IRC-opetusohjelma: Kuvitettu, askel askeleelta

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


Internet Chat Relay (IRC) on suosittu, ilmainen ja avoimen lähdekoodin chat-ympäristö, joka on kirjoitettu vuonna 1988. Ihmiset käyttävät sitä kommunikoidakseen yksinään tai ryhmissä useiden käyttäjien kanssa..

IRC oli sen kukoistuspäivänä (1990-luvun puoliväli 2000-luvun loppupuolella) maailman suurimman jaetun chat-verkon selkäranka. Tähän päivään asti ihmiset käyttävät sitä kommunikoidakseen muiden kanssa IRC-verkoissa ympäri maailmaa.

Tämä artikkeli sisältää vaiheittaiset ohjeet IRC: n käytöstä sekä runsaasti resursseja, joiden avulla voit oppia lisää.

Opetusohjelma: Kuinka käyttää mIRC: tä yhteyden muodostamiseen IRC: hen

Windows on maailman suosituin käyttöjärjestelmä, minkä vuoksi valitsimme Windowsille IRC-asiakkaan. Tämän erittäin arvostetun IRC-asiakkaan avulla on helppo löytää kanava, keskustella ja luoda oma kanavasi muutamassa minuutissa. mIRC on nopea, vakaa ja ilmainen. Aloitetaan.

Vaihe 1 – Asenna mIRC

Lataa ja asenna mIRC viralliselta mIRC-verkkosivulta.

Vaihe 2 – Suorita mIRC

Kun avaat ohjelman, ponnahdusikkuna antaa sinulle mahdollisuuden rekisteröidä kopiosi pientä maksua vastaan. Tämä on täysin valinnainen. Toistaiseksi vain paina Jatkaa painiketta. Jos toinen ikkuna aukeaa, paina Jatkaa taas kerran.

mIRC-kuvakaappaus

Vaihe 3 – Valitse palvelin

Nyt valitsemme palvelimen. mIRC: llä on luettelo suosituista palvelimista, joiden avulla asiat ovat helppoja. Mene tiedosto > Valitse Palvelin, tai osuma Alt + E avataksesi MIRC-asetukset-ikkunan. Valitse haluamasi palvelin ja napsauta valita nappi.

mIRC-palvelimen valikon kuvakaappaus

Vaihe 4 – Luo lempinimi

Nyt sinut viedään Kytkeä luokka Asetukset. Luo lempinimi. Kaikilla saman verkon käyttäjillä ei voi olla samaa lempinimeä, minkä vuoksi kannattaa valita lempinimesi kohdalle todella ainutlaatuinen ja syöttää vaihtoehto.

Nimi- ja sähköpostikentät ovat valinnaisia. Useimmat ihmiset eivät käytä todellista tietoaan näillä kentillä. Kun olet täyttänyt lempinimen ja vaihtoehdon, napsauta Kytkeä nappi.

IRC-vaihtoehdot

Vaihe 5 – Liity kanavaan

Jos kaikki sujui suunnitelmien mukaan, muodostat yhteyden palvelimeen, ja Suosikit-ikkuna aukeaa luettelolla yleisimmin käytetyistä kanavien nimistä. Voit valita yhden tai jos tiedät haluamasi kanavan, voit kirjoittaa sen. Satun tietämään kanavan, jonka haluan soittaa #worldchat.

IRC hei

Osuma Tulla sisään, tai napsauta Liittyä seuraan -painike aloittaaksesi keskustelun!

liity valintaikkunaan

Vaihe 6 – Luo oma kanavasi

Oman kanavasi luominen ja hallinta on uskomattoman helppoa. Sinun tarvitsee vain ajatella kanavan nimi, jota ei vielä ole palvelimella, ja kirjoittaa seuraava:

/ liittyä #mynewchannel

Kanavan löytäminen

Kun olet muodostanut yhteyden palvelimeen, sinulla voi olla vaikeuksia löytää kiinnostavia kanavia. Tutkitaan nyt kolmea eri tapaa selata kanavia IRC-verkossa..

Kanavaluettelo

Lehdistö Alt + L kun olet mIRC-kanavaluettelossa -ikkunassa tai mene Työkalut > Kanavaluettelo. Saat täydellisen luettelon aktiivisista kanavista napsauttamalla Hanki lista nappi.

LIST-komento / luettelo

Toinen tapa löytää kanavaluettelo on LISTA komento. Kun olet kirjoittanut komennon, ikkuna, jossa on luettelo kaikista käytettävissä olevista kanavista, aukeaa. Kirjoita seuraava keskustelupalkkiin:

/lista

Muista, että jokaisella palvelimella on ainutlaatuinen ominaisuusjoukko, LIST-komento ei toimi kaikilla palvelimilla.

IRC-hakukoneet

Mibbit ja irc.netsplit.de/ ovat IRC: n parhaita hakukoneita. Käytä niitä samalla tavalla kuin mitä tahansa suosittua hakukonetta.

IRC-resurssit

Sinun ei tarvitse mitään erityisiä taitoja aloittaaksesi IRC: n käytön. Tarvitaan vain Internet-yhteys ja IRC Client (ohjelmisto, joka yhdistää sinut IRC-palvelimeen).

On kuitenkin joitain asioita, jotka sinun pitäisi tietää saadaksesi parhaan hyödyn IRC: stä. Alla olevat osiot kattavat IRC-verkot, IRC-asiakkaat ja IRC-palvelimet.

IRC: n aloittaminen: tiivis johdanto absoluuttisille aloittelijoille.

IRC-verkot ja palvelimet

IRC toteuttaa asiakas-palvelin-ohjelmistomallin, jossa sovellus jakaa tehtävät resurssien tarjoajan (palvelin) ja pyynnön esittäjän (asiakas) välillä.

Tätä mallia käytetään laajasti ohjelmissa, jotka vaativat reaaliaikaista viestintää – kuten verkkoselaimessa, sähköpostisovelluksessa tai videopuhelusovelluksessa, kuten Skype.

asiakaspalvelinmalli

IRC-chat-istunto voidaan ylläpitää yhdessä tietokoneessa tai verkossa. Palvelimet yhdistyvät luodakseen kaiken muodon ja koon IRC-verkkoja.

IRC: ssä on satoja verkkoja, jotka on luokiteltu moniin eri aiheisiin. Joitakin suosituimpia IRC-verkkoja ovat Freenode, IRCnet, EFnet, QuakeNet, Undernet ja Rizon.

 • Kanavaluettelo: tällä sivustolla on luettelo suosituista IRC-kanavista.
 • netsplit.de: Tämän verkkosivun etusivulle lähetetään säännöllisesti päivitetyt tilastotiedot käyttäjän tiedoista, mukaan lukien vuosittainen suosion perusteella kymmenen eniten.

IRC-asiakkaat

Asiakas ottaa komennot ja auttaa palvelinta suorittamaan ne. IRC-asiakkaat voivat olla joko konsolisovelluksia (vain komentorivi) tai GUI-sovelluksia.

Vuosien mittaan on kehitetty kymmeniä erilaisia ​​asiakkaita. Vaikka jokaisella asiakkaalla on oma ainutlaatuinen ulkoasunsa, kaikki sisältävät joitain yhteisiä piirteitä.

Ominaisuuksiin kuuluvat kaveriluettelot, tiedostojen jakaminen, useita yhteyksiä, IPv6, SSL-salaus, välityspalvelimen tuki, UPnP ja räätälöinnin vaihtoehdot.

Windowsille, Macille ja Unix / Linuxille on useita asiakkaita. Alla olevat linkit vievät taulusivulle, jossa verrataan aktiivisia IRC-asiakkaita ominaisuuksien mukaan.

 • Pöytätietokoneet: katso luettelo IRC-työpöytäohjelmista, joka sisältää mIRC, Hexchat, Colloquy ja WeChat.
 • Web-asiakkaat: Web-asiakkaiden avulla voit muodostaa yhteyden IRC: hen suoraan selaimesi verkkosivustolta. Tähän luetteloon sisältyy IRCCloud, Mibbit, Freenode ja Kiwi IRC.
 • Mobiiliasiakkaat: tämä luettelo mobiili-IRC-asiakkaista sisältää matkapuhelinten IRC-sovelluksia, mukaan lukien AndChat, IRCCloud ja Colloquy.
 • IRC-asiakkaiden vertailu: tällä Wikipedian sivulla verrataan myös Internet-välityskeskusteluasiakkaita ominaisuuksien mukaan.

turvallisuus

IRC ei eroa turvallisuusriskeistä kuin mikään muu Internet-palvelu. Oikea tieto voi auttaa sinua välttämään haitallisia robotteja, hakkereita, viruksia, roskapostittajia ja muita tietoturvauhkia. Alla olevien linkkien avulla voit löytää työkaluja ja tietoja, joiden avulla voit pysyä turvassa.

 • IRC-tietoturva: tämä on IRChelpin hyödyllinen opas, joka kuvaa turvallisuusongelmia, jotka sinun tulisi olla tietoinen. Se kattaa kaiken, mitä törmäät häirinnästä Trojan Horse-viruksiin.
 • WWW-tietosuoja: tämä on opas verkkojen yksityisyydelle. Opi pysymään turvassa.
 • Salaus: Tämä resurssi voi auttaa sinua lukitsemaan IP-osoitteesi estääksesi hyökkääjät heidän jälkeistään.

IRC: Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus

Chat on edennyt pitkälle matkalle konsolisovelluksesta (vain teksti) graafiseen käyttöliittymäsovellukseen (GUI), ja IRC oli kaiken keskipisteessä.

IRC on nykyään paljon erilainen kuin se oli silloin, kun sen kirjoitti Jarkko Oikarinen. Kaikki alkoi hakkereina laajentaa BBS-ohjelmistoa, jota käytettiin Oulun yliopistossa.

Kuten monet menestystarinat, päätös tehdä IRC: stä avoimen lähdekoodin projekti kiemasi IRC: n ympärille elinvoimaisen yhteisön, joka herätti nopeaa kehitystä. IRC oli kaukana ensimmäisestä tekstipohjaisesta chat-ohjelmistosta, mutta se edelsi kulttuurista zeitgeistiä – sosiaalista verkostoitumista.

Se, että IRC pystyy luomaan globaalin hajautetun verkon, tekee siitä uskomattoman hyödyllisen. Alla olevat resurssit vievät sinut kiertueelle IRC: n ohi.

 • IRC-historia: tämä on kerrostettu kertomus IRC-historiasta.
 • IRC History by Jarkko Oikarinen: essee IRC: stä sen luojalta.
 • Suuri jako: tämä informatiivinen artikkeli kuvaa kuinka IRC jakautui ja haaroittui erillisiin verkkoihin.
 • IRC: n hylkääminen ja tulevaisuus: Tämä osa IRC: n Wikipedia-merkinnästä käsittelee yksityiskohtaisesti IRC: n laskua ja tulevaisuutta.

Nykyään on olemassa monia tapoja kommunikoida reaaliajassa. Mobiililaitteet, joissa on ilmainen tekstiviestit, ovat laajalti saatavissa.

Älkäämme unohtako, että sadat miljoonat käyttäjät nauttivat halvoista likaisista pikaviesteistä Facebookissa, Gmailissa, YouTubessa, Foursquareissa, Twitterissä, Slackissa, SnapChatissa, WeChatissa, WhatsAppissa ja Instagramissa. Ja se on vain mainitakseni muutamia vaihtoehdoista!

IRC on muuttunut paljon vuosien varrella. Vaikka suurin osa ihmisistä on yhtä mieltä siitä, että IRC: n kultaiset vuodet ovat ohitse, on yhä satoja tuhansia aktiivisia käyttäjiä kirjautuneena sisään milloin tahansa.

Nyt se täydentää muita viestinnän muotoja. IRC on edelleen luotettava monen käyttäjän chat-ympäristö, joka soveltuu hyvin oppimiseen.

Freenode-verkon tietokoneohjelmoijat ja ohjelmistokehittäjät käyttävät IRC: tä laajasti avoimen lähdekoodin projekteihin, ja muut kehittäjät pyrkivät lisäämään IRC: n nykyaikaisuutta.

 • IRCv3: IRCv3-työryhmä pyrkii standardisoimaan ja lisäämään uusia ominaisuuksia IRC-protokollaan.
 • Freenode: korvaamaton resurssi niille, jotka haluavat oppia avoimen lähdekoodin web-kehitystä. Tämä verkko on täynnä satoja käyttäjiä, jotka ovat usein valmiita auttamaan.

Mennään pidemmälle: Resurssit kokeneille käyttäjille

IRC: llä on loputtomia mahdollisuuksia. Sillä on monia käyttötarkoituksia liike- tai lomamatkoihin. Alla on linkkejä, jotka esittelevät joitain IRC: n edistyneistä ominaisuuksista.

 • Kokeneet käyttäjät: täällä on valtava luettelo käyttöoppaista.
 • IRC-kirja: Ultimate Guide to Internet Relay Chat (1999), kirjoittanut Alex Charalabidis: tämä on todellakin parasta opas Internet-keskusteluun. Se selittää kaiken, mitä sinun täytyy tietää siirtyäksesi aloittelijasta kokeneelle käyttäjälle.
 • Yleiset komennot: lisää nämä hyödylliset komennot temppupussiisi.
 • Tekniset tiedot: opi ohjelmistoista ja protokollista, jotka tukevat IRC: tä.

IRC 2000-luvulla

IRC on todennäköisesti jo kokenut heinänsä. Mutta sillä on silti tärkeä rooli online-maailmassa. Ja tämän opetusohjelman ja resurssikokoelman pitäisi auttaa sinua tutustumaan tähän hyödylliseen chat-työkaluun.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map