia. Tämä saattaa osittain selittää sen, miksi koomikot pyrkivät komediassaan pitempiin tarinoihin pikemminkin kuin yksinkertaisiin yksisuuniin.

Löytämäsi vanhat teokset – Ehkä, ehkä ei

Jos löydät vanhan päiväkirjan antiikkikaupasta, et omista sisältöä vain siksi, että omistat kirjan, jolla ne ovat.

Jos tekijä on edelleen elossa, hänellä on edelleen teoksen tekijänoikeudet. Jos kuollut ja teos on tarpeeksi uusi, jotta se olisi edelleen tekijänoikeuksien alainen, omistavat sen perilliset.

Tämä pätee, vaikka et löydä perillisiä tai et tiedä kuka he ovat.

Jos löydät äidisi talosta vanhan lehden hänen kuolemansa jälkeen ja olet perinnön omistaja, sisällön tekijänoikeudet todellakin kuuluvat sinulle.

Veneen rungon mallit – kyllä

Kummallista, mutta saatat haluta tietää, että vuodesta 1999 lähtien veneen rungon mallit ovat suojattu tekijänoikeuslain nojalla.

Yhteenveto

Ainoastaan ​​taiteellisen – ei utilitaristisen – ilmaisun teokset ovat tekijänoikeussuojan alaisia. Teokset on asetettava kiinteään ja konkreettiseen muotoon, mikä tarkoittaa, että ideoita ei itse suojata.

Jos jotain käytetään ensisijaisesti tuotemerkin tai organisaation tunnistamiseen, se on suojattu tavaramerkillä, ei tekijänoikeuksilla. Keksintöjä suojataan patenteilla, ei tekijänoikeuksilla.

Mikä on reilu käyttö?

Mikä on reilu käyttö?

Reilu käyttö on tekijänoikeuksilla suojatun aineiston käytöstä kommentointiin, kritiikkiin tai parodiaan liittyvä lupa. Tässä osassa käsitellään oikeudenmukaisen käytön oikeudellista kehystä ja sen yksityiskohtia, milloin reilu käyttö tapahtuu eikä sitä sovelleta.

Tekijänoikeus on ilmaisen puheen rajoittaminen

Yhdysvalloissa meillä on perustuslaillisesti taattu oikeus sananvapauteen ja myös lehdistönvapauteen.

Pohjimmiltaan tämä tarkoittaa, että voit sanoa, kirjoittaa tai julkaista mitä haluat, ja hallituksen ei ole tarkoitus antaa minkään rajoittaa sitä.

Tiedämme kuitenkin, että tämä ei ole täysin totta. Tietyt puhemuodot ovat rajoitettuja, koska yhteiskunta on päättänyt, että rajoituksesta saatava hyöty ylittää paljon vapauden loukkaamista.

Esimerkiksi vilpillinen mainonta, kunnianloukkaukset, väärät syytökset ja muunlaiset valehtelut katsotaan rikolliseksi käytökseksi.

Klassinen esimerkki huutaa “Tuli!” tungosta teatterista kuuluu tähän luokkaan. Nämä ovat sananvapauden rajoituksia, jotka on asetettu yleisön suojelemiseksi tietyntyyppisiltä haitoilta.

Tekijänoikeudet toimivat samalla tavalla, paitsi, että ne eivät suojaa vahingoilta. Pikemminkin se edistää hyötyä – taiteilijat hallitsevat työtään ja voivat hyötyä siitä.

Rajoitus tapahtuu, koska jos jollakin olisi ehdoton vapaus julkaista mitä haluavat, siihen sisältyy kyky julkaista jotain alun perin jonkun toisen kirjoittamaa. Taiteilijakontrollin hyöty tapahtuu vapauden rajoittamisen kustannuksella.

Rajoituksella on kuitenkin omat kustannuksensa, jotka voivat olla haitallisia yhteiskunnalle.

Jos tarvitset jonkun lupaa lainata häntä voidakseen kiistää heidän kantaansa tai paljastaa hänet valehtelijana, et todennäköisesti koskaan saa tätä lupaa. Ja tämäntyyppinen kritiikki on juuri sananvapauden ja ilmaisen lehdistön oikeuksien tarkoitus.

Reilu käyttö palauttaa menetetyt edut

Reilu käyttö on ratkaisu tähän ongelmaan. Se vapauttaa tietyt käyttötyypit tekijänoikeusrajoituksista vapaan puheen etujen hyödyntämiseksi.

Reilu käyttö antaa sinun tehdä kopioita tekijänoikeuksien alaisesta teoksesta kommentteja, kritiikkiä tai parodiaa varten.

Joillakin tavoin olisi voinut olla järkevää, jos sitä olisi kutsuttu ”oikeudenmukaiseksi mainitsemiseksi”, koska olosuhteet, joissa poikkeusta sovelletaan, ovat todella tapauksia, joissa teos mainitaan sen sijaan, että sitä käytetään.

Reilu käyttö on harmaa alue. Ei ole selkeitä linjatestejä, jotka määrittävät lopullisesti, onko käyttö reilua käyttöä vai loukkaavaa. On kuitenkin nelinkertainen luettelo perusteista, joita tuomarien on käytettävä määritettäessä, onko tietty tapaus oikeudenmukainen käyttö vai ei..

Neljä kriteeriä ovat:

 1. Käytön tarkoitus ja luonne, mukaan lukien se, onko tällainen käyttö kaupallista vai ei-voittoa tavoittelevaa opetustarkoitusta.
 2. Tekijänoikeuksin suojatun työn luonne
 3. Käytetyn osan määrä ja olennaisuus suhteessa tekijänoikeuksien alaiseen teokseen kokonaisuutena
 4. Käytön vaikutus tekijänoikeuksien alaisen teoksen potentiaalisiin markkinoihin tai arvoon.

Kohta 1 on luultavasti tärkein – käytön konteksti. Jos sisällytät tekijänoikeuksilla suojatun runon myytävänä olevaan runokokoelmaan, se on aivan erilaista kuin saman runon sisällyttäminen runoon liittyvään esseeseen.

Kohdan 2, työn luonteen, ymmärretään yleensä käsittelevän muun muassa teoksen kulttuurista merkitystä, sen uutiskelpoisuutta ja onko kyseessä julkaistu vai yksityinen teos.

Kohta 3, käytetyn työn määrä, on selvästi perusteltavissa. On kuitenkin huomattava, että kokonaisteoksen käyttö (kuten koko maalauksen kopiointi) ei estä oikeudenmukaisen käytön määrittämistä.

Kohta 4, markkinavaikutus, on toiseksi tärkeämpi kuin vain kohta 1. Täydellinen kopio teoksesta, joka on naamioitu kommenttina, voi ohjata myynnin pois alkuperäisestä.

Toisaalta positiiviseen arvosteluun lisätty ote voi lisätä teoksen arvoa. Tällä kriteerillä on kaikki tekemistä sen kanssa, missä määrin käyttö voi korvata alkuperäisen teoksen. Negatiivinen kritiikki, joka vaikuttaa haitallisesti markkina-arvoon, voi silti olla oikeudenmukainen käyttö.

Reilu käyttö on harmaa

Sitä ei voida painottaa tarpeeksi: reilu käyttö on harmaa alue. Jotkut käyttötavat ovat selvästi oikeudenmukaisia ​​ja toiset selvästi loukkaavia, mutta lopulta tuomari määrää oikeudenmukaisen käytön vain ja vain jos asia saatetaan oikeudenkäyntiin, mikä tapahtuu harvoin.

parodies

Yksi erityinen reilun käytön tyyppi, joka on melkein koskaan harmaa alue, on parodia. Laulu parodioita, elokuva parodioita, kirja parodioita. Kaikki nämä ovat suojattu oikeudenmukaisella käytöllä.

Oudon Al Yankovicin ei tarvitse saada lupaa ennen kappaleen uudelleenkirjoittamista. (Hän yleensä tekee, mutta se on vain kohteliasta.)

Sinun tulisi kuitenkin huomata, että kappaleen kansi ei ole sama kuin parodia. Kaikkien sanojen vaihtaminen kappaleesta hauskaksi on oikeudenmukainen käyttö. Äänen vaihtaminen omaksi ei ole, riippumatta siitä kuinka hauska kuulostat.

Reilun käytön käyttäminen ja väärinkäyttö

Jotkut ihmiset yrittävät muuttaa reilun käytön jonkinlaiseksi porsaanreikiksi tekijänoikeuksien alaisen materiaalin käyttämiseksi olematta syyllisiä rikkomuksiin.

Usein ihmiset väittävät, että jotain on reilua käyttöä, jos vain tietty määrä soitetaan: “Voit käyttää kappaleen kuutta sekuntia, mutta ei seitsemää.”

Tällaisia ​​säännöksiä ei ole. Jos harjoittelet tällaista porsaanreikämetsästystä, on todennäköistä, että yrität loukata tekijänoikeuksia.

Poikkeusta ei ole ”teknisesti se ei ole rikkomus”; Oikeudenmukainen käyttö on ihmisen harkintaa, ja tuomioon sisältyy motivaatioiden ja aikomusten sekä kontekstin ja tulosten huomioon ottaminen.

Jos haluat käyttää jotain, hanki lupa ja maksa siitä. Jos haluat kommentoida, kritisoida tai parodioida, se on reilua käyttöä.

Lisätietoja reilusta käytöstä ja reilusta kaupasta

Elämän salaisuus on rehellisyys ja reilu kauppa. Jos voit väärentää sen, olet saanut sen aikaan. —Groucho Marx

Tässä osassa tarkastellaan reilun käytön vaatimuksia ja autetaan sinua ymmärtämään, milloin ne täyttävät ja eivät koske tiettyä tapausta.

Käytännön käsitys oikeudenmukaisesta käytöstä

Reilu käyttö (tai ”reilu kauppa” joissain maissa) on poikkeus tekijänoikeussääntöihin kritiikkiä, kommentteja tai parodiaa varten.

Reilun käytön poikkeus tarkoittaa sitä, että voit tuottaa suojatun teoksen (tai osan siitä), jos kopion tekemisen ensisijainen syy on kritiikki, kommentit tai parodia.

Esimerkkejä laillisesta reilusta käytöstä

Rivi riviltä kommentointi

Oletetaan, että kirjoitit esseen, jossa tutkit Maya Angeloun kuuluisaa runoa, jonka teos on edelleen tekijänoikeuksien alainen. Esseessäsi toistat koko runon, mutta teet niin yhden rivin kerrallaan, ja niiden välissä on useita väliaikaisia ​​analyysin kappaleita.

Tämä merkitsisi todennäköisesti reilua käyttöä, koska käytön tarkoitus on nimenomaan kirjallinen kritiikki ja kommentit.

Elokuvan leikkeet videokatsauksessa

Elokuvan tai televisio-ohjelman videoarvioinnit sisältävät usein alkuperäisen teoksen leikkeet itse videossa, vaikka tämä aineisto on tekijänoikeuksien alaista.

Koska video on kommentti elokuvalle, videoleikkeitä voidaan pitää oikeudenmukaisena käytönä.

Laulu parodioita

Jos kirjoitat uusia sanoituksia olemassa olevaan tekijänoikeuksien alaiseen kappaleeseen ja sanoitusten on tarkoitus olla humoristisia, se on parodia ja kuuluu oikeudenmukaiseen käyttöön.

Puheen raportointi

Kun joku antaa valmistellun puheen, saarnan tai muun puhutun esityksen, teksti itse on tekijänoikeuksien suojaama. Jos puhe tai saarna annetaan kuitenkin uutisarvoisen tapahtuman yhteydessä, osia tekstiä voidaan toistaa osana kyseistä tapahtumaa koskevaa raporttia..

Linkki uutiskertomukseen

Jos linkit omalle sivustollesi uutiskertomukseen tai blogitekstiin, on tapana sisällyttää lainaus tai kaksi lähdemateriaalista.

Alkuperäiseen materiaaliin linkinne konteksti muodostaa tässä tapauksessa todennäköisesti kommentin, ja lainaukset kuuluvat oikeudenmukaiseen käyttöön.

Asiat, jotka eivät ehdottomasti ole reilua käyttöä

Leikkeiden tai kokonaisten videoiden lähettäminen elokuvista ja televisio-ohjelmista YouTubeen

Voit sisällyttää lyhyitä leikkeitä suurempiin teoksen kommentteihin tai kritiikkiin, mutta elokuvan tai TV-ohjelman (tai muun teoksen) toistaminen pelkästään ei kelpaa, vaikka se olisi hyvin pieni osa siitä.

Google-kuvan käyttäminen Blogipostin kuvaamiseen

Nykyään on erittäin suosittua havainnollistaa blogin kirjoituksia ja muita online-tarinoita kuvilla, jotka vangitsevat tarinan aiheet, vaikka ne eivät aina liity toisiinsa.

Nopean Google-kuvahaun käyttäminen ja blogiisi löydettyjen kuvien vetäminen loukkaa todennäköisesti tekijänoikeuksia, ellei kuvalla itsessään ole avointa lisenssiä. Sitä ei pidetä oikeudenmukaisena käytönä, koska käytät kuvaa viestin kuvaamiseen, et kommentoi itse kuvaa.

Laulujen sanoitusten kirjoittaminen ei-parodiaattiseen tarkoitukseen

Oletetaan, että haluat kirjoittaa musikaalin, mutta et osaa kirjoittaa musiikkia. Joten otat kappaleita, jotka ovat jo olemassa, ja kirjoitat sanat uudelleen tarinasi mukaan. Ellei saanut tekijänoikeuksien haltijalta lupaa, se on loukkaus.

Jotta uudelleen kirjoitettuja sanoituksia voidaan pitää reiluna käytönä, niiden on oltava parodia, mikä tarkoittaa, että heidän on käytettävä komediaa tai pilkkaa.

Lainaa kaikkia tai useimpia uutisia

Muutaman rivin uutistarinan lainaaminen jonkin kontekstin tarjoamiseksi linkille on hienoa, mutta entä koko asia kopioidaan? Se on rikkomus.

Joten missä on raja rikkomisen ja reilun käytön välillä tällaisessa tapauksessa? Voitko lähettää puolet tarinasta? Kymmenen prosenttia siitä?

Ei ole selvää linjaa. Ei ole kuin siltä, ​​että tietyn sanamäärän tai artikkelin prosentuaalisen osuuden vuoksi ero on.

Paras kysymys itseltäsi tällaisessa tapauksessa on, toimiiko viestisi realistisesti lähettämällä liikennettä alkuperäiseen viestiin vai onko se riittävän merkittävä toimimaan sen korvikkeena. Jos viestisi korvaa tosiasiallisesti alkuperäisen, niin se ei ole reilua käyttöä – se on loukkaus.

Reilun käytön ohjeet

Edellinen reilua käyttöä koskeva osa kattoi nelinkertaisen testin, jota käytettiin Yhdysvalloissa sen määrittämiseksi, pidetäänkö jotain reiluna käytönä vai ei. Lyhyesti yhteenvetona voidaan todeta, että neljä huolestuttavaa aluetta ovat:

 • käytön tarkoitus, mukaan lukien onko se kaupallisista tai koulutuksellisista syistä
 • alkuperäisen luonne
 • toistettu määrä
 • käytön vaikutus alkuperäisen kaupalliseen kannattavuuteen.

Muissa maissa on enemmän tai vähemmän erityisiä ohjeita, mutta niillä kaikilla on taipumus kohti samaa perustodellisuutta: et voi käyttää jonkun toisen henkistä omaisuutta omaan kaupalliseen hyötyyn.

Esimerkiksi vuonna Australia, ”Reilu kauppa” sallii käytön seuraavissa erityisissä olosuhteissa:

 • Tutkimus ja tutkimus
 • Arviointi ja kritiikki
 • Raportointi uutisista
 • Oikeudellisen neuvonnan tarjoaminen
 • Parodia ja satiiri.

Tämä on hiukan määräävämpi kuin Yhdysvaltojen laajat ohjeet, mutta vaikutus on sama.

Kanada, Toisen esimerkin tarjoaminen muistuttaa enemmän Yhdysvaltoja, ja sillä on kuusi kertaa testi sen määrittämiseksi, onko jotain reilua kauppaa:

 • SSE: n tarkoitus
 • Käytön luonne
 • Käytön määrä
 • käyttövaihtoehtoja
 • Alkuperäisen luonne
 • Käytön vaikutus.

Nämä ohjeet ovat huomattavan samankaltaisia ​​kuin Yhdysvaltojen säännöt, ja siihen on lisätty ”Vaihtoehtojen” testi, jossa kysytään, oliko olemassa tapa saavuttaa sama tavoite jäljentämättä suojattua työtä..

Englannissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ohjeet ovat tarkempia kuin Yhdysvalloissa tai Kanadassa, samanlaisia ​​kuin Australian säännöt. Reilu kauppa on rajoitettu:

 • Ei-kaupallinen tutkimus ja yksityinen tutkimus
 • Kritiikki, arvostelu ja tarjous
 • Uutisraportointi
 • Satiiri ja parodia
 • Kuva opetukseen.

Eri säännöt, sama tulos

Reilun käytön (tai reilun kaupan) erityispiirteet ovat erilaisia ​​maittain, mutta erityispiirteet eivät oikeastaan ​​ole sitä, mikä on viime kädessä tärkeää.

Ne kaikki lähentyvät erittäin samanlaisia ​​ohjeita siitä, minkä tyyppistä lisääntymistä tulisi pitää oikeudenmukaisena käytönä ja mikä merkitsee rikkomista.

Reiluun käyttöön voidaan vedota vain kommentteja, kritiikkiä, raportointia ja parodiaa varten.

Asiat, jotka eivät tee jotain reilua käyttöä

On olemassa yleisiä väärinkäsityksiä siitä, mitkä olosuhteet saattavat aiheuttaa tietyn käytön pitämisen kohtuullisena vai ei.

 • Teoksen ikä – Ei ole väliä, poistuuko teos tekijänoikeuksista ensi vuonna. Sillä ei ole merkitystä, onko kirjoittaja kuollut pitkään. Tekijänoikeudet ovat binäärisiä: jotain joko on tai ei ole tekijänoikeuksien alaista.
 • Painos on loppu – Valitettavasti tekijänoikeuksin suojattua materiaalia on joskus erittäin vaikea hankkia. Kirjat ovat loppuneet. Tallenteet saattavat olla saatavana vain vanhoista äänitteiden levyistä. Elokuvia ei ehkä ole koskaan julkaistu nykyaikaiseen muotoon. Mikään näistä syistä ei vaikuta tekijänoikeussuojan luonteeseen, eikä sillä ole mitään vaikutusta siihen, onko käyttö oikeudenmukainen vai ei.
 • Uskonnollinen käyttö – Jos haluat kopioida nuotteja kirkkojuhlaan, se ei ole reilu käyttö.
 • Voittoa tavoittelematon käyttö – Voittoa tavoittelemattomalle organisaatiolle voidaan epäselvissä tapauksissa antaa enemmän epäluulo tai hyöty epäilystä, mutta voittoa tavoittelematon organisaatio ei ole vapautettu tekijänoikeuslaista. Et voi myydä kopioita suojatusta materiaalista varainkeruulle tai suorittaa tekijänoikeuksien alaista näytettä maksamatta siitä.
 • Henkilökohtainen käyttö – Se, että et aio myydä kopioita tai käyttää sitä kaupalliseen tarkoitukseen, ei automaattisesti merkitse jotain reilua käyttöä. Et voi kopioida videoita, albumeita tai kirjoja kirjastosta tai ystävistäsi lisätäksesi niitä henkilökohtaiseen kokoelmaan.

Älä etsi porsaanreikiä

Reilu käyttö ja reilu kauppa ovat poikkeuksia tekijänoikeuslakiin, ja poikkeukset tehtiin tiettyyn tarkoitukseen. Viime kädessä se, että oma käyttösi on todellinen, määrää, onko se oikeudenmukaista vai ei.

Et voi hyödyntää jonkun henkistä omaisuutta omaan kaupalliseen tai henkilökohtaiseen käyttöösi ja etsi sitten teknistä tekijää tai jotakin erityistä oikeudellista syytä, miksi sitä pidetään oikeudenmukaisena käytönä..

Digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslaki

Digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslaki

Tässä osassa selitetään DMCA: n tärkeät yksityiskohdat ja sen vaikutukset verkkosivustojen omistajiin. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, mitä sinun pitäisi tehdä, jos DMCA: n poistoilmoitus kohdistaa sinut.

Mikä on DMCA?

Vuonna 1998 hyväksytyn ja presidentti Bill Clintonin allekirjoittaman Digital Millennium Copyright Act -lain. Sen vaikutukset olivat kauaskantoiset, koska sen soveltamisala oli erittäin laaja.

Se on jaettu osiin:

I osasto: WIPO: n tekijänoikeuksien sekä esityksiä ja äänitteitä koskevien sopimusten täytäntöönpanolaki

Panee täytäntöön vuonna 1996 allekirjoitetut WIPO: n sopimukset. Se kriminalisoi muun muassa sellaisten tekniikoiden kehittämisen, tuotannon tai käytön, jotka on suunniteltu kiertämään teknisiä suojatoimenpiteitä..

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos mediajulkaisija sisältää tekniikan, joka on suunniteltu kopiointiin vaikeaksi, ja kiertää suojaa, olet syyllinen sekä kopion tekemiseen että teknisen kopiosuojan kiertämiseen..

Se antoi myös tehokkaan monopolin yhdelle kopiosuojauslaitteiden valmistajalle määrittelemällä, että kaikki analogiset videonauhurit tukevat niiden omaa ratkaisua.

II osasto: Tekijänoikeusrikkomusten online-rajoittamista koskeva laki

Tässä osassa esitetään erityisvaatimukset, joita palveluntarjoajien (kuten web-hosting-yrityksiä ja Internet-palveluntarjoajia) on noudatettava voidakseen olla suojattomia syytteeseen tekijänoikeuksien loukkauksista, joita muut käyttävät heidän palveluaan.

Tämä kohta koskee eniten verkkosivustojen omistajia ja Internetin käyttäjiä yleensä. Sitä käsitellään tarkemmin alla.

III osasto: Tietokonehuollon kilpailuvakuutuslaki

Antaa kopioida tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia tietojen varastoinnin aikana korjaus- ja ylläpitotarkoituksia varten.

IV osasto: Sekalaiset säännökset

Tämä osa kattaa joukon erityissäännöksiä, jotka liittyvät: Tekijänoikeustoimiston toimintaan; etäopetus; poikkeus kirjastoihin; poikkeukset ”lyhytaikaisiin nauhoituksiin”; äänitallenteiden suoratoisto verkossa; ja työehtosopimussäännöt, jotka koskevat elokuvien oikeuksien siirtoa

V osasto: Aluksen rungon suunnittelun suojalaki

Lisää tekijänoikeussuojaa veneen rungon malleihin.

Erityisesti se koskee vain alle 200 metrin pituisia veneitä.

II osasto ja luopumista koskevat ilmoitukset

DMCA: n II osasto vapauttaa palveluntarjoajat vastuusta rikkomuksista, jotka tapahtuvat heidän palvelussaan, kunhan he noudattavat tiettyjä sääntöjä.

Tärkein näistä vaatimuksista on palveluntarjoaja, joka estää pääsyn sisältöön tai poistaa sen pakotettua sisältöä, jos he saavat poistoilmoituksen, jonka mukaan sisältö loukkaa tekijänoikeuksia.

Tämä melkein kuulostaa kohtuulliselta ja todennäköisesti kuulosti erittäin kohtuulliselta lainsäädännön laatijoille: Afterall, jos YouTube tietää, että videosi loukkaa jonkun toisen tekijänoikeuksia, hänen ei pitäisi olla vastuussa videon poistamisesta käyttöympäristöstään.?

Valitettavasti tässä on ongelma.

Poistoilmoitukseen ei liity todistustaakkaa. Kyseinen sisältö saattaa olla loukkaavaa, mutta ei. Poistoilmoituksen antamisessa ei vaadita tuomioistuimen päätöstä tai lopullista todistetta.

Tämä on erityisen ongelmallista reilun käytön alalla. Reilu käyttö sisältää muun muassa vapautuksen tekijänoikeusrajoituksista kritiikkiä tai parodiaa varten. Mutta kaikki eivät halua kritisoida tai parodisoida.

Tällaiseen käyttöön ei oikeudellisesti voida vedota. Tyytymätön tekijänoikeuksien haltija voi kuitenkin antaa poistoilmoituksen isännöintiyritykselle, sosiaaliselle verkostolle tai hakukoneelle ja poistaa tehokkaasti loukkaavan sisällön..

Tätä mekanismia voivat väärinkäyttää myös kaupalliset yksiköt, jotka haluavat vahingoittaa kilpailuaan. Vuonna 2009 Google kertoi, että yli puolet saamistaan ​​poistoilmoituksista tuli kilpailevilta yrityksiltä ja kolmasosa niistä ei ollut laillisia tekijänoikeusvaatimuksia..

Jotkut palveluntarjoajat vievät aikaa tutkia näitä vaatimuksia ja vaativat ainakin joitain selviä todisteita rikkomisesta. Mutta monet muut eivät. Jotkut vääristävät oikeudenmukaisen käytön luonnetta. Joidenkin mielestä yksinkertaisesti noudattaa vaatimuksia.

Mitä tehdä, jos sisältösi poistetaan poistoilmoituksen takia

Jos poistoilmoitus vaikuttaa sisältöösi, et voi tai toteuttaa sitä, ja sinulle voidaan kertoa tai ei saa koskaan kertoa siitä..

Hakukoneisiin sovelletaan poistoilmoituksia, ja ne voivat vain indeksoida URL-osoitteen, joka sisältää loukkaavaa materiaalia. Saatat huomata liikenteen äkillisen laskun tai hakukoneiden sijoittelun menettämisen, jos seuraat tällaista asiaa, mutta et ehkä tiedä miksi.

Koska Google ja muut hakumoottorit säätävät sijoitustaan ​​säännöllisesti, saatat vain olettaa, että olet algoritmin uhri.

Muut palveluntarjoajat, etenkin web-hosting-yritykset, yleensä ilmoittavat asiakkailleen poistaessaan sisältöä poistoilmoituksen jälkeen.

He saattavat antaa sinulle etukäteen varoituksen tai ilmoittaa vasta vasta tosiasian jälkeen. Ne saattavat tarjota tietoja siitä, miksi sisältösi loukkaa tekijänoikeuksia tai jopa joiden tekijänoikeuksia loukataan. He eivät yleensä selitä oikeuksiasi.

Koko tilanne on hyvin turhauttava. Voit kuitenkin tehdä toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.

Vaihe yksi: selvitä, luuletko todella loukkaavasi vai et

Joten lähetit YouTubeen videon iTunesista kopioimasta Beatles-kappaleesta, jossa on kuvia kissasta. Olet todennäköisesti loukkaavaa.

Ole rehellinen itsellesi siitä, loukkaako poistettu sisältö todella loukkaavaa. Jos se oli, anna sen mennä. Tuntui onnelliselta, että poistoilmoitukseen ei liittynyt oikeusjuttua, koska se olisi voinut.

Jos olet varma, että sisältö ei loukkaa tekijöitä:

Vaihe toinen: arkistoi vastakysymys

Voit lähettää vastapuhelun palveluntarjoajalle ja selittää miksi sisältö pitäisi mielestäsi jättää yksin tai palauttaa.

Syynä on yleensä se, että materiaalilla ei todellakaan ole tekijänoikeuksien alaista suojaa (ja siten poistoilmoitus annettiin virheellisesti) tai tekijänoikeuksien alaisen materiaalin käyttö on suojattu oikeudenmukaisella käytöllä..

New Media Rights, voittoa tavoittelematon organisaatio, joka kouluttaa ja puolustaa teollis- ja tekijänoikeuskysymyksiä, tarjoaa näytteitä vastapuhelinkirjeistä, joita voit mukauttaa tilanteeseesi. Ne tarjoavat myös paljon yksityiskohtaisemman oppaan DMCA: n poistoilmoitusten käsittelemiseksi.

Vaihtoehdot DMCA: n torjuntaan

Jos olet varma, että et loukkaa tekijöitä, mutta et voi vakuuttaa hosting-yritystäsi, voit ehkä etsiä turvapaikkaa offshore-hosting-yrityksen kautta.

Jotkut maat ovat huomattavasti vähemmän yhteensopivia Yhdysvaltojen perustuvien poistoilmoitusten ja haasteiden kanssa kuin toiset. Erityisesti Ruotsissa on erittäin vahva toimittajien suojajärjestelmä, minkä vuoksi Wikileaks isännöi kyseistä maata.

Tietysti, jos olet yhdysvaltalainen henkilö, sinusta voidaan silti nostaa oikeudenloukkaus rikkomisesta, vaikka sisältö olisi ruotsalaisella palvelimella. Offshore-palveluiden suojaaminen suojaa vain sisältöäsi, et sinä.

Ole varovainen

Poistoilmoitukset ovat vakava asia. Jopa laittomat vaatimukset voivat tulla erittäin ongelmalliseksi, jos kantaja on erityisen aggressiivinen.

Ole tietoinen siitä, kuka lähettää ilmoituksen, mikä on heidän maineensa syytteeseen asettamisessa, kirjeen sävy ja muut siihen liittyvät lisävaatimukset..

Jos aiot pitää maata, ole valmis ottamaan yhteyttä asianajajaan.

DMCA luo useita tekijänoikeussäännöksiä, joilla voi olla haittoja verkkosivustojen omistajille ja muille Internetin käyttäjille.

DMCA: n suurin vaikutus useimpiin ihmisiin on poistoilmoitusten käyttö, jotka lähetetään palveluntarjoajille, kuten verkkoisäntäille, sosiaalisen verkottumisen sivustoille ja hakukoneille. Nämä poistoilmoitukset saattavat olla laillisia, mutta palveluntarjoajat noudattavat yleensä kumpaakin tapaa.

Poistoilmoitusten tavoitteet voivat lobbata poistetun sisällön palauttamista lähettämällä vastakutsun palveluntarjoajalle. Voit jopa siirtää sisällön offshore-alueelle suojataksesi sitä DMCA: n poistoilmoituksilta, tosin se ei vaikuta juridiseen vastuuseesi. Tämän lisäksi sinun tulee puhua asianajajan kanssa.

Ongelmia DMCA: n kiertämisen estävän säännöksen kanssa

Suurimman osan ajasta, kun kuulet viitatun Digital Millennium Copyright Act -lain (Digital Millennium Copyright Act, DMCA), keskitytään yleensä siihen, kuinka sitä käytetään auttamaan tekijänoikeuksien haltijoita vetämään loukkaavia teoksia verkosta. Mutta DMCA: hon on rakennettu monimutkainen säännös, josta monet ihmiset eivät ole tietoisia.

Kiertämisen estävä säännös laadittiin alun perin auttamaan viihdeteollisuutta torjumaan piratismia digitaaliaikana. DMCA: n pykälässä 1201 kiertämisen estävä säännös kieltää seuraavat:

 1. Kaikesta toiminnasta kiertäminen teknologisista toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on valvoa sisältöön tai tuotteeseen pääsyä.
 2. Kaikkien työkalujen tai tekniikan jakelu, jotka auttavat kiertämisessä.

Vaikka on olemassa tiettyjä poikkeuksia, joissa kiertäminen on sallittua – kuten lainvalvonnan, turvallisuustestauksen, tutkimuksen ja niin edelleen. – Hyvin suppeat määritelmät siitä, mikä on ”hyväksyttävää”, jättävät muun lain tulkinnanvaraiseksi.

Tämän vuoksi DMCA: ta ja sen kiertämisen estävää säännöstä ei käytetä niin paljon kuin alun perin odotettiin.

Reilu käyttö vs. voitto

Kuten olemme keskustelleet osiossa reilusta käytöstä ja reilusta kaupasta, reilu käyttö on poikkeus Yhdysvaltain tekijänoikeuslakiin. Periaatteessa muut voivat käyttää tekijänoikeuksien alaista teosta – ilman rangaistusta – henkilökohtaiseen ja / tai muuhun kuin kaupalliseen käyttöön, mukaan lukien kommentteja, koulutusta, tutkimusta, parodiaa ja kritiikkiä varten.

Tässä on ongelma: monet digitaalisen sisällön muodot vaativat eräänlaista “lukituksen avaamista” sisällön tarkastelemiseksi, taustalla olevan tekniikan tutkimiseksi tai jonkin muun piratismin vastaisen portinvartijan ohittamiseksi.

Joten kun käyttäjät avaavat digitaalisen portin, he tahallaan kiertävät toimintaa, vaikka se tapahtuisi vaarattomista syistä.

Sieltä voimme alkaa havaita DMCA-säännöksen väärinkäytöksiä. Kiertämisen vastaisella säännöksellä voidaan auttaa pikemminkin auttamaan tekijänoikeuksien omistajia taistelemaan piratismin kanssa, ja sen avulla voidaan estää kansalaisten oikeutta oikeudenmukaiseen käyttöön..

Kiertämisen vastaiset väärinkäytöt

Koska kiertämisen estävään säännökseen ei sisällytetty erityisiä lausekkeita oikeudenmukaisen käytön sallimiseksi, nämä kaksi tekijänoikeuslain osaa ovat usein ristiriidassa keskenään. Olemme luettelossa vain kaksi monista tapauksista alla:

Activision vs. Brandon Wilson

Kun Activision, Skylandersin pelifransiisin valmistaja, huomasi, että hakkeri Brandon Wilson oli suunnitellut pelinsä käänteisesti ja jakanut verkossa näkemyksiään järjestelmän tutkimuksestaan, he lähettivät väliaikaisen kirjeen..

Vaikka pelin käänteinen suunnittelu tutkimusta varten on yksi poikkeus säännökseen, mainitun tutkimuksen julkaiseminen verkossa antoi Activisionille mahdollisuuden ilmaista uhka.

He väittivät, että hänen jakamansa tiedot voisivat mahdollisesti näyttää ihmisille kuinka salata heidän järjestelmänsä. Vaikka Wilson osoitti noudattavansa säännöstä, hän viime kädessä päätti viedä tutkimuksensa offline-tilaan.

Yhdysvallat vs. RealNetworks

On olemassa monia syitä, miksi ihmiset haluavat kopioida DVD-levyjä henkilökohtaiseen käyttöön. He voivat poistaa mainoksia ennalta tallennetuista elokuvista, sekoittaa tai käyttää uudelleen YouTube-alkuperäisen leikkeitä ja ladata elokuvia tietokoneilleen, jotta he voivat katsella niitä tien päällä.

Siksi RealNetworksin RealDVD-ohjelmistoa vastaan ​​nostettu oikeusjuttu oli yllättävä monille.

Yhtiö oli jo etsinyt tuotteelta lakimiehiä ja suunnitellut joukon turvatoimenpiteitä varmistaakseen, että ne toimivat lain mukaisesti. Loppujen lopuksi heidän ohjelmistonsa pidettiin laitonta huolimatta oikeudenmukaisen käytön sovelluksista.

Missä tämä jättää meidät

Kuten huomaat, DMCA voi ja sitä käytetään ihmisiä ja yrityksiä vastaan ​​tapauksissa, joilla ei ole juurikaan ollut mitään tai ei mitään tekemistä tekijänoikeuksien omistajan oikeuksien ylläpitämisen kanssa. Sen sijaan lakia voidaan käyttää maineen säilyttämiseen, kannattavuuden varmistamiseen ja kilpailun estämiseen.

Kaikkien, jotka osallistuvat tuotteen taustalla olevaan tekniikkaan liittyvien toimenpiteiden kiertämiseen, käänteiseen suunnitteluun tai kommentteihin, tulisi suunnitella olevansa erityisen varovainen työssään.

Kiertämisen estävää säännöstä ei ehkä ole kirjoitettu tällaisten ihmisten mielessä. Mutta kuten lähihistoria on osoittanut, DMCA: ta voidaan käyttää niitä kaikkia vastaan.

Tekijänoikeudet § 108 Primer

Tekijänoikeudet § 108 Primer

Kirjastot ja arkistot poistivat tekijänoikeuslain, jotta niiden kyky levittää, jäljentää ja säilyttää tekijänoikeuksien alaisia ​​teoksia.

Niille annetut säännökset eivät ole kaukana täydellisestä, mutta paljon on parantunut sen jälkeen, kun vuoden 1976 tekijänoikeuslaki otti ensimmäisen kerran käyttöön nämä yksinoikeudet.

1976: Johdanto-osan 108 kappale

Kun media- ja viihdemuodomme muuttuivat 2000-luvun puolivälissä, niin myös tekniikkamme näiden teosten kopioiden luomiseen.

Ja niin, kun vuoden 1976 tekijänoikeuslaki hyväksyttiin, kirjastoille ja muille voittoa tavoittelemattomille järjestöille annettiin oma poikkeus, luku 108: “Yksinoikeuksien rajoitukset: kirjastojen ja arkistojen jäljentäminen.”

Kappaleen 108 alkuperäisessä versiossa todettiin, että kirjastot ja arkistot pystyivät tekemään yhden kopion teoksesta, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

 1. Se oli tarkoitettu ei-kaupallisiin tarkoituksiin.
 2. Teos oli muuten yleisön saatavilla.
 3. Teoksen kopioon asetettiin tekijänoikeusilmoitus.

Jos kaikki ehdot täyttyvät, kopiot voidaan sitten tehdä säilyttämistä varten tai lainata toiseen kirjastoon.

Pääluokka 108 esitteli itsessään asiakirjan kirjastonhoitajille ja arkistonhoitajille, joiden harjoittaminen edellytti, että alkuperäisestä teoksesta on aina tehtävä kolme kappaletta: yksi arkistointia varten, yksi päällikönä ja yksi kopio.

Kirjastot olivat tyytyväisiä siihen, että heille myönnettiin poikkeus, joka selkiyttää paremmin tätä reilun käytön käsitettä, mutta se ei riittänyt.

1998: DMCA-päivitys osaan 108

Digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslain (DMCA) hyväksymisen jälkeen 98 §: ään tehtiin lisäsäännöksiä. Ne otettiin käyttöön valokopiotekniikan, säilytysmenettelyjen ja uusien digitaalisten tallennusmuotojen muutosten huomioon ottamiseksi..

Vuoden 1998 tarkistuksessa tehtiin 108 §: ään seuraavat muutokset:

 1. Säilyttämistä varten kirjastot ja arkistot voivat tehdä kolme kappaletta julkaisematonta teosta.
 2. Vaurioituneen, kadonneen tai muuten vahingoittuneen julkaistujen teosten korvaamiseksi voidaan tehdä kolme kappaletta, mutta vain, jos korvausta ei voida ostaa kohtuulliseen hintaan.
 3. Näistä teoksista voidaan tehdä digitaalisia kopioita, kunhan ne ovat kirjastossa tai arkistoissa, eikä niitä levitetä suurelle yleisölle.
 4. Kaikissa luotuissa kopioissa tulee olla tekijänoikeusilmoitus. Jos tämä ei ole mahdollista tai jostain puuttuu, kirjaston on selvästi ilmoitettava, että teos on tekijänoikeussuojattu.
 5. Kirjastot, arkistot ja muut voittoa tavoittelemattomat koulutusorganisaatiot voivat kopioida tai digitoida teoksen tai äänitallenteen, kun se on ollut tekijänoikeusjaksonsa viimeisen 20 vuoden aikana. Tätä ei kuitenkaan voida käyttää kaupallisiin tarkoituksiin, ja on todistettava, että kopioita ei muuten voitu ostaa kohtuulliseen hintaan.

Kirjastot ja arkistoja koskevalla DMCA-säännöksellä pyrittiin korjaamaan 108 §: n alkuperäisen numeron puutteet, vaikka taistelu oikeuksien lisäämisestä jatkuu tähän päivään saakka.

2005: Jakson 108 tutkimusryhmä

Vuonna 2005 ryhmälle tekijänoikeuksien asiantuntijoita annettiin tehtäväksi tarkistaa luku 108 tekniikan ja digitaalisen kehityksen kannalta nykyyhteiskunnassa:

§ 108: n tutkimusryhmä on valittu tekijänoikeuksien asiantuntijoiden komitea, jonka tehtävänä on päivittää digitaalimaailmaan tekijänoikeuslain tasapaino tekijöiden ja tekijänoikeuksien omistajien oikeuksien sekä kirjastojen ja arkistojen tarpeiden välillä.

Vaikka heidän muutossuosituksensa toimitettiin vuonna 2008, yksimielisyyteen ei päästy, eikä tähän mennessä mitään ole tehty näiden ehdotusten kanssa.

Osa 108 siirretään tulevaisuuteen

Kuten näette, on tapahtunut paljon edistystä sen jälkeen, kun 108 § otettiin ensimmäisen kerran osaksi tekijänoikeuslakia jo vuonna 1976. Tätä sanoen, kun digitaalinen tekniikka kehittyy, niin myös kirjaston ja arkiston on käytettävä keinoja kopioida, levittää ja säilyttää teoksia.

Tekijänoikeuksien suojan pituus

Tekijänoikeuksien suojan pituus

Tekijänoikeuden kesto riippuu lähinnä siitä, milloin teos alun perin luotiin, ja siihen vaikuttavat rekisteröinnin uusiminen ja muut tekijät.

Tekijänoikeuslaki on muuttunut vuosien varrella, joten tänään luotuihin teoksiin sovellettavat säännöt (suurin osa siitä, mitä tässä artikkelissa käsitellään) eivät aina pidä paikkaansa aiemmin luotuja teoksia. Teoksille, joilla on tekijänoikeusilmoitus:

 • Teokset julkaistiin vuonna 1978 tai myöhemmin (myös tänään) – alkuperäisen tekijän elämä plus 70 vuotta. Nimettömien teosten osalta 120 vuotta luomispäivästä tai 90 vuotta julkaisupäivästä sen mukaan, kumpi on lyhyempi.
 • Teokset julkaistiin vuosina 1964–1977 – 95 vuotta julkaisupäivästä.
 • Teokset, jotka julkaistiin vuosina 1923 – 1963 – 28 vuotta julkaisupäivästä, ellei sitä uusittu, sitten 95 vuotta.
 • Ennen vuotta 1923 julkaistuja teoksia ei enää suojata tekijänoikeuksilla, ja ne ovat julkisesti saatavilla.

Asiat ovat vielä monimutkaisempia teoksissa, joissa ei ole tekijänoikeusilmoitusta:

 • Teokset julkaistiin 1. maaliskuuta 1989 – alkuperäisen luojan elämä plus 70 vuotta. Nimettömien teosten osalta 120 vuotta luomispäivästä tai 90 vuotta julkaisupäivästä sen mukaan, kumpi on lyhyempi.
 • 1. tammikuuta 1978 ja 1. maaliskuuta 1989 välisenä aikana julkaistut teokset kattavat samat kuin myöhemmät teokset, mutta vain, jos teos on rekisteröity ”ennen tai viiden vuoden kuluessa julkaisemisesta ja lisäämällä ilmoituksen Yhdysvalloissa julkaistuihin kopioihin sen jälkeen kun laiminlyönti.”
 • Ennen vuotta 1978 julkaistut teokset ilman tekijänoikeusilmoitusta ovat yleensä julkisia.

Tästä on kaikenlaisia ​​yksityiskohtia. Esimerkiksi tietystä teoksesta saattaa puuttua tekijänoikeusilmoitus, koska joku on poistanut sen kopiossasi; se on ehkä julkaistu tekijänoikeusilmoituksella.

Lisäksi on erittäin vaikea todistaa, että tekijänoikeuksia ei uusittu, koska kyseisen ajanjakson teosten tekijänoikeuksien uusimista varten ei ole täydellistä ja keskitettyä tietokonetietokantaa..

Kaksi osittaista tietokantaa on mainitsemisen arvoinen, jos yrität jäljittää näitä tietoja.

 • Yhdysvaltain tekijänoikeustoimiston online-tietueet – digitoidut tietueet vuodesta 1978 lähtien.
 • Stanfordin yliopiston tekijänoikeuksien uusimistietokanta – tietueet kaikista tekijänoikeuksien uusimista vuosina 1950–1992, kirjoille, jotka alun perin julkaistiin vuosina 1923–1963.

Jos tarvitset jotain, jota ei löydy yhdestäkään näistä kahdesta tietokannasta, sinun on suoritettava manuaalinen haku tekijänoikeuskorttiluettelosta tai maksettava tuntimaksu tekijänoikeustoimiston työntekijöille.

Lisäksi monilla suurilla julkisilla ja tutkimuskirjastoilla voi olla luettelo, joka julkaistiin vuosien 1979 ja 1982 välillä, mikrotiedot-painos.

Jos sinulla on tietty kysymys, kysy asianajajalta, joka on erikoistunut tekijänoikeuslakiin.

Euroopan tekijänoikeuslainsäädännön erot

Euroopan tekijänoikeuslainsäädännön erot

Tässä osassa selitetään joitain tärkeimmistä eroista Manner-Euroopan tekijänoikeuslain ja Yhdysvaltojen ja muiden englanninkielisten maiden tekijänoikeuslain välillä..

Tämän osan tarkoitus ja rajoitukset

Tämä artikkeli kokonaisuutena on suunnattu tekijänoikeuslakiin ja siihen liittyviin kysymyksiin Yhdysvalloissa.

Tekijänoikeuslaki on erityinen jokaiselle maalle, joten eri paikoissa sovelletaan erilaisia ​​sääntöjä. Perusperiaatteet ovat kuitenkin samat: älä käytä sisältöä ilman lupaa.

Kunkin maan lainsäädännön erilaisuudet liittyvät täytäntöönpanon erityispiirteisiin: tekijänoikeuksien pituus, rekisteröintimenetelmä, määritellyt teosluokat. On myös joitain filosofisia eroja, jotka vaikuttavat oikeudenmukaista käyttöä ja moraalisia oikeuksia koskeviin sääntöihin.

Tämän osan on tarkoitus antaa vain lyhyt johdanto näihin eroihin, eikä se missään tapauksessa ole täydellinen opas kansainväliseen tekijänoikeuslakiin.

Kansainvälinen vs. kansallinen tekijänoikeuslaki

Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin kansainvälinen tekijänoikeuslaki. Kaikki tekijänoikeuslait koskevat tiettyä maata.

Bernin yleissopimuksessa ja WIPO: n tekijänoikeussopimuksessa vahvistetaan kuitenkin tekijänoikeuksien suojaamisen vähimmäiskehys, jota kaikkien allekirjoittajamaiden on noudatettava. Useimmat jäsenvaltiot ylittävät näissä sopimuksissa asetetut vaatimukset.

Automaattinen tekijänoikeuksien suojaus

Yksi Bernin yleissopimuksen vaatimuksista on, että tekijänoikeuksien suojan on oltava automaattista ilman rekisteröintiä koskevaa vaatimusta.

Yhdysvallat noudattaa tätä sääntöä teknisesti, mutta edellyttää rekisteröintiä, jotta joku voi nostaa oikeudenloukkaukseen liittyviä vahingonkorvausvaatimuksia. Bernin yleissopimuksen mukaisesti kaikkein muissa maissa ei ole tätä vaatimusta.

Tekijänoikeuksien suojan pituus

Bernin yleissopimus asettaa tekijänoikeuksien vähimmäiskesto useimmille teoksille (valokuvat ja elokuvat lukuun ottamatta) tekijän elinaikana plus 50 vuotta. Valokuvaus on suojattu 25 vuotta luomisesta; elokuvia, 50 vuotta heidän ensimmäisestä näytöksestään.

Useimmat Euroopan unionin maat ylittävät tämän vaatimuksen suojaamalla teoksia tekijän elinaikana plus 70 vuotta.

Minkä tahansa tietyn tekijänoikeuden erityinen pituus riippuu siitä, milloin teos tehtiin, missä maassa ja milloin tämä maa muutti lakiaan Bernin yleissopimuksen ehtojen mukaisesti.

Ristiriitainen julkinen alue

Tekijänoikeuksien pituutta säätelevien erilaisten sääntöjen takia, jotka ovat voimassa tai ovat olleet voimassa aiemmin, jotkut teokset ovat julkisia joissain maissa, kun taas toisissa maissa ne ovat edelleen tekijänoikeuksien alaisia.

Tästä syystä, jos sinulla on verkkosivusto, joka kokoaa julkisen domainin teoksia ympäri maailmaa (kuten Project Gutenberg tai Choral Public Domain Library), on tärkeää ilmoittaa, minkä maiden kokoelman sääntöjä noudatetaan.

Tämän pitäisi olla maa, jossa fyysinen palvelin sijaitsee, ja on yleensä parempi, jos tämä on myös maa, jossa verkkosivuston omistajat tai ylläpitäjät asuvat.

Lisäksi sinun tulisi ilmoittaa tästä lainkäyttövaltiosta ja antaa varoitus siitä, että jotkut teokset eivät välttämättä ole julkisessa tilassa kaikissa maissa..

Manner- tai angloamerikkalainen tekijänoikeus

Kuten historiaa ja reilua käyttöä koskevissa osissa mainittiin, tekijänoikeudet ovat Yhdysvalloissa lähinnä sananvapauden rajoituksia, joiden tarkoituksena on hyödyttää koko yhteiskuntaa..

Englannissa ja sen muissa entisissä siirtomaissa on tämä ilmaisunvapauden perusfilosofia, joten tekijänoikeuslaki pannaan täytäntöön samalla tavalla.

Manner-Eurooppa sitä vastoin lähestyy tekijänoikeuksia ei yhteiskunnallisen hyödyn näkökulmasta vaan uskoa taideteoksen tekijöiden luontaisiin oikeuksiin.

Tästä käsityksestä lähtien yhteiskunnallinen hyöty on toissijainen, ja tärkeä asia on taiteilijan oikeuksien suojaaminen.

Tällä on vaikutusta kahteen tekijänoikeuksien täytäntöönpanon alueeseen kansallisella tasolla.

Moraaliset oikeudet vs. taloudelliset oikeudet

Euroopan tekijänoikeuslaki tunnustaa taideteoksen tekijän moraaliset oikeudet. Nämä oikeudet kodifioidaan eri tavoin, mutta yleensä ne kattavat:

 • Oikeus tunnustaa tai tunnistaa teoksen luojaksi.
 • Oikeus sallia tai kieltää teoksen muuttaminen tai vääristäminen ja johdannaisteosten tekeminen.
 • Oikeus päättää teoksen julkistamisesta.

Anglo-amerikkalaiset maat pyrkivät minimoimaan tai poistamaan moraalisten oikeuksien käsityksen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa moraaliset oikeudet koskevat vain ainutlaatuisia kuvataiteen teoksia, kuten maalausta ja veistoksia – ja jopa tämä säännös otettiin käyttöön vasta vuonna 1997.

Englantilaisessa perinteessä olevien maiden taloudelliset oikeudet korostetaan moraalisten oikeuksien sijaan. Näihin oikeuksiin kuuluu:

 • Oikeus jäljentää.
 • Oikeus jakeluun.
 • Oikeus kommunikoida.
 • Oikeus muuttaa.
 • Oikeus hyötyä työstä.
 • Oikeus sallia tai estää muita harjoittamasta kyseistä toimintaa.

Vaikka nämä kaksi erilaista käsitystä tekijän oikeuksista johtavat erilaiseen painotukseen kansallisen tekijänoikeuslain laatimisessa, tekijänoikeuksien kokonaisvaikutus on samanlainen molemmissa filosofioissa.

Toisin sanoen taloudellinen suojaaminen yleensä takaa moraaliset oikeudet ja moraalisten oikeuksien suojaaminen takaa yleensä taloudellisten oikeuksien säilymisen.

Reilu käyttö

Tekijänoikeuksien erilaisista käsityksistä johtuen eurooppalaisessa ja angloamerikkalaisessa kulttuurissa on kehittynyt kaksi erilaista käsitystä oikeudenmukaisesta käytöstä (tai ”reilusta kaupasta”)..

Yhdysvalloissa ja Englannissa oikeudenmukainen käyttö on melko laaja palautus sananvapauden ja ilmaisen lehdistön oikeuksiin, joita tekijänoikeudet rajoittavat. (Katso lisätietoja reilun käytön osiosta.) Toisaalta Euroopassa reilu käyttö on joukko erityisen rajoitettuja rajoituksia tekijänoikeuksien haltijoille myönnetyille oikeuksille..

Vaikutus on molemmissa tapauksissa suurelta osin sama: Tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia voidaan käyttää kommenttien, kritiikin tai parodian tarkoituksiin.

Yhteenveto

Tekijänoikeuslaki englanninkielisissä maissa perustuu yleensä erilaiseen filosofiseen ja oikeudelliseen kehykseen kuin Manner-Euroopan tekijänoikeuslaki. Anglo-amerikkalaisessa kulttuurissa painotetaan voimakkaammin tekijöiden taloudellisia oikeuksia, kun taas Eurooppa puolustaa heidän moraalisia oikeuksiaan.

Bernin yleissopimuksen kaltaisten kansainvälisten sopimusten vaikutuksesta johtuen useimmat länsimaat ovat kuitenkin kehittäneet melko samanlaisen oikeussuojan teollis- ja tekijänoikeuksille..

Yleisesti ottaen tekijänoikeuskysymyksiä koskevat päivittäiset säännöt ovat samat: Älä käytä sisältöä ilman lupaa. Reilu käyttö ei ole porsaanreikä.

Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki Bernin yleissopimuksen nojalla

Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki Bernin yleissopimuksen nojalla

Tässä osiossa on kattava katsaus vuoden 1988 Bernin yleissopimuksen täytäntöönpanolaista ja sen vaikutuksista Yhdysvaltain tekijänoikeuslakiin.

Lyhyt historia Bernin yleissopimuksesta

Kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamista koskeva yleissopimus allekirjoitettiin vuonna 1887 Bernessä, Sveitsissä.

Lyhyyden vuoksi sitä kutsutaan yleensä Bernin yleissopimukseksi. Useimmissa maissa se tarjoaa erilaisille teoksille automaattisen tekijänoikeussuojan tekijän elinaikana sekä lisäksi 50 vuoden ajan.

Helmikuusta 2016 alkaen 169 yhteistyövaltiota ja valtiota, jotka tunnetaan sopimusvaltioina, ovat hyväksyneet Bernin yleissopimuksen.

Jokainen tekijä, joka luo tekijänoikeuksien alaista työtä, on suojattu kaikissa maissa, jotka ovat ratifioineet yleissopimuksen. Tämä tarkoittaa, että joku, joka luo teoksen yhdessä maassa, saa saman suojan kaikissa sopimusvaltioissa.

Ennen 1. maaliskuuta 1989 Yhdysvallat ei ollut osa Bernin unionia, ja sen tekijänoikeuslait olivat hyvin erilaisia. Kaikilla yhdysvaltalaisilla teoksilla oli oltava tekijänoikeusilmoitus, tai ne voivat olla kaikkien kopioitavissa.

Lisäksi Bernin liiton sisällä Bernin yleissopimuksella suojattuja teoksia ei suojattu Yhdysvalloissa. Tämä johti siihen, että kirjoista tehtiin ja myytiin Yhdysvalloissa kopioita, ja syytöksiä heikosta valvonnasta ja immateriaalioikeuksien vähäisestä kunnioittamisesta seurasi.

Paine kohdistui Yhdysvaltoihin 1900-luvun ajan, kunnes se lopulta mukautti lakejaan ja liittyi Bernin unioniin. Vaikka ”kansainväliselle” tekijänoikeuksien suojalle ei ole määritelty kansainvälistä määritelmää, seuraavaksi paras asia on Bernin yleissopimus.

Bernin perusteet

Bernin yleissopimuksella on kolme perusperiaatetta.

 1. Missä tahansa jäsenvaltiossa, jota kutsutaan sopimusvaltioksi, luodut teokset saavat saman suojan kaikissa sopimusvaltioissa.
 2. Teokset saavat automaattisen tekijänoikeussuojan. Sinun ei tarvitse tehdä mitään, jotta tekijänoikeudet olisivat paikoillaan – se vain on.
 3. Sopimusvaltio voi myöntää ylimääräisen tekijänoikeussuojan Bernin yleissopimuksessa määrätyn suojan lisäksi. Mutta jos valtio luopuu suojelustaan, myös Bernin yleissopimuksen tarjoama suoja voi tulla pätemättömäksi.

Bernin yleissopimuksen osat olivat suoraan ristiriidassa Yhdysvalloissa voimassa olevan tekijänoikeuslain kanssa. Vuoden 1988 Bernin yleissopimuksen täytäntöönpanolaissa Yhdysvaltain pakotettiin tekemään merkittäviä muutoksia lainsäädäntöönsä nykyaikaistamaan lähestymistapaansa ja salliakseen yleissopimuksen kanssa yhteensopivan lain..

Kongressi yritti pitää voimassa olevat tekijänoikeuslakejaan samalla, kun hyväksyi samat standardit muualla kehittyneessä maailmassa..

Mikä on niin erilaista Yhdysvalloissa?

Hyväksyessään nämä kolme periaatetta, kongressin oli poistettava osa vanhoista laeistaan ​​ja joudutettava toisia sopimaan.

Voidakseen noudattaa Bernin yleissopimuksen toista periaatetta, kongressin oli poistettava vaatimus muodollisesta tekijänoikeusilmoituksesta kaikille teoksille, jotka on julkaistu 1. maaliskuuta 1989 jälkeen, joka oli lain voimaantulopäivä. Mutta tähän on joitain komplikaatioita.

Yhdysvallat muutti joitain yleissopimuksen sanamuotoja, mukaan lukien Yhdysvaltojen määritelmä alkuperämaana, ja siitä johtuvat vaikutukset.

Esimerkiksi kongressi päätti, että tekijänoikeuksia ei voida panna täytäntöön tuomioistuimessa ilman virallista rekisteröintiä tekijänoikeusvirastossa ensin keinona kannustaa tekijänoikeusilmoituksia sisällyttämään niihin, kuten ne olivat aikaisemmin.

Täytäntöönpanolaissa tehtiin myös joitain muita pieniä muutoksia. Yhdysvallat sisällytti arkkitehtoniset piirustukset nimenomaisesti tekijänoikeuksien alaisiksi esineiksi esimerkiksi silloin, kun tätä suojaa ei ollut yleissopimuksen alkuperäisessä sanamuodossa.

Mitä sinun tarvitsee tietää

Vuoden 1988 Bernin yleissopimuksen täytäntöönpanolain tekniset yksityiskohdat ja muutokset ovat pitkiä ja oikeudellisesti monimutkaisia. On kuitenkin joitain perusasioita, jotka sinun on tiedettävä Yhdysvaltain tekijänoikeuksista.

 • Bernin yleissopimus tarjoaa automaattisen tekijänoikeussuojan ilman, että on tarpeen muodollisesti vaatia teoksen tekijänoikeuksia.
 • Bernin yleissopimuksen suhteen Yhdysvallat on sopimusvaltio ja Bernin unionin jäsen, mutta se on myös erityistapaus ja on muuttanut joitain, jos sen ehdot.
 • Yhdysvaltain teokset, jotka ovat alkaneet 1. tammikuuta 1978 ja 1. maaliskuuta 1989, ovat Yhdysvaltain lain tekijänoikeuksien suojaisia ​​vain, jos heillä on tekijänoikeuksien vakuutus;
 • Ennen 1. tammikuuta 1978 julkaistut yhdysvaltalaiset teokset kuuluvat edelleen vuoden 1909 tekijänoikeuslain piiriin.
 • Teos voidaan julkaista tai julkaista uudelleen missä tahansa Bernin unionin valtiossa 30 päivän kuluessa sen alkuperäisestä luomisesta, jotta sitä voidaan suojata Bernin yleissopimuksella.
 • Teknisesti Yhdysvaltain teokset on rekisteröitävä tekijänoikeustoimistossa täydellisen oikeussuojan tarjoamiseksi. Teoksella voi kuitenkin olla suoja ilman rekisteröintiä, jos se julkaistaan ​​toisessa Bernin maassa 30 päivän kuluessa sen julkaisemisesta Yhdysvalloissa.
 • Työn, jonka julkaisee Bernin unionin maassa joku, joka ei asu Bernin unionin maassa, ei voida suojata. suojelua voidaan myös heikentää heidän kotimaansa lakien mukaisesti;
 • Jos alkuperämaa on epävarma, ensimmäiseksi julkaisumaata pidetään yleensä alkuperämaana.
 • Jos teos julkaistaan ​​Internetissä, se julkaistaan ​​teknisesti kaikissa maissa samanaikaisesti – sen vaikutukset ovat monimutkaisia, koska alkuperämaa on erittäin vaikea määrittää.

Berne Bottomline Yhdysvaltoihin

Bernin yleissopimus tarjoaa automaattisen tekijänoikeussuojan 169 maassa ja valtiossa. Yhdysvalloissa on joitain tapauksia, joissa Bernin yleissopimusta ei sovelleta tai sitä voidaan soveltaa eri tavoin muihin jäsenvaltioihin ja maihin.

Kansainvälinen tekijänoikeus Yhdysvalloille – Bernin ulkopuolelle

Bernin yleissopimus on Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain tärkein asiakirja, joka kattaa 172 maata. Mutta monissa maissa on erillisiä sopimuksia yleissopimuksen ulkopuolella, ja niihin sovelletaan erilaisia ​​sääntöjä.

Geneven äänitteiden valmistelukunta

Geneven yleissopimus äänitteiden tuottajien suojelemisesta heidän äänitteidensä luvatonta kopiointia vastaan ​​(tunnetaan nimellä Geneven äänitysyleissopimus) hyväksyttiin vuonna 1971.

Se on ratifioitu 78 maassa tai osavaltiossa, ja se säätelee äänitallenteita. Alun perin se luotiin estämään äänikasetin musiikin piratismi.

Brysselin yleissopimus

Satelliitin välittämien ohjelmasignaalien jakelua koskeva Brysselin yleissopimus hyväksyttiin vuonna 1974. Sen ratifioivat 37 maata ja valtiota, ja se tuli voimaan vuonna 1979..

Se on osa laajempaa sitoutumista erilaisiin avaruudessa tapahtuviin toimintoihin, ja se erityisesti hallinnoi TV-signaalien siirtoa satelliitin välityksellä..

Yleinen tekijänoikeussopimus

Yleinen tekijänoikeussopimus hyväksyttiin Genevessä vuonna 1952.

Vuonna 1971 sitä tarkistettiin Pariisissa. Tämä oli tärkeä yleissopimus, kun se alun perin suunniteltiin. Yhdistyneiden Kansakuntien koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö (UNESCO) suunnitteli sen tarjoamaan vaihtoehdon Bernin yleissopimukselle, koska monet maat ja valtiot olivat tyytymättömiä sen sisältöön..

Heidän mielestään se asetti etusijalle kehittyneiden maiden oikeudet, kun taas yleinen tekijänoikeussopimus kattaa monia kehittymättömiä maita sekä Neuvostoliiton (vuodesta 1973 lähtien)..

Tekijänoikeuksien yleissopimus on nyt korvattu useimmissa tapauksissa uudemmalla sopimuksella teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tai TRIPS-sopimuksella (katso jäljempänä). Tämä johtuu siitä, että useimmat maat ovat nyt Maailman kauppajärjestön jäseniä, joka valvoo TRIPS-sopimusta.

WIPO-esityksiä ja äänitteitä koskeva sopimus

Tämä sopimus hyväksyttiin Genevessä vuonna 1996, ja sen ratifioivat 96 Maailman henkisen omaisuuden järjestön jäsentä. Sen tarkoituksena oli suojata äänitteiden esittäjiä ja tuottajia.

TRIPS

Teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyviä näkökohtia koskeva sopimus (TRIPS) on ehkä tärkein Bernin yleissopimuksen ulkopuolella..

Sen tarkoituksena oli erityisesti valvoa rajat ylittäviä immateriaalioikeuksia, ja sitä sovelletaan kaikkiin Maailman kauppajärjestön 162 jäseneen. Sellaisena se on tehnyt monista vanhemmista sopimuksista vanhentuneita.

TRIPS-ohjelmalla on laaja-alaiset vaikutukset tekijänoikeuksiin yleisradioinnissa, suunnittelussa, tavaramerkeissä, patenteissa ja biologisissa luokituksissa. Siinä esitetään menetelmät, joilla riitoja voidaan nostaa ja tutkia.

Kaikkien Maailman kauppajärjestön jäsenten on ratifioitava TRIPS jäsenyyden ehdoksi, mikä tarkoittaa, että se kattaa maat, jotka ovat aiemmin hylänneet Bernin yleissopimuksen.

Pekingin sopimus audiovisuaalisista esityksistä

Vuonna 1992 hyväksytty Pekingin audiovisuaalisten esitysten sopimus asettaa audiovisuaalisten esitysten hyväksyttävän käytön tekijänoikeuslain nojalla, mukaan lukien osallistuvien esiintyjien oikeudet. Se ei ole vielä tullut voimaan, koska vähintään 30 valtiota ja maata ei ole ratifioinut sitä.

Marrakeshin VIP-sopimus

Tätä sopimusta tunnettiin aiemmin nimellä Marrakesh-sopimus sokeiden, näkövammaisten tai muuten painettujen henkilöiden julkaisemien teosten saatavuuden helpottamiseksi.

Se hyväksyttiin vuonna 2013, ja sillä ohitetaan tekijänoikeudet saatavissa olevien kirjojen ja materiaalien tuotannossa varmistaen, että näkövammaiset pääsevät niihin helpommin. Tämä on uusi sopimus, jonka vaaditut vähintään 20 valtiota ja maata ovat ratifioineet suhteellisen hiljattain. Se tulee voimaan 30. syyskuuta 2016.

Salanimien käyttö tekijänoikeuksien alaisella aineistolla

Salanimien käyttö tekijänoikeuksien alaisella aineistolla

Salanimellä kirjoittaminen ei ole harvinainen käytäntö. Eri ihmiset: kirjailijat, näyttelijät, hallitsijat ja jopa paavit ovat käyttäneet salanimiä läpi historian, joko noudattaakseen ajan sosiaalisia normeja tai piilottaakseen todellisen identiteettinsä..

Erityisesti kirjoittajien kohdalla oli melko yleistä, että naiskirjailijat kirjoittivat miesten nimillä lisätäkseen heidän mahdollisuuksiaan julkaista julkaisuja takaisin, kun kirjoittamista pidettiin miehen ammatina. Nykyään monet kirjoittajat käyttävät edelleen salanimiä useista syistä.

Kun kyse on salanimellä kirjoittamisesta, sinun on otettava huomioon monet tekijät, joista yksi on tekijänoikeus.

Voiko sinä tekijänoikeustöitä, jotka on julkaistu salanimellä?

Lyhyt vastaus kysymykseen on kyllä. Tekijänoikeustoimiston avulla voit rekisteröidä tekijänoikeudet mihin tahansa olet julkaissut salanimellä tai paljastamatta oikeaa nimeäsi. Päätös oikean nimesi sisällyttämisestä vaikuttaa kuitenkin tekijänoikeuksien voimassaoloaikaan.

Yleensä tekijänoikeus kestää tekijän elämän ajan plus 70 vuotta, jos päätät paljastaa oikean nimen.

Jos päätät julkaista teoksesi salanimellä paljastamatta oikeaa nimeäsi, tekijänoikeuksien voimassaoloaika kestää 95 vuotta julkaisupäivästä tai 120 vuotta luomispäivästä riippuen siitä, kumpi on lyhyempi; kuten tekijänoikeusviraston tiedotteessa FL101 (PDF) esitetään.

Kuinka rekisteröidä tekijänoikeutesi salanimellä

Tekijänoikeusvirasto katsoo teoksen olevan salanimi, kunhan tekijä tunnistetaan teoksen kopioissa tai äänitteissä kuvitteellisella nimellä.

Ne tarjoavat useita tapoja rekisteröidä salanimiä. Helpoin ja turvallisin tapa on tallentaa laillinen nimesi kohtaan ”kirjoittajan nimi”, jota seuraa salanimi. Sinun tulisi myös valita ”kyllä” kysymyksen ”Oliko tämän kirjoittajan panos teokseen salanimi?” Vierestä

Jos et halua paljastaa todellista henkilöllisyyttäsi, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit antaa vain kynän nimen ja ilmoittaa, että se on salanimi tai voit jättää kirjoittajan tilan tyhjäksi kokonaan.

Salanimeäsi voidaan käyttää myös ”tekijänoikeuksien hakija” -rivillä, mutta varoitettava, että sen tekemisellä voi olla laillisia seurauksia tekijänoikeuksien omistajuuden määrittämisessä..

Sinun on myös toimitettava palautettamaton kopio työstäsi ja vastaava maksu. Hakemus voidaan jättää sähköisesti tai voit lähettää kaikki tarvittavat asiakirjat postitse.

Lopuksi, muista, että salanimi ei suojaa sinua oikeudellisilta toimilta, joita kirjoituksen seurauksena saattaa tapahtua. Kynäsi nimi ei ole oikeushenkilö, ja lopullinen vastuu työstäsi kuuluu aina sinulle.

Entä kansainvälinen tekijänoikeus?

Tekijänoikeuslakit eroavat maasta toiseen. Ei ole olemassa yhtenäistä lakia, joka suojaa kirjoitettua työtäsi kansainvälisesti (PDF). Sellaisenaan tietyn maan tekijänoikeuksien suojaus riippuu maan itsensä laeista.

On kuitenkin hopeinen vuori. Monet maat tarjoavat suojaa ulkomaisille teoksille tietyissä olosuhteissa, joita yksinkertaistetaan huomattavasti useilla kansainvälisillä tekijänoikeussopimuksilla ja -sopimuksilla.

Yhdysvallat kuuluu moniin sopimuksiin ja yleissopimuksiin, jotka koskevat tekijänoikeuksia ja teollis- ja tekijänoikeuksia koskevia lakeja, joten ulkomailla käytettävissä olevan tekijänoikeussuojan laajuus riippuu kyseisten sopimusten määräyksistä, kunhan ne ovat myös saatavissa kyseisen maan lakien ja käytäntöjen nojalla..

Hanki juridinen ohje

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä salanimen käyttämisestä vai ei, pidä mielessä, että et voi itse suojata salanimeä, samoin kuin et voi suojata mitään muuta nimeä.

Voit kuitenkin saada tavaramerkkisi salanimellesi (PDF), jos se tunnistetaan sinuun tai sen alla kirjoitettuihin kirjoihin ja muihin teoksiin.

Koska tekijänoikeuskysymykset voivat olla hyvin harmaa alue, käsitellessäsi mitä tahansa tekijänoikeuksiin liittyviä asioita, salanimi mukaan lukien, sinun kannattaa ehdottomasti pyytää lakimiestä.

Kuinka tekijänoikeuksia voidaan käyttää?

Kuinka tekijänoikeuksia voidaan käyttää?

Tekijänoikeus suojaa immateriaalioikeuksia kopioimatta luvattomalta henkilöltä tai yrityksestä. Mutta tekijänoikeudet eivät suojaa kaikkea, ja tekijänoikeuksilla suojataan ja voidaan olla tiukat säännöt.

Ideoita ei voida suojata tekijänoikeuksilla, koska lain mukaan idea ei sisällä vähimmäismäärää taiteellista ilmaisua.

Yhdysvaltain lainsäädännössä tekijänoikeus koskee vain ”alkuperäisiä teoksia”, mikä tarkoittaa, että idean kehittämisessä on oltava tietty määrä luovia ponnisteluja. Joten on järkevää, että maalaus voidaan suojata tekijänoikeuksilla ja niin myös kappale musiikista.

Mutta sanoilla ja lauseilla ei voi olla tekijänoikeuksien alaista suojaa. Vaikka yrityksesi olisi keksinyt tappajan tunnisteen tai sitoutunut viraston huolellisesti laatimaan iskulauseen, et voi käyttää tekijänoikeuksia sanaryhmään.

Salanimiä, otsikoita (esimerkiksi kirjojen tai elokuvien nimiä), yritysten nimiä, mainoslauseita ja luetteloita ei myöskään voida suojata tekijänoikeuksilla.

Jotkut risteytykset kuvaavat konseptia hyvin.

Esimerkiksi, jos keksit uuden kuuman kastikkeen reseptin, valmistusohjeet saattavat olla tekijänoikeussuojattuja; niitä pidetään eräänlaisena kirjallisena ilmaisuna.

Ainesosaluetteloa ei kuitenkaan voida suojata tekijänoikeuksilla. Ainesosaluettelon katsotaan vaatineen vähän taiteellista vaivaa.

Tavaramerkit

Tavaramerkit on suunniteltu suojelemaan sekä yrityksiä että kuluttajia varmistamalla, että liikeideoita ei kopioida ilman lupaa. Tämä suojaa yritysten sijoituksia ja estää myös tavaroiden ja palvelujen väärentämisen tai kopioinnin, mikä voi johtaa harhaan kuluttajia, joille niitä markkinoidaan..

Vaikka nimeä, sanaa, ilmausta tai kuvaa ei voida suojata tekijänoikeuksilla, sitä voidaan pitää tavaramerkkinä ja muodollista rekisteröintiä.

Rekisteröinti ei ole pakollista, mutta voi olla hyödyllistä. Sanat ja ilmaukset voidaan julistaa tavaramerkeiksi, vaikka niitä ei myöskään virallisesti rekisteröidy.

Rekisteröidyt tavaramerkit on merkitty ® -merkillä, kun taas kuka tahansa voi määrittää rekisteröimättömän (tai ”yleisen lain”) tavaramerkin lisäämällä ™ -symbolin.

Yhdysvalloissa tavaramerkkilaki on määritelty Lanham Act -säädöksessä, liittovaltion laissa, joka antaa yksinoikeuden lailliseen oikeuteen käyttää tavaramerkkiä.

Jaot 42 ja 43 ovat avainasemassa, koska niissä esitetään tapa, jolla loukkaantuva osapuoli voi valvoa omistajuutta. Tuomioistuimet tutkivat, aiheuttivatko tavaramerkin käyttö sekaannusta, ja sallivatko rikkomusten myöntämisen vahingonkorvaukset.

patentteja

Vaikka ideaa ei voida suojata tekijänoikeuksilla Yhdysvaltojen lainsäädännössä, löytö voi. Patentit on tarkoitettu suojaamaan keksintöjä ja innovaatioita luvattomien yritysten tai yksityishenkilöiden tekemistä, käyttämistä tai myymistä.

Patentteja rekisteröi ja hallinnoi Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto (PTO), mutta miljoonat patenttitiedot ovat saatavana ilmaiseksi verkossa. Esimerkiksi Google tarjoaa oman Yhdysvaltain patenttihaun, joka kattaa USA: n ja monet muut maat, ja sen tiedot ovat vuodelta 1790 nykypäivään.

Hyödyllisiä artikkeleita

Yhdysvaltain lainsäädännössä hyödylliset artikkelit ovat esineitä, jotka on suunniteltu toiminnalliseen tarkoitukseen. Esimerkiksi ruokasali tuoli, auto tai valokytkin kuuluvat todennäköisesti hyödyllisten tuotteiden luokkaan. Hyödyllisillä artikkeleilla on tietty tila, koska niitä ei suojaa tekijänoikeudet.

Hyödyllisessä artikkelissa voi kuitenkin olla tekijänoikeudellisia ominaisuuksia.

Esimerkiksi valokytkimellä voi olla hieno surround. Kytkimen toiminnallinen osa – sen sisällä oleva mekaniikka – on hyödyllinen esine, mutta kehä on erillinen, tekijänoikeuksien alainen.

Jotta objektin toiminnallinen elementti voidaan suojata tekijänoikeuksilla, se on erotettava kaikista erillisistä, luovista elementeistä. Tätä kutsutaan käsitteelliseksi erotettavuudeksi.

Monet oikeusjutut ovat keskittyneet käsitteellisen erotettavuuden määritelmään.

Mark Towle vs DC Sarjakuvat

Mark Towle nosti kanteen DC Comicsia vastaan ​​väittäen, että hänen olisi sallittava myydä valmistamansa Batmobiles-kopio. Hänen väitteensä on, että Batmobile on auto – hyödyllinen artikkeli.

Tuomari päätti häntä vastaan, että Batmobilella on sekä toiminnallisia että luovia elementtejä ja että käsitteellisesti erotettavissa olevat luovat elementit ovat suojattu tekijänoikeuslailla. Korkeinta oikeutta pyydettiin tutkimaan asia uudelleen, mutta se hylättiin (PDF).

Varsity Brands vs. Star Athletica

Asiassa Varsity Brands Inc vastaan ​​Star Athletica LLC, tuomioistuinta pyydettiin ratkaisemaan cheerleader-virkapukujen tekijänoikeuksin hyväksyttävät osat. Tässä asun muoto erotettiin sen kaksiulotteisesta kuviosta ja suunnittelusta.

Varsity Brands väitti, että malli oli erillinen, tekijänoikeuksien alainen elementti funktionaaliseen yhtenäisyyteen. Tennessee’n länsipiirin käräjäoikeus oli eri mieltä siitä, että malli oli osa vaatteen tehtävää.

Denicola-testi

Hyödyllisten artikkeleiden määrittäminen on monimutkainen lakiala. Kuten nämä tapaukset osoittavat, luovan tyylin lisääminen toimivaan esineeseen ei riitä varmistamaan, että se voidaan suojata tekijänoikeuksilla. Mutta jos malli tunnistetaan välittömästi yksilölliseksi kokonaisuudeksi, se on hyvä osoitus siitä, että se voisi olla tekijänoikeuksien alaista.

Yhdysvaltojen tuomioistuimet luottavat usein Denicola-testiin ratkaistakseen hyödyllisiä artikkeleita koskevat riidat. Tämä testi mittaa, vaikuttavatko kohteen taiteellisiin elementteihin sen taustalla oleva toiminto.

Mitä lähempää taidetta ja toimintoa yhdistetään, sitä todennäköisemmin esine on tekijänoikeuksien alaista. Toisaalta, jos jonkin toiminnot ja taiteellinen ulkonäkö voidaan erottaa toisistaan, näitä kahta elementtiä pidetään käsitteellisesti erillisinä.

IP I Know -blogissa on erittäin hyvä esimerkki Denicola-testistä. Jos haluat nähdä testin yhteydessä, katso Brandir International v Casade Pacific Lumber (PDF).

Johdanto tavaramerkkeihin

Johdanto tavaramerkkeihin

Tavaramerkkeihin liittyy yleensä nimiä ja logoja, mutta tavaramerkki voidaan määrittää monenlaisissa tilanteissa.

Esimerkiksi tuoksun, muodon tai melodian voi merkitä tavaramerkillä. Lanham-lain (1947) mukaan mitä tahansa, joka sisältää ”sanan, nimen, symbolin tai laitteen”, voidaan pitää lain tavaramerkkinä.

Tavaramerkit suojaavat yrityksen tai organisaation oikeuksia siinä tapauksessa, että joku kopioi yrityksen nimen tai visuaalisen identiteetin. Lisäksi tavaramerkki on suunniteltu suojelemaan kuluttajia, jotta he tietävät ostamansa tavarat ja palvelut aitoja.

Tavaramerkkien rekisteröinti

Kun yritys käyttää tiettyä nimeä tai kuvaa toimintansa yhteydessä, sille myönnetään immateriaalioikeuksien perusmuoto. Tätä kutsutaan tavanomaiseksi tavaramerkiksi, ja se hankitaan heti, kun yritys tekee jotain tai markkinoi itse.

Yritykset voivat ilmoittaa käyttävänsä yleisen lain tavaramerkkiä käyttämällä ™ -symbolia nimen tai logon jälkeen.

Suojan lisäämiseksi yrityksen on rekisteröitävä tavaramerkki virallisesti. Kun se on rekisteröity, se voi käyttää ® -merkkiä nimensä tai logonsa jälkeen, ja kilpailijat eivät saa käyttää kyseistä tavaramerkkiä.

Tavaramerkkien rekisteröinti

Tavaramerkki (jota joskus kutsutaan yksinkertaisesti merkiksi) on sana, lause, muotoilu tai ääni, joka määrittelee yrityksen tuotteen tai palvelun. Tämän lisäksi tavaramerkin on erotettava yrityksen tavarat tai palvelut kilpailusta.

Toisin kuin tekijänoikeudet, jotka toimivat mainosten puolesta, tavaramerkit liitetään yleisemmin yritys- ja tuoteomistajiin, jotka haluavat jähmettyä ja suojata tuotemerkkinsä yksilöivää nimeä, iskulausetta tai logoa.

Ja vaikka tavaramerkin perimmäinen tarkoitus on suojata yrityksen tunniste ”merkki”, se palvelee myös pitkäaikaista tarkoitusta. Yritykset, jotka tavaramerkkinsä ovat tavaroitaan ja palveluitaan, pystyvät paremmin vahvistamaan tuotemerkkinsä mainetta.

Alta löydät viisi vaihetta, joita yritysten omistajien tulee noudattaa perustaakseen, rekisteröidäkseen, käyttääkseen ja uudistaakseen tavaramerkkiä.

Vaihe 1: Määritä tavaramerkki

Tavaramerkkien on täytettävä useita vaatimuksia ollakseen oikeudellisesti suojattavia. Ennen kuin käytät tavaramerkkiä tai haet tavaramerkin omistajuutta, sinun on ensin selvitettävä, onko etsimäsi tavaramerkki kelvollinen vai ei.

Onko tämä hyvä tai palvelu?

Tavaramerkkien tulee edustaa joko tuotetta tai palvelua, ja sinun on pystyttävä toimittamaan selkeä näyttö siitä, mikä se on.

Mikä on tavaramerkin muoto??

 • Vakioteksti
 • Tyylitelty fontti tai malli (kuten logo)
 • Ääni.

Onko sinulla todisteita siitä, että olet jo käyttänyt sitä tuotteen tai palvelun myynnissä?

Sinun on määritettävä, luokitellaanko tavaramerkkisi kaupankäynnissä (tarkoitit, että olet jo käyttänyt sitä myynnissä oman valtiosi ulkopuolella) vai käyttötarkoitukseksi (eli et ole vielä käyttänyt sitä myyntiin lähialueesi ulkopuolella).

Kuinka vahva on tavaramerkki?

Tavaramerkin vahvuus riippuu sen ainutlaatuisuudesta markkinoilla. Jos se muistuttaa liian läheisesti liittyvää palvelua tai tuotetta tai jos sillä on mahdollisuus ristiriitoihin tulevaisuudessa, saatat löytää rekisteröintihakemuksesi hylättyä. Harkitse seuraavia kolmea heikkousaluetta:

 • Voiko tavaramerkkisi aiheuttaa sekaannusta toisen tavaramerkillä varustetun tuotteen tai palvelun kanssa?
 • Jos on, mikä vastaavuus aiheuttaa sekaannusta? Johtuu siitä, että käytät samoja sanoja tai mallit ovat samanlaisia?
 • Lopuksi, esiintyykö samankaltaisuutta kahden samankaltaisen teollisuuden alan tuotteen tai palvelun välillä (kuten kenkäkauppias ja vaatekauppias)?

Jos vastasit kyllä ​​kaikkiin kolmeen, tavaramerkki on liian heikko hyväksyttäväksi. Varmista, että olet tarkistanut USPTO-tavaramerkkitietokannan sekä kaikki paikalliset tai yleisen lain mukaiset tavaramerkkitietokannat ennen tavaramerkin viimeistelemistä.

Kuinka luokittelisit tavaramerkkisi??

Tavaramerkkityyppejä on tyypillisesti viisi. Seuraavassa luettelossa nämä tavaramerkkiryhmät vahvistetaan voimakkaimmista heikoimpiin:

 1. Mielikuvituksellinen: nämä ovat koostettuja sanoja, joita ei voida muuten määritellä.
 2. Mielivaltainen: nämä ovat oikeita sanoja, mutta eivät täysin liity tuotteeseen tai palveluun, jolle ne on nimetty.
 3. vihjaileva: nämä ovat sanoja, jotka viittaavat tuotteen tai palvelun laatuun.
 4. kuvaileva: nämä ovat sanoja tai malleja, jotka kuvaavat tarkkaan tavaroita tai palveluita, joihin niitä käytetään.
 5. yleinen: näitä sanoja käytetään yleisesti viittaamaan tuotteeseen tai palveluun.

Muista, että mitä alhaisemmalla listalla olet, sitä todennäköisempi hakemus hylätään. (Kuvailevat ja yleiset tavaramerkit hylätään melkein aina).

Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO) myös ehdottaa, että pidät etää seuraavista tavaramerkkiä luotaessa:

 • sukunimet
 • Sanat, joita on vaikea kirjoittaa, ääntää tai muistaa
 • Maantieteelliset termit
 • Loukkaavia sanoja
 • Ulkomaiset termit, jotka käännettynä englanniksi kuuluvat luokkaan 4 tai 5 yllä
 • Englanninkieliset termit, jotka kääntävät loukkaaviksi termeiksi muilla kielillä
 • Tunnettujen teosten tai kuuluvien henkilöiden nimikkeet tai nimet.

Vaihe 2: palkkaa tavaramerkkiasiamies

Tämä ei ole teknisesti välttämätöntä, mutta jos aiot rekisteröidä tavaramerkkisi ja yrität myöhemmin suojata sitä rikkomuksilta, tarvitset asianajajan apua.

Vaihe 3: rekisteröi tavaramerkki

Yritysten ja tuoteomistajien tulisi aina harkita tavaramerkkinsä virallista rekisteröintiä. Vaikka voit vaatia tavaramerkkiäsi ”yleisen lain” mukaisista oikeuksista, et voi suojata sitä laillisesti ilman rekisteröintiä.

Näin toimiessasi olet lähinnä vaarassa tavaramerkkituotteesi tai -palvelusi (ja kaikki sen luomiseen käytetty raha ja aika).

Osa I

Tee hakemus USPTO: lla. Voit tehdä sen postitse tai verkossa. (Verkko on halvempi ja antaa sinun seurata sovelluksesi etenemistä.)

Sisällytä piirustus tavaramerkkistäsi. Vakiomerkkihahmo suojaa tavaramerkkisi sanamuotoa ja sisältää sanoja, kirjaimia ja numeroita. Erityinen lomakepiirros suojaa tavaramerkkisi suunnittelua ja tyylitystä ja sisältää malleja, erityisiä fontteja, värejä ja muita muotoiluja.

USPTO: n päätöksen tekeminen hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä voi viedä jopa kolme kuukautta. Jos hylätään, voit lähettää uuden tavaramerkkiehdotuksen uudelleen.

Osa II

Jos kukaan ei kiistä tavaramerkkiä koskevaa vaatimustasi, USPTO julkaisee ilmoitus ilmoituksesta (NOA) kuukauden tai kahden kuluessa sovelluksen alkuperäisestä hyväksymisestä. Tässä ilmoituksessa todetaan, että tavaramerkkisi on ”sallittu”, mutta sitä ei ole rekisteröity.

Seuraavien kuuden kuukauden kuluessa sinun on jätettävä käyttöilmoitus, joka todistaa, että käytät tavaramerkkiäsi kaupallisiin tarkoituksiin. Jos et voi tehdä niin kuuden kuukauden kuluessa, tee laajennus.

III osa

Kuukauden tai kahden kuluessa käyttöilmoituksen vastaanottamisesta USPTO tarkistaa ja lähettää sinulle viimeisen ilmoituksen tuotemerkkisi hyväksymisestä ja rekisteröinnistä.

Vaihe 4: Käytä tavaramerkkiäsi

Kun olet vastaanottanut NOA: n, sinun on sitten alkaa käyttää tavaramerkkiä tai rekisteröintimerkkejä ilmoittaaksesi yleisölle (ja mikä tärkeintä, kilpailulle) tavaramerkkisi oikeudellisesta suojasta..

Sinun on käytettävä yhtä kolmesta symbolista merkitäksesi tavaramerkkisi.

 • yläkirjattu TM (™) tulee näkyä tavaramerkilläsi oikealla puolella. (Tätä voidaan käyttää ennen rekisteröintiä.)
 • yläkirjattu SM (℠) tulee näkyä tavaramerkkipalvelusi oikealla puolella. (Tätä voidaan käyttää ennen rekisteröintiä.)
 • R-pallo-symboli (®) tulee näkyä ylämerkittynä rekisteröidyn tuotteen tai palvelun oikealla puolella.

On kolme tapaa kirjoittaa tavaramerkkinimi yrityksen sisällölle (digitaalinen, tulostettu tai muuten).

 • Käytä tavaramerkkiä tai rekisteröintisymbolia jokaisen nimen esiintymisen jälkeen.
 • Käytä symbolia ensimmäisen esiintymän jälkeen ja lisää sitten tähde jokaisen toisen esiintymän jälkeen. (Sinun on laitettava merkintä sisältösi alatunnisteeseen selittääksesi.)
 • Käytä nimeä isoissa, lihavoiduissa tai kursivoiduissa kaikissa tapauksissa. (Sinun on luotava merkintä myös tälle.)

Vielä yksi huomion arvoinen asia on käyttö. Jos käytät tavaramerkkiäsi jollain muulla tavalla kuin mihin se oli tarkoitettu – ja se tarttuu kiinni -, voit menettää oikeutesi tavaramerkkiisi, koska siitä tulee liian yleinen termi.

Vaihe 5: Pidä tavaramerkkisi rekisteröinti yllä

Toisin kuin tekijänoikeuksilla suojattu teos, tavaramerkkien elinkaari on erittäin lyhyt.

Tavaramerkkisi rekisteröinnin ylläpitämiseksi joudut arkistoimaan osan 8 ylläpitolomakkeen viiden tai kuuden vuoden kuluessa hakemuksesi hyväksymisestä. Sen jälkeen joka kymmenes vuosi sinun on arkistoitava yhteinen osa 8 ja 9.

Jos et arkistoi näitä lomakkeita asetetussa määräajassa, menetät tavaramerkkisuojauksesi ja joudut toistamaan rekisteröinnin kokonaan uudestaan..

Kansainväliset tavaramerkkitiedot

Yhdysvalloissa rekisteröityjä tavaramerkkejä ei suojata muissa maissa, joten jokaisesta maasta, josta haet tavaramerkkisuojausta, on jätettävä erillinen hakemus.

Tässä on joitain suosituimmista ulkomaisista tavaramerkkitoimistoista, joihin yritysomistajat hakevat ristirekisteröintia:

 • Yhdistynyt kuningaskunta
 • Kanada
 • Australia.

Tietoja muista maista on Maailman henkisen omaisuuden järjestöjen immateriaalioikeuslaitosten hakemistossa.

Tee tuotemerkkitutkimuksesi

Vaikka tavaramerkkisuojaus ja rekisteröinti saattavat tuntua yksinkertaiselta huomiolta yritysomistajille, ammatilliseen omaisuuteen liittyvien oikeuksien turvaamiseen on todella osallistunut paljon. Joten jos sinulla on suojaamisen arvoinen tuote tai palvelu, hanki se rekisteröidyllä ASAP: lla.

Valokuvien tekijänoikeuksien rekisteröinti

Valokuvien tekijänoikeuksien rekisteröinti

Kuten kaikki muutkin luovat työt, valokuvat ovat luonnostaan ​​tekijänoikeuslain suojaamia. Toinen ottama valokuva – riippumatta siitä, päätätkö julkaista sen vai ei – se on suojattu tekijänoikeuksilla.

Vaikka työsi tekijänoikeuksien laillinen suojaaminen on helppoa, se ei tarkoita, että se riittää estämään muita loukkaamasta oikeuksiasi.

Tekijänoikeuksien rekisteröinnin edut

Varastossa olevat valokuvausverkkosivustot, kuten Shutterstock ja iStock, ovat loistava resurssi ihmisille, jotka haluavat sisällyttää korkealaatuisia valokuvia omaan työhönsä.

Tällaiset sivustot tarjoavat kuitenkin pääsyn valokuviin vasta, kun maksu on suoritettu vastineeksi lisensointioikeuksista. On olemassa myös ilmaisia ​​valokuvavalokuvaussivustoja, vaikka työn laatu ja monimuotoisuus eivät välttämättä ole samansuuruisia maksettujen sivustojen kanssa, mikä puolestaan ​​johtaa ihmisiä muihin keinoihin hankkimaan digitaalikuvaa.

Miksi tämän pitäisi koskea valokuvaajaa? No, jos joku halusi ohittaa lisensointioikeuksien, maksujen ja viivahyvitysten järjestelmän, saatat löytää kopioita omasta valokuvistasi, joka siirretään jonkun toisen omaksi.

Kaikille valokuvaajille, jotka etsivät töidensä sisäänrakennettua oikeudellista suojaa, sinun on rekisteröitävä valokuvasi (katso Kuinka saada tekijänoikeuksia ja mikä on rekisteröinti) Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa.

Vaikka se ei välttämättä lopeta rikkomista, se varmistaa, että voit ryhtyä välittömiin oikeustoimiin, jos tai kun sen pitäisi tapahtua. Mieti seuraavia tilanteita:

 • Jos rekisteröit valokuvasi ennen rikkomuksen tapahtumista, saatat saada jopa 150 000 dollaria lakisääteisiä vahinkoja.
 • Jos et rekisteröidy, mutta voitat silti oikeudenkäynnin rikkojaa vastaan, voit saada korvauksen vain todellisista vahingoista, mikä voi olla vaikea määritellä..

Periaatteessa, jos haluat saada laillisia todisteita tekijänoikeuksista ja jos haluat toimia tehokkaimmin kaikista rikkomuksista, joudut rekisteröimään kaikkien ottamiesi valokuvien tekijänoikeudet..

Valokuvien tekijänoikeuksien rekisteröintiprosessi

Nyt, jotta valokuvat voidaan lähettää rekisteröintiä varten, sinun on määritettävä seuraava määrittääksesi mitä prosessia noudatetaan.

Työtä vuokraus vs. ainoa kirjoitus

Toisen lähteen julkaisemien valokuvien osalta valokuvaajien on tehtävä päätös teoksen omistajuudesta.

Vuokrasopimuksissa valokuvaajat myöntävät todennäköisesti työnantajalle oikeudet työhönsä, joten sopimukset on aina tarkistettava huolellisesti ennen tekijänoikeuksien rekisteröintiä.

Lisäksi, jos olet ottanut valokuvia ihmisistä, muista taideteoksista tai jonkun muun omaisuudesta, sinun on turvattava kaikki malli- ja omaisuusjulkaisut ennen tekijänoikeuksien rekisteröimistä..

Julkaistu vs. julkaisematon

Julkaiseminen liittyy tekijänoikeuslain puitteissa valokuvien varsinaiseen jakeluun. Valokuvasi ei todellakaan tarvitse julkaista toisella verkkosivustolla tai aikakauslehdessä, jotta niitä voidaan pitää julkaistuina.

Tekijänoikeuslain mukaan muualla ostetut, ladatut tai kopioidut tiedot riittävät sijoittamaan ne julkaistuun luokkaan.

Sekä julkaistut että julkaisemattomat valokuvat voidaan rekisteröidä. Varmista vain, että jokaiselle rekisteröidylle valokuvalle on liitetty yksilöivä otsikko.

Yksi vs. ryhmä

Jos sinulla on valokuvia, jotka sisältävät sarjan, esimerkiksi kalenterin tai kirjan osana, voit rekisteröidä koko kokoelman yhdellä sovelluksella ja maksulla, aivan kuin yksittäisen valokuvan. Tämä koskee sekä julkaistuja että julkaisemattomia valokuvasarjoja.

Varmista, että valokuvat täyttävät seuraavat kriteerit kaikille rekisteröitäville kokoelmille ennen hakemuksen jättämistä:

 • Kaikki valokuvat on otettu saman vuoden aikana.
 • Kokoelmat on nimetty asianmukaisesti, kuten kukin yksittäinen valokuva.
 • Valokuvat on koottu siististi ja vetoketjullinen yhtenä kokonaisuutena.
 • Voit varmistaa, että olet jokaisen valokuvan ainoa kirjoittaja.

Tunne valokuvausoikeutesi

Kuvaa sitten digitaalisesti tai elokuvaa, voit rekisteröidä työsi helposti tekijänoikeusvirastossa.

Kun valokuvasi tai valokuvakokoelmasi on valmis lähettämään, voit tehdä sen sähköisesti eCO-rekisteröintijärjestelmällä tai lähettää hakemuksesi ja kopiosi työstäsi kongressin kirjastoon (PDF).

Toimii vuokraamiseksi

Toimii vuokraamiseksi

Jos sinulla on ollut mahdollisuus tutustua tähän artikkeliin täällä, niin tiedät kaiken siitä, kuinka tekijänoikeuslaki toimii, eikö niin? No, säännöstä on aina poikkeuksia.

Tyypillisesti tekijänoikeuksilla tarkoitetaan laillista oikeutta kopioida teos. Kun kyse on kyseisen oikeuden omistamisesta jollekin, se kuuluu luonnostaan ​​sen luoneelle henkilölle. Mutta tämä ei pidä paikkaansa vuokrattuina teoksissa.

Tekijänoikeuksien määritteleminen vuokraustoimintaa varten

Vuokraamalla tehdyt teokset ovat mielenkiintoinen monimutkaisuus tekijänoikeuslakiin. Vuoden 1976 tekijänoikeuslain 101 §: ssä määritettiin omistussäännöt.

Mikä on vuokraukselle tehty työ??

Kun toinen osapuoli tilaa, työllistää ja maksaa jollekin teoksen luomiselle, tekijänoikeuksien omistusoikeus riippuu viime kädessä molempien osapuolten välisistä suhteista sekä siitä, missä määrin toinen osapuoli valvoo toistaan. Määrittäminen tehdään seuraavasti (PDF):

Skenaario 1

Jos työntekijä on luonut työn osana vakituisia palvelussuhteen ehtoja, se on vuokraksi tehty työ.

Skenaario 2

Jos työntekijä tai urakoitsija myönsi pyynnön esittäjälle kirjallisen omaisuuden töistä käytettäväksi jollakin seuraavista tavoista, se on sitten vuokrattava työ.

 • Teos sisältyy kokoelmaan
 • Teos sisältyy elokuvaan
 • Käännös
 • Lisäteos, joka esiintyy jonkun muun työn edessä, sen jälkeen tai sisällä (esim. Esipuhe, kuva, toimittajan huomautus jne.)
 • Kokoelma
 • Teos, joka sisältyy toisen sisälle opetusta tai koulutusta varten
 • Koe
 • Testin vastausopas
 • Atlas.

Tästä huolimatta vuokrattavia töitä koskevat lait eivät ole vieläkään niin kristallinkirkkaita kuin ne voisivat olla. Siksi korkeimman oikeuden joutui vuonna 1989 pohtimaan asiaa.

Viraston laki

Kun James Earl Reid loi patsaan luovaan väkivallattomaan yhteisöön (CCNV), hän yritti rekisteröidä patsaan tekijänoikeudet. Ja niin teki CCNV. Koska kumpikaan osapuoli ei määritellyt patsaan tekijänoikeuksia aiemmin (tai kirjallisesti), asia saatettiin tuomioistuimeen.

Kun tapaus saapui muutoksenhakutuomioistuimeen, he päättelivät, että kyse ei ollut vuokratyöstä. Reid oli urakoitsija, mutta hän ei ollut luonut teosta, joka kuuluisi johonkin ennalta määrättyyn luokkaan.

Sitten korkein oikeus käsitteli tapausta ja totesi, että vaikka Reid oli urakoitsija, CCNV ei nimenomaan määrännyt hänen luomista töistä, mikä tarkoitti, että hänen asemansa ”urakoitsijana” oli tarkoitus keskustella.

Tästä syystä korkein oikeus luottaa viraston lain periaatteisiin päättääkseen päätöksensä.

Toimistolain määritelmien “urakoitsija” ja “työntekijä” perusteella lopulta he päättivät, että Reid oli itsenäinen urakoitsija tässä työssä. (Katso joitain heidän käyttämiään kysymyksiä.) Reid:

 • Käytti omia työkaluja
 • Toiminut omassa tilassa
 • Hallinnoi omaa aikatauluaan
 • Maksettu patsaan toimituksesta
 • Saanut saman verran korvausta kuin muut CCNV-urakoitsijat.

Seuraavassa osiossa käsittelemme lyhyesti joitain erityisiä muistiinpanoja, jotka sinun tulisi olla tietoinen ennen yrittämistäsi vedota tekijänoikeuksiin mahdollisen vuokra-teoksen perusteella.

Vuokraamista varten tehdyt teokset: Ne ovat monimutkaisia

Kirjailijoille, valokuvaajille, taiteilijoille, kehittäjille ja muille freelancerille tai urakoitsijoille tekijänoikeuslaki, koska se koskee vuokrata teoksia, on tärkeä ymmärrettävä asia. Kun olet kiertänyt pääsi perusteiden ympärille, tutustu näihin yksityiskohtiin.

Tekijänoikeuksien ehdot

Tavanomainen tekijänoikeussuoja kestää koko tekijän elämän ajan, plus 70 vuotta. Vuokrattavana olevien teosten tekijänoikeus kuitenkin kestää 120 vuotta teoksen luomisesta tai 95 vuotta sen julkaisemisesta.

Työsuhteen tila

Kaikissa valtioissa ei ole voimassa samoja työ- tai sopimussuhteita koskevia lakeja.

Esimerkiksi Kalifornian laissa on erityiset työ- ja vakuutuskoodit, joissa käytetään tosiasiassa termiä “vuokratyötä” todisteena työnantajan ja työntekijän suhteesta..

Vaikka tämä ei välttämättä aiheuta ongelmia urakoitsijoille, se saattaa olla ongelma työnantajille, jotka eivät korvaa tai kata urakoitsijoitaan vastaavasti.

Digitaaliset teokset

Kuten luvun 101 määritelmästä vuokrausluokkien töistä voidaan nähdä, digitaalisia teoksia ei sisällytetä (koska laki kirjoitettiin vuonna 1976).

Koska lakia ei ole päivitetty sisällyttämään siihen digitaalisia teoksia – kuten verkkosivustojen suunnittelu tai suunnittelu, logon luominen ja haamukirjoittaminen -, on tärkeää, että molemmat, jotka osallistuvat tällaisiin teoksiin, määrittelevät selkeästi suhteen ja oikeudet kirjallisesti.

Opittua

Jos vuokrataan tehtyjen teosten tekijänoikeuksien omistajuudesta on yksi asia, se on tämä: hanki se kirjallisesti.

Jos olet urakoitsija etkä ole varma, onko luomasi työ omistama, hanki se kirjallisesti. Jos olet joku (yritys, virasto tai henkilö), joka tilaa tilaa luotavalle teokselle ja haluat varmistaa, että sinulla on siihen oikeudet, hanki se kirjallisesti.

Toisin sanoen, jos teoksesta maksetaan vaihto, on aina parasta olla voimassa sopimus, joka määrittelee selvästi kaikki suhteesi.

Dramaattisten teosten tekijänoikeudet

Dramaattisten teosten tekijänoikeudet

Dramaattiset teokset ovat kuin mikä tahansa muu henkisen omaisuuden muoto: niiden luomishetkellä ne ovat tekijänoikeuslain suojaamia.

Mutta kun joku on mukana draamallisen teoksen kehittämisessä, tiedättekö mitkä sen osat todella suojataan? Koska joku kiinnostaa teatterituotannon toistamista, tiedätkö mitä tehdä teoksen oman tuotannon organisoimiseksi?

Tässä osassa aiomme keskustella siitä, miksi dramaattiset teokset ansaitsevat erityistä huomiota ja mitä on tehtävä varmistaaksesi, että työsi (alkuperäinen tai kopio) on oikein suojattu.

Mikä dramatisen teoksen osa on tekijänoikeussuojattu?

Aloitetaan perusteista. Dramaattinen teos on jotain, joka on luotu esiintymisen vuoksi. Teatteri- ja ooppera-näytelmät, elokuvien ja televisioiden käsikirjoitukset ja radiosarjat ovat esimerkkejä dramaattisista teoksista.

Kun kyse on dramaattisista teoksista, nämä ovat tekijänoikeuksien suojaamia osia:

 • Julkaistut ja julkaisemattomat teokset
 • Teokset, jotka on tarkoitettu konkreettiselle ilmaisun välittäjälle
 • Käsikirjoitus, kertomuksen suunta ja linjat
 • Erityiset kohtaukset ja juoni
 • Koreografia
 • Pantomiimi.

Huomaa, että nämä kaikki on kiinnitettävä konkreettiseen väliaineeseen. Joten kuvattu tanssi on todennäköisesti tekijänoikeuksien suojaama, mutta spontaani tanssi, jolla ei ole konkreettisia levyjä, ei ole.

Tätä ei suojata:

 • Teoksen nimi
 • Teoksen idea tai käsite
 • Tulevan jakson, sarjan tai muun teoksen laajennuksen suunnitelma tai ehdotus
 • Merkit tai nimet
 • Koreografia, jota ei ole tarkoitettu tukemaan juoni eteenpäin (esim. Harjoitusrutiinit).

On myös tärkeää olla tietoinen musiikkiteosten tekijänoikeuslaista. Musiikki on tyypillisesti suojattu erikseen käsikirjoituksesta tai esityksestä, ja tekijänoikeuksiin liittyy erilaisia ​​sääntöjä (enemmän alla olevasta).

Kuka omistaa draamateoksen tekijänoikeudet?

Omistuskysymykseen olisi vastattava melko suoraviivaisesti: kirjoittaja. On kuitenkin joukko toimijoita, jotka on otettava huomioon dramaattisissa teoksissa:

 • Kirjailija: sillä ei ole väliä, puhummeko elokuvan käsikirjoituksesta tai näytelmästä. Henkilö, joka kirjoitti varsinaisen käsikirjoituksen, rivit, kohtaukset ja kertomuksen suunnan, omistaa tekijänoikeudet melkein aina.
 • Co-kirjailija: on usein tapauksia, joissa draamallisen teoksen kehittäminen on yhteistuotantoa, joten tekijänoikeuksien yhteisomistusten löytäminen ei ole harvinaista.
 • Työ vuokrattu: jos kirjoittaja on luonut teoksen työnantajalleen (tai hänelle on tehty sopimus siitä), tekijänoikeus voi kuulua työnantajalle. Lue lisää töistä vuokraamiseksi sen osiosta.
 • Johtaja: Aikaisemmin on ollut tapauksia, joissa ohjaajat väittävät omistavansa draaman teoksen, koska he uskovat heidän taiteellisen näkemyksensä ja käsikirjoituksen, maisemien ja vihjeiden tulkinnan johtavan teoksen ainutlaatuiseen tuotokseen. Nämä tapaukset päättävät kuitenkin melkein aina jonkun muun eduksi – yleensä kirjoittajan tai tuottajan (jos he ovat ostaneet käsikirjoituksen oikeudet).
 • Säveltäjä: mahdollisuudet ovat erittäin hyvät, että teoksen käsikirjoituksen kirjoittanut henkilö ei ole sama henkilö, joka kirjoitti musiikin. Tällöin säveltäjällä on oikeudet sävellykseen.
 • Näyttelijä: Koska toimijat työskentelevät käsikirjoituksen perusteella eivätkä itse ole vastuussa teoksen luomisesta, he eivät voi vaatia mitään oikeuksia siihen. Heillä on kuitenkin mahdollisuus hallita sitä, voidaanko heidän esityksensä tallentaa tai lähettää.
 • Kustantaja tai edustaja: Jotkut käsikirjoittajat ja näytelmäkirjailijat päättävät antaa oikeuksia kolmannen osapuolen kustantajalle tai leasing-edustajalle. Tämä henkilö tai yritys on sitten vastuussa draamateoksen lisensoinnin, julkaisemisen ja suojaamisen hallinnasta.

Kuten näette, dramaattisen teoksen luomisprosessiin osallistuu monia osapuolia, minkä vuoksi tekijöiden tai muiden tekijänoikeuksien omistajien on erityisen tärkeää hakea rekisteröintiä.

Kuinka rekisteröit draamateoksen?

Löydät lisätietoja immateriaalioikeuksien rekisteröintiprosessista kohdasta Miten saada tekijänoikeuksia ja mitä rekisteröinti on.

Muista, että dramaattisten teosten yhteydessä joudut tallettamaan yhden seuraavista “skripteistä” rekisteröinnin loppuun saattamiseksi:

 • Painettu kopio käsikirjoituksesta
 • Komentosarjan digitaalinen kopio
 • Tuotannon nauhoitus
 • Äänen tallennus (jos musiikkia on).

Mitä tehdä, jos haluat tehdä draamateoksen?

Reilu käyttö (katso kohtaa Lisätietoja reilusta käytöstä ja rehellisestä kaupasta) ei yleensä ole argumentti, jonka voidaan vedota yrittäessä kopioida tai suorittaa draamateos. Melkein kaikissa tapauksissa, jos aiot käyttää jonkun toisen työtä, sinun on lisensoitava oikeudet ennen sen tekemistä.

Tässä on sinun suorittamasi vaiheet:

 1. Tarkistaa julkinen. Vanhemmat teokset (kuten Shakespeare, Sophocles – mutta ole varovainen, koska käännös saattaa olla tekijänoikeuksien suojaama), joita ei ole päivitetty, koska tekijänoikeuslakit ovat muuttuneet vapaasti, joten tarkista aina ensin.
 2. Mikäli epäröit, tavoittaa tekijälle, tuottajalle tai heidän edustajalleen (kuka omistaa tekijänoikeudet) pyytää lisenssiä teoksen suorittamiseen.
 3. Toista näytelmistä ja muista julkisista tuotannoista haluat ilmoita tekijänoikeuksien omistajalle: (a) tapahtumapaikan istumapaikat, b) lipun hinta, c) esitysten lukumäärä ja (d) miten aiot rahoittaa tuotantoasi, jotta he voivat oikein määrittää lisenssimaksun tai rojaltit.
 4. Jos aiot sisällyttää musiikkia tuotantoon, sinun on pakko ota yhteyttä kirjoittajaan kyseisen työn kopiointia ja suorittamista koskevan lisenssin hankkimisesta. Jos tekijä on sama kuin teoksen tekijä, sinun on hankittava suuret oikeudet.
 5. Jos dramaattinen teos perustuu kirjallisuuteen, saatat joutua tekemään turvaa lisensointioikeudet siihenkin.

Seuraavien vaiheiden ottaminen

Jos aiot luoda dramaattisen teoksen tai kopioida jonkun muun teoksen, saatat tarvita ammatillista apua. Koska näiden teosten tuotantoon osallistuu monia eri puolueita ja liikkuvia kappaleita, on tärkeää toimia huolellisesti tämän tyyppisen immateriaalioikeuden suhteen..

Avoin sisältö: ilmainen antaminen ja ottaminen

Avoin sisältö: ilmainen antaminen ja ottaminen

Tässä osassa esitellään avoimen sisällön käsite, joka on tapa luovuttaa tai käyttää muiden ihmisten henkistä omaisuutta ilmaiseksi. Keskustellaan tärkeimmistä Open Content -lisensseistä sekä siitä, kuinka niiden käyttöoikeudet ovat vuorovaikutuksessa perinteisen tekijänoikeuslain kanssa.

Ilmaisten resurssien käyttö

On olemassa useita hyödyllisiä kokoelmia vapaasti saatavilla olevasta sisällöstä, jota haluat ehkä käyttää verkkosivustollasi: kuvat, äänet, musiikki, video.

Sinun tarvitsee vain lisätä sana “ilmainen” Google-hakuun mistä tahansa etsimästäsi. Löydät enemmän kuin koskaan tiedät mitä tehdä.

Sinun pitäisi kuitenkin tietää, että kaikki “ilmainen” sisältö ei ole yhtä ilmaista. Internetissä on sellainen asia kuin ilmainen lounas, mutta on myös sellainen asia kuin yllättävän kallis lounas.

Siksi on hyvä idea ymmärtää ilmaislisenssin erityyppiset tyypit.

Oman sisällön luovuttaminen

Tämä artikkeli ei ole ensisijaisesti avoimen lähdekoodin tai avoimen sisällön suhteen, joten tämä ei ole paikka, jolla yritetään vakuuttaa, että oman sisällön (ainakin osan) antaminen (kirjoittaminen, kuvat, musiikki, video) on hyvä idea.

Kuitenkin – se kannattaa miettiä. Antamalla muiden kopioida, remixöidä ja mukauttaa työtäsi voi saada se laajemmalle yleisölle kuin mitä muuten voisi saada.

Se tarjoaa arvoa suurelle yhteisölle. Se voi toimia mainostuksena muulle tuotetulle työlle, jota et anna ilmaiseksi.

Jos mietit työn jakamista tällä tavalla, on hyvä idea tietää vähän käytettävissä olevista Open Content -lisensseistä ja niiden vaikutuksista.

Avoin sisältö ei tarkoita ilman tekijänoikeuksia

Jotkut ihmiset ajattelevat, että avoin lisensointi on jotenkin tekijänoikeuksien vastaista tai että “menetät” tekijänoikeudet, kun julkaiset jotain Commonsissa.

Tämä ei ole täysin totta.

Avoin lisensointi on kaikissa muodoissaan tekijänoikeuslain mukainen. Se riippuu siitä.

Jotkut ihmiset – etenkin Richard Stallman – puoltavat avoimen lisensoinnin käyttöä juuri siksi, että ne ovat tekijänoikeuslain vastaisia. Muiden mielestä avoin ja yksityinen (suljettu) lisensointi voivat olla olemassa ja rikastuttaa toisiaan.

Avoin lisensointi on moraalisesti ja filosofisesti neutraalia, sinun ei tarvitse uskoa mitään erityisesti tekijänoikeuslakiin sen käyttämiseksi, ja sen käyttäminen ei tarkoita toisille mitään siitä, missä seisot mistä tahansa aiheesta.

Kun käytät työssäsi avointa lisenssiä, et “luopu” alla olevista tekijänoikeuksista.

Tekijänoikeuksien mukaan sinulla on oikeus antaa kenelle tahansa lupa käyttää työtäsi, ja muut eivät voi tehdä ilman luvan myöntämistä. Avoin lisensointi tarjoaa tämän luvan kaikille kerralla, kaikille. Sinulla on edelleen tekijänoikeudet.

Haastavaa tässä on, että kun olet antanut luvan, sitä ei voida peruuttaa. Et menetä tekijänoikeuksiasi, mutta luovut joihinkin siihen liittyviin erityisiin oikeuksiin.

Tämä on yksi syy siihen, että sinun tulisi miettiä tarkkaan erilaisia ​​avoimen lisenssin tyyppejä ja ymmärtää käytettävissä olevat erityyppiset lisensoinnit.

Creative Commons -lisensointi

Creative Commons -järjestö ylläpitää yleisintä avoimen sisällön lisenssien perhettä.

Creative Commons tarjoaa useita erilaisia ​​lisenssejä, joista kukin määrittelee myönnettävien erilaisten käyttöoikeuksien joukon ja käyttöoikeuksien myöntämisedellytykset.

Alkuperäisin ja rajoittamaton Creative Commons -lisenssi on:

 • CC BY Attribution: Jokaisen tämän lisenssin nojalla teoksen käyttävän on annettava tekijänoikeuksien haltijalle asianmukainen määritys.

CC BY -teosten ainoat rajoitukset ovat, että kaikkien töitä käyttävien on hyvitettävä alkuperäiset tekijät.

Kaikkiin muihin CC-lisensseihin sisältyy BY-rajoitus, ja sitten lisätään jokin muu ehto.

Seuraava lisää yksi ydinrajoitus:

 • CC BY-NC – Nimeäminen: Ei kaupallinen. Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.
 • CC BY-SA – Nimeäminen: Jaa Alike. Teokset, jotka sisältävät lisensoidun teoksen tai ovat siitä johdettuja, on julkaistava samalla lisenssillä. Tämä on lisenssi, joka muistuttaa kaikkein avoimen lähdekoodin ohjelmistolisenssejä.
 • CC BY-ND – Attribuutio: Ei johdannaisia. Teos voidaan kopioida kokonaisuudessaan tai sisällyttää kokoelmaan, mutta johdannaisteoksia ei välttämättä luoda.

Seuraavat yhdistävät kaksi yllä olevista rajoituksista Attribution -vaatimukseen:

 • CC BY-NC-SA – Nimeäminen: Ei kaupallinen. Jaa Kuten
 • CC BY-NC-ND – Nimeäminen: Ei kaupallinen. Ei johdannaisia

Jos ihmettelit, ND- ja SA-rajoituksia ei koskaan yhdistetä, koska sillä ei olisi mitään järkeä; jos johdannaisia ​​ei sallita, niitä ei voida vapauttaa samanlaisen lisenssin nojalla.

Creative Commons piirtää nämä lisenssit ja asettaa ne saataville sisällöntuottajille erittäin helppokäyttöisessä muodossa. Sinun tarvitsee vain valita käyttöoikeus ja antaa linkki siihen. Ne antavat sinulle tarkat sanat käytettäväksi ja jopa pienet kuvakkeet. Se on erittäin kätevä.

Lisätietoja Creative Commonsista löytyy heidän verkkosivuilta.

Avaa julkaisulisenssi

OPL: n uusin versio valmistettiin vuonna 1999, avoimen sisällön projekti. Se on yksi aikaisimmista olemassa olevista sisältökohtaisista Open-lisensseistä.

Lisenssi sallii johdannaisteokset ja kaupallisen käytön, eikä siinä ole ”samankaltaista” säännöstä. Free Software Foundation pitää sitä hyväksyttävänä lisenssinä dokumentointiin, mutta se ei ole yhteensopiva GNU Free Documentation -lisenssin kanssa.

Open Content Project ylläpitää kopion lisenssiteksistä, mutta suosittelee tällä hetkellä sen käyttämistä. He ehdottavat Creative Commons -lisensointia.

GNU Free Documentation -lisenssi

Tämä on lisenssi, joka kehitettiin alun perin siten, että GNU General Public License -lisenssillä julkaistulle avoimen lähdekoodin ohjelmistolle voitaisiin julkaista dokumentaatio samanlaisten määräysten mukaisesti. Ei ole mitään syytä, ettei sitä voida soveltaa minkäänlaiseen tekstiin; se ei ole rajoitettu ohjelmistodokumentaatioon.

Tämä lisenssi koskee kuitenkin vain ”asiakirjoja” – toisin sanoen jotain pääasiassa tekstimuodossa. Lisenssissä täsmennetään myös, että se kattaa ”toiminnalliset ja hyödylliset asiakirjat”, joten on epäselvää, voidaanko sitä käyttää ”ei-hyödyllisiin” tyylilajeihin, kuten fiktio tai toimituksellinen.

GNU FDL on ”copyleft” -lisenssi, ja sillä on ”samankaltainen” -säännös. Tällä tavalla se heijastaa GNU GPL: tä.

GNU FDL: n teksti löytyy Gnu-verkkosivustolta.

Julkinen

Ainakin Yhdysvalloissa on mahdollista luopua kaikista teoksen immateriaalioikeuksista ja vapauttaa se julkisuuteen.

Mahdollinen, mutta ei suositeltavaa. Tämä on vaarallinen alue, joten jos haluat jatkaa sitä, joudut tekemään oman tutkimuksen.

Luo oma lisenssi

Jos mikään nykyisistä Open Content -lisensseistä ei vastaa tarpeitasi, mikään ei estä sinua luomasta omaa.

Ole kuitenkin varovainen. Tekijänoikeuslaki on monimutkainen liiketoiminta. Menestyneet lisenssit ovat laatineet ammattilaiset, todistaneet muut ammattilaiset, tarkastaneet, tarkenneet ja jatkuvasti testattuja.

Creative Commons -lisenssit on pidetty voimassa tuomioistuimessa. Oletko varma, että sinulla on pätevyys tehdä se itse?

(Hieman) turvallisempi vaihtoehto erikoislisenssin luomiseen on käyttää Creative Commons CC + -kehystä. Ideana on, että käytät olemassa olevaa CC-lisenssiä, joka rajoittaa enemmän vapauksia kuin aiot, ja antaa sitten lisäyksen, joka myöntää lisäoikeuksia.

(Huomaa, että päinvastainen ei toimi. Et voi aloittaa vähemmän rajoittavalla lisenssillä ja lisätä sitten lisärajoituksia lisäyksen avulla.)

Esimerkki tästä voi olla teoksen julkaiseminen ei-kaupallisella lisenssillä ja sitten niiden ehtojen määritteleminen, joiden mukaisesti kaupallinen käyttö voidaan sallia.

Lisätietoja CC +: sta on saatavana Creative Commons -wikissä.

Open-lisensoidun materiaalin käyttäminen

Vain siksi, että jotain on “ilmaista”, ei tarkoita, että voit vain kopioida sen ja laittaa sen verkkosivustollesi. Moniin ilmaisiin teoksiin sisältyy erityisiä vaatimuksia, joita sinun on noudatettava, jotta käyttösi olisi laillista.

Yleisin rajoitus on, että teoksen on luotava alkuperäiselle luojalle. Varmista, että teet tämän. Sen lisäksi, että sitä vaaditaan, se on myös kohtelias.

Jos ansaitset rahaa verkkosivustollasi, vaikka sitä ei olisikaan kovin paljon, harjoitat kaupallista yritystä. Tässä tapauksessa et saa käyttää teoksia, joille on lisensoitu ei-kaupallisia rajoituksia.

Jos haluat käyttää teosta, jolla on Share Alike -rajoitus, joudut vapauttamaan johdannaisteoksensa samalla lisenssillä. Varmista, että olet valmis tekemään niin.

Jos teoksella ei ole johdannaisia ​​koskevaa rajoitusta, muista käyttää teosta sellaisenaan, muuttamatta sitä millään tavalla.

Lisenssin valitseminen

Creative Commons -lisenssit ovat tunnetuimpia ja ymmärretyimpiä sisältölisenssejä, ja käyttäisit niitä todennäköisesti hyvin.

Se, minkä CC-lisenssin ”aromin” valitaan, se riippuu täysin sinusta. Sinun on oltava tasapainossa halu kontrolloida työsi käyttöä siihen arvoon, että luopuisit kyseisestä kontrollista. Vain sinä voit päättää mihin putoat tälle taajuudelle.

Yhteenveto

Avoimen sisällön lisenssit antavat sisällöntuottajalle mahdollisuuden ilmaista työnsä ilmaiseksi säilyttäen samalla tietyt oikeudet ja asettamalla erityiset rajoitukset niiden käyttöön. Suosituimmat lisenssit tähän ovat Creative Commons -lisenssit.

Jos käytät sellaisen lisenssin nojalla julkaistua teosta tai ajattelet oman teoksen julkaisemista, muista ymmärtää lisenssin ehdot.

Yleiskatsaus julkisuuteen

Yleiskatsaus julkisuuteen

Mikään keskustelu tekijänoikeuksista ei olisi täydellinen ilman pikaista tarkkailua julkisen alueen aiheeseen. Tässä osassa kerromme mitä se on, miten teokset lopulta päätyvät samoin kuin erityiset olosuhteet, jotka sinun tulisi olla tietoinen työhösi ja muiden töille.

Mikä on julkinen omaisuus?

Jotkut väittävät, että kaikki yleisön saatavilla olevat julkaisut ovat teknisesti “julkisia”.

Tarkastellaan tiukasti tekijänoikeuksista ja immateriaalioikeuksista keskittymällä yleisemmin hyväksyttyyn määritelmään; toisin sanoen mikä tahansa teos, jolla ei ole tekijänoikeuksien, tavaramerkkien tai patenttien suojaa.

Toisin sanoen julkisesti saatavilla oleva teos on sellainen, jota yleisö voi vapaasti käyttää ja jolla ei ole omistajaa.

Mitä tulee ilmaisuun ”julkinen omaisuus”, sen historia on hieman sekava.

Vaikka tiedämme, että ensimmäisiin tekijänoikeuslakeihin ei sisältynyt lausekkeita julkista omaisuutta koskevasta luovutuksesta, britit ja ranskalaiset löysivät lopulta tarpeen merkitä tällaiset teokset 1700- ja 1800-luvuilla.

Alfred de Vigny on hyvä omistamaan tämä, koska hänelle lainataan sanoneen, että vanhentuneet tekijänoikeudet pakottivat teokset putoamaan “julkisen alueen aukkoon”.

Ainoa ongelma tässä lainauksessa on, että se ei kata koko laatua siitä, kuinka teos voi päätyä suojaamattomaksi.

Tuolloin, kun tästä puhuttiin, oli järkevää, että voimassaolon päättyminen olisi sen ainoa yhdistys, mutta ajat ovat muuttuneet, samoin kuin meidän tarpeemme määritellä selkeämmin tekijänoikeuksia säätelevät lait..

Kuinka toimii pääsy julkisuuteen?

Tyypillisesti on neljä eri tapaa, joilla luova työ voi päätyä julkisuuteen.

 1. päättyminen
  • Tekijänoikeuksien suojaan sisältyy erityinen säännöstö suojan pituudesta. Kun suojaus lakkaa, teos tulee julkisuuteen. Tämä pätee teknisesti myös kaikkiin, jotka on luotu ennen tekijänoikeuslain nousua. Esimerkiksi kaikki Shakespearen teokset, klassinen kirjallisuus, kuten Don Quijote ja Moby-Dick, sekä Raamattu ovat kaikki julkisessa omistuksessa.
 2. Epäonnistuminen uusimisessa
  • Uusiminen ei ole asia, jonka tekijänoikeuksien omistajien on huolehdittava niin kauan kuin heidän teoksensa on luotu vuoden 1964 jälkeen – koska uusiminen on nyt automaattista (PDF). Kuitenkin, jos omistaja ei uusitse ennen vuotta sitten luodun teoksen, niin he menettävät oikeudet heidän työhönsä ja saada se pääsyyn julkisuuteen.
 3. Tahdollinen jättäminen
  • Joissakin tapauksissa (vaikkakin harvinaisia) teoksen omistaja voi tarkoituksella päättää omistautua työnsä julkisuuteen ja luopua kaikista siihen liittyvistä oikeuksista. World Factbook on esimerkki tästä.
 4. tukikelvottomuutta
  • On tiettyjä asioita, jotka eivät koskaan ole oikeutettuja tekijänoikeuksiin, ja siten ne kuuluvat julkisuuteen. Esimerkiksi ideat tai käsitteet, tosiasiat, matemaattiset teoriat, ruoanlaittoreseptit, liittohallituksen teokset ja lyhyet lauseet kuuluvat julkisuuteen.

Erityisiä huomautuksia julkisesta verkkotunnuksesta

Kuten kaikessa muussakin tekijänoikeuksien suojaamisessa (tai sen puuttumisessa), on joitain harmaita alueita, jotka on huomioitava.

 • Tekijänoikeuslakit ovat epäjohdonmukaisia ​​ympäri maailmaa, joten on tärkeää kiinnittää huomiota kunkin maan erityisiin ohjeisiin, etenkin koska ne koskevat tekijänoikeuksien pituutta. Jos olet epävarma, tutustu Cornellin pikaoppaaseen.
 • Useimmissa maissa patenttien osalta noudatetaan samoja ohjeita, koska patentti kestää 20 vuotta. Tämän ajan kuluttua keksintö siirtyy sitten julkisuuteen.
 • Tavaramerkeillä on myös erityisiä sääntöjä, jotka määräävät suojan ehdot. Toisin kuin kaksi muuta tyyppiä immateriaalioikeuksia, tavaramerkkejä voidaan suojata toistaiseksi, kunhan omistaja jatkaa tavaramerkin käyttämistä.
 • Vaikka tiettyjä teoksia voi olla julkisessa tilassa (kuten edellä mainituissa säännöksissä todetaan), näiden teosten käännökset ja johdannaiset voivat olla tekijänoikeuksien suojaamia. Esimerkiksi 13 tärkeimmästä englanninkielisestä Don Quixote -kääntämisestä kahdeksan on edelleen tekijänoikeussuojattu.

Kuten kaikissa tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä, kysy neuvoa ammattimaiselta lakimieheltä, jos sinulla on kysyttävää. Tämä on erityisen totta, jos kysymys on sinulle erittäin tärkeä tai mahdollisesti kallis.

Kuinka omistaa jotain julkiselle alueelle?

Oletetaan, että haluat luopua kaikista tekijänoikeuksilla suojatun teoksen oikeuksista ja omistautua sen julkisuuteen. Jos tämä olisi ollut ennen vuotta 1988, sinun olisi vain ohitettava tekijänoikeusilmoituksen lisääminen työhösi.

Bernin yleissopimus muutti kuitenkin kaiken tämän, joten nyt kaikki luodut teokset ovat automaattisesti suojattuja.

Jos haluat luopua kaikista työsi oikeuksista ja ilmoittaa muille, että työsi on ilmaista käyttöä, sinun on tehtävä seuraava:

 • Lisää töihin “ei tekijänoikeuksia” -symboli.
 • Hanki CC0-lisenssi Creative Commonsista.

Jos haluat sen sijaan myöntää ilmaisen pääsyn työhösi, mutta haluat silti säilyttää omistajuutensa, voit tutkia sen sijaan avoimen lisenssin vaihtoehtoa. Varmista vain, että olet selvä eroista CC0-nollalisenssin ja tämän avoimen lisenssin välillä, koska niiden välillä on suuri ero.

Bloggaajien tekijänoikeudet

Bloggaajien tekijänoikeudet

Monille bloggaajille tekijänoikeuslaki ei ole aina asia, joka otetaan huomioon, kunnes tapahtuu jonkinlainen rikkomus – joko heille tai heitä vastaan ​​esitetyissä syytöksissä. Ja tämä on suuri ongelma.

Kustannus- ja uutisalan ammattilaisille tekijänoikeuslaki on asia, josta opetetaan jo varhain: tässä on mitä voit julkaista ja tässä on mitä et voi.

Mutta tällä Google-kuvien, sosiaalisen median valokuva-albumien ja paljon korkealaatuista sisältöä, joka on helposti saatavana verkossa, bloggaajat saattavat joutua itsensä kiinni kohtaan, elleivät he ole perehtyneet lakiin..

Tässä artikkelissa aiomme keskustella bloggaajien tekijänoikeuslaista. Selitämme:

 • Mikä on laillista ja mikä ei.
 • Vinkkejä suojautumiseksi vastaan ​​bloggeriksi nostettavasta oikeudesta.
 • Vinkkejä Blogger-työn suojaamiseen.

Ymmärtäminen mikä on oikein ja mikä on väärin

Toimiakseen tekijänoikeuslakien laillisissa parametreissa bloggaajien on ensin ymmärrettävä perusteet. Tässä on korkean tason yleiskatsaus saadaksesi sinut vauhtiin:

 • ”Tekijänoikeus” on juuri se: sillä on laillinen oikeus kopioida teos.
 • Tekijänoikeus koskee kaikkia julkaistuja tai julkaisemattomia teoksia niiden luomishetkellä.
 • Ellet ole joutunut tekemään vuokratyötä, omistat tekijänoikeudet mille tahansa luomallesi teokselle.
 • Tekijänoikeuksia koskevat ilmoitukset ja rekisteröinnit ovat tarpeen vain, jos joudut ryhtymään oikeustoimiin rikkomuksia vastaan.
 • Rikkomuksia tapahtuu, kun joku käyttää osaa tai koko työtäsi ja väittää sen olevan omaa.

Keskustelemme siitä, kuinka bloggaajat voivat määrittää, kuuluuko heidän luomaan työhön laki.

Hyvän käytön liukas kaltevuus

Tekijänoikeuslakiin kuuluu yksi tärkeä ”poikkeus”, josta jokaisen bloggaajan on ehdottomasti tiedettävä. Tätä kutsutaan oikeudenmukaiseksi käytöksi.

Reilu käyttö sanoo periaatteessa, että teos on luontaisesti tekijänoikeussuojattu, mutta että tietyissä olosuhteissa on hyvä, että muut voivat käyttää tätä teosta.

Nämä ovat joitain ratkaisevista tekijöistä, joita bloggaajien (ja muiden) tulisi käyttää päättäessään, voivatko he lainata jonkun muun tekijänoikeuksien alaisella teoksella:

1. Kannattavuus

Jos joku saavuttaa teoksen käytöstä rahallisesti jotain, se rikkoo melkein aina tekijänoikeuslakia. Toisaalta ei-kaupallinen käyttö ei myöskään ole aina hyväksyttävää, joten on tärkeää ottaa huomioon myös muut tekijät.

2. Markkinavaikutus

Vaikka tämä on teknisesti neljäs kohta, joka on rakennettu reiluun käyttöön, se liittyy läheisesti teosten kaupallisiin ja luonteen näkökohtiin, joten se kuuluu tähän.

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos teos voi korvata ja korvata jonkun toisen alkuperäisen teoksen, tämä on todennäköisesti rikkomusten tapausta. Harkitse seuraavaa:

 • On erittäin suositeltavaa olla sisällyttämättä tuotteiden tai yritysten tavaramerkkejä, jos niitä esiintyy samassa teollisuudessa tai muualla kuin sinä. Tämä voi johtaa kuluttajien hämmennykseen ja saattaa auttaa sinua saamaan voittoa pelkästään viittaamalla kilpailuun.
 • Nimellinen reilu käyttö on kuitenkin silloin, kun tavaramerkkejä käytetään muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin. Tyypillisesti tavaramerkkiin tai tekijänoikeuksien alaiseen teokseen viitataan argumentin tai tarinan selventämiseksi, ei voittoa varten.
 • Bloggaajien on oltava varovaisia ​​kirjoittaessaan tunnetuista julkishahmoista tai heidän työstään. Tätä kutsutaan julkisuusoikeudeksi, ja nämä julkishallinnon henkilöt voivat vedota siihen, jos he kokevat, että työsi hyötyy siitä, että he käyttävät heidän samankaltaisuuttaan, nimeään, työtään tai ideointia, jonka he ovat hyväksyneet..
3. Käyttötapa

Tämä tekijänoikeudella suojatun materiaalin käytön luonteen määrittämisessä käytettävä kriteeri voi muuttua hiukan hämäräksi, joten kulkeudu kevyesti; ammatillisen lakimiehen konsultointi on hyvä idea. Tässä on joitain tärkeitä asioita, jotka on pidettävä mielessä:

 • Luovat teokset ovat tekijänoikeussuojattuja niiden syntymän hetkellä. Teosten ideoita ei suojata.
 • Koulutukseen, tekniseen tai tieteelliseen työhön sisältyvät tosiseikat eivät ole tekijänoikeussuojattuja.
 • Julkaisematta jätettyjen teosten segmentit saattavat olla hyväksyttävämpiä käyttää (kunnes ei ole muuta ristiriidassa muun lain kanssa) kuin julkaistut teokset.
 • Jos teosta käytetään parodiana, kritiikkinä tai kommenttina, se on tyypillisesti hyväksyttävää reilun käytön puitteissa. Satiiri ei kuitenkaan ole hyväksyttävää.
 • Esimerkki johdannaisille tai muuntaville teoksille voidaan myös tehdä. Toisin sanoen, jos olet muuttanut alkuperäistä jollain tavalla niin, että siitä tulee jotain muuta, se voidaan sallia reilun käytön nojalla..
4. Käytetty määrä

Jos käytät suurempaa osaa teoksesta (tai kokonaan sitä), etsit todennäköisemmin rikkomustapausta kuin siinä, että mainitset lyhyen katkelman tai kappaleen argumentin avuksi..

Ole varovainen

Vaikka oikeudenmukaisen käytön perusajatukset vaikuttavat melko suoraviivaiselta, se ei ole aina niin yksinkertaista.

Kuka sanoo, että parodiaattoteostasi ei tule nähdä satiirina? Entä jos alkuperäinen taiteilija ei hyväksy sitä, että ansaitset paljon enemmän rahaa hänen teoksensa johdannosta kuin he tekivät? Entä jos lainaat vain yhden lauseen, mutta kirjoittaja pitää silti heidän sanojensa kopiointia loukkaavana?

Jos etsit selkeitä esimerkkejä siitä, mikä on laillista ja mikä ei, tutustu lisätietoihin oikeudenmukaisesta käytöstä ja oikeudenmukaisesta kaupasta.

Velvollisuutesi Bloggaajana

Bloggelmien tekijänoikeuksien suhteen on parempi olla turvallisella puolella ja yksinkertaisesti olla käyttämättä muiden työtä. Jos sinulla kuitenkin on perusteltu syy sisällyttää jonkun toisen sanoja tai kuvia omaan, noudata näitä ohjeita.

 • Jos aiot käyttää jonkun toisen ideaa (ei todellista sisältöä, vaan vain konseptia), anna aina nimeäminen ja linkki heidän alkuperäiseen työhönsä.
 • Jos aiot käyttää jonkun toisen tosiasioita, anna aina määritys ja linkki heidän alkuperäiseen teokseensa.
 • Jos aiot lainata jonkun toisen sanoja, tarkista ensin reilun käytön parametrit. Muista myös tarkistaa heidän verkkosivustolta käyttöehdot tai Creative Commons -lisenssi. Jos olet epävarma, ota yhteyttä alkuperäiseen kirjoittajaan ja kysy lupaa.
 • Jos aiot sisällyttää videon tai äänileikkeen, upota tiedosto aina alkuperäisen luojan lähdesivulta siten, että se linkittää suoraan heihin. Jos käytät YouTubesta tai Vimeolta, varmista, että alkuperäinen sisältö ei ole tekijänoikeuslain vastaista.
 • Jos aiot linkittää jonkun toisen sisältöön, on hyvä antaa joko pinta-linkki heidän kotisivulleen tai syvä linkki tietylle sivulle, joka sisältää sisällön. Syvästä linkittämisestä oli aiemmin kiistetty, mutta sitä on pidetty hyväksyttävänä oikeudenmukaisen käytön puitteissa.
 • Jos aiot käyttää hallituksellista sisältöä (esim. Hallituksen asiakirjat, oikeusjutut, liittovaltion tai osavaltion laki), nämä ovat kaikki osa julkista aluetta ja hyväksyttävä käytettäväksi.
 • Jos olet kiinnostunut siitä, onko teoksen tekijänoikeudet vanhentuneet, ja sen vuoksi liittynyt julkiseen verkkotunnukseen, sinun on vahvistettava se joko Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastolla tai viittaamalla verkkosivustoon, joka tarjoaa sisältöä julkisesta verkkotunnuksesta.
 • Jos olet havainnut kuvien tai sisällön Creative Commons -lisenssin, huomaa, että teos on edelleen tekijänoikeussuojattu. Tämä tarkoittaa sitten sitä, että teos on lisensoitu tekijän toimesta.
 • Jos aiot käyttää jonkun toisen kuvia, mutta et löydä todisteita siitä, että ne ovat julkisessa tilassa tai käytettävissä lisensointia varten, älä käytä niitä. Osta lisenssi valokuvalle valokuvausverkkosivustolta tai ota sen sijaan omat valokuvasi.

Luovana ammattilaisena olet velkaa muille luoville henkilöille, että he kohtelevat heidän töitään kunnioittavasti.

Mieti tätä blogin kirjoittamisen kultaista sääntöä: mitä tekisit tai miltä sinusta tuntuisi, jos huomaat, että joku repäisi työsi – jopa vähäisimmillä tavoilla – ja hyötyisi siitä?

voimavarat

Bloggaajat eivät eroa muista kirjoittajista tai sisällöntuottajista, mikä tarkoittaa, että he ansaitsevat saman lain suojelun.

Olitpa jo löytänyt rikkomustapahtuman tai olet huolestunut siitä, että se tapahtuu tulevaisuudessa, on tärkeää ymmärtää oikeutesi ja ryhtyä toimiin suojataksesi työtäsi ja itseäsi.

Tässä on joitain resursseja ja työkaluja, joista sinun tulisi aloittaa:

 • Creative Commons -lisenssi: Bloggaajille, jotka haluavat rohkaista muita käyttämään työtäsi (tietysti asianmukaisella määrityksellä), haluat perustaa Creative Commons -lisenssin. Voit asettaa lisenssisi ilmaiseksi heidän verkkosivuillaan.
 • Google-hälytykset: tämä saattaa olla työvoimavaltaisin kaikista työkaluista, mutta se auttaa sinua helposti jäljittämään rikkomusten tapaukset, jos et halua maksaa Copyscapen premium-palveluista. Kopioi ja liitä vain katkelma sisällöstäsi Google-hälytykseen ja anna hakukoneen tunnistaa kopiokatit sinulle.
 • Copyscape: Copyscape: tä tarvitset kahdesta syystä: (1) jotta voit nopeasti etsiä ja löytää tapauksia, joissa sisältösi on varastettu Internetistä, ja (2) varmistaa, että kaikki lähettäjät (tai sinä itse) eivät ole tahallisesti tai tahattomasti varasti kenen tahansa muun sisällön ennen julkaisemista.

WordPress-laajennukset

WordPress on suosituin blogialusta. Nämä laajennukset auttavat sinua blogin hallinnassa. Jos käytät toista CMS: ää, saatat ehkä löytää samanlaisia ​​laajennuksia tai laajennuksia.

 • Footer Putter: luo tekijänoikeusilmoitus ja sijoita se blogin alatunnisteeseen tämän laajennuksen avulla. Kelvollisen ilmoituksen saamiseksi sinun on sisällytettävä kolme osaa: © (tekijänoikeussymboli), blogin luontivuosi ja tekijänoikeuksien omistajan nimi.
 • Automaattiset käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö: Jos et halua kenenkään käyttävän verkkosivustosi sisältöä, voit sisällyttää nämä tiedot käyttöehtojen sivulle..
 • Hiiva SEO: et ehkä ymmärrä sitä, mutta RSS-syötteesi on erittäin herkkä sivustojen kaapureille, jotka haluavat varastaa sisältösi ja sijoittaa sitä korkeammalle kuin sinä. Varmista, että olet päivittänyt sivustosi lukemisasetukset sisältämään vain yhteenvedot blogiisi. Lisää sitten Yoast SEO -laajennus lisätäksesi linkki takaisin sivustollesi RSS-syötteesi otsikkoon tai alatunnisteeseen.
 • Kuvan vesileima: Yksi helpoimmista tavoista kuvien suojaamiseksi on sisällyttää siihen vesileima. Tämä sattuu olemaan myös hieno tapa merkitä kuviasi.

Tietäminen on puoli taistelua

Vaikka olet varma, että et ole loukannut kenenkään muun tekijänoikeuksia, et ehkä ole niin varma siitä, onko joku loukannut omaasi.

Bloggaajille, jotka haluavat kasvattaa verkkosivustojaan, yritystoimintaa ja mainetta, on ehdottoman tärkeää ymmärtää tekijänoikeuslaki.

Tekijänoikeuslaki ja pelin kehittäjät: Mitä sinun on tiedettävä

Tekijänoikeuslaki ja pelin kehittäjät: Mitä sinun on tiedettävä

Videopelien tekijänoikeudet voivat olla hämmentävä asia kehittäjille. Sillä on taipumus herättää kysymyksiä, joita et ehkä harkitse muutoin, kunnes tapahtuu jotain, joka pakottaa sinut ajattelemaan niitä. Esimerkiksi:

 • Tarvitseeko sinun tekijänoikeudet peliin? Jos on, miten teet sen?
 • Mitä eroa on tekijänoikeuslisenssin ja rekisteröinnin välillä? Tarvitsetko molemmat?
 • Mitä teet, jos joku varastaa ideasi?
 • Miksi sait DMCA-poistoilmoituksen luomastasi modista?
 • Jos käytät samanlaista pelimekaniikkaa jonkun toisen peliin, mutta muutat kaikkea muuta, onko tämä tekijänoikeusrikkomus?
 • Miksi jotkut tuulettimen luomukset ovat hyväksyttäviä, kun taas toiset eivät?

Laitat paljon aikaa, rahaa ja resursseja videopelien rakentamiseen.

Miksi antaa kaiken kovan työn tuhlata vain jättää pelisi suojattomaksi? Tai pahempaa – sijoita kaikki toimivat asiat johonkin, vain jotta ne poistettaisiin, koska joku muu uskoo sinun loukanneen heidän tekijänoikeuksiaan?

Pelin kehittäjän tekijänoikeuslaki: Perusteet

Kuten olemme keskustelleet, videopelisi (tai muun henkisen omaisuuden) tekijänoikeuksien turvaaminen on yksinkertainen asia. Itse asiassa se on automaattinen. Sillä hetkellä, kun luot videopelisi – julkaistaanko se tai ei – se on tekijänoikeussuojattu.

Kehittäjille, jotka etsivät oikeudellista suojaa kaikista pelin näkökohdista, on olemassa joukko lakeja, jotka tarjoavat sinulle (melkein) täyden kattavuuden:

 • tekijänoikeus: tämä suojaa luovia komponentteja, joihin kuuluvat muun muassa tarina, hahmot, muotoilu, musiikki jne.
 • Tavaramerkki: tämä suojaa yrityksesi nimeä, pelin nimeä, logoa ja kaikkia muita tuotemerkkiin liittyviä kuvia tai viestejä.
 • Patentti: tämä suojaa keksintöjä. Tätä ei todennäköisesti sovelleta useimpiin peli- ja modi-kehittäjiin, mutta jos sinun pitäisi kehittää uusi pelimekaniikka, voit suojata sen patentilla.

Nyt on tärkeää huomata, että vaikka tekijänoikeuksien suoja on automaattista, se ei toisinaan riitä estämään muita varastamasta (tai lainaamasta) alkuperäistä, luovaa sisältöäsi.

Siksi huomaat, että suurin osa markkinoilla olevista peleistä sisältää tekijänoikeusilmoituksen ja niiden tekijänoikeudet on rekisteröity Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa.

Vaikka nämä eivät riitä estämään rikkomuksia, ne auttavat taistelussa sitä tiellä (jos kyse on).

Varovaisuuden sana

Tekijänoikeuslaki ja loukkaus ovat sattumalta erityisen tarttuvia alueita videopelien suhteen.

Kun taas muun tyyppisissä luovissa teoksissa – kuten kirjallisuudessa tai musiikissa – on hyvin selvää, kun joku on loukannut jonkun toisen tekijänoikeuksia, niin ei aina ole videopelien kohdalla.

Asioiden monimutkaistamiseksi on syitä, miksi kehittäjät voivat päättää olla ryhtymättä toimiin rikoksentekijöitä vastaan. (Puhumme tästä lisää vähän.)

Pelin tai modin kehittäjänä et tiedä mitä tulevaisuus hallitsee. Mutta ollaksesi turvallisella puolella on sinun etuasi rekisteröidä ja ilmoittaa virallisesti kaikille tekemistäsi peleistä..

Videopelien rikkomusten monimutkaisuus

Okei, joten nyt, kun olemme käsittäneet videopelien tekijänoikeuksien merkityksen, puhutaanpa rikkomuksista.

Tekijänoikeuksien loukkaaminen tarkoittaa periaatteessa sitä, että joku on kopioinut alkuperäistä sisältöä jollain tavalla, muodossa tai muodossa. Tästä on joitain poikkeuksia, ja heidät kutsutaan oikeudenmukaiseksi käytöksi.

Kohtuullisen käytön harmaat alueet

Reilu käyttö on pohjimmiltaan poikkeus tekijänoikeuslakiin. Sanotaan, että jos joku on kopioinut teoksen parodiaa, kritiikkiä tai kommentteja varten, se on hyväksyttävä. Siksi tekijänoikeuslaista voi tulla erityisen hankala videopelien suhteen.

Tuulettimien luomukset

Tuulettimen luominen on teknisesti toisen videopelin johdettu teos, mikä tarkoittaa, että tuulettimien luomisen kehittäjien on oltava erittäin varovaisia.

Pelikehittäjät omistavat johdannaisten, jatkojen ja kaiken pelinsä sisältävän luovan sisällön tekijänoikeudet (mukaan lukien hahmot, asetukset ja juoni), mikä saattaa mahdollistaa fanien luomien avoimuuden tekijänoikeusloukkaustapauksissa, jos he seuraavat tarkkaan alkuperäistä.

Pelimodit ja lisäosat

Kun fanien luomukset ovat kokonaisia ​​pelejä, jotka on rakennettu toiseen peliin liittyvän tarinan ympärille, pelin muunnokset (tunnetaan myös nimellä “modit” tai “lisäosat”) eivät ole.

Esimerkiksi World of Warcraft -pelissä olevassa massiivisesti moninpelissä online-roolipelissä (MMORPG) modi saattaa lisätä erityisen graafisen näytön paranemisesta.

Koska mod-kehittäjät tekevät yleensä muutoksia peleihin, joille ei ole tekijänoikeuksia, he voivat löytää itsensä niiltä hämäriltä vesiltä tekijänoikeuksien loukkauksen ja oikeudenmukaisen käytön välillä.

On olemassa neljä seikkaa, joista voidaan vedota rikkomisesta johdannaisteosten tapauksessa, joten on erittäin tärkeää – riippumatta siitä, missä aidan puolella olet – ymmärtää reilun käytön ja kuinka sitä voidaan käyttää pelisi suojelemiseen..

Digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslaki

Tekijänoikeuslaissa on toinen tärkeä osa, jonka kaikkien pelien ja modien kehittäjien on perehdyttävä, ja se on Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Pelin kehittäjänä käsittelet todennäköisesti kahta erityisen tyyppistä rikkomusta. Yksi on, kun toinen kehittäjä varastaa luovan sisällön omalle videopelillesi.

Toinen tapaus on, kun joku jakaa videopelisi verkossa ilman lupaa siihen – ja tässä DMCA tulee pelaamaan. Lisää siitä alla.

Toimenpiteet rikkomusten torjumiseksi

Jos olet huolissasi siitä, että joku on loukannut tekijänoikeuksiasi, voit ryhtyä tiettyihin toimenpiteisiin vahvistaaksesi, vastustaaksesi ja lopulta lopettaaksesi loukkaavan työn:

 • Vaihe 1: Varmista, että olet rekisteröinyt tekijänoikeutesi Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa.
 • Vaihe 2: Laita selkeä tekijänoikeusilmoitus verkkosivustoosi ja peliin, jos sinulla ei vielä ole sitä.
 • Vaihe 3: Sijoita loppukäyttäjän lisenssisopimus (EULA) verkkosivustoosi ja peliin, jos sinulla ei vielä ole sitä.
 • Vaihe 4: Tee kopio loukkaavasta teoksesta myöhempää käyttöä varten (ja lailliset asiakirjat).
 • Vaihe 5: Tarkastele videopelien tekijänoikeuksia koskevia lakeja uudelleen ja selvitä, onko teos virallisesti loukkaus vai ei.
 • Vaihe 6: Jos olet löytänyt rikkomustapauksen, sinun on harkittava vaihtoehtojasi. Sinä pystyt:
  • Ota yhteyttä rikoksentekijään henkilökohtaisella lopettamiskirjeellä.
  • Ota yhteyttä rikoksentekijään lakimieheltäsi lopetetulla kirjeellä.
  • Lähetä DMCA: n poistoilmoitus verkkosivustolle, joka ylläpitää pelisisältöä. Jos et ole varma kenen kanssa ottaa yhteyttä, selvitä se yksinkertaisen työkalumme avulla.
  • Tee oikeudenkäynti loukkaavaa kehittäjää vastaan.
  • Jätä se huomiotta.

Sue tai ei Sue – Päätös on sinun vastuullasi

Ehkä mietit, miksi kaiken tämän jälkeen harkitsit sivuuttaa tekijänoikeuksia loukkaavaa teosta, eikö niin?

No, on olemassa useita syitä, miksi kehittäjät ovat päättäneet olla käyttämättä lainkäyttöä rikoksentekijöitä vastaan:

 • Se maksaa rahaa käydä asianajajan kanssa.
 • Se voi tuoda sinulle ei-toivottua negatiivista huomiota.
 • Se voi vihata faneja, jos aiheutat heidän suosikkipelinsä vetäytymisestä alas.
 • Sinulle voi olla hyödyllistä jättää se ylös.

Argumentti siitä, ovatko fanien luomukset, lisäosat ja modit tekijänoikeuksia loukkaavia teoksia, on sinun itsestäsi päätettävä, koska jokainen tapaus on ainutlaatuinen.

Pelimodit ja fanien luomukset ovat nykyään melko hyväksytty osa peliteollisuutta, joten voi olla vaikea tehdä tätä päätöstä ryhtyä toimiin heitä vastaan ​​- varsinkin kun pohdit mitä he voivat tehdä omalle pelillesi rahoituksen, maineen suhteen , ja niin edelleen.

Pääosin pelimodit ja lisäosat auttavat parantamaan peliä.

Ja siksi jotkut kehittäjät päättävät sivuuttaa tekijänoikeuksien loukkaukset, koska nämä modit voivat usein parantaa heidän immateriaalioikeuksiaan.

Tuulettimien luomiseen liittyen jotkut kehittäjät päättävät näyttää myös toiselta suunnalta. Jos peli on tarpeeksi suosittu siellä, jossa sillä on suuri ja omistettu faneja, kehittäjät voivat tosiasiallisesti pitää faneja luomiseksi, varsinkin jos ne tekevät faneista edelleen iloisia ja kasvattavat oman pelin myyntiä.

Tietysti tulee aina olemaan epärehellinen kehittäjä, joka vie sen liian pitkälle ja purkaa kokonaan juoni toisesta pelistä tai luo modin, joka auttaa pelaajia huijaamaan.

Nämä ovat sellaisia ​​tilanteita, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota pelin kehittäjänä.

Kun ymmärrät tekijänoikeuslain ja kuinka se voi suojata peliäsi tällaisilta rikkomuksilta, pystyt asettamaan itsesi oikein vastaanotosta ja toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet tarvittaessa.

Tekijänoikeuslain soveltaminen pelien kehittämiseen

Tekijänoikeusrikkomusten aihe voi olla vaikea käsitellä pelin kehittäjänä, varsinkin jos sinulla on kyllästyminen henkisen omaisuuden säilyttämisen ja fanien onnelliseksi tekemisen välillä.

Riippumatta siitä, oletko itsenäinen kehittäjä tai työskentelet suuren pelialan yrityksen kanssa, videopelien tekijänoikeuslain vankka tuntemus auttaa sinua tekemään nämä suuret päätökset myöhemmin tiellä.

Teoksen tekijänoikeustilan tutkiminen

Teoksen tekijänoikeustilan tutkiminen

Internet on tiedon kultakaivos ja lähes rajoittamaton pääsy sisältöön. Googlelle on houkuttelevaa saada tarvitsemasi kuva ja käyttää sisältöä sitten uudelleen tarkistamatta kunnolla, kuka sen omistaa.

Voit myös kopioida video- tai kirjoitettuja teoksia, jotka on tuotettu vuosikymmeniä sitten. Mutta muiden ihmisten työn uudelleenjulkaisu on mahdollisesti laitonta, ja huolimattomuuteen liittyy samoja rangaistuksia kuin tahalliseen merirosvoukseen.

Jos julkaiset varastettua sisältöä verkkosivustolla, se voidaan poistaa Web-isäntäsi palvelimilta. Digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslaki velvoittaa web-hosting-yritykset poistamaan sisällön heti ja esittämään kysymyksiä myöhemmin.

Muista: DMCA koskee sinua, jos verkkosivustosi isännöi Yhdysvalloissa, joten tällä lailla on kansainvälisiä vaikutuksia.

Jos et ole DMCA: n ulottuvilla, tekijänoikeusvarkaudet saattavat viedä sinut tuomioistuimen haasteeseen, sakkoon tai Googlen sakkoon riippuen siitä, mitä käytät ja kuinka jaat sen.

Vaikka et vahingossa varastanut jotain, et päästä siitä pois, kun olet kiinni, joten asianmukainen tutkinta on kriittistä.

Jotkut erot maiden välillä ovat vivahteita, ja niitä on vaikea tiivistää, joten seuraavat oppaat ja linkit koskevat pääasiassa Yhdysvaltoja.

Tekijänoikeuden perusperiaatteet

Teoksen tekijänoikeudet eivät ole kansainvälisesti sovellettavia, ja säännöt eroavat maasta toiseen.

Maiden välillä on tehty sopimuksia ja yleissopimuksia erojen tasoittamiseksi ja johdonmukaisen järjestelmän luomiseksi.

Nämä sopimukset auttavat tekemään eri maiden laeista yhteensopivia, mikä voi auttaa sinua määrittämään teoksen tekijänoikeustilan helpommin.

Sinun on tiedettävä alue, jolla teos julkaistiin. Tämä auttaa määrittämään sen tilan ja käyttöoikeutesi.

Lisäksi julkaisupäivän tietäminen antaa sinulle vihjeen siitä, ovatko sen tekijänoikeudet edelleen voimassa vai ovatko ne rauenneet, mikä sijoittaisi teoksen julkisuuteen.

Seuraavien oletusten tekeminen on turvallista:

 • Kaikki mitä et luonut, on todennäköisesti tekijänoikeuksien alainen jollekin toiselle, vaikka sen ohessa ei olisi tekijänoikeusilmoitusta.
 • Vaikka teosta ei olisi virallisesti rekisteröity, se olisi saanut tekijänoikeussuojan automaattisesti ensimmäisen julkaisun yhteydessä, olettaen, että se on julkaistu Bernin yleissopimuksen allekirjoittaneessa maassa.
 • Joissakin merkittävissä tapauksissa teoksia voidaan käyttää vapaasti. Esimerkiksi tietyn lisenssin nojalla sinulla voi olla oikeus käyttää jotain uudelleen ei-kaupallisessa yhteydessä.
 • Tekijänoikeudet raukeavat tietyn vuoden kuluttua, vaikkakin aikarajat vaihtelevat.
 • Reilu käyttö on kätevä periaate, joka sallii tekijänoikeuksin suojatun materiaalin rajoitetun julkaisemisen perustelluista syistä (esimerkiksi muutaman sivun valokopio oppikirjasta opiskelua varten). Tämä saattaa koskea sinua.

Rekisteröintikysymys on myös ratkaiseva kohta. Yhdysvalloissa (ja kaikissa Bernin maissa) tekijän ei tarvitse rekisteröidä teosta kansallisessa tekijänoikeustoimistossa, jotta se voidaan suojata tekijänoikeuksilla.

Mutta Yhdysvaltain lain mukaan rekisteröinti on välttämätöntä, jos tekijänoikeuksia loukataan ja asia saatetaan tuomioistuimeen.

Lisäksi jos teos rekisteröitiin 3 kuukauden kuluessa julkaisemisesta, tekijänoikeuden haltija voi myös hakea lisävahinkoja, jos tekijänoikeuksia loukataan.

Käytännössä on järkevää ottaa asianajaja yhteyttä ennen kuin julkaistaan ​​jotain josta et ole varma. Kansainväliset tekijänoikeustapaukset ovat yleensä monimutkaisia, ja seuraamukset voivat vaihdella 300–15 000 dollaria työtä kohden, plus lailliset palkkiot.

Kuinka tarkistaa tekijänoikeudet

Yhdysvalloissa tekijänoikeustila vaihtelee luontipäivämäärän, uusimispäivän ja sen mukaan, onko esine virallisesti rekisteröity.

Rekisteröimättömät teokset kuuluvat myös erilakiin sen mukaan, ovatko ne luoneet yksityishenkilöt vai yritykset.

Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto suosittelee, että tutustutte ensin neljään keskeiseen lakiin:

 • Vuoden 1976 tekijänoikeuslaki (PDF)
 • Bernin yleissopimuksen täytäntöönpanolaki vuonna 1988 (PDF)
 • Vuoden 1992 tekijänoikeuksien uusimislaki (PDF)
 • Vuoden 1998 Sonny Bonon tekijänoikeuksien voimassaolon jatkamislaki (PDF).

Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto piti lähes vuosisadan ajan yksityiskohtaista rekisteriä tuhansien teosten tekijänoikeustilasta. Nämä tietueet esiintyvät useassa muodossa, mukaan lukien paperiluettelot, mikrolomakkeet ja online-tietueet.

Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto säilyttää tiedot kaikista rekisteröidyistä teoksista vuodesta 1870 nykypäivään, ja sen verkkosivustolla on lisätietoja erityyppisten tietueiden käytöstä.

Jotkut ovat saatavana verkossa, kun taas paperi- ja mikrolomakkeluettelot (tunnetaan nimellä tekijänoikeuksien hakemistojen luettelo) toimitetaan myös valituissa kirjastoissa.

Jotkut näistä vanhemmista tietueista digitalisoidaan tällä hetkellä. 674 luettelosta on saatavana myös verkossa osoitteessa archive.org.

Jos sinulla on onni löytää vastaavuus Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston arkistosta, saatat löytää, että tekijänoikeuskysymyksesi ratkaistaan ​​nopeammin kuin odotit.

Mutta on olemassa muutamia tärkeitä syitä, miksi vanhoihin tietueisiin – mukaan lukien tekijänoikeusluetteloiden luetteloon – ei voida täysin luottaa:

 • Vanhat tietueet eivät ota käyttöoikeuksia huomioon. Joten vaikka saatat löytää tekijänoikeuksien haltijan nimen, et tiedä mitään oikeuksista tai lisensoinnista.
 • Tekijänoikeuksien omistajien yhteystiedot ovat todennäköisesti puutteellisia. Joten tekijänoikeuden haltijan nimen tunteminen ei välttämättä vie sinut kovin pitkälle määrittäessäsi tekijänoikeuden tilaa.

Haun suorittaminen Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa

Monimutkaisten kysymysten saamiseksi sinun on ehkä käydä Yhdysvaltain tekijänoikeustoimistossa henkilökohtaisesti, Kongressin kirjastossa. Tarvittavasta yksityiskohtaisuudesta riippuen saatat joutua maksamaan maksun asiaankuuluvien asiakirjojen noutamisesta.

Sinulta veloitetaan myös maksu, jos et etsi asioita itse, vaikka henkilökunta auttaa sinua itsepalvelussa, jos haluat kokeilla.

Maksut ovat monimutkaisia, ja tietojen palauttaminen voi viedä päiviä, joten tämä ei ole välttämättä kaikkein ketterin tapa saada tekijänoikeustietoja.

Lisäksi tekijänoikeustoimisto ei voi luvata lopullista vastausta jokaiselle kyselylle. Mutta joskus se on ainoa tapa.

Jos joudut suorittamaan haun tai maksamaan maksun, tutustu Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston julkaisuun: Kuinka tutkia teoksen tekijänoikeustilaa (PDF).

Tarkista tekijänoikeudet muissa maissa

Vain siksi, että jotakin ei ole tekijänoikeuksien alaista Yhdysvalloissa, se ei tarkoita, että se on tekijänoikeuksien ulkopuolella kaikkialla maailmassa.

Monet maat ovat allekirjoittaneet kansainväliset tekijänoikeussopimukset. Bernin yleissopimus on tärkein, koska se korvaa monia muita yleissopimuksia, ja sillä on laajin jäsenyys.

Maailman henkisen omaisuuden järjestön tekijänoikeussopimus kattaa digitaaliseen julkaisuun liittyvät tärkeät tekijänoikeussopimukset.

Bernin ulkopuolella -osiossa on tietoja muista tärkeistä tekijänoikeussopimuksista.

Lisäksi joissakin maissa on oma kansallinen tekijänoikeustoimisto. Esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan tekijänoikeuspalvelun tietokeskus tarjoaa tietoja tekijänoikeuksista, tavaramerkeistä ja patenteista Yhdistyneen kuningaskunnan laissa.

Muut lähteet

 • Yhdysvaltain tekijänoikeuksien digitaalinen liukusäädin: valitse teoksen päivämäärä ja julkaisun tila, ja tämä liukusäädin osoittaa todennäköisen tekijänoikeustilansa nyt.
 • Copyright Term Calculator: tämän ohjatun toiminnon avulla voit määrittää teoksen todennäköisen tekijänoikeustilan.
 • EU Public Domain Calculator: Tämä laskin auttaa määrittämään, onko EU-maassa luotu teos nyt julkinen.
 • Mikä on Digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslaki: Tässä artikkelissa käsitellään joitain tapoja, joita DMCA: ta ei voida käyttää riitoissa.
 • Reilun käytön määritelmä: tarjoaa Yhdistyneen kuningaskunnan tekijänoikeuspalvelun ideoita reilusta käytöstä.
 • Reilun käytön määritelmä: tarjoaa Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston ideoita reilusta käytöstä.

Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat tuomioistuimen asiat

Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat tuomioistuimen asiat

Internetin kehittyessä käsitteitä, kuten tekijänoikeudet, immateriaalioikeudet ja reilu käyttö, on jatkuvasti testattu ja uudistettu.

Nopea Internet-yhteysnopeus on helpottanut kaikkien jakamista mediassa, ja digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslaki suunniteltiin yrittämään käsitellä tästä johtuvaa immateriaalioikeuden varkautta..

Tärkeitä tapauksia

Internet ei ollut ainoa keksintö, joka muutti ajattelumme immateriaalioikeuksista. Nöyrä nauhuri ja kopiokone mahdollisti myös tekijänoikeuksien loukkaamisen laajassa mittakaavassa.

Monet tärkeät oikeudenkäynnit määrittelivät uudelleen teollis- ja tekijänoikeuksien käsitteen digitaalisessa yhteydessä tai toimivat tärkeinä testitapausina tulevaisuuden keskustelulle tekijänoikeuksista verkossa..

Sony Corp of America vastaan ​​Universal City Studios

Sony Corp of America v. Universal City Studios on vuoden 1984 oikeusjuttu, tunnetaan parhaiten Betamax-tapauksena. Sony oli kehittänyt Betamaxin 1970-luvun lopulla, ja elokuvastudiot olivat välittömästi hermostuneita siitä, että laitetta käytetään tekijänoikeuksien loukkaamiseen.

Vuonna 1984 tuomioistuimessa päätettiin, että yksityishenkilöiden tulisi voida kopioida televisio-ohjelmia henkilökohtaiseen käyttöön. Tulos oli kriittinen videonauhurin menestyksen vahvistamisessa kuluttajien keskuudessa, ja sillä oli laajempia vaikutuksia käsitteeseen ”yksityinen ajansiirto” reilun käytön toimintana.

Felten vastaan ​​RIAA

Asia Felten v RIAA keskittyy yksityishenkilön oikeuteen kopioida musiikkia omaan käyttöön. Princetonin professori Edward Felten luennoi tapoista kiertää kopiosuojausta.

Amerikan äänitysteollisuusyhdistys ry (RIAA) uhkasi kieltää tutkimuksensa julkaisemisen. Professori Felten näyttää vetäneen paperinsa.

MPAA v 2600

Tämä tapaus keskittyi myös DeCSS-sovellukseen DVD-kopiointia ja salauksen purkamista varten. The Motion Picture Association of America haastoi 2600.com-kanteen sillä perusteella, että se isännöi DeCSS-ohjelmistoa, joka pystyi poistamaan kopiosuojauksen.

Newmark v Turner-yleislähetysjärjestelmä

Vuonna 2001 ryhmä studioita, TV-yrityksiä ja kaapeliverkkoja haki Turner Broadcasting System -järjestelmää.

Turner Broadcasting System oli kehittänyt videonauhurin, joka kykeni vähentämään mainoksia tallenteista, samoin kuin toiminto kopioida nauhoitukset muihin yhteensopiviin tallennuslaitteisiin.

Tämä tapaus oli hyvin varhainen esimerkki viihdeteollisuuden yhdistämisestä voimiensa kanssa quash-tekniikkaan, joka voisi muuttaa sen sisällön käyttötapaa. ReplayTV: n takana oleva yritys lopetti liiketoiminnan vuonna 2003, ja laitteen käyttöoikeuksien hankkinut yritys poisti kiistanalaiset ominaisuudet.

Blizzard v. BNETD

BNETD käytti pelipalvelinta, jonka avulla Blizzardin tuottaman pelin pelaajat voivat pelata toisiaan vastaan ​​verkossa. Blizzard väitti, että BNETD loukkasi DMCA: ta suunnittelemalla oman koodinsa kääntämällä siten, että BNETD-pelaajat voivat pelata pelejä kolmansien osapuolien palvelimilla ilman kelvollista CD-avainta.

Blizzard voitti asian, mutta päätöstä on kritisoitu jonkin verran, koska se voi teoriassa rajoittaa kuluttajien valinnanvaraa. Blizzard väitti sen voittajaksi piratismia vastaan. BNETD: n tuottamaa koodia käytettiin myöhemmin muilla lainkäyttöalueilla.

Jon Lech Johansen -tapaus

Jon Lech Johansen, joka tunnetaan myös nimellä “DVD Jon”, oli avuksi selvitettäessä, kuinka sisällön sekoitusalgoritmeja käytettiin DVD-sisällön hämärtämiseen..

Kun hänet vietiin oikeudenkäyntiin Norjassa vuonna 2002, Yhdysvaltain DVD-kopioiden valvontayhdistys ja elokuvayhdistys ry valittivat hänen ohjelmistonsa loukkaavan tekijänoikeuksia.

Johansen väitti kirjoittaneensa ohjelmistonsa DeCSS-käyttöliittymän, mutta toinen kehittäjä oli vastuussa koodista, joka dekoodaa DVD-videon.

USA: n DVD-kopioiden valvontayhdistys ja elokuvayhdistys menettivät häntä vastaan ​​nostetun kanteen, koska Norjan tuomioistuimet katsoivat, että on laillista tehdä kopioita DVD-levyistä henkilökohtaiseen käyttöön.

RIAA vastaan ​​Verizon

Vuonna 2002 Amerikan äänitysteollisuusyhdistys ry (RIAA) nosti kanteen teleoperaattoria Verizonia vastaan ​​väittäen, että sen olisi tunnistettava käyttäjät, joiden epäillään lataavan mp3-tiedostoja laittomasti lataamisen jälkeen oikeudenkäynnin vastaanottamisen jälkeen..

Tuomioistuin katsoi, että DMCA ei salli tekijänoikeuksien omistajan antaa ylimääräistä haastetta saadakseen henkilökohtaisia ​​tietoja.

Yhdysvallat v. ElcomSoft

Yhdysvaltojen v. Elcom Ltd -tapaus kuultiin vuonna 2002, ja se liittyi erityisesti Digital Millennium Copyright Act (DMCA) -lakiin..

Tapaus keskittyi Advanced eBook Processor -sovellukseen, sovellukseen, jonka avulla käyttäjät voivat kiertää kopiosuojaustekniikoita eBook-luomisohjelmissa (erityisesti Adoben omistamissa ohjelmissa)..

ElcomSoftin ja sen työntekijän Dmitri Sklyarovin ei todettu syyllistyneen. ElcomSoft on venäläinen yritys, ja Advanced eBook Processor ei ole rikkonut tekijänoikeuslakia Venäjällä.

Kelly vastaan ​​Arriba Soft Corp

Valokuvaaja Kelly nosti asian Ditto-hakukoneen takana olevaa yritystä Arriba Soft Corp vastaan. Hakukone indeksoi ja tallensi Kellyn valokuvien pikkukuvaversiot, mutta sitä ei tallennettu täysikokoisena version omalle palvelimelle.

Tuomioistuin päätti, että hakukoneet voivat käyttää pikkukuvia reilun käytön alla. Teknisesti laiminlyöntituomio tapahtui Kellyn hyväksi, mutta siihen mennessä Arriba Soft Corp oli poistunut liiketoiminnastaan.

RIAA vastaan ​​Ihmiset

Kun tiedostojen jakaminen oli uutta Internetissä, Amerikan Recording Industry Association of America (RIAA) haastoi henkilöitä ja vertaisverkkoja oikeuksien poistamiseksi. RIAA v. Ihmiset oli vuoden 2003 tapaus 261 amerikkalaista vastaan, jonka mukaan se oli jakanut musiikkia laittomasti verkossa.

Viiden vuoden kuluessa sen nostamien ihmisten lukumäärän sanottiin olevan kymmeniä tuhansia. RIAA ilmoitti vuonna 2008 keskeyttävänsä oikeudenkäyntiohjelmansa oletettavasti käyttäneensä miljoonia dollareita oikeudenkäynteihin kerätäkseen muutaman sadan tuhannen vahingonkorvauksen.

Yksikään oikeusjuttu ei johtanut siihen, että taiteilijoille, joiden materiaalia jaettiin, maksettiin ylimääräistä rojaltia.

321 Studios vastaan ​​Metro Goldwyn Mayer Studios

321 Studios tuotti DVD-kopiointiohjelmiston, DVD Copy Plus ja DVD X Copy -sovelluksen. Vuonna 2004 se pyysi arviointia, että sen tuotteet eivät riko DMCA: ta, mutta se ei onnistunut. Sillä estettiin tekemästä tai levittämästä DVD-kopiointiohjelmistoja, ja se lopetti liiketoiminnan pian sen jälkeen.

ALA v. FCC

Tässä tapauksessa American Library Association haastoi liittovaltion viestintäkomission sen jälkeen, kun se aikoi estää tiettyjen televisio-ohjelmien tai elokuvien tallentamisen vastaanottavalla laitteella.

Tämä suojamekanismi olisi ollut muodossa lippu, joka lähetettiin lähetyksen alussa ja joka olisi määrittänyt lisenssin ja käyttöoikeudet.

Se aikoi ottaa tämän lipun käyttöön vuonna 2005, mutta tuomioistuin katsoi, että FCC: llä ei ollut valtuuksia säätää signaaleja vastaanottaneita laitteita, mutta ei lähettänyt niitä.

Chamberlain Group vastaan ​​Skylink Technologies

Kaksi kilpailevaa autotallin oven avauslaitteiden valmistajaa meni oikeuteen DMCA-tapauksessa. Skylink teki korvaavia kaukosäätimiä Chamberlainin oville, mutta Chamberlain väitti, että tämä kiertää sen “liikkuvan koodin” tekniikkaa ja oli eräänlainen salauksenpurku.

Tuomioistuin päätti, että kuluttajat saivat käyttää ulkopuolisia kauko-ohjaimia.

Lexmark v Staattiset ohjauskomponentit

Lexmark on tulostimien valmistaja. Se oli asentanut tulostimensa hyväksymään vain viralliset mustesäiliöt, käyttämällä erityistä koodia tyhjennys- tai valmistajan värikasettien lukitsemiseen. Lexmark nosti kanteen Static Control Components -yritystä vastaan, mikrosirun valmistajaa, joka pystyi upottamaan omat sirut kierrätyspatruunoihin.

Kuluttajat voivat ostaa kierrätyspatruunoita SCC: n siruilla Lexmarkin rajoitusten kiertämiseksi. Tapauksen keskipisteessä oli DMCA, ja kolmannen osapuolen oikeudet kopioida Lexmarkin lukituskoodi.

Tuomarit päättivät, että koodi oli funktionaalinen eikä luova idea, joten sitä ei suojattu tekijänoikeuksilla. SCC haastoi Lexmarkin väärin esittämisestä. Tapauksen seuraukset olivat laaja-alaisia ​​ja tapaus kesti 10 vuotta.

Online Policy Group vastaan ​​Diebold

Tässä oikeusjutussa Diebold väitti omistavansa tekijänoikeuden omien yritysviestiensä sisältöön ja vei Online Policy -ryhmän tuomioistuimeen julkaisemalla ne. Monet sähköpostista liittyivät ongelmiin sen elektronisessa äänestyslaitteessa.

Sähköposti oli varastettu hakkeroinnin aikana ja julkaistu uudelleen useilla verkkosivustoilla. Online Policy -ryhmä oli kieltäytynyt noudattamasta DMCA-pyyntöä, jossa vaadittiin poistamaan sähköpostit palvelimiltaan.

Dieboldin todettiin käyttäneen väärin DMCA: ta, ja tuomari totesi vuotojen olevan yleisen edun mukaisia. Lisäksi tuomioistuin katsoi, että sähköposteja ei jaettu kaupallisiin tarkoituksiin, ja sen vuoksi ne kuuluivat oikeudenmukaiseen käyttöön.

MGM vastaan ​​Grokster

Vuonna 2005 MGM Studios Inc. haastoi menestyksekkäästi Grokster Ltd: n käyttäjien tekijänoikeusrikkomusten vuoksi. Grokster oli voittanut kaksi aikaisempaa kuulemistilaisuutta, kun tuomarit päättivät, ettei sitä voida pitää vastuussa vertaisverkko-ohjelmistojen käyttäjien toiminnasta..

Tässä tapauksessa tuomarit päättivät yksimielisesti, että ohjelmisto oli selvästi suunniteltu loukkaamaan tekijänoikeuksia. Seurauksena oikeusjuttu, Grokster pakotettiin maksamaan 50 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia.

Texas v. Sony BMG Music Entertainment

Teksasin osavaltio haastoi Sony BMG: n vuonna 2005 väittäen, että Sony jakoi tietoisesti vakoiluohjelmia sisältäviä CD-levyjä. Kopiosuojausvälineenä käytetyn MediaMax-ohjelmiston mainittiin mahdollisena tietoturvalle.

Jokainen Sony-CD asensi tämän ohjelmiston salaa, ilman keinoja tunnistaa tai poistaa sitä. Hakkerit, jotka eivät ole sidoksissa Sonyen, voivat hyödyntää MediaMax-ohjelmistoa ja lähettää tietoja käyttäjän käyttäytymisestä. Kaikkiaan tämä ohjelmisto oli läsnä noin 22 miljoonalla Sony-CD-levyllä.

Sony hävisi ja oli pakko maksaa valtiolle 750 000 dollaria juridisia maksuja, järjestäen samalla palautusohjelman, maksaa 150 dollaria kutakin tietokonetta kohden ja saada kuluttajat tietoiseksi MediaMax-työkalustaan..

Marvel vastaan ​​NCSoft

Marvel haastoi pelintekijöitä NCSoftia väittämällä, että NCSoftin käyttäjät voivat tehdä merkkejä, jotka loukkaavat sen omaa tekijänoikeutta. Erityisesti se liittyi pelihahmoihin, jotka muistuttavat supersankarit City of Heroes -pelissä.

Tuomari huomautti ennen tuomion antamista, että Marvelin työntekijät tai urakoitsijat olivat luoneet monia merkkejä. Marvel ja NCSoft pääsivät lopulta ratkaisuun.

Täydellinen 10 v Amazon.com

Perfect 10 on aikuisille suunnattu julkaisija, joka väitti, että Amazon.com loukkasi tekijänoikeuksiaan yhdessä Googlen kanssa indeksoimalla pikkukuvat, joita oli käytetty ilman lisenssiä etuyhteydettömillä verkkosivustoilla.

Tämä tapaus nostettiin vuonna 2006. Muutoksenhaun jälkeen Perfect 10 menetti tapauksen, ja kuvat päätettiin julkaista oikeudenmukaisessa käytössä.

Diehl vastaan ​​Crook

Vuonna 2007 Jeff Diehl oli 10 Zen Monkeys -edustajan, blogin, joka käytti kuvaa, jonka Crook sanoi omistavansa, blogi. Diehl oli kirjoittanut artikkelin Michael Crookista, keskittyen erityisesti hänen toimintaansa “outing” Craigslistin henkilökohtaisten mainosten käyttäjiin.

DMCA: n lain mukaan Crookilla olisi ollut oikeus poistaa kuva palvelimelta. Kuvio, jota Crook vastusti, ei kuitenkaan ollut hänen omistuksessaan. Tapaus heitettiin pois, ja Crook pakotettiin ottamaan kurssi tekijänoikeuslakiin.

Sapient vastaan ​​Geller

Tämä vuoden 2007 tapaus nostettiin sen jälkeen kun TV-persoonallisuus ja paranormalisti Uri Geller kiisti videon käytöstään. Brian Sapient käytti kahdeksan sekunnin ajan Gellerin tekemästä videosta, joka väitti oikeudenmukaista käyttöä, ja Geller käytti DMCA: ta kiistääkseen videon käytön..

Tämän seurauksena Sapientin YouTube-tili jäädytettiin, vaikka se oli DMCA: n virheellinen käyttö. Reilu käyttö on laissa sallittua. Sapient haastoi Gelleriä vahingoista.

Tuomio annettiin vuonna 2008; alkuperäinen video lisensoitiin ei-kaupalliseksi Creative Commons -sopimukseksi yhdessä taloudellisen ratkaisun kanssa.

IP-tapaukset ovat helpompaa

Monet maat ovat joutuneet kirjoittamaan lainsa uudelleen voidakseen selviytyä nopeasta muutoksesta. Viimeisen 20 vuoden aikana tekniikka on joskus kehittynyt nopeammin kuin lainsäädäntö. Jokaisen digitaalisen kansalaisen on yllättävän helppoa rikkoa immateriaalioikeutta yrittämättä.

Nykyaikainen lainsäädäntö, kuten DMCA, tarjoaa kuitenkin hyvän suojan immateriaalioikeuksien varkauksilta, ja sen tehokkuus on osoitettu useita kertoja tuomioistuimessa. Se on hyvä uutinen sisällöntuottajille.

Ja kun me kaikki olemme paremmin sopusoinnussa digitaalisen sisällön jakelun ja jakamisen kanssa, julkaisijat pääsevät paremmin sallimaan sisällön jakamisen laillisella, yhteensopivalla tavalla.

Tekijänoikeuksien UKK

Tekijänoikeuksien UKK

Tässä osassa on tiivisiä vastauksia yleisiin tekijänoikeuskysymyksiin. Joitakin näistä kysymyksistä on käsitelty yksityiskohtaisemmin yllä.

Mikä on tekijänoikeus??

Tekijänoikeus on tekijälle annettu laillinen oikeus, joka suojaa immateriaalioikeuksia toisen henkilön kopioimattomalta ilman nimenomaista lupaa siihen. Huomaa: tässä tapauksessa ”kirjailija” on yleisnimi, jota käytetään teoksen alkuperäiselle tekijälle, eikä tarkoita vain kirjailijoita sanan sananmukaisessa merkityksessä.

Onko tekijänoikeuksien, patenttien ja tavaramerkkien välillä eroa??

Tekijänoikeuksien, patenttien ja tavaramerkkien kattamilla alueilla on erityisiä eroja. Tekijänoikeudet suojaavat erilaisia ​​immateriaalioikeuksia, kuten musiikkia, elokuvia, romaaneja, verkkosivustoja, kun taas patentit suojaavat keksintöjä ja ideoita. Toisaalta tavaramerkit suojaavat tuotemerkkiin liittyviä omaisuuksia, kuten iskulauseita, logoja ja kuvia.

Pitäisikö minun olla 18-vuotias, jotta voisin vaatia teokselleni tekijänoikeuksia?

Immateriaalioikeuden vaatimuksissa ei ole yleisiä ikään liittyviä rajoituksia. Jos alaikäinen on luonut alkuperäisen teoksen, tekijänoikeus kuuluu heille. Olisi kuitenkin suositeltavaa tarkistaa paikallisen valtion lait, koska ne saattavat koskea ikään liittyviä yritystoiminnan rajoituksia.

Kuinka kauan tekijänoikeus kestää?

Teosten, jotka on rekisteröity tai julkaistu vuoden 1977 jälkeen, tekijänoikeuksien kesto kestää tekijän elinajan plus 70 vuotta. Ennen vuotta 1978 luotujen teosten tekijänoikeuksien kesto on 95 vuotta julkaisupäivästä. Katso tekijänoikeuksien pituus saadaksesi lisätietoja nimettömistä teoksista ja teoksista, jotka on luotu ennen vuotta 1978.

Voinko siirtää tekijänoikeuksilla suojatun teokseni jollekin toiselle?

Kyllä, henkinen omaisuus voidaan siirtää toiselle. Teollis- ja tekijänoikeudet ovat paljon samanlaisia ​​kuin omistamasi fyysinen omaisuus siinä mielessä, että niitä voidaan myydä, siirtää tai haluta toiselle henkilölle. Jos muutat mieltäsi tekijänoikeuksien alaisen materiaalin siirron jälkeen, voit myös lopettaa siirron ja ottaa takaisin kaikki oikeudet.

Onko verkkosivustoni suojattu tekijänoikeuksilla?

Verkkosivustot ovat suojattu tekijänoikeuksin, mukaan lukien sisältö (kuten teksti, kuvat, ääni ja video) sekä verkkosivuston suunnittelu ja koodi. Tietysti, jos käytit olemassa olevaa teemaa tai mallia, kyseinen tekijänoikeus ei kuulu sinulle, vaan sisällön itse luonut kolmas osapuoli.

Voinko suojata verkkotunnukseni tekijänoikeuksia?

Tekijänoikeudet eivät koske verkkotunnuksia. Verkkotunnuksesi on suojattu ICANN: llä (Internet Corporation for nimetyt nimet ja numerot). Yrityksenimesi ja logosi eivät myöskään ole tekijänoikeuksien alaisia. Sen sijaan niitä voidaan suojata tavaramerkkilailla.

Jos olen rakentanut verkkosivustoni, mutta sitä ei ole vielä julkaistu, onko se edelleen tekijänoikeussuojattu?

Kyllä, sekä julkaistuihin että julkaisemattomiin teoksiin sovelletaan erityisiä tekijänoikeuslakeja. Ennen vuotta 1978 tekijänoikeuslakeja ei sovellettu julkaisemattomiin teoksiin. Tekijänoikeus kattaa kuitenkin nyt sekä julkaistut että julkaisemattomat teokset tekijän elinaikana plus 70 vuotta.

Jos asun Yhdysvaltojen ulkopuolella, onko verkkosivustoni tekijänoikeuksien suojattu Yhdysvalloissa?

Jos alkuperämaallasi on tekijänoikeussopimus Yhdysvaltojen kanssa tai se on Bernin yleissopimuksen jäsenmaa, verkkosivustollesi on suojattu Yhdysvalloissa. Luojan kansallisuus ja fyysinen sijainti otetaan huomioon julkaistuissa teoksissa, mutta sitä voidaan soveltaa kaikkiin julkaisematta jätettyihin teoksiin riippumatta tekijän kansallisuudesta tai fyysisestä sijainnista.

Jos asun Yhdysvalloissa, suojataanko verkkosivustoni tekijänoikeuksia muissa maissa?

Maasi mukaan, jossa asut, työsi voi olla suojattu tekijänoikeuksilla. Jos haet tekijänoikeuksien suojaa maassa, jolla on kahdenvälinen sopimus Yhdysvaltojen kanssa tai joka on Bernin yleissopimuksen jäsen, niin kyllä, verkkosivustosi suojataan kyseisessä maassa.

Minulla on loistava idea verkkosivustolle. Voinko tehdä sen tekijänoikeuden ennen kuin kirjoitan?

Ei, ideat eivät kuulu luokkiin, joita tekijänoikeudet kattavat. Toisaalta ideasi, suunnitelmasi tai suunnitelmasi voi olla patenttikelpoinen. Patentit suojaavat ja kattavat erityisiä ideoita, jotka voidaan luokitella uusiksi keksinnöiksi, kun taas tekijänoikeudet suojaavat teoksia eikä ideoita.

Onko minun rekisteröitävä tekijänoikeudet??

Sinun ei tarvitse rekisteröidä teosasi tekijänoikeuksilla. Kun luot työtä, se kuuluu automaattisesti tekijänoikeuksien suojaan. Lisäksi sinun ei tarvitse käyttää suojattavaa tekijänoikeussymbolia, vaikka symboli on hyödyllinen sisällyttää siihen plagioinnin ja varkauksien todennäköisyyden minimoimiseksi. Voit lukea lisätietoja tekijänoikeuksien rekisteröinnin automaattisesta prosessista.

Jos tekijänoikeuksien rekisteröinti ei ole välttämätöntä, miksi minun pitäisi häiritä sitä?

Vaikka tekijänoikeuksien rekisteröinti onkin suojattu automaattisesti, se on tärkeää monista syistä. Jotkut ihmiset haluavat vain laillisen todistuksen julkisesti. Yleisin syy siihen, että monet ihmiset rekisteröivät verkkosivustonsa, on, että ilman sitä he eivät voi ryhtyä oikeustoimiin jonkun puolesta, joka on loukannut heidän tekijänoikeuksiaan.

Missä voin rekisteröidä tekijänoikeuteni?

Saat tekijänoikeuksien virallisen rekisteröinnin käymällä Yhdysvaltain tekijänoikeusviraston verkkosivustolla ja täytä hakemuslomake siellä. Voit käyttää myös yhtä näistä vaihtoehdoista tekijänoikeuksien rekisteröintiin, kuten Myows.com, tekijänoikeuksien rekisteröintipalvelu tai immateriaalioikeuksien toimisto.

Pitääkö minun lähettää tekijänoikeushakemukseni verkossa?

Rekisteröintisi ei ole rajoitettu online-sovelluksiin. Voit lähettää hakemuksen kahdella tavalla. Voit joko suorittaa online-rekisteröinnin – mikä antaa sinulle parempia tapoja seurata hakemustasi ja on myös halvempaa – tai voit lähettää postin paperisovelluksessa. Paperihakemukset on lähetettävä postitse Kongressin kirjaston tekijänoikeustoimistolle:

Kongressin kirjasto
Tekijänoikeustoimisto
101 Independence Avenue, SE.
Washington, D.C. 20559 6000

Onko tekijänoikeuksien rekisteröintimaksu peritty?

Kyllä, tekijänoikeuksien rekisteröintimaksuja on kolme: yksi täytetystä hakemuksesta, yksi (ei palauteta) jättämisestä ja yksi (ei palauteta) talletuksesta. Maksuja liittyy myös tekijänoikeuksien rekisteröijien tietojen etsimiseen, tekijänoikeuksien siirtoon, uudelleenarviointivaatimuksiin ja muihin. Tarkista aina liittovaltion verkkosivusto ennen hakemusten tai pyyntöjen lähettämistä.

Onko minun koskaan uusittava tekijänoikeuksien rekisteröinti?

Tekijänoikeus on olemassa tekijän elämän aikana ja lisää 70 vuotta, joten sinun ei tarvitse joutua uusimaan rekisteröintiä. Jos olet kuitenkin tehnyt laajoja muutoksia verkkosivustollesi, jolloin se tulee tunnistamatta aiemmin rekisteröidystä iteraatiosta, sinun on lähetettävä uusi rekisteröintivaatimus.

Milloin saan tekijänoikeuksien rekisteröinnin?

Tarkka arvio siitä, milloin saat varmenteen, kysy tekijänoikeusvirastolta käsittelyaikojen suhteen. On tärkeää huomata, että verkkosivustosi todellinen rekisteröintipäivämäärä on päivämäärä, jona lähetit täytetyn hakemuksen, eikä päivämäärä, jona he lopettavat sen käsittelyn.

Pitäisikö minun lähettää pakollinen talletus tekijänoikeuksien rekisteröintiini?

Sinun on lähetettävä työsi pakollisena talletuksena tekijänoikeuksien rekisteröintiin. Kolmen kuukauden kuluessa työsi julkaisemisesta ja rekisteröinnistä Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa on toimitettava kaksi kappaletta tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia toimistolle käytettäväksi kongressin kirjastossa..

Mikä on tekijänoikeusilmoitus??

Tekijänoikeusilmoitus on ilmoitus, joka sijoitetaan kaikkiin kopioihisi teoksestasi, ja sen on sisällettävä julkaisuvuosi, omistajan nimi ja tekijänoikeussymboli. Tekijänoikeuksia koskevat ilmoitukset eivät ole välttämättömiä, mutta niitä käytetään edelleen usein immateriaalioikeuksissa riippumatta siitä, onko teos rekisteröity tai ei.

Kuinka teen © tekijänoikeusmerkin?

Kirjoita tekijänoikeussymboli HTML-muotoon kirjoittamalla: © tai ©. Pöytäsovelluksissa: Käytä “lisää merkki” tai “merkistökartta” -työkalua. Jos haluat helpon pääsyn ulos, voit löytää myös tekijänoikeussymbolin verkosta ja kopioida sen & liitä se.

Mihin minun pitäisi sijoittaa tekijänoikeusilmoitus?

Verkkosivustojen yleisin paikka tekijänoikeusilmoituksen sijoittamiseen on alatunniste. Tekijänoikeussymbolin tavanomainen sijoittelu riippuu tyypillisesti suojaamastasi työstä. Yleensä, niin kauan kuin ilmoitus on luettavissa ja helppo löytää, voit sijoittaa sen minne haluat.

Kuinka voin varmistaa, että verkkosivustollani olevat tekijänoikeuspäivät ovat ajan tasalla?

Voit varmistaa, että tekijänoikeuksien päivämäärät ovat oikeat kirjoittamalla. Tässä on esimerkki JavaScript:

© 2010

v = uusi päivämäärä (). getFullYear ();
if (vv! = 2010)
document.write ("- "+v);

Yrityksen nimi

Korvaa kaksi vuotta 2010 aikaisimmalla päivämäärällä, jolloin sisältö julkaistaan ​​verkkosivustollasi. Tämä koodi näyttää joko yhden vuoden tai vuosijakson ja on aina ajankohtainen. Tietysti voit tehdä tämän palvelinpuolen myös PHP: llä tai millä tahansa muulla kielellä.

Onko liian myöhäistä muuttaa virheitä olemassa olevassa tekijänoikeusilmoituksessa?

Ei, voit päivittää tekijänoikeusilmoituksensi milloin tahansa. Jos et halua antaa rikkojille mahdollisuutta vaatia ”viattomia rikkomuksia” virheellisten tai puuttuvien tietojen takia, varmista, että nämä tiedot ovat aina oikeita ja ajan tasalla komentosarjoilla tai manuaalisin päivityksin.

Kuinka tiedän, onko joku loukannut tekijänoikeuksiani?

Jos verkkosivustosi tai jokin sen tekijänoikeuksien alainen sisältö (kuvat, teksti, koodaus jne.) On tuotettu millään tavalla ilman lupaasi, sinulla on tekijänoikeusrikkomus. Jotkut rikkojat yrittävät usein suojautua reilun käytön lain nojalla, mutta tutustuen reilun käytön ehtoihin voit saada heidät kiinni.

Mitä teen, jos tekijänoikeuksiani on loukattu??

Jos uskot, että joku on varastanut tai laittomasti käyttänyt tai edustanyt työtäsi, sinun on varmistettava, että olet ensin rekisteröinyt tekijänoikeutesi Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa. Jos ei, tee se heti. Kun tekijänoikeuksien rekisteröinnistäsi on julkinen tietue, voit sitten ryhtyä oikeustoimiin tekijää vastaan.

Sain DMCA: n poistoilmoituksen. Mitä teen?

Jos epäilet, ettet todella loukannut tekijöitä, kerää ajatuksesi, syyt ja todisteet toimittaaksesi vastailmoituksen palveluntarjoajallesi. Katso Digital Millennium Copyright Act -oppaastamme lisätietoja DMCA-ilmoitusten ja vastailmoitusten jättämisestä.

Käytin videossa vain kahdeksan sekuntia kappaleesta. Se on reilua käyttöä?

Reilun käytön määrää konteksti ja tarkoitus, ei otteen pituus. Esimerkiksi oikeassa yhteydessä lailliseen tarkoitukseen 3 minuutin kappale kappaleesta videoleikkeessä olisi hyväksyttävä. Väärin ehdoin edes kappaleen 3 sekunnin katsotaan loukkaavan. Katso kohtaa Reilun käytön tiedot.

Haluaisin käyttää jonkun toisen töitä verkkosivustollani. Kuinka teen sen?

Jotta voit käyttää jonkun toisen työtä verkkosivustollasi, sinun on otettava yhteyttä työn lailliseen omistajaan ja pyydettävä lupa. Jos et tiedä kuka on tekijänoikeuksien omistaja, tekijänoikeustoimisto voi etsiä nämä tiedot sinulle. Tekijänoikeustoimisto veloittaa sinulta pienen maksun tästä.

Onko mahdollista käyttää pieniä osia jonkun muun tekijänoikeuksien alaista materiaalia verkkosivustollani?

Tietyissä olosuhteissa voit käyttää osia muiden ihmisten tekijänoikeuksien alaista materiaalia omaan tarkoitukseen. Varmista, että tunnet oikeudenmukaisen käytön lain ennen sen tekemistä. Jos epäilet koskaan, ota yhteyttä tekijänoikeuksien omistajaan pyytääksesi lupaa heidän töidensä käyttämiseen.

johtopäätös

johtopäätös

Tekijänoikeus on valtava ja monimutkainen aihe. Jopa tekijänoikeuslakimiehet eivät tiedä kaikkea. Ja monet asiat on vain selvitettävä tuomioistuimissa. Mutta tämän artikkelin olisi pitänyt antaa sinulle todella hyvä johdanto aiheeseen.

Jos se sai aivosi loukkaantumaan ja haluat ajaa lakimiehen puoleen, hyvä! Tekijänoikeus ei ole helppoa. Mutta suurimman osan ajasta voit suojella itseäsi olemalla vain varovainen.

Jos käytät muiden ihmisten työtä, varmista, että käytät sitä oikein. Jos se on julkista, hienoa! Jos sillä on avoin lisenssi, varmista, että noudatat kaikkia sen ehtoja.

Jos sitä ei ole saatavilla ilmaiseksi, osta se. Joissain tapauksissa saat tekijänoikeuksien haltijan myöntää sinulle luvan käyttää sitä ilmaiseksi.

Tärkeintä on olla varovainen ja tehdä oikein. Ja jos sinulla on kysyttävää, kysy asianajajalta, joka on erikoistunut tekijänoikeuksiin.

Tämä artikkeli sisältää parhaan mahdollisen tiedon, jonka voimme löytää, ja antaa hyvän yleiskuvan käsiteltävästä materiaalista.

Kuten kaikissa juridisissa asioissa, sinun on kuitenkin otettava yhteyttä asianajajaan, joka on erikoistunut kyseiselle alueelle.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map