MS-DOS: Vihaamaasi käyttöjärjestelmä

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


MS-DOS (lyhenne sanoista Microsoft Disk Operating System) on yhden tehtävän suorittava, yhden käyttäjän, ei-graafinen komentorivikäyttöjärjestelmä. Alun perin kehitetty käytettäväksi IBM: n varhaisimpien kotitietokoneiden kanssa, MS-DOS on yksi laajentuneimmista käyttöjärjestelmistä. Käyttöjärjestelmänä DOS on yksinkertainen, kompakti ja erittäin vankka; varsinkin kun otetaan huomioon sen ikä. Vaikka MS-DOS on ehkä voinut ylittää uudemman ja käyttäjäystävällisemmän graafisen käyttöliittymän (GUI) käyttöjärjestelmät, se on edelleen yritysten ja riippumattomien ohjelmoijien laajassa käytössä ympäri maailmaa..

MS-DOS: n historia

MS-DOS: n alkuperä voidaan jäljittää kahteen aikaisempaan käyttöjärjestelmään, CP / M ja QDOS. CP / M (AKA-ohjausohjelma mikrotietokoneisiin) perusti 1970-luvun puolivälissä Gary Kildall, Digital Research. CP / M oli 8-bittinen käyttöjärjestelmä, ja se oli yksi ensimmäisistä, jota käytettiin laajalti uusien kaupallisten mikrotietokoneiden linjassa. Vuonna 1980 Tom Paterson (Seattle Computer Products) kehitti QDOS: n (nopea ja likainen käyttöjärjestelmä) Intelin uudelle 16-bittiselle 8086-keskusyksikölle (CPU). QDOS perustui suurelta osin CP / M: ään, ja juuri tässä Microsoft kirjoitti kuvan.

Vuonna 1981 Microsoft osti QDOS: n Seattle Computer Productsilta, nimeämällä se MS-DOS 1.0: ksi ja tarjoamalla sen IBM: lle käytettäväksi uusissa henkilökohtaisissa tietokoneissaan. Aikaisemmassa vaiheessa Gates säilytti MS-DOS-käyttöoikeuden, ja siitä tuli tärkein tekijä Microsoftin siirtyessä yksinkertaiselta ohjelmointikielen toimittajalta tietokoneohjelmistoteollisuuden jättiläiselle. MS-DOS: n menestys rinnastui suoraan henkilökohtaisen kotitietokoneen kasvavaan suosioon, ja pysyi Microsoftin merkittävimmänä tulonlähteenä senkin jälkeen, kun yritys alkoi esitellä omaa käyttöliittymää MS-Windows-muodossa..

Käyttöjärjestelmän kehitys

MS-DOS loi monin tavoin perustan Microsoftin jatkuvalle menestykselle, ja vuosien mittaan se pysyi tutkimuksen ja kehityksen painopisteenä. Vuodesta 1981 vuoteen 1997 siihen tehdään useita tarkistuksia ja parannuksia, mikä johtaa useisiin erilaisiin iteraatioihin. Jokainen uusi MS-DOS-version versio, joka on rakennettu edeltäjänsä päälle ja joka on kehitetty vastaamaan sekä käyttäjien että ammattimaisten ohjelmoijien vaatimuksia.

MS-DOS: n varhaisimmat versiot koskivat suurempien kiintolevyasemien tarvetta tukemalla useita hakemistoja, verkkoja sekä vieraita ja laajennettuja merkkejä. Myöhemmät iteraatiot toisivat tukea useille kiintolevyosioille, levyjen pakkaamiselle ja pirstoutumiselle, parannetulle muistinhallinnalle ja parannuksille käyttöjärjestelmän tekstinkäsittelytoiminnoissa. Lopullisia versioita, MS-DOS 7.0 ja 7.1, tarkistettiin tiiviiksi integroimiseksi Microsoftin uusimpaan käyttöjärjestelmään Windows 95. MS-DOS 7 poisti joukon tarpeettomia apuohjelmia, jotka sisältyivät Windows 95 -käyttöjärjestelmään, ja tukivat pitkiä tiedostonimiä. ja FAT32-tiedostojärjestelmä.

Microsoft ei enää käytä MS-DOS: ta toistoissaan ensisijaisissa käyttöjärjestelmissä, vaikka sekä Windows 2000 että Windows XP sisältävät emulointikerroksen, joka mahdollistaa MS-DOS-ohjelmien suorittamisen, mikä tarjoaa taaksepäin yhteensopivuuden vanhojen tyylisten ohjelmistojen kanssa..

Kloonit ja jäljitelmät

Vuosien mittaan MS-DOS: n menestys on inspiroinut useita jäljittelijöitä, ja riippumattomat ohjelmistokehittäjät ja tietokoneen harrastajat ovat käynnistäneet useita ns. Käyttöjärjestelmän klooneja. Joitakin huomattavimpia jäljitelmiä ovat DR-DOS, OpenDOS ja FreeDOS. Monet järjestelmistä kehitettiin ja julkaistiin vastauksena Microsoftin ilmoitukseen, että ne keskeyttävät MS-DOS: n jatkokehityksen eivätkä enää tue järjestelmää säännöllisillä päivityksillä ja korjauksilla.

Menestynein näistä klooneista on ollut FreeDOS. Jim Hallin vuonna 1994 kehittämä FreeDOS on heikko ja vankka, ja se tarjoaa joitain parannuksia vanhempaan käyttöjärjestelmäänsä. Se voi toimia vanhoissa laitteissa ja sulautetuissa järjestelmissä, ja se sisältää useita lisäyksiä komentorakenteeseen, joita ei löydy MS-DOS: sta.

MS-DOS: n tulevaisuus

Vaikka viimeinen MS-DOS: n iteraatio julkaistiin vuonna 1997, käyttöjärjestelmä itsessään muodostaa edelleen suuren osan nykyaikaisesta tietojenkäsittelymaisemasta. Monet yritykset ja riippumattomat ohjelmoijat luottavat edelleen DOS: ään monissa sulautetuissa sovelluksissa. DOS säilyy selvänä, pienessäkään osassa, koska se on erittäin kompakti ja tehokas käyttöjärjestelmä, joka toimii hyvin minimaalisesti vaaditulla kunnossapidolla. Laitteiden jatkuvan kehityksen myötä (erityisesti suuremmat muistit ja nopeammat CPU: t) MS-DOS: lla ja sen klooneilla on vielä paljon tarjottavaa. Lisäksi harrastajaharrastajien ja Jim Hallin kaltaisten riippumattomien ohjelmoijien kehitys tuo uusia järjestelmiä ja parannettuja apuohjelmia ja sovelluksia Microsoftin omasta kiinnostuksesta huolimatta.

Online-oppaat

MS-DOS: lla on melko pitkä historia, ja sellaisenaan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan lisää käyttöjärjestelmästä ja sen monista sovelluksista, on runsaasti viitemateriaalia. Verkko-oppaat tarjoavat hyvän lähtökohdan ja voivat tarjota näkemyksen DOS: n kehityksestä ja sen arvosta ja käytöstä käyttöjärjestelmänä.

 • Sisäpiirros MS-DOS: lle: Paterson Technology -sivuston artikkeli antaa yleiskuvan MS-DOS: n perusteista. Itse verkkosivusto tarjoaa myös MS-DOS-historian, sen kehityksen juuret ja valikoiman arkistoituja käsikirjoja. Siellä on myös lyhyt kuvaus QDOS: n luojasta ja Paterson Technologyn omistajasta ja toimitusjohtajasta Tim Patersonista..
 • MS-DOS-lukutaito – johdanto MS-DOS: iin: Silicon Mountain and Aames Production tarjoaa video-oppaan, joka on tarkoitettu varhaisille PC-kotimarkkinoille. Julkaistu vuonna 1992, tämä opetusohjelma näyttää enemmän kuin vähän päivätty. Perusteet esitetään kuitenkin helposti ymmärrettävällä ja vuorovaikutteisella tavalla, mikä tekee tästä yllättävän tehokkaan oppimisvälineen etenkin aloittelijoille.
 • MS-DOS-perusteiden oppiminen – opas (PDF): Tämän asiakirjan on laatinut Pohjois-Carolina Wilmingtonin yliopiston henkilökunta, ja se tarjoaa kattavan johdannon MS-DOS-peruskomennoihin. Tämä helppo ymmärtää opetusohjelma kattaa komentorivit, hakemistojen hallinta, tiedostojen hallinta ja levykkeiden alustaminen.
 • DOS-komentojen käyttö MS-DOS 6.22: Que Publishing tarjoaa tämän kattavan oppaan DOS: n käytöstä, erityisesti 6.22 -toisto. Aiheita ovat ”DOS-komentojen elementtien ymmärtäminen”, “DOS-komentojen antaminen” ja “Ohjelmatiedostojen vianetsintä”. Sopii parhaiten henkilölle, jolla on perustiedot MS-DOS: sta.

Kirjat

MS-DOS: sta ja sen erilaisista iteraatioista on kirjoitettu monia kirjoja. Jotkut niistä on suunnattu massamarkkinoille toimiessaan perusohjeina ensimmäistä kertaa ohjelmoijille. Toiset ovat olleet teknisiä lähestymistapaansa vetoamalla lähinnä ammattimaiseen ohjelmoijaan ja kokeneempaan tietokoneen harrastajaan.

 • Dan Gookinin DOS nukkeille: yksi suosituimmista kirjoista MS-DOS: lla ja yksi menestyneimmistä ”Dummies” -fransseista. Tämä kirja on suunnattu erityisesti yleisölle ja sopii sellaisenaan lähinnä aloittelijoille. On myös seuranta, Lisää DOS for Dummies, joka menee hiukan yksityiskohtaisemmin kuin alkuperäinen.
 • Running MS-DOS, Van Wolvertonin 20. vuosipäivän painos: Alkuperäisestä Running MS-DOSista tuli bestselleri, ja tämä vuosipäiväpainos laajentaa aiempia versioita päivitetyllä materiaalilla. Erityistä huomiota kiinnitetään MS-DOS 6.22: een (viimeisin toisto julkaisun yhteydessä). Kirja on informatiivinen ja helppo ymmärtää, joten se sopii sekä aloittelijoille että kokeneille ohjelmoijille.
 • Jim Cooperin käyttämä MS-DOS 6.22 (3. painos): tämä on yksi laajimmista MS-DOS-oppaista ja myös yksi arvostetuimmista. Kolmas painos saattaa asiat ajan tasalle korostaen DOS-käyttöjärjestelmän uusinta iteraatiota (6.22 julkaisuhetkellä). Cooper kattaa kaikki MS-DOS: n näkökohdat, mukaan lukien sen historian ja kehityksen. Ihanteellinen kokenut ohjelmoija ja vakava harrastaja.
 • DOS: Koko viite (4. painos), kirjoittanut Kris Jamsa: Tämä kirja ei ole niinkään johdanto DOS: iin, kuin se on ohjekirja niille, joilla on jonkin verran kokemusta käyttöjärjestelmästä. Teos itsessään on suoraviivainen ja helppo ymmärtää, mutta sopii ehkä parhaiten lukijoille, joilla on jonkin verran kokemusta DOSista ja joiden on päivitettävä taitonsa.
 • Kehittynyt MS-DOS-ohjelmointi: Ray Duncanin Microsoft-kokoonpanokielen ja C-ohjelmoijan opas: tämä kirja oli suunnattu ammatti-ohjelmoijalle noin 1988. Tämä on enemmän kuin “ohje-opas”, tämä on syvällinen katsaus MS-DOSiin kuin ohjelmointiympäristö, mukaan lukien parhaat käyttötavat ja sovellukset. Ei aloittelijalle tai kokemattomalle harrastajalle.

Yhteenveto

Teknisesti MS-DOS on jäänyt eläkkeelle, ja Microsoft on tehnyt selväksi, etteivät ne enää ole iteraatioita tai päivityksiä käyttöjärjestelmään. Mutta MS-DOS: lla on silti paikkansa tietotekniikan maisemissa, jopa sen houkuttelun harrastajalle ja kapealle ohjelmoijalle ulottumattomissa. MS-DOS: ta käytetään edelleen ympäri maailmaa, ja se vastaa monista sulautetuista sovelluksista, jotka me kaikki pidämme itsestään selvinä. MS-DOS ei ehkä ole välttämätön käyttöjärjestelmä, sellaisena kuin se oli ennen, mutta sillä on silti ansioita ja se ansaitsee vakavien ohjelmoijien huomion.

Lisää lukemista ja resursseja

Meillä on enemmän tietokoneen käyttöön liittyviä oppaita, oppaita ja infografioita:

 • Verkko-ohjelmointi Internet-pistorasioilla: oppia kaikki tietokoneiden verkottumisesta.
 • Johdanto Linux-ohjelmointiin ja resursseihin: Tämä syvä sukellus Linux-ohjelmointiin pääsee ytimeen, jossa kaikki toimet ovat.

Unix-ohjelmointiresurssit

MS-DOS on paljon Unixin yksinkertaisempi sisarus. Joten jos haluat muuttaa Unixiin, meillä on loistava paikka aloittaa oppiminen: Unix Programming Resources.

Lopullinen luettelo verkkovastaavan työkaluista A-Z
Unix-ohjelmointiresurssit

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map