BooleaSearch-operaattorien opetusohjelma: Tule Google Proksi

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


Nykyään etsiessään tietoa kouluun, työhön tai henkilökohtaiseen käyttöön luotamme hakukoneisiin löytääksemme tarvitsemamme. Hakukoneet indeksoivat jatkuvasti verkkoa, indeksoivat sivuja ja järjestävät ne heuristiikan perusteella toimittaakseen merkityksellisimmät tiedot.

Useimmiten, kun hakukonetta käytetään, hakijat kirjoittavat tiettyjä avainsanoja, joita he yrittävät tehdä tutkimusta. Suurimmaksi osaksi tämä toimii, mutta joskus saat merkityksettömiä linkkejä.

Parempien tulosten saamiseksi joudumme ehkä antamaan hakukoneelle käskyn sisällyttää kaikki läsnä olevat avainsanat tai sulkea pois tietyt avainsanat. Kuinka tarkalleen voimme tehdä tämän? Katsotaanpa tätä opetusohjelmaa saadaksesi selville, kuinka voit käyttää tiettyjä Boolen operaattoreita.

Boolen operaattorien yleiskatsaus

Boolen operaattorit AND, OR ja EI ovat kaikkien työpöytä- ja verkkosovellusten, myös hakukoneiden, perusta.

Boolen logiikka käyttää näitä operaattoreita luomaan monimutkainen logiikka, joka arvioidaan oikeiksi tai vääriksi. Laskennan tuloksen perusteella tietyt toimenpiteet joko toteutetaan tai niitä ei suoriteta.

Saamme katsauksen näiden operaattoreiden toimintaan ennen kuin pohdimme kuinka niitä käytetään tärkeimpien hakukoneiden tarjoajien kanssa.

JA operaattori

Yksi Boolen logiikassa käytetty perusoperaattori on AND-operaattori. Boolen lausekkeessa voi olla useita osia siinä. Jos osia yhdistää AND-operaattori, lauseke arvioi paikkansa vain, jos kaikki osat itse ovat totta.

Tässä on esimerkki lauseesta, joka käyttää AND-operaattoria:

a JA b JA c

Tässä yksinkertaisessa esimerkissä yllä oleva Boolean-lausunto arvioi paikkansa vain, jos osat, eli a, b ja c kaikki arvioida totta. On selvää, että hakukoneiden a, b ja c ovat etsimäsi avainsanat. Kaikki sivut, joissa kaikki kolme avainsanaa vastaavat, palautetaan.

TAI Operaattori

Toinen Boolen logiikan perusoperaattori on TAI-operaattori.

Toisin kuin AND-operaattori, OR-operaattorin liittämien Boolean-lausekkeen osien ei tarvitse olla kaikki totta, jotta lauseke voidaan arvioida totta. Jos minkä tahansa yksi OR-operaattorin liittämistä osista on totta, sitten lauseke arvioi todeksi.

Seuraava on esimerkki Boolen lausekkeesta, joka käyttää TAI:

d TAI e TAI f

Yllä oleva lauseke arvioi paikkansa, jos yksi tai useampi osa, nimittäin d, e tai f, ovat totta. [1] Esimerkiksi, jos vain e on totta, koko lausunto arvioidaan totta.

EI operaattori

Toisin kuin AND- ja OR-operaattorit, NOT-operaattorit yksinkertaisesti kieltävät Boolen lausekkeet tai Boolen lausekkeen osat.

Esimerkiksi seuraavassa lausunnossa ilmaus “EI a” on totta vain, jos itse on väärä alkaa:

EI a

NOT-operaattoria käytetään usein ohjelmistojen ohjelmoinnissa tiettyjen lauseiden suorittamiseen, kun tietty ehto on väärä, tai tiettyjen kohteiden poissulkemiseen.

Hakukoneen sovellus

Aivan kuten Boolen operaattoreita käytetään monilla ohjelmointikielillä työpöytäohjelmien tai verkkosovellusten luomiseen, näitä operaattoreita voidaan käyttää myös useissa hakukoneissa. Tutkitaan, kuinka voimme suorittaa hakuja suurimmissa hakukoneissa käyttäen Boolen operaattoreita.

Haku Googlella

Google on erittäin suosittu hakukone, joka ei salli vain yksinkertaisia ​​hakuja, mutta tarkennettuja hakuja käyttämällä mainittuja Boolen operaattoreita tai epäsuorasti. Suuri osa syntaksista mainitaan sen tarkennetussa haussa ja hakuoperaattorisivuilla.

Jos etsit hakutuloksia, jotka vastaavat kaikkia termejä, käytät periaatteessa AND-operaattoria. Oletuksena Google etsii kaikkia termejä vastaavia etsittäessä tuloksia.

Jos kirjoitat AND-operaattoriin, varmista, että käytät isoja kirjaimia. Oletetaan esimerkiksi, että kirjoitat Googleen seuraavan:

kauhut hämähäkkisaari

Google palauttaa kaikki sivut, joissa on kaikki sanat. Heidän ei välttämättä tarvitse olla yhdessä. Tämä on sama kuin AND-Boolean-ehdon soveltaminen:

kauhut JA hämähäkki ja saari

Tämä tuottaa enimmäkseen tuloksia vuoden 1960 kauhuelokuvalle Horrors of Spider Island. Mutta se on itse asiassa saksalaisen Ein Toter Hing im Netz -elokuvan englanninkielinen versio (karkeasti: ”kuollut mies ripustettiin verkkoon”).

Jos haluat etsiä elokuvan molemmat versiot, käytä TAI-operaattoria:

kauhut hämähäkkisaari | toter hing netz

Esitetty kysely etsii sivuja, joissa on sanat “kauhu” ja “hämähäkki” ja “saari”, sanat “toter” ja “hing” ja “netz”. Kun suoritat tämän kyselyn, saat myös tuloksia, jotka sisältävät elokuvan molemmat versiot.

AND- ja OR-operaattoreiden lisäksi Google on helppo sulkea pois tietyt tulokset NOT-operaattorilla käyttämällä miinusmerkkiä (-).

Oletetaan, että olit tutkinut natsien pogromia Kristallnacht, ja halusit etsiä tietoa, josta ei keskusteltu Hitlerissä. Voit kirjoittaa seuraavan haun:

kristallnacht -hitler

Tämän kyselyn suorittaminen johtaa kaikkiin sivuihin, joissa on sana “kristallnacht”, mutta mikään ei viittaa suoraan Hitleriin

Etsiminen Bingillä

Bingillä on oma kyselykieli nimeltään Bing Query Language, jolla on useita operaattoreita.

Kaikilla Bingin käyttämillä operaattoreilla on hyvin samanlainen syntaksi kuin Googlen. Kuten Google, Bing käyttää oletuksena AND-operaattoria haulle.

Jos haluat, voit liittyä useisiin hakutermeihin AND: n kanssa (varmista, että tämä on kaikissa kirjaimissa) tai & symboleja. TAI-operaattorissa voit käyttää TAI-näppäintä liittyäksesi useisiin hakutermeihin tai | symboli.

NOT-operaattorissa voit käyttää joko NOT-avainsanaa (kaikki korot) tai – tai miinus-symbolia, kuten Google.

Haku Yahoo: lla!

Yahoo! haulla on samanlainen syntaksi kuin Googlella ja Bingillä. AND-operaattorille voit tehdä säännöllisen haun syöttämällä avainsanoja ilman lainauksia tai käyttää AND-operaattoria nimenomaisesti. Jos haluat sisällyttää sivut, jotka vastaavat yhtä avainsanaa, mutta eivät välttämättä kaikkia niitä, sijoita TAI-avainsana avainsanojen väliin.

Huomaa, että Yahoo!: N tarkennetulla hakusivulla ei mainita | tai putken symboli korvaavan OR-avainsanan. Viimeiseksi, hakutulosten poissulkemiseen voit käyttää joko EI-avainsanaa tai – (miinus) -symbolia.

Etsiminen Duck Duck Go -sovelluksella

Vaikka Duck Duck Go ei ole aivan yhtä yleinen kuin Google, se on kiinnostava, koska se on hakukone, joka ei seuraa sinua.

Kuten muutkin hakukoneet, AND-operaattori on oletus, mutta voit käyttää AND-avainsanaa Duck Duck Go -syntax-sivun mukaan..

Lisää OR-operaattoria lisäämällä OR-avainsana (kaikki korot) hakutermien väliin. Viimeinkin EI-operaattorin toteuttamiseksi käytä – tai miinus -merkkiä, kun yrität sulkea pois avainsanoja Duck Duck Go -sovelluksella.

johtopäätös

Kaikilla hakukoneilla on joitain Boolen ominaisuuksia.

Tarkista nämä hakukoneet saadaksesi selville, mitä he tarvitsevat. Voit yleensä tehdä tämän siirtymällä hakukoneen “tarkennetun haun” -ominaisuuteen.

Siitä huolimatta, pieni kokeilu ja erehdys menee pitkälle. Voit kokeilla “TAI” ja jos se ei toimi, kokeile “|”. Ja niin edelleen.

Boolen logiikan käyttö hakukyselyissä lisää huomattavasti hakukoneiden tehoa. Joskus se on ainoa tapa löytää etsimäsi tiedot.

Lisää lukemista ja resursseja

Meillä on enemmän Internetin käyttöön liittyviä oppaita, opetusohjelmia ja infografioita:

 • 7 yleistä vältettävää blogivirhettä: älä jää loukkuun blogaamiseen väärin.

 • Bloggaaminen aloittelijoille: Tämä on e-kirjamme, joka kertoo kaiken, mitä sinun on tiedettävä blogin aloittamiseen.

 • Kuinka etsiä ja määrittää luotettavia lähteitä Internetissä: Internetissä on paljon tietoa, joka voi auttaa sinua kirjoittaessasi. Mutta kaikki se ei ole luotettava.

Killer-blogin postituksen salaisuudet

Haluatko tietää kuinka luoda loistava blogiviesti? Katso video, Killer-blogin salaisuudet.

Killer-blogin postituksen salaisuudet
Killer-blogin postituksen salaisuudet

[1] On edistynyt Boolen operaattori: XOR. Se tarkoittaa ”yksinomaista TAI”. Se on totta vain, jos yksi ehdoista on totta. Joten harkitse yllä olevaa esimerkkiä:

d XOR e TAI f

Tämä olisi totta, jos pelkästään d, e tai f olisivat totta. Jos d ja e olisivat totta, tämä olisi vääriä, toisin kuin tavallisessa TAI operaattorissa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map