Lisätietoja Perl-ohjelmoinnista: Aloita tämä dynaaminen kieli

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


Perlin esittely ja historia

Perl on skriptikieli, jota on käytetty jo vuodesta 1987 lähtien. Vaikka Perl ei oikeastaan ​​ole lyhenne, siihen liittyy muutama ”nimenä”, joista vakavin on ”käytännön poiminta- ja raportointikieli”. Tulkittuna kielenä, jota ei tarvitse kääntää, sitä voidaan käyttää suoraan perl-komentosarjojen (.pl-tiedostojen) kirjoittamiseen.

Alun perin luotu tarkoitukselliseen tarkoitukseen, mikä helpottaa tiedostojen käsittelyä Unixissa, ja siitä tulee niin kutsuttu ”liimakieli”, joka korostaa käytännöllistä käyttöä ja jolla on paljon voimaa tekstin käsittelemiseen.

Larry Wall suunnitteli ja kehitti kielen lainaamalla C: n, komentosarjan, AWK: n ja sed: n näkökohtia. Yksi sen hyödyllisimmistä ominaisuuksista on kyky käyttää säännöllisiä lausekkeita helposti manipuloitaessa tekstiä ja jäsentämällä merkkijonoja. Tämä on antanut sille kiintymyksen, joka on ”Sveitsin armeijan moottorisaha käsikirjoituskielistä”. Sillä on paljon vaikutusta C-kielestä siinä suhteessa, miten se käsittelee muuttujia, lausekkeita, ohjausrakenteita ja aliohjelmia, mutta se eroaa monin tavoin myös.

Perl lisää, että on niin ainutlaatuista, on kuoriohjelmoinnin ja tekstin manipuloinnin toiminnallisuus. Yliopistossa Larry Wall opiskeli sekä kielitiedettä että tietotekniikkaa ja pystyi luomaan oman pääaineen, jota hän kutsui ”luonnolliseksi ja keinotekoiseksi kieleksi”. Tämä heijastuu voimakkaasti siihen, miten hän näkee Perlin, viitaten muuttujiin, toimintoihin ja avustajiin substantiivien, verbien ja ajankohtaisuuksien käyttäjinä.

Itse kielellä ”sigilien” käyttö on erittäin tärkeää tekstin manipuloinnissa ilmaisun sisällä. @ -Merkki merkitsee ja taulukkoa, kun taas skalaarit käyttävät dollaria, ja tiivisteet käyttävät%.

Miksi oppia Perlia? Mitkä ovat vaihtoehdot??

Perlille mainitaan sen läheisyys tekstin manipulointiin, ja sen kuvataan olevan läheisempi kuin luonnollinen ihmisen kieli. Perl oli erittäin hyödyllinen CGI-kirjoitusten kirjoittamisessa Internetin varhaisessa kaupallisessa vaiheessa 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alkupuolella. Siitä lähtien Python, Ruby, PHP, .NET ja JAVA sekä äskettäin NodeJS ovat kaikki muuttuneet kilpailukykyisemmiksi yleiskäyttöisissä verkkopalvelinkoodissa. Mistä Perl 5 on edelleen hieno, voidaan tiivistää seuraavasti:

 • Tietojen louhinta & Tekstianalyysi – Perlin raskaiden Regex-ominaisuuksien avulla se voi lajitella tekstiä helposti ja on siten hyödyllinen tekstiasiakirjojen käsittelyssä.
 • UNIX-järjestelmän hallinta – Se voi suorittaa komentosarjoja tarkistaakseen järjestelmiä, nimeämällä ja hallitaksesi järjestelmälokeja, ohjaamaan tuotettujen tiedostojen kulkua.
 • Verkon prototyypit & turvallisuus – monet verkkoinsinöörit aloittivat uransa aikana, kun Perl oli erittäin suosittu, ja useimmat tietoturva-asiantuntijat tietävät Perlin, se on hyvä verkkojen luonnosteluun & turvallisuuden suunnittelu. Kyky manipuloida tekstiä on hieno salausta varten.
 • Luettelonhallinta tieteissä – Raskaiden tutkimusalueiden luettelossa on oltava tapa muuttaa tuhansia kohteita nopeasti, olivatpa ne sitten tekstiluettelossa, tiedostojoukossa tai tietokannassa olevia tietoja. Perl voi auttaa tässä prosessissa, se on hieno tapa käsitellä lukuisia luettelointimenetelmiä.
 • Vanhat Web-järjestelmät & intranetit – pitkät työkalut, joita on vaikea korvata. Tämä ei ole vahva jalka seisomaan, mutta se ansaitsee maininnan.

Perlin ja Pythonin välillä oli myös eräänlainen ”surkea ottelu”. Python aloitti aloittamisensa 2000-luvun alkupuolella, ja se alkoi tulla suosituimmaksi skriptikieleksi yliopistoissa, ja se levisi teollisuuteen. Python saattaa olla nuorempi, mutta se on oliokeskeistä, ja vuoden 2000 puolivälistä lähtien sen käyttö on lisääntynyt tasaisesti vuosi toisensa jälkeen. Katso itse PYPL-hakemistosta. Tämä ei tarkoita, että Perlistä olisi tullut vähemmän hyödyllistä, vain sen, että se on palannut alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, sen ei koskaan pitänyt olla Internetin ainoita kieliä. Ajoitus on tärkeä asia, ja varhaisessa kuluttaja-Internet-aikakaudella Perlistä murattiin hyötyä hyödyllisestä web-ohjelmointityökalusta.

Hyvät resurssit Perl-oppimiseen

Ensinnäkin suositellaan, että tutustuit Perl-kielen käsitteisiin ja tarkoituksiin. Tämä on ehkä helpointa katsomalla joitain videoita Larry Wallistä, joissa selitetään miksi hän teki kielen, miten se toimii ja miksi ihmiset rakastavat sitä.

Videoiden esittely käsitteistä

 • Hakkerihaastattelut: Larry Wall – Perlin luoja
 • Suuri mieti: Larry Wall – Miksi Perl on kuin ihmisen kieli
 • Pikatavut: Python vs Perl

Videoita ohjelmointiin Perlissä

 • Twit Coding 101 – Perl – aloittaminen
 • Twit Coding 101 – Perl RegEx -haku ja korvaa
 • Edureka! – Perlin opetusohjelma aloittelijoille

Online-luokat

 • Opi Perl 5 tekemällä se – Udemy
 • Perl-ohjelmoinnin perusteet – Alison.com
 • Perl-videokurssit & Koulutus – Lynda.com
 • Perl-peruskurssi – virtuaaliharjoitteluyhtiö

Oppaat & Online-lukemisresurssit

 • Perlin oppiminen Perl.orgissa
 • Opi Perli noin 2 tunnissa 30 minuutissa – qntm.org
 • Perl-aloittelijoiden sivuston verkko-oppaat
 • MIT Perl -luokan materiaalit

foorumit & yhteisöjen

 • Perl Mongers – Ryhmät, jotka tapaavat henkilökohtaisesti
 • Perl IRC
 • Perlin munkit
 • Perl Guru -foorumit

Kirjat

Parhaat kirjat löytyvät ajan tasalla Perl.org-kirjojen sivulta, jossa kirjat luetellaan ja linkit useille kustantajille löytyvät. Ehkä eniten käytetty kirja on peräisin O’Reilly-sarjasta. Kuudes painos löytyy täältä.

Minne mennä täältä?

Perlin oppimisen ja käytön valinta on taito, joka riippuu suuresti käyttötapauksesta, jota varten sitä tarvitaan. Se ei yleensä ole ainoa kieli, jota käytät, mutta jotain, joka saadaan satunnaisesti ratkaisemaan tekstinhallinnan tai tietoturvan erityisongelmat. Perlin nousu ja lasku verkkokehitysteollisuudessa johtui siitä, että se luotiin ennen webin olemassaoloa, ja se, että se toimi niin hyvin varhaisessa Web-kehityksessä, on melko ihmeellinen.

Se on uskomattoman vankka työkalu, josta kaikkien Unix- tai Linux-ohjelmoijien tulisi olla tietoisia. Se on jatkossakin arvokas alkuperäiseen tarkoitukseensa, parempaan kuoren komentosarjoihin, datan hienosäätöön ja tekstin käsittelyyn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map