MS Windows: Tämä käyttöjärjestelmä hallitsee työpöytämaailmaa, mutta opittavaa on vielä

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


MS-Windows on graafinen käyttöliittymä (GUI), jonka on kehittänyt ja markkinoinut Microsoft Corporation. Yleisemmin sitä kutsutaan yksinkertaisesti nimellä Windows, se edustaa grafiikkapohjaisten käyttöjärjestelmien perhettä, joka nousi näkyvyyteen 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alkupuolella. Ei olisi liioiteltua väittää, että Microsoft Windowsin kehittäminen auttoi ohjaamaan kotitietokonevallankumoustaan, ja arvioidaan, että nykyään lähes 90 prosentilla kaikista kaupallisista tietokonelaitteista on jonkinlainen Windows-käyttöjärjestelmä..

Komentoriviltä graafiseen käyttöliittymään

Ennen graafisen käyttöliittymän kehittämistä henkilökohtaiset tietokoneet luottavat yhden käyttäjän / yhden tehtävän käyttöjärjestelmiin käyttämällä peruskäyttöliittymää (CLI) kaikissa operaatioissa. Hyvä esimerkki olisi MS-DOS, toinen Microsoftin tuote, joka näkee palvelun edelleen tukevan monien Windows-sovellusten taustaoperaatioita. CLI: n avulla käyttäjien oli syötettävä tekstikomentoja kaikkiin toimintoihin, jotka olivat tehokkaita, mutta eivät olleet erityisen käyttäjäystävällisiä (etenkin niille, joilla laskentataidot ovat rajalliset). Graafisen käyttöliittymän kehittäminen muutti kaiken.

Historia

Bill Gates ja Paul Allen ilmoittivat vuonna 1983 Microsoftin ensimmäisen grafiikkapohjaisen käyttöjärjestelmän kehittämisestä. Alun perin koodinimeltään “Interface Manager” järjestelmä loi perustan siitä, mistä tulee Windowsin määritteleviä ominaisuuksia – pudotusvalikot, vierityspalkit, valintaikkunat, käyttäjäystävälliset kuvakkeet ja tietysti käyttöjärjestelmän kaikkialla ulottuvat ikkunat. Vuonna 1985 Windows 1.0 julkaistiin yleisesti, ja seuraavia Windows 2.0: n ja 3.0: n seuraavia julkaisuja seurasi nopeasti. Tässä vaiheessa Windows-käyttöjärjestelmä oli pääasiassa graafinen kuori, joka toimi MS-DOS: n päällä. Microsoft jatkoi tämän varhaisen Windows-version kehittämistä ottamalla käyttöön edistyksiä virtuaalimuistissa ja laiteajureissa koko version 3.1 aikana.

Seuraava merkittävä edistysaskel Windows-käyttöjärjestelmässä tapahtui Windows 95: n julkaisemisen kanssa. Vaikka se oli edelleen MS-DOS-pohjainen, tämä toisto lisäsi käyttöjärjestelmän vakautta ja toi 32-bittisten sovellusten, monitoimintoimintojen ja pitkien tiedostonimien tuen. Windows 95: ssä saapui myös käyttäjäystävällisempi oliokäyttöliittymä, joka sisälsi nyt vakiona olevan aloitusvalikon (korvaa nykyisen Program Manager), tehtäväpalkin ja Windows Explorer -kuoren. Myöhemmissä toistoissa, erityisesti Windows 98: ssa ja Windows ME: ssä (Millennium Edition), parannettiin järjestelmää, mukaan lukien nopeammat käynnistysajat, parannetut järjestelmätiedostojen suojaukset ja järjestelmän palautustoiminnot. Juuri täällä alamme nähdä kaupallisemmin painotettujen ominaisuuksien, kuten Microsoftin Internet Explorer -selaimen ja multimediatoimintojen, kuten Movie Maker ja Microsoft Media Player, käyttöönoton..

Windows NT

Kun aikaisempia MS-DOS-pohjaisia ​​Windows-versioita kehitettiin ja julkaistiin, työ aloitettiin Microsoftin ja IBM: n OS / 2-käyttöjärjestelmän päivitetyn version kanssa. Tämä olisi turvallisempi monen käyttäjän käyttöjärjestelmä, jossa POSIX (kannettava käyttöjärjestelmärajapinta) on yhteensopiva ennaltaehkäisevän monitehtävän kanssa ja tuki useille prosessoriarkkitehtuureille. Jäljennettynä NT OS / 2: ksi (nimeltään NT uudelle teknologialle), se lopulta siirtyisi Windows NT 3.1: ään, Microsoftin ensimmäiseen 32-bittiseen käyttöjärjestelmään. Vuonna 1993 julkaistu NT 3.1 oli saatavana sekä kotityöasemille että palvelimille ja merkitsi Microsoftin NTFS-tiedostojärjestelmän käyttöönottoa, mikä on parannus nykyiseen FAT-standardiin verrattuna. Windows NT 3.1 on monella tapaa tänään tunnetun Windows-alustan ensimmäinen ilme, lopulta irtaantumassa käyttöjärjestelmän vanhemmista MS-DOS-pohjaisista versioista..

Siirtyminen MS-DOS-pohjaisesta käyttöjärjestelmästä johti viime kädessä Windows XP: n, Windows NT -alustan ensimmäisen suuren version, lanseeraukseen. Windows XP, jota markkinoitiin alun perin sekä koti- että ammattikäyttöön, sisälsi useita kriittisiä parannuksia Microsoftin lippulaiva-käyttöjärjestelmään. Uusi järjestelmä sisälsi uudelleensuunnitellun käyttöliittymän, parannetun suorituskyvyn verrattuna vanhoihin MS-DOS-pohjaisiin versioihin, edistyneitä monitoimintoimintoja ja parannettuja multimedia- ja verkkoominaisuuksia. Kaikkien Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmien eteneminen perustuisi NT-malliin. Jatkuvan tutkimuksen ja kehityksen tuloksena olisi Windows Vista vuonna 2007, Windows 7 vuonna 2009 (lähinnä Vistan virhekorjaukset) ja Windows 8 vuonna 2012 (parannetun kannettavien laitteiden suorituskykyominaisuudet). Vuonna 2015 julkaistiin Windows 10, Microsoftin lippulaiva-käyttöjärjestelmän uusin toisto, joka sisälsi uudistetun käyttöliittymän, jossa on virtuaalinen työpöytä, uudet monitoimintoiminnot ja parannetut suojausominaisuudet.

Emulaattorit ja vaihtoehdot

MS-Windows on osoittautunut markkinoiden suosituimmaksi käyttöjärjestelmäksi kaikissa monissa iteraatioissaan. Tämä suosio on luonnollisesti johtanut sovellusten kehittämiseen, joiden tarkoituksena on tehdä Windows yhteensopiviksi muiden käyttöjärjestelmien kanssa. Jotkut näistä toimivat yksinkertaisena yhteensopivuuskerroksena, joka on suunniteltu sallimaan Windows-sovellusten toimiminen eri käyttöjärjestelmässä, kun taas toiset on kehitetty itsenäisiksi järjestelmiksi, jotka voivat ajaa Windowsin valmiiksi..

Muutamia merkittävimpiä emulaattoreita ja vaihtoehtoja MS-Windowsille ovat:

 • Parallels Desktop for Mac – tämä antaa Mac-käyttäjille mahdollisuuden käyttää Windows- ja Linux-käyttöjärjestelmiä ja kriittisiä toimintoja yhdessä Mac OS: n kanssa millä tahansa Intel-käyttöisellä Apple-laitteella;
 • Viini – ilmainen Windows API: n avoimen lähdekoodin emulointi antaa käyttäjille mahdollisuuden käyttää Windows-sovelluksia missä tahansa Unix-pohjaisessa käyttöjärjestelmässä;
 • ReactOS – avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu jäljittelemään Windows NT 4.0 ja joka pystyy ajamaan Windows-ohjelmistoja;
 • Linspire – aikaisemmin nimeltään LindowsOS, Linspire on Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu Windows-ohjelmistojen ajamiseen.

Kirjat

Windowsin pitkän historian mukana tulee useita kirjoja, jotka on omistettu käyttöjärjestelmän eri versioille. Jotkut näistä ovat perusohjeita alustaan ​​painottaen päivittäisten käyttäjien tarpeita, kun taas toiset ovat teknisesti keskittyneempiä ja suunnattu ohjelmoijille ja IT-asiantuntijoille.

 • Uusia näkökulmia Microsoft Windows 2000: n MS-DOS-komentoriviin, kattava, Windows XP Enhanced (2002), kirjoittaneet Phillips ja Skagerberg – vaikka tämä dokumentti on hieman vanhentunut, se tarjoaa vankan johdannon Windows-käyttöjärjestelmän aikaisempiin iteraatioihin. Painopisteenä on komentoriviliittymät ja Windows graafisena kuorina MS-DOS: lle. Aineiston lisääminen Windows XP: hen seuraa siirtymistä täysin 32-bittiseen NT-pohjaiseen käyttöliittymään.
 • Windows 8.1 for Dummies (2013), kirjoittanut Andy Rathbone – osa suosittua ”for Dummies” -fransiota, tämä kirja kattaa Windows 8.1: n nykyiset päivitykset. Aiheita ovat perusmekaniikka, tiedostojen tallennus ja työskentely kaksoisrajapintojen kanssa. Painopiste on jokapäiväisessä käytössä enemmän kuin käyttöjärjestelmän ohjelmointinäkökohdissa, vaikka kirja koskettaa kuitenkin joitain Windows 8.1: n teknisempiä näkökohtia..
 • Brian Knittelin Windows 7: n ja Vista: n käsikirjoittamisen, automatisoinnin ja komentorivityökalujen opas (2010) – tämä opas on hieman vanhentunut keskittyen Windows 7: ään ja tuolloin nykyiseen Vista-julkaisuun. Siitä huolimatta, että sen painottaminen käyttöjärjestelmän ohjelmointiin ja teknisiin yksityiskohtiin on edelleen arvokas ohjelmistokehittäjille ja tietokoneinsinööreille. Aiheita ovat Windows Scripting Host-ymmärtäminen uudessa Windows-skriptiympäristössä, työskentely VBScript-, JScript- ja ActivePerl-ohjelmien kanssa ja navigointi Windows-käyttöliittymässä.
 • Paul McFedriesin Windows 10 Simplified (2015) – Windows 10: n käynnistämisen yhteydessä Microsoft teki joitain merkittäviä muutoksia Windowsin peruskäyttöjärjestelmään. Tämä opas on tarkoitettu ensisijaisesti maallikollisille käyttäjille, ja se on johdanto Windows-käyttöjärjestelmän uusimpaan iteraatioon.
 • Silberschatz, et al., Käyttöjärjestelmäkonseptit (2012) – tämän kirjan ei pitäisi olla ehdottoman merkityksellinen Windowsin suhteen, mutta sen pitäisi houkutella niitä, jotka ovat kiinnostuneita nykyaikaisten tietokoneen käyttöjärjestelmien suunnittelusta ja toiminnasta. Tämä päivitetty, vuonna 2012 julkaistu painos tutkii nykyaikaisia ​​käyttöjärjestelmiä ja tarjoaa luvun lopun tehtäviä sekä katsauskysymyksiä, jotta lukija hallitsee tärkeät ohjelmointikäsitteet.

johtopäätös

Microsoft Windows on ollut kanssamme muodossa tai toisessa yli kolmekymmentä vuotta. Sen menestys kaupallisesti kannattavana käyttöjärjestelmänä auttoi tekemään Microsoftin nykypäivän ohjelmisto jättiläisestä, ja vaikka valtaistuimelle tulee aina haastajia, Windows on edelleen markkinoiden suosituin käyttöjärjestelmä. Viimeinkin arviolta noin 90% koko maailman laskennasta tehtiin koneilla, joissa oli jonkinlainen MS-Windows. Epäilemättä Microsoft jatkaa käyttöjärjestelmänsä kehittämistä ottamalla käyttöön uusia ominaisuuksia ja parannuksia tarkoituksenaan pitää Windows kärjessä kotona ja yrityksessä tapahtuvan tietojenkäsittelyn alalla.

Lisää lukemista ja resursseja

Meillä on enemmän tietokoneen käyttöön liittyviä oppaita, oppaita ja infografioita:

 • Verkko-ohjelmointi Internet-pistorasioilla: oppia kaikki tietokoneiden verkottumisesta.
 • Johdanto Linux-ohjelmointiin ja resursseihin: Tämä syvä sukellus Linux-ohjelmointiin pääsee ytimeen, jossa kaikki toimet ovat.

Unix-ohjelmointiresurssit

MS-DOS on paljon Unixin yksinkertaisempi sisarus. Joten jos haluat muuttaa Unixiin, meillä on loistava paikka aloittaa oppiminen: Unix Programming Resources.

Lopullinen luettelo verkkovastaavan työkaluista A-Z
Unix-ohjelmointiresurssit

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map